12 Δεκ 2017

Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ!



Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ!

Print Friendly, PDF & Email

Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! (Video – Φώτο)

Μετά την κατάληψη του υπ. Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ χτες Δευτέρα υψώνοντας και γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτηρίου με το σύνθημα:
«Περνάμε στην αντεπίθεση όλοι στην απεργία»,
εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί αγωνιστική παρέμβαση και στα γραφεία του ΣΕΒ.
Τα συνδικάτα «υπέβαλλαν» στην πρόσοψη του κτιρίου τα βασικά αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος:
  • «751 ευρώ κατώτερο μισθό»
  • «Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα απεργία»
  • «Αυξήσεις στους μισθούς»
  • «Όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία».

Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! – video


Με κόκκινη μπογιά στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν το σύνθημα:
«Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα»
κι ότι για την εργατική τάξη:
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Κατάρας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου – Χάρτου κάλεσε σε ένταση του αγώνα για την επιτυχία της απεργίας της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει:

Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ!
«Οι βιομήχανοι μέσα από εβδομαδιαία δελτία, ημερίδες και συνεντεύξεις ξεδιπλώνουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για τα νέα χτυπήματα στους μισθούς, τις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.
Τις επιδιώξεις και τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο, τις κάνει πράξη και τις προχωρά με σθένος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ταυτόχρονα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε κάθε κλάδο τροποποιούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις προς το χειρότερο, τσακίζουν τον εργάσιμο χρόνο, καταργούν τις αργίες, ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους.
Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ!Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι πρέπει να δώσουμε αποφασιστική απάντηση με μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, στις 10.30 στην Ομόνοια».

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες το συνδικάτα κι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εισέβαλαν και στο Υπ. Εργασίας κι έφτασαν μια ανάσα από την είσοδο του Μαξίμου διαμαρτυρόμενοι για την απόπειρα της Κυβέρνησης να βάλει γύψο στο απεργιακό δικαίωμα.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την χτεσινή και σημερινή κινητοποίηση

Από Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ!την κατάληψη του Υπ. Μακεδονίας – Θράκης


Από την παρέμβααση στα γραφεία του ΣΕΒ

Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ! Το ΠΑΜΕ αγρίεψε! Μετά το Μακεδονίας σειρά είχε ο ΣΕΒ!

Ενα Συνέδριο ΜΟΥΡΛΙΑ


Εγινε και το 4ο(!) Συνέδριο του Ναρ, που όσο και να ξορκίζει το ΚΚΕ σαν κακομαθημένο παιδί, θα σέρνεται μοιραία από το ΚΚΕ, κι όσο πιο δυνατά τα ξόρκια τόσο καλύτερη η επιβεβαίωση.
Το τρέχον ξόρκι είναι το βερμπαλιστικό ΚΚΑ "Κόμμα Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης"), που επεφοίτησεν ημίν ως άγιον πνεύμα ένιαυτούς τριάκοντα μετά την γέννησιν του βρέφους, κατά τας γραφάς, αμήν. Τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα.
Εφυγε (από την δεξιά πόρτα του ναού) κι ο Θανάσης, μακράν ο πιο "έξω καρδιά" ναρκισσευόμενος φιλελεύθερος μικροαστός και ειλικρινής αντικουκουές. Βαρέθηκε, λέει να είναι "τιμητής". Καιρός να μονάσει και να μεταμεληθεί.
Εβδομηνταρίζει η "γενηά του Πολυτεχνείου", και με καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

(η φωτό ειναι προφητική ! Τόσοι θα μείνουν στο τέλος )



απο σχόλιο του Σεχτάρ του Τρομερού απ το "Σφυροδρέπανο"






Η οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα τσακίσει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς




Αποκαλυπτικό: Ομολογούν ότι είναι τσιράκια των εφοπλιστών οι ναζί Χρυσαυγίτες (VIDEO)

 

 



Το γεγονός ότι η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή είναι το μαντρόσκυλο του συστήματος και τσιράκια των αφεντικών ομολογούν οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο παραπάνω μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από δηλώσεις του Χρήστου Κυριτσόπουλου, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου με τη ΧΑ στον Πειραιά και «προέδρου» του «σωματείου» που έχουν στήσει τα φασιστοειδή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος καθώς και του Γιάννη Λαγού, υπόδικου βουλευτή της ΧΑ.

Σε αυτό το βίντεο, το οποίο περιέχει δηλώσεις που έγιναν σε κανάλια τον Σεπτέμβρη 2013 και δεν έχει μέχρι στιγμής προβληθεί, οι δύο Χρυσαυγίτες δηλώνουν ότι στόχος τους είναι «να χαμηλώσουμε τα μεροκάματα» και «να σταματήσουμε τις απεργίες». Φυσικά, σε συμφωνία με τους εφοπλιστές, τους οποίους ουκ ολίγες φορές έχουν εξυπηρετήσει ακόμα και με Ερωτήσεις του ναζιστικού μορφώματος στη Βουλή. Εξάλλου, όπως λέει ο Χρ. Κυριτσόπουλος, «θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Έλληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους». Όλα για τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο δηλαδή!

Φυσικά, είναι ξεκάθαρο το μένος τους απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τον πραγματικό εχθρό τους, στην προσπάθεια να δέσουν πισθάγκωνα τους εργαζόμενους στο άρμα των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου.
Βεβαίως, τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε και η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αποδεικνύουν ακριβώς ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, πέτυχαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το αποκαλυπτικό αυτό βίντεο αποτελεί μια ακόμα ομολογία ότι η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή είναι ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που βάλλονται από τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Έτσι είναι οι ναζιστές: Υπάλληλοι των αφεντικών, που μπορούν να φτάσουν ακόμα και σε δολοφονίες εργαζομένων, προκειμένου να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στο λαό.

Καθήκον του εργατικού - λαϊκού κινήματος, κάθε ανθρώπου που θέλει να λέγεται άνθρωπος, να τους απομονώσει και να τους στείλει αποφασιστικά πίσω στα λαγούμια τους. 


Άθλια προβοκάτσια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ…

       


Χοντρή προβοκάτσια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ από τις δυνάμεις της αντίδρασης, από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, από τις δυνάμεις του σκότους!
Κυκλοφόρησε μία φωτογραφία με μία γερόντισσα να ψάχνει σε έναν κάδο σκουπιδιών! Η φωτογραφία αυτή δεν είναι προϊόν μοντάζ, ούτε είναι και στημένη! Είναι κανονική πλην όμως δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ως γνωστόν επί κυβέρνησης της Αριστεράς ο λαός έπαψε να τρώει από τα σκουπίδια! Η φωτογραφία είναι επί εποχής Νέας Δημοκρατίας! Όχι της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά! Είναι φωτογραφία από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη! Όχι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Του Κυριάκου Μητσοτάκη! Ναι, όπως το διαβάσατε! Η φωτογραφία είναι από το μέλλον που θα έχετε εάν δεν ψηφίσετε τον Αλέξη το καλό παιδί και πάτε και ψηφίσετε τον Κυριάκο!
Όλα τα παραπάνω δεν τ’ ακούσαμε ακόμα από κανέναν Συριζαίο γι’ αυτό και τους δίνουμε ιδέες! Δεν είναι καθόλου ανίκανοι να πουν και τα παραπάνω και πολύ χειρότερα! Οι απατεώνες που ήρθαν τάζοντας ελπίδα στο λαό και έχουν βάλει την λεπίδα στο λαιμό του είναι αδίστακτοι και ικανοί για όλα!

Σ. Σηρούς

Τα παραφερνάλια της μείωσης του ΑΕΠ



Την εποχή της χρηματιστηριακής έκρηξης, κάπου εκεί στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, οι έλληνες έμαθαν ξαφνικά οικονομικά. Θέλοντας και μη δηλαδή, αφού στην καθημερινότητά τους εισέβαλαν ένα σωρό άγνωστα ως τότε πράγματα και όροι όπως μπλου τσιπ, λίμιτ απ, Ρ/Ε, υπεραπόδοση, έκδοση υπέρ το άρτιο κλπ. Σήμερα, κάπου μια εικοσαετία αργότερα, η σοβούσα καπιταλιστική κρίση έγινε αιτία οι έλληνες να εμπλουτίσουν τις οικονομικές τους γνώσεις και να μάθουν για ΑΕΠ, για εξωτερικά ισοζύγια, για μπέιλ άουτ και μπέιλ ιν, για δημοσιονομία, για πρωτογενή αποτελέσματα και λοιπά. Βεβαίως, όπως γίνεται συνήθως, η έλλειψη υπόβαθρου δεν αφήνει αυτή την γνώση να εισχωρήσει πολύ βαθύτερα από το επίπεδο της επιδερμίδας αλλά αυτό δεν είναι κουσούρι αποκλειστικά των ελλήνων.

Εν πάση περιπτώσει, ένα από τα πράγματα που μάθαμε είναι ότι στα χρόνια της κρίσης το ΑΕΠ μας καταποντίστηκε στα 170 δισ. (πάνω-κάτω) από τα 230 δισ. (πάνω-κάτω), που είχε βρεθεί το 2008.Αν και δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα τι επιπτώσεις έχει κάτι τέτοιο, η αίσθησή μας ότι πρόκειται για κάτι πολύ άσχημο είναι σωστή. Όμως, ποιά ακριβώς είναι τα κακά που συνεπάγεται μια μείωση του ΑΕΠ;

Κατ' αρχάς, παραμορφώνει τους οικονομικούς δείκτες. Για παράδειγμα, το 2008 το δημόσιο χρέος βρισκόταν στα 260 δισ. (πάνω-κάτω) και το ΑΕΠ στα 230 δισ. ευρώ. Σε ποσοστιαία έκφραση, το χρέος βρισκόταν στο 113% του ΑΕΠ. Ακόμη κι αν σήμερα το χρέος μας είχε παραμείνει στα 260 δισ. (που δεν έχει), ποσοστιαία θα είχε σκαρφαλώσει στο 153%. Φυσικά, αυτή η παραμόρφωση ισχύει και ανάποδα. Όταν, δηλαδή, αρχίσει να αυξάνεται το ΑΕΠ, οι δείκτες καταχρέωσης θα μειώνονται και θα δώσουν δικαίωμα σε κάποιους να ισχυριστούν ότι μείωσαν το χρέος, χωρίς στην πραγματικότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πάμε παρακάτω. Το ότι σήμερα έχουμε κάπου 60 δισ. μικρότερο ΑΕΠ από το 2008, σημαίνει ότι μειώθηκαν αναλογικά και τα έσοδα του δημοσίου. Με δεδομένο ότι στις καλές εποχές το 30% του ΑΕΠ καταλήγει στο δημόσιο, αντιλαμβανόμαστε ότι μείωση 60 δισ. συνεπάγεται απώλεια 18 δισ. από τα ταμεία του κράτους. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, επταπλάσιο εκείνου που εισπράττεται κάθε χρόνο από τον ΕνΦΙΑ. Για να εξισορροπήσει την απώλεια, το κράτος μειώνει τις κοινωνικές και άλλες δαπάνες και αυξάνει την φορολογία, μιας και η πράξη δεν ενδιαφέρεται για τα ποσοστά αλλά για τα ποσά.

Προχωρούμε. Στρογγυλεύοντας τα νούμερα και με απλές διαιρέσεις, προσδιορίζουμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2008 σε 20.000 ευρώ (πάνω-κάτω). Με το στατιστικό δεδομένο ότι σε παραγωγική ηλικία βρίσκονται κάπου 4 στους 10 έλληνες, σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν 50.000 από το ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, απώλεια 60 δισ. σημαίνει (άλλη μια απλή διαίρεση) απώλεια κάπου 1.200.000 θέσεων εργασίας. Ως παραφερνάλια της μείωσης του ΑΕΠ, λοιπόν, πρέπει να σημειώσουμε τόσο την αύξηση της ανεργίας όσο και την εξ αυτής μείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Εδώ θα πει κάποιος ότι τα νούμερα είναι εξωπραγματικά, αφού κάπου 1.200.000 είναι το σύνολο των ανέργων και όχι η αύξησή τους σε σχέση με το 2008. Δυστυχώς, στο σύνολο των ανέργων δεν προσμετρώνται (α) μικρομαγαζάτορες, μικροβιοτέχνες και λοιποί έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, (β) όσοι δουλεύουν 1-2 μέρες την εβδομάδα ή 2-3 ώρες την ημέρα και (γ) όσοι βγαίνουν για πρώτη φορά προς αναζήτηση εργασίας. Εμείς, όταν μιλάμε για "θέσεις εργασίας", αναφερόμαστε σε μόνιμη και πλήρη εργασία, όχι σε δουλειές-τσόντες.

Και κάτι ακόμα, για να ολοκληρώσουμε την ματιά μας. Οι παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης του ΑΕΠ συνέβαλαν καταλυτικά τόσο στην μείωση της αμοιβής της εργασίας όσο και στην μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των ελλήνων. Από το 2008 μέχρι σήμερα η μέση αμοιβή της εργασίας έχει υποχωρήσει κατά 30% τουλάχιστον ενώ άλλο τόσο έχει μειωθεί η αξία των ακινήτων.


Ας πάμε τώρα στο διά ταύτα. Είναι σαφές ότι για να εξουδετερωθεί το κακό πρέπει να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, δηλαδή να ξαναρχίσει το ΑΕΠ να αυξάνεται. Αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις, το προϊόν των οποίων θα επανεπενδύεται και δεν θα διοχετεύεται σε μερικά θυλάκια. Δυστυχώς, αυτό το θεωρητικό μοντέλο είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει σε συνθήκες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με δεκάδες φορολογικούς παραδείσους, με τερατωδώς διογκωμένη χρημαστιστηριακή αγορά παραγώγων και με δυσθεώρητο ύψος κεφαλαιοποιημένων κερδών, τα οποία παραμένουν ακινητοποιημένα καθώς δεν υπάρχουν ελκυστικά πεδία κερδοφορίας για να τοποθετηθούν.

Μια λύση θα ήταν η πραγματοποίηση επενδύσεων εκ μέρους του κράτους, ώστε να ξαναπάρει μπρος η μηχανή, καθιστώντας το τοπίο ελκυστικό και για τα ιδιωτικά κεφάλαια. Όμως, ούτε κι αυτό μπορεί να συμβεί, εφ' όσον σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον, όπου επικρατούν οι νόμοι και οι κανόνες μιας φρηντμανολάγνας Ευρωπαϊκής Ένωσης, οποιαδήποτε κεντρικά σχεδιασμένη επένδυση είναι εξοβελιστέα και διά ροπάλου απαγορευμένη.

Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει διέξοδος; Φυσικά και υπάρχει. Είναι εκείνη που προσφέρει μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, η οποία χαράσσεται με γνώμονα την ικανοποίηση των πολιτών και όχι την συσσώρευση κερδών και η οποία αδιαφορεί για τα θέσφατα τόσο του Κέυνς όσο και του Φρήντμαν, τα οποία -έτσι κι αλλιώς- έχουν πλειστάκις αποδειχτεί ατελέσφορα. Μόνο πού αυτό απαιτεί μια άλλη συζήτηση.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα γραφεία του ΣΕΒ

(ΦΩΤΟ)

 


Εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν το πρωί παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΒ, διατυπώνοντας με έμφαση τα αιτήματα τους. Στην πρόσοψη του κτιρίου ανέγραψαν τα εξής συνθήματα «751 ευρώ κατώτερο μισθό»«Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα απεργία», «Αυξήσεις στους μισθούς», «Όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα». Επιπλέον πέταξαν κόκκινη μπογιά στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ και έγραψαν στο πεζοδρόμιο «ΠΑΜΕ».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Κατάρας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου – Χάρτου κάλεσε σε ένταση του αγώνα για την επιτυχία της απεργίας της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη.


Το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι βιομήχανοι μέσα από εβδομαδιαία δελτία, ημερίδες και συνεντεύξεις ξεδιπλώνουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για τα νέα χτυπήματα στους μισθούς, τις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων. Τις επιδιώξεις και τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο, τις κάνει πράξη και τις προχωρά με σθένος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτήν την περίοδο μια σειρά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε κάθε κλάδο τροποποιούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις προς το χειρότερο, τσακίζουν τον εργάσιμο χρόνο, καταργούν τις αργίες, ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, να απαντήσουν αγωνιστικά, να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, στις 10.30 στην Ομόνοια».












Χρυσαυγίτικη επίθεση σε αντιφασιστική εκδήλωση με την υψηλή προστασία των ΜΑΤ

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν χρήστες στο τουίτερ, ομάδα δέκα θρασύδειλων χρυσαυγιτών επιτέθηκε πριν λίγη ώρα σε όσους παρευρίσκονταν στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, για να παρακολουθήσουν πολιτική αντιφασιστική εκδήλωση. Οι διοργανωτές ήταν μέλη αριστερών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που απέκρουσαν τη θρασύδειλη επίθεση των φασιστοειδών -τα οποία ως τότε δρούσαν ανενόχλητα, χάρη και στη “διακριτική παρουσία” των αστυνομικών οργάνων.
Η εκδήλωση μετεξελίχθηκε άμεσα σε αντιφασιστική πορεία προς τα γραφεία-ορμητήρια της νεοναζιστικής συμμορίας, που προστατευόταν όμως από δύο διμοιρίες -κι όχι από δύο απαθείς αστυνομικούς όπως πριν- για την αποφυγή επεισοδίων. Πήραν όμως την απάντηση που τους άξιζε και μαζί το μήνυμα πως οι φασίστες πρέπει και θα τσακίζονται σε κάθε γειτονιά. Και όταν δεν έχουν την υψηλή προστασία των ένστολων συναδέλφων-συντρόφων τους, θα πηγαίνει η ψυχή τους στην Κούλουρη -που είναι το άλλο όνομα της Σαλαμίνας.

Για ποιον;



«Στην περιοχή μας κάτι έχει αρχίσει να κινείται, για καλό», συμπεραίνει η «Αυγή» της Κυριακής από την «κινητικότητα» στα Βαλκάνια και «τις προσπάθειες για την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένων». Η κυβερνητική εφημερίδα δεν παραλείπει βέβαια να σημειώσει πως «πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτές τις πρωτοβουλίες διαδραματίζει η Ελλάδα», η ανάπτυξη της οποίας «περνάει από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής». Δικαιολογημένη η χαρά της κυβερνητικής «Αυγής», μιας και οι διευθετήσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν πράγματι καινούριες δυνατότητες για το κεφάλαιο. Αλλά, ταυτόχρονα, γεννούν και μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό, καθώς τα σχέδια για το από πού θα περάσουν οι αγωγοί του φυσικού αερίου και των δικτύων Ενέργειας, οι «κόμβοι» και «δρόμοι» μεταφοράς εμπορευμάτων, δεν γίνονται σε «κενό αέρος», αλλά σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που καθιστούν ιδιαίτερα εύφλεκτη την περιοχή. Η κόντρα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία περιμετρικά της Μαύρης Θάλασσας, ο ρόλος της Τουρκίας στα Βαλκάνια και η ένταση με ΝΑΤΟ - ΕΕ, η προσπάθεια της Κίνας να παραμερίσει οτιδήποτε εμποδίζει την ανάπτυξη του νέου «Δρόμου του Μεταξιού» και βέβαια η «επιστροφή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια», από τα οποία δεν έφυγαν ποτέ, μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν εκπέμπουν για τους λαούς της περιοχής. Πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό, καθώς η κυβέρνηση διεκδικεί και αναλαμβάνει ρόλους για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, θέλοντας να αποκομίσει οφέλη για την αστική τάξη, η οποία ξερογλείφεται για τις κερδοφόρες προοπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη γειτονιά μας.

«Κοράκια» με προσωπείο...


Πολλή κουβέντα έχει «ανοίξει» με αφορμή ορισμένους αιρετούς στην Τοπική Διοίκηση, που εμφανίζονται ως ...«Μητέρες Τερέζες» και δηλώνουν την πρόθεσή τους να «βοηθήσουν» τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να σώσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία κάποιας δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με νομικούς, να «στηθεί» από το δήμο μια «εταιρεία ειδικού σκοπού», που θα εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών, για να τα διαπραγματευτεί στη συνέχεια μαζί τους, υποσχόμενη καλύτερους όρους αποπληρωμής απ' αυτούς που προσφέρει σήμερα η τράπεζα ή από εκείνους που θα θελήσει να επιβάλει ένα «fund», όταν αγοράσει κοψοχρονιά το δάνειο. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εμπνευστές του σχεδίου δεν το κρύβουν ότι θέλουν να παίξουν ρόλο ανάλογο με αυτόν των «funds», ζητώντας να τους πωληθούν τα δάνεια στις ίδιες τιμές που τα διεκδικούν τα άλλα «κοράκια». Την ώρα, λοιπόν, που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γενικεύονται από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, για να συμπεριλάβουν μαζικά και σπίτια των λαϊκών οικογενειών, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται και βγαίνουν σωρηδόν «στη σέντρα» τραπεζών, κράτους, δήμων, για να παραδώσουν στο γκισέ των ταμείων τους ό,τι έχουν και δεν έχουν, μήπως και σώσουν το κεραμίδι τους, εμφανίζονται κάποιοι ως «σωτήρες» της λαϊκής κατοικίας και υπόσχονται διέξοδο στο λαό, χωρίς οργανωμένη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, την οποία άλλωστε και οι ίδιοι υπηρετούν.
***
Το σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν προχωρήσουν τέτοιοι σχεδιασμοί, οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να «ματώνουν» μέχρι τρίτης γενιάς για την αποπληρωμή των δανείων τους, την ώρα που οι τράπεζες θα ξεφορτώνονται σωρηδόν τα «κόκκινα» δάνεια, ανεξάρτητα με το ποιος θα τα αγοράσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι προκλητικό η Τοπική Διοίκηση να καμώνεται τον προστάτη των λαϊκών νοικοκυριών από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, τον θεματοφύλακα του λαϊκού εισοδήματος, όταν χαρατσώνει ανελέητα το λαό στη λογική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας των πάντων, όταν δεν λέει κουβέντα για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Εφορίας με ειδοποιητήρια για κατασχέσεις, επειδή χρωστάνε 200, 300 και 500 ευρώ στους δήμους! Κάτι που σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου, χρέη που προέρχονται από αδυναμία πληρωμών στο δήμο (νερό, κλήσεις για στάθμευση, τροφεία κ.ά.), μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ενώ οι κατασχέσεις λογαριασμών είναι πλέον καθημερινότητα. Αρκεί να δει κάποιος την ημερήσια διάταξη ενός Δημοτικού Συμβουλίου για να διαπιστώσει πόσες αποφάσεις για μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης υπάρχουν ακόμα και για πρόστιμα ύψους 10, 20 ή 100 ευρώ, που εκτοξεύονται με τις προσαυξήσεις.
***
Σε αυτήν την πραγματικότητα έρχονται να «κουμπώσουν» οι πρωτοβουλίες από «τοπικούς άρχοντες», που ισχυρίζονται ότι βρήκαν τη λύση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και προτίθενται να φτιάξουν ένα είδος «δημοτικού fund», που θα αγοράσει τα δάνεια και θα διαπραγματευτεί με ευνοϊκούς όρους την εξυπηρέτησή τους! Τα «κοράκια» εμφανίζονται με πολλούς τρόπους... Ας αφήσουν την κοροϊδία. Αν νοιάζονται για τη λαϊκή κατοικία και την προστασία της, ας ξεκινήσουν από το αυτονόητο: Ας υιοθετήσουν τα αιτήματα των ταξικών συνδικάτων για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας όσων χρωστάνε στους δήμους, συνολικά των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Ας διαγράψουν τα πρόστιμα - ακόμα και μικροποσά - που οφείλουν πολλά νοικοκυριά και αδυνατούν να τα πληρώσουν και που γι' αυτό κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που γενικεύονται. Κι ας αφήσουν τα «κόλπα» μέσω της επιχειρηματικής δράσης των δήμων. Οι δημοτικές αρχές, όμως, όχι μόνο δεν κάνουν αυτά τα ελάχιστα, αλλά δεν ζητάνε καν να καταργηθεί το καταναγκαστικό νομικό πλαίσιο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και υποχρεώνει εργαζόμενους στους δήμους και προϊσταμένους να στέλνουν στην Εφορία όποιον χρωστάει 300 ευρώ. Η πολιτική απατεωνιά έχει πολλούς οπαδούς, όταν βρίσκει μπροστά της τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες και αγωνίες. Ποντάρουν στη λογική «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» και αφήνουν στο σκοτάδι την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τη ζωή και το βιος του λαού. Αφήνουν στο απυρόβλητο τον ένοχο, για να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες, στην υπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες.

Τύφλα να 'χουν ο Πάγκαλος και ο Καρατζαφέρης...





Γίνεται να προχωρήσει η επίθεση στην εργατική τάξη χωρίς παράλληλη κλιμάκωση της χυδαίας επίθεσης στο ΚΚΕ; Οχι. Η «Αυγή», με αφορμή τις εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στην περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι η επίθεση στους εργαζόμενους και το αντιΚΚΕ μένος πάνε πάντα μαζί. Τώρα κάνει πιο καθαρό ότι παραλαμβάνει τη σκυτάλη από αστέρες του αντικομμουνισμού, όπως τον Θ. Πάγκαλο, γνωστούς μεγαλοδημοσιογράφους κ.λπ., που όποτε οι εργαζόμενοι σήκωναν κεφάλι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αυτοί καλούσαν σε περιορισμό της δράσης του ΚΚΕ. Ποιος ξέχασε, άλλωστε, τα ΠΑΣΟΚικά περί ΚΚΕ «που κινείται στα όρια της νομιμότητας», τους τίτλους αστικών εφημερίδων για το «Πρόβλημα που λέγεται ΚΚΕ», τις προβοκατόρικες κραυγές του ΛΑ.Ο.Σ. ότι το «ΠΑΜΕ καίει την Αθήνα» κ.λπ.; Διαβάσαμε, λοιπόν, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο δρόμος που έχει επιλέξει» το ΚΚΕ είναι «ολισθηρός και επικίνδυνος». Οτι το ΚΚΕ «καλοδέχεται αντιδημοκρατικές ενέργειες». Οτι το ΚΚΕ «ρέπει προς τις ανοιχτές βίαιες συγκρούσεις, την υπονόμευση κάθε προσπάθειας να βγει η χώρα από τη χρεοκοπία...» και ότι δεν σέβεται τις «δημοκρατικές ελευθερίες»!

Τα παραπάνω κόλπα είναι τόσο παλιά και σάπια, που τίποτα πρωτότυπο δεν φέρνει η «Αυγή» με το άρθρο της, εκτός από το γεγονός ότι αυτά γράφονται σε ένα έντυπο που συνεχίζει να τιτλοφορείται... «πρωινή εφημερίδα της αριστεράς»!! Η «ομαλότητα» που υπερασπίζεται ο... «Αυγίτης» δημοσιογράφος, η οποία κατά τη γνώμη του απειλείται από το ΚΚΕ, είναι η «ομαλή» διεξαγωγή των πλειστηριασμών, η «άνετη» κατακρεούργηση συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων, τα «σταθερά» εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Είναι η «σταθερότητα» στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, που διαλύει τους εργαζόμενους για να βγει το κεφάλαιο στο ξέφωτο της ανάκαμψης. Η «Αυγή» ουσιαστικά στέλνει απειλητικά μηνύματα στους εργαζόμενους που απορρίπτουν το παραμύθι της κυβέρνησης περί «δίκαιης» ανάπτυξης.

Ποιος είναι, όμως, αυτός που τον πνίγει το «δημοκρατικό δίκιο» και γράφει όλα τα παραπάνω; Είναι ο ίδιος αρθρογράφος που από την ίδια εφημερίδα πριν μερικούς μήνες είχε «αποφασίσει» ότι κάποιοι κλάδοι δεν επιτρέπεται να κάνουν απεργίες. Τώρα απλά αποδεικνύεται ότι είναι ένας καλός λαγός για την κυβέρνησή του. Ο ίδιος, επίσης, πριν από μερικούς μήνες είχε «διατάξει» να μην επιτρέπονται απεργίες με αιτήματα κατάργησης «συμφωνιών» της κυβέρνησης με τους «εταίρους» της! Τα γράφει αυτά η εφημερίδα ενός κόμματος που έχει αποφασίσει να ξηλώσει το πιο ιερό δικαίωμα της εργατικής τάξης: Αυτό της απεργίας, της οργάνωσης της πάλης στους τόπους δουλειάς, εκεί δηλαδή που κρίνεται η αντιπαράθεση των εργαζομένων με τα αφεντικά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση όσα δεν τόλμησαν και δεν διανοήθηκαν να φέρουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Κι όμως, με θράσος η «Αυγή» στο ίδιο λιβελογράφημά της δεν παραλείπει να κρώξει τα γνωστά προβοκατόρικα, και διδαγμένη από το ΠΑΣΟΚ γράφει: Το ΚΚΕ «προτιμάει φανερά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη»... Ξεχνάει ή δεν θέλει να θυμάται ότι μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Οτι η ΝΔ επαναλαμβάνει σταθερά πως ανυπομονεί να ψηφίσει την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης φώναζε πριν μερικές μέρες πως αν το ήξερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε το απεργιακό δικαίωμα, θα είχε γίνει εδώ και καιρό ΣΥΡΙΖΑίος. Ξεχνάει ότι τα ίδια που σέρνει σήμερα στο ΚΚΕ, τα έλεγαν πριν μερικά χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν οι εργαζόμενοι πάλευαν δυναμικά ενάντια στην καταιγίδα των μνημονίων.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι αν οι συντάκτες της «Αυγής» «διάβαζαν» καλύτερα τι λέει το ΚΚΕ, δεν θα έγραφαν ότι το Κόμμα μας «τρέμει στην ιδέα να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα». Κι αυτό γιατί διαρκώς το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη «πετύχει» περισσότερα από όσα της ανέθεσαν. Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες κυβερνήσεις του κεφαλαίου των τελευταίων ετών, αφού έχει βγάλει τόση βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο όση δεν κατάφεραν όλες οι προηγούμενες μαζί.

Οπως όλα δείχνουν, τέτοιες επιθέσεις στο ΚΚΕ από τα κόμματα και τα επιτελεία της αστικής τάξης θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Αυτό δεν φανερώνει μόνο την αποφασιστικότητά τους να ξηλώσουν εργατικά δικαιώματα, αλλά και την επίγνωσή τους ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Την Πέμπτη, στην πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι έχουν άλλη μια ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πιάνουν οι απειλές, ότι περνούν στην αντεπίθεση. Οτι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επικρατήσει στους χώρους δουλειάς σιγή νεκροταφείου είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Δ. Π.

TOP READ