12 Φεβ 2013

Τρομερός Θ.Παφίλης στο ΣΚΑΙ! Σεμινάριο συνέντευξης.


Τρομερός Θ.Παφίλης στο ΣΚΑΙ! Σεμινάριο συνέντευξης.



Kαταπληκτική πραγματικά παρουσία του Θ.Παφίλη στο ΣΚΑΙ!
Οι 2 δημοσιογράφοι αυτή τη φορά ειχαν μάλλον υποτιμήσει τη συζήτηση και πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Δεν μπόρεσαν να επιβάλουν το δικό τους τέμπο και ξέμειναν από διακοπές και ερωτήσεις που θα έστελναν τη συζήτηση στην εξέδρα.
Ο Θ.Παφίλης με απόλυτη ηρεμία, είχε απαντήσεις γρήγορες και άμεσες και κατάφερε να γίνει απόλυτα κατανοητός.
Ηταν από τις λίγες φορές  που αυτοί που παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ με ολοκληρωμένο τρόπο.
 Στο 1.00: Για τη βαθιά κρίση του καπιταλισμού σε όλες τις χώρες. Πως και γιατί φτάσαμε εδώ.
Στο 4.00 : Ανταγωνισμός και ανερχόμενες δυνάμεις στον παγκόσμιο καπιταλισμο.
Στο 6.00 για το αγροτικό και την ΚΑΠ. Η στρατηγική της ΕΕ για επιδοτήσεις. Το δίλημμα των αγροτών. Η με τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα σαρώσουν τα πάντα ή με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όπως τους βλέπει το ΚΚΕ. Τι συμβαίνει στις άλλες καπιταλιστικές χώρες με τους συνεταιρισμούς; Έχουν φθηνά προϊόντα; Τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα έγιναν εκεί.
Στο 11.00! "Ας σκεφτεί ο καθένας που μας βλέπει " είπε ο Θ.Παφίλης.
-Υπάρχουν δυνατότητες τεράστιες; Ναι ή όχι;
-Υπάρχει πλούτος; Ναι ή όχι;
-Υπάρχει επιστημονική εξέλιξη. Ναι ή όχι;
-Υπάρχει εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό;
-Πως χρησιμοποιούνται όλα αυτά;

Αποστομωτική απάντηση για το θέμα των συνεργασιών με τα κόμματα που είναι υπερ ΕΕ.
-Εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ όλα αυτά. Ναι ή όχι;
Οχι απαντά ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και χάνει...
-Τι λέει το σύμφωνο για το ευρώ για μισθούς κλπ.; Σιωπή...
Στο 12.30: Άλλο εξουσία και κυβέρνηση.
Στο 13.30: Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα που μπορεί παντού σε όλους τους τομείς. Αλλά ο τρόπος που ακολουθείται είναι λάθος.
"Το κρατικό μοντέλο απέτυχε στις σοσιαλιστικές χώρες" παρεμβαίνει ο Οικονόμου και εισπράτει αποστόμωση ολοκληρωτική ακούγοντας ανάλυση από την εμπειρία της Ελλάδας που μας ενδιαφέρει με παραδείγματα εταιρειών.
Στο 16.00 ξεκινά να εξηγήσει το τι δεν πήγε στις σοσιαλιστικές χώρες. Διακόπτεται. 'Εδω ο κόσμος δεν εχει να πληρώσει για τα ακίνητα...Τι συζητάμε τώρα" λέει ο Οικονόμου..."Εχετε προταση;""Τι λέτε για αυτό;"
"Εμείς τι λέμε; Να μην πληρώσει κανένας"! Οικονόμου:"Μα είναι πρόταση αυτή:"...
Παφίλης:" Το ΚΚΕ λέει να πληρώσουν αυτοί που θησαύρισαν τόσα χρόνια. Αυτοι όμς όχι μόνο δεν πληρώνουν αλλά παίρνουν κι όλα τα υπόλοιπα"!

17.30:"Ο κοσμος να ενωθεί ανεξάρτητα από τι ψηφίζει, πάνω στα προβλήματα. Να ενωθούν και να παλέψουν ν'ανατρέψουν το σύστημα"
"Οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο. Ναι ή όχι; Οι αγρότες γιατί δεν παίρνουν". Σιωπή...
"Κε Παφίλη, αυτό που λέτε δεν εφαρμόζεται πουθενά"
Παφίλης: Δηλαδή σταμάτησε η ιστορία μου λέτε": Αποστόμωση Νο...

20.00 : "Δηλαδή μπροστά στο δίλημμα βαρβαρότητα ή ανατροπή να επιλέξουμε βαρβαρότητα:"
23.00: "Κε Παφίλη έχετε πολιτική συμμαχιών;"
Απάντηση για τα παραδείγματα ΗΠΑ, Βραζιλίας κλπ.
Γιατί πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%. Ο λαός δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι φταίει το σύστημα κι όχι απλά οι διαχειριστές.
25.30':"Εμείς δεν κουνλάμε το χέρι στο λαό.Αν το κουνάγαμε θα λέγαμε:4.5 μας έδωσες; Καλα να πάθεις. Εμείς όχι μόνο δεν το λέμε αλλά μπήκαμε μπροστά σε όλους τους αγώνες. Είπαμε εμπρός, στην 1η γραμμή οι κομμουνιστές γιατι έρχονται δύσκολες μέρες."
Στο 27.00: Για το συνέδριο, τις αλλαγές στο κόμμα, την Αλέκα Παπαρήγα.
"Δεν φοβόμαστε την ανανέωση, ούτε τη λέξη"
Αισιόδοξο κλείσιμο:"Ο λαός εχει τεράστια δύναμη. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μπορεί να τους ανατρέψει"
Απολαυστική συνέντευξη κυριολεκτικά για σεμινάριο.

Μετά τον Ερημίτη σειρά έχει ο Ίσσος και ο Χαλικούνας!



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ




Οι Πολιτιστικοί Φορείς της Δημοτικής Ενότητας Μελιτειέων  καταγγέλλουν  στον Κερκυραϊκό Λαό την ιδιωτικοποίηση  του «Ερημίτη» αντί του ποσού των  46 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ και της αγοράστριας εταιρείας – κολοσσού NCH CAPITAL για τα επόμενα 100 χρόνια.

Χωρίς ίχνος ενδοιασμού  - χωρίς δεύτερη σκέψη – χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αντίθετη βούληση του Κερκυραϊκού λαού – των τοπικών φορέων – του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, απλά και με συνοπτικές διαδικασίες εκποιούν δημόσια περιουσία. 
Αβασάνιστα ξεπουλιέται μια περιοχή απείρου κάλλους με μια προκλητικότατη σύμβαση χωρίς να μπορεί να τεκμηριωθεί με κανένα τρόπο ότι θα υπάρξει έστω και το παραμικρό όφελος. 
Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι καθαρή  παραπληροφόρηση
προκειμένου να «χρυσωθεί το χάπι» απέναντι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις.  Στην ουσία τέτοιου είδους επενδύσεις  αφανίζουν οικονομικά τη γύρω περιοχή και οξύνουν κατακόρυφα τα προβλήματα.

Το «πράσινο φώς» για την πρώτη άμεση διεθνή επένδυση σε δημόσια γη δόθηκε με διαβλητές διαδικασίες εξπρές και με ψευδείς ανακοινώσεις για δήθεν αξιοποίηση και δημιουργία θέσεων εργασίας  ενώ στην πραγματικότητα  πρόκειται για ένα άρον – άρον ξεπούλημα μιας ανεκτίμητης περιβαλλοντικής σημασίας δημόσιας έκτασης.

Δια της παρούσης καλούμε τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Μελιτειέων να μην επιτρέψουν την υλοποίηση τέτοιων καταστροφικών για το τόπο σχεδίων ενώνοντας τις δυνάμεις τους με όλους τους Κερκυραίους σε ένα αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού μας πλούτου.
Απαιτείται παλλαϊκός ξεσηκωμός για την ακύρωση αυτής της σύμβασης και των επερχόμενων που αφορούν  το λιμάνι – το αεροδρόμιο – τον  Ίσσο – τη λίμνη Κορισσίων – 
το Χαλικούνα και ότι άλλο ορέγονται από τον παράδεισο που ονομάζεται Κέρκυρα
ΕκτύπωσηE-mail
Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπιανών: Μετά τον Ερημίτη σειρά έχει ο Ίσσος και ο Χαλικούνας!

Εφοπλιστικά και...εθελοντικά!


Εφοπλιστικά και...εθελοντικά! 


 Βενιάμης. Θοδωρής (φτου, κακά!) Βενιάμης. Ντου γιου νόου Βενιάμης, γκάυς; Μιλάμε για τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε., όπως λεγόταν στην κατοχή η φασιστική γερμανοκίνητη αντισημιτική Εθνική Ένωσις Ελλάδος). Το εν λόγω μπουμπούκι μίλησε πρόσφατα, κατά την ετήσια γενική συνέλευση τής ΕΕΕ και είπε μερικά θαυμαστά πραγματάκια:

"Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην έντονη κριτική που ασκείται από μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου κατά της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας με κατηγορίες για ανεπαρκή φορολόγηση των κερδών της και μη συνεισφορά της στην επίλυση του αδιεξόδου της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για υποκριτικά σχόλια, δεδομένου ότι ανάλογα φορολογικά καθεστώτα εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές και μη χώρες, όχι μόνο για την εθνική τους ναυτιλία, αλλά και για την προσέλκυση ξένων εφοπλιστικών επενδύσεων. Μήπως επιθυμούν να στερήσουν από την Ελλάδα την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη;"

 Να μεταφράσουμε σε απλά ελληνικά; Ρε μάγκες, τί μαλακίες μάς λέτε ότι στην Ελλάδα δεν  πληρώνουμε φόρους; Δηλαδή, σε ποιά χώρα πληρώνουμε, ρε γαμώτο; Αφού εμείς έχουμε το χαρτί στα χέρια μας κι εμείς κάνουμε τα κουμάντα, τί παπαριές ζητάτε; Να μας επιβάλει φόρους η Ελλάδα; Γίνονται αυτά; Τί σκατά φόρους να μας επιβάλει, από την στιγμή που μπορούμε να πάρουμε τα καράβια μας και να τα πάμε στην Μάλτα, στα Βανουάτου, στα Γκαλαπάγκος, στα νησιά Σολωμόντος ή όπου αλλού γουστάρουμε; Μαλάκες είμαστε να κάτσουμε εδώ και να πληρώνουμε; Θυμόσαστε τι σας είπε ο Ρέστης; "Θέλετε να μας φορολογήσετε; Βρείτε μας πρώτα και μετά μας φορολογείτε".

 Να προχωρήσουμε την μετάφραση; Ρε σεις, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάποιοι από μας έχουμε ακόμη εδώ τα καράβια μας; Τα έχουμε γιατί δεν πληρώνουμε δεκαράκι τσακιστό, γιατί καταργήθηκε το καμποτάζ, γιατί η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει δώσει την δυνατότητα να απασχολούμε σκλαβάκια με τρεις κι εξήντα μεροκάματο και γιατί φροντίσαμε να γίνουν έτσι οι νόμοι ώστε να γαμάμε και να δέρνουμε δίχως να δίνουμε απολογία σε κανέναν.  

 Αλλά ο Θοδωρής (φτου, κακά!) Βενιάμης είναι και μεγαλόκαρδος:

"Είμαστε σε ανοικτό, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου το σύνολο του ελληνικού εφοπλισμού να προβεί σε εθελοντική οικονομική συμβολή στο προσεχές τριετές κρίσιμο διάστημα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας."

 Ωραια πράματα, έτσι; Τί είπε ο Βενιάμης, σε απλά ελληνικά; "Μιας και η κατάσταση έχει γίνει σκατά για τους έλληνες, το κουβεντιάζουμε με την κυβέρνηση να δούμε αν θέλουμε κι εμείς να δώσουμε το κατιτίς μας για να ανασάνει η οικονομία σας". Αμ πώς! Ξεχάστε αυτά τα "σοβιετικά" που ξέρατε και που έχετε βάλει και στο κωλοσύνταγμά σας, πως τάχατες ο καθένας πρέπει να δίνει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Εδώ μιλάμε για ελεύθερη (ή φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη, το ίδιο κάνει) οικονομία, όπου ο καθένας -απ' αυτούς που έχουν- δίνει ό,τι γουστάρει και άμα του καυλώσει. Υποχρεωτικά πληρώνουν μόνον οι μαλάκες. Εμείς πάμε μόνο εθελοντικά. Κι άμα σας αρέσει.

 Και ολοκλήρωσε ο πρόεδρος:

"Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα με βάση τον σεβασμό του παγιωμένου θεσμικού πλαισίου της ναυτιλίας, η συνταγματική κατοχύρωση του οποίου αποδεικνύει ότι η ναυτιλία έχει ιστορικά κριθεί εθνικό ζωτικό κεφάλαιο, μη διαπραγματεύσιμο και λόγω τούτου, αναγκαίο να διαφυλαχθεί από διακυμάνσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία της εκάστοτε κυβέρνησης."

 Κατανοητόν; Τί λέει ο Βενιάμης; "Μάγκες, τα φράγκα μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Συνεπώς, όποια κυβέρνηση κι αν διαλέχτε αύριο το πρωί να σας κουμαντάρει, μη μας σκοτίζετε τ' αρχίδια γιατί εμείς είμαστε κατοχυρωμένοι ιστορικά". Τί διάολο; Ολόκληρο Κανάρη, ολόκληρο Μιαούλη κι ολόκληρη Μπουμπουλίνα βγάλαμε. Τί θέλετε τώρα; Να βάλετε χέρι στα κεκτημένα 180-τόσων χρόνων;

 Αυτά ακούει ο Μουσουρούλης και κατεβάζει τα βρακιά του, αυτά ακούει κι ο Σαμαράς και στήνεται στα τέσσερα. Προς θεού, μη κάνουμε κάτι κακό και θυμώσουν οι εφοπλιστάδες και πάρουν τα καράβια τους!

 Μόνο που δεν καταλαβαίνω τί στον διάολο κερδίζω εγώ, ο απλός έλληνας πολίτης, από τα καράβια των εφοπλιστάδων. Φόρους; δεν πληρώνουν. Επενδύσεις; παπάρια, αφού τα καράβια τους τα χτίζουν στην Κίνα και στην Κορέα, ενώ τα δικά μας καρνάγια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δουλειά; κάτι μπαγκλαντεσιανούς και κάτι νιγηριανούς παίρνουν στην δούλεψή τους. Κι αν καμμιά φορά ξεστρατίσουν και πάρουν κι εμένα, με "πληρώνουν" μ' ένα ξεροκόμματο και μια κονσέρβα όλο κι όλο. Ας μου πει κάποιος, επί τέλους, τι στα κομμάτια θα μου λείψει αν σηκώσουν στα καράβια τους παναμέζικη σημαία.

 Άει στον διάολο, συγχίστηκα πάλι σήμερα...

Θλιβεροί απολογητές του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.


Θλιβεροί απολογητές του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. 



Θέλουν σωστό πολλαπλασιαστή*

Οι Γ. Δραγασάκης, Ε. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Οικονομικών, με αφορμή την παραδοχή αξιωματούχων του ΔΝΤ για τον λανθασμένο «πολλαπλασιαστή» εξαιτίας του οποίου έπεσαν - λένε - έξω οι προβλέψεις τους για την πορεία της ύφεσης στην Ελλάδα.

Αναφέρουν, λοιπόν, στην Ερώτησή τους: «Ανεξάρτητα αν αυτό έγινε από "λάθος" ή από σκοπιμότητα, γεγονός είναι ότι τα προγράμματα υποεκτίμησαν το μέγεθος της ύφεσης, της ανεργίας, της παραγωγικής και κοινωνικής καταστροφής που επέφεραν η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και η βάναυση λιτότητα». 

Το κάρο μπροστά απ' το άλογο. 

Κατά τους οικονομικούς «εγκέφαλους» του ΣΥΡΙΖΑ η λιτότητα και η δημιονομική προσαρμογή «γέννησαν» την ύφεση, την ανεργία και την παραγωγική καταστροφή.
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση η κρίση δεν οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που λιμνάζουν, αφού δε βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο, η ανεργία, το κλείσιμο ακόμα και επιχειρήσεων δεν οφείλονται στη νομοτελειακή, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης, καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και κεφαλαίου.

Εν κατακλείδι η κρίση δεν οφείλεται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ούτε ο καπιταλισμός φταίει για τα όσα τραγικά βιώνουν οι λαοί. Τα μέτρα δεν απορρέουν απ' τη φιλομονοπωλιακή ευρωενωσιακή στρατηγική, «επένδυση» αποδοτική για τα μονοπώλια και στη φάση της κρίσης αφού αντισταθμίζουν τη χασούρα που έχουν, αλλά κυρίως στη φάση της ανάκαμψης που θα κερδίσουν ακόμα περισσότερα έχοντας ξεμπερδέψει με τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Ουρανοκατέβατα έπεσαν συντρίβοντας τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου!

Αφού, λοιπόν, ο ένοχος κηρύσσεται αθώος πρέπει να βρεθεί κι ένας αποδιοπομπαίος τράγος για να του χρεωθεί το «κακό». Ετσι ρωτούν τον υπουργό τι έκανε και τι θα κάνει προκειμένου το ΔΝΤ να υιοθετήσει σωστότερο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή... Και μόλις αυτό γίνει - συνάγεται απ' το γενικότερο πνεύμα της Ερώτησής τους - ο ελληνικός λαός θα ξυπνήσει ένα πρωί και όλα θα έχουν φτιάξει, ούτε κρίση, ούτε ανεργία, ούτε φτώχεια».  Και... γιαυτό:
  
 Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ  της Τετάρτης 20 Φλεβάρη, 
Όλες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας 
και των συγκεντρώσεων των ταξικών δυνάμεων 

* Ριζοσπάστης, Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013.
 You might also like: 
 17 Νοέμβρη 1973 - Ημέρα άσβεστης μνήμης 
 Ο κ. Καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού ... 
 Άρχισε η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Λιβύης. 
 "Τους έχει πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής" 
LinkWithin 
 Αναρτήθηκε από Crousma

Σύλλογος Επισκοπιανών: Μετά τον Ερημίτη, σειρά ο Ίσσος κι ο Χαλικούνας!


Κείμενο: CorfuPress  
xalikounas
Ο Εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Επισκοπιανών καταγγέλλει στον Κερκυραϊκό λαό την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη αντί του πόσου 23εκ. ευρώ για 99 χρόνια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑIΠΕΔ και της αγοράστριας εταιρείας NCH Capital. - Φοβούνται πως σειρά θα έχει ο Ίσσος κι ο Χαλικούνας.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος:

Στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση δια του ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του έργου. Λέει ψέματα και χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Η ανεργία θα μεγαλώσει αφού η συγκεκριμένη επένδυση (ξενοδοχειακή μονάδα και βίλες πολυτελείας) θα πλήξει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο. Ακόμη και αν κάποιοι εργαζόμενοι δουλέψουν για κάποιο διάστημα στη φάση κατασκευής του έργου, το ερώτημα που μπαίνει είναι με τι μεροκάματα και με ποια εργασιακά δικαιώματα, αφού η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να φέρει ανακούφιση στους κατοίκους της περιοχής, ούτε θα αντιμετωπίσει την ανεργία, αντίθετα θα οξύνει τα προβλήματα. Θα είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο. Στο κάτω – κάτω της γραφής μια περιοχή απείρου οικολογικού κάλλους ξεπουλιέται στο μεγάλο κεφάλαιο, με περιβαλλοντικές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή άλλα για όλο το νησί.

Καλουμε τους κατοικους της ΔΕ Μελιτειων σε επαγρυπνηση γιατι σειρα εχει ο Ισσος και ο Χαλικουνας

Τι θα κερδίσει ο λαός από τα ΕΣΠΑ;


Τι θα κερδίσει ο λαός από τα ΕΣΠΑ;
-- Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ΕΣΠΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η Ελλάδα πήρε λίγα χρήματα. Τι έχει να κερδίσει ο λαός από τα ευρωπαϊκά κονδύλια;
Περίσσεψαν τα πανηγύρια από την πλευρά της κυβέρνησης για τα 18,5 δισ. που απέσπασε από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014 - 2020. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει το μερτικό της από το ΕΣΠΑ σαν κοσμογονία που θα οδηγήσει την ελληνική καπιταλιστική οικονομία έξω από την κρίση, ενώ δεν έλειψαν και φιλοκυβερνητικές επιχειρήσεις που έφτασαν να χαρακτηρίσουν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ σαν ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό ότι έχει να κερδίσει από τα ΕΣΠΑ και ότι η ανάπτυξη που αυτά θα τροφοδοτήσουν - στο βαθμό που θα το κάνουν - θα είναι προς όφελος της λαϊκής οικογένειας. Είναι ψέμα ολκής. Από τα ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως γινόταν τόσα χρόνια και με τον πακτωλό των κρατικών επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων, κερδισμένη έβγαινε πάντα μια δράκα πλουτοκρατών, ενώ τα βάρβαρα μέτρα πλήθαιναν για το λαό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την περασμένη εφταετία (2007 - 2013), η Ελλάδα πήρε από τα ΕΣΠΑ 20 δισ. ευρώ. Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμπόδισε την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, δεν ανέκοψε τη συντριβή των μικρών ΕΒΕ και των φτωχών αγροτών, δεν απέτρεψε τις περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, δε βελτίωσε σε τίποτα τους όρους με τους οποίους ζει και βγάζει το μεροκάματο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αντίθετα, τα ΕΣΠΑ, συμπληρωματικά στις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις και τα άλλα προνόμια στην πλουτοκρατία, συντέλεσαν στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, επιταχύνοντας την εκδήλωση της κρίσης.
Αλλη μια πλευρά: Ποιανού λεφτά είναι τα ΕΣΠΑ; Σίγουρα όχι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι λεφτά που συνεισφέρουν με το αζημίωτο οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, για να βοηθήσουν την ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική τους, χωρίς να λειαίνονται στο ελάχιστο οι μεταξύ τους ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Πού τα βρήκαν όμως αυτά τα λεφτά; Οπως στην Ελλάδα, έτσι και παντού, τα κρατικά ταμεία γεμίζουν από τη φοροαφαίμαξη του λαού, από την αιματηρή λιτότητα σε βάρος του, από την περικοπή και εμπορευματοποίηση στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών, από την κλοπή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, τον οποίο το αστικό κράτος αναδιανέμει προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ενας τέτοιος μηχανισμός είναι και ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Τα λεφτά που αφαιρούνται από τους λαούς αναδιανέμονται στα μονοπώλια και πάνω εκεί ξεσπάει ο πόλεμος για το ποιες μερίδες της πλουτοκρατίας θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Μόλις κατοχυρωθούν τα χρήματα, ο ίδιος καυγάς θα ξεκινήσει σε εθνικό επίπεδο, για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ξεκοκαλίσουν τα 18,5 δισ. ευρώ. Πού θα πάνε αυτά τα λεφτά; Γράφει ο χτεσινός Τύπος: «Βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σχεδιάζουν από κοινού το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης (...) εντός του Μαρτίου ο υπουργός Ανάπτυξης προγραμματίζει τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου στην Αθήνα, με θέμα τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».
Δηλαδή, το πού θα διοχετευτούν τα ΕΣΠΑ είναι αντικείμενο εξέτασης από τον ΙΟΒΕ, το ινστιτούτο του ΣΕΒ και του ΚΕΠΕ, σε μελέτη του οποίου στηρίχτηκε το αντιλαϊκό Μεσοπρόθεσμο και το τρίτο μνημόνιο. Αυτοί, μαζί με την κυβέρνηση, θα καθορίσουν τη μοιρασιά της λείας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, από τα οποία, όπως έχει ξαναγράψει ο «Ριζοσπάστης», πάνω από 40% - σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - επιστρέφει άμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο λυμαίνεται η ντόπια αστική τάξη. Σε επίπεδο ΕΕ, το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014 - 2020) θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων. Ενα μέρος από τα κονδύλια διοχετεύεται και σε προγράμματα της λεγόμενης «ενεργητικής αντιμετώπισης της ανεργίας», που συνίστανται είτε σε μοίρασμα μιας θέσης εργασίας στα δύο και στα τρία, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, που κρύβουν τους άνεργους κάτω από το χαλί, είτε σε προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να προσλαμβάνουν για λίγο διάστημα τζάμπα εργάτες. Σε όλες τις εκδοχές τους, δηλαδή, πρόκειται για προγράμματα που ωφελούν την εργοδοσία και σε καμιά περίπτωση δεν ανακόπτουν, πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, για την οποία ευθύνεται ο καπιταλισμός. Οπως, επίσης, ένα μικρό μέρος τους δίνεται στα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης ορισμένων τμημάτων του λαού, που βεβαίως δεν τα βγάζουν από την εξαθλίωση, αλλά πασχίζουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ωθώντας στην ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση.
Να, λοιπόν, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, για το οποία ο ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζει ότι είναι λίγα, επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε αποτελεσματικά τη μάχη για τα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Τα λεφτά αυτά δε θα γίνουν αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, σχολεία και νοσοκομεία, υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός. Θα γίνουν «καύσιμο» για τις μεγαλοεπιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις με εργατοϋπάλληλους που θα αμείβονται με τρεις κι εξήντα, χωρίς κανένα δικαίωμα. Από αυτήν την ανάπτυξη δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο λαός, όσο κι αν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τον κάνουν να πανηγυρίζει ή να γκρινιάζει μαζί με την ντόπια πλουτοκρατία για τη σοδειά που απέσπασε για λογαριασμό της ο Α. Σαμαράς στις Βρυξέλλες.

Η «εθελοντική συμβολή» των εφοπλιστών


Η «εθελοντική συμβολή» των εφοπλιστών
Γρηγοριάδης Κώστας
«Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην έντονη κριτική που ασκείται από μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου κατά της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας με κατηγορίες για ανεπαρκή φορολόγηση των κερδών της και μη συνεισφορά της στην επίλυση του αδιεξόδου της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για υποκριτικά σχόλια, δεδομένου ότι ανάλογα φορολογικά καθεστώτα εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές και μη χώρες, όχι μόνο για την εθνική τους ναυτιλία, αλλά και για την προσέλκυση ξένων εφοπλιστικών επενδύσεων». Πρόκειται για απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, στη γενική συνέλευση της Ενωσης. Αφού λοιπόν ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι εφοπλιστές ζουν σε φορολογικό παράδεισο, τον οποίο τους έχει εξασφαλίσει και η σημερινή κυβέρνηση γονατίζοντας τους εργαζόμενους της χώρας από τη φοροαφαίμαξη, έρχεται στη συνέχεια να συμπληρώσει: «Είμαστε σε ανοικτό, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου το σύνολο του ελληνικού εφοπλισμού να προβεί σε εθελοντική οικονομική συμβολή στο προσεχές τριετές κρίσιμο διάστημα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Με άλλα λόγια, τι λένε οι εφοπλιστές για το καθεστώς φοροασυλίας που απολαμβάνουν; Οτι θα ήταν αδιανόητη κάθε σκέψη αυτό να αλλάξει. Και τι εννοούν «εθελοντική συμβολή»; Να συνεχίσουν να λεηλατούν μέσω των επιδοτήσεων που τσεπώνουν το πενιχρό εισόδημα των εργατών, να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τσάμπα υποδομές της χώρας, να συνεχίσουν να έχουν μέχρι και πετρέλαιο αφορολόγητο, αλλά, που και που, να πετάνε κανά ψίχουλο που θα βαφτίζουν προσφορά στην εθνική οικονομία. Να το παίζουν δηλαδή και μεγάλοι ευεργέτες.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Δικτυωμένη με οργανώσεις νεοναζί της Γερμανίας



ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Δικτυωμένη με οργανώσεις νεοναζί της Γερμανίας
Συστηματική ανταλλαγή επισκέψεων δείχνει η παρουσία αντιπροσωπείας από τη Βαυαρία στην Ελλάδα
Ξεμπροστιάζεται καθημερινά ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τις προηγούμενες μέρες δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με νοσταλγούς του Χίτλερ νεοναζί της Βαυαρίας να ποζάρουν στη Βουλή με τον αρχηγό των Ελλήνων νεοναζί Μιχαλολιάκο.
Παρά την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να κρύψει την ταυτότητα των Γερμανών εταίρων της, κάνοντας λόγο για «δημοσιογράφους» που ήθελαν συνέντευξη από τον Κασιδιάρη, για το θέμα υπήρξαν σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της οργάνωσης των Γερμανών νεοναζί Freies Netz Sud (κομμάτι του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας - NPD, τη συνέχεια δηλαδή του διαβόητου Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, ΝΑΖΙ).
Σύμφωνα με τους Βαυαρούς νεοναζί, «έπειτα από πρόσκληση των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής», 30 Γερμανοί νεοναζί επισκέφθηκαν την Αθήνα. Πήγαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο (στους διαδρόμους του οποίου φωτογραφήθηκαν με τον Μιχαλολιάκο) καθώς και στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής (όπου έβγαλαν φωτογραφίες με τους βουλευτές Κασιδιάρη, Ηλιόπουλο), συμμετείχαν στην πορεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα στις 2 Φλεβάρη, πιθανότατα μαζί με φασίστες και από άλλες χώρες.
Οι Βαυαροί νεοναζί αναφέρουν ότι οι συναντήσεις με τη Χρυσή Αυγή θα συνεχιστούν. Στην ιστοσελίδα τους ομολογούν ότι χρυσαυγίτες πραγματοποίησαν το Νοέμβρη του 2012 «επισκέψεις» στη Νυρεμβέργη. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Το Νοέμβρη του 2012 συναντήθηκαν εθνικιστικές από την επαρχία Φράνκεν, ηγετικά μέλη του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Ρηνανίας Πφαλτς (σ.σ. το συγκεκριμένο κόμμα έχει κάνει άπειρες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, και Ελλήνων) και εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλευτικού κόμματος Χρυσή Αυγή, στη Νυρεμβέργη, σε μια πολιτιστική εκδρομή στην πρώην πόλη των Συνεδρίων (σ.σ. έτσι ονομάζουν την πόλη που γίνονταν τα συνέδρια του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας). Και στις δυο συναντήσεις συμμετείχε και ο γνωστός και πολύ αγαπητός στους Ελληνες εθνικιστές ρεβιζιονιστής (σ.σ. έτσι ονομάζουν τον αρνητή του Ολοκαυτώματος) Zundel. Στο τέλος της φιλικής ανταλλαγής απόψεων συμφωνήθηκε με την ελληνική αντιπροσωπεία η ανταπόδοση της επίσκεψης στη χώρα των Ελλήνων, για να δουν οι Γερμανοί εθνικιστές από κοντά την ανάπτυξη και τις επιτυχίες της Χρυσής Αυγής.
Την Παρασκευή πριν την πορεία για τους Ελληνες ήρωες (των Ιμίων) έγινε η τιμή στους εθνικιστές από το Φράνκεν (σ.σ. επαρχία της Βαυαρίας με πρωτεύουσα τη Νυρεμβέργη), να επισκεφθούν το ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και τα βουλευτικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, όντας η πρώτη γερμανική εθνική αντιπροσωπεία που τους επισκέφθηκε μετά την είσοδό της στο Κοινοβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Στοπ στους Αλλοδαπούς" της Νυρεμβέργης, Σεμπάστιαν Σμάους (σ.σ. το "στοπ στους αλλοδαπούς" δείχνει πόσο ισότιμους θεωρούν και τους Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία) και ο εθνικιστής από το Φράνκεν, Ματίας Φίσερ ανταποκρίθηκαν ευχαρίστως στην πρόσκληση του προέδρου του Κόμματος Νικόλαου Μιχαλολιάκου».

Το ατύχημα που πρέπει να συμβεί


Το ατύχημα που πρέπει να συμβεί
Την ώρα που η εργατική τάξη προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς, η αστική τάξη επέλεξε να επιδείξει πυγμή, ανακοινώνοντας το σχέδιο για ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών. Μιλάνε, μάλιστα, οι αστοί διά των πολιτικών εκπροσώπων τους, στο όνομα της δημοκρατίας και επικαλούμενοι το κοινωνικό συμφέρον. Ποιοι; Αυτοί που έχουν κάνει κουρέλι στην πράξη κάθε έννοια δημοκρατίας, αυτοί που κυβερνάνε μειοψηφικά, αυτοί που η πολιτική τους τσακίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα που δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Η επίδειξη του βούρδουλα είναι μονόδρομος για την αστική τάξη. Εχει μπροστά της το μοναδικό δεδομένο: Τη διαπίστωση των δικών της αναλυτών ότι η καταστροφή κεφαλαίων και εργατικής δύναμης έχει ακόμα δρόμο μπροστά.
Ενα δεδομένο που κάνει να ακούγεται σαν ανέκδοτο ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ έχει θεμελιώδη αρχή την ευημερία των λαών κι αφού έχει αυτό σαν αρχή ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για διαπραγματεύσεις.
Οσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο κρύβουν ότι στην ΕΕ μαίνονται οξύτατοι ανταγωνισμοί. Και η διαπραγμάτευση δεν αφορά άλλο από διεκδικήσεις για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Ηδη είναι γεγονός ότι από τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος 2014 - 2020 το 94% πάει στα μονοπώλια. Η ελπίδα ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει είναι κάτι περισσότερο από φρούδα.
Το ομολογούν και αρκετοί από όσους μέχρι τώρα σε όλους τους τόνους έχουν δείξει σαν μονόδρομο την κατάργηση των συμβάσεων και το τσάκισμα των μισθών. Αυτοί τώρα εμφανίζονται σαν υπερασπιστές τους. Γιατί το καζάνι βράζει και ελπίδα διεξόδου χωρίς την αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα δεν υπάρχει.
Το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται κάποιοι να διαμαρτύρονται για την καλλιέργεια φρούδας ελπίδας με το κάλεσμα ο λαός μας να επιλέξει να συνταχτεί με ένα τμήμα των αστών και με διαφορετικούς ιμπεριαλιστές συμμάχους, είναι έκφραση της γνώσης που έχουν ότι ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων οξύνεται κι αυτό σημαίνει ότι θα την πληρώσουν τα βατράχια. Οι διαμαρτυρίες τους όσο μένουν στη διαπίστωση είναι τζάμπα λόγια. Ο ηγέτης τους με το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν τους πούλησε. Επίσημες συναντήσεις έκανε, επίσημα παζάρια έκανε, επίσημες διαβεβαιώσεις έδωσε, γνωστά πράγματα, δηλαδή είπε. Οτι θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ κι ότι η Σούδα θα συνεχίσει να είναι βάση εξόρμησης για τις σφαγές των λαών. Την πολιτική του κόμματός του, δηλαδή, παρουσίασε.
Οτι αυτά δίνουν αέρα στα πανιά της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, είναι λεπτομέρεια. Ποιος θα θυμάται στις εκλογές τι είπε ο Τσίπρας στις ΗΠΑ, τώρα μάλιστα που το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ότι όλοι μαζί θα κάνουνε την αλλαγή ...ξανά.
Μέχρι τότε, ελπίζουν, θα έχει δημιουργηθεί και η ανάλογη οικονομική βάση που θα κάνει τα λαϊκά στρώματα να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι: Οι μισθοί θα έχουν κατοχυρωθεί στα 400 ευρώ, το δικαίωμα στην απεργία θα έχει καταργηθεί και οι καπιταλιστές θα έχουν πλέον το περιβάλλον που ζητάνε για τις επενδύσεις τους.
Εκτός, βέβαια, και συμβεί κανένα ατύχημα, όπως το να οξυνθεί απότομα η ταξική πάλη και μεγάλες μάζες εργαζομένων βγουν στο προσκήνιο...

TOP READ