Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που φέρνει ξανά πρώτο τον Αλεξάντερ Λουκασένκο (με 80,23%) για έκτη συνεχόμενη θητεία, από το 1994, ενώ η βασική υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που πήρε 9,9%, έχει φύγει στη Λιθουανία.
Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις για να παρέμβουν στη χώρα με δεδομένο ότι από τη Λευκορωσία περνούν ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Δύση.

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Λουκασένκο στο Μίνσκ

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα υπέρ του προέδρου της Λευκορωσίας λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση που οργανώνει η αντιπολίτευση στο Μινσκ.
Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ανέφεραν ότι η κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία ανθρώπους από άλλες περιοχές της χώρας και ότι πολλοί εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.
ℹ️   Η Λευκορωσία συγκλονίζεται εδώ και μία εβδομάδα από τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον Λουκασένκο για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

AP Photo | Mstyslav Chernov

Χιλιάδες σε διαδήλωση στήριξης του Λουκασένκο AP Photo | Sergei Grits

Για προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης υπέρ της αντιπολίτευσης κατηγορεί το ΝΑΤΟ ο Λουκασένκο

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της.
«Αγαπητοί φίλοι, σας κάλεσα εδώ όχι για να υπερασπιστείτε εμένα αλλά επειδή, για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα, την ανεξαρτησία της και τις οικογένειές σας», είπε ο Αλ. Λουκασένκο μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Μινσκ.
«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ μας ζητά να διεξάγουμε νέες εκλογές. Αν υποκύψουμε στις επιθυμίες τους, θα πεθάνουμε ως κράτος», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι νατοϊκά άρματα και αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα. Είπε επίσης ότι οι γειτονικές χώρες, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ουκρανία «μας διατάζουν να κάνουμε νέες εκλογές» καταγγέλοντας ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα του «μια κυβέρνηση από το εξωτερικό».
Λίγη ώρα μετά την ομιλία, το ρωσικό πρακτορείο είδήσεων TASS, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής άσκησης από αύριο μέχρι και τις 20 Αυγούστου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Ο στρατός της Λευκορωσίας θα εκπαιδευτεί για να ενισχύσει τα δυτικά σύνορα της χώρας στο πλαίσιο αυτής της άσκησης», πρόσθεσε.

Έτοιμη για παροχή στρατιωτικής βοήθειας «αν χρειαστεί» η Μόσχα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Λευκορώσο ηγέτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Μινσκ, «εφόσον χρειαστεί», στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Στην ίδια ανακοίνωση, το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι στη Λευκορωσία ασκούνται εξωτερικές πιέσεις, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον.
Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις για να παρέμβουν στη χώρα με δεδομένο ότι από τη Λευκορωσία περνούν ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Δύση.
Εκατοντάδες –αναφέρεται στο βίντεο, διαμαρτυρήθηκαν στη Белтелерадиокомпания, ενώ υπό αυξημένη προστασία ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνοσυνέλευσης μίλησε στους δημοσιογράφους.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA ανέφερε ο Ρώσος δημοσιογράφος Artyom Vazhenkov αφέθηκε ελεύθερος (το βράδυ της 11ης Αυγούστου, τέθηκε υπό κράτηση για υποψία συμμετοχής σε μαζικές ταραχές) και όπως εξήγησε ο δικηγόρος του, ο Βαζένκοφ επιστρέφει στη Ρωσία, αλλά παραμένει ύποπτος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, οι διαδηλώσεις το Σάββατο ήταν ειρηνικές.
Εν τω μεταξύ, ο σημερινός πρόεδρος επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο του Υπουργείου Άμυνας και πραγματοποίησε συνάντηση.
Για άλλη μια φορά δήλωσε ότι βλέπει στοιχεία εξωτερικής παρέμβασης, αλλά δεν θα παραδώσει τη χώρα και απορρίπτει την επίμονα προτεινόμενη διαμεσολάβηση της Δύσης.
ℹ️   Θυμίζουμε πως Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία είχαν προτείνει ένα σχέδιο διαμεσολάβησης που προέβλεπε τη συγκρότηση ενός «εθνικού συμβουλίου» με στόχο τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης … και Λουκασένκο απάντησε «Δεν έχουμε ανάγκη καμία ξένη κυβέρνηση, κανέναν μεσολαβητή», κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Χωρίς να θέλω να προσβάλω τους ηγέτες αυτών των κρατών, θα ήθελα να τους πω να ασχοληθούν με τις υποθέσεις τους», τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι διαδηλωτές βγαίνουν εκ νέου στους δρόμους για άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων, ο Λουκασένκο σημείωσε: «Δεν θα βγει τίποτα από αυτό. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ αυτήν τη χώρα».
«Μην παίζετε με τη φωτιά. Ο στρατός έχει επαρκείς ικανότητες να προστατεύσει τον εαυτό του και τις οικογένειές του και να φροντίσει για την ασφάλεια του κράτους μας», προσέθεσε.