4 Ιουλ 2013

Συνθήκες γαλέρας για καμαριέρες ξενοδοχείων της Κέρκυρας...

Συνθήκες γαλέρας για καμαριέρες ξενοδοχείων της Κέρκυρας...


Σε συνθήκες... γαλέρας εργάζονται εκατοντάδες καμαριέρες σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας, καταγγέλλουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ που αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά σε ξενοδοχεία του νησιού. 
Αποκορύφωμα της κατάστασης που επικρατεί είναι η μεταφορά δύο καμαριερών στο νοσοκομείο με λιποθυμικό επεισόδιο το προηγούμενο Σάββατο...

Εργασία 12 και πλέον ωρών κάθε μέρα...

Την ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας οι Νίκος Μωραΐτης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος και υποστηρίζουν ότι σε ξενοδοχείο στους Έρμονες οι καμαριέρες εργάζονται καθημερινά χωρίς διάλειμμα από τις 6:45 έως τις 17:00 και τις ημέρες των αναχωρήσεων από τις 6:45 έως και τις 20:00, αν και η βάρδια τους είναι από τις 7:30 έως τις 16:00 με ημίωρο διάλειμμα για φαγητό... Οι βουλευτές του ΚΚΕ υποστηρίζουν ότι το ξενοδοχείο αυτό, αλλά και τα περισσότερα στην Κέρκυρα, έχουν προσλάβει μόλις τις μισές από τις καμαριέρες που απαιτούνται για να βγει στοιχειωδώς ανθρώπινα η βάρδια, ενώ καταγγέλλεται επίσης ότι υπάρχουν οφειλές δεδουλευμένων, αδειών και επιδόματος από την περσινή χρονιά.

Το κείμενο της ερώτησης

Στο Νοσοκομείο οδηγήθηκαν 2 καμαριέρες ξενοδοχείου «Μεντιτερανέο» του ομίλου Λιμπάντση, το Σάββατο 29/6/2013, με λιποθυμικά επεισόδια από την ένταση της δουλειάς, όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων:
Οι ξενοδόχοι εξοντώνουν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε κάτεργα. Δεν είναι μόνο οι πιέσεις για μειώσεις μισθών, για αφαίρεση δικαιωμάτων. Δεν είναι μόνο οι απειλές και οι εκβιασμοί για απολύσεις. Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση των μισθών.
Ο μεγαλύτερος πόλεμος η πιο σφοδρή επίθεση των ξενοδόχων γίνεται με τα ωράρια που παραβιάζονται κατά κόρον και με τους απίστευτους ρυθμούς έντασης της δουλειάς. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να εξαναγκάζονται αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι σε παραίτηση από την εργασία τους μετά από 10 ή και 20 χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο. Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, μεταφέρονται ξενοδοχοϋπάλληλοι με λιποθυμικά επεισόδια από την ένταση της δουλειάς.
Οι καμαριέρες στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ενώ η βάρδια τους είναι 7:30 έως και 16:00 με ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, εργάζονται καθημερινά χωρίς διάλειμμα από τις 6:45 έως τις 17:00 και τις ημέρες των αναχωρήσεων από τις 6:45 έως και τις 20:00. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ξενοδοχείο αυτό όπως και τα περισσότερα άλλωστε, έχει τις μισές καμαριέρες απ΄ όσες χρειάζεται για να βγει στοιχειωδώς ανθρώπινα η βάρδια.
Αντίστοιχα λιποθυμικά επεισόδια έχουν σημειωθεί και στα ξενοδοχεία του ομίλου «Άκουις» και σ’ άλλα ξενοδοχεία. Σημειώνουμε ακόμα ότι σε αρκετά ξενοδοχεία στην Κέρκυρα όπως στο «Μεντιτερανέο», στο «Άλμπατρος» και αλλού, οι ξενοδόχοι χρωστούν δεδουλευμένα, ακόμα άδεια και επίδομα από το 2012. 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε:
-    Να εργάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλειά τους από την εντατικοποίηση.
-    Να εφαρμόζεται το 8ωρο, το 5θήμερο, τα ρεπό στα ξενοδοχεία.
-    Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Οι “φαλακρές” μεταγραφές και οι … πόλοι !

Οι “φαλακρές” μεταγραφές και οι … πόλοι !

Να γελάσεις απλώς, ή να … ξεκαρδιστείς στα γέλια, πραγματικά δεν ξέρεις με την κατάντια τους !

Στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν και ένα κάποιο νέο … προφίλ, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ προχωράει και σε νέες … μεταγραφές, έχοντας ως απώτερο σκοπό, να πείσει τον κόσμο να τους στηρίξει ψηφίζοντας ακόμα και στελέχη εκτός από το “βαθύ” ΠΑΣΟΚ, τώρα και από το … “φαλακρό” ΠΑΣΟΚ !

Η πιο πρόσφατη μεταγραφή, ακούει στο όνομα Γιάννης Μιχελογιαννάκης !

ΝΕΟ

neo pasok 1

Παρατηρώντας κανείς πολύ καλά την παραπάνω φωτό, καταλαβαίνει γιατί ο κ. Τσίπρας και η παρέα του τα δίνουν όλα ώστε να διαλυθούν οι λεγόμενες συνιστώσες !

Θέλει να τις κάνει … πόλους !!!

Έτσι, σε έναν κομματικό σχηματισμό που θα απαρτίζεται από … πόλους, μπορεί κάλλιστα ο αρχηγός του, να θεωρηθεί ως ο νέος … Μάρκο Πόλο !

Εξ ου και τα … ταξίδια του !

Θέλει, σε κάποια στιγμή, η Ιστορία να μην αναφέρεται στα “Ταξίδια του Μάρκο Πόλο”, αλλά στα “Ταξίδια του … Mr. Alexis” !

υ.γ. 1:  Αλήθεια, το γιατί όόόόλες οι σοβαρές ομάδες παίρνουν στις μεταγραφές νέους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ … κατορθώνει να … εξασφαλίζει κάθε είδους … γερουσία, μένει να απαντηθεί !

υ.γ. 2: Μήπως υπερισχύει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, η άποψη ότι ο … φαλακρός είναι και … σοφός ;

Ζάκυνθος: Τραμπούκικη επίθεση μέλους της ΧΑ σε κομμουνιστή δημοτικό σύμβουλο

Ζάκυνθος: Τραμπούκικη επίθεση μέλους της ΧΑ σε κομμουνιστή δημοτικό σύμβουλο 


Θρασύτατη, τραμπούκικη επίθεση φασιστοειδούς της Χρυσής Αυγής, σε βάρος του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Κωνσταντίνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Θέμα συζήτησης ήταν ψήφισμα καταδίκης του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα, που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Εργαζόμενοι – εργαζόμενες, νέοι – νέες,
Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, μετά από πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης της εκδήλωσης προς τιμήν του δικτάτορα και υμνητή του Χίτλερ Μεταξά, που έχει εξαγγείλει για τον Αύγουστο το φασιστικό – ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Ο αντικομμουνισμός που εκτόξευσε παρευρισκόμενο μέλος της Χρυσής Αυγής κατά την ώρα της συζήτησης του ψηφίσματος και οι απειλές του και σήμερα Πέμπτη προς τον Δημοτικό Σύμβουλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" επιβεβαιώνει περίτρανα το πόσο ενοχλούνται όταν αποκαλύπτεται ο πραγματικός τους χαρακτήρας, η εθνικιστική και ρατσιστική τους ιδεολογία. Ως κληρονόμοι, συνεχιστές και υποστηρικτές της δικτατορίας του Μεταξά, των κατοχικών Ταγμάτων Ασφαλείας και της Χούντας του 1967, αποδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι είναι κόμμα του συστήματος! Το επιβεβαιώνει η στάση τους, που, ως δεκανίκια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, πρωτοστάτησαν για να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, στους λιμενεργάτες, στην ΕΡΤ. Το επιβεβαιώνουν οι ψευτοπατριώτες με τις θέσεις τους για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που θέλουν, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι "μετατάξεις και απολύσεις"!!!
Οι κομμουνιστές και το εργατικό – λαϊκό κίνημα τους ξέρουμε πολύ καλά, δεν μας τρομοκρατούν. Το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή μπορεί να τσακίσει το φασισμό - ναζισμό, όπως διδάσκει η σύγχρονη ιστορία!
Καλούμε την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη φασιστική – ναζιστική Χρυσή Αυγή. Να δυναμώσουν τη Λαϊκή Συμμαχία με στόχο να ανατρέψουμε συνολικά το σύστημα που θρέφει τη Χρυσή Αυγή και γεννά τη βάρβαρη πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Καλούμε σε συμπόρευση και συσπείρωση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, να συμβάλουμε όλοι να σηκώσει ανάστημα ο λαός, να βάλει τέρμα στα βάσανα που γεννούν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος τους!
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ
ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΕΡΙΑ Η ΕΞΟΥΣΙΑ!».
Την επίθεση καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Με αφορμή και αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά αυτό που λέει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι του μεγάλου κεφαλαίου και μάλιστα οπλισμένο. Προετοιμάζεται, εκπαιδεύεται σε βάρος των μεταναστών για να χτυπήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.
Η δήθεν αντισυστημική ΧΑ υπηρετεί το ίδιο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το στυλοβάτη της την ΔΗΜΑΡ. Όλοι μαζί κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουν αλώβητη την πλουτοκρατία από την καπιταλιστική κρίση μεταφέροντας όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, των πλατιών φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τρομοκρατία και απειλές θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει την εμπειρία και τη γνώση να "κόψει το χέρι" στα τσιράκια της πλουτοκρατίας που τολμούν να απειλήσουν πρωτοπόρους αγωνιστές. Καλούμε τα Σωματεία του νησιού, τους φορείς, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να απομονώσει το ναζιστικό, φασιστοειδές μόρφωμα της ΧΑ.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».
Το Σωματείο εργατοϋπαλλήλων ιδιωτικού τομέα νομού Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων:
«Οι εργαζόμενοι, ο ζακυνθινός λαός πρέπει να απομονώσει τα ναζιστικά μορφώματα, τους απογόνους των ταγμάτων ασφαλείας.
Καλούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να δυναμώσουν τη Λαϊκή συμμαχία, τη συμμαχία των εργατών με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες για να ανατρέψουμε την βάρβαρη πολιτική που εξαθλιώνει τη ζωή μας και θρέφει το φασισμό».
902.gr

Αντικομμουνιστική φρενίτιδα της ΕΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουγγαρία

Αντικομμουνιστική φρενίτιδα της ΕΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουγγαρία 
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη
Καταγγέλλοντας την αντικομμουνιστική φρενίτιδα της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου απέναντι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και αιτιολογώντας την καταψήφιση της έκθεσης «Η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων: πρότυπα και πρακτικές στην Ουγγαρία», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκηςτόνισε τα εξής: 
«Η σημερινή συζήτηση και η σχετική έκθεση για την Ουγγαρία είναι υποκριτική. Αποσκοπεί να δώσει επίφαση δημοκρατικότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και να ενισχύσει τους αυταρχικούς ευρωενωσιακούς μηχανισμούς και μέτρα. Το ευρωκοινοβούλιο συζητά για την Ουγγαρία ενώ πολύ χειρότερα συμβαίνουν στην Ελλάδα (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγορεύσεις απεργιών και επιστρατεύσεις απεργών, κλείσιμο ΕΡΤ, απειλές εναντία στον 902 κλπ) αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο σιώπησαν, άλλα ενθάρρυναν και στήριξαν την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κόμματων, τις διώξεις σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και την αποκατάσταση των ναζί και των συνεργατών τους σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες, σήμερα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.
Τα όργανα της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ισχυρίζονται ότι απειλείται δήθεν το "κράτος δικαίου", ενώ μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις κλιμακώνουν την επίθεση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της εργατικής τάξης, εντείνουν   τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Κανένας τους δεν λέει τίποτα για τις αίτιες της σημερινής κατάστασης στην Ουγγαρία, γιατί είναι και δικό τους έργο η παλινόρθωση του καπιταλιστικού συστήματος, η εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ο έξαλλος αντικομμουνισμός, το χτύπημα των κατακτήσεων του σοσιαλισμού και η κατασυκοφάντησή του.
Δεν αναγνωρίζουμε στην ΕΕ και στο πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων το δικαίωμα να παριστάνουν τους τιμητές των λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι υπόθεση των λαών που για να τα κατακτήσουν πρέπει πρώτα να απαλλαγούν από την εξουσία των μονοπωλίων και από την ΕΕ».
902.gr

BLOOMBERG. Η BP δηλώνει ότι επιλέχθηκε ο TAP επειδή Ελλάδα και Ιταλία αγοράζουν (και θα αγοράζουν) αέριο σε πολύ υψηλές τιμές. ;;;

BLOOMBERG. Η BP δηλώνει ότι επιλέχθηκε ο TAP επειδή Ελλάδα και Ιταλία αγοράζουν (και θα αγοράζουν) αέριο σε πολύ υψηλές τιμές. 



 Η BP ξεκαθαρίζει ότι επιλέχθηκε ο TAP επειδή η Ελλάδα και η Ιταλία αγοράζουν αέριο σε πολύ υψηλές τιμές και ότι η επιλογή αγωγού έγινε με ξεκάθαρα εμπορικά κριτήρια παρά με γεωπολιτικά.

 Πολύ απλά η Ελλάδα και η Ιταλία αγοράζουν αέριο σε πολύ υψηλές τιμές, τις υψηλότερες της Ευρώπης, ενώ η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, από τις οποίες θα περνούσε ο αγωγός Nabucco, αγοράζουν σε πολύ χαμηλές. 

 Έτσι, αφού οι χώρες από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ θα κρατούν για την κατανάλωσή τους σημαντικές ποσότητες  αερίου, η BP και οι υπόλοιπες ενεργειακές εταιρείες της κοινοπραξίας, αξιολόγησαν ότι με τις υψηλές τιμές που αγοράζει (και θα αγοράζει) αέριο η Ελλάδα, συμφέρει!!

 Μόνο η ΔΕΠΑ, θα αγοράζει 1 δις κυβικά αερίου ετησίως, μέσω TAP, δηλαδή το 10% της ποσότητας που θα διακινείται








BP Says Adriatic Pipeline Choice for Azeri Gas Driven by Prices



By Zulfugar Agayev - Jun 28, 2013





BP Plc (BP/), the lead developer of Azerbaijan’s Shah Deniz natural-gas field, said its decision to send the fuel to Europe through the proposed Trans-Adriatic Pipeline was driven by prices. 










Η BP δηλώνει ότι οδηγήθηκε στην επιλογή του Adriatic Pipeline για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, από τις τιμές αγοράς.



 Η BP Plc, η κύρια μέτοχος της κοινοπραξίας Shah Deniz του Αζερμπαιτζάν, δήλωσε ότι η απόφασή της να αποστείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του προτεινόμενου Trans-Adriatic Pipeline οφείλεται στις τιμές της αγοράς.

 Η κίνηση αυτή, η οποία τερματίζει τέσσερα χρόνια ανταγωνισμού με το πρότζεκτ του αγωγού Nabucco, βασίστηκε σε «εμπορικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για να πάει το φυσικό αέριο στην αγορά και τις τιμές της αγοράς,"  δήλωσε ο Al Cook, ο πρόεδρος της BP Αζερμπαϊτζάν για την Shah Deniz, σε μια συνέντευξη του στο Μπακού. "Είδαμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αγωγών μετριόταν σε δισεκατομμύρια δολάρια."

 Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην Ιταλία, στη διαδρομή του επιλεγμένου συνδέσμου TAP, υπερβαίνουν εκείνες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και σε άλλες χώρες κατά μήκος της προτεινόμενης διαδρομής του Nabucco. Η κοινοπραξία Shah Deniz , η οποία περιλαμβάνει επίσης την Statoil ASA (STL), την Total SA (FP) και την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, αναζήτησε τις πιο κερδοφόρες διαδρομές του αγωγού, ο οποίος σχεδιάστηκε για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες.

   


 Μετάφραση- Απόδοση: LEFTeria-news




 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



Europe's Energy Portal.Πετρέλαιο Θέρμανσης.Ελλάδα € 1.35,Γερμανία 0.95,Βρετανία 0.88 
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/europes-energy-portal-135-095-088.html







http://www.bloomberg.com/news/2013-06-28/bp-says-adriatic-pipeline-choice-for-azeri-gas-driven-by-prices.html





BP Plc (BP/), the lead developer of Azerbaijan’s Shah Deniz natural-gas field, said its decision to send the fuel to Europe through the proposed Trans-Adriatic Pipeline was driven by prices. 
The move, which ends four years of competition with the Nabucco pipeline project, was based on “commercial factors, including the cost to get the gas to the market and the market prices,” Al Cook, BP Azerbaijan president for Shah Deniz, said in an interview in Baku, Azerbaijan. “We saw a difference between the two pipelines measuring in billions of dollars.” 
Gas prices in Greece and Italy, on the route of the chosen TAP link, exceed those in Bulgaria, Romania and other countries along Nabucco’s proposed course. The Shah Deniz partners, which also include Statoil ASA (STL), Total SA (FP) and State Oil Co. of Azerbaijan, sought the most profitable shipments from the field, which is designed to curb Europe’s reliance on Russian supplies. 


Azerbaijan plans to export 10 billion cubic meters of gas a year to the European Union from Shah Deniz. That’s more than double Greece’s annual consumption. The fuel will flow to the Turkish-EU border through the South Caucasus Pipeline and the Trans-Anatolia Pipeline before being fed into TAP. 
 The decision of BP and its partners ends plans to build the Nabucco pipeline, led by Austria’s OMV AG. (OMV) 
 “The Nabucco project is over for us,” OMV Chief Executive Officer Gerhard Roiss said this week. The Vienna-based company may eventually build its own pipeline depending on the results of Black Sea exploration off Romania’s coast, he said. 
 ITGI, SEEP 

 The winning project also beat the planned Turkey-Greece-Italy Interconnector, or ITGI, and the South East Europe Pipeline, or SEEP, among other transportation options. 
 TAP’s partners, which include Norway’s Statoil, Switzerland’s Axpo and Germany’s EON SE, are “very strong companies,” and may get a further boost should others purchase stakes, Cook said, adding that BP will complete talks in the coming weeks to acquire its own equity stake in the pipeline. 

 The Shah Deniz group has already reached agreements in principle with gas buyers in Greece and Italy for the fuel, and those deals will become final in a few weeks, according to Cook. 

 Greece’s national gas monopoly Depa has made an initial offer to buy 1 billion cubic meters from TAP, Deputy Energy Minister Assimakis Papageorgiou said today in Athens. The Greek Finance Ministry estimates tax revenue of 320 million euros ($418 million) from the pipeline in the first 15 years, he said. 
 Shah Deniz holds an estimated 1.2 trillion cubic meters of gas. The EU is looking to the field and other deposits in the Caspian region to diversify supply away from Russia, which meets a quarter of its demand. 
 “Beyond Shah Deniz, we are confident that Azerbaijan’s gas exports will increase dramatically as fields like ACG Deep, Absheron, Umid and Shafaq-Asiman are developed,” said Rovnaq Abdullayev, president of State Oil Co. of Azerbaijan, or Socar. “We see a further increase of exports to Europe both via potential expansion of TAP and through opening up a second route through Bulgaria, Romania and Hungary toward Austria.” 




 Αναρτήθηκε από oko

«Αγωνιστικά» για τη διαχείριση

«Αγωνιστικά» για τη διαχείριση
Το ΠΑΜΕ αρνήθηκε την πρόταση της «Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας» για τη συγκρότηση προγραμματικού αγωνιστικού προεδρείου. Την ίδια πρόταση αρνήθηκε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση». Αυτά έγραψε η εφημερίδα «ΠΡΙΝ» (23/6/2013), εφημερίδα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» είναι η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα πρώτο ζήτημα που προκύπτει είναι τι σόι αγωνιστικό προεδρείο του ΕΚΑ θα είναι αυτό με τη συμμετοχή και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ... Των δυνάμεων - ουρά του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έχουν δώσει δείγματα γραφής για συνεργασία με την εργοδοσία, όπως στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και αλλού, που έχουν βάλει πλάτη στους λεγόμενους κοινωνικούς διαλόγους, που σιγοντάρουν με την τακτική τους τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με ΠΑΣΚΕ και ενίοτε με ΔΑΚΕ, κόντρα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Να θυμίσουμε ότι στο ΕΚΑ έφερναν οι διευθυντές των σούπερ μάρκετ εργαζόμενους με πούλμαν για να ψηφίσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά παρ' όλ' αυτά σε τέτοιες δυνάμεις κάνουν πρόταση για συγκρότηση αγωνιστικού τάχα προεδρείου. Και ταυτόχρονα κάνουν κριτική στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για άρνηση συγκρότησης προεδρείου με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ!
***
Βεβαίως, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρόλο που ξέρουν καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη του αστικού πολιτικού συστήματος, που έχει στρατηγική εξόδου από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και ανάπτυξης σε όφελος του κεφαλαίου, συνεργάζονται μαζί του στο συνδικαλιστικό κίνημα σε διάφορους χώρους, με πιο χαρακτηριστικό αυτό των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για συσπείρωση πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και ανάδειξη «κυβέρνησης της αριστεράς», αλλά με τα μονοπώλια να έχουν την ιδιοκτησία στην οικονομία, να έχουν την εξουσία, άρα για τη δημιουργία πόλου ενός άλλου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρώην της ΠΑΣΚΕ, δηλαδή ενός τμήματος από τα πιο σάπια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκει σύμφωνη την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά αυτή η πρόταση για «αγωνιστικό προεδρείο» και μάλιστα σε ένα Εργατικό Κέντρο που οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν την πλειοψηφία. Ο συνολικός συσχετισμός, παρότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναδείχτηκαν σε πρώτη δύναμη, δεν άλλαξε. Η πλειοψηφία της νέας διοίκησης είναι οι δυνάμεις αυτές, που ευθύνονται για το ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΕΚΑ ήταν μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Που ευθύνονται για την εκφυλιστική και επικίνδυνη κατάσταση που παρουσιάστηκε ακόμα πιο χειρότερη στο πρόσφατο συνέδριο. Η ανάδειξη ενός προεδρείου δήθεν αγωνιστικού με τέτοιο συσχετισμό και εκφυλισμό σημαίνει αποδοχή και νομιμοποίηση αυτής της σάπιας και επικίνδυνης για τους εργαζόμενους κατάστασης.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ουσία της πρότασης των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εδώ ταυτίζεται με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ) υποδεικνύει ότι αρκεί να υπάρξει μια από τα πάνω ηγεσία που θα αλλάξει τους συσχετισμούς, θα δημιουργήσει αγωνιστική ανάταση, ότι χρειάζεται οι «κάτω» να αναθέσουν στους «πάνω» τις δικές τους υποθέσεις και όλα θα αλλάζουν υπέρ των εργαζομένων. Η γραμμή κάθε πολιτικής δύναμης μέσα στο κίνημα απορρέει από τη στρατηγική της. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει στρατηγική στήριξης της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και οι δυνάμεις στο κίνημα να έχουν πολιτική ενάντια στα μονοπώλια. Πώς γίνεται, λοιπόν, μια αυτοαποκαλούμενη «αντικαπιταλιστική» δύναμη να θέλει συνεργασία σε ηγετικό επίπεδο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με μια άλλη δύναμη του συστήματος αλλά με «αριστερή» φρασεολογία;
***
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε «ανοιχτή επιστολή στις δυνάμεις της Αριστεράς και του μαχόμενου εργατικού κινήματος» έγραφε: «Απαιτείται ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο α) για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών εργατικών ελευθεριών, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό στους χώρους δουλειάς, την κρατική καταστολή (...) β) Για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (...) γ) Για την υπεράσπιση των ΣΣΕ και τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις (...) δ) Ενάντια στην ανεργία (...) Ολα αυτά πρέπει να συνδέονται με τον κεντρικό πολιτικό στόχο της άμεσης ανατροπής της τρικομματικής κυβέρνησης και κάθε μνημονιακής κυβέρνησης. Στόχος που πρέπει να υπηρετηθεί με τη στήριξη και κλιμάκωση των αγώνων, ξεκινώντας από τη συντονισμένη παρέμβαση για γενική πολιτική απεργία (...) Θα κριθούμε από το εάν θα συμβάλουμε σε αυτόν το νικηφόρο παλλαϊκό ξεσηκωμό, στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος»!!!
Μα αν τα παραπάνω δεν είναι ακριβώς όσα ως στρατηγική προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τι είναι; Το μόνο που δε λένε είναι ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα παραπάνω. Προφανώς μια άλλη κυβέρνηση, στον καπιταλισμό. Αλλωστε, συμπίπτουν και ως προς τους μοχλούς ανάπτυξης, δηλαδή τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, τον κρατικό επιχειρηματικό τομέα (καπιταλιστικός θα είναι) και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες συνθλίβουν τα μονοπώλια, τα οποία θα συνεχίζουν να υπάρχουν με βάση τη διέξοδο που προτείνουν. Διαχείριση προτείνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τέτοιο «αγωνιστικό προεδρείο» ήθελε...

Τι υπηρετούν τα σχέδια στην αμυντική βιομηχανία;

Τι υπηρετούν τα σχέδια στην αμυντική βιομηχανία;
-- Πού στοχεύει η «αναδιάρθρωση» της αμυντικής βιομηχανίας από την κυβέρνηση;
Η πολιτική της χώρας στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας υποτάσσεται στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, καθώς και τις ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Η προσαρμογή και ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολεμικής βιομηχανίας στις παραπάνω ανάγκες και κατευθύνσεις (π.χ. εξοπλισμοί με βάση τις ΝΑΤΟικές ανάγκες), πέραν των συνολικών επιπτώσεων στο σύνολο των πολεμικών βιομηχανιών και της ναυπηγικής βιομηχανίας, είχε και έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τα εργοστάσια των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» (ΕΑΣ). H Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι αμυντικές της δαπάνες συνιστούσαν την περίοδο 2002-2006 το 6,4% των συνολικών δημόσιων δαπανών, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ (άλλη μια απόδειξη ότι οι εξοπλισμοί υπηρετούν το δόγμα του ΝΑΤΟ για επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους), καλύπτει ένα πολύ μικρό κομμάτι των δαπανών αυτών από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Το 2009 αποτελούσε τον 5ο μεγαλύτερο εισαγωγέα αμυντικών συστημάτων, καλύπτοντας το 4% της συνολικών εισαγωγών αμυντικού υλικού στον κόσμο. Αμερικανοί, Γερμανοί και Γάλλοι, καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εισαγωγών, διαθέτοντας το 74% των όπλων που αγόρασε η χώρα την περίοδο 1998 - 2008. Βεβαίως, ολ' αυτά δείχνουν ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, η αμυντική βιομηχανία, πιο σωστά η πολεμική βιομηχανία, είναι προσαρμοσμένη σ' αυτούς και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα. Δηλαδή, ο λαός πρέπει να είναι αντίθετος με την ανάπτυξη τέτοιων πολεμικών βιομηχανιών, επειδή είναι αντίθετος με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Βεβαίως, όσο υπάρχει καπιταλισμός και η ανάγκη οργάνωσης της άμυνας της χώρας σ' αυτό το σύστημα, οι εξοπλισμοί δεν μπορεί να επαφίενται στα ιδιωτικά μονοπώλια, αλλά να είναι υπόθεση κρατικής βιομηχανίας, όπως με τα ΕΑΣ, την ΕΒΟ, την ΕΑΒ κλπ. Γιατί διαφορετικά ο λαός χρυσοπληρώνει πανάκριβο αμυντικό υλικό -αυτό γίνεται τώρα-, συχνά ακατάλληλο για τη γεωγραφία του ελλαδικού χώρου και τις αμυντικές ανάγκες.
Κριτήριο αγοράς αυτού του υλικού, δεν είναι η θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά οι ανάγκες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στους οποίους είναι ενταγμένη η χώρα, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης. Επίσης, οι ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων κατασκευής του αμυντικού υλικού, των εισαγωγέων και μερικών ελληνικών επιχειρήσεων, που δρουν ως υποκατασκευαστές αυτών των ομίλων. Η κατάσταση αυτή καθιστά αμφισβητούμενη ακόμα και τη θεωρητική δυνατότητα αξιοποίησης του εισαγομένου αμυντικού υλικού για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς η χρήση του είναι ελεγχόμενη από τα μονοπώλια που το κατασκευάζουν. Η συμμετοχή ορισμένων ελληνικών ομίλων ως υποκατασκευαστών, δεν αλλάζει τα παραπάνω, αφού αναλαμβάνουν την παραγωγή ορισμένων τμημάτων, χωρίς συνολική γνώση, δυνατότητα σχεδιασμού ή αυτοτελούς παραγωγής αμυντικού υλικού. Ουσιαστικά, εντάσσονται σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους παραγωγής αμυντικού υλικού και η πορεία αλλά και οι απόψεις τους συνταυτίζονται με αυτές των μητρικών εταιρειών. Οι δεσμεύσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ επιδεινώνουν αυτήν την κατεύθυνση. Ο περίφημος περιορισμός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 296 της Συνθήκης της ΕΕ, που προωθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας, σημαίνει ολοκληρωτική απελευθέρωση της κίνησης εμπορευμάτων και στον τομέα αυτό. Μαζί με την απαγόρευση της κατασκευής υλικού για ειρηνικούς σκοπούς (τρένα, αυτοκίνητα, άλλα μέσα παραγωγής κλπ) στα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας και σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση που ένα κράτος χρηματοδοτήσει κατασκευαστικά προγράμματα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, τα εργοστάσια που έχουν απομείνει θα συρρικνωθούν παραπέρα και τελικά θα συγχωνευτούν με μονοπωλιακούς ομίλους αμυντικού υλικού.
Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων», που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Γίνεται για τη δημιουργία νέων επενδυτικών πεδίων τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων. Θα συνοδευτεί από επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων, κύματα απολύσεων, σημαντική αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και υλικών προς το ελληνικό κράτος, που μετακυλίεται στις πλάτες των εργαζόμενων. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της Πολεμικής Αεροπορίας ως έναν ακόμα πελάτη από την ΕΑΒ, είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία συντήρησης μιας σειράς πτητικών μέσων.
Στις σημερινές συνθήκες, και για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, έως ότου ο πόλεμος εξαφανιστεί ανεπίστρεπτα από τον πλανήτη, έως δηλαδή την πλήρη κυριαρχία του κομμουνιστικού κοινωνικο-οικονομικού σχηματισμού, η κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η διασφάλιση της εδαφικής της κυριαρχίας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πρότασης εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό. Προϋποθέτει όμως ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, ο ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας θα είναι σε θέση να σχεδιάζει και να παράγει τον κατάλληλο αμυντικό εξοπλισμό, μηχανολογικό υλικό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε καιρό ειρήνης, να συνάπτει αμοιβαία επωφελείς για τους λαούς διακρατικές συνεργασίες, να βασίζεται στην επιστημονική και τεχνική έρευνα, στα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Στα πλαίσια αυτά, η παραγωγή σύγχρονου αμυντικού υλικού δε θα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την παραγωγή εμπορευμάτων και μέσων παραγωγής για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αντίθετα, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα βασίζεται στα τεχνικά, τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα της κοινωνικής παραγωγής συνολικά.

Ιδια τα μέσα χειραγώγησης των λαών

Ιδια τα μέσα χειραγώγησης των λαών
Γράφαμε και χτες με αφορμή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα και τη διακυβέρνηση πως πρόκειται για προτάσεις που απαντάνε στις ίδιες τις ανάγκες του συστήματος, πως δε λύνουν κανένα απ' τα προβλήματα του λαού, απεναντίας τα επιτείνουν αφού ενισχύουν την αιτία που τα προκαλεί και χειραγωγούν το λαό με επιφανειακές αλλαγές, για να τον ενσωματώσουν τελικά.
Ο στόχος αυτός είναι κρίσιμης σημασίας για επίδοξους σωτήρες, που κοροϊδεύουν το λαό ότι διαθέτουν το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα ανακουφίσει τον ίδιο και ταυτόχρονα θα επισπεύσει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ενα μείγμα σαν αυτό που εφαρμόζεται στη Βραζιλία, χώρα την οποία είχε εκθειάσει ο Αλ. Τσίπρας πριν μερικούς μήνες, κατά την επίσκεψή του εκεί.
Τις τελευταίες μέρες, βεβαίως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε τη γλώσσα της, απ' όταν δηλαδή ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα αυτή και ήρθαν στην επιφάνεια με εκρηκτικό τρόπο τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνει ο λαός της, που ζει βίο αβίωτο την ίδια ώρα που η χώρα ανεβαίνει στην κλίμακα των ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών παγκοσμίως.
Και ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης; Αλλαγές σαν αυτές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως μας πληροφορούν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση της Βραζιλίας κατέθεσε, χτες, στο Κοινοβούλιο το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «ενόψει των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που κατέστη αναγκαίο να δρομολογηθούν σε απάντηση των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα».
Το δημοψήφισμα θα αφορά σε αλλαγές σε ζητήματα, όπως, τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, τον εκλογικό νόμο, τη διατήρηση των προνομίων των γερουσιαστών, τους κανόνες λειτουργίας των κομματικών συμμαχιών και τον ισχύοντα κανονισμό για τη μυστική ψήφο κ.ά.
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει υποψηφιότητα για διαχειριστής της εξουσίας τους, δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, χώρια που δεν τους έχουν απομείνει πια και πολλά μέσα χειραγώγησης των λαών.

Ο «βίος - αβίωτος» της (μη) «βιωσιμότητας του χρέους»

Ο «βίος - αβίωτος» της (μη) «βιωσιμότητας του χρέους»
Από χτες οι καμπάνες άπασας της επικράτειας χτυπούν χαρμόσυνα. Αφορμή η δήλωση της κυρίας Μέρκελ (στην «Καθημερινή»):
«Είμαι βέβαιη - είπε η καγκελάριος - ότι η βιωσιμότητα του (σσ: ελληνικού) χρέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται».
Ας... γιορτάσουμε, λοιπόν. Αλλά πριν η γιορτή μετατραπεί σε ντελίριο ενθουσιασμού - σαν αυτό που έχει καταλάβει τους «παπαγάλους» των «8» - ας παρακολουθήσουμε για ποιο πράγμα «πρέπει» να είμαστε «ευτυχείς»...
Στοιχείο πρώτο:
  • Από το Μάαστριχτ και μετά, δηλαδή την τελευταία 20ετία, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους και κερδοσκόπους το αστρονομικό ποσό των772,9 δισ. ευρώ!
Στοιχείο δεύτερο:
  • Μόνο από το 2000 και μετά, δηλαδή από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για τόκους και χρεολύσια μακροπρόθεσμων δανείων το ποσό των 400,5 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, για εξοφλήσεις εντόκων και βραχυπρόθεσμων τίτλων έχει πληρώσει πάνω από 240 δισ. ευρώ. Αθροισμα: 640,5 δισ. ευρώ!
Στοιχείο τρίτο:
  • Από το Μάαστριχτ και μετά, 4 ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας έχουν πάει σε... τόκους και χρέη! Μάλιστα, από αυτά, πάνω από 3 ολόκληρα ΑΕΠ έχουν εξανεμιστεί σε τόκους και χρεολύσια κατά την περίοδο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη!
*
Τα παραπάνω στοιχεία και οι σχετικοί πίνακες, που περιλαμβάνουν τις δαπάνες για την καταβολή τόκων, χρεολυσίων και τις εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων και εντόκων γραμματίων, ομολογούνται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2013 (σελίδα 133) και σημαίνουν το εξής πολύ απλό:
Από τη μια μεριά το κράτος και οι κυβερνήσεις των κεφαλαιοκρατών δανείζονται αστρονομικά ποσά με τα οποία χρηματοδοτείται η κερδοφόρα δράση των κεφαλαιοκρατών, κι από την άλλη μεριά ο λαός πληρώνει τα χρέη των κεφαλαιοκρατών και του κράτους των κεφαλαιοκρατών και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Με τόκο!
Είναι προφανές, λοιπόν, τι συμβαίνει:
α) Τα λαϊκά στρώματα, καθιστώντας «βιώσιμο το χρέος», πλήρωσαν την τελευταία 20ετία (και κυρίως κατά την περίοδο της «ευρω-ευημερίας») σε τόκους για το δημόσιο χρέος που άλλοι το δημιούργησαν, άλλοι το προκάλεσαν και άλλοι το «έφαγαν», κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ!
β) Ο ελληνικός λαός, στο όνομα της «βιωσιμότητας του χρέους», θα «πρέπει» - έτσι του λένε - να ζήσει χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, ώστε μέχρι το 2020 να τους έχει πληρώσει άλλα τόσα, και αφού τους τα πληρώσει κι αυτά, τότε - το 2020 - θα τους «χρωστάει» κι άλλα τόσα!
*
Συμπέρασμα 1ο:
  • Οταν μιλούν για «βιωσιμότητα του χρέους» εννοούν τη μετατροπή της ζωής του λαού σε ένα «βίο - αβίωτο», αφού εκείνο που θέλουν είναι ένα λαό αλυσοδεμένο στο μαγκανοπήγαδο του χρέους, που θα ζει ίσα - ίσα ώστε να τους πληρώνει αενάως και αιωνίως τόκους, χρεολύσια και χρέη για δάνεια που άλλοι τα ξεκοκαλίζουν.
Συμπέρασμα 2ο:
  • Οταν μιλούν για «βιωσιμότητα του χρέους» εννοούν τη διατήρηση των μακάβριων συνεπειών ενός δανεισμού που ούτε είχε ούτε έχει σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Αντίθετα αποτελεί τη συνήθη τακτική της ολιγαρχίας, μέσω της οποίας το κεφάλαιο αφενός εξασφαλίζει πηγές για τη δική του ρευστότητα, αφετέρου συνεχίζει να χρεώνει τα βάρη του δικού του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα.
*
Η «βιωσιμότητα του χρέους» για την οποία πανηγυρίζουν Μέρκελ, Σαμαράς, Βενιζέλος, ΔΝΤ κ.ο.κ., σημαίνει έναν ελληνικό λαό που θα πληρώνει στο διηνεκές τα παλιότερα και τα νεότερα δάνεια της πλουτοκρατίας χωρίς ποτέ να ξεχρεώνει.
Που πάντα θα του λένε ότι «οφείλει» όλο μεγαλύτερα χρέη στους πιστωτές, μιας και ο λογαριασμός αυτός δεν τελειώνει ποτέ. Αντίθετα, σε κάθε προηγούμενο λογαριασμό χρεών, επέρχεται - όπως περιέγραφε ο Λένιν - ένας «τοκογλυφικός επιπρόσθετος λογαριασμός πάνω σε εκείνον που 20 φορές ως τώρα πληρώθηκε».
*
Είναι προφανές:
Η απάντηση σε αυτόν τον καταναγκασμό, η απάντηση στον εξαναγκασμό εκατομμυρίων ανθρώπων να εξαθλιώνονται, να χρεοκοπούν, να καταστρέφονται, να φτωχοποιούνται, να λεηλατούνται, και όλα αυτά είτε για να διατηρείται «βιώσιμο το χρέος», είτε γιατί (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά τα όσα λέει η Μέρκελ) το χρέος είναι «μη βιώσιμο», δεν είναι η «σταδιακή αποπληρωμή». Ούτε η «επιμήκυνση». Ούτε ο «λογιστικός» προσδιορισμός του «καλού» και του «κακού» χρέους. Ούτε τα «κουρέματα». Ούτε καμία από τις τεχνικές καταλήστευσης του λαού που ακολουθούνται στο όνομα της «βιωσιμότητας του χρέους» ή της «μη βιωσιμότητας του χρέους».
Η μία και μοναδική απάντηση είναι:
Μονομερής διαγραφή του χρέους!
Απάντηση που φυσικά δεν θα προέλθει από την εξουσία των μονοπωλίων που τα δικά της τα δάνεια μετατρέπονται σε χρέη για το λαό. Δεν θα προέλθει από την εξουσία εκείνων που υπογράφουν Μνημόνια, ή των άλλων που θέλουν να γίνουν εκείνοι οι «διαπραγματευτές» στη θέση των προηγούμενων με την ΕΕ, με την ΕΚΤ, με το ΔΝΤ.
Θα προέλθει μόνο από ένα λαό αποφασισμένο να επιβάλει τη δική του λαϊκή εξουσία. Χωρίς μονοπώλια. Χωρίς ΕΕ. Χωρίς ΔΝΤ. Και χωρίς να αναγνωρίζει καμία «υποχρέωση» του λαού απέναντι σε ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Επέμβαση του στρατού και προσωρινή αναστολή του Συντάγματος

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επέμβαση του στρατού και προσωρινή αναστολή του Συντάγματος
Εκατομμύρια διαδήλωσαν για την απομάκρυνση του Προέδρου Μούρσι, που του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα
Πλημμύρισε η πλατεία Ταχρίρ από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές
ΚΑΪΡΟ.--
Προσωρινή αναστολή του Συντάγματος, τεχνοκρατική κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής συναίνεσης, ανάθεση προεδρικών καθηκόνταν στον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, και προετοιμασία νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών από το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι οι βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη» πολιτικής μετάβασης που κοινοποίησε σε διάγγελμά του ο αρχηγός του αιγυπτιακού ΓΕΣ, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αργά χτες, ενώ εκατομμύρια διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους της Αιγύπτου, διεκδικώντας την απομάκρυνση του Μούρσι. Ο αλ Σίσι σημείωσε ότι ο στρατός από το Νοέμβρη ήταν σε επαφή με την προεδρία θέτοντάς της το ζήτημα της ολοένα ευρύτερης λαϊκής δυσαρέσκειας και πιέζοντας για κινήσεις στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και αποφυγή ακροτήτων όπως η εκπόνηση του Συντάγματος μόνο από ισλαμιστές και υποστηρικτές τους, αλλά η προεδρία δεν ανταποκρίθηκε θετικά.
Αποπειράθηκε να κατευνάσει την ανησυχία που προκύπτει από την επέμβαση του στρατού στους πολιτικούς διαγκωνισμούς για την πολιτική εξουσία ισχυριζόμενος ότι δε σκοπεύει να ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση, και ότι ο «οδικός χάρτης» που ανακοινώθηκε είναι σε συνεννόηση με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων, των θρησκευτικών θεσμών της χώρας και των κινημάτων νεολαίας». Ο στρατηγός αλ Σίσι, νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον εκπρόσωπο που όρισε η αντιπολίτευση, τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, με τον Πατριάρχη των Κοπτών Χριστιανών, Ταουάντρος, και τον ανώτατο ιεροδιδάσκαλο -Σεΐκ- του ισλαμικού πανεπιστημίου αλ Αζχάρ, που είναι ο ανώτερος θεσμός των σουνιτών παγκοσμίως. Ολοι ήταν παρόντες στο διάγγελμα του αλ Σίσι, σε μια προσπάθεια έκφρασης ενότητας αλλά και απόδοσης κάποιου είδους νομιμότητας στην κίνηση του στρατού ενώ ο αλ Μπάρανταϊ, που πήρε μετά το λόγο, μίλησε για «εθνική συμφιλίωση». Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αποδεχτεί παραμονή του στρατού στην εξουσία.
Γοργές εξελίξεις και συνεννοήσεις
Από νωρίς, ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, ανέπτυξε τεθωρακισμένα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε όλα τα κομβικά σημεία, έστησε συρματοπλέγματα γύρω από τα πιο σημαντικά κρατικά κτίρια και γύρω από τους οπαδούς του προέδρου που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό τέμενος της πρωτεύουσας και απέκλεισε τον πρόεδρο Μούρσι μέσα στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς από όπου φέρεται να μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία αργά το βράδυ. Κατέστησε έτσι σαφές ότι εννοεί το τελεσίγραφο που εξέπνευσε στις 5.30 το απόγευμα. Ωρες αργότερα, γινόταν γνωστό ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Μούρσι και στα ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», ορισμένα εκ των οποίων ετοιμάζονταν να μεταβούν στο Αμμάν της Ιορδανίας, αλλά και ότι πριν το διάγγελμα του αλ Σίσι, ο Μούρσι ενημερώθηκε από το στρατό ότι δεν είναι πια πρόεδρος.
Ο Μούρσι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα τα ξημερώματα της Τετάρτης, είχε απορρίψει το τελεσίγραφο του στρατού, τονίζοντας ότι είναι εκλεγμένος πρόεδρος.
Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αιγυπτιακό Τύπο ανέφεραν ότι η ηγεσία του στρατού, και ιδιαίτερα ο στρατηγός αλ Σίσι, τον οποίο διόρισε επικεφαλής του ΓΕΣ ο ίδιος ο Μούρσι και θεωρούνταν σχετικά φίλα προσκείμενος στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», εξοργίστηκε στο μη περαιτέρω, όταν στις 15 Ιουνίου ο Μούρσι συμμετείχε σε συγκέντρωση εξτρεμιστών ισλαμιστών. Εκεί κάλεσε σε ανοιχτή στήριξη ακόμη και με ξένη επέμβαση των αντικαθεστωτικών στη Συρία, απευθυνόμενος και στον αιγυπτιακό στρατό.
Εκατομμύρια πάλι στους δρόμους
Από την πλευρά του, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, ένα άθροισμα διαφορετικών πολιτικών κοσμικών δυνάμεων με εντελώς διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό και κίνητρα, καθώς και το κίνημα «Ταμαρόντ», όπου συμμετέχουν κινήσεις νεολαίας, δικαιωμάτων και συνδικάτα, το οποίο και συγκέντρωσε περίπου 22 εκατομμύρια υπογραφές κατά του Μούρσι, κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι στο διάγγελμά του ουσιαστικά «κάλεσε σε εμφύλιο». Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και χτες με τη συμμετοχή εκατομμυρίων, σύμφωνα με σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, διαδηλωτών σε όλη την Αίγυπτο, παρά το ότι σε νέες συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε υποστηρικτές και σε αντιπάλους του Μούρσι, μετά το μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 200.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της Ουάσιγκτον ενώ έγινε γνωστό ότι Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, και αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό αλ Σίσι.

TOP READ