20 Απρ 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων στο ΙΚΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων στο ΙΚΑPDFΕκτύπωση
sintaxiouxoi diamartyria
Στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, συνταξιούχοι του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα συγκεντρώθηκαν έξω από το ΙΚΑ, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα φάρμακα και τις συντάξεις τους.

Οι συνταξιούχοι του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε ψήφισμα ως εξής:
“Σήμερα 19 Απρίλη  ημέρα πανελλαδικών  κινητοποιήσεων των  συνταξιούχων, συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία του ΙΚΑ στην Κέρκυρα, για να διαμαρτυρηθούμε:
•    για τις Κύριες και τις Επικουρικές συντάξεις που σφαγιαστήκαν
•    για τις παροχές στην υγεία και στα φάρμακα που περικόπηκαν
•    για τις νέες περικοπές που προαναγγέλλονται
•    για το ΙΚΑ που διαλύεται με τις απολύσεις των υπαλλήλων
•    γιατί εδώ στην Κέρκυρα, βρισκόμαστε στις ουρές από τα χαράματα
•    γιατί μας καταδικάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση
•    γιατί μας ταλαιπωρούν, και κινδυνεύει η υγεία και η ζωή μας .
Μπροστά μας βρίσκεται ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών.
    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, τα επιδόματα όπως ήταν πριν τις περικοπές.
Καμία περικοπή στις Δαπάνες, τα Φάρμακα, τις Εξετάσεις και  γενικότερα τη Δημόσια Υγεία.
Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική, Νοσοκομειακή Περίθαλψη και Εξετάσεις,  στους άνεργους και τους   ανασφάλιστους.
Κατάργηση των χαρατσιών, της φοροληστείας, και όλων                   των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων και μνημονίων, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι έχουμε    πληρώσει με τον μόχθο και το αίμα της ζωής μας τα πάντα. Δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Όλος ο πλούτος που έχουν οι τοκογλύφοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι είναι ο δικός μας κλεμμένος ιδρώτας.
ΠΑΜΕ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ –ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΤΑ – ΝΑΤ”.

Βγάζουν λάδι τους μεγαλοφραουλάδες


Βγάζουν λάδι τους μεγαλοφραουλάδες
Στα γεγονότα της Μανωλάδας αναφέρθηκε προχτές ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοντογιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο (9,84). Τι είπε; Αντιγράφουμε επί λέξει: «Πρόκειται για ακραίο αλλά μεμονωμένο γεγονός. Αφορά έναν μόνο παραγωγό (...) Μεμονωμένα περιστατικά υπάρχουν, όμως δεν μπορεί να "τσουβαλιάζουμε" μια υγιή παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή (...) Αυτός ο άνθρωπος είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία και στις αρχές για το ότι κάνει συστηματικά τέτοια πράγματα, όπως και οι επιστάτες του για διάφορα άλλα αδικήματα. Η δικαιοσύνη και οι αρχές οφείλουν να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά, διότι δεν μπορεί η έκνομη δραστηριότητα ενός να ρίχνει λάσπη στη δραστηριότητα όλων των άλλων (...) Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο έχουν μιλήσει και οι συνάδελφοί του από την περιοχή, επισημαίνοντας ότι συστηματικά δεν πληρώνει τους εργάτες»...
Δηλαδή, σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ, ένας κακός επιχειρηματίας και η κακιά η ώρα φταίνε για το μακελειό σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικό των συνθηκών εργασίας και της συμπεριφοράς που δείχνουν οι καπιταλιστές φραουλάδες της περιοχής στους εργαζόμενους που απασχολούν. Οπως μάλιστα σημείωσε ο ίδιος... «Στην περιοχή καλλιεργούνται γύρω στις 90 χιλιάδες στρέμματα. Είναι 120 παραγωγοί και την περίοδο αυτή, που είναι περίοδος έξαρσης για τη συλλογή του προϊόντος, μπορεί να χρειαστούν 5.000 έως 8.000 εργατικά χέρια την ημέρα. Μιλάμε για εργάτες οι οποίοι πληρώνονται από 22 έως 25 ευρώ την ημέρα για εργασία από τις 7 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι». Δηλαδή, οι μετανάστες εργάτες όχι μόνο δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται, αλλά είναι και από τους ευνοημένους, αφού για 6 ώρες δουλειάς (!) πληρώνονται 20 - 25 ευρώ!
***
Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική και αυτή θέλει να κρύψει ο συγκεκριμένος βουλευτής, το κόμμα του και συνολικά η κυβέρνηση. Πρώτ' απ' όλα λέει ψέματα για τις ώρες δουλειάς. Οι μετανάστες εργάτες δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο. Από τα ξημερώματα μέχρι να βραδιάσει για αυτά τα 20-25 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες ζούνε και δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, παραμένουν συστηματικά απλήρωτοι από τους μεγαλοεργοδότες της περιοχής και πέφτουν θύματα εκβιασμών και τραμπουκισμού από τους επιστάτες τους. Αυτό απέδειξαν περίτρανα τα γεγονότα του 2008 και αυτά που ακολούθησαν και τα οποία είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου όσων πραγματικά συμβαίνουν. Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση η προχτεσινή ένοπλη επίθεση, γιατί και το 2008 οι κουμπουριές έδιναν και έπαιρναν στα αγροκτήματα των μεγαλοπαραγωγών, ακόμα και τη μέρα που στους δρόμους της Μανωλάδας διαδήλωνε το ΠΑΜΕ. Ποιος είναι όμως ο καημός όσων υπερασπίζονται ή συγκαλύπτουν τάχα αθώα την κατάσταση στη Μανωλάδα; Λέει ο Γ. Κοντογιάννης: «Σας επισημαίνω ότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών από την φράουλα ήταν 100 εκατ. ευρώ και το 99% της παραγωγής εξήχθη στο εξωτερικό. Υπάρχουν περιστατικά και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά αυτό είναι απόρροια ενός θολού εργασιακού καθεστώτος, στα οποία εμείς οι πολιτικοί σε συνεργασία με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία, έχουμε χρέος να δώσουμε μια λύση. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε έτσι να συνεχίζεται και να δυσφημίζει την παραγωγή και τη χώρα».
***
Τα μεγέθη της παραγωγής που αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ δεν αντιστοιχούν σε μικροκαλλιέργειες, αλλά σε καπιταλιστές καλλιεργητές και εξαγωγείς. Είναι δηλαδή παραγωγοί που καμιά σχέση δεν έχουν με τους φτωχομεσαίους αγρότες. Εκμεταλλεύονται εργατική δύναμη και η συμπεριφορά τους απέναντι στους εργάτες γης είναι δείγμα της σαπίλας του καπιταλισμού. Τα κόμματά τους τους καλύπτουν και λένε ότι για τη βαρβαρότητα που ζουν οι εργάτες φταίει το «αρρύθμιστο» εργασιακό πλαίσιο! Αλλο ψέμα, αφού το εργασιακό πλαίσιο είναι ρυθμισμένο από τις κυβερνήσεις υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά όταν υπερασπίζονται τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μιλώντας δημόσια, συγκαλύπτουν τη βαρβαρότητα πιο σωστά την κόλαση σαν αυτή της Μανωλάδας. Είναι κυνικοί και επικίνδυνοι. Αποδείχνεται ότι Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν έχουν άλλο δρόμο από το να παλέψουν μαζί ενάντια στη ρίζα που γεννά το πρόβλημα: Τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, που γεννά την εκμετάλλευση και φτάνει να αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν σκυλιά στο αμπέλι...

Χάνεις τον μπούσουλα



Χάνεις τον μπούσουλα

Γρηγοριάδης Κώστας
Η είδηση δημοσιεύεται, παραδοσιακά τούτες τις μέρες κάθε χρόνου, στο περιοδικό «Forbes» και αφορά τα οικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων του κόσμου, τα οποία συνοδεύονται από ιλιγγιώδεις αριθμούς για το ύψος των περιουσιών των πιο πλούσιων ανθρώπων της σύγχρονης οικονομικής ολιγαρχίας.
Εμείς, ας περιοριστούμε στα στοιχεία για τον τελευταίο και μόνο χρόνο και τα επίσημα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Μιλάμε για 2.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εκατοντάδες χώρες και εκμεταλλευόμενες δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων έχουν καταφέρει να αρπάξουν απίστευτα μεγάλα κομμάτια του παγκόσμιου πλούτου.
Ιδού ένα και μόνο επιμέρους στοιχείο: Οι 10 εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη απέσπασαν κέρδη ύψους 245 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή, δέκα όλοι κι όλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, 4 από την Κίνα, 4 από τις ΗΠΑ και ένας από τη Βρετανία και την Ολλανδία, αφού αγόρασαν και πούλησαν, αφού έκαναν τα διάφορα γενικά και ειδικά έξοδα, αφού καλοπλήρωσαν τα στελέχη τους, αφού εξασφάλισαν με κάποια εκατομμύρια δολάρια τους μεγαλομετόχους τους... κέρδισαν από πάνω και 245 δισεκατομμύρια!!!
Για να έχουμε εικόνα του μέτρου και των αναλογιών, να σημειώσουμε τρεις πλευρές:
Πρώτον, περίπου 50 χώρες από αυτές στις οποίες μετριέται επίσημα το ΑΕΠ, συγκεντρώνουν Ακαθάριστο Προϊόν, αθροιστικά, της τάξης των 245 δισ. δολ.
Δεύτερον, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013 αναμένεται να είναι λιγότερο και από τα 240 δισ. δολάρια.
Τρίτον, με βάση τα στοιχεία του 2011, τα κέρδη των 10 εταιρειών αντιστοιχούσαν στο ΑΕΠ πέντε χωρών - μελών της Ζώνης του ευρώ (Μάλτα, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Εσθονία, Σλοβακία).
Αυτή είναι η διαφημιζόμενη επιχειρηματικότητα. Εκεί οδηγεί η λεγόμενη αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του λεγόμενου ανταγωνισμού. Μια χούφτα επιχειρηματικοί κολοσσοί, πίσω από τους οποίους βρίσκονται δυο χούφτες πλουτοκρατών, κατέχουν, εκμεταλλεύονται, κερδίζουν, πλουτίζουν, συγκεντρώνουν κεφάλαια, τα οποία πλέον συγκρίνονται μόνο με την ισχύ που έχουν ολόκληρες ομάδες χωρών.
Είναι κι αυτά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η σύγχρονη κοινωνία δε μερεμετίζεται μόνο ανατρέπεται για να κάνει κουμάντο ο λαός και όχι τα μονοπώλια.

Μόνο έτσι θα μπει «τέλος»!


Μόνο έτσι θα μπει «τέλος»!
Το καπιταλιστικό καθεστώς, που, για να κάνει τη δουλειά των αφεντικών του και να ξεμοναχιάσει τα θύματά του, διαχωρίζει τους ανθρώπους σε Ελληνες και σε «λαθρομετανάστες», που διαχωρίζει τους εργάτες σε «άσπρους» και σε «μαύρους»,
είναι το ίδιο καθεστώς που διαχωρίζει τους Ελληνες «είλωτες» σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους υπαλλήλους - «είλωτες», τους Ελληνες «είλωτες» σε «ρετιρέ» και σε «υπόγεια» - «είλωτες», τους Ελληνες «είλωτες» σε φτωχούς και σε φτωχότερους - «είλωτες».
*
Το καπιταλιστικό καθεστώς, εντός του οποίου συμβαίνουν στυγερές δολοφονίες όπως εκείνη του 44χρονου Ελληνα στην 3ης Σεπτεμβρίου, η εκτέλεση του 21χρονου από το Μπαγκλαντές στα Κάτω Πατήσια, τα μαχαιρώματα προσφύγων στις γειτονιές της Αθήνας,
είναι το ίδιο καθεστώς, εντός του οποίου διαπράχτηκε η «καραμπινάτη», η δολοφονική καπιταλιστική ασυδοσία εναντίον των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, η επίθεση των «προστατών του πολίτη» κατά των ηρωικών απεργών Χαλυβουργών, η επιστράτευση των ναυτεργατών.
*
Το καπιταλιστικό καθεστώς, που, άμα τη επιβολή του Μνημονίου, πάτησε επί πτωμάτων με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων και της αντιλαϊκής πολιτικής, το καθεστώς που δεν έχει εντοπίσει ακόμα τους δολοφόνους των τριών της «Μαρφίν»,
είναι το ίδιο καθεστώς που μιλά για «ανομία», όταν ο λαός διαδηλώνει, που στέλνει δεκάδες διαδηλωτές στα νοσοκομεία όταν βγαίνουν στους δρόμους, που ρίχνει χημικά σε σχολεία ενάντια σε «τρομοκράτες» μαθητές όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
*
Το καπιταλιστικό καθεστώς που έθεσε στο αρχείο την υπόθεση της Κούνεβα, το καθεστώς που επιδαψιλεύε διά στόματος πρώην πρωθυπουργού συγχαρητήρια στους «δουλοκτήτες» της Μανωλάδας,
είναι το ίδιο καθεστώς που ποτίζει την κοινωνία με το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο πως η μετανάστευση δεν είναι κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο, αλλά ένα «εγκληματικό» φαινόμενο.
*
Το καπιταλιστικό καθεστώς που διαθέτει «στρατό» και διμοιρίες «προστατών του πολίτη» εξαιρετικά αποτελεσματικούς στο να ξυλοκοπούν απεργούς, να επιστρατεύουν εργάτες, να αστυνομεύουν το λαό και να περιφρουρεί «τσιφλικάδες» που στοιβάζουν μετανάστες - εργάτες στις φυτείες των σύγχρονων «δουλοκτητών»,
είναι το ίδιο καθεστώς που έχει παραπετάξει τη λαϊκή οικογένεια να δοκιμάζεται, εκτός από την ανέχεια, και από την όξυνση μιας πολύμορφης εγκληματικότητας, να τελεί υπό το φόβο των διαφόρων κυκλωμάτων, των ληστειών, των ναρκωτικών, της πορνείας, της υποβάθμισης της ζωής στο κέντρο της Αθήνας και στις συνοικίες.
*
Το καπιταλιστικό καθεστώς, εντός του οποίου το έργο των «ηρωικών» ΜΑΤ εναντίον του διαδηλωτή εργάτη, συνταξιούχου, άνεργου συνεπικουρείται από ακροδεξιούς προβοκάτορες, όπως τότε στον Αγνωστο Στρατιώτη,
είναι το ίδιο καθεστώς που, όταν δε χαριεντίζεται με τους Χρυσαυγίτες κάνει τον τροχονόμο του εθνικιστικού πογκρόμ που συντελείται στους δρόμους της Αθήνας και χτίζει τον ευρωπαϊκό του «πολιτισμό» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης!
*
Το καπιταλιστικό καθεστώς που οι «παπαγάλοι» του αποθεώνουν στα ΜΜΕ τους κυβερνώντες, τα μνημόνιά τους και την τρόικά τους, το καθεστώς που αξιοποιεί την κρίση και τα χρέη που προκάλεσαν οι «πατρίκιοι» για να φορτώνει νέα κρίση και νέα χρέη στους «πληβείους»,
είναι το ίδιο καθεστώς που συκοφαντεί τη λαϊκή αντίσταση σαν «παρανομία», «αταξία» και «βία», που με την ίδια χυδαιότητα τροφοδοτεί το κλίμα «Φαρ Ουέστ» ενάντια σε αποδιοπομπαίους τράγους όπως οι μετανάστες, το οποίο κατόπιν υποκριτικά το αποκηρύσσει.
*
Το καπιταλιστικό καθεστώς που αφανίζει, που εξανδραποδίζει, που ρημάζει τις ζωές, που κόβει μισθούς και συντάξεις, που επιβάλλει χαράτσια, που στερεί το πετρέλαιο θέρμανσης από εκατομμύρια Ελληνες εργαζόμενους την ώρα που επιδοτεί με δισεκατομμύρια τραπεζίτες και πλουτοκράτες,
είναι το ίδιο καθεστώς που εκμεταλλεύεται, που πίνει το αίμα, που πυροβολεί με τους μπιστικούς του εναντίον χιλιοκαταπιεσμένων μεταναστών - εργατών γης.
*
Αυτό το καθεστώς, το καθεστώς των μονοπωλίων, με τις όλο και πιο απάνθρωπες εκφάνσεις της σαπίλας, της παρακμής και της αγριότητας, δεν παίρνει «διόρθωση», «βελτίωση», «καλυτέρευση», «αλλαγή» ή «διαπραγμάτευση».
Ολοι οι διαχειριστές του έχουν αντίστοιχο μερίδιο ευθύνης για την ανείπωτη εκμετάλλευση των καταπιεζόμενων στρωμάτων κάθε χρώματος, κάθε φυλής και κάθε θρησκείας. Εχουν αντίστοιχη συμμετοχή στον εκβαρβαρισμό που υφίσταται η κοινωνία. Και πρέπει να έχουν το ίδιο «τέλος»:
Την ανατροπή τους από την εξουσία, μέσα από την ανατροπή της εξουσίας της τάξης που εκπροσωπούν.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

TOP READ