13 Αυγ 2013

Η «Κόπρος» και οι... κοπρίτες

Η «Κόπρος» και οι... κοπρίτες


Η «KGB», τα «ρούβλια» και το «λαθρεμπόριο» των «πρακτόρων του ΚΚΕ» με τη Νικαράγουα και το ... «απαρτχάιντ»!
Οι προβοκάτσιες, οι συκοφαντίες, τα ψεύδη, η λάσπη σε βάρος του ΚΚΕ δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης και της διάσπασης του Κόμματος, το 1991, εξαπολύθηκε μια σφοδρή και ενορχηστρωμένη αντικομμουνιστική επίθεση από μερίδα των συγκροτημάτων του Τύπου.
Ξεπερνώντας κάθε όριο, δε δίστασαν να «βαφτίσουν» τους Ελληνες κομμουνιστές σαν «πράκτορες», «εμπόρους όπλων», «λαθρέμπορους», «εφοπλιστές», «βιομηχάνους» που είχαν στήσει εταιρείες και «ξέπλεναν μαύρο χρήμα»...
Το πλήθος των συκοφαντικών και υβριστικών μυθευμάτων ήταν αυτονόητο ότι θα κατέρρεε, παραμένει όμως ακόμα ζωντανή η μνήμη και το όνειδος για τους εμπνευστές εκείνης της αισχρής αντιΚΚΕ εκστρατείας που προφανώς κάθε άλλο παρά αποδοκιμάστηκε από τις τότε ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.
Στη σύντομη σημερινή ανασκόπηση με δημοσιεύματα της εποχής, αποδεικνύεται ότι ο «γκαιμπελισμός», όπως σήμερα με την υπόθεση «Γερμανός», έτσι και τότε, καλυπτόταν πίσω από «αξιόπιστες πηγές και έγκυρες πληροφορίες»...


«Βήμα», 15 Σεπτέμβρη 1991. Τότε έλεγαν ότι το ΚΚΕ, μέσω... ναυτιλιακής εταιρείας, ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό του... ΚΚΣΕ. Οταν από την οικονομική διεύθυνση της ΚΕ του ΚΚΣΕ διαψεύστηκε το εν λόγω δημοσίευμα και χαρακτηρίστηκε επισήμως ως «χάλκευμα», μη νομίσετε ότι οι συντάκτες του ντράπηκαν και ιδιαίτερα...
«Απογευματινή», 10 Ιούνη 1991, 30 Αυγούστου 1991, 8/12/1991. Τότε έλεγαν ότι το ΚΚΕ έκανε... «εμπόριο όπλων με την Αγκόλα, την Ερυθραία και τη Νικαράγουα»! Οτι έχει ναυτιλιακές εταιρείες. Τότε επίσης πρωτολανσαρίστηκαν τα περί «Χρηματοδότησης 5,5 δισ. δραχμών του ΚΚΕ από την Κα-Γκε-Μπε»... Ο ακροδεξιός Πλεύρης και το ΛΑ.Ο.Σ. απλώς επαναλαμβάνουν τον ίδιο τον οχετό με... 17 χρόνια καθυστέρηση.

«Ελεύθερος Τύπος», 4 Αυγούστου 1991. Και εδώ θα βρούμε μια από τα ίδια: Το ΚΚΕ που έκανε... εμπόριο όπλων, που είχε... μετοχές στην «Ιντρακόμ» (δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα η «Γερμανός») και που διέθετε... πλοία, με τα οποία «έσπαγε» το... εμπάργκο στο απαρχάιντ της Νότιας Αφρικής... Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δεν πήγαν να τα υποστηρίξουν οι συντάκτες των παραπάνω αθλιοτήτων και στον εισαγγελέα, όταν το ΚΚΕ κατέθεσε μήνυση εναντίον τους...
«Ελευθεροτυπία», 9 Απρίλη 1991. Εδώ μπορεί κανείς να βρει όλα τα παραπάνω συμπυκνωμένα: Από το ότι το ΚΚΕ έκανε «λαθρεμπόριο όπλων», μέχρι ότι οι κομμουνιστές εκτός από «αγράμματοι» ήταν και «πράκτορες των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού», και ότι το ΚΚΕ (με τα... πλοία του φυσικά), έσπαγε το εμπάργκο του ΟΗΕ στη Νότια Αφρική...

«Λεχρίτες»...
Οπως αναφέρεται παραπάνω, το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» της 9 Απρίλη 1991, συμπύκνωνε όλες τις αθλιότητες που είχαν εκτοξευτεί τότε κατά του ΚΚΕ. Το Κόμμα αποφάσισε και έσυρε τους συκοφάντες στα δικαστήρια. Προσέξτε τώρα τι δήλωσε ο λιβελογράφος που είχε υπογράψει το εν λόγω ρυπαρογράφημα, στις 12 Νοέμβρη 1991, μπροστά στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ομολογώντας αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή ήταν ένας κοινός συκοφάντης:
«Το επίμαχο δημοσίευμα όπως μεταφέρθηκε στο ακροατήριο - ομολόγησε τότε ο λιβελογράφος εκλιπαρώντας για την επιείκεια του δικαστηρίου - δε βασίζεται σε προσωπική μου αντίληψη και γνώση των όσων αναφέρω σ' αυτό, αλλά είναι στηριγμένο σε προγενέστερα δημοσιεύματα του Τύπου και στις πληροφορίες και φημολογίες που αυτά εμπεριείχαν, τη βασιμότητα των οποίων δεν έλεγξα»...
Προτείνουμε στους αναγνώστες να μη σπεύσουν να χαρακτηρίσουν κάτι τέτοιους τύπους ως «λεχρίτες». Είναι, απλώς, αντικομμουνιστές.

Έρευνα: Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους πιστούς

Έρευνα: Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους πιστούς


Διεθνή
Έρευνα: Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους πιστούς
Έρευνα: Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους πιστούς
Οι πιστοί και θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη κατά μέσο όρο σε σχέση με τους άπιστους και άθεους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μελέτησε σε τόσο εύρος και βάθος χρόνου τη σχέση θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.
Οι ψυχολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάιρον Ζάκερμαν του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας "Personality and Social Psychology Review", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα.
Από τις συνολικά 63 μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1928- 2012, οι 53 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αρνητική σχέση ανάμεσα στην θρησκευτική πίστη και στη νοημοσύνη (δηλαδή οι θρησκευόμενοι είναι γενικά λιγότερο νοήμονες) και, από αυτές τις 53, οι 35 έρευνες διαπίστωσαν έντονα αρνητική σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας-νοημοσύνης. Οι υπόλοιπες δέκα μελέτες έφθασαν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα ότι υπάρχει θετική σχέση (δηλαδή θρησκευτικότητα και νοημοσύνη συμβαδίζουν), αν και από αυτές μόνο οι δύο συμπέραναν ότι υπάρχει έντονα θετική σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.
Μεταξύ άλλων, η μετα-ανάλυση επισημαίνει πως ήδη από την παιδική ηλικία όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί (έχοντας υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης), τόσο περισσότερο πιθανό είναι να απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Από την άλλη, στην τρίτη ηλικία, όσο πιο έξυπνος είναι ένας ηλικιωμένος, τόσο πιο πιθανό είναι να μην πιστεύει στον Θεό.
Μια μελέτη, που άρχισε στη δεκαετία του '20 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρακολουθεί στη διάρκεια της ζωής τους τις πεποιθήσεις 1.500 χαρισματικών παιδιών που είχαν δείκτη νοημοσύνης (IQ) πάνω από 135. Ακόμα και σε βαθιά γεράματα, οι άνθρωποι αυτοί είχαν -και έχουν ακόμα- πολύ μικρότερα επίπεδα θρησκευτικής πίστης σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.
Οι ερευνητές όρισαν τη νοημοσύνη ως «την ικανότητα λογικών συλλογισμών, σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων, αφαιρετικής σκέψης, κατανόησης πολύπλοκων ιδεών και ταχείας μάθησης από τις εμπειρίες». Ως θρησκευτικότητα ορίστηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια όψη της θρησκείας. Παράγοντες όπως το φύλο ή το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη σχέση μεταξύ νοημοσύνης και πίστης, ενώ το επίπεδο της τελευταίας σε έναν άνθρωπο τείνει να αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι θρησκευτικές πίστεις φαίνονται παράλογες, αντιεπιστημονικές και αναπόδεικτες σε πολλούς έξυπνους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποστασιοποιούνται από τη θρησκεία. Ακόμα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι συνήθως δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον αυτοέλεγχο της προσωπικής ζωής τους, κάτι που τους απομακρύνει από τις πεποιθήσεις περί Θεού.
Από την άλλη, η έρευνα, σύμφωνα με τους επικριτές της, έλαβε υπόψη της μόνο την πιο παραδοσιακή μορφή νοημοσύνης, την αναλυτική, και όχι άλλες, όπως τη δημιουργική ή τη συναισθηματική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νταχαου στον τουρισμο

Νταχαου στον τουρισμο


Υπουργός Κεφαλογιάννη για τα έσοδα από τουρισμό : «Συστηματικά αποφεύγω να μιλάω χρησιμοποιώντας αριθμούς και ποσοτικούς στόχους»




Η κυρία Κεφαλογιάνη απατώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Αρτέμιδας Σπηλιώτη σχετικά με τον σκεπτικισμό αναφορικά με τα έσοδα, απάντησε ότι δεν…απαντάει! Ουσιαστικά ότι δεν απαντάει με αριθμούς, δεν δίνει αριθμούς και το κυριότερο δεν κινείται στην λογική αριθμών και στόχων…


Και πως θα βγουν τα Πλάνα; (τα ποιά;;)


Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει και το δεύτερο σκέλος της απάντησης της κυρίας υπουργου, ότι κάνουμε «στρατηγική στροφή στον ποιοτικό τουρισμό»


Προσέξτε, η πλήρης κατάρρευση της Αμερικάνικης αγοράς (που άκμαζε) και το άνοιγμα του υπουργείου τουρισμού στους Βαλκάνιους τουρίστες βαφτίζεται στροφή από τον μη ποιοτικό τουρισμό, στον ποιοτικό.


Η ανευ όρων παράδοση στα ξένα Πρακτορεία των all-inclusive, το ίδιο.


Οι λιποθυμίες εργαζομένων (Δέκα καταγεγραμμένες μέχρι τα μέσα της σεζόν) στα μεγάλα ξενοδοχεία; Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι;

Λεπτομέρειες στον βωμό της «ποιοτικής στροφής»


Το είπαμε και το ξαναλέμε.

Αποδιέλυσαν και τον Τουρισμό. Περισσότεροι επισκέπτες, λιγότερη ποιότητα, στάσιμα έσοδα, τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες.



Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση της δημοσιογράφου και την απάντηση της υπουργού μας.




• Φέτος ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις από πλευράς αφίξεων, ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός αναφορικά με τα έσοδα. Τελικά, μας ενδιαφέρει ως χώρα να έχουμε περισσότερους τουρίστες, περισσότερα έσοδα, να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν;


«Θα έχετε παρατηρήσει ότι συστηματικά αποφεύγω να μιλάω χρησιμοποιώντας αριθμούς και ποσοτικούς στόχους. Και αυτό γιατί πολλές φορές οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια ή δημιουργούν μόνο επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Αυτό που επιδιώκουμε κατ’ αρχήν και λόγω της συγκυρίας είναι ο κλάδος να μεγιστοποιήσει την οικονομική του απόδοση, για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Παράλληλα, χωρίς να εγκαταλείπουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μας καθιέρωσαν ως τουριστικό προορισμό, προχωρούμε σταδιακά στην αναμόρφωση του τουριστικού μας προϊόντος. Με χρονικό ορίζοντα το 2014, κάνουμε μια στρατηγική στροφή στον ποιοτικό τουρισμό.

Η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων θα εμπλουτίσει το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που για τον ελληνικό τουρισμό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Τα φετινά στοιχεία συνηγορούν ασφαλώς στην αύξηση τόσο των αφίξεων όσο και των εσόδων. Ασφαλή όμως συμπεράσματα θα εξαχθούν με την ολοκλήρωση της περιόδου. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι να μπουν γερά θεμέλια έτσι ώστε ο τουρισμός μας να γίνει ένας ώριμος, σύγχρονος, κερδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


Αποδιέλυσαν και τον Τουρισμό. Περισσότεροι επισκέπτες, λιγότερη ποιότητα, στάσιμα έσοδα, τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες.



EΡΕΥΝΑ.Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.




Ποιος κερδίζει από τον τουρισμό;



Ενώ κατέρρεαν τα νοσοκομεία, επιδοτούσαν τα ξενοδοχεία!



Ρόδος.Λίστα με 46 ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους,κατατέθηκε στον εισαγγελέα



Μύκονος.Δικαστικη έρευνα για 11 ξενοδόχους και Αυτοδιοίκηση για τεράστια φοροδιαφυγή & ψευδείς βεβαιώσεις.


Πόρτο Καρράς.Κερδοφόρο αλλα με απλήρωτους εργαζόμενους για μήνες & απολύσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς!






ΧΑΟΣ.Ο ΄Ομιλος Δασκαλαντωνάκη χρωστά μισο δις & το Υπ.Οικ.δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις έχει ο Όμιλος στην Ελλάδα!



ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 2011.1 στούς 3 βιομήχανους δήλωσε κάτω απο 5000 ευρώ,απο πρόστιμα 1.5 δις εισπράχθησαν 29 εκ.! Όλο το Στατιστικό Δελτίο.



 



Οι τουρίστες ανησυχούν για την Χρυσή Αυγή και τον ρατσισμό.



BBC. Οι τουρίστες που κρατήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία,ως παράνομοι μετανάστες




New Zealand Herald.Νεοζηλανδός δηλώνει ότι απήχθη & έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από την ελληνική αστυνομία.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/new-zealand-herald.html




BBC.Συγκλονιστικές ιστορίες της χρεοκωπημένης Αθήνας,πίσω απο τον τουρισμό




Δημοσιεύθηκαν σε Βρετανική ιστοσελίδα οι καταθέσεις των δυο τουριστών-μαρτύρων δικαστικής υπόθεσης, που κατηγορούν την ΕΛΑΣ για κακοποίηση.



BBC VIDEO. Η ΕΛΑΣ κατηγορείται οτι χτύπησε τουρίστα, μάρτυρα σε θανάσιμο τραυματισμό στην Ζάκυνθο, για να αλλάξει κατάθεση


 

Νέα Στοιχεία. Βρετανικός Τύπος, Αστυνομία, Ιατροδικαστής, επιτίθενται στην ΕΛΑΣ για την υπόθεση Hiles & κακοποίηση τουριστών-μαρτύρων.




New York Times.Ελλάδα:Ταξιδιωτική Οδηγία.Αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά μεταναστών & επισκεπτών,κυρίως από μέλη/υποστηρικτές Χρυσής Αυγής




ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ.Το πλήρες και ακριβές κείμενο της οδηγίας ασφαλείας για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα



«Αίμα και Ανθρωπισμός» Άρθρο Βρετανού πρ.καθηγητή Πανεπιστημίου που ζεί μόνιμα στην Σάμο. Κατηγορεί την Πολιτεία για «Αδυναμία και Συνενοχή» απέναντι στην Χρυσή Αυγή.



Ο "Ξένιος Ζεύς", θεατρική παράσταση σε διεθνή Φεστιβάλ.΄Αλλη μια "διαφήμιση" της χώρας, προσφορά Δένδια.




ReINFORM.nl (Netherlands). Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα (μια ιδιόμορφη χούντα)



Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ, Πώς έγινα φασίστας

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ, Πώς έγινα φασίστας


Ο Μ. Καραγάτσης (23 Ιουνίου 1908 - 14 Σεπτεμβρίου 1960) ήταν μια σημαντική μορφή των γραμμάτων μας. Δεν αγνοήθηκε από το κοινό αλλά δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από τους ιστορικούς και κριτικούς της λογοτεχνίας μας, τουλάχιστον ως τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Την τελευταία δεκαετία το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε («Ετος Μ. Καραγάτση» το 2008, αφιερώματα διάφορα, διδακτορικά κ.λπ.). Το παρακάτω χρονογράφημα, που άντλησα από την Ειδική Έκδοση του «Αντί» (τ. 768-769, 28/07-06/09/2002), βρέθηκε στα κατάλοιπα του συγγραφέα, σε ένα τετράδιο όπου ήταν αντιγραμμένα από τη γυναίκα του κείμενα δημοσιευμένα σε εφημερίδες της εποχής. 



Ο Ζολά στο μυθιστόρημά του «Η Ευτυχία των Γυναικών» περιγράφει μια χαρακτηριστική εποχή της ιστορίας του εμπορίου. Ίσαμ’εκείνον τον καιρό (δηλαδή περί τα μέσα του περασμένου αιώνος) το εμπόριο του ρουχισμού ήταν τελείως διαμοιρασμένο και ειδικευμένο. Κάθε είδος ανδρικό ή γυναικείο - καπέλλο, κάλτσα, παπούτσι, ύφασμα μεταξωτό, κασμίρι, ασπρόρουχο, γάντι, ομπρέλλα, γραβάτα κ.τ.λ – πουλιόταν σε ιδιαίτερο μαγαζί.

Επί πλέον η βιομηχανία των «ετοίμων» δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί, και τα περισσότερα είδη ρουχισμού γινόντανε μόνο με παραγγελία. Έτσι για κάθε είδος υπήρχε ιδιαίτερο κατάστημα που φυσικά ήταν μικρό. Αλλά βασισμένο στην εμπορική παράδοση του «είδους» του, πουλούσε πάντοτε στην περιορισμένη και σίγουρη πελατεία του «πράμα καλό και γερό». Ήρθε όμως η βιομηχανία του «έτοιμου» δημιουργώντας επανάστασι στο χώρο του ρουχισμού. Η στερή ποιότης και το καλό γούστο του χειροποίητου υπεχώρησαν μπροστά στο πρόστυχο αλλά φανταχτερό και πάμφθηνο μηχανοποίητο. Ο βιομήχανος έριξε άφθονο παρδαλό, φθηνό ρουχισμό για να ντυθεί ο κοσμάκης όπως δεν μπορούσε να ντυθεί προηγουμένως. Και την πούλησι αυτής της ετοιματζίδικης πραμάτειας την ανέλαβε το μεγάλο κατάστημα.

Τα πρώτα μεγάλα καταστήματα ιδρύθηκαν στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις εδώ κι εκατό χρόνια. Ήσαν αυτό που είνε και σήμερα. τεράστια παζάρια, όπου ο πελάτης θα βρει όλα τα είδη σε αφάνταστη ποικιλία, μέτρια ποιότητα, χαμηλό γούστο. Αλλά σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές, που επιτυγχάνονται χάρις στα μικρά περιθώρεια κέρδους, που επιτρέπει στο μεγάλο κατάστημα ο τεράστιος τζίρος του.

Μπροστά στα μεγαθήρια του πανεμπορίου, το μικρό μαγαζί του ενός είδους, με την περιωρισμένη πελατεία και τα μεγάλα γενικά έξοδα, δεν μπορούσε παρά να σβύση. Όπως και σχεδόν έσβυσε στις μεγαλουπόλεις. Απόμειναν μόνο ελάχιστα τέτοια καταστήματα που διαθέτουν το μοναδικό είδος τους σε εξαιρετική ποιότητα για την πλούσια πελατεία τους, αλλά σε τιμές αλμυρότατες.

Ίσως όμως να μου πήτε πως παραλογίζομαι. Πώς η πραγματικότης, στην Αθήνα τουλάχιστον, είνε τελείως αλλιώτικη εφόσον μόνο τέσσερα ως πέντε «μεγαθήρια» υπάρχουν κι άλλα είκοσι μικρά καταστήματα ειδών πολυτελείας. Δηλαδή ελάχιστα σχετικώς με τις χιλιάδες των μικρών μαγαζιών ειδών λαϊκού ρουχισμού, που συνωστίζονται στο τρίγωνο των οδών Πανεπιστημίου – Μητροπόλεως – Αθηνάς.

Η παρατήρησίς σας είνε πολύ σωστή επειδή η Αθήνα δεν επήρε ακόμα την εμπορικήν εξέλιξι των άλλων μεγαλουπόλεων. Και δεν ξέρω αν είνε σκόπιμο να την πάρη, οπόταν η σημερινή πολυάριθμος τάξις των μικροεμπόρων θα μεταβληθή σε προλεταριάτο εμποροϋπαλλήλων. Αυτά είνε ζητήματα γενικοτέρας και απωτέρας οικονομικής πολιτικής, που δεν πρόκειται να λυθούν με ένα χρονογράφημα.

Οπωσδήποτε νομίζω πως οι Έλληνες επαγγελματίαι προτιμούν να «τα βγάζουν πέρα» μέρα με τη μέρα στο δικό τους μαγαζάκι, παρά να κερδίζουν μεγάλο και σίγουρο μισθό σαν υπάλληλοι στα μεγαθήρια. Ο άκρατος καπιταλισμός έχει τα τρωτά του. Όχι όμως όσα έχει ο ανόητος σοσιαλισμός που θέλει να μεταβάλη όλα τα μαγαζιά σε κρατικά πρατήρια! Κι όλους τους νοικοκυραίους επαγγελματίες σε δημοσίους υπαλλήλους.

Όλοι μας καταλαβαίνουμε πως αυτές οι δυο λύσεις – καπιταλιστική και σοσιαλιστική – είνε δυσάρεστες και πρέπει να αποφευχθούν, όσον αφορά το εμπόριο. Επειδή, δυστυχώς η τεχνική πρόοδος επιβάλλει τη δημιουργία των «μεγαθηρίων» στη βιομηχανία που μοιραίως θα πέσουν είτε στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, είτε στα χέρια των δημοσίων υπηρεσιών. Δηλαδή μπρός γκρεμνός και πίσω ρέμα. Το εμπόριο, όμως, μπορεί και πρέπει ν’ αντισταθή και να κρατήσει τον επαγγελματικό χαρακτήρα του μέσα σ΄αυτά τα δύο αλληλοσυγκρουόμενα ρεύματα. Ιδίως το λιανικό εμπόριο που μέχρι στιγμής μόνον από το καπιταλιστικό ρεύμα κινδυνεύει. Όσο για το χονδρικό, αυτό το άρπαξαν κιόλας στα στιβαρά τους χέρια, οι υπάλληλοι των «αρμοδίων» υπουργείων. Κι αλλοίμονο στον κοσμάκη, που πληρώνει τα σπασμένα.

Το μικρό όμως μαγαζί έχει ένα μειονέκτημα, που καμμιά φορά διώχνει τον καταναλωτή και τον οδηγεί στο «μεγαθήριο». Το μειονέκτημα αυτό δεν είνε κανών. Κάθε άλλο μάλιστα. Αλλά εξαίρεσις μερικών ασυνειδήτων εμπόρων, που προσπαθούν να κερδίσουν εξαπατώντας τον πελάτην. Κι ο πελάτης που κάηκε σε δυο – τρία μαγαζιά, αρχίζει να δυσπιστή - αδίκως μεν, αλλά λογικώς – προς όλα τα μικρά καταστήματα και πηγαίνει στα «μεγαθήρια» όπου ξέρει πως θα βρει τιμή και ποιότητα ορισμένη.

Το κακό που κάνουν οι ελάχιστοι ασυνείδητοι επαγγελματίες στο σύνολο της τάξεώς τους, είνε αφάνταστο. Και νομίζω πως η πλειοψηφία των εντίμων εμπόρων, πρέπει να βρη κάποιον τρόπον αμύνης, επειδή το κεφαλαιοκρατικό «μεγαθήριο» είνε έτοιμο να εκμεταλλευθή την δυσπιστία των αγοραστών.

Τις παραπάνω σκέψεις μου τις γέννησε η ανάμνησις ενός επεισοδίου μου – τον καιρό της κατοχής – με κάποιον ασυνείδητο παπουτσή της οδού Σταδίου. Η γυναίκα μου τού είχε παραγγείλει ένα ζευγάρι άσπρα παπούτσια και του προπλήρωσε, όως ήταν τότε συνήθεια, όλη την αξία. Τα παπούτσια, όμως, που της παρέδωσε ήταν κακής ποιότητας και ακατάλληλα για το πόδι της. Με άλλα λόγια, ο ασυνείδητος επαγγελματίας, έχοντας πληρωθή προκαταβολικώς, επάσαρε στην πελάτισσα κάποιο έτοιμο ζευγάρι που του είχε απομείνει, ισχυριζόμενος τάχα ότι το έφτιαξε επί μέτρω! Επρόκειτο, δηλαδή, περί καθαράς απάτης. Κι όταν η γυναίκα μου του απέδειξε πως η …. παραγγελία δεν έμπαινε στο πόδι της, την εξύβρισε σκαιώς και της εδήλωσε. Αυτά είνε τα παπούτσια σου! Αν θέλεις τα παίρνεις! Αν δεν θέλης, μη σώσης και τα πάρης. Άλλά δεν σου φτιάχνω ούτε και σου επιστρέφω τα χρήματα.

Εκείνον τον καιρό, δεν υπήρχε κράτος και δικαιοσύνη για να βρω το δίκηο μου. Αποφάσισα λοιπόν ν’ αντιμετωπίσω την απάτη με απάτη. Και να εκμεταλλευθώ τις … φυσικές μου ιδιοτυπίες, δηλαδή τα ξανθά μου μαλλιά και τα γαλανά μου μάτια, που με κάνουν να μοιάζω με βόρρειο. Φόρεσα χακί πουκάμισο, χακί παντελόνι σορτ, και πηγαίνω στο μαγαζί του ως άνω εντιμοτάτου επαγγελματίου. Μπαίνω μέσα φουριόζος και χαιρετώ ναζιστί:

- Χάιλ Χίτλερ!

- Χάιλ Χίτλερ, μου απαντάει ο αγνός αυτός Έλλην. Τί επιθυμεί ο Κύριος;

- Να μου ντίνη αμέσως πίσω το λίρα που εκλέψατε από το κυρία Καραγάτση! Σβαϊνφόλκ! Φερφλούχτε!

Φαίνεται πως ήμουνα αγριεμένος, αν κρίνω από τα μούτρα του παπουτσή που είχαν πανιάσει.

- Αμέσως χερ ομπερστί, μου λέει τραυλίζοντας από το φόβο του. Ήταν παραξήγησις. Η κυρία δεν κατάλαβε.

- Εγώ κατάλαβα πως εσύ είσαι γκουρούνης! Να μου ντίνη αμέσως το λίρα, μη σε στείλω Χαϊνταρι! Γκοτφέρντουμ!

- Όχι χερ Γκενεράλ! Μη με κάψης τον κακόμοιρο! Να η λίρα … Ήταν παρεξήγησις…

Ετσέπωσα τη λίρα μου, εχτύπησα τα τακούνια κ’ εχαιρέτησα πάλι φασιστί.

- Χάιλ Χίτλερ!

- Χάιλ Χίτλερ! Μουρμουρίζει κι ο εξουθενωμένος παπουτσής

Και με συνοδεύει ως την πόρτα με τραγικά χαμόγελα και κωμικές υποκλίσεις.

Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια. Κι όμως όταν θυμάμαι αυτό το επεισόδιο, διστάζω να μπω σε μικρό μαγαζί, εγώ που είμαι φίλος του μικρού μαγαζιού και εχθρός του «μεγαθηρίου». Καταλαβάινουν οι τίμιοι κ’ ευσυνείδητοι επαγγελματίαι τί θέλω να πω;

"Δρόμος προόδου" το ξεπούλημα;

"Δρόμος προόδου" το ξεπούλημα;

"Είμαι ευτυχής που 652 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία τού δημοσίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό, αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε έναν δρόμο προόδου."

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό οικονομικών Γιάννη "ροκ" Στουρνάρα, ειπώθηκαν δε (με την απαραίτητη συνοδεία πλατειού χαμόγελου ευτυχίας) αμέσως μετά την υπογραφή ξεπουλήματος του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.

Ας αφήσουμε, όμως, τον υπουργό να κολυμπάει σε πελάγη ευτυχίας κι ας δούμε μιαν άλλη εικόνα. Εκείνη ενός ταλαίπωρου οικογενειάρχη, ο οποίος έχει μεν την δυνατότητα να ταΐσει την οικογένειά του με την δουλίτσα του αλλά έχει μπλέξει στα νύχια κάποιων τοκογλύφων, οι οποίοι τον απειλούν όχι να τον σκοτώσουν αλλά να μη του ξαναδώσουν δανεικά. Αυτός ο οικογενειάρχης, λοιπόν, προκειμένου να μη στενοχωρήσει τους τοκογλύφους δανειστές του, παίρνει τα χρυσαφικά και τα ασημικά τής οικογένειάς του (τις βέρες, τους βαφτιστικούς σταυρούς των παιδιών, την καρφίτσα με το ρουμπίνι της γιαγιάς, τα μασίφ μαλαματένια μανικετόκουμπα του παππού κλπ), πάει σε ένα από τα αμέτρητα "Αγοράζω Χρυσό" μαγαζάκια, τα σκοτώνει και γυρίζει σπίτι του με τις πενταροδεκάρες που πήρε από τον σαράφη τής κακιάς ώρας, στην τσέπη. Πάει καλά ως εδώ; Ωραία. Προχωρούμε:

Ας πούμε τώρα ότι εγώ είμαι δημοσιογράφος, του την έχω στημένη έξω από την πόρτα του, του χώνω το μαρκούτσι στην μούρη και τον ρωτάω: "Πώς αισθάνεστε;". Πόσο πιθανό θεωρείτε να μου απαντήσει "Είμαι ευτυχής"; Και τί ακριβώς θα σκεφτόσασταν για την διανοητική του κατάσταση, αν ισχυριζόταν ότι, μετά το ξεπούλημα των τζοβαϊρικών της, ανοίγει για την οικογένειά του ένας "δρόμος προόδου";


Ετούτο τα πράμα, αδερφάκι μου, είναι πράγματι πρωτόγνωρο. Κάποτε, όλους εκείνους οι οποίοι ξεπουλάγανε την περιουσία που τους είχαν αφήσει οι γονιοί τους, τους αποκαλούσαμε αχαΐρευτους, ακαμάτηδες, ρεμπεσκέδες, χαμένα κορμιά, άχρηστους και δεν ξέρω κι εγώ πώς αλλοιώς. Κανένας δεν τους θεωρούσε πετυχημένους. Σήμερα, όλοι αυτοί, οι πρώην αχαΐρευτοι, ακαμάτηδες, ρεμπεσκέδες κλπ, θεωρούνται πετυχημένοι, οραματιστές, σωτήρες... Το ξεπούλημα έγινε επιτυχία, το σκότωμα έγινε επωφελής συναλλαγή, το χάρισμα έγινε άνοιγμα δρόμου προόδου... Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι.


Παρατήρηση με σημασία. Ξαναδιαβάστε την δήλωση Στουρνάρα και προσέξτε δυο περίεργα βαλμένες λεξούλες, οι οποίες δείχνουν κάπως ξεκάρφωτες: "συμβιβασμού διαφορών". Αλήθεια, περί ποίων διαφορών μιλάει ο υπουργός; Και πώς ακριβώς συμβιβάστηκαν αυτές οι διαφορές μέσω της πώλησης του ΟΠΑΠ;

Τις απαντήσεις σάς τις αφήνω ως άσκηση για τις αυγουστιάτικες διακοπές σας. Αν θέλετε μια μικρή βοήθεια, σας πληροφορώ ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Emma Delta είναι ο -γνωστός και μη εξαιρετέος- Δημήτρης Μελισσανίδης (ναι, ναι, αυτός της ΑΕΚ, της Aegean Power κλπ). Το ιστολόγιο θα δώσει τις δικές του απαντήσεις από Σεπτέμβρη, με ένα ειδικό αφιερωματάκι. Προς το παρόν, λέω να πάω για καμμιά βουτιά...


Άσχετα Υστερόγραφα

ΥΓ1 προς Γιώργο: Ικαρία δεν είναι μόνο ο Άη-Κήρυκος κι ο Εύδηλος, σύντροφε! Ανέβα και στον Πράμνο. Κι αν περάσεις από το Καραβόσταμο, άναψε ένα κερί κι από μένα...

ΥΓ2 προς Μάκη: Τα στυλό τής Μπαρτσελόνα να τα ξεχάσεις. Αν θέλεις να σου φέρω κανένα της Παναχαϊκής, πολύ ευχαρίστως.

ΥΓ3 προς Μιχάλη: Τί να κάνουμε τώρα; Στην παραλία βάζουμε "ανθηλιακό" και τα παιδιά πάνε εκδρομή "πενθήμερη". Το ότι κάποιοι αγράμματοι βιάζουν την γλώσσα μας κατ' εξακολούθηση δεν σημαίνει ότι εγώ πρέπει να νομιμοποιήσω τον βιασμό.

Cogito ergo sum

Οχι! Δεν είμαστε σαν τα μούτρα σας! Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο скачать шаблоны сайтов карты и погода Joomla

Αρθρογράφος: ΤΑΚΗΣ ΣΕΓΚΟΣ 
SEGKOSTAKHS
Ξαφνικά η δημοσιογραφική, και όχι μόνο πιάτσα, γέμισε άσπονδους φίλους που κλαίνε για το κενό που θα αφήσει η πώληση του «902» και για τους εργαζόμενούς του που θα πεταχτούν στο δρόμο.
Ολοι αυτοί που τώρα χύνουν δάκρυα, όπως το συμπαθές ερπετό που λέγεται κροκόδειλος, είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν το σταθμό ότι λειτουργεί κομματικά και όχι αντικειμενικά. Γιατί προφανώς θεωρούν ότι είδηση μπορεί να είναι οτιδήποτε -ακόμη και ένας άνθρωπος που δάγκωσε σκύλο, κατά το γνωστό ορισμό που μας μαθαίνουν στις σχολές αστικής δημοσιογραφίας- αλλά όχι μια απεργία. Αλλωστε ό,τι και να έλεγαν οι δημοσιογράφοι του «902», οι ναυτεργάτες και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν μπορούν να απεργήσουν γιατί θα ταλαιπωρηθούν οι τουρίστες, οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορούν να απεργήσουν γιατί θα ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν μπορούν να απεργήσουν γιατί θα ταλαιπωρηθούν οι μαθητές, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να απεργήσουν γιατί θα ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς και ούτω καθεξής.
Αυτό δε σημαίνει ότι ο «902» ήταν μια σοσιαλιστική νησίδα μέσα στο βάρβαρο καπιταλισμό. Ομως η λειτουργία του ήταν διαφορετική, καλλιεργούσε μια άλλη ηθική στις σχέσεις του με τους τηλεθεατές και τους ακροατές του. Ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε για τους λόγους που ιδρύεται μια καπιταλιστική επιχείρηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, αλλά για να προπαγανδίζει και να εκλαϊκεύει τις θέσεις του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα του σταθμού, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, προσπαθούσε να προάγει το λαϊκό πολιτισμό, το τραγούδι, το θέατρο. Δεν απευθυνόταν στα πιο ταπεινά ένστικτα, όπως κάνουν τα κανάλια των αστών με τα πρωινάδικα, τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, τις σειρές και τις ταινίες που προβάλλουν τη βία ή το σεξισμό.
Διαφορετική ηθική, ανάλογη με την τάξη που υπηρετούν, είχε αναπτυχθεί και στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων του «902». Στα κανάλια και στις εφημερίδες των αστών ισχύει το ρητό «ο θάνατός σου η ζωή μου». Ο ένας δημοσιογράφος ανταγωνίζεται τον άλλο, το κυνήγι της αποκλειστικότητας είναι αδυσώπητο, μα πάνω απ' όλα ισχύει ως υπέρτατος νόμος πως θα γράψεις ή θα πεις αυτό που θέλει το αφεντικό. Στον «902» τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ολοι μας είχαμε την τύχη να μη χρειάζεται να συγκρουστούμε με τη συνείδησή μας, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ο τρόπος που μεταδίδαμε μια είδηση συμβάδιζε με τις αξίες μας. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στις μεταξύ μας σχέσεις. Ο ένας βοηθούσε τον άλλο, όπως πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε συντρόφους. Προφανώς πάνω στην αγωνία για να καλυφθεί ένα θέμα, δεν έλειπαν και οι εντάσεις, αλλά αυτό δε γινόταν για λόγους ανταγωνισμού αλλά από το άγχος να μεταδοθεί όσο πληρέστερα γίνεται μια είδηση. Πολλές φορές άλλοι συνάδελφοί μας στο ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι των αστικών μέσων, μας κοίταζαν περίεργα. Ισως τους ήταν δύσκολο να καταλάβουν γιατί στεκόμασταν τόσο διαφορετικά. Ομως, αυτό που αναγνώριζαν ήταν πως είχαμε άλλο ήθος. Ακόμα και στους μισθούς αποτυπωνόταν η διαφορά του «902» σε σχέση με τους άλλους σταθμούς. Εδώ δεν υπήρχαν αυτές οι χαοτικές μισθολογικές διαφορές που βλέπεις στα άλλα κανάλια με τους ακριβοπληρωμένους παρουσιαστές και τους χαμηλά αμειβόμενους ρεπόρτερ, κάμεραμαν και άλλους τεχνικούς. Ολοι είμαστε ίσοι. Για όλους ίσχυαν οι συμβάσεις, αλλά και η έννοια της προσφοράς.
Ακόμη και οι πηγές χρηματοδότησης του «902» επιβεβαίωναν το διαφορετικό του ρόλο. Από πίσω δεν είχε κάποιον επιχειρηματία ή μεγαλοχορηγό, αλλά το ΚΚΕ, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που τον ενίσχυαν από το υστέρημά τους.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτά ισχύουν για τα αστικά μέσα ενημέρωσης, γιατί υπάρχει και η δημοσιογραφία της κυβερνώσας αριστεράς που θεωρεί παρωχημένες μια σειρά έννοιες που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι του «902» όπως ταξικός αγώνας, σοσιαλισμός και λαϊκή εξουσία. Γιατί σύμφωνα με αυτού του είδους τη δημοσιογραφία, μπορεί να υπάρχουν και καλοί καπιταλιστές, επενδυτές που δεν είναι πειρατές και νέοι εθνικοί ευεργέτες που διαφημίζονται μέσα από τις σελίδες της «Αυγής».
Οχι, λοιπόν, η πώληση του «902» δε δίνει το δικαίωμα να πουν κάποιοι ότι το ΚΚΕ είναι ίδιο με τους άλλους όπως ισχυρίστηκε η «Αυγή». Ο τρόπος λειτουργίας του «902» αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Ηταν ένα πείραμα που έδειξε τι προσφέρει στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία του λαού ένα ραδιόφωνο και μια τηλεόραση που δεν υπηρετούν τον καπιταλιστή αλλά το κόμμα της εργατικής τάξης. Ο «902» δεν πωλείται για να γίνουν κερδοφόρες επενδύσεις κάπου αλλού όπως κάνουν οι καπιταλιστές, αλλά γιατί το ΚΚΕ λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να συνεχίσει να τον χρηματοδοτεί. Η άλλη λύση θα ήταν να κλείσει ο σταθμός, αλλά τότε δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να εξοφληθούν τα χρέη προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.


REUTERS. Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ!

REUTERS. Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ!



Τέτοιο μαγείρεμα δεν θα πέρναγε απαρατήρητο…


Σύμφωνα με το Reuters, στο περιβόητο πλεόνασμα του προϋπολογισμού των πρώτων επτά μηνών, δεν μετρήθηκαν οι πληρωμές τόκων,η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης., ενώ περικόψαμε  τις πρωτογενές μας δαπάνες κατά 10%.


Επίσης περασαν στο πλεόνασμα τις (μεγαλύτερες του αναμενόμενου) επιδοτήσεις από την ΕΕ για εργα που δεν εκαναν και την εφάπαξ επιστροφή των τραπεζών της Ευρωζώνης.απο τα κέρδη τους επάνω στα Ελληνικά ομολογα.


Και όλα αυτά ενώ η φορολογία υπολείπεται των στόχων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχον έτος, δεν έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους.


Ξύπνησαν οι «κουτόφραγκοι», Αντωνάκη…


Η σειρά μας.





Greece easily beats budget target, helped by EU funds

ATHENS — Reuters

Monday, Aug. 12 2013



Greece easily beat its fiscal targets in the first seven months of the year, propped up by aid from euro zone central banks and European Union funds, finance ministry figures showed on Monday.

The central government had a primary budget surplus – before interest payments – of €2.57-billion ($3.42-billion U.S.). That compares with an interim target for a deficit of €3.14-billion, it said.

The budget excludes the finances of local authorities and social security organizations.



Η Ελλάδα πέτυχε εύκολα τον στόχο του προϋπολογισμού, με βοήθεια από κονδύλια της ΕΕ
ΑΘΗΝΑ - Reuters


Η Ελλάδα πέτυχε εύκολα τους δημοσιονομικούς της στόχους κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ την συγκρατούνταν  από την βοήθεια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έδειξαν την Δευτέρα, τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου.
Η κεντρική κυβέρνηση είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού – προ πληρωμών τόκων – της τάξης των € 2,57 δισ. ($ 3,42 δισ. ΗΠΑ). Αυτό συγκρίνεται με τον ενδιάμεσο στόχο για έλλειμμα των € 3,14 δις, δήλωσαν.

Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τους πόρους χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.


Όμως, περίπου το μισό αυτής της υπέρβασης των  € 5.7 δις  εξηγείται από το γεγονός ότι η Αθήνα έλαβε περισσότερες Επιχορηγήσεις από ότι αναμενόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επίσης, ξόδεψε πολύ λιγότερα από αυτά τα κονδύλια για τα επενδυτικά σχέδια από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν επίσης περίπου το εφάπαξ έσοδο των € 1,5 δισ. από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες έβγαλαν από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν και τα οποία επέστρεψαν στην Αθήνα, σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς διάσωσης της.



Αντίθετα, τα μικτά έσοδα από τη φορολογία υπολείπονται των στόχων κατά περίπου € 1,5 δισ. εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα έχει πληγεί από μια σοβαρή ύφεση έξι ετών, η οποία έχει εξαφανίσει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα περιέκοψε τις πρωτογενές της δαπάνες κατά 10%, σε € 25,1 δισ., πιάνοντας τον ενδιάμεσο στόχο της κατά € 1,88 δις.

Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να λάβει τα δάνεια απο ΕΕ / ΔΝΤ . Ελπίζει να σημειώσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικού προυπολογισμού κατά το τρέχον έτος, μια κίνηση που θα της επιτρέψει να αναζητήσει μια περαιτέρω απομείωση του χρέους της, από τους δανειστές της.

Αλλά οι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί και αναμένουν ένα ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Μεγάλες αβεβαιότητες επιμένουν να υπάρχουν σχετικά με τη δημοσιονομικήέκβαση του  2013, δήλωσαν τον περασμένο μήνα, κυρίως επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν έχουν ακόμη καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχον έτος.




Μετάφραση: LEFTeria-news



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


ΠΙΝΑΚΑΣ MORGAN STANLEY / BUSINESS INSIDER. «Κάθε χώρα στην Ευρώπη θα πρέπει να χαίρεται που δεν είναι η Ελλάδα»




EL PAIS. Σλόγκαν και "εύρημα για συγγραφέα" το success story και το Grecovery!



FORBES Πρ.Υφυπουργός Μπούς."Ο μεγάλος φόβος Ευρωπαίων.Oι Έλληνες θα μιμηθούν τους Αργεντινούς, που δεν πλήρωσαν & ανταμείβονται για αυτό"



ΕΚΘΕΣΗ The Kiel Institute: Βαρόμετρο Xρέους "Η Ελλάδα πέρα από κάθε ελπίδα".




BLOOMBERG «Καμία άλλη χώρα δεν έχει γνωρίσει τέτοια καταστροφή σε καιρό ειρήνης. Οι Έλληνες οι πιο ευέλικτοι εργαζόμενοι της Ευρώπης»



GUARDIAN. Η κουβέντα για την ανάπτυξη γίνεται αποκλειστικά για να δικαιολογηθεί η λιτότητα



Ο διεθνής τύπος βλέπει ως φούσκα ευφορίας το ελληνικό «success story»



Bρετανός οικονομολόγος VS Στουρνάρα."Τι φέρνει το 2013 στην Ελλάδα; Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι η οικονομία της εξακολουθεί να επιδεινώνεται".




The Globe and MailΣτουρνάρας«Θα είναι αδύναμη ανάπτυξη και η ανεργία, θα αυξηθεί λίγο περισσότερο πριν να πέσει»





ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Η τελευταία Έκθεση, Πίνακες, Αξιολογήσεις, τι έχει δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια 



LIBERATION.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρει την πλήρη ευθύνη για ΕΡΤ, ενώ δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν επενδυτή!




WSJ/BLOOMBERG “Η Ελλάδα, η γενέτειρα του σύγχρονου πολιτισμού, τώρα μια αναδυόμενη αγορά” 



ΕΓΓΡΑΦΟ & δημοσίευμα TELEGRAPH. Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε απο Mega Fund σε «αναδυόμενη αγορά» από αναπτυγμένη.




IBTimes Η Ελλάδα θα χάσει 195.000 θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα, καθώς τα αυστηρά νεα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.




IBTimes «Άπιαστο το Greekovery». Το φιάσκο με Gazprom & ΕΡΤ και ο διορισμός του Άδωνι Γεωργιάδη που «προκάλεσε τεράστια θλίψη».



IRISH TIMES. Ο Σαμαράς προσέβαλε τους Έλληνες & με την εκπληκτική του αλαζονεία έστρεψε την διεθνή κοινή γνώμη εναντίον του.



LIBERATION.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρει την πλήρη ευθύνη για ΕΡΤ, ενώ δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν επενδυτή!



TELEGRAPH Το χρέος στην Ελλάδα κινείται εκτός ελέγχου και η παγίδα του ευρώ.

 






 
Greece easily beat its fiscal targets in the first seven months of the year, propped up by aid from euro zone central banks and European Union funds, finance ministry figures showed on Monday.

The central government had a primary budget surplus – before interest payments – of €2.57-billion ($3.42-billion U.S.). That compares with an interim target for a deficit of €3.14-billion, it said.

The budget excludes the finances of local authorities and social security organizations.


But about half of that €5.7 billion-overshoot is explained by the fact that Athens received more European Union subsidies than expected and also spent far less of them on investment projects than initially planned, the figures showed.
The figures also include about €1.5-billion in one-off revenue from euro zone central banks. This money derives from profits which the central banks earned from Greek government bonds they held and which they returned to Athens under the terms of its international bailout.
By contrast, gross tax revenues are about €1.5-billion million behind target, hit by a severe, six-year recession which has wiped out about a quarter of the country’s economy.
At the same time, Athens cut primary spending by 10 per cent to €25.1-billion, beating its interim target by €1.88-billion.
Athens needs to meet fiscal targets to obtain rescue loans under its EU/IMF bailout. It hopes to post a primary surplus at general government level this year, a move that would allow it to seek a further debt write-down from its lenders.
But lenders remain skeptical and expect a balanced primary budget this year. Large uncertainties about the 2013 fiscal outcome persist, they said last month, especially as Greek firms and citizens have yet to pay the bulk of this year’s taxes.



Για το «πρωτογενές πλεόνασμα»
Οι ανακοινώσεις για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, το πρώτο επτάμηνο του 2013, συνοδεύτηκαν από την κυβέρνηση με θριαμβολογίες ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» και ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Είναι προκλητικοί και παρουσιάζουν την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Πώς έγινε εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα; Με φορο-αφαίμαξη του λαού και μείωση των κρατικών δαπανών, η οποία έπληξε κατά κύριο λόγο τις κοινωνικές παροχές που είχαν απομείνει όρθιες. Τα ίδια μέτρα απαιτούνται τώρα για τη διατήρηση και τη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να προχωρήσει η «δημοσιονομική προσαρμογή» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
Αρα, τι λόγους έχει ο λαός να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα; Κανέναν απολύτως. Αλλά μήπως τώρα που το πέτυχε η κυβέρνηση, η κατάσταση θα αλλάξει για τα λαϊκά στρώματα; Η απάντηση είναι «όχι». Ηδη η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πακέτο που θα συζητήσει με την τρόικα από Σεπτέμβρη, κλιμακώνοντας την επίθεση στο λαό. Τα Ταμεία, λέει, έχουν πρόβλημα με το έλλειμμα. Αρα, θα χρειαστεί νέα μείωση των συντάξεων και των παροχών, παρά την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού να πείσει για το αντίθετο. Η κυβέρνηση λέει ακόμα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον προϋπολογισμό είναι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Στη βάση αυτή, προετοιμάζει νέες μειώσεις στις παροχές προς τους ασφαλισμένους και αυξήσεις στο κόστος των υπηρεσιών Υγείας.
Παράλληλα εξελίσσεται και η συζήτηση για χαλάρωση της λιτότητας, με ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, προϋπόθεση για το οποίο είναι το «πρωτογενές πλεόνασμα». Θα κερδίσει ο λαός από μια τέτοια εξέλιξη; Με βεβαιότητα όχι. Οταν μιλάνε για τέλος της λιτότητας, δεν εννοούν ότι θα δώσουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ότι θα μειώσουν τους φόρους, θα ρίξουν χρήμα για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Τέλος της λιτότητας γι' αυτούς σημαίνει να μπορεί το κράτος να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για το κεφάλαιο. Με δημόσιες επενδύσεις για υποδομές που θα συμπράττουν ή θα εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με φοροαπαλλαγές άμεσες επιδοτήσεις για να κάνουν οι μεγάλοι όμιλοι επενδύσεις.
Γι' αυτό θέλουν «κούρεμα» του χρέους. Για να μειωθούν τα λεφτά που πάνε στην αποπληρωμή του, ώστε να σπρώχνουν το περίσσευμα στο κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο θέλουν και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που όπου έγινε (π.χ. Γαλλία) συνοδεύτηκε με επιτάχυνση των μέτρων σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ πρέπει να κάνουν το λαό να κουμπώνεται ακόμα περισσότερο. Φιλολαϊκές λύσεις και διέξοδοι μέσα σ' αυτό το σύστημα, δεν υπάρχουν. Λύση προς όφελός του μπορεί να δώσει μόνο ο λαός, οργανώνοντας τη συμμαχία του σε ρήξη με τα μονοπώλια και τη στρατηγική τους, με τα κόμματα που την υπηρετούν, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης που προτείνουν.

TOP READ