23 Ιουν 2018

Αλέξης Τσίπρας: Με την επιμήκυνση, μακραίνει το σχοινί που θα κρεμαστούμε…

«Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνεχίσουμε τον ολισθηρό δρόμο τη καταστροφής».
«Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν μία Ευρώπη του νότου όπου θα ευδοκιμεί ο ‘λευκός Κινέζος’».
«Οδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα, επιμένοντας σε μία λάθος πολιτική».
«Το κλίμα αλλάζει, αλλά αλλάζει προς το χειρότερο και εάν τελικά η κυβέρνηση περάσει τα μέτρα των 11,5 δισ. δε θα έχει πιθανότητα μακροημέρευσης».
«Αλλά το μόνο που κάνει με την επιμήκυνση είναι να μακραίνει το σχοινί που θα κρεμαστούμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν λάβρος και κατηγορηματικός για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. Έξι χρόνια πριν, που είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά. Σήμερα που η δική του κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια πορεία, λέει πως πρέπει να πανηγυρίζουμε για την επιμήκυνση, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, το ακόμα χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, για την “έξοδο από τα μνημόνια” και τη διαρκή επιτροπεία, που είναι ένα μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, κτλ.
Επειδή όμως ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν έλεγε πως “η επιμήκυνση μακραίνει απλώς το σχοινί” με το οποίο θα κρεμάσουν τον εργαζόμενο λαό, αυτός έχει μια επιλογή και αυτή είναι μονόδρομος. Αγώνας συλλογικός για να τσακίσουμε αυτούς που μας τσακίζουν και το σύστημα που υπηρετούν.

Κομμουνιστής δόκιμος φτύνει κατάμουτρα τον στρατό των ΗΠΑ!


Ο Spenser Rapone, δόκιμος αξιωματικός του West Point, της ιστορικότερης στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ, εκδιώχθηκε από τον αμερικανικό στρατό αφότου ανέβασε στο τουίτερ εικόνα από την αποφοίτησή του το 2016, όπου φορούσε μπλουζάκι του Γκεβάρα,
Κομμουνιστής δόκιμος φτύνει κατάμουτρα τον στρατό των ΗΠΑενώ σε άλλη εικόνα από την ίδια τελετή ύψωνε τη γροθιά του και έδειχνε να έχει γράψει στην πίσω όψη του πηλικίου του το σύνθημα:
«Ο κομμουνισμός θα νικήσει».
Οι φωτογραφίες είχαν ανέβει στα τέλη του 2017, προκαλώντας κύμα μίσους, ακόμα και απειλές θανάτου στο νεαρό ριζοσπάστη φαντάρο.
Την περασμένη Δευτέρα ο Rapone υπέβαλε την παραίτησή του, αφότου είχε δεχτεί επίπληξη για:
«Συμπεριφορά ανάρμοστη για έναν αξιωματικό».
Σύμφωνα με δηλώσεις του, η έρευνα κατέληξε πως δημοσίευσε στο διαδίκτυο τις αναρτήσεις για να προπαγανδίσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και να δυσφημίσει τον αμερικανικό στρατό και τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς.
Λακωνική υπήρξε η ανακοίνωση του ίδιου του Αμερικανικού στρατού, δηλώνοντας απλά πως:
«Έγινε πλήρης έρευνα και ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα».
Ο ίδιος ο Rapone δηλώνει ακλόνητος στις πεποιθήσεις του και πλήρως συνειδητοποιημένος για την επιλογή του να συγκρουστεί με τον αμερικανικό στρατό:
«Θεωρώ τον εαυτό μου επαναστάτη σοσιαλιστή. […] Θα ενθάρρυνα κάθε στρατιώτη με συνείδηση να καταθέσει τα όπλα και να ενωθεί μαζί μου και με πολλούς άλλους που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να υπηρετούν τους πράκτορες του ιμπεριαλισμού και να έρθουν μαζί μας σε ένα επαναστατικό κίνημα».
Λίγο μετά την παραίτησή του ανέβασε φωτογραφία στο τουίτερ, που τον δείχνει να κάνει άσεμνη χειρονομία στην είσοδο της στρατιωτικής βάσης Fort Drum, με τη λεζάντα:
«Τελευταίος χαιρετισμός».
Ο ίδιος περιγράφει πως η πολιτική του ωρίμανση οφείλεται στις εμπειρίες του κατά τη θητεία του στο Αφγανιστάν, την οποία περιγράφει ως εξής:
«Ήμασταν νταήδες σε μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Έχουμε έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά στρατούς όλων των εποχών και το μόνο που κάναμε ήταν να στοχοποιούμε, να εισβάλλουμε και να τρομοκρατούμε έναν πληθυσμό που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν πως ήταν απειλή».
Κομμουνιστής δόκιμος φτύνει κατάμουτρα τον στρατό των ΗΠΑΜπήκε στο στρατό έχοντας αρχικά απορριφθεί αρχικά από τη στρατιωτική ακαδημία, στην οποία υπέβαλε αίτηση επειδή ήταν δωρεάν, καθώς παρότι άριστος μαθητής και αθλητής, μέλος πολύτεκνης οικογένειας, δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει δίδακτρα κολλεγίου.
Όταν τελικά εισήχθη, χάρη στην ποσόστωση που δίνεται σε στρατιώτες, τα μαθήματα ιστορίας στην ακαδημία ενίσχυσαν την πεποίθησή του πως ο κομμουνισμός είναι η μόνη διέξοδος για την ανθρωπότητα.
Εκτός από τα έργα του Καρλ Μαρξ, επηρεάστηκε κι από τη δράση του Stan Goff, απόστρατου αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων, που είχε μετατραπεί σε σοσιαλιστή αντιπολεμικό ακτιβιστή.
Παρόλαυτα συνέχισε να υπηρετεί στο στρατό, πιστεύοντας πως:
«Μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα από μέσα».
Ως δόκιμος ήδη είχε κινήσει υποψίες ενός καθηγητή ιστορίας στο West Point με τις αναρτήσεις του, ωστόσο παρότι δέχτηκε παρατηρήσεις, του επετράπη να αποφοιτήσει.
Αποφάσισε να ποστάρει τις φωτογραφίες της αποφοίτησης το Σεπτέμβρη, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παίκτη του NFL (National Football League) Colin Kaepernick, που είχε γονατίσει κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό στις ΗΠΑ.
Η Στρατιωτική Ακαδημία μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών δήλωσε πως:
«Οι ενέργειές του σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν τις αξίες της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ ή του Αμερικανικού Στρατού».
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Marco Rubio στη Φλόρινα κάλεσε το στρατό να αποπέμψει τον Rapone από τις τάξεις των αξιωματικών, δηλώνοντας ευχαριστημένος με την μη τιμητική αποστράτευση κάποιου που:
«Στήριζε τον κομμουνισμό και την πολιτική βία φορώντας τη στολή και εξέφραζε στήριξη και συμπάθεια στους εχθρούς των ΗΠΑ».
Κομμουνιστής δόκιμος φτύνει κατάμουτρα τον στρατό των ΗΠΑΟ Greg Rinckey, δικηγόρος που ειδικεύεται σε στρατιωτικά ζητήματα, είπε ως είναι σπάνιο για αξιωματικό της ακαδημίας να λαμβάνει μη τιμητική αποστράτευση και υπογράμμισε την πιθανότητα να ζητηθεί από τον Rapone αποζημίωση για το κόστος των σπουδών του, καθώς δεν ολοκλήρωσε την υποχρεωτική 5ετή του θητεία μετά την αποφοίτηση.
Ο Rapone, που τον ερχόμενο μήνα θα μιλήσει σε σοσιαλιστικό συνέδριο στο Σικάγο,  δείχνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει με θάρρος κάθε ενδεχόμενο:
«Ήξερα πως θα υπάρξουν συνέπειες. Φυσικά η στρατιωτική μου καριέρα πέθανε. Από την άλλη, πολύς κόσμος ήρθε σε επαφή μαζί μου και με στήριξε. Υπάρχουν πολλοί βετεράνοι εν ενεργεία και μη που νιώθουν όπως εγώ».
Άρθρο του Guardian αναδημοσιευμένο από την Κατιούσα

Διορθώσεις: Ροβεσπιέρος

Από τη λύπη στη χαρά, ένα σανό δρόμος!




 

Όταν μιλούν για «βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος» εννοούν να φτιάξουν τις συνθήκες που βολεύουν τις επιχειρήσεις, ΟΧΙ τους εργαζόμενους σε αυτές

 

Συγκινημένη δηλώνω από τα αφειδώλευτα συγχαρητήρια που λαμβάνω και εγώ, όπως και όλοι εσείς ως Έλληνες από το Eurogroup από χθες το βράδυ.
Από τα δάκρυα χαράς μέχρι της λύπης, ένα σανό δρόμος 
Σας παραθέτω την εισαγωγή της ανακοίνωσης των ευρωπαίων εταίρων μας στην οποία δίνουν και παίρνουν τα συγχαρητήρια!
Γι’ αυτό σας λέω ότι νιώθω συγκίνηση απόψε… και διαβάζοντας και το κείμενο που ακολουθεί την ανακοίνωση είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί θα βάλουμε τα κλάματα (… όχι απαραιτήτως από συγκίνηση).
Πάντως, για αρχή μας συγχαίρουν.
  • Μας συγχαίρουν που ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα του Νομισματικού Ταμείου (και ορισμένοι παραμένουμε ζωντανοί).
  • Μας συγχαίρουν για τις «σημαντικές προσπάθειες» που κάναμε τα τελευταία χρόνια, και έτσι, με γλύκα κι ενθουσιασμό περνάμε στη δεύτερη παράγραφο.
Εκεί αναφέρονται τα εξής:
«Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις κομβικές μεταρρυθμίσεις (Key reforms), μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε μέσω του προγράμματος του Νομισματικού Ταμείου (ESM) και να εξασφαλίσει ότι οι στόχοι αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων προστατεύονται.

Επίσης, καλωσορίζουμε την οριστικοποίηση μιας σφαιρικής αναπτυξιακής στρατηγικής από μεριάς των ελληνικών Αρχών. Αυτή η στρατηγική, που σκοπεύει στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της ανάπτυξης και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζει ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει [από τώρα και μετά] το πρόγραμμα του Νομισματικού Ταμείου, ανήκει στην Ελλάδα.

Επίσης, το Eurogroup καλωσορίζει την υπογραφή του «Προγράμματος Συνεργασίας και Υποστήριξης» (Cooperation and Support Plan) μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υποστήριξης Δομικών Μεταρρυθμίσεων (European Commission’s Structural Reform Support Services), η οποία προβλέπει τη συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας για τη στήριξη της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων κατά τα προσεχή έτη»

Από τα δάκρυα χαράς μέχρι της λύπης, ένα σανό δρόμος 
Με την πρώτη φορά, δεν καταλαβαίνει κανένας τι λέει… χρειάζεται και δεύτερη ανάγνωση. Μετά τη δεύτερη λοιπόν, καταλαβαίνουμε τα εξής:
1. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να «συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις κομβικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε» όσο είχε πάνω από το κεφάλι της το Νομισματικό Ταμείο.
2. Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι οι στόχοι που εξυπηρετούνται από αυτές τις μεταρρυθμίσεις (του Νομισματικού Ταμείου) είναι διασφαλισμένοι.
Δηλαδή, αν – για παράδειγμα – ο ελληνικός Λαός θελήσει να αλλάξει αυτούς τους στόχους Από τα δάκρυα χαράς μέχρι της λύπης, ένα σανό δρόμοςοι ελληνικές Αρχές (οι οποίες υπερβαίνουν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση) είναι δεσμευμένες να τους προστατεύσουν (τους στόχους, όχι τον Λαό).
3. Χθες οι ελληνικές Αρχές οριστικοποίησαν κάποιο πρόγραμμα «σφαιρικής αναπτυξιακής στρατηγικής».
Τι σκοπό έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Μήπως να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε, μήπως να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής μας; ΟΧΙ.
Σκοπός του είναι:
«Η βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοτπτικών της ανάπτυξης (των επιχειρήσεων όχι της δικής μας) και η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος».
Όταν μιλούν για «βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος» εννοούν να φτιάξουν τις συνθήκες που βολεύουν τις επιχειρήσεις, ΟΧΙ τους εργαζόμενους σε αυτές.
4. Χθες υπογράψαμε ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας και Υποστήριξης με μια ευρωπαϊκή Αρχή. Αυτή η υποστήριξη τι προβλέπει;
Προβλέπει τη «συνεχή παροχή υποστήριξης για τα επόμενα χρόνια», άρα ξεκινάει τώρα και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ή ΑΝ θα τελειώσει.
 
Από τα δάκρυα χαράς μέχρι της λύπης, ένα σανό δρόμος 
Τι θα υποστηρίξει αυτή η ευρωπαϊκή Αρχή; Το λέει νωρίτερα «την ανάπτυξη και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος».
Αυτά λέει με δύο λόγια η εισαγωγή και έπεται και συνέχεια.
Για όποιον μπορεί να καταλάβει το αγγλικό κείμενο της χθεσινής συμφωνίας, το επισυνάπτω παρακάτω.
Θα έκανα τη μετάφραση για όσους φίλους δεν μπορούν να το κατανοήσουν στα αγγλικά, αλλά επιφυλάσσομαι για τις επόμενες ημέρες.
Αυτή τη στιγμή αδυνατώ λόγω δακρύων, από τη συγκίνηση μετά από τα τόσα συγχαρητήρια που λάβαμε όλοι μας «οικογενειακώς»


Η αριστερή παρένθεση του Γρηγόρη Ψαριανού έκλεισε…

Θυμάστε που ο Γρηγόρης Ψαριανός έγραφε κάποτε για τις Μουσικές Ταξιαρχίες του Πανούση το στίχο: στης Βουλής τα έδρανα, αχ κι εγώ να έκλανα; Αυτή τότε ήταν η αριστερή του εκδοχή. Όπως κι όταν έβαζε πχ από το ραδιόφωνο τη Διεθνή και σήκωνε το λάβαρο της επανάστασης…
Θυμάστε μετά που έγινε βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, για να περάσει μετά στους 58 του ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Τον θυμάστε το καλοκαίρι του 15′, που στήριζε με χέρια και με πόδια το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα; Ε λοιπόν, και αυτή μια αριστερή του εκδοχή-παρένθεση ήταν κι ας μην της φαινόταν με γυμνό μάτι.
Όσα ξέραμε μέχρι τώρα από τον Ψαριανό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια αριστερή παρένθεση μισού αιώνα, που τώρα κλείνει οριστικά κι αμετάκλητα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο προφίλ του στο τουίτερ.
Ένα ανήσυχο πνεύμα επιστρέφει στις πολιτικές του ρίζες και γίνεται ξανά προοδευτικός φιλελεύθερος. Ίσως να τον περιμένει η στοργική αγκαλιά της ΝΔ, ίσως να θέλει να πέσει ηρωικά μαχόμενος απέναντι στο δικό του παρελθόν, με μια αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού, ίσως πάλι να βαρέθηκε να κλάνει στα έδρανα της Βουλής, αφού μπορεί να το κάνει κι από τα social media.
Κι αν έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, συγχέει έννοιες (Αριστερά-Δεξιά) και δεν μπορεί να ξεχωρίσει δυο λογιών άχυρα (εδώ είχε περάσει για Αριστερά το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ), μην τον παρεξηγείτε. Είναι που πίνει πολύ και τον χαλάει, όπως του είχε πει ο Παφίλης κάποτε σε ένα πάνελ…

Ξένοι εθελοντές στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα- Οι διεθνείς “σταυροφόροι κατά του εβραιομπολσεβικισμού”

Η σημασία των ξένων εθελοντών στο πλευρό της Βέρμαχτ κατά την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα που ξεκινούσε σαν σήμερα το 1941 είναι δύσκολο να υποτιμηθεί. Ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε περίπου ένα εκατομμύριο και περιλάμβανε στρατιώτες τόσο από την ίδια την ΕΣΣΔ, όσο και από την κατεχόμενη Ευρώπη. Ξεχωριστή ήταν η περίπτωση της Γαλάζιας ή Κυανής μεραρχίας, αποτελούμενη από Ισπανούς και Πορτογάλους εθελοντές, με την έμμεση στήριξη των επίσημα ουδέτερων δικτατορικών χωρών τους.
Η αρχική επιτυχία της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα παρακίνησε έναν αριθμό εθελοντών να στρατολογηθούν στο πλευρό της Βέρμαχτ, κυρίως μέσω των Βάφεν Ες-Ες.  Αν και υπήρξαν εθελοντές και σε άλλα μέτωπα, το ανατολικό απορρόφησε τη μερίδα του λέοντος. Τα κίνητρα στρατολόγησης διέφεραν κάπως ανά περίπτωση, το κοινό μένος κατά των “εβραιομπολσεβίκων” ήταν όμως το συνδετικό στοιχείο αυτού του εθνικά και θρησκευτικά ετερόκλητου πλήθους.
Οι νεοσύλλεκτοι λάμβαναν μια πολύ στοιχειώδη στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία κάλυπτε επιφανειακά μια σειρά τομείς, χωρίς να υπάρχει κάποιυ ιδιαίτερη εξειδίκευση. Αυτή η έλλειψη κατάρτισης ήταν ένα από τα αίτια των μεγάλων απωλειών των συγκεκριμένων μονάδων. Από την άλλη, η συναίσθηση πως σε περίπτωση ήττας και επιστροφής θα τους περίμενε η τύχη του προδότη, πείσμωνε ιδιαίτερα τους ξένους εθελοντές που ήταν διατεθειμένοι να πολεμήσουν φανατισμένα τον κοινό εχθρό. Τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί της Βέρμαχτ προέρχονταν κυρίως από αιχμαλώτους κι όχι απευθείας από τα εργοστάσια πολεμικής βιομηχανίας του Ράιχ.
Φορούσαν στολές διαφορετικές από εκείνες των Γερμανών στρατιωτών και βρισκόταν υπό γερμανική διοίκηση. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρουσιάζονταν στα διακριτικά, τα οποία συνήθως είχαν κάποιο σημάδι που να παραπέμπει στην εθνική καταγωγή των στρατιωτών. Συνήθως βρίσκονταν υπό τη διοίκηση κάποιου Γερμανού, κάτι που δημιουργούσε προβλήματα επικοινωνίας, καθώς συχνά οι στρατιώτες μιλούσαν μόνο την μητρική τους. Διαφορετικοί ήταν και οι βαθμοί καθώς και οι διακρίσεις που λάμβαναν. Η απόδοσή τους στο μέτωπο ήταν άνιση μεταξύ των διάφορων μονάδων. Ακόμα και η συγκριτικά πετυχημένη Μεραρχία Βαλλόνων του Λεόν Ντεγκρέλ είχε υποστεί μια σειρά συντριπτικές ήττες, ενώ οι οι λιγότερο αποδοτικές μονάδες στέλνονταν εκτός πρώτης γραμμής του μετώπου, για την αντιμετώπιση του σοβιετικού ανταρτοπολέμου. Η βοήθεια που έδωσαν ωστόσο στο χιτλερικό κατακτητή ήταν σημαντική, συμβάλλοντας τόσο στην αρχικά γρήγορη προέλαση των Γερμανών, όσο και στην επιβράδυνση της κατάρρευσης της Βέρμαχτ, όταν ο Κόκκινος Στρατός άρχισε να αντεπιτίθεται, ιδιαίτερα μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ.
Σε ό,τι αφορούσε την εθνοτική σύνθεση των εθελοντών, προτεραιότητα δόθηκε αρχικά σε Δανούς και Νορβηγούς, στα πλαίσια των φυλετικών αντιλήψεων του καθεστώτος, ενώ ακολούθησαν Φινλανδοί, Σουηδοί και Ελβετοί. Στη συνέχεια άρχισαν να ενσωματώνονται, αρχικά μόνο στη Βέρμαχτ και όχι στα Βάφεν Ες-Ες “μη γερμανικής καταγωγής αλλοδαποί”, όπως Βαλλόνοι, Ισπανοί, Κροάτες και Γάλλοι. Ο στόχος δημιουργίας ενός “Παγγερμανικού Λαϊκού Στρατού” για τη δημιουργία ενός “Αμυντικού συνόρου προς την Ασία” δεν φαινόταν να ευδοκιμεί, καθώς ως τα μέσα του 1943 μόλις 27.000 “Άριοι” από βόρειες χώρες δήλωσαν εθελοντές, με έναν στους πέντε να παραιτείται σύντομα από τη θέση του. Μεγαλύτερη ήταν η επιτυχία με τους λεγόμενους Volksdeutsche, άτομα δηλαδή μακρινής συνήθως γερμανικής καταγωγής, από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Κροατία, καθώς περίπου 120.000 εξ αυτών κατατάχθηκαν στα Βάφεν Ες-Ες. Η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα εξάλλου σήμανε την παραπέρα χαλάρωση των φυλετικών κριτηρίων για εισδοχή στο πλευρό των ναζί. Για το λόγο αυτό εξάλλου προβλήθηκε ιδιαίτερα η ιδέα της “ευρωπαϊκής σταυροφορίας κατά του ασιατικού μπολσεβικισμού”, έτσι ο πολυεθνικός χαρακτήρας των συμμετεχόντων μετατρέπονταν σε προπαγανδιστικό εργαλείο.
Συνολικά συμμετείχαν 24 διαφορετικές εθνότητες, αρκετές από τις οποίες προέρχονταν από εδάφη της ΕΣΣΔ. Στην περίπτωση των τελευταίων η αντίθεση στη σοβιετική εξουσία, που χρονολογούνταν πριν τον πόλεμο (π.χ δυσαρέσκεια κουλάκων με την κολλεκτιβοποίηση, ιδιαίτερα στην Ουκρανία), διαπλεκόταν με εθνικιστικές αποσχιστικές τάσεις που στόχευαν να προωθήσουν μέσω της συνεργασίας με τον κατακτητή. Ιδιαίτερη περίπτωση ένοπλου δοσιλογισμού στην ΕΣΣΔ, που δεν υπαγόταν όμως σε γερμανική διοίκηση, ήταν ο Ρωσικός Απελευθερωτικός Στρατός του αυτόμολου τέως αξιωματικού του Κόκκινου Στρατού Βλασόφ, που αποτελούνταν κυρίως από εθνικά Ρώσους φανατικούς αντικομμουνιστές, ορισμένοι εξ αυτών εμιγκρέδες ή βετεράνοι των Λευκών στον Εμφύλιο.
Σε αρκετές περιπτώσεις νεοσυλλέκτων ο όρος “εθελοντής” ήταν μάλλον ευφημιστικός και παραπλανητικός, καθώς η αύξηση των απωλειών των Γερμανών και των συνεργατών τους όσο προχωρούσε ο πόλεμος καθιστούσε ολοένα και δυσκολότερη την εξεύρεση πρόθυμων συνεργατών για το μέτωπο. Προκρίθηκε λοιπόν η λύση της βίαης στρατολόγησης, οδηγώντας αντίστοιχα σε ιδιαίτερα χαμηλής αξιοπιστίας μονάδες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά λιποταξίας παρατηρούνταν σε στρατιώτες από τα Βαλκάνια και την ΕΣΣΔ (όπως για παράδειγμα η Μονάδα “Ανατολικών Τούρκων” των Βάφεν Ες-Ες), ενώ σταδιακά η απογοήτευση κατέλαβε όλα τα ξένα στρατεύματα. Παρόλαυτα, όπως ήδη αναφέρθηκε, η ταύτιση της τύχης πολλών δοσιλόγων με εκείνη του Τρίτου Ράιχ οδήγησε αρκετούς σε μάχη μέχρις εσχάτων, ακόμα και στη μάχη του Βερολίνου, ενώ παρατηρήθηκαν και αυτοκτονίες ξένων εθελοντών μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν απέστειλε ποτέ οργανωμένα εθελοντές στο Ανατολικό Μέτωπο, καθώς μια πρώτη απόπειρα του υποστράτηγου Γεωργίου Μπάκου να αποστείλει την λεγόμενη “κυανόλευκη μεραρχία” απέτυχε με παρέμβαση του ίδιου του Τσολάκογλου, που είχε λάβει πληροφορίες πως οι εθελοντές θα λιποτακτούσαν για να πολεμήσουν τους Ιταλούς. Στη συνέχεια του πολέμου, το φούντωμα της εαμικής αντίστασης συνέβαλε στο να μην επιχειρηθεί ποτέ κάτι ανάλογο, εξάλλου ο λαός ελάχιστη προθυμία έδειχνε να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ελληνικής καταγωγής εθελοντές στο πλευρό των ναζί συναντώνται ωστόσο στην ΕΣΣΔ, όπως μονάδες Ποντίων υπό τον συνταγματάρχη Σονίν Κρομιάδη.

Βlack "pandiera"






Αγρια ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ πέφτει πια και στην Ανταρσυ-Ναρίτικη "pandiera" (εκτός από το "Βαθύ-Μαύρο-που-το-παίζει-ροζ"), όπως επιβεβαίωσα και από τρίτους, πέρα από τις δικές μου εμπειρίες, που πληθαίνουν ορμητικά τον τελευταίο καιρό. Χωρίς πια τα συνήθη προσχήματα για "προσβλητικές εκφράσεις" η τον "κανονισμό του μπλογκ".

Υπάρχει ένας πανικός, απόρροια των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων και της όξυνσης της επίθεσης της άρχουσας τάξης, στο "αριστεροχώρι" η " ευρύτερο πασόκ". Που εκδηλώνεται με οξύτατες εσωτερικές διαφωνίες, σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού η απελπισμένων αντιπερισπασμών. Η γνώμη μου είναι πως αποτελεί αντανάκλαση της όποιας πολιτικής αποδιοργάνωσης στο εγχώριο παραδοσιακό αστικό πολιτικό σύστημα έχουν επιφέρει οι γενικότερες ανακατατάξεις. Είτε αυτές, οι ανεξέλεγκτες, που απορρέουν από τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, είτε αυτές, που συλλογικά-μελετημένα επιχειρεί ο Ιμπεριαλισμός για να αντιμετωπίσει την κρίση και να αξιοποιήσει τον θετικό γι αυτόν συσχετισμό δύναμης απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαούς. Εν όψει ακόμη βαθύτερης κρίσης.
Ανέκαθεν, από πολύ νωρίς, ο ελληνικός "αριστερισμός" δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μασκαρεμμένο με μπερέδες κλπ. δεξιό καιροσκοπισμό, πραγματοποιούμενο με υπεργολαβικούς σχηματισμούς στρατολογημένους από διάφορα αστικά και μικροαστικά στρώματα, κατευθείαν με την καθοδήγηση των μηχανισμών της α.τ.
Είναι ευκαιρία, τώρα, που τάχουν χαμένα και βρίσκονται σε ανακατατάξεις, να τους λιανίσουμε. Μαζί με τα παραδοσιακά ταξικά χαμηλά στρώματα της "εθνικοφροσύνης", που επίσης περνάει την ίδια κρίση και "απώλεια προσανατολισμού". Είναι δυό όψεις του ίδιου ακριβώς φαινομένου.

απο τον Σεχτάρ τον Τρομερό 



Εξηγείται





Είναι τόσες οι προσαρμογές της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της τις προηγούμενες δεκαετίες γύρω από το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα», ώστε σήμερα το κάθε αστικό κόμμα μπορεί να διαλέγει όποια θέλει, για να στηρίξει τις θέσεις του σε τέτοιες «ιστορικές τοποθετήσεις». Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε ως τεκμήριο ορθότητας της πολιτικής του από τοποθετήσεις του Ευ. Αβέρωφ για τη «μακεδονική γλώσσα», μέχρι τους χειρισμούς του Κων/νου Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή. Αυτή η ευχέρεια χρήσης θέσεων στηρίζεται στο ότι οι αστικές κυβερνήσεις παραδοσιακά ενάλλασσαν τον εθνικισμό με τον κοσμοπολιτισμό, ή λειτουργούσαν με «μείγματα» και των δύο, ανάλογα με τις κατά καιρούς βλέψεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην περιοχή. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σήμερα να ψωνίζει ...«δικαίωση» της πολιτικής του από τοποθετήσεις παλιών πρωθυπουργών και υπουργών της ΝΔ. Σε συνέχεια αυτού του έργου, η ΝΔ σήμερα όλο και περισσότερο κάνει λόγο για «τετελεσμένα» που δημιουργούνται με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Ετσι, στρώνεται το έδαφος για να υλοποιήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση τη συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία τώρα λέει πως απορρίπτει! Εξηγείται αυτό το ανακάτεμα. Αλλωστε, το πλαίσιο είναι δοσμένο εδώ και δεκαετίες για όλες τις αστικές κυβερνήσεις, κι αυτό δεν είναι άλλο από τη διαχρονική προσήλωση στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που κουμπώνουν με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Αυτό περιγράφει και το άρθρο 2 της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, για το οποίο κυβέρνηση και ΝΔ δεν έχουν βγάλει τσιμουδιά στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Πάγος νερού και σημάδια αρχαίου ωκεανού στη Δήμητρα


Η αποστολή «Dawn» της NASA αποκαλύπτει ότι ο νάνος πλανήτης της ζώνης των αστεροειδών είναι ένας δυναμικός και εξελισσόμενος κόσμος, με αρκετό νερό σε μορφή πάγου, ίσως ακόμη και σε υγρή μορφή στο υπέδαφος



Στο βόρειο τμήμα του κρατήρα Juling, που είναι σχεδόν πάντα σκιασμένο, η «Χαραυγή» ανίχνευσε πάγο νερού
Στο βόρειο τμήμα του κρατήρα Juling, που είναι σχεδόν πάντα σκιασμένο, η «Χαραυγή» ανίχνευσε πάγο νερού
Το σκάφος της αποστολής «Dawn» («Χαραυγή») της NASA, που από το 2015 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον νάνο πλανήτη Δήμητρα (Ceres), έχει μπει στην τελική φάση της αποστολής του, κατεβαίνοντας σε τροχιά ύψους μόλις 50 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια, δέκα φορές πιο κοντά απ' ό,τι είχε βρεθεί έως τώρα. Η διαστημοσυσκευή έχει ήδη στείλει φωτογραφίες και μετρήσεις που έχουν δημιουργήσει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον γι' αυτόν τον μικρό πλανήτη, διαμέτρου 945 χιλιομέτρων, και η συνέχεια από τόσο χαμηλό ύψος αναμένεται εντυπωσιακή. Η νέα τροχιά επιλέχθηκε μεταξύ 45.000 διαφορετικών παραλλαγών, με τρόπο που να μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες για επιστημονικές παρατηρήσεις.
Δύο νέες μελέτες από την επιστημονική ομάδα της αποστολής δείχνουν ότι ο φλοιός της Δήμητρας είναι ένα μείγμα από πάγο, άλατα και ένυδρα ορυκτά, τα οποία έχουν υποστεί γεωλογικές μεταβολές στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα. Ο σημερινός φλοιός αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αρχαίου ωκεανού. Επιπλέον, κάτω από το στερεό φλοιό φαίνεται να υπάρχει ένα πιο μαλακό και παραμορφώσιμο στρώμα, που ίσως περιέχει σε υγρή μορφή μέρος του νερού του αρχαίου ωκεανού.
Ηφαίστεια πάγου
Η προσεδάφιση στη Δήμητρα ώστε να μελετηθεί το έδαφός της είναι τεχνικά πολύ δύσκολη και θα διακινδύνευε τη μόλυνση του νάνου πλανήτη με ζωή από τη Γη. Γι' αυτό οι ερευνητές χρησιμοποιούν βαρυτικές μετρήσεις για να κάνουν εκτιμήσεις για τη σύνθεση και το εσωτερικό της. Τρεις κρατήρες (Occator, Kerwan, Yalode) και το όρος Αχούνα συνδέονται με παρατηρήσεις βαρυτικών ανωμαλιών, αιτία των οποίων ίσως είναι η κρυοηφαιστειότητα. Τέτοια ηφαίστεια υγρού νερού και πάγου συμπαρασύρουν άλατα στην επιφάνεια, που αποτίθενται γύρω από το σημείο εκτόνωσης.

Φωτογραφία από ύψος 450 χιλιομέτρων, που αναδεικνύει το διάστικτο από κρατήρες ανάγλυφο της επιφάνειας της Δήμητρας, με φόντο τη διαστημική άβυσσο. Η διαστημοσυσκευή «Dawn» σύντομα θα αρχίσει να στέλνει φωτογραφίες από ύψος μόλις 50 χιλιομέτρων
Φωτογραφία από ύψος 450 χιλιομέτρων, που αναδεικνύει το διάστικτο από κρατήρες ανάγλυφο της επιφάνειας της Δήμητρας, με φόντο τη διαστημική άβυσσο. Η διαστημοσυσκευή «Dawn» σύντομα θα αρχίσει να στέλνει φωτογραφίες από ύψος μόλις 50 χιλιομέτρων
Ο φλοιός της Δήμητρας, αν και αρκετά στερεός, έχει πυκνότητα που είναι πολύ κοντά σε αυτήν του πάγου, αντί εκείνης των πετρωμάτων. Για να μελετήσει τη στερεότητα και σύνθεση του φλοιού, ομάδα επιστημόνων εξέτασε την τοπογραφία της επιφάνειας. Ενας φλοιός που αποτελείται κυρίως από πετρώματα μπορεί να παραμείνει σταθερός επί δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ ένας λίγο συνεκτικός φλοιός, με πάγο και άλατα, θα άλλαζε σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου. Η χρήση των δεδομένων της αποστολής για την ανάπτυξη μαθηματικού μοντέλου σε υπολογιστή αποκάλυψε ότι ο φλοιός της Δήμητρας είναι μείγμα πάγου, αλάτων, πετρωμάτων και ενός ακόμη συστατικού, που εκτιμάται ότι είναι κλαθράτες (ένυδρες χημικές ενώσεις, στις οποίες μόρια νερού σχηματίζουν «κλουβιά» γύρω από μόρια αερίων, δομή 100 έως 1.000 φορές πιο ανθεκτική από τον πάγο, αν και έχει παρόμοια πυκνότητα). Οι ερευνητές θεωρούν ότι η Δήμητρα στο παρελθόν είχε πιο έντονα επιφανειακά χαρακτηριστικά, που εξομαλύνθηκαν όμως στο πέρασμα του χρόνου. Το ίσωμα των βουνών και των κοιλάδων απαιτεί έναν ανθεκτικό φλοιό που ακουμπάει πάνω σε ένα πιο παραμορφώσιμο στρώμα. Σε αυτό μπορεί να υπάρχει και υγρό νερό από τον αρχικό ωκεανό.
Τα πάντα ρει
Δύο άλλες επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν ότι η Δήμητρα, ο μοναδικός νάνος πλανήτης του εσωτερικού ηλιακού συστήματος, είναι ένας δυναμικός κόσμος που συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει. Από παρατηρήσεις στο ορατό και υπέρυθρο τμήμα του φάσματος που έκανε η διαστημοσυσκευή «Dawn» έχει ανιχνευτεί πάγος νερού σε πάνω από δέκα σημεία της Δήμητρας. Ενα από αυτά είναι το σε μόνιμη σκιά βόρειο τοίχωμα του κρατήρα Juling, διαμέτρου 20 χιλιομέτρων. Η στενή παρατήρηση αυτής της περιοχής, μεταξύ Απρίλη και Οκτώβρη 2016, έδειξε αύξηση της ποσότητας πάγου στο τοίχωμα του κρατήρα, ένδειξη εποχιακής μεταβολής, καθώς η Δήμητρα κινείται στην τροχιά της γύρω από τον Ηλιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι όταν αυξάνεται η θερμοκρασία απελευθερώνονται υδρατμοί από το υπέδαφος, οι οποίοι παγώνουν μόλις αναδυθούν από το τοίχωμα του κρατήρα. Η εποχιακή θέρμανση μπορεί να προκαλεί και κατολισθήσεις στα τοιχώματα των κρατήρων, από τις οποίες αποκαλύπτονται λωρίδες πάγου που βρίσκονται ακριβώς από κάτω.

Κατολίσθηση Τύπου I στην επιφάνεια της Δήμητρας, με το χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα, ανάλογο των κατολισθήσεων σε παγετώνες στη Γη. Είναι συνήθης σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, εκεί όπου το μεγαλύτερο μέρος του πάγου θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Το «Dawn» εντόπισε και πολλές κατολισθήσεις Τύπου II (μοιάζουν περισσότερο με τις χιονοστιβάδες της Γης), αλλά και Τύπου ΙΙΙ, που συνδέονται με υλικά που εκτινάχθηκαν από προσκρούσεις μετεωριτών
Κατολίσθηση Τύπου I στην επιφάνεια της Δήμητρας, με το χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα, ανάλογο των κατολισθήσεων σε παγετώνες στη Γη. Είναι συνήθης σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, εκεί όπου το μεγαλύτερο μέρος του πάγου θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Το «Dawn» εντόπισε και πολλές κατολισθήσεις Τύπου II (μοιάζουν περισσότερο με τις χιονοστιβάδες της Γης), αλλά και Τύπου ΙΙΙ, που συνδέονται με υλικά που εκτινάχθηκαν από προσκρούσεις μετεωριτών
Προηγούμενη επεξεργασία στοιχείων της αποστολής «Dawn» είχε δείξει ότι ο φλοιός του νάνου πλανήτη έχει πάχος 40 χιλιομέτρων και είναι πλούσιος σε νερό, άλατα, ίσως ακόμη και οργανικές ουσίες. Η δεύτερη από τις νεότερες μελέτες αποκαλύπτει αλλαγές στην επιφάνεια της Δήμητρας, με τη μορφή υλικών που αποκαλύπτονται μετά από μετακινήσεις επιφανειακών στρωμάτων, λόγω προσκρούσεων μετεωριτών, κατολισθήσεων ή και κρυοηφαιστειότητας. Σε περισσότερα από 130 σημεία είχαν εντοπιστεί ανθρακικά άλατα - κυρίως ανθρακικό νάτριο, δηλαδή η κοινή μαγειρική σόδα - που σχηματίστηκαν μέσα στον αρχαίο ωκεανό. Τώρα όμως εντοπίστηκαν και περιοχές όπου συνυπάρχει νερό μαζί με τα άλατα, ή ακριβέστερα τα άλατα βρίσκονται με την ένυδρη κρυσταλλική μορφή τους. Ο πάγος νερού δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ στην επιφάνεια της Δήμητρας, εκτός από περιοχές που είναι μόνιμα στη σκιά. Κατ' ανάλογο τρόπο, τα εκτεθειμένα στην επιφάνεια ένυδρα ανθρακικά άλατα τελικά θα έχαναν το νερό τους και θα γίνονταν άνυδρα, σε μια μεγαλύτερη χρονική κλίμακα, μερικών εκατομμυρίων ετών. Η ύπαρξη σήμερα τέτοιων ένυδρων αλάτων στην επιφάνεια της Δήμητρας είναι απόδειξη πρόσφατης - σε γεωλογική κλίμακα - γεωλογικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, η μεγάλη ποικιλία υλικών που εκτίθενται λόγω αυτής της δραστηριότητας δείχνει ότι η σύνθεση του φλοιού της Δήμητρας δεν είναι ομοιόμορφη. Αυτές οι ανομοιομορφίες μπορεί να δημιουργήθηκαν κατά το πάγωμα του αρχαίου ωκεανού, όταν σχηματίστηκε ο φλοιός, ή αργότερα, ως αποτέλεσμα προσκρούσεων μεγάλων μετεωριτών.

Το όρος Αχούνα, το ψηλότερο της Δήμητρας (4.000 μέτρα) είναι ένα από τα δεκάδες σημεία του πλανήτη όπου εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες ανθρακικού νατρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια κοιτάσματα εμφανίζονται στον πάτο, στο χείλος και τις πλαγιές κρατήρων ή στα χώματα που εκτινάσσονται λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών
Το όρος Αχούνα, το ψηλότερο της Δήμητρας (4.000 μέτρα) είναι ένα από τα δεκάδες σημεία του πλανήτη όπου εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες ανθρακικού νατρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια κοιτάσματα εμφανίζονται στον πάτο, στο χείλος και τις πλαγιές κρατήρων ή στα χώματα που εκτινάσσονται λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: http://dawn.jpl.nasa.gov

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ - ΣΙΣΜΑΝΗ Ζωγράφισε το άσπρο που έχει το κάθε μαύρο στη ζωή


Μια μικρή αναφορά στην κομμουνίστρια εικαστικό και στο λεύκωμά της «Χίος - Τρίκερι - Μακρόνησος - Τρίκερι 1948 - 1952. Γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα»

«Το τηλεγράφημα για τους μελλοθάνατους, ένας από τους 18 ήταν ο αρραβωνιαστικός της...»
«Το τηλεγράφημα για τους μελλοθάνατους, ένας από τους 18 ήταν ο αρραβωνιαστικός της...»
Η Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη είναι μια από τις δεκάδες εικαστικούς που αφουγκράστηκαν, συνδέθηκαν και τελικά εξέφρασαν και με το έργο τους τις αγωνίες, τις ελπίδες, τους αγώνες, την προοπτική του λαού μας. Η δύναμη και η ουσία του έργου τους είναι ότι τροφοδότησαν τη μνήμη όλων, κι εκείνων που έζησαν αυτές τις μεγάλες στιγμές, αλλά κι εκείνων που ήρθαν πολύ αργότερα...

Ποια είναι η Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη...
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1911 και το 1927 ξεκίνησε τις εικαστικές της σπουδές στο Παρίσι, απ' όπου αποφοίτησε το 1931. Από το 1943 έως το 1959 μαθήτευσε στο πλάι του σπουδαίου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη.
Το 1935 διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου εργάστηκε για 14 χρόνια. Στη διάρκεια της Κατοχής οργανώθηκε και πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Στις 28 Οκτώβρη του 1943 τραυματίστηκε στο μπλόκο των ναζί κατακτητών στην Τράπεζα. Κατάφεραν να τη φυγαδεύσουν και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο με άλλο όνομα. Τα χρόνια 1948 - 1952 εξορίζεται. Χίος, Τρίκερι, Μακρόνησος και πάλι Τρίκερι. Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ μέλος του οποίου παρέμεινε έως το τέλος της ζωής της, το 1996.
Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, με τη μάσκα, με το γράψιμο και τη δημοσίευση μελετών, άρθρων, ποιημάτων και μεταφράσεών της.
Το λεύκωμα «Γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα»
Σταθμός στην πολύχρονη προσφορά της μπορεί να χαρακτηριστεί το λεύκωμα «Γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα», στο οποίο παρουσιάζονται 200 σκίτσα γυναικών, αλλά και σκηνών της καθημερινής τους ζωής στα ξερονήσια και τις φυλακές. Ενα ιστορικό ντοκουμέντο - εικαστικό ευρετήριο του αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική απελευθέρωση.

Αυτοπροσωπογραφία, Τρίκερι 1951
Αυτοπροσωπογραφία, Τρίκερι 1951
Ακόμα και τώρα, ξεφυλλίζοντας κανείς το λεύκωμα, μπορεί να διαπιστώσει ότι τα σχέδια καταφέρνουν και κρατούν τη βαθιά συγκίνηση της στιγμής που σχεδιάστηκαν. Με τα σκίτσα της φανερώνει την αλύγιστη στάση των γυναικών που πέρασαν από την αφάνεια στο προσκήνιο της Ιστορίας, συνδεόμενες με την πιο πρωτοπόρα ιδεολογία και τα πιο υψηλά ιδανικά.
«Θέλω να βεβαιώσω, πρώτα απ' όλα, πώς είναι αληθινό πέρα ως πέρα. Το λεύκωμα παρουσιάζει την εξόριστη όπως ακριβώς ήταν. Αγέρωχη, χαρούμενη, ζωντανή και αδάμαστη. Το βλέμμα της πολλές φορές κοιτάζει πέρα με νοσταλγία, κάποτε ο πόνος ή κάποια αρρώστια, την λυγάει. Για λίγο όμως. Την άλλη στιγμή αρπάζει τον κουβά της και τρέχει να προλάβει τις δουλειές της.
Η ομαδική ζωή τις βοηθάει να νικήσουν τις μικροαδυναμίες τους, το τραγούδι δεν λείπει από τα χείλη τους και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που ετοιμάζουν καθημερινά δεν τις αφήνουν να μελαγχολήσουν...
Σκοπός μου δεν ήταν να περιγράψω την εξορία. Αλλες γράψανε λεπτομερειακά γι' αυτήν. Εγώ προσπάθησα να δικαιολογήσω τον καλλιτέχνη... που όταν ζήτησε ψυχική παρηγοριά στην τέχνη, για να μπορέσει ν' αντέξει τις δύσκολες ώρες, μπόρεσε να δει τις ομορφιές, το άσπρο, που έχει το κάθε μαύρο στη ζωή».
Χίος - Τρίκερι - Μακρόνησος - Τρίκερι
Στο λεύκωμα, πέρα από τα σκίτσα αποτυπώνονται μέσα από κείμενα της ζωγράφου και πλευρές από τη ζωή στην εξορία.
Μαθαίνουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της... Πώς κατάφερε στο Τρίκερι να στήσει μια μικρή σκηνή, που ήταν το εργαστήριό της, και μέσα από την τέχνη της κατάφερνε να ξεχάσει «όλα τα ανυπόφορα». Μαθαίνουμε όμως και για εκείνες τις στιγμές που δεν χώρεσαν σε ένα σκίτσο, που δεν κατόρθωσε να αποτυπώσει...

«Είχαμε φτιάσει συνεργεία. Τσαγκαρίνες, παπλωματούδες, ράφτρες, μαραγκούδικο. Εχουμε καθηγήτριες του Γυμνασίου που δίδασκαν αρχαία, μαθηματικά, ιστορία. Οσες ξέρανε ξένες γλώσσες διδάσκανε. Αλλες δασκάλες αναλάβανε τις αναλφάβητες. Είχα κι εγώ τριάντα μαθήτριες που ζωγραφίζανε καρτάκια για την αλληλογραφία των εξορίστων με τα σπίτια τους. Τους έκανα και σκηνικά για τις παραστάσεις και κοστούμια...»
«Είχαμε φτιάσει συνεργεία. Τσαγκαρίνες, παπλωματούδες, ράφτρες, μαραγκούδικο. Εχουμε καθηγήτριες του Γυμνασίου που δίδασκαν αρχαία, μαθηματικά, ιστορία. Οσες ξέρανε ξένες γλώσσες διδάσκανε. Αλλες δασκάλες αναλάβανε τις αναλφάβητες. Είχα κι εγώ τριάντα μαθήτριες που ζωγραφίζανε καρτάκια για την αλληλογραφία των εξορίστων με τα σπίτια τους. Τους έκανα και σκηνικά για τις παραστάσεις και κοστούμια...»
«Πώς να ζωγραφίζω όμως σκηνές απόγνωσης; Παίρνανε τις γυναίκες μας για στρατοδικείο... Με τι καρδιά να γίνω θεατής; Να ξεχωρίσω από τις άλλες για να ζωγραφίσω;... Ημουν ένα με αυτές όλες. Μια αξεχώριστη μονάδα. Η ψυχή μου εκείνη τη στιγμή είχε ξεχάσει την Τέχνη. Ζούσε την πραγματικότητα τη φοβερή. Και περιμέναμε εκτελέσεις. Και γίνανε...
Αλλά να που θυμήθηκα μιαν άλλη εικόνα: Την Ρόζα, καθώς απομακρυνόταν η βάρκα, να μας χαιρετά, σείοντας τις χειροπέδες και κοντά της την Γκότση, την Τζένη, την Αννα και τ' άλλα κορίτσια μας, που τις πήγαιναν στη Λάρισα να τις βασανίσουν. Τέτοιες σκηνές δεν μπόρεσα να τις ζωγραφίσω. Πάλι καλά που βρήκα τη δύναμη ν' απαθανατίσω δύο εικόνες από το αρματαγωγό που μας πήγαινε στη Μακρόνησο. Εκεί, γυναίκες κουβάρια μαζί με δέματα, προσπαθούν, το βράδυ, να κοιμηθούν. Και το πρωί, φρεσκάρονται και χτενίζονται...».
«Ταξιδεύουμε» μαζί της σε αυτούς τους τόπους εξορίας...
«Στη Χίο, είναι κλεισμένες, όλη μέρα μέσα σε θαλάμους και έχουν μόνο μια ώρα έξοδο στην αυλή. Εκείνη τη μια ώρα, όμως, προφταίνουν ν' ανακαλύψουν, στις όχτες και να μαζέψουν λίγα λουλουδάκια την άνοιξη και να χρησιμοποιήσουν για βάζα, κονσερβοκούτια σκεπασμένα με πλεχτά κεντήματα που τα κρεμούνε στους τοίχους για να στολίσουν τον απέραντο θάλαμο των γυναικών. (...)
Το ταξίδι που κάναμε για το Τρίκερι, ήταν θαλασσοπνιγμός. Τέτοια ήταν πάντα τα ταξίδια μας. Φτάσαμε βραδινή ώρα στο χωριό και νυχτώσαμε στον ανήφορο. Η βροχή καταρρακτώδης. Κατάλυμα κανένα. Ολα τα υπάρχοντά μας μουσκεμένα. Βρήκαμε λαγούμια υπόγεια, από παλιούς εξόριστους, πλημμυρισμένα. Εκεί τρυπώσαμε. Εκεί βολευτήκαμε τη νύχτα...
Στη Μακρόνησο, τρεις μέρες μας άφησαν ήσυχες με φοβέρα και περισυλλογή και την άλλη, στις 30 του Γενάρη 1950, μας ξύπνησαν από τις 4 τη νύχτα. Ηταν η μέρα της δοκιμασίας. Χίλιες γυναίκες είχαμε φύγει από το Τρίκερι. Το πρωί, οι 800 στάθηκαν στη γραμμή, χωρίς δήλωση. Παρ' όλο το βάναυσο ξύλο που δοκιμάσαμε, τα ουρλιαχτά και τις φοβέρες».
«Παρακολουθούμε» μαζί της τις πρόβες των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι για να ανεβάσουν τον «Προμηθέα Δεσμώτη».
«Για μας, ο Προμηθέας ήταν εκείνος που δεν κάνει δήλωση. Που δέχεται καλύτερα να μείνει καρφωμένος στο βράχο του και στο μαρτύριό του, όπως κι εμείς, παρά να υποκύψει στη βία. Για μας ο Προμηθέας είμαστε εμείς και όλα τα λόγια του δράματος μας ταίριαζαν σα γάντι. Τον Ερμή, τον λέγαμε το "χαφιεδάκι". Ο Ηφαίστος ήταν ο εργάτης που σφυρηλατεί τα δεσμά του. Ο Ωκεανός; Ητανε ο θείος μου, που μου είχε γράψει, λίγες μέρες πριν, για να με ορμηνέψει να μετανοήσω. Τα άλλα πρόσωπα ήταν διαλεγμένα όλα με πολύ προσοχή - είχαμε δα υλικό, 4.000 γυναίκες ζούσαμε τότε στο Τρίκερι».

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 «Τροπαιούχες» στα κέρδη FIFA, πολυεθνικές και βιομηχανία τζόγου



Οδεύοντας προς το τέλος της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ της Ρωσίας, με την 3η και τελευταία αγωνιστική να ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιούνη, σε αγωνιστικό επίπεδο οποιαδήποτε προγνωστικά για τον τελικό νικητή κρίνονται παρακινδυνευμένα... Οι πραγματικοί «νικητές» όμως έχουν ήδη αναδειχθεί και δεν είναι άλλοι από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ, τις πολυεθνικές που σχετίζονται με διάφορους τρόπους - άμεσους ή έμμεσους - με τη διοργάνωση, αλλά και την τεράστιων διαστάσεων και ταχύτατα αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια βιομηχανία του τζόγου.

Οι «νικητές» αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το Μουντιάλ, αξιοποιώντας το γεγονός ότι αποτελεί τη δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Κυρίως όμως αξιοποιούν την ολοένα αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, του λαοφιλέστερου των αθλημάτων, τη σύνδεσή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη μετατροπή του σε πανάκριβο εμπορικό προϊόν, με τα ποσά που τζιράρονται στην ποδοσφαιρική βιομηχανία να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ολόκληρων χωρών.
Με κινέζικο «σωσίβιο» σώθηκε η παρτίδα
Περίπου ένα χρόνο πριν, το βασικό πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η FIFA μπροστά στο Μουντιάλ ήταν αυτό των χορηγών. Πολλές πολυεθνικές, για λόγους προστασίας του «προφίλ» τους, δεν ήθελαν να συνδεθούν με τη FIFA, μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς στις τάξεις της. Ρόλο έπαιξαν και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Πολυεθνικές με έδρα τις ΗΠΑ και την ΕΕ, εν μέσω όξυνσης των σχέσεων των δυνάμεων αυτών με τη Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναπτύξουν δράση στο Μουντιάλ. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπορικής αποτυχίας της διοργάνωσης, παρενέβη - σωτήρια για τη FIFA - ο κινεζικός παράγοντας.

Πίσω από το θέαμα των αγώνων του Μουντιάλ κρύβεται ένα κερδοφόρο «πάρτι» για τις πολυεθνικές που αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση γύρω από τη διοργάνωση
Associated Press
Πίσω από το θέαμα των αγώνων του Μουντιάλ κρύβεται ένα κερδοφόρο «πάρτι» για τις πολυεθνικές που αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση γύρω από τη διοργάνωση
«Αυτό το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική ευκαιρία για να κάνουν μάρκετινγκ οι κινεζικές μάρκες», είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο ο Ζιάο Γιουν, προεδρος της «China Sports Media». Λίγο μετά, τα λόγια του έγιναν πράξη. Για πρώτη φορά, τέσσερις πολυεθνικές με έδρα την Κίνα υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας για χορηγία του Moυντιάλ, προσβλέποντας και στη γενικότερη συνεργασία με τη FIFA, στο πλαίσιο του στόχου της Κίνας για τη δημιουργία μιας δυνατής ποδοσφαιρικής αγοράς. Στις συγκεκριμένες δε συμφωνίες, εκτός των ποσών που δόθηκαν από τις κινεζικές πολυεθνικές ως μέρος της χορηγίας, συμπεριλαμβάνονταν 835 εκατ. δολάρια, που δόθηκαν για διαφημιστικούς λόγους από κινεζικές εταιρείες.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η φημολογία που αναπτύχθηκε μετά τις συμφωνίες, για ενδεχόμενη ανάθεση του Μουντιάλ του 2030 στην Κίνα, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί.
Κέρδη σε όλους τους τομείς
Και αφού τελικά ο κινεζικός παράγοντας διέσωσε τα εμπορικά σχέδια της FIFA, τη «σκυτάλη» πήραν τα μπλοκάκια προκειμένου οι εμπλεκόμενοι να μετρήσουν τα κέρδη τους. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, τα φετινά έσοδα μόνο της FIFA ως διοργανώτριας αρχής του Μουντιάλ - από τις συμφωνίες με τους χορηγούς, τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα - αναμένονται αυξημένα κατά 1,3 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο Μουντιάλ, του 2014, ξεπερνώντας τα 6,5 δισ., με καθαρά κέρδη 1,7 δισ. Η δε αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, σε σχέση με το 2014, είναι της τάξης του 2%.

Η εμπορική εκμετάλλευση της μάζας των φιλάθλων αποτελεί έναν από τους πλέον κερδοφόρους τομείς της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας
Associated Press
Η εμπορική εκμετάλλευση της μάζας των φιλάθλων αποτελεί έναν από τους πλέον κερδοφόρους τομείς της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας
Αμύθητα είναι βέβαια και τα κέρδη που αποκομίζουν οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται γύρω από το Μουντιάλ: Εταιρείες αθλητικών ειδών, τροφίμων και ποτών, νέων τεχνολογιών κ.ά. Η δε αποκλειστικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διοργάνωση, την οποία τους παρέχουν τα συμβόλαια συνεργασίας με τη FIFA, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις εν λόγω εταιρείες στον ανταγωνισμό με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία κινεζικής εταιρείας στο χώρο της γαλακτοκομίας, που εξασφάλισε τα δικαιώματα πώλησης προϊόντων γιαουρτιού και παγωτού στους κατόχους εισιτηρίων όλων των αγώνων, και στις 11 πόλεις της Ρωσίας όπου αυτοί πραγματοποιούνται.
Τέλος, τεράστιο τζίρο καταγράφουν και πολυεθνικές με δράση σε παράπλευρους τομείς της διοργάνωσης. Πολλές έχουν το ρόλο του αποκλειστικού χορηγού ομάδων ή και παικτών που αγωνίζονται στο Μουντιάλ.
Αστρονομικά ποσά στην αγορά του τζόγου
Από το παγκόσμιο «πάρτι» κερδών σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η βιομηχανία του τζόγου, που άλλωστε διανύει περίοδο συνεχούς ανάπτυξης. Και το Μουντιάλ προσφέρει ιδανική ευκαιρία για την παγκόσμια στοιχηματική αγορά να ζήσει μέρες ευφορίας.
Οι 64 αγώνες της διοργάνωσης, για καθέναν από τους οποίους υπάρχει πληθώρα στοιχηματικών προτάσεων, όχι μόνο για το αποτέλεσμα ή τον νικητή αλλά για κάθε παράμετρο του ματς (άουτ, κόρνερ, δοκάρια, κάρτες, λεπτά στα οποία σημειώνονται τα γκολ κ.λπ.), προβλέπεται να εκτοξεύσουν στα ύψη τον στοιχηματικό τζίρο.
Το υπόβαθρο είναι ήδη ιλιγγιώδες: Υπολογίζεται ότι τα έσοδα των στοιχηματικών εταιρειών στο Μουντιάλ του 2014 έφτασαν τα 60 δισ. δολάρια παγκοσμίως, στην επίσημη αλλά και στην παράνομη αγορά. Για τη δε διοργάνωση της Ρωσίας εκτιμάται ότι τα ποσά θα κινηθούν αρκετά υψηλότερα, εξαιτίας και της αύξησης των διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών.
Σ' αυτό συντελούν άλλωστε η περαιτέρω ανάπτυξη και η μαζικότερη - σε σχέση με 4 χρόνια πριν - χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, tablets κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπολογίστηκε λίγο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, ο τζίρος μόνο μίας από τις μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ κατά το διάστημα του ενός μήνα που θα διαρκέσει το Μουντιάλ.

TOP READ