8 Αυγ 2020

«Καθαρό Δίκτυο»: Φόβοι για «ρήγμα» στο Ίντερνετ μετά από εξαγγελίες των ΗΠΑ



Του Κώστα Μαυραγάνη
Τα διατάγματα Τραμπ για Tik Tok και WeChat και η ανακοίνωση Πομπέο περί «Clean Network» προκαλούν ανησυχία για κατακερματισμό του Διαδικτύου.
Όταν κάποιος στον δυτικό κόσμο σκέφτεται το Ίντερνετ ως «σύνολο», το πιθανότερο είναι πως το θεωρεί ως ένα ενιαίο πράγμα- ένα δίκτυο μέσω του οποίου μπορεί να αποκτήσει εύκολα πρόσβαση παντού, όπου και αν βρίσκεται. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε μεγάλο μέρος του κόσμου: Το αποκαλούμενο «Σινικό Firewall» (Great Firewall of China), αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «τείχους» γύρω από το Ίντερνετ μιας μεγάλης χώρας, καθώς οι Κινέζοι χρήστες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησης της Google ή στο Facebook. Κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση κάνουν η Ρωσία και το Ιράν, ενώ η Βόρεια Κορέα έχει ένα δικό της εθνικό intranet.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πολλοί είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που συνεπάγεται από άποψης ελευθερίας του Διαδικτύου ένας τέτοιος κατακερματισμός του- αλλά μάλλον δεν είναι πολλοί αυτοί που θα προέβλεπαν πως παρεμφερείς κινήσεις και προθέσεις θα εκδηλώνονταν και από τις ΗΠΑ.
Την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εντείνει τις προσπάθειές της για να εκκαθαρίσει «αναξιόπιστες» κινεζικές εφαρμογές από τα αμερικανικά κινεζικά δίκτυα, χαρακτηρίζοντας το Tik Tok (εφαρμογή διαμοιρασμού σύντομων βίντεο) και το WeChat «σημαντικές απειλές». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπό την ονομασία «Καθαρό Δίκτυο» (Clean Network), που θα εστιάζουν σε πέντε τομείς, με βήματα που αποσκοπούν στο να παρεμποδίζονται διάφορες κινεζικές εφαρμογές και κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με Αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις. «Με μητρικές εταιρείες στην Κίνα, εφαρμογές όπως το Tik Tok, το WeChat και άλλες αποτελούν σημαντικές απειλές για τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών, για να μην πούμε εργαλεία λογοκρισίας περιεχομένου για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας» είπε ο Πομπέο.



Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες να εμποδιστεί η Huawei να προεγκαθιστά ή να καθιστά διαθέσιμες για download τις πιο δημοφιλείς αμερικανικές εφαρμογές στα τηλέφωνά της, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε οι εταιρείες να είναι συνεργοί στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Huawei, ή τα συστήματα παρακολούθησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος». Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η Κίνα δεν θα υποκλέπτει πληροφορίες που διέρχονται από υποθαλάσσια καλώδια τα οποία συνδέουν τις ΗΠΑ με το παγκόσμιο Ίντερνετ.
Την επόμενη ημέρα ακολούθησαν εκτελεστικά διατάγματα από τον πρόεδρο Τραμπ, με τα οποία απαγορεύονταν οι αμερικανικές συναλλαγές με την κινεζική ByteDance, ιδιοκτήτρια του Tik Tok και με την επίσης κινεζική Tencent, του WeChat, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις με το Πεκίνο. Σημειώνεται πως το Tik Tok έχει 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στο WeChat, αν δεν είναι δημοφιλές στο αμερικανικό κοινό, πρόκειται για μια εφαρμογή, που έχει πάνω από ένα δισ. χρήστες και είναι πανταχού παρούσα στην Κίνα- ενώ χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από Κινέζους της διασποράς ως μια βασική πλατφόρμα επικοινωνίας με οικογένεια και φίλους, καθώς και μέσο για διάφορες άλλες υπηρεσίες, όπως παιχνίδια και e-commerce.


Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας ανανεωμένης και πιο εντατικής αμερικανικής «εκστρατείας» για περιορισμό της πρόσβασης των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας στην αγορά και τους καταναλωτές των ΗΠΑ- και ταυτόχρονα μιας προσπάθειας αντιμετώπισης αυτού που εκλαμβάνεται ως συστηματική κινεζική προσπάθεια κλοπής δεδομένων και χρήσης τους ως όπλου. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται πως το momentum για το πρόγραμμα Clean Network ενισχύεται, και πάνω από 30 χώρες και περιοχές είναι πλέον «Καθαρές Χώρες»- και συνάμα πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών του κόσμου είναι «Καθαρές Εταιρείες Τηλεπικοινωνιών» (Clean Telcos). Παράλληλα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ καλούνται να ακολουθήσουν και αυτοί στην προσπάθεια για «ασφάλιση των δεδομένων μας από το κράτος παρακολούθησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλες κακόβουλες οντότητες».
Εν μέσω ενός όλο και πολυπλοκότερου παγκοσμίου περιβάλλοντος όσον αφορά σε θέματα ψηφιακής ασφαλείας, οι κινήσεις αυτές από πλευράς ΗΠΑ- μιας χώρας που εκλαμβανόταν παραδοσιακά ως ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του ελεύθερου Ίντερνετ- δημιουργούν ερωτηματικά όσον αφορά στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Μπορεί σχετικοί όροι όπως «splinternet» να χρησιμοποιούνται για την Κίνα ή τη Ρωσία, ωστόσο οι τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης υποδεικνύουν προθέσεις για ένα Ίντερνετ που θα είναι στην ουσία σε μεγάλο βαθμό «άνευ Κίνας», πίσω από τις οποίες βρίσκονται προβληματισμοί εθνικής ασφαλείας (εν πολλοίς βάσιμοι)(μόνιμος ισχυρισμός των Αμερικανών που δεν έφεραν ούτε ένα στοιχείο για να τον στηρίξουν Ε.Π.)  για τον τρόπο που κάποιες κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον πρόκειται όντως για μια δραστική αλλαγή πολιτικής όσον αφορά στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ, ή αν πρόκειται για κινήσεις/ επιδείξεις ισχύος από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ (σε αυτό το σημείο αξίζει να ειπωθεί πως η Microsoft διαπραγματεύεται την εξαγορά του αμερικανικού τμήματος του Tik Tok, κάτι που ο Τραμπ έχει πει ότι θα στηρίξει, εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση λάβει «σημαντικό μερίδιο»)(Για αρπαγή πρόκειται Ε.Π.). Επίσης, τον Νοέμβριο είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και μια ήττα του Τραμπ θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια μετριοπαθέστερη πολιτική των Δημοκρατικών ως προς την Κίνα.
Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί σε αυτά τα «μέτωπα», ωστόσο, πλέον δεν φαντάζει πλέον και τόσο απίθανο το ενδεχόμενο μιας «βαλκανοποίησης»/ κατακερματισμού του Διαδικτύου, με διαφορετικά «διαδίκτυα» που θα λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικές εκδόσεις υπηρεσιών και εφαρμογών (ή και καθόλου). Το αν το μοντέλο αυτό είναι αυτό που θα δούμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ή μια δυσοίωνη πρόβλεψη, μένει να φανεί. 


ΠΗΓΗ: Huffpost (με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Τι κάνουμε με τους ψεκασμένους;


Εκτός από το να κάθονται πάνω από το facebook περιμένοντας να ξεκινήσουν τον επόμενο διαδικτυακό τσακωμό με κάποιον που πιστεύει ότι υπάρχει ιός, τι σκατά κάνουν στη ζωή τους; Είναι κανονικοί άνθρωποι; Δουλεύουν; Έχουν παιδιά; Έχουν φίλους; Πηγαίνουν βόλτες; Τους έχει δει κανείς ζωντανά;

Το ξέρω, εγώ σας το έχω πει να μην κάθεστε να ασχολείστε με τους φασίστες στα ιντερνετς αλλά είναι τόσες πολλές οι παρεμβάσεις τους που δύσκολα μπορείς να τους αποφύγεις. Τώρα που ο κορωναϊός επανήλθε στην καθημερινότητά μας, οι φασίστες έθαψαν για λίγο το πληκτρολόγιο του πολέμου εναντίον των προσφύγων, των Τούρκων και των ΜΚΟ και βάλθηκαν να μας πείσουν ότι ο ιός δεν υπάρχει, όλα είναι τσιπ, 666, και να μη φοράμε μάσκα γιατί θα πεθάνουμε. Και το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και παλαιότερα: Κάτω από κάθε ανάρτηση, σχολιάζουν για το πόσο πρόβατα είμαστε κτλ. Για παράδειγμα γράφει ο τίτλος της είδησης «Πυργκαγιά στην τάδε δασική περιοχή. Επιχειρούν ελικόπτερα της Πυροσβεστικής». Και διαβάζεις από κάτω: «αν καεί κανένας θα πουν ότι πήγε από Covid», «αντί να δώσουν λεφτά για καναντέρ τα δίνουν για έναν ανύπαρκτο ιό» και φυσικά τα ακόμα πιο ψαγμένα «κατάλαβες Έλληνα, γι’ αυτό θέλουν να σε κλείσουν στο σπίτι και να σου βουλώσουν το στόμα με μάσκα, για να μη λες τίποτα τώρα που σου καταστρέφουν την ΠΑΤΡΙΔΑ σου».
Είναι ακριβώς οι ίδιοι που ξέρουν ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο Σόρος γιατί έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ελλάδας, ότι τα βουνά μας είναι σκαμμένα και στο εσωτερικό τους υπάρχουν υπερόπλα που μπορούν να νικήσουν τους Τούρκους σε 2 ώρες, ότι θα παίρναμε την Αγιά Σοφιά εύκολα αλλά δεν αφήνει ο Ρότσιλντ και ότι ο κορωναϊός γίνεται για τον έλεγχο του πληθυσμού και φυσικά ότι αν πιεις Μαυροδάφνη στην οποία έχει μιλήσει ένας ιερέας, δεν κολλάς τίποτα γιατί σε προστατεύει ένα πνεύμα ενός ανθρώπου που έζησε πριν από 2.000 χρόνια και αν κάτι έχει αποδείξει η ιστορία μέχρι τώρα, είναι ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προστατεύει ανθρώπους από ασθένειες, γενοκτονίες, πολέμους, καταστροφές και θανάτους.

Προφανώς και τίποτα από αυτά δεν έχει καμία λογική και προφανώς δεν μπορείς να συζητήσεις σοβαρά με κανέναν από αυτούς. Μπορείς όμως να αναρωτηθείς τι διάολο άνθρωποι είναι αυτοί που τα πιστεύουν και μάλιστα δεν ντρέπονται να τα εκστομίζουν και πιθανόν να παίρνουν και άλλους στο λαιμό τους. Με άλλα λόγια, εκτός από το να κάθονται πάνω από το facebook περιμένοντας να ξεκινήσουν τον επόμενο διαδικτυακό τσακωμό με κάποιον που πιστεύει ότι υπάρχει ιός, τι σκατά κάνουν στη ζωή τους; Είναι κανονικοί άνθρωποι; Δουλεύουν; Έχουν παιδιά; Έχουν φίλους; Πηγαίνουν βόλτες; Τους έχει δει κανείς ζωντανά;

Και πάμε παρακάτω. Θα πήγαινες το παιδί σου να μάθει αγγλικά από κάποιον που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν για να μην αντισταθούμε; Θα πήγαινες να σου κάνει personal ένας γυμναστής που πιστεύει ότι δεν υπάρχει ιός και ότι όλα είναι ψέμα σύμφωνα με το toxaragmablogspot.com. Θα άφηνες να σε κουρέψει μια κοπέλα που πιστεύει ότι είναι Ελάνια, απόγονος υπερανθρώπων που ένας εβραίος τραπεζίτης έχει καταδικάσει σε εξισλαμισμό; Θα ήθελες ο τύπος που σου φέρνει τις παραγγελίες να πιστεύει ότι αν βάλει μάσκα θα καταπιεστεί η ελευθερία που του έδωσε ο θεός; Θα ένιωθες εντάξει αν ο δικηγόρος ή –για να το χοντρύνω- ο γιατρός σου, σου έλεγε ότι μπορείς άφοβα να πας να πιεις με το ίδιο κουταλάκι στην Εκκλησία γιατί με τη θεία κοινωνία δεν κολλάς; Πώς θα ένιωθες αν βρισκόσουν σε μια παρέα και ξαφνικά ένας τύπος που δεν τον ξέρεις καλά σου λέει «ε, πώς κάνετε έτσι, τόσοι πεθαίνουν από γρίπη κάθε χρόνο».

Υπάρχει μια μάζα ανθρώπων που αυτά πιστεύουν και αντίστοιχα λειτουργούν. Δεν είναι όμως όλοι αυτοί εμφανώς πυροβολημένοι. Δεν φαίνονται από χιλιόμετρο. Είναι και πολλοί από αυτούς που ζουν ανάμεσά μας και δεν κάνουν και καμιά προσπάθεια να κρυφτούν. Όμως τι κάνουμε κάθε φορά που τους συναντάμε, εκτός από το να διαπιστώνουμε το βαθύτατο χάσμα το οποίο έχει και πολιτικές διαστάσεις; Τι πρέπει να κάνουμε, εκτός από το να μας πιάνει αηδία με την κατάντια του κόσμου στη σύγχρονη εποχή; Τους μιλάμε; Προσπαθούμε να τους αλλάξουμε γνώμη; Τους τρολάρουμε; Τους απομονώνουμε κοινωνικά; Τους αγνοούμε; Ιδού η απορία…

ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ



Με ψέματα που υπογράφει ο Πρόεδρος, προσπαθεί να απαντήσει η περιφερειακή Αρχή στην Ανακοίνωση- καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη μεθόδευση με στόχο να μη συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο της Ζακύνθου.

ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ
Αναφέρει ο Πρόεδρος: «Δεν έγινε καμία συμφωνία για ολοκλήρωση των θεμάτων έως τις 14:30, μόνον εκτίμηση για την ώρα ολοκλήρωσης, μιας και κάποιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι έπρεπε να ταξιδέψουν. Συμφωνία –επ’ ουδενί- δε γίνεται...»
Η αλήθεια είναι ότι με εσάς (εκτός αν ήσασταν άλλος), συμφώνησε στην αρχή της δεύτερης συνεδρίασης (Κυριακή), η Λαϊκή Συσπείρωση και ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, να συζητηθούν πρώτα οι προγραμματικές μέχρι τις 11.00. Το αναφέρετε άλλωστε, στην παρακάτω παράγραφο, απλά το συσκοτίζετε σκοπίμως με τις δύο ημέρες των συνεδριάσεων. Με εσάς επίσης συμφωνήσαμε τα δύο θέματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 14.30. Μέχρι τις 11.00 όλα καλά. Μπαίνοντας στο 1ο θέμα της ΑΝΑΣΑ άρχισε το γνωστό παιχνίδι. Στην έγκαιρη παρέμβασή μας, ότι υπάρχει μεθοδευμένη κωλυσιεργία, η απάντησή σας «μέχρι τις 11 συζητήθηκαν οι προγραμματικές τώρα τι να κάνω...» απλά επιβεβαιώνει το ψέμα σας ότι δεν υπήρχε συνεννόηση για τη διαδικασία της συζήτησης.

ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αναφέρει ο Πρόεδρος: «Η σειρά της ημερήσιας διάταξης των θεμάτων του Περιφερειακού Συμβουλίου, θέτεται ανάλογα με τις έδρες της κάθε παράταξης και μάλιστα, η ίδια η Επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, κα Μπαλού, ενημερώθηκε κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κο Μουζακίτη για την 15η συνεδρίαση και συμφώνησε να συζητηθούν πρώτα οι προτεινόμενες Προγραμματικές Συμβάσεις, ύστερα το θέμα της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» και στο τέλος το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κανονισμός, τον οποίον όπως λέτε τιμάτε και εφαρμόζετε, αναφέρει επίσης ότι η κάθε παράταξη έχει δικαίωμα να θέσει από ένα θέμα σε ΚΑΘΕ ημέρα συνεδρίασης. Επιλέξαμε να θέσουμε ένα θέμα και όχι δύο, εκτιμώντας τις δύσκολες από υγειονομικής άποψης συνθήκες. Η επιλογή να μπει στη δεύτερη μέρα συνεδρίασης ήταν δική σας. Το μόνο που έγινε τηλεφωνικά και μέρες πριν την αναχώρηση για Ζάκυνθο, ήταν η διαβεβαίωσή σας, ότι τα θέματα έχουν κατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συζητηθούν όλα.
Να σας θυμίσουμε επίσης ότι καλή τη πίστη, δεχτήκαμε, να μεταφερθεί στη δεύτερη μέρα το θέμα της πλειοψηφίας, με εισηγητή τον κ. Καποδίστρια, ο οποίος απουσίαζε κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί το θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Θα θυμάστε βέβαια, ότι διαφώνησε με την προϋπόθεση που βάλαμε, η παράταξη του κ. Σπύρου δια του κ. Σκούρτη

ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ
Αναφέρει ο Πρόεδρος «Από το Προεδρείο δόθηκε ο λόγος στην Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κα Μπαλού, για να εισηγηθεί το εν λόγω θέμα στις 2:15, και η ίδια αφού διαπίστωσε πως πολλοί εκ της παράταξής της, θα έφευγαν στο επόμενο χρονικό διάστημα, επέλεξε να αποσύρει το θέμα».
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι πάντα προετοιμασμένη για τις τοποθετήσεις των συμβούλων της, την παρουσία ή την απουσία τους. Είναι αστείο να επικαλείστε ότι «διαπιστώσαμε την αναχώρησή μας στις 2:15» για να καλύψετε τη στάση σας. Ειδικά εσείς που συνήθως για τη συνέπειά μας, μας αποκαλείτε υποτιμητικά «στρατιώτες».

Το πολιτικό ψέμα όπως είναι φυσικό συνοδεύεται και με πολιτικό θράσος.
Γιατί πολιτικό θράσος χρειάζεται για να λες ότι:
«η Λαϊκή Συσπείρωση εγκατέλειψε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο και αποχώρησε…»
   όταν ως πολιτική και αυτοδιοικητική δύναμη έχετε εγκαταλείψει τα Ιόνια νησιά στις χωματερές των σκουπιδιών.
Γιατί πολιτικό θράσος χρειάζεται για να λες ότι;
«άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είχαν προβλέψει να αναχωρήσουν αργά στην ημέρα ή την επόμενη μέρα, για να μπορέσουν, με άνεση χρόνου, να συμμετέχουν στη συνεδρίαση. Άξιζε να τιμήσουμε, εκτός της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον τόπο που μας φιλοξενούσε»,
   όταν μονομερώς αποκλείσατε την παρουσία ενός και μόνου εκπροσώπου από τους Ζακυνθινούς κατοίκους κατά την συζήτηση για τα Ορεινά. Εκ των υστέρων και όταν επικαλεστήκατε τα πρωτόκολλα υγείας, σας προτείναμε να βγει ένας περιφερειακός μας σύμβουλός εκτός του χώρου της συνεδρίασης…
   όταν τις διακοπές που επέλεξαν να κάνουν κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι μετά τη συνεδρίαση, έχοντας τα εισιτήρια αναχώρησης - επιστροφής πληρωμένα, τα ονομάζετε «τιμή για τον τόπο που μας φιλοξενούσε»!
Στις συνεδριάσεις του ΠΣ επιβεβαιώνεται μια γενική εκτίμηση. Το παλιό πολιτικό προσωπικό σε Βουλή, Δημοτικές, Περιφερειακές αρχές και Συνδικάτα διεξήγαγε πάντα σκληρή σύγκρουση και αντιπαράθεση από την ιδεολογική και ταξική πλευρά που ο καθένας βρίσκονταν. Διέθετε όμως μια πολιτική συγκρότηση, πολιτικά επιχειρήματα και μια ελάχιστη πολιτική εντιμότητα.
Σήμερα το νέο πολιτικό προσωπικό που εκκολάπτεται σε Βουλή, Δήμους, Περιφέρειες και Συνδικάτα, για να υπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών, πολιτεύεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα, πολυλογία χωρίς πολιτική συγκρότηση με άσφαιρες αντιπαραθέσεις χωρίς πολιτικά επιχειρήματα και με την απίστευτη ευκολία της διαστρέβλωσης και του πολιτικού ψέματος.

Εν ολίγοις, κε Πρόεδρε εξέλειπε η πολιτική μπέσα!!

6/8/2020

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας,



Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, μετά από 51 ημέρες, στις 29 Ιούλη.
Είναι εμφανής η τάση υποβάθμισης της λειτουργίας του ΔΣ. Η Δημοτική αρχή φαίνεται ότι εμπεδώνει το πνεύμα και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αμέσως μόλις ανέλαβε, από πέρσι τον Αύγουστο έκανε νομοθετικές αλλαγές, αποδυναμώνοντας τα δημοτικά συμβούλια και μεταφέροντας βασικές αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή, δηλαδή στο Δήμαρχο. Έτσι θα εξειδικεύεται καλύτερα και πιο εύκολα η κυβερνητική πολιτική. Τους βόλεψε και η τρίμηνη καραντίνα λόγω πανδημίας. Από Μάρτη έως και Μάη το ΔΣ συνεδρίασε μία φορά με τηλεδιάσκεψη για ένα μόνο θέμα και μία δια περιφοράς (για διαδικαστικά).
Πως να γίνει έλεγχος με τέτοια λειτουργία;
Έτσι το ΔΣ της Τετάρτης 29 Ιούλη, ήταν φορτωμένο. Έγιναν 52 ερωτήσεις και έμεινε σημαντικό θέμα για το επόμενο ΔΣ (μέτρα για ανεργία - μικροεπιχ. κλπ).
Ανάμεσα στα θέματα ήταν και ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, διαμορφωμένος με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του Υπ. Εσωτερικών, ώστε να υπηρετείται καλύτερα ο στόχος μείωσης του μόνιμου προσωπικού και αύξησης των συνεργατών και εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.
Έτσι να δούμε αν ποτέ κατορθώσει ο Δήμος να αποκτήσει υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού (δεν έχει τίποτα τώρα) και να μην αναζητά εργολάβους για λάμπες, συντήρηση κλπ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε στο ΔΣ θέματα που αφορούν το λαό της Νότιας Κέρκυρας και έχουν επείγοντα χαρακτήρα όπως:
  • Συμβασιούχες Σχολικές Καθαρίστριες: Καταθέσαμε ψήφισμα (το πλαίσιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας), καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι καθαρίστριες στα σχολεία, οι περισσότερες με συμβάσεις έργου ή μερική απασχόληση, με ελάχιστα μέσα, εξευτελιστικές αποδοχές και απλήρωτες δύο μήνες.
  • Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα. Μένει να δούμε μέτρα για την προώθηση του για σταθερή μόνιμη δουλειά, πλήρες ωράριο και αποδοχές για να ζουν.
  • Κέντρο Υγείας Λευκίμμης: Αναδείξαμε την ανεπάρκεια του σε προσωπικό, μέσα, καθώς και τα κτηριακά προβλήματα. Απαιτείται αγώνας από το ΔΣ και το λαό της Νότιας Κέρκυρας, για την άμεση και πλήρη στελέχωσή του.
  • Σχολικά κτίρια: Τα περισσότερα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Οξύτερο είναι το πρόβλημα στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αργυράδων και Δημοτικό Περιβολίου. Η διαδικασία επισκευής δεν έχει ξεκινήσει (έγινε δημοπρασία) και σε ένα μήνα ανοίγουν τα σχολεία. Δύσκολα θα προλάβουν το χρόνο αφού εν λειτουργία δεν μπορούν να γίνουν εργασίες.
  • Αγροτική οδοποιία: Και εδώ έχουν καθυστερήσει. Όταν χειμωνιάσει δεν γίνονται έργα.
  • Κυλικεία: Ανάγκη για συζήτηση των αιτημάτων τους, για προσαρμογή μισθωμάτων με βάση τις νέες συνθήκες.
  • Προσλήψεις για πολιτική προστασία – Covid19 (τρίμηνες): Οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν μέσω γνωστών… Απαιτούνται κριτήρια και διαφάνεια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα λαϊκά προβλήματα και να διεκδικεί λύσεις. Θα ενημερώνει το λαό της Νότιας Κέρκυρας, θα απαιτεί συχνές – τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ, ώστε να έρχονται έγκαιρα, τα λαϊκά προβλήματα να συζητιούνται και να παίρνονται ανάλογες αποφάσεις.

4/8/2020

Ντροπή

     , του Γιώργου Τζωρτζόπουλου






Αν οι λέξεις δεν είχαν χάσει το νόημα τους, θα αρκούσε μόνο μια : ΝΤΡΟΠΗ

Μιλώ για την κυβέρνηση και την απόφαση της, τα μαγαζιά που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού να αναρτήσουν αφίσες στην πρόσοψή τους που να δηλώνουν και να διαφημίζουν ότι : κυβέρνηση και ΕΣΠΑ τους έδωσαν περίπου 1000 ευρώ για το 2μηνο που τα υποχρέωσαν να είναι κλειστά. 

Εννοείται αν δεν συμμορφωθούν και δεν το πράξουν, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, δηλαδή : και επιστροφή του ποσού αλλά και προσαυξημένο με τους τόκους που του αναλογούν.
Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που με απόφασή της και αποφάσεις της :
- έκλεισε υποχρεωτικά τα μαγαζιά για 2 μήνες
- άφησε ελεύθερους τους ομίλους και τις αλυσίδες να πουλάνε διαδικτυακά τα δικά τους είδη
- άφησε ελεύθερα τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε τα δικά τους είδη και να το διαφημίζουν 
- άφησε τους "έξυπνους" ΚΑΔ να κρατάνε τα μαγαζιά τους ανοιχτά και να αλωνίζουν
- άφησε - εν μέσω πανδημίας- ελεύθερες τις ουρές, τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό στις πόρτες, τα πεζοδρόμια, τους δρόμους των courier, συμβουλεύοντας τότε ότι πρέπει να φοράμε γάντια
- μοίραζε εκατομμύρια σε κλινικάρχες και εμπόρους της "ενημέρωσης" 

 Αυτή η κυβέρνηση, η ίδια κυβέρνηση :
- απαιτεί στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις των υποχρεωτικά κλειστών, ασφαλιστικά, πάγια, ΔΕΚΟ κλπ.
- θέλει ακέραιο τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, κ.α.
- απαιτεί υποχρεωτικό ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών μη τυχόν και ξεφύγει τίποτα από το πάρτι των τραπεζιτών 
- κρατάει το αφορολόγητο στο τίποτα
- ασχημονεί στη λογική : ναι στα γάντια, όχι στις μάσκες
 ναι στις μάσκες, όχι στα γάντια, συμβουλεύοντας μας να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί

Μεγάλος ο κατάλογος γι' αυτό σταματώ εδώ.

Αυτή η κυβέρνηση, αυτή η Ε.Ε., αυτά τα ΕΣΠΑ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΘΥΤΕΣ, απαιτούν από το μικρομάγαζο, να τους δοξάζει με αφίσα στην πρόσοψή του, που του "έδωσαν" 500 ευρώ το μήνα σαν αποζημίωση για την κλοπή που διαπράξανε σε βάρος του
Απαιτούν, απειλούν, εκβιάζουν!
Θέλουν τα 17 ευρώ τη μέρα που σου δίναν όταν σε έκλεισαν υποχρεωτικά, να τους τα δώσεις πάλι με τόκους
Όχι, δεν είναι τοκογλύφοι
Όχι, δεν είναι εκβιαστές
Απλά είναι καπιταλιστές
Εσύ θα φταις αν μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς και να προβληματιστείς, αν είναι λογικό, έντιμο, ηθικό, κ.λπ., αυτό που απαιτούν.
Εσύ θα φταις αν αναρωτηθείς : 
- αυτοί; ζουν με 17 ευρώ τη μέρα
- αυτοί; με 17 ευρώ τη μέρα καλύπτουν τις ανάγκες διατροφής τους, στέγασής τους, διαβίωσης τους : νερό, τηλέφωνο, πετρέλαιο, ντύσιμο, φάρμακο, αντισηπτικά, σαπούνια, οινόπνευμα, γάντια, μάσκες κλπ.
- με 17 ευρώ τη μέρα ζουν : - οι της πολιτικής προστασίας 
 - του οικονομικού επιτελείου
 - τα χρυσά παιδιά, οι νομοεφευρέτες

Εσύ θα φταις και ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ :
- Όσο δεν αποφασίζεις να σηκωθείς όρθιος για να γονατίσουν αυτοί 
- όσο έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα γλιτώσεις αν λουφάξεις
- όσο διστάζεις να βγεις έξω από το μαγαζί σου έστω και μόνος σου 
- για να βγάλεις τη μάσκα του αντιπάλου σου 
- για να βγάλεις τη μάσκα των φωνών της συναίνεσης, του διαλόγου, της διαβούλευσης και της κοινωνικής ηρεμίας
- για να βγάλεις τη μάσκα εφιαλτών, κλειδούχων της κερκόπορτας και πηλιογούσηδων 

Στους δρόμους το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας κατά των δολοφονιών και της βίας εναντίον των γυναικών


Αντιμέτωπη με ένα κύμα δολοφονιών και βίας κατά γυναικών βρίσκεται η Τουρκία, την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών. Η πρόθεση αυτή έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα, από τις οποίες δε θα μπορούσαν να λείπουν οι Τούρκοι κομμουνιστές.
Σημαντικές ήταν οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ΤΚΡ την Τετάρτη στις τρεις σημαντικότερες πόλεις της Τουρκίας, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, με τη γυναικεία οργάνωση του κόμματος να σημειώνει στο κάλεσμά της πως “Οι γυναίκες της Τουρκίας ζητούν όχι μόνο την εφαρμογή της Σύμβασης [της Κωνσταντινούπολης], αλλά και την πλήρη εξαφάνιση της βίας.” Προσθέτουν πως “Ξέρουμε πολύ καλά πως η εκμετάλλευση είναι η πηγή της βίας κατά των γυναικών. Ξέρουμε πως οι γυναίκες θα εκτίθενται σε διάφορες μορφές βίας όσο συνεχίζεται αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης. Όσοι απαιτούν την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι μέρος της αιτίας για τη συνεχιζόμενη βία και η κίνησή τους δεν είναι τίποτε παραπάνω από την προσπάθεια να κρύψουν το μερίδιό τους στη βία και τις γυναικοκτονίες. Οι γυναίκες θα ελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση και βία μόνο με την οργάνωση της δύναμής τους. Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενες δε βασίζονται σε πολιτικούς που προσπαθούν να υποβιβάσουν τη σημασία του κοσμικού κράτους ή σε δηλώσεις αφεντικών που έχουν συμφέρον από τη διατήρηση μιας αδύναμης θέσης των γυναικών. Οι γυναίκες βασίζονται μόνο στην αυξανόμενη αλληλεγγύη και την οργάνωση της δύναμής τους”.
Κεντρικό μήνυμα τον κινητοποιήσεων είναι να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών και να εγκαθιδρυθεί μια χώρα ελευθερίας και ισότητας για τις εργαζόμενες γυναίκες, που μπορεί να επιτευχθεί με τη συμπαράταξή τους στο πλευρό του κομμουνιστικού κινήματος.

Εφοπλιστές, τραπεζικά στελέχη, Α.Ε, εκκλησία: Φοροαπαλλαγές για όλους



Εφοπλιστές, τραπεζικά στελέχη, Α.Ε, εκκλησία: Φοροαπαλλαγές για όλους


».
Την Πέμπτη, πρώτη και τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, εμφάνισε τροπολογία στην Βουλή στην οποία καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία άνω των 3000 κόρων. Όπως δήλωσε ο υπουργός οι εργαζόμενοι στα πλοία εφεξής θα αμοίβονται με τις «διεθνείς αναγνωρισμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία» καταργώντας τις υφιστάμενες. Με το επιχείρημα μάλιστα ότι «συλλογικές συμβάσεις έχουν να υπογραφούν από το 2010». Τόνισε μάλιστα ότι «κάνουμε πιο ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα και παράλληλα ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου». Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του εφοπλιστικού κεφαλαίου ώστε το προσωπικό των πλοίων να πληρώνεται με τις συμβάσεις του ITF, δηλαδή με όσα αποφασίζει το διεθνές εφοπολιστικο κεφάλαιο. Ο Γ.Πλακιωτάκης άλλωστε χρησιμοποίησε και το …πάγιο επιχείρημα του ότι πρέπει να επιστρέψουν περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία σημειώνοντας ότι τα περισσότερα προτιμούν σημαίες ευκαιρίας όπως της Λιβερίας, του Παναμά και των Νησιών Μάρσαλ.
Στο ίδιο νομοθέτημα προβλέφθηκε η δυνατότητα να δίνονται με μειωμένη φορολόγηση μπόνους στα τραπεζικά στελέχη όπως και η παροχή μετοχών με αντίστοιχα ευνοϊκο καθεστώς. Προφανώς για τις …επιδόσεις τους στην διαχείριση των «κόκκινων δανείων» δηλαδή τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Παράλληλα ψηφίστηκε και διάταξη που μειώνει την φορολογία των εταιρικών μερισμάτων όπως και το άρθρο που δίνει την δυνατότητα στα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας να διακανονίζει τα χρέη τους.

Το κράτος της Novartis, τα κόμματα της Ζήμενς, επέβαλλαν πρόστιμο στο ΚΚΕ…

                 

..

Κατ΄αρχάς η είδηση: Το κράτος της Novartis, τα κόμματα της Ζήμενς και της “λίστας Πέτσα”, το πολιτικό σύστημα που φορολογεί… οικειοθελώς τους εφοπλιστές και παρέχει ασυλία στους τραπεζίτες, με δυο λόγια το κράτος που διοικήθηκε από Τσοχατζόπουλους, Μαντέληδες και Λιάπηδες (εκείνος που έφτιαξε πλαστές πινακίδες για να μην πληρώνει τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου), το κράτος που διοικήθηκε από κυβερνήσεις στις οποίες μιντιάρχες δημοσιοποιούσαν ότι κατέθεταν επιταγές εκατομμυρίων προς ενίσχυσή τους, επέβαλλε πρόστιμο στο ΚΚΕ ύψους 4% επί της κρατικής του επιχορήγησης.
Ο λόγος: Διότι το ΚΚΕ δεν συνεμορφώθη με τον αντιδραστικό νόμο που λέει ότι το Κόμμα θα πρέπει να ρουφιανεύει, να ενημερώνει και να καταδίδει, σε αυτό το κράτος και στις υπηρεσίες του, όποιον του δίνει μια συνδρομή του ενός ή των 2 και 5 ευρώ… Το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τα ΑΦΜ και τους αριθμούς ταυτότητας – όπως ζητάει το κράτος – των ανθρώπων που το στήριξαν οικονομικά… (εδώ η ανακοίνωση του ΚΚΕ). 
Πάμε τώρα παρακάτω:
Όταν η «Siemens» μοιράζει 1,5 δισ. ευρώ σε «μαύρο» χρήμα για να κάνει τις δουλειές της σε 160 χώρες ανά τον κόσμο, αυτό λέγεται «μίζες», «διαφθορά» και «σκάνδαλο». Όταν, όμως, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων επιχορηγούνται με 1,5 δισ. δολάρια από τους πολυεθνικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, για να διεξαγάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα, αυτό λέγεται «εκλογές». Κι όταν η Novartis ελέγχεται στα αμερικανικά δικαστήρια για επηρεασμό “κρατικών αξιωματούχων” στην Ελλάδα, αυτό λέγεται “εξωδικαστικός συμβιβασμός”…
Το σημειώνουμε, διότι ορισμένοι «οργανικοί διανοούμενοι» της πλάκας, τρέφουν ένα ασίγαστο πάθος για το «αμερικάνικο όνειρο», το οποίο προσπαθούν να το πουλήσουν σαν «αμερικανικό παράδειγμα», που πρέπει μάλιστα να το ακολουθήσουμε κι εμείς ως λαός και ως χώρα.
Το ακατανίκητο επιχείρημά τους είναι ότι αν τα κόμματα θέλουν να τα πιάνουν, τότε να το κάνουν ανοιχτά, να το γνωρίζει ο ψηφοφόρος και τότε «όλα μέλι γάλα». Αλλά το βασικό στην υπόθεση δεν είναι αν τα κόμματα που κυβερνούν στην Αμερική, στην Ελλάδα, στην Ουγκάντα και όπου δραστηριοποιούνται οι «Siemens» τα πιάνουν φανερά ή κρυφά. Το θέμα – όταν τα πιάνουν – είναι ότι τα πιάνουν!
Αυτό είναι το μοντέλο «αμερικανικής δημοκρατίας», όπου η κάθε εταιρεία θα έχει τους «δικούς της» βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς και προέδρους, που αποτελεί ήδη με νόμο του 2014 εισαγώγιμο είδος και στην Ελλάδα.
Δε φτάνει, δηλαδή, που το πολιτικό σύστημα που υπηρετούν και υποστηρίζουν πιάνεται ενίοτε στα πράσα να εξαργυρώνει τη δημαγωγία προς το λαό στα «μαύρα» ταμεία της διαπλοκής, ήρθαν να νομοθετήσουν και τη γύμνια τους σαν «διαφάνεια» (!), την θρυλούμενη σχέση υπαλληλίας τους προς τα μεγάλα συμφέροντα σαν «πολιτική εντιμότητα» (!) και την ξετσιπωσιά σαν «ηθική ακεραιότητα»!
Σε συνθήκες “αριστείας” δεν αποκλείεται να μας πουν ακόμα και ότι το μοντέλο της «φόρα παρτίδα» εξάρτησης του πολιτικού κατεστημένου από τις πολυεθνικές συνιστά …εκχριστιανισμό της πολιτικής ζωής κατά τα πρότυπα της ευαγγελικής συνταγής «εξομολογημένη αμαρτία ουκ έστιν αμαρτία».
Κλασική περίπτωση, όπου το κρέας βαφτίζεται ψάρι. Αλλά και εξαιρετική η ομολογία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά: ότι τέτοιο που είναι το σύστημά τους δεν έχει καμία ελπίδα, κατά πώς προκύπτει από τα λεγόμενά τους, να υπάρξει χωρίς και πέρα από τους ξεπουλημένους που θα βαφτίζουν το ξεπούλημά τους σαν αποδοχή… χορηγίας.
Η «μίζα» βαφτίζεται «χορηγία»;
Πριν ισχυριστεί κάποιος ότι υπερβάλλουμε να υπενθυμίσουμε:
Ο νόμος που επιστρατεύτηκε κατά του ΚΚΕ το 2020, ψηφίστηκε στη Βουλή στις 16 Οκτώβρη 2014 – από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ – υπό τον εξής τίτλο: «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Οι βασικές ρυθμίσεις του είναι δυο:
1ο) Υποχρεώνει τα κόμματα να παραδίδουν πλήρη στοιχεία, από ονοματεπώνυμο μέχρι ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας, για κάθε φίλο ή μέλος τους που προσφέρει ενίσχυση στο κόμμα ακόμα και για κουπόνια του ενός ή δυο ευρώ!
2ο) Την ίδια στιγμή «ευλογεί» και επίσημα την ανοιχτή χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, όχι μόνο αίρει την απαγόρευση που ισχύει στη χρηματοδότηση κομμάτων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά προσφέρει και φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν κόμματα!
Έτσι, λοιπόν, μετά τη «σωτηρία» του τόπου, οι κύριοι της τρόικας (η τρόικα είχε θέσει την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου στα «προαπαιτούμενα» για να συνεχίζει να μας «σώζει» και φυσικά η τότε κυβέρνηση έσπευσε να την ικανοποιήσει) μας φέρανε και το τέλος της πολιτικής διαπλοκής.
Η αλήθεια είναι ότι – και σε αυτό το ζήτημα – το εγχώριο καθεστωτικό σύστημα που επίλεκτα στελέχη του έχουν εντοπιστεί να συμμετέχουν στα σουαρέ της αρπαγής, της λεηλασίας, της λαμογιάς και της «Siemens», κρύφτηκε πίσω από την τρόικα. Χρόνια τώρα ήθελαν να επιβάλουν το συγκεκριμένο μέτρο. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να το εντάξουν κι αυτό στα «προαπαιτούμενα».
Α, ναι: Μιας και είπαμε παραπάνω κάτι για “μέλι – γάλα” κι επειδή είμαστε στον αστερισμό των χορηγιών, μια ακόμα υπενθύμιση: Πέρσι έγινε η δίκη εκείνης της θρυλικής υπόθεσης με τον Τσουκάτο που έπαιρνε τα φράγκα από την Ζήμενς και τα εναπόθετε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Στην δίκη εκείνη, όπου ο Τσουκάτος αθωώθηκε, είχε πει τα εξής ενδιαφέροντα: 
«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα… Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει, από κανένα κόμμα”. Και παρακάτω:«Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές από αυτές και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν»…
Ενα μόλις χρόνο μετά από τα παραπάνω είναι που το κράτος τους, επέβαλλε πρόστιμο στο ΚΚΕ γιατί δεν ρουφιάνεψε τα στοιχεία των συνδρομητών του, του 1 και 2 ευρώ…
«Αμερικάνικο όνειρο»…
Ας δούμε ορισμένες ακόμα πλευρές του ζητήματος.
Πρώτον: Λένε ότι ο νόμος τους – τον οποίο φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ απορροφημένος στην κατάργηση με ένα νόμο και ένα άρθρο των Μνημονίων, τον διατήρησε – στοχεύει στη «διαφάνεια» για τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων και των εταιρειών-χρηματοδοτών τους. Ρωτάμε: Αν τα λεφτά από τη Siemens ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης τα έπαιρναν με… απόδειξη, η διαπλοκή θα ήταν μικρότερη;
Δεύτερον: Μας λένε να δούμε τι γίνεται στην Αμερική. Πολύ ευχαρίστως:  Morgan StanleyUBS  AmericasGoldman SachsCitigroupUS GovernmentBank of AmericaMicrosoft.  Πρόκειται για αμερικανικές πολυεθνικές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής που, όπως δημοσιεύτηκε το 2004, αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των υποψήφιων προέδρων Μπους και Κέρι. Αλήθεια: Η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών του Μπους και του Κέρι τους καθιστούσε λιγότερο διαπλεκόμενους με τους χρηματοδότες τους;
Πάμε στις εκλογές των ΗΠΑ το 2008:
  • Στη λίστα με τις πολυεθνικές που χρηματοδότησαν τον έναν υποψήφιο, στην 1η θέση βρισκόταν η Goldman Sachs. Η ίδια εταιρεία βρισκόταν στην 4η θέση των χρηματοδοτών και του άλλου υποψηφίου.
  • Στη λίστα με τους μεγαλοκαρχαρίες του χρηματοπιστωτικού καρτέλ που είχαν σπονσοράρει τον έναν υποψήφιο, η Citigroup βρισκόταν στην 3η θέση. Στη λίστα με τους ισχυρούς σπόνσορες του άλλου υποψήφιου, η ίδια εταιρεία, η Citigroup, βρισκόταν στη 2η θέση.
  • Ο ένας είχε στη 4η θέση της λίστας των μεγάλων χρηματοδοτών του την JP Morgan. Ο άλλος την είχε στην 5η θέση.
  • Ο ένας είχε στη λίστα με τους μεγάλους χορηγούς του τα πιράνχας της UBS AG στην 7η θέση. Ο άλλος την είχε στη 15η θέση.
Αλήθεια, το ότι οι πολυεθνικές τα έχωσαν και στον Ομπάμα και στον Μακέιν, κι αυτό καταγράφηκε και καταγράφεται δημόσια, καθιστά λιγότερη τη διαπλοκή τους;
Κατόπιν αυτών, καμία εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις νέες εκλογές στις ΗΠΑ, ένα σπαρταριστό πεδίο στο οποίο αντιμάχονται (με δημόσιες ανακοινώσεις!) οι Τραμπ – Μπάιντεν είναι ποιός προηγείται του άλλου σε χρηματοδότες που τους τα χώνουν…
Τρίτον: Αν ο Σαρκοζί τα έπαιρνε με απόδειξη από την Μπετανκούρ ή αν ο Κολ και ο Σόιμπλε δεν είχαν πιαστεί στα πράσα με τα “βαλιτσάκια” του εμπόρου όπλων προς χάρη (κι εκεί) της προεκλογικής τους εκστρατείας, ή αν ο  μπερλουσκονισμός ό,τι έκανε το έκανε με απόδειξη, η βρωμιά θα ήταν μικρότερη;
Τέταρτον: Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη διαπλοκής από το τι πολιτική εφαρμόζεις; Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείς; Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη πολιτικής διαπλοκής από τους νόμους, τα ξεπουλήματα, τις εκποιήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τα πακέτα σε τράπεζες κτλ. που ψηφίζει ή δεν ψηφίζει ένα κόμμα; Ο φερετζές ότι δεν τα πιάνουν κάτω από το τραπέζι τους μάρανε;
Αβυσσαλέα υποκρισία
Αυτό που βαφτίζουν οικονομικό έλεγχο των κομμάτων για κάθε ένα ευρώ που πάει στα ταμεία τους από συνδρομές, ενισχύσεις κτλ., δεν αφορά τα κόμματα του συστήματος. Έχει ευθέως στόχο να βάλει στο χέρι εκείνα τα κόμματα που βρίσκονται απέναντι από το σύστημα.Έχει στόχο να ελέγξει, να περιορίσει και να υπονομεύσει την πολιτική αυτοτέλεια των αντισυστημικών κομμάτων.
Τα κόμματα που εμπλέκονται στις «μίζες» από τη «Siemens», αυτοί που ποτέ δεν έδωσαν εξήγηση για το «πόθεν» των χλιδάτων προεκλογικών κέντρων των υποψηφίων τους και για τις φαραωνικές προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων τους, που ποτέ δεν εισέπραξαν φράγκο από τα δεκάδες δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής των πλουτοκρατών, που στέλνουν χαιρετίσματα στους θαμώνες της «λίστας Λαγκάρντ», δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει» (;)
Ας μπούμε στον κόπο να παρακάμψουμε (για την ανάγκη της συζήτησης και μόνο) την αβυσσαλέα υποκρισία τους. Ας δεχτούμε, επίσης, ότι είναι τόσο ανιστόρητοι, ώστε δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά. Ότι, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν τίποτα για τις διώξεις ανθρώπων στο παρελθόν –εδώ στην Ελλάδα– με μοναδική «κατηγορία» όχι είχαν ενισχύσει οικονομικά το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τον Νικηφορίδη που στήθηκε στον τοίχο με την «κατηγορία» ότι μάζευε υπογραφές κατά των πυρηνικών και ότι διοργάνωνε «εράνους», υπέρ της ειρήνης.
Αλλά πώς να δεχτούμε ότι αυτά που λένε τα πιστεύουν; Ότι, δηλαδή, «οι εποχές έχουν αλλάξει» και ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος φακελώματος». Όμως:
  • Πώς να τους πιστέψεις όταν είναι τα κόμματά τους που συμμετέχουν και υμνούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου για παράδειγμα (αυτήν τη στιγμή!) τα μισά Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν κηρυχτεί παράνομα!
  • Πώς να τους πιστέψεις όταν η ΕΕ τα κάνει πλακάκια με τους ναζί της Ουκρανίας και εκδίδει μνημόνια για το “‘έγκλημα” του κομμουνισμού;
  • Πώς να τους πιστέψεις όταν ζητούν, για παράδειγμα, από το ΚΚΕ ή από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, να δίνουν τα στοιχεία των ανθρώπων που τα ενισχύουν με 1 ή δυο ευρώ σε έναν κρατικό μηχανισμό που η δημοκρατία του χωράει ναζιστόμουτρα στο κοινοβούλιο και τα υπουργικά του γραφεία πρώην επικεφαλής κομμάτων στημένων μέσα στον Κορυδαλλό από φασίστες δικτάτορες όπως οι Παπαδόπουλος και Παττακός; 
Φακέλωμα του πολιτικού φρονήματος
Ας έρθουμε στο κατά τη γνώμη μας ουσιαστικότερο:
Το να ενισχύεις οικονομικά ένα πολιτικό κόμμα είναι κάτι που συνδέεται άμεσα με το πολιτικό φρόνημα. Αλλά η ελευθερία του πολιτικού φρονήματος βρίσκεται στην καρδιά αυτού που οι ίδιοι αποκαλούν «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Βρίσκεται στην καρδιά δηλαδή των ατομικών, των κοινωνικών και των πολιτικών ελευθεριών.
Συνεπώς, αυτοί που… φοροαπαλλάσσουν τις εταιρείες όταν χρηματοδοτούν κόμματα και πολιτικούς, τι ακριβώς ζητούν από έναν αντισυστημικό, ένα αντικαθεστωτικό, ένα αντικαπιταλιστικό, ένα αντι- ιμπεριαλιστικό, έναν κομμουνιστικό πολιτικό φορέα; Να συμφωνήσει και, ακόμα χειρότερα, να συνεργήσει και να συνεργαστεί (!) με τους κρατικούς μηχανισμούς για την καταγραφή και τον έλεγχο του πολιτικού φρονήματος των εργαζομένων που το στηρίζουν;
Τι ακριβώς ζητούν από ένα κόμμα που βρίσκεται απέναντι στην εξουσία τους; Να δώσει διευθύνσεις και ονόματα των μελών του (που καταβάλλουν τις συνδρομές τους στο κόμμα), των οπαδών και των φίλων του (που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην οικονομική του ενίσχυση), να «κατονομάσει» τους «συμπαθούντες»; Να «δώσει» στο κράτος και στους μηχανισμούς του τους «συνοδοιπόρους» του; Με άλλα λόγια, του ζητούν να συμφωνήσει και, ακόμα χειρότερα, να συνεργήσει και να συνεργαστεί (!) στο φακέλωμά του;

«Έχω να πατήσω στεριά από τον Δεκέμβριο… »


«Αισθάνομαι καταπονημένος και αδύναμος σωματικά, αγχωμένος και στρεσαρισμένος», «ο παραπάνω χρόνος παραμονής μάς έχει καταβάλει σωματικά και πνευματικά με κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα στο χώρο εργασίας μας».
Δεκάδες είναι τα τηλεγραφήματα και οι ηλεκτρονικές καταγγελίες που στέλνονται από τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες, οι οποίοι παραμένουν εν πλω μέσα στα καράβια για 7, 8 ακόμα και 10 και 11 μήνες, λόγω της πανδημίας, ζητώντας τον άμεσο επαναπατρισμό τους.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η εργοδοτική Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών (ITF), το Ναυτικό Επιμελητήριο κάνουν τάχα ότι ενδιαφέρονται, ωστόσο με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης οι ναυτεργάτες έχουν εγκλωβιστεί στα πλοία, ενώ είναι μηδαμινά τα μέσα υγειονομικής προστασίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, στελέχη, πράκτορες και αντιπρόσωποι των επιχειρήσεων συνεχίζουν ανενόχλητοι κανονικότατα τα αεροπορικά πήγαινε – έλα για τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Επιπρόσθετα, χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά. επιβάλλουν απαγορεύσεις στους ναυτεργάτες χωρίς λόγο, για να καλύψουν τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας των χωρών τους.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, λέει ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ισχυρίζεται πως τάχα «η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια μετριασμού των προβλημάτων στην αντικατάσταση πληρωμάτων και επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών».
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το …ενδιαφέρον του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης περιορίζεται: Σε κάποιες εγκυκλίους από το υπουργείο και την «Ελληνική Ναυτιλιακή Διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει τις εφοπλιστικές ενώσεις, προς τις «εθνικές αρχές». Ακόμα, στις εκκλήσεις του υπουργού προς τη Διεθνή Ναυτιλιακή Σύνοδο στις 13/7, προς τους εμπλεκόμενους (διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, ναυτιλιακή και αεροπορική βιομηχανία) «να συσπειρώσουν τις προσπάθειές τους, για να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους ή να μεταβούν στα πλοία τους». Και στη γενικόλογη «Κοινή Υπουργική Διακήρυξη» που εκδόθηκε στη συνέχεια, περί «αναγκαιότητας επίλυσης του προβλήματος» κ.ο.κ.
Προέχουν τα κέρδη των εφοπλιστών
Με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός ουσιαστικά αυτό που επιδιώκει είναι να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, που αρνούνται να αποδεχτούν τα αιτήματα των ναυτεργατών και των ταξικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία έχει αναδείξει το ΚΚΕ και προβλέπουν ότι με ευθύνη των εφοπλιστών και της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν εντατικές συστηματικές παρεμβάσεις σε όλες τις χώρες, αξιοποιώντας πρεσβείες και προξενικά λιμεναρχεία, για να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός των ναυτεργατών, να εξευρεθούν λιμάνια – σταθμοί όπου θα μπορούν να ξεμπαρκάρουν οι ναυτεργάτες και οι ναυτιλιακές εταιρείες να εξασφαλίσουν αεροπλάνα τσάρτερς, κάθε μεταφορικό μέσο που απαιτείται για την επιστροφή τους στα σπίτια τους. Αυτά όμως προϋποθέτουν κόστος, δηλαδή «να βάλουν το χέρι στην τσέπη», κάτι που μέχρι τώρα το αρνούνται.
Άλλωστε, στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) αυτό που κάνει σαφές είναι πως το «ζωτικής σημασίας γεγονός» δεν είναι βέβαια η υγεία και η ζωή των ναυτεργατών, αλλά «η ανάγκη για αδιάλειπτη λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας η οποία εξυπηρετεί το 80% των αναγκών του παγκόσμιου εμπορίου».
Όσο για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες, στην ουσία η ΕΕΕ «νίπτει τας χείρας» της σημειώνοντας απλώς ότι «παρά τις παρεμβάσεις των φορέων της διεθνούς ναυτιλίας και πολλών ναυτιλιακών χωρών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής κυβέρνησης, οι ποικίλοι ισχύοντες περιορισμοί των μετακινήσεων ανά τον κόσμο εμποδίζουν τις αλλαγές των πληρωμάτων».
Από πάνω ο πρόεδρος της Ένωσης, Θ. Βενιάμης, δεν διστάζει να προκαλεί ανοιχτά τους ναυτεργάτες λέγοντας σε δήλωσή του: «Οι ναυτικοί μας, η ψυχή των πλοίων μας, όλη αυτή την δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο στάθηκαν σαν αληθινοί ήρωες της θάλασσας, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας», ενώ …απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις «να παρέμβουν, για να γυρίσουν οι ναυτικοί ασφαλείς στα σπίτια τους και άλλοι συνάδελφοί τους να αναλάβουν να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους».
Συγκλονίζουν τα όσα καταγγέλλουν οι εγκλωβισμένοι ναυτεργάτες
Ομως, τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο εγκυμονώντας κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
«Είμαι στο πλοίο από τις 24 Ιουνίου 2019. Εχει λήξει η σύμβασή μου από τις 24 Δεκεμβρίου 2019. Μετά από τη λήξη της αρχικής σύμβασης έχω υπογράψει συνεχόμενες συμβάσεις ανά μήνα λήγοντας η τελευταία 24 Ιουνίου 2020. Πρέπει να επισημάνω ότι το διαβατήριό μου λήγει στις 3 Αυγούστου του 2020 και αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολο τον επαναπατρισμό μου. Έχω ενημερώσει από καιρό τηλεφωνικώς το γραφείο μέσω του πλοιάρχου και του Α’ μηχανικού (…) Οι ακριβείς λόγοι που θέλω να επαναπατριστώ είναι οι παρακάτω: Εκτός από τη λήξη του διαβατηρίου μου αισθάνομαι καταπονημένος και αδύναμος σωματικά, αγχωμένος και στρεσαρισμένος…», αναφέρεται σε καταγγελία β’ μηχανικού.
«Καταγγελία εν πλω Α’ μηχανικού, 18 Ιούλη, Σ. Αραβία (…) Θέλω να τονίσω ότι ο παραπάνω χρόνος παραμονής μάς έχει καταβάλει σωματικά και πνευματικά με κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα στο χώρο εργασίας μας. Παρακαλώ όπως προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για τη ρύθμιση αυτού του σοβαρού ζητήματος».
Εμφανής είναι η αγωνία να γυρίσει στην πατρίδα και του πρωτόμπαρκου δόκιμου στην κουβέρτα, ο οποίος αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε προς τα σωματεία: «Είμαι 10 μήνες μέσα στο βαπόρι, έχω να πατήσω στεριά από τον Δεκέμβριο. Εχω δώσει παραίτηση τουλάχιστον 2 μήνες και δεν με βγάζουν, ενώ ακούω και διαβάζω ότι ξεμπαρκάρει κόσμος. Γνωρίζετε αν είναι ανοιχτό το αεροδρόμιο στο Rizhao της Κίνας;».
Αποκαλυπτική είναι και η καταγγελία που απέστειλε Α΄ μηχανικός σε ποντοπόρο δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία: «Είμαι με εξάμηνη σύμβαση. Πριν δύο μήνες, δηλαδή μέσα 5,5 μήνες, έδωσα παραίτηση για επαναπατρισμό, για να έφευγα δηλαδή μέχρι 5 Μαΐου το αργότερο για οικογενειακούς λόγους. Δεδομένης της κατάστασης δεν ζήτησα να φύγω από όσα λιμάνια περάσαμε έως τώρα αλλά σε 10 μέρες πρόκειται να καταπλεύσουμε σε λιμάνι που όπως πληροφορήθηκε το πλοίο γραπτώς από τον ατζέντη των ναυλωτών εδώ και ήδη 1 εβδομάδα είναι εφικτό για αλλαγές (ΒΡΑΖΙΛΙΑ). Από την εταιρεία μάς είπαν ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές και μας απειλούν ότι αν επιχειρήσουμε να φύγουμε χωρίς αντικαταστάτη – διότι ισχυρίζονται ότι αυτοί που είναι να έρθουν φοβούνται να επιβιβαστούν στο συγκεκριμένο λιμάνι – θα κινηθούν δικαστικώς εναντίον μας για να μας αφαιρέσουν τα διπλώματα και να χάσουμε τη δουλειά μας για πάντα. Ακόμα δόθηκε εντολή προφορική στον πλοίαρχο να μην κάνει κινήσεις για αλλαγές. Παρακαλώ όπως με συμβουλέψετε διά το πρόβλημά μου».
Ο Γ’ μηχανικός Σ. Π., 27 ετών, κατάφερε να ξεμπαρκάρει στις 15 Ιούλη μετά από μπάρκο 7 μηνών και 10 ημερών. Θα έπρεπε βέβαια να είχε ξεμπαρκάρει ένα μήνα πριν. Οπως ανέφερε ο ίδιος, στο καράβι «υπήρχε συνάδελφος που ήταν μέσα 9 μήνες, που ξεμπαρκάραμε μαζί. Ξέρω συναδέλφους που είχαν 12 μήνες» και δεν γνωρίζει αν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να ξεμπαρκάρουν. Οπως σημείωσε, από τις 29 Μάη έως τις 23 Ιούνη το βαπόρι ήταν στα χωρικά ύδατα ανοιχτά της Σιγκαπούρης. «Η εταιρεία όμως αρνήθηκε να κάνει τις διαδικασίες για να ξεμπαρκάρουμε. Ηταν οικονομικοί οι λόγοι γιατί θα έπρεπε να πληρώσει το αγκυροβόλιο, να λάβει παραπάνω πετρέλαια το πλοίο ώστε να δικαιολογήσει το γιατί θα έπρεπε από τα χωρικά ύδατα να καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο και από πάνω να καταναλώσει και πετρέλαια αφού η απόσταση από τα διεθνή χωρικά ύδατα ως το αγκυροβόλιο ήταν ταξίδι 5 ωρών. Δηλαδή η εταιρεία δεν ενέκρινε το κόστος. Μας το είπαν ότι δεν μπορούμε».
Βλέπουν το δικαίωμα του ναυτεργάτη να ξεκουραστεί και να δει την οικογένειά του σαν κόστος
«Έγραψα γράμμα προς την εταιρεία ότι εγώ δεν έχω τα ίδια αντανακλαστικά που είχα, φοβάμαι την ασφάλειά μου και την ασφάλεια των γύρω μου». Η «απάντηση» της εταιρείας ήταν «με ένα πλήρωμα κουρασμένο μάς βάλανε να βγάλουμε τα έμβολα της μηχανής. Μια πολύ σοβαρή και δύσκολη δουλειά που παίρνει ώρες. Όλοι ήμασταν πάνω από 6μηνο. Οι καθαριστές που είναι βασικοί για την εργασία αυτή είχαν ήδη 11 μήνες. Ήταν επικίνδυνο. Από τύχη και τη συναδελφικότητά μας δεν υπήρξε ατύχημα κ.λπ.».
«Τελικά το καράβι έκανε ένα ακόμα ταξίδι για Κίνα και Μανίλα και ξεμπαρκάραμε στη Σιγκαπούρη κατά την επιστροφή». Ο ναυτεργάτης αναφέρθηκε και στην τεράστια ηλεκτρονική γραφειοκρατία που και αυτή φορτώθηκε στις πλάτες των ναυτεργατών: «Όταν η εταιρεία ξέρει ότι στο πλοίο δεν υπάρχει πάντα ίντερνετ και όταν υπάρχει είναι μεγάλο το κόστος του, το πληρώνουμε». Όπως είπε, έπρεπε να συμπληρωθούν δύο φόρμες, μία που αφορούσε τη Σιγκαπούρη και μία για την Ελλάδα. «Η φόρμα της Ελλάδας μάς πήρε 4 ώρες να τη συμπληρώσουμε», ενώ για να περιμένουν το «οκ» από την Ελλάδα παραλίγο να χάσουν την πτήση.
«Οι εφοπλιστικές ενώσεις και κράτη είναι που κάνουν κουμάντο στα λιμάνια. Οι εφοπλιστές αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στα λιμάνια, είναι και μέτοχοι. Και πίεση δηλαδή μπορούν να ασκήσουν και να φροντίσουν ώστε να ανοίξουν τα λιμάνια, να εξασφαλίσουν τσάρτερς πτήσεις και ό,τι άλλα μέτρα χρειάζεται για να μεταφερθούμε με ασφάλεια διασφαλίζοντας την υγεία τη δική μας και των χωρών που πάμε. Εξάλλου, εμείς στην πραγματικότητα είμαστε σε καραντίνα αφού δεν βγαίνουμε έξω και δεν ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο. Πρέπει και τη γραφειοκρατία να την αναλάβουν οι εταιρίες. Υπάρχουν λύσεις και τρόποι για τον απεγκλωβισμό των ναυτεργατών, αλλά αυτοί είναι κοστοβόροι και οι εφοπλιστές υπολογίζουν τη ζωή των ναυτεργατών, την ασφάλειά μας, την υγεία μας, την ανάγκη μας να ξεκουραστούμε και να δούμε τις οικογένειές μας ως κόστος».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο ναυτεργάτης ήταν πλήρωμα σε πλοίο της «MARAN TANKERS», του εφοπλιστικού ομίλου Αγγελικούση, ο οποίος αυτήν την περίοδο, μόνο από ένα από τα δεξαμενόπλοιά του, το «MARAN ANTARES», παίρνει ναύλα 299.982 δολάρια τη μέρα. Συνολικά οι Ελληνες εφοπλιστές, την ώρα που δεν δίνουν δεκάρα για τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων ναυτεργατών, βλέποντας την κρίση ως μία ακόμα ευκαιρία για περισσότερη κερδοφορία, έχουν μετατρέψει τα τάνκερς τους σε αποθήκες πετρελαίου (οι παραγωγές χώρες αποθηκεύουν πετρέλαιο περιμένοντας να ανέβουν οι πολύ χαμηλές τιμές) παίρνοντας ναύλα που ξεπερνάνε και τα 300.000 δολάρια τη μέρα.

TOP READ