Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 
Το Κρατικό Σουηδικό Ραδιόφωνο μεταδίδει πως αρκετοί Δήμοι πήραν αποφάσεις να μην δέχονται στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία παιδιά ανέργων. (Τα Σχολεία ανήκουν στην Τοπική Διοίκηση στην Σουηδία).
-Οι αποφάσεις είναι ασύμβατες σύμφωνα με τον Σχολικό νόμο αλλά είναι απαραίτητες. Έχουμε πολλούς απόντες και είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε προτεραιότητα και αυτά τα παιδιά έχουν τους γονείς τους στο σπίτι, δηλώνει στο Ράδιο ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης Falkenberg.
Μεταξύ των Δήμων υπάρχουν κάποιοι που απευθύνουν έκκληση στους άνεργους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό που έχουν απαγορεύσει στους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους.
Ένα παράδειγμα απαγόρευσης είναι η πόλη Λούλεο, Luleå, στον μακρινό Βορρά της Σουηδίας με 78.000 κατοίκους και 1400 ανέργους, στον νομό με τα μεγαλύτερα ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος.
Η Διευθύντρια Παιδείας δηλώνει πως «δεν έχουμε αρκετό προσωπικό λόγω πολλών αρρώστων και είναι πολλά τα παιδιά για το παραμένον προσωπικό».
Η επίκληση για έλλειψη προσωπικού λόγω ασθένειας, δεν αφορά τον Convid-19, είναι προσχηματική. Θα μπορούσαν οι υπηρεσίες να προσλάβουν προσωπικό. Η απαγόρευση εντάσσεται στην μεγάλη «άσκηση» που διενεργούν όλοι οι κρατικοί και Αυτοδιοικητικοί οργανισμοί για να μειώσουν στο ελάχιστο το προσωπικό τους. Μέτρα που βεβαίως επιθυμούν να γίνουν μόνιμα και να ισχύσουν και μετά την ετήσια επιδημία γρίππης της άνοιξης αλλά και μετά την πανδημία του Convid-19.
Έτσι ο συλλογικός καπιταλιστής δείχνει την ταξική του τοποθέτηση. Διαλογή σε “χρήσιμους” στρατιώτες που βέβαια τους αφήνει εκτεθειμένους στις αρρώστιες αφού στην ουσία δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο και σε “άχρηστους” για την σημερινή συγκυρία δηλαδή τους ανέργους. Στερούνται τα παιδιά των ανέργων την παιδαγωγική διαδικασία αφού ο παιδικός και το νηπιαγωγείο τους είναι ανοιχτά.
Υφίστανται και ένα κοινωνικό bullying που πέφτει και στους ώμους των γονιών τους σαν να είναι φταίχτες που δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά στα σχολεία τους.
Μια απάνθρωπη, ταξική πολιτική διακρίσεων. Δεν ενδιαφέρεται ο καπιταλισμός για την απασχόληση, για την Υγεία και για την Παιδεία των εργαζομένων και των παιδιών τους. Ενδιαφέρεται μόνον να καθυστερήσει όσο μπορεί την μείωση της κερδοφορίας. Σε αυτό τον αγώνα έχει σύμμαχο και μπροστάρη το κράτος και τους μηχανισμούς του που σκορπίζουν δισεκατομμύρια σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές και αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους και άνεργους. Φαίνεται άλλωστε και από την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας.
Απαγορεύουν τους όρθιους στα μπαρ
Για να φανεί το μέγεθος της υποκρισίας αλλά και γελοιότητας των μέτρων αναφέρουμε πως απαγόρευσε πρόσφατα η Σουηδία τους όρθιους(!) στα μπαρ λες και καθήμενος δεν μπορεί κανείς να κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό στον διπλανό του. Κατά τα άλλα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις έως 500 άτομα. Πρόσφατα σε καλλιτεχνική εκδήλωση επιτράπηκαν 499 άτομα να την παρακολουθήσουν. Επιτρέπονται οι μαζικές μετακινήσεις ενώ μειώθηκαν τα δρομολόγια και φυσικά όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά όπως συνήθως. Το μόνο συγκεκριμένο μέτρο που πάρθηκε είναι η εξ αποστάσεως διδασκαλία στα Λύκεια που όμως γίνεται με τους καθηγητές συγκεντρωμένους στον ίδιο χώρο του Σχολείου.. Κι ας έχουν φθάσει τα κρούσματα πάνω από 2800 και οι νεκροί 74. (26 Μαρτίου)
Το αποκορύφωμα της υποκρισίας αλλά και της προστασίας των επιχειρηματιών είναι ότι τα Χιονοδρομικά Κέντρα θα είναι ανοιχτά την εβδομάδα του Πάσχα όπου αναμένεται μετακίνηση και συνωστισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και οικογενειών με μόνο όπλο, «το καλό πλύσιμο των χεριών».
Ο “τρίτος” δρόμος της Σουηδίας είναι το αποκορύφωμα της καπιταλιστικής πολιτικής.