Για τουλάχιστον 27 νεκρούς μιλά η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας από την ένοπλη επίθεση ενός λευκού άντρα σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς. Όπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το ψευδώνυμο, “Brenton Tarrant”.
Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης
Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.
Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.
Ο νεοζηλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30»
Υπάρχουν 40 ως 50 τραυματίες, κατά την ίδια πηγή.
Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.
Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.
Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.
Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.