25 Απρ 2012

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

Eνα καταπληκτικό video που μας δείχνει πως φτάσαμε εδώ, πιο παιχνίδι παίζεται πίσω από τα δάνεια, τις κάρτες, τις τράπεζες και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό...

Αξίζει να καταναλώσετε ένα μισάωρο σε αυτό το video!!!


Read more: http://aliatas.blogspot.com/2012/04/blog-post_24.html#ixzz1t47hdaBw

Είσαστε με εμάς; Όχι εμείς είμαστε με τους άλλους. Και ποιοί είναι οι άλλοι;


Είσαστε με εμάς; Όχι εμείς είμαστε με τους άλλους. Και ποιοί είναι οι άλλοι;



Ακούωντας βλέποντας και διαβάζοντας διάφορα αυτόν τον καιρό έχω βγάλει μερικά σημαντικά και μερικά δευτερεύοντα συμπεράσματα πολλά εκ των οποίων είναι ευπρόσδεκτα, και άλλα που ίσως λιγάκι με στεναχωρούν.  Στο παρόν άρθρο θα σταθώ σε ένα από τα ευπρόσδεκτα, και κατά τη γνώμη μου ιδιαιτέρως σημαντικά. Ποιο είναι αυτό; Θα έλεγα ότι συνοψίζεται στην παρακάτω πρόταση.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ αποτελεί το αντίπαλο δέος στο πολιτικό-ιδεολογικό-οικονομικό κατεστημένο»

Και γιατί το λέω αυτό;

Για διάφορους και πολλούς λόγους μερικοί από τους οποίους είναι:
-        Έντονος αντικομμουνισμός και αντικκεδισμός από τα ΜΜΕ, εμπάργκο στο ΚΚΕ από τα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ .

-        Σωρεία επινοημένων προβληματισμών ενάντια στο ΚΚΕ οι οποίοι προβάλλονται κατά κόρον από τα ΜΜΕ και σκοπεύουν στο να διαμορφώσουν κοινή γνώμη ή απλά θολώνουν τα νερά. Οι προβληματισμοί αυτοί, αν και στο σύνολο τους απλοϊκοί, κάνουν το έργο της δικής μας προπαγάνδας δυσκολότερο γιατί κάθε φορά πριν προχωρήσουμε στην ουσία της πολιτικής μας ανάλυσης πρέπει να καθόμαστε να απαντάμε στα ίδια και στα ίδια.(πχ το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, το ΚΚΕ δεν έχει πρόγραμμα, το ΚΚΕ δεν θέλει ενότητα κ.α)

-        Διαστρέβλωση και παρερμηνεία των θέσεων μας

-        Υιοθέτηση μέρος των θέσεων του ΚΚΕ από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, θέσεις τις οποίες όποιος μελετήσει το παρελθόν των πολιτικών χώρων που τις εκφράζουν(και αυτήν την τάση την έχει κυρίως ο Συριζα τελευταία) βλέπει ότι δεν τους χαρακτηρίζουν με την καμία. Για παράδειγμα ο Α. Τσίπρας έλεγε, ερωτώμενος για το μεταναστευτικό, ότι αιτία για την μετανάστευση είναι οι διάφοροι πόλεμοι που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Κοιτάζοντας όμως την μέχρι τώρα στάση του κόμματος του, θα δει ότι πολλούς από αυτούς τους πολέμους, με πιο χαρακτηριστική ίσως τη στάση του σε αυτόν της Γιουγκοσλαβίας, ο Συνασπισμός τους υποστήριξε! Τώρα τάχα τι μεσολάβησε και άλλαξε η γραμμή του;

-        Χάιδεμα αυτιών και κουκούλωμα σε όποια λαϊκή κινητοποίηση δεν απειλεί άμεσα το κατεστημένο(αγανακτισμένοι, πατατίστας, κ.α) ενώ παράλληλα προβοκάρουν η όπου μπορούν αποκρύπτουν τις δικές μας κινητοποιήσεις, ακριβώς επειδή έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και τις αγορές(χαλυβουργοί, ναυτεργάτες, αγρότες, κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι, λαϊκές επιτροπές, αγώνες στα σωματεία και στους κλάδους, κ.α)


Τι θέλω να πω με όλα τα παραπάνω; Απλά ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από το ΚΚΕ, είτε πολεμώντας το με βρώμικη προπαγάνδα και μεγάλες δόσεις πλύσεως εγκεφάλου(δεν είναι τυχαίο ότι τηλεοπτικά γίνονται πάντα οι ίδιες και οι ίδιες 5-10 αποπροσανατολιστικές ερωτήσεις στους εκπροσώπους του ΚΚΕ, τις ίδιες ερωτήσεις ακούμε από τον κόσμο και όλοι εμείς οι υποστηρικτές του. Τυχαίο; Δεν νομίζω), είτε εξαφανίζοντας το στο μέτρο του δυνατού, ώστε να παίζουν το παιχνίδι τους ανενόχλητοι.

Όλα τα παραπάνω, και για αυτό ακριβώς θεωρώ θετική την όλη διαπίστωση, συνιστούν αποδείξεις ότι αν υπάρχουν κάποιοι που τους φοβίζουν αυτοί είμαστε εμείς, για αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν και τόσους «πόρους» για την εκστρατεία τους εναντίον μας. Επίσης δείχνουν ότι ανησυχούν πολύ για το αυξανόμενο έρεισμα που αποκτά το ΚΚΕ στην κοινωνία, και το οποίο δείχνει να χτίζεται σε γερά θεμέλια, για αυτό και επιτρέπουν/εξυπηρετούνται από τη δημιουργία τόσων αποκομμάτων αναχωμάτων, που αποσκοπούν στο να κρατήσουν τον κόσμο μαντρωμένο για όσο το δυνατόν περισσότερο στις συντηρητικές τους λογικές και μακριά από την οργανωμένη αγωνιστική δράση. Πολλά από αυτά τα αποκόμματα εμφανίζονται συχνά και με έναν υπερεπαναστατικό, στα όρια όμως του λαϊκισμού, λόγο(ποιού πήγε το μυαλό του στον Καζάκη, να σηκώσει το χέρι) , ενώ συχνά προσανατολίζουν τον κόσμο σε σπασμωδικές αυθόρμητες δράσεις, αποκομένες απο ενα ευρύτερο αγωνιστικό πλαίσιο και πρόγραμμα(βλέπε γιαουρτώματα).

Κλείνοντας να υπογραμμίσω πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο, απλά εξαιτίας των συνθηκών και του έργου μας που σταδιακά πιάνει τόπο, αναγκάζονται και αυτοί να εντείνουν τις προσπάθειες τους εναντίον μας και για αυτό το λόγο διαχειρίζονται κάθε μέσο και μέθοδο που έχουν στην διάθεση τους.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

Όταν ο ιμπεριαλισμός αναλαμβάνει τις ειδήσεις


Όταν ο ιμπεριαλισμός αναλαμβάνει τις ειδήσεις




Τέσσερες ίδιες ως προς την ουσία ειδήσεις, αποτελούν κλασσικό παράδειγμα του πως διαστρέφουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί τις ειδήσεις και πως παραπλανούν την κοινή γνώμη. 

Μεταδίδουν τις δυο ίδιες ειδήσεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ίσως και με κρυφό θαυμασμό, ενώ για τις άλλες δύο, της Β. Κορέας (ΛΔ Κορέας) και του Ιραν, χαλάνε τον κόσμο! Μας λένε περίπου ότι τα ίδια όπλα των συμμάχων ιμπεριαλιστών δεν απειλούν κανέναν(!!!) ενώ της Β .Κορέας και του Ιράν απειλούν όλο τον κόσμο! 

Αυτό θα πει διαστροφή! 

Λες και από την ιστορία, αλλά και πρόσφατα, δεν ξέρουμε τι κάνουν με τα όπλα τους οι ιμπεριαλιστές και πρέπει να βλέπουμε τα όπλα της Β. Κορέας και του Ιράν. 


*
1.Επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή πραγματοποίησε το Πακιστάν

25/4/2012


Απάντηση στην Ινδία


Το Πακιστάν πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, περίπου μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση από την Ινδία πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών ως το Πεκίνο και την ανατολική Ευρώπη.


****


2.Επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς από την Ινδία

19/4/2012


«Ικανός να πλήξει στόχους σε Κίνα, Ευρώπη»


Η Ινδία πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη -επιτυχημένη- δοκιμή ενός νέου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα και την Ευρώπη.


Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ο 50 τόνων και μήκους 17 μέτρων πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχους στην Κίνα και σε ολόκληρη την Ασία καθώς και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.


Μόνον η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία διαθέτουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) με ακτίνα δράσης πάνω από 5.500 χλμ.


****
3.Διεθνής κατακραυγή για την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

«ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ»(!!!)
13/4/2012

Αποτυχημένη ήταν εντέλει η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα από την Βόρεια Κορέα. Την κίνηση της Πιονγιάνγκ, καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8), τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για σαφή παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκανε λόγο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.


«Κρίνοντας ότι η εκτόξευση υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καλούμε τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί σε άλλες εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας βαλλιστική τεχνολογία ή σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο», αναφέρουν οι υπουργοί της G8 σε δήλωσή τους μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.


«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε, μαζί με άλλους, τη λήψη μέτρων για όλες τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε το Συμβούλιο να δώσει την προσήκουσα απάντηση».


Στην ανακοίνωση καλείται η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά της όπλα, τα τρέχονται πυρηνικά της προγράμματα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.




Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό

***

4.Αντιδράσεις στη Δύση για πυραυλική δοκιμή του Ιράν 
3.1.2012

Έντονες αντιδράσεις στη Δύση προκάλεσε η χθεσινή πυραυλική δοκιμή του Ιράν, που ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία δύο εκδοχές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε τη δέκατη ημέρα μεγάλων αεροναυτικών στρατιωτικών γυμνασίων στα νερά του Περσικού Κόλπου, κατά τη διάρκεια των οποίων η Τεχεράνη απείλησε με κλείσιμο των στρατηγικής και οικονομικής σημασίας Στενών του Ορμούζ, σε περίπτωση επιβολής δυτικών κυρώσεων στις πετρελαϊκές εξαγωγές της ισλαμικής δημοκρατίας.

Reuters


****

Τόσο απλά καλούν την Β. Κορέα να τα παρατήσει όλα και να παραδοθεί αλλά για τους άλλους τσιμουδιά. Τόσο απλά στήνουν αντιπυραυλικά συστήματα σε όλο τον κόσμο για τους πυραύλους αυτούς ενώ πονηρά τους στρέφουν και σε άλλους ανταγωνιστές ιμπεριαλιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα. 

Τα μαντρόσκυλα της εξουσίας, τα βγάζουν βόλτα που και που...


Τα μαντρόσκυλα της εξουσίας, τα βγάζουν βόλτα που και που...

Από το My Crazy Creations

Σε ενάμιση μήνα οι περικοπές αποδοχών ξεπέρασαν και το 50%


Σε ενάμιση μήνα οι περικοπές αποδοχών ξεπέρασαν και το 50%


Από την ημέρα της εφαρμογής του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις αυξάνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και επικρατούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας μέσα σε ενάμιση μήνα, έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις με μειώσεις της τάξεως του 22% που σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έφθασαν το 28%. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%.

Επίσης, από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.

Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η «διορία» που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου.

Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και ενώ η διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης ήταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο ΣΕΛΠΕ, καλύπτει τα πολυκαταστήματα τα οποία σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνο Βασιλόπουλο, «προχωρούν ήδη στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με μικρότερες αμοιβές και μετατροπή των όρων εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει», υποστηρίζει ο κ. Βασιλόπουλος σε όλο το Εμπόριο, ακόμη και στα μικρομάγαζα.

Παράλληλα, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι ξενοδόχοι, κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση επικαλούμενοι την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν πάντως, ότι αν εργαζόμενοι και εργοδότες δεν μπορέσουν να καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια τότε, ως τον Ιούνιο, το 80% της αγοράς εργασίας θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, σώζεται μόνο ο βασικός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα μείωση των σημερινών αμοιβών από 15% έως 20%.

Σε άλλη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να μειωθούν έως και 40%.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, τον ερχόμενο Ιούλιο, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίσουν εκ νέου, τον ελάχιστο μισθό συμφωνώντας νέες μειώσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να επανεξετασθούν, τα κριτήρια χορήγησης τόσο του επιδόματος ανεργίας όσο και κοινωνικών επιδομάτων και παροχών (όπως τα στεγαστικά προγράμματα), ενώ ορισμένα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα, θα καταργηθούν.


Πηγή : ΑΠΕ/Ημερησία

«Πειρατές» στα ναυτιλιακά καύσιμα


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πειρατές» στα ναυτιλιακά καύσιμα
Θέμα τροφοδοσίας με ναυτιλιακά καύσιμα από εταιρείες που δεν έχουν ανάλογη άδεια, θέτει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας στην «εφοπλιστική κοινότητα», προειδοποιώντας εμμέσως και για «έννομες συνέπειες» που -ανάλογα την περίπτωση βεβαίως, όπως σημειώνεται με νόημα- μπορεί να προκύψουν και για τους αποδέκτες των καυσίμων.
Πρόκειται για κατάσταση όπου προφανώς οι έννοιες της «ελεύθερης» αγοράς και του ανταγωνισμού δε χωρούν, αλλά και που έχει μεγάλη έκταση για να προκαλεί τη δημόσια παρέμβαση των εταιρειών του κλάδου καυσίμων. Ο Σύνδεσμος μιλά για «σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται τον τελευταίο καιρό για την εξυγίανση της αγοράς των πετρελαιοειδών», η οποία πρέπει να υποστηριχθεί. Είναι μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα κατ' εντολήν και της τρόικας, ενώ έχουν καταγγελθεί από ανεξάρτητες εταιρείες, ότι στόχο έχουν να αποκλείσουν από την αγορά τους μεμονωμένους πρατηριούχους και προμηθευτές υγρών καυσίμων.
Ο Σύνδεσμος καλεί τις «πλοιοκτήτριες εταιρίες να βρίσκονται, κατά τις συναλλαγές τους, σε εγρήγορση, ώστε να μην εμπλακούν, εν αγνοία τους, με οποιονδήποτε τρόπο σε μη νόμιμη δραστηριότητα» και τις συνιστά να ...συμβουλεύονται τακτικά το Μητρώο Αδειών Εμπορίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «όπου είναι καταγεγραμμένοι οι κάτοχοι Αδειών Εμπορίας Αφορολόγητων Ναυτιλιακών Καυσίμων (Αδεια Κατηγορίας Β1)».


Τι είναι η «Χρυσή Αυγή»
Η «Χρυσή Αυγή» εμφανίζεται και αυτοαποκαλείται αντισυστημική δύναμη, δηλαδή παραπέμπει σε δύναμη εναντίωσης στο σύστημα. Ποιο σύστημα και τι εννοεί; Στα προεκλογικά τους συνθήματα λένε. «Γύρισε την πλάτη σου στο σάπιο κατεστημένο», στους «πολιτικούς της διαφθοράς», στους «ψευτοπατριώτες», στους«νταβατζήδες», στους «διεθνείς τοκογλύφους»«στη φαυλοκρατία» και την«οικογενειοκρατία». Είναι όλα τα συνθήματα που εκφράστηκαν στις πλατείες, για τους προδότες πολιτικούς, που ξεπουλούν την Ελλάδα, τα λαμόγια που τα πιάνουν, με αποκορύφωμα το σύνθημα «οι 300 στο Γουδή».
Γι' αυτό λένε επίσης «Οχι στο μνημόνιο της υποταγής», «Οχι στους πολιτικούς της διαφθοράς». «Οχι στους ψευτοπατριώτες», «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ της Τρόικα, των διεθνών τοκογλύφων και του σιωνιστικού κεφαλαίου». Χρησιμοποιεί μια φρασεολογία αγανάκτησης όχι για την εκμετάλλευση του λαού από τα μονοπώλια, αλλά για το σημερινό αστικό πολιτικό σύστημα που παίρνει και εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα επειδή είναι διεφθαρμένο και όχι επειδή στηρίζει το κεφάλαιο. Μιλά για «κατοχή» από την τρόικα, για «ξεπούλημα», αλλά στηρίζει γενικά τους Ελληνες και τους κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια. Επίσης, εναντιώνεται στη Γερμανία, αλλά συμφωνεί για συμμαχίες του κεφαλαίου με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως π.χ. η Ρωσία, η Κίνα, κ.λπ.
Την ίδια ώρα, στη δράση της η «Χρυσή Αυγή» χρησιμοποιεί τον αντικομμουνισμό και συμμετέχει στις προβοκάτσιες κρατικών - παρακρατικών μηχανισμών, δυνάμεων σεκιούριτι, ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα μέσω διαφόρων ομάδων, φασιστικών, τραμπούκων των γηπέδων και της νύχτας, ενώ η ίδια εμφανίζεται ως στρατιωτικού τύπου οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού και του φασισμού. Το έχουν δείξει δημόσια με τους χιτλερικούς χαιρετισμούς, (π.χ. Μιχαλολιάκος στην πρώτη του εμφάνιση στο Δήμο της Αθήνας), αλλά και δημόσια σε άλλες περιπτώσεις.
Η «Χρυσή Αυγή» όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική δύναμη, αλλά είναι παιδί του συστήματος, όπως άλλωστε ήταν και οι ιδεολογικοί και πολιτικοί της πρόγονοι τη δεκαετία του 1920 - 1930 (Χίτλερ - Μουσολίνι κ.λπ.) που αξιοποιήθηκαν για την υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος και για τη διεξαγωγή του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σπέρνει το μίσος ανάμεσα σε τμήματα των εργαζομένων, αναγορεύοντας ως εχθρό τον εργάτη που έχει άλλο χρώμα και άλλη θρησκεία και όχι το κεφάλαιο ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας και χρώματος. Σαν τη θεωρία της «αρίας φυλής του Χίτλερ). Πίσω από τα λαϊκιστικά συνθήματα ενάντια στο σάπιο πολιτικό σύστημα, στους τοκογλύφους κ.λπ., κρύβουν το μίσος τους για το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα οργανώνει και ενισχύει αντιδραστικές δυνάμεις συνδεδεμένες με κρατικούς μηχανισμούς, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Τέτοιο ρόλο είχε αναθέσει στον ΛΑ.Ο.Σ. το προηγούμενο διάστημα, για τέτοιο ρόλο προετοιμάζει τη «Χρυσή Αυγή».
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ναζισμού και του φασισμού τις δεκαετίες 1920 και 1930 πρωτοστατώντας στην αντισοβιετική και αντικομμουνιστική εκστρατεία (βλέπε άρθρα στο «Ριζοσπάστη», 27/11/2011 και 8/4/2012). Ο αντικομμουνισμός στον οποίο πρωτοστάτησε το ΠΑΣΟΚ - το οποίο σημειωτέον στήριξε άμεσα και έμμεσα και τον ΛΑ.Ο.Σ. - συμβάλλει στο να θρέφονται τέτοιες δυνάμεις. Αλλωστε, και στην περίπτωση της Γαλλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και προσωπικά ο Μιτεράν πρωτοστάτησαν στην ενίσχυση του Λεπέν.
Η Ιστορία έχει διδάξει ότι απέναντι στην περαιτέρω αντιδραστικοποίηση, που είναι φυσικό επακόλουθο σε συνθήκες κρίσης, η εργατική τάξη δεν πρέπει να υποστείλει τη σημαία του ταξικού αγώνα ενάντια στην εξουσία της αστικής τάξης στο όνομα της ενότητας με τις αστικές δυνάμεις. Μέσα από τους κόλπους των αστικών δυνάμεων των λεγόμενων «δημοκρατικών δυνάμεων», των θεσμών του αστικού κράτους προετοιμάζεται και ο φασισμός και η ανοιχτή δικτατορία της αστικής τάξης. Μόνη απάντηση είναι η ένταση της προσπάθειας για την οργάνωση του εργατικού κινήματος, για τη λαϊκή συμμαχία στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Αρένα...


Αρένα...
Τουλάχιστον προκλητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το ΚΚΕ και τους εκπροσώπους του, όταν δεν τους αποκλείουν από τις εκπομπές και τα δελτία τους. Αλλοτε με ειρωνείες και διακοπές, άλλοτε με ερώτηση πριν ολοκληρωθεί η απάντηση, άλλοτε με αυθαίρετες ερμηνείες σ' αυτά που λένε οι υποψήφιοι και τα στελέχη του Κόμματος, προσπαθούν είτε να διαστρεβλώσουν, είτε να συγκαλύψουν τις θέσεις του ΚΚΕ, να τις φέρουν στα μέτρα της προπαγάνδας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διαδικτυακή εκπομπή του «enikos.gr» την περασμένη Τρίτη και η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ (Τσαπανίδου) την ίδια μέρα. Στην πρώτη, το στούντιο μετατράπηκε κυριολεκτικά σε αρένα, με συγκεκριμένους από το κοινό (οι οποίοι παρεμπιπτόντως «σίγησαν» όταν στην ίδια εκπομπή ακολούθησαν ο Τσίπρας και ο Κουβέλης) να συκοφαντούν ανοιχτά και επιδεικτικά το ΚΚΕ, να επιτίθενται χυδαία στην Αλέκα Παπαρήγα, να αναπαράγουν ψέματα για το Κόμμα και την ίδια, με το άλλοθι ότι το κοινό θέτει όποια ερώτηση θέλει! Ολα τα γνωστά και τετριμμένα παρέλασαν από την εκπομπή: Οτι το ΚΚΕ φταίει για την ανεργία στη Ζώνη, ότι ευθύνεται για την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και τρόικας, επειδή δε συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πολιτική του είναι απαρχαιωμένη, ότι κρύβει τα οικονομικά του και στις επιχειρήσεις του κάνει ό,τι και οι καπιταλιστές, ότι δεν αντιστάθηκε στα χαράτσια της ΔΕΗ (!) και άλλα παρόμοια, με αποκορύφωμα την αθλιότητα ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σπούδασε «τα παιδιά» της στο εξωτερικό. Ακόμα και όταν η Αλέκα Παπαρήγα έκανε προσπάθεια να απαντήσει ολοκληρωμένα στα διάφορα φαιδρά που ακούγονταν, η επιθετικότητα ήταν τέτοια που δεν άφηνε να ακουστεί η απάντηση ή διακοπτόταν από άλλη ερώτηση. Μια από τα ίδια ήταν και η εκπομπή της Τσαπανίδου. Το ΚΚΕ ούτε περιμένει, ούτε επιδιώκει χάδια από τα ΜΜΕ των αστών, η επιθετικότητα των οποίων είναι δείγμα της ανησυχίας τους για τις θέσεις και την επιρροή του Κόμματος στο λαό. Ο τρόπος που προσπαθούν είτε να φιμώσουν, είτε να συκοφαντήσουν το Κόμμα, είναι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του.
****
Η συζήτηση για τα ντιμπέιτ, κυριάρχησε ξανά τις προηγούμενες μέρες στην ειδησιογραφία, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να τσακώνονται για το ποιος θέλει και ποιος δε θέλει την τηλεμαχία. Μέχρι και το κόμμα της Κατσέλη θεώρησε σκόπιμο να κάνει παρέμβαση για το θέμα. Το «Μέγκα» έπαιξε χτες «ψηλά» τη δικομματική κόντρα για τα ντιμπέιτ, ενώ και στην προχτεσινή εκπομπή του Πρετεντέρη το θέμα μονοπώλησε σχεδόν τον πρώτο γύρο της συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, για το πώς ο καθένας θέλει την τηλεμαχία. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι είναι επιλογή των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ να σπρώξουν την κουβέντα στα ντιμπέιτ μια βδομάδα πριν τις εκλογές, ανάγοντας το τηλεοπτικό σόου σε πεμπτουσία της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι που πιέζουν να γίνουν οι τηλεμαχίες, είναι οι ίδιοι που μιλάνε με τα χειρότερα λόγια για τη διαδικασία, μετά από κάθε προεκλογική τηλεμαχία. Ενα πρέπει να έχει στο νου του ο λαός. Οτι οι ψευτοκόντρες για τα ντιμπέιτ είναι μέρος του σόου, που θέλουν να κορυφωθεί με τη διεξαγωγή τους. Ακόμα κι αν τελικά δε γίνουν, το τσίρκο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και η προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό, που πρέπει να τους γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη.
****
Αν τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης συναγωνίζονταν ως προς τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, το βραβείο θα έπαιρνε χτες η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος». Στη σελίδα με την ένδειξη «Πολιτική» φιλοξενούσε τουλάχιστον 6 ρεπορτάζ που αφορούσαν στο ΠΑΣΟΚ, 5 που αφορούσαν στη ΝΔ, 5 για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, 2 για το ΛΑ.Ο.Σ., 1 για τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Καμμένου, 1 για την «Κοινωνική Συμφωνία» της Κατσέλη, 1 για τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Κουβέλη και 1 για τη ΔΗΣΥ της Μπακογιάννη, ενώ σε περίοπτη θέση φιλοξενούσε άρθρο στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εως τις 5.30 το απόγευμα περίπου υπήρχε ένα μόνο ρεπορτάζ που αφορούσε στο ΚΚΕ, τελευταίο στο κάτω μέρος της σελίδας. Την ώρα αυτή περίπου αποσύρθηκε και αυτό και αντικαταστάθηκε από μια δυσδιάκριτη παραπομπή στη στήλη των ειδήσεων με τον τίτλο: «Αλέκα Παπαρήγα: Μεγάλες οι διαφορές μας με Κουβέλη και Τσίπρα». Κι αυτό όμως δέκα λεπτά αργότερα πέρασε στην «αφάνεια» και μπορούσε κανείς να το δει μόνο αν επέλεγε την ένδειξη «περισσότερες ειδήσεις». Τέτοια είναι η «αντικειμενικότητα» και ο «πλουραλισμός» του «Βήματος» και γενικά των αστικών ΜΜΕ.

...με ορατό ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα


Κοροϊδεύουν το λαό...
«Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται σαν "αντιμνημονιακή" δύναμη και ζητάει να κυβερνήσει για να επαναδιαπραγματευτεί - όπως λέει - το μνημόνιο (...) Διαπραγμάτευση, όμως, για το χρέος, που δεν είναι του λαού, αλλά της πλουτοκρατίας, σημαίνει συμφωνία με τους δανειστές για τους όρους της αποπληρωμής, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ, υπογράφοντας το πρώτο μνημόνιο και μαζί με τη ΝΔ το δεύτερο (...) στην καλύτερη περίπτωση, μια "αριστερή κυβέρνηση" διεκδικεί να υπογράψει ένα "άλλο" μνημόνιο με τους δανειστές, οι οποίοι (...) είναι οι (...) καπιταλιστικές κυβερνήσεις των άλλων κρατών της ΕΕ, οι οποίες (...) προωθούν στις χώρες τους τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα με αυτά που προωθούνται στην Ελλάδα. Με αυτές τις κυβερνήσεις θα πάει να διαπραγματευτεί η "αριστερή κυβέρνηση" στις 7 του μήνα, αφού τις αναγνωρίζει σαν "εταίρους" στην ΕΕ, στην οποία θέλει να παραμείνει. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι κυβερνήσεις (...) θα δεχτούν για την Ελλάδα (...) να πάρει φιλολαϊκά μέτρα, ενώ οι ίδιες τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα των λαών τους (...) δε θα έκαναν καμιά υπαναχώρηση στα βάρβαρα μέτρα, αφού αυτά υπαγορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ και όχι από το χρέος, γι' αυτό και παίρνονται ενιαία σε όλες τις χώρες της Ευρωένωσης.
...με ορατό ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσκει και κοροϊδεύει όταν λέει ότι θα φορολογήσει το κεφάλαιο για να διασφαλίσει χρήματα για ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται είναι καπιταλιστική, αφού δεν έχει στρατηγική σύγκρουσης με τα μονοπώλια και θέλει τη χώρα μέσα στην ΕΕ. Καπιταλιστική ανάπτυξη όμως σημαίνει επενδύσεις εκεί όπου υπάρχει κέρδος για το κεφάλαιο και όχι εκεί που επιβάλλουν οι λαϊκές ανάγκες. Σημαίνει ακόμα επιδότηση του κεφαλαίου με ζεστό κρατικό χρήμα. Δηλαδή, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τους καπιταλιστές, αλλά θα τους επιστρέψει τα χρήματα στην άλλη τσέπη, για να κάνουν επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη καμιά διαφορά δεν έχει με αυτή που υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και είναι δεδομένο ότι θα οικοδομηθεί στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων.
Να προσπεραστούν τα αναχώματα
(...) Το ΚΚΕ λέει αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους. Λέει κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή οικονομία, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής. Από αυτή τη σκοπιά, οι κυβερνητικές συνεργασίες που οραματίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτες με το ΚΚΕ, που έχει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και στόχους, εφικτές όμως με τα άλλα "αντιμνημονιακά" κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τη ΝΔ, με τους οποίους συμπλέει διαχειριστικά (...) Να τον προσπεράσει ο λαός όπως και τα άλλα αναχώματα που στήνουν μπροστά του (...) Ψήφο στο ΚΚΕ για εμπόδισμα των αντιλαϊκών μέτρων και για να δυναμώσει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που συμφέρει το λαό» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Θέλει να κυβερνήσει το ΚΚΕ;


Θέλει να κυβερνήσει το ΚΚΕ;
-- Θέλει να κυβερνήσει το ΚΚΕ; 'Η θέλει να είναι στην αντιπολίτευση;
Το ΚΚΕ όχι μόνο δε θέλει να είναι στην αντιπολίτευση, αλλά θέλει πρώτα και πάνω απ' όλα να πάρουν την εξουσία και να κυβερνούν (αυτά τα δυο πάνε μαζί) η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να πάρουν και την οικονομία στα χέρια τους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μονοπώλια, την αστική τάξη, γιατί μόνο τότε μπορούν να κυβερνούν. Αυτή είναι η θέληση και η πρόταση του ΚΚΕ για την εξουσία και τη διακυβέρνηση, σε μια τέτοια διακυβέρνηση θα συμμετέχει το ΚΚΕ αφού είναι κόμμα της εργατικής τάξης, αφού η οικονομία, η εξουσία και η διακυβέρνηση θα είναι στα χέρια των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Το ΚΚΕ θέλει να έχουν την εξουσία, δηλαδή να κάνουν κουμάντο στο κράτος και στην οικονομία (αυτά τα δυο επίσης πάνε μαζί) οι εργαζόμενοι. Ας σκεφτούμε. Μπορεί να κάνουν κουμάντο σε ένα εργοστάσιο σήμερα οι εργάτες, οι οποίοι μάλιστα παράγουν, από τη στιγμή που το εργοστάσιο είναι ιδιοκτησία του καπιταλιστή; Δεν μπορούν, το αντίθετο συμβαίνει. Πώς, λοιπόν, θα συμμετάσχει το ΚΚΕ σε κυβέρνηση αφού δε θα μπορεί να επιβάλλει φιλεργατικά μέτρα κόντρα στους καπιταλιστές και υπέρ των εργατών, όταν κουμάντο στα εργοστάσια, σε όλη την οικονομία και στην εξουσία θα κάνουν οι καπιταλιστές;
Μπορεί ο φτωχός αγρότης και κτηνοτρόφος να παράγει και να έχει εισόδημα ικανοποιητικό όταν αυτό εξαρτάται από τα μονοπώλια που αγοράζουν τα προϊόντα τους και καθορίζουν τις τιμές, όπως καθορίζουν και τις τιμές στα καλλιεργητικά εφόδια; Για παράδειγμα, πώς θα βγάλει εισόδημα ένας μικροαγρότης, όταν τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα εργαλεία παραγωγής συνεχώς ακριβαίνουν, ενώ οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους καθορίζονται από τα μονοπώλια των τροφίμων και τις συμπιέζουν συνεχώς; Το ίδιο ισχύει και για το φτωχό κτηνοτρόφο, ψαρά κλπ. Αρα ποιος κάνει κουμάντο στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι ή οι μεγαλοεπιχειρηματίες;
Μπορεί ένας αυτοαπασχολούμενος να συνεχίσει να βγάζει εισόδημα όταν στον κλάδο του κυριαρχούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που καθορίζουν τα πάντα στην αγορά από τις τιμές έως τις πρώτες ύλες και βεβαίως στο εμπόριο με τα μεγαθήρια και ανταγωνισμός που τους ξεκληρίζει; Αρα ούτε αυτοί μπορούν να έχουν το πάνω χέρι είτε είναι έμποροι είτε βιοτέχνες είτε επαγγελματίες.
Οταν η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποφασίσουν να δώσουν την πλειοψηφία στο ΚΚΕ, θα είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν, να τσακίσουν την εξουσία των αστών, να εγκαθιδρύσουν εργατική λαϊκή εξουσία, να πάρουν στα χέρια τους την ιδιοκτησία των εργοστασίων, των επιχειρήσεων, η ιδιοκτησία θα γίνει κοινωνική και θα αναδείξουν διακυβέρνηση δική τους με το ΚΚΕ.
Τώρα κυβερνούν οι αστοί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί η οικονομία και η εξουσία βρίσκεται στα χέρια τους. Τα κόμματα που κυβερνούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., «Ελεύθεροι Ελληνες» του Καμμένου, ΔΗΣΥ της Μπακογιάννη κλπ., είναι δικά τους κόμματα, κόμματα με την ΕΕ. Δίπλα τους και άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου που δεν αμφισβητούν τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους κλπ., όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και ας έχουν επιμέρους διαφορές. Οι εργάτες, ο λαός είναι στην αντιπολίτευση, αφού η εξουσία και η διακυβέρνηση είναι των αστών.
Το ερώτημα όπως μπαίνει, ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει, θέλει να είναι στην αντιπολίτευση, σήμερα είναι εκ του πονηρού, γιατί όλοι όσοι το βάζουν ξέρουν πολύ καλά ότι με τους αστούς να έχουν στα χέρια τους το κράτος και την οικονομία, η όποια κυβέρνηση κυβερνά γι' αυτούς και τα συμφέροντά τους και όχι για το λαό. Ξέρουν επίσης τη θέση του ΚΚΕ και για την εργατική, λαϊκή εξουσία και τη διακυβέρνησή της. Δε μιλούν όμως για την εξουσία, τη διαχωρίζουν από την κυβέρνηση γιατί όλοι όσοι βάζουν αυτό το ερώτημα στο ΚΚΕ, δεν αμφισβητούν την εξουσία των αστών, τη θεωρούν αδιαπραγμάτευτη.
Να γιατί λέμε ότι πρέπει να αποφασίσει ο λαός να το κάνει. Ας αξιοποιήσει αυτές τις εκλογές, να κάνει πανίσχυρο το ΚΚΕ για να ισχυροποιήσει το αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό κίνημα και για τις συγκρούσεις με τους καπιταλιστές που έρχονται ακόμη πιο μεγάλες αμέσως μετά τις εκλογές αφού η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί σφοδρότερη και για να βγει στην πορεία νικητής.

«Δουλειές με φούντες»


Για τα κέρδη των εφοπλιστών
Αν έχετε... χάσει από την τηλεοπτική επικαιρότητα τρία επιφανή στελέχη της κυβέρνησης αυτές τις μέρες, μην ανησυχήσετε. Εχουν δουλειά. «Δουλειές με φούντες» για την ακρίβεια...
Για τον Φ. Σαχινίδη, τον Π. Οικονόμου και την Α. Διαμαντοπούλου μιλάμε, που έχουν επιδοθεί σε συναντήσεις με τους ακτοπλόους εφοπλιστές προκειμένου να πληρωθούν για δρομολόγια που έκαναν στις άγονες γραμμές. Μιλάμε για τους ίδιους εφοπλιστές που αύξησαν γερά ακόμη μία φορά φέτος τα εισιτήρια, που έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη επί δεκαετίες, έχουν πάρει επιδοτήσεις επί επιδοτήσεων και όμως συνεχίζουν να διαμαρτύρονται ότι έχουν ζημίες. Οπως καταλαβαίνετε υπάρχουν και κάποιοι υπουργοί που ακόμη και αυτή την προεκλογική περίοδο βρίσκονται... «δίπλα στον πολίτη». Σε μία πολύ συγκεκριμένη όμως κατηγορία πολιτών: Τα παράσιτα που απομυζούν τον κόπο και το εισόδημα του λαού.


ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμάζουν μπαράζ νέων μέτρων μετά τις εκλογές
Γενικευμένη παραπέρα διάλυση σε μισθούς και «εργοδοτικές εισφορές» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. «Ανεπαρκής» χαρακτηρίζεται η μέχρι τώρα αντιλαϊκή κλιμάκωση
Οργανωμένος λαός, τσακισμένα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στη γωνία τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και πανίσχυρο ΚΚΕ είναι η συνταγή για να αποκρούσει ο λαός τη νέα θύελλα που φέρνουν
Η «τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών». Το παραπάνω απόσπασμα από την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει το ακριβές στίγμα των δεδομένων που έχουν απέναντι τους οι εργαζόμενοι και ο λαός, μετά από μια τριετία βαθιάς οικονομικής κρίσης και λυσσαλέων μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Οι παραδοχές Προβόπουλου αποτελούν το προανάκρουσμα για τα νέα σαρωτικά αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, τα οποία σχεδιάζουν να κλιμακώσουν αμέσως μετά τις εκλογές και σε ορίζοντα δεκαετιών. Μέτρα που οι εργαζόμενοι μπορούν να τα εμποδίσουν, αν από τις κάλπες, μαζί με την αποδυνάμωση των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, βγει αποφασιστικά ενισχυμένο το ΚΚΕ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στην προσπάθειά του να στηρίξει και ενόψει των εκλογών τις δυνάμεις της πλουτοκρατίας, εκβιάσει με το ψευτοδίλημμα: «Συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ» ή «άτακτη οπισθοχώρηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης»... Παίζοντας στο δικό τους γήπεδο, βάζοντας τα δικά τους διλήμματα και «απαντήσεις», εκβιάζουν το λαό να «επιλέξει» ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των μονοπωλίων.
Στην εκατοντάδων σελίδων ετήσια έκθεση δεν βρήκαν το παραμικρό στοιχείο να παραθέσουν, προκειμένου να ενημερώσουν για το αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλάτησαν με το υποχρεωτικό «κούρεμα». Οι ίδιοι βλέπουν να μαζεύονται και νέες αβεβαιότητες, τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, την επίσημη ανεργία να εκτοξεύεται σε νέα ύψη. Χειροκροτούν το επερχόμενο παραπέρα «κούρεμα» των μισθών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
Συγκεκριμένα:
1. Διαπιστώνουν ότι «πραγματοποιήθηκαν αλλαγές που ήταν σημαντικές αλλά ανεπαρκείς σε σχέση με το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος» (του δικού τους). Διαμαρτύρονται γιατί το «μνημόνιο θεωρήθηκε έξωθεν επιβολή», «τακτική που πολλαπλασίασε το κόστος, βάθυνε και παρέτεινε την ύφεση».
Μετά και το «κούρεμα» του κρατικού χρέους εκτιμούν πως «κερδήθηκε μια μάχη όχι όμως και ο πόλεμος που συνεχίζεται». Για την αντιλαϊκή κλιμάκωση προτείνουν «συνεχή επαγρύπνηση, ένταση της προσπάθειας, ταχύτερους ρυθμούς», να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν στη «λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη, τους κοινωνικούς εταίρους, τις αξίες και νοοτροπίες που διαμορφώνουν συμπεριφορές», στην κυριολεξία απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ανθρώπινης ζωής.
Απαιτούν «κοινωνική και πολιτική συμφωνία στο μείζον, που είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και ανάπτυξη», τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις». Εκτοξεύουν φοβέρες για το ενδεχόμενο αποτυχίας του αντιλαϊκού προγράμματος, που σύμφωνα με τους ίδιους θα «πολλαπλασίαζε τις απώλειες και θα διαρρήγνυε ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή».
2. Για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων έχουν ετοιμάσει και την παραπέρα καρατόμηση των μισθών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Απροκάλυπτα σημειώνουν«δεδομένου ότι η άνοδος της παραγωγικότητας παίρνει χρόνο, ο μόνος τρόπος που απομένει για τη βραχυχρόνια υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι η μείωση του συνολικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Οι ίδιοι εξηγούν και το το τι ακριβώς έχουν βάλει γα στόχο, αναφέροντας συγκεκριμένα τους «μισθούς, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις άλλες επιβαρύνσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι «μέσες αποδοχές» (μεικτά, προς φόρων) (ιδιωτικές επιχειρήσεις και Δημόσιο) περικόπηκαν με ρυθμούς: 2010: 4,8%, 2011: 3,0% και για φέτος τους περιμένουν τουλάχιστον στο 8,4% μέχρι και 9,2%, δηλαδή για την τριετία2010-2012 να φτάνουν στο 17%. Για το 2013 περιμένουν πρόσθετες περικοπές 9%για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ακόμα 3% στο Δημόσιο, όπου οι σωρευτική μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η «συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές» να φτάνει μόνο για το 2012 στο 11,4%. Ηδη μέχρι φέτος το Μάρτη «υπογράφηκαν τουλάχιστον 182 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που αφορούν περισσότερους από 40.000 μισθωτούς» με προς «τα κάτω προσαρμογές από 10% μέχρι και 40%».
Κερδισμένοι από τη διάλυση μισθών και εισφορών βγαίνουν οι ντόπιοι που ανέκτησαν πολλούς πόντους σε «ανταγωνιστικότητα» σε σχέση με τους συναγωνιστές τους στην Ευρωζώνη. Η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει ότι μέχρι τα τέλη του 2012 θα «έχουν ανακτηθεί τα 2/3 μέχρι και 3/4 από τη συνολική απώλεια ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009». Το τι ετοιμάζουν για τη συνέχεια προκύπτει ανάγλυφα από τη διαπίστωση πως μέσα στο 2013 θα «έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια»...
3. Βλέπουν τα σύννεφα να μαζεύονται πάνω από την καπιταλιστική οικονομία, εκτιμώντας πως η «ζώνη του ευρώ εισέρχεται σε ήπια ύφεση το 2012, όμως με αυξημένους κινδύνους για επιδείνωση της κατάστασης αν υπάρξει όξυνση της κρίσης χρέους και αν οι τιμές των εμπορευμάτων αυξηθούν περαιτέρω». Για την κατάσταση στην Ελλάδα εκτιμούν ότι η κατρακύλα του ΑΕΠ για το 2012 «θα πλησιάσει το 5%», το «μέσο ποσοστό» τηςεπίσημης ανεργίας να φτάνει στο 19% (από 17,7% για το 2011) και ο επίσημος πληθωρισμός, παρά την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και της διάλυσης των λαϊκών εισοδημάτων, να ενισχύεται παραπέρα σε ποσοστό 1,2%.
Για τον Ιούνη φέτος, προβλέπουν την απογείωση των αντικειμενικών τιμών στη λαϊκή κατοικία, στα «επίπεδα των τιμών αγοράς». Η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει λόγο για ενιαίο φόρο, που με τη σειρά του θα απογειώσει τα κάθε είδους χαράτσια, όπως αυτά που μαζεύουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Κινδύνους και αβεβαιότητες βλέπουν και γύρω από την εξέλιξη του κρατικού χρέους. Αναφέρουν «ενδεικτικά» πως αν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των κρατικών προϋπολογισμών από το 2014 και μετά, δεν ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ, ο στόχος για μείωση του χρέους τους στο 120% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί 10 χρόνια αργότερα, το 2030.

Κάλπες αντίστασης


Κάλπες αντίστασης
Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
Οι στρατηγικού χαρακτήρα στόχοι της οικονομικής ολιγαρχίας ούτε εφήμεροι είναι, ούτε περνάνε μόνο μέσα από τα μνημόνια που έχουν υπογράψει και υποστηρίζουν κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., ή το κόμμα της Μπακογιάννη. Οταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνει στη χτεσινή του έκθεση, ότι «πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβή και με συνέπεια μια στρατηγική που θα πηγαίνει πέρα από το μνημόνιο» και συμπληρώνει ότι επιδίωξη είναι «η έξοδος από την κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη», στην πραγματικότητα περιγράφει ολόκληρο το καλάθι των μέτρων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων - αναδιαρθρώσεων που έχει υπόψη του το επιτελείο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να εξασφαλιστεί αφ' ενός η στήριξη των επιχειρήσεων να ξεπεράσουν την κρίση, αφ' ετέρου να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συνθήκες για επιστροφή σε καθεστώς κερδοφορίας για το σύνολο των κεφαλαιοκρατών.
Είτε με τα μνημόνια, είτε χωρίς αυτά, οι σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος, η εξέλιξή του, δηλαδή, μέσα σε ένα καθεστώς που η συσσώρευση κεφαλαίων έχει φτάσει σε ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα, προϋποθέτει την ριζική ανατροπή δεδομένων που ίσχυαν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το σύστημα δεν τις αντέχει πλέον. Προσαρμογές σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, γι΄αυτό και ορισμένοι εμφανίζονται να αντιδρούν, κατηγορώντας ότι ...«στην Ελλάδα υπάρχει καθυστέρηση». Η οικονομική κρίση ήταν ένα πολύ καλό άλλοθι, ώστε οι στόχοι της οικονομικής ολιγαρχίας, να αναχθούν σε καταστατικό χάρτη, σε συμφωνία με υπογραφές και βούλες ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν.
Δεν τους φτάνουν οι μειώσεις των αποδοχών που έγιναν μέχρι τώρα, ούτε το μέγεθος των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, οι φόροι και τα χαράτσια. Θέλουν κι άλλα και θέλουν να αφορούν την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κεφαλαιοκράτες. Αξιώνουν μεταρρυθμίσεις για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του κεφαλαίου, οι οποίες, βέβαια, όπως και να διαβαστούν, αποτελούν μαχαιριές κατά των εργαζομένων. Νέα οικονομικά κίνητρα για το κεφάλαιο σημαίνουν νέα χαράτσια και φόρους για το λαό. Μεταφορά πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό σε δημόσιες υπηρεσίες, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια. Εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φορέων, εκτός από μεγαλύτερο ψαλίδισμα σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, σημαίνει μαζί, ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, ακριβοπληρωμένη ενέργεια από τους ιδιώτες. Οταν μιλάνε για άμεση αποδοτικότητα των επενδύσεων, έχουν υπόψη τους την μαζική επέκταση της μερικής απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασία, που θα οδηγήσει στην εκ περιτροπής αμοιβή και εν τέλει στο πέρασμα σε ένα καθεστώς εκ περιτροπής ...ζωής, για την εργατική τάξη.
Απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, που τελειωμό δεν θα 'χει, ο ρόλος των εργαζομένων δεν είναι να υποβάλουν προτάσεις ή να κουβεντιάσουν τα όρια της όποιας προσαρμογής. Στον πόλεμο, γιατί περί κήρυξης πολέμου πρόκειται, με πόλεμο απαντάς. Στις σημερινές συνθήκες και ενόψει των εκλογών, η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι είναι να βγουν μαυρισμένα από την κάλπη τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου και ταυτόχρονα να βγει όσο γίνεται πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ. Ωστε οι εργαζόμενοι από καλύτερες θέσεις να συνεχίσουν τον αγώνα αντίστασης σε αυτή την πολιτική, με στόχο την οριστική ανατροπή της και την απαλλαγή μας από αυτή.




Με το ΚΚΕ ο δρόμος του λαού


Με το ΚΚΕ ο δρόμος του λαού
Οσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών τόσο περισσότερο η αστική προπαγάνδα - τα αστικά κόμματα - καταφεύγει σε γνωστές δοκιμασμένες μεθόδους: Κινδυνολογεί για τους μισθούς και τις συντάξεις αν δεν προκύψει κυβέρνηση που να αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση. Λοιδορεί την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ και επιδιώκει να κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού στη μόνη πολιτική δύναμη που εξαρχής προειδοποίησε και για το χαρακτήρα της κρίσης σαν βαθιά καπιταλιστικής και πήρε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την οργάνωση του λαού έτσι που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις βάρβαρες συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια, αναδεικνύοντας τις αιτίες, τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αποκαλύπτοντας πως φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Και κάλεσε σε πάλη ενάντια στα άγρια μέτρα, προβάλλοντας την αναγκαιότητα αγώνα για την εργατική, λαϊκή εξουσία ως μονόδρομο εξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων.
Παράλληλα, οι αστοί προπαγανδιστές δεν μπορούν να κρύψουν ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται σημαίνει μόνο κι άλλα κέρδη για τα μονοπώλια, οι μεταρρυθμίσεις τους σημαίνουν διαρκή αφαίρεση δικαιωμάτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνουν γκρέμισμα όσων κατακτήθηκαν. Ακόμα κι όταν μιλάνε για τους ασθενέστερους, αναφέρονται στα θύματα αυτής της πολιτικής για να τα χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι για όλο και πιο βάρβαρα μέτρα.
***
Παρ' όλα αυτά, τα αστικά κόμματα δεν κερδίζουν. Γι' αυτό και πυκνώνουν οι δεύτερες σκέψεις. Οπως διάφορες αναλύσεις που προσβλέπουν στο σκόρπισμα της ψήφου, ώστε να υπάρχει λαϊκή εκτόνωση με τις εκλογές στις 6 Μάη και διαδικασίες για την επανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος αμέσως μετά.
Στο μεταξύ, ο πόλεμος μεταξύ των καπιταλιστών μαίνεται, με τους ψυχραιμότερους των αναλυτών να προσγειώνουν όσους καλλιεργούν αυταπάτες ότι με αλλαγή διαχειριστή στη Γαλλία θα υπάρξουν φιλολαϊκές εξελίξεις στην Ευρώπη.
***
Κάθε εξέλιξη δικαιώνει όλες τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι το σύστημα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, τα οποία επιχειρεί να ξεπεράσει τσακίζοντας το λαό.
Καμιά καθυστέρηση δεν επιτρέπεται στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Καμιά αυταπάτη ότι από τις εκλογές θα προκύψει λύση φιλολαϊκή.
Το μόνο που μπορεί - οφείλει να συμβεί - είναι να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του, να προετοιμαστεί για μεγάλες μάχες μπροστά, να δώσει δύναμη στη δύναμή του, με χιλιάδες νέες ψήφους στο ΚΚΕ.
***
Καμιά αυταπάτη για τα περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Καθένας που έχει δανειστεί, γνωρίζει πως όταν οι τράπεζες προσφέρουν επαναδιαπραγμάτευση στους πελάτες με δόλωμα τη μικρότερη δόση, τα χρωστούμενα γίνονται περισσότερα.
Κανένας εγκλωβισμός στο μέγα ψέμα ότι το χρέος είναι βιώσιμο αρκεί να γίνει παζάρι με τους δανειστές. Το χρέος ανήκει αποκλειστικά στους καπιταλιστές, αυτοί πρέπει να το πληρώσουν κι ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι να αρνηθεί ο λαός την πληρωμή του. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αφαιρεθεί από τους καπιταλιστές η εξουσία. Και για να γίνει αυτό η μάχη ήδη δίνεται στους χώρους δουλειάς που οι εργάτες αμφισβητούν στην πράξη αυτήν την εξουσία. Αυτός είναι ο δρόμος από τώρα και μετά την 6η Μάη.
Η προσπάθεια των αστικών κομμάτων και των συμπληρωμάτων τους στην πολιτική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, να πείσουν το λαό ότι όλα κρίνονται στις 6 Μάη είναι επιδίωξη παροπλισμού του λαϊκού κινήματος. Η εξουσία των καπιταλιστών δεν κινδυνεύει από το εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορεί, όμως, να απειληθεί από ένα οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που από σήμερα ενισχύει τη δύναμή του για να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες και την επομένη των εκλογών. Η μάχη για τις συμβάσεις, η μάχη για τις συντάξεις, η μάχη για την Πρόνοια, την Υγεία, την Παιδεία είναι μπροστά όχι με όρους μοιρολατρίας και απόθεσης της ελπίδας σε κάποιον από τους διαχειριστές, αλλά σαν απόφαση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να μην επιτρέψουν στους καπιταλιστές να πάρουν ανάσα, και αντίθετα, να ανοίξουν το δρόμο, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να αλλάξει χέρια η ίδια η εξουσία.
Καμιά ανησυχία ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα για την αστική κυβέρνηση που θα προκύψει. Οι αστοί έχουν έτοιμες τις εφεδρείες τους. Το μόνο για το οποίο πρέπει να νοιάζονται τα λαϊκά στρώματα είναι πώς θα δώσουν με ενισχυμένες τις δυνάμεις τους τη μάχη την επομένη των εκλογών. Κι αυτό ακριβώς σημαίνει η λαϊκή ψήφος στο ΚΚΕ, ενίσχυση της δύναμης του λαϊκού κινήματος, για τώρα και με προοπτική.
Κάθε άλλη ψήφος στις 6 Μάη νομιμοποιεί την αστική εξουσία, αφοπλίζει το λαϊκό κίνημα, προαναγγέλλει νέα δεινά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξανθρωπίζεται.


ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Τη διεύρυνση της παραγωγής και των πωλήσεών της στην Κίνα ανακοίνωσε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στο κόσμο, η «General Motors». Η GM σχεδιάζει την ενίσχυση της παραγωγής της στην Κίνα στα 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα μέχρι το 2016, ενώ θα αυξήσει κατά 600 τις αντιπροσωπείες αυτοκίνητων της - ήδη διαθέτει 2.900.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πέντε άνδρες, ηλικίας 21 έως 35 ετών, συνελήφθησαν χτες στο Λιούτον στα βόρεια του Λονδίνου ως «ύποπτοι για διάπραξη, προετοιμασία και υποκίνηση πράξεων τρομοκρατίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Νέες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων φερόμενων ως μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σημειώθηκαν χτες στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Στις μάχες έχασαν τη ζωή τους τρεις Κούρδοι μέλη του ΡΚΚ, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό και δύο μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν.
BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δεκατρία χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το δολοφονικό ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό του κτιρίου της σερβικής ραδιοτηλεόρασης, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 16 εργαζόμενοι.
ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Παραιτήθηκε την Κυριακή ο 62χρονος πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αυστραλία, Πίτερ Σλίπερ, έπειτα από καταγγελία 33χρονου άνδρα συνεργάτη του για σεξουαλική παρενόχληση.
ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Δεκάδες μητέρες με παιδιά και βρέφη που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση λόγω πολύμηνου υποσιτισμού κατακλύζουν τις τελευταίες μέρες καταυλισμούς κοντά στην έρημο του Τσαντ. Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτιμά ότι πάνω από 127.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών λιμοκτονούν από την αρχή του χρόνου, ενώ από τον περασμένο Γενάρη ως σήμερα έχουν πεθάνει από πείνα τουλάχιστον 22 παιδάκια.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι ενημέρωσε χτες τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Κένυα ότι διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις από ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ σε πολυτελή ξενοδοχεία και σημαντικά δημόσια κτίρια στο Ναϊρόμπι.

Αθωώθηκαν οι τρεις κομμουνιστές


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Αθωώθηκαν οι τρεις κομμουνιστές
Την πλήρη αθώωση των τριών κομμουνιστών, Χουάν Χοσέ Σεράνο, Αλμπερτ Καμαράσα και Χαβιέρ Αουρέ αποφάσισε το Ποινικό Δικαστήριο της Βαρκελώνης στις 13 Απρίλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομικής ομάδας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας που επισημαίνει ότι τρεις αγωνιστές «αποτέλεσαν παράδειγμα θάρρους, αυταπάρνησης και δύναμης στη μακρά πάλη τους ενάντια στην καταστολή».
Οι τρεις κομμουνιστές - ένας εκ των οποίων ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος - είχαν κατηγορηθεί άδικα για «αντίσταση κατά της αρχής» και «διατάραξη της δημόσιας τάξης», επειδή τάχα έριξαν βόμβες μολότοφ σε ένα χωριό στην Αστούριας στις 15 Γενάρη του 2011 και παραπέμφθηκαν στο Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο τον Ιούνη του 2011. Η σημαντική αντίδραση των κομμουνιστών εξανάγκασε τις αρχές να ακυρώσουν την κατηγορία αυτή που επισείει ποινή 3 χρόνων και 10 μηνών, αλλά συνεχίστηκε η προσπάθεια δίωξης των κομμουνιστών, αυτή τη φορά με την επίσης κατασκευασμένη κατηγορία περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς». Οι κατηγορίες της αστυνομίας ήταν από την αρχή αβάσιμες καθώς τέτοιες δραστηριότητες δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας για τη μαζική πάλη. Από την αρχή της υπόθεσης είχε γίνει φανερό πως επρόκειτο για στημένες κατηγορίες της ισπανικής αστυνομίας, ώστε να ποινικοποιήσει τη δράση των κομμουνιστών. Δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, ενώ ΚΚΕ και ΚΝΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας το Δεκέμβρη του 2011.

TOP READ