19 Φεβ 2019

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ



Ναζιστές με… υπογραφή

    Παρατήρηση 1η: Αυτός ο τύπος, Τρύφων Μπουγάς το όνομά του, που εθίγη και έκανε μήνυση στα στελέχη του ΚΚΕ που τον λένε φασίστα, είναι ο επικεφαλής στην Καλλιθέα της δημοτικής παράταξης της… Χρυσής Αυγής! Ως υποψήφιο, δηλαδή, της ναζιστικής συμμορίας, των οπαδών του Χίτλερ και των απογόνων των δωσίλογων, θα έπρεπε να τον λένε “δημοκράτη” και “ανθρωπιστή”…
    Παρατήρηση 2η: Στην φωτογραφία έχουμε ένα αυτόγραφο του Κασιδιάρη προς τον καλό αυτόν άνθρωπο, που δεν θίγεται για το τι είναι, “θίγεται” όταν του λένε τι είναι. Προσέξτε, τώρα, την υπογραφή του Κασιδιάρη στο αυτόγραφο: Δείτε τα δυο τελικά “ς” που χρησιμοποιεί ο τύπος όταν υπογράφει. To γεγονός πως φροντίζει να μοιάζουν τόσο πολύ με τα αρχικά των “SS”, σε τι λέτε να οφείλεται; Στον χαρακτήρα του τον… γραφολογικό ή τον ναζιστικό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποδόμηση των μύθων (ΙΙ)



(Γ) Αν δεν υπάρχουν καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, ας τα κλείσει όποιος τα επιβλέπει και τα ελέγχει. Αλλά δεν μπορούμε να απαγορεύουμε σε κάποιον την δυνατότητα να φτιάξει ένα καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, έστω και κερδοσκοπικό.

Πολύ σωστά. Όπως δεν μπορούμε να στερούμε από κάποιον την δυνατότητα να φτιάξει ένα κανάλι για να ενημερώνει τον κόσμο ή μια τράπεζα για να διαχειρίζεται τα χρήματά του. Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα όταν αυτό το κανάλι φαληρίσει, αυτή η τράπεζα φάει τα λεφτά τού κοσμάκη ή αυτό το πανεπιστήμιο δεν κάνει καλά την δουλειά του, τρώγοντας κάμποσα χρήματα και κάμποσα χρόνια ζωής από τους φοιτητές του.

Παράλληλα, ας έχουμε κατά νου και μερικά ερωτήματα με δύσκολες απαντήσεις. Π.χ., η ύπαρξη πολλών καναλιών, σε τι ωφέλησε την πολυφωνία και την αδέσμευτη ενημέρωση; Ακόμη, η ύπαρξη πολλών τραπεζών σε τι ωφέλησε την ανάπτυξη ενός τόπου; Και κατά παρόμοιο τρόπο, η ύπαρξη ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε τι ωφέλησε την πρόοδο της έρευνας ή την ελευθερία τού λόγου; Και πάνω απ' όλα: πόση ζημιά μπορεί να κάνει κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ώσπου να αντιληφθούμε ότι είναι για πέταμα;


(Δ) Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο. Ο πήχης των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι πολύ ψηλά και υπάρχει ανταγωνισμός με υψηλά στάνταρντ που επιβλέπονται από το υπουργείο παιδείας. Η άρνηση της Ελλάδας να αφήσει ελεύθερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει δημιουργήσει ένα κενό, το οποίο οδηγεί αρκετούς έλληνες, που δεν έχουν περάσει σε κρατικά πανεπιστήμια, να αναζητήσουν διέξοδο σπουδών στην Κύπρο, έστω και αν πληρώσουν δίδακτρα, ενοίκια και τα σχετικά.

Πρώτα-πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι έλληνες επιλέγουν την Κύπρο λόγω γλώσσας. Σιγά που θα την επέλεγαν αν τα αγγλικά τους ήσαν τόσο καλά ώστε να τους επέτρεπαν να πάνε στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ. Όπως θα δούμε πιο κάτω, παίζει και να είναι φτηνότερες οι σπουδές στην Αγγλία απ' ό,τι στην Κύπρο. Για να μη πούμε ότι το να πάει κάποιος για σπουδές στην Κύπρο, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι θα πάει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Έχει και κρατικά η χώρα.

Δεύτερον, ας διερευνήσουμε λίγο την πληροφορία ότι στα κυπριακά πανεπιστήμια φοιτούν 48.000 σπουδαστές. Πάνω από 11.000 εξ αυτών δεν σπουδάζουν ακριβώς σε πανεπιστήμια αλλά σε ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τους υπόλοιπους, ο ένας στους τρεις σπουδάζει εξ αποστάσεως. Απομένουν λιγώτεροι από 24.000 φοιτητές, εκ των οποίων ο ένας στους τρεις φοιτά στο κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κι άλλος ένας στο κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Δηλαδή, τα πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια μοιράζονται περίπου 8.000 φοιτητές. Φυσικά, οι παραπάνω αριθμοί είναι στρογγυλεμένοι αλλά δείχνουν μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας.

Συνεχίζουμε. Ας έχουμε υπ' όψη μας ότι η "επιτυχία" των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο οφείλεται ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η Κύπρος δεν είχε κανένα πανεπιστήμιο. Το πρώτο πανεπιστήμιο εκεί, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρύθηκε το 1989 και άνοιξε τις πόρτες του στους πρώτους φοιτητές το 1992. Το 2006 ιδρύθηκε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (σπουδές από απόσταση) και το 2007 το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τότε ήταν που δόθηκαν και οι τρεις πρώτες άδειες για ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τις πήραν τρεις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή, τρία ΙΕΚ, όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα). Έτσι δημιουργήθηκαν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Frederick. Το 2010 δόθηκαν άλλη μια άδεια για το Neapolis στην Πάφο και το 2010 η πέμπτη και τελευταία άδεια για το University of Central Lancashire στην Λάρνακα.

Τι προσφέρουν αυτά τα πανεπιστήμια; Ό,τι ακριβώς είπαμε για τα υπόλοιπα κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια του κόσμου: θεωρητικές σπουδές. Λογιστικά θέλετε; Διοίκηση επιχειρήσεων; Ψυχολογία; Νομικά; Μάνατζμεντ; Φιλολογία; Μουσική; Μόνο μη ζητήσετε πολυτεχνικές ή ιατρικές σπουδές γιατί δεν...

Τι χρεώνουν τώρα αυτά τα πανεπιστήμια; Πάμε μια βόλτα από τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να δούμε τα δίδακτρα (στιγμιότυπο άνω) και να κάνουμε λογαριασμούς. Δεν είναι και πολύ φτηνά, έτσι; Αφήστε που, εκτός από τα δίδακτρα, υπάρχουν κι άλλες χρεώσεις, ακόμη και για να σου εκδώσουν το πτυχίο σου (στιγμιότυπο κάτω):


Προχωρούμε. Αυτό με τα "υψηλά στάνταρντ" των κυπριακών ιδιωτικών πανεπιστημίων σηκώνει πολλή κουβέντα. Θυμάστε τον ιστότοπο που σας είχα δώσει σε προηγούμενο κείμενο, με την κατάταξη των διαφόρων πανεπιστημίων του κόσμου; Βρείτε τον και κάνετε αναζήτηση ανά χώρα. Θα βρείτε μόνο δυο πανεπιστήμια, κρατικά και τα δυο: το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (θέσεις 301-350) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (θέσεις 351-400). Τα ιδιωτικά βρίσκονται όλα εκτός των πρώτων 1258 αξιολογημένων πανεπιστημίων.

Θα κλείσουμε με ένα κερασάκι. Μιας και σήμερα αναφερθήκαμε αρκετά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ας μείνουμε λίγο στον ιστότοπό του κι ας πάμε στην σελίδα τού τμήματος Λογιστικής, Οικονομικών και Μακροοικονομικών. Κατηφορίζουμε λίγο και βρίσκουμε τον πίνακα με το διδακτικό προσωπικό. Εγώ μέτρησα δεκατρείς εκπαιδευτές, συνεργάτες και ειδικούς επιστήμονες. Εσείς πόσους καθηγητές μετράτε; Καθηγητές κανονικούς, όχι αναπληρωτές και επίκουρους, σαν τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε άλλη σελίδα του ίδιου ιστότοπου φέρεται ως επισκέπτης καθηγητής.

Μερική απαγόρευση της δράσης του ΚΚΕ ζητά μέλος σχολικής επιτροπής στη Θεσσαλονίκη

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε σύμφωνα με καταγγελία μέλος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, ζητώντας από το δήμαρχο και άλλους φορείς της πόλης τη διαγραφή του επικεφαλής της τοπικής Λαϊκής Συσπείρωσης από τη Σχολική Επιτροπή του δήμου επειδή είναι κομμουνιστής. Συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο μέλος θεωρεί πως οι αρχές και οι αξίες του στελέχους της ΛΑΣΥ  “δεν αρμόζουν ούτε προβλέπονται από τη σχολική νομοθεσία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μαθητές”. Πραγματικά θυμίζουν ιδιώνυμο του Βενιζέλου οι διατυπώσεις του εν λόγω κυρίου, ο οποίος είναι προφανώς ένα βήμα πριν ζητήσει και ακόμα και την ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών. Όλ’αυτά λίγο καιρό μετά την ανεπιτυχή απόπειρα εξοβελισμού της “άθεης εθνομηδενίστρια” από Σύλλογο γονέων σε άλλο δήμο της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι που θέλουν να επιβάλουν το απόλυτο μαύρο στα σχολικά πράγματα της πόλης. Το γονεϊκό κίνημα, κάθε προοδευτικός άνθρωπος θα δώσουν για άλλη μια φορά την απάντηση που αξίζει σε αυτές τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις που θυμίζουν εποχές πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας
Μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ζητάει μερική απαγόρευση της δράσης του ΚΚΕ. Ζητάει να διαγραφεί ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου από τη Σχολική Επιτροπή του δήμου διότι «είναι αρχηγός παράταξης η οποία εκφράζει συγκεκριμένο πολιτικό – ιδεολογικό χώρο, το οποίο ο ίδιος συμφωνεί και διατυπώνει. Κατά την άποψή μου οι προτάσεις προς τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής επιτροπής περιέχουν αρχές και αξίες που δεν αρμόζουν ούτε προβλέπονται από τη σχολική νομοθεσία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μαθητές». (Κρατήσαμε την ακριβή διατύπωση και σύνταξη από το έγγραφο το οποίο στάλθηκε στο δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, στον αντιδήμαρχο Παιδείας, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής).
Το συγκεκριμένο μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής ζητάει δηλαδή να φιμωθεί η Λαϊκή Συσπείρωση, ζητάει να φιμωθεί το ΚΚΕ γιατί, όπως λέει, οι ιδέες τους δεν μπορεί να έχουν σχέση με τους μαθητές! Δεν μπορούν, δηλαδή, να έχουν σχέση με τους μαθητές οι ιδέες του Γληνού, του Ρίτσου, του Βάρναλη;! Και ποιες ιδέες τότε μπορούν να έχουν σχέση με τους μαθητές;! Και ποιες ήταν οι προτάσεις του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Σχολική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο;! Να υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος για να μη χρειάζεται οι γονείς να ζητούν ελεημοσύνες από χορηγούς, να υπάρχουν διορισμένοι δάσκαλοι και καθηγητές, να υπάρχουν μόνιμες σχολικές καθαρίστριες.
Το ευθύ και χωρίς περιστροφές αίτημα διαγραφής από τη Σχολική Επιτροπή του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί οι ιδέες του δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εφαρμοστούν σε μαθητές, δείχνει από ποιες ιδέες εμφορείται το συγκεκριμένο μέλος της Σχολικής Επιτροπής που ζήτησε, το έτος 2019, μερική απαγόρευση της δράσης του ΚΚΕ.
Είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι μακριά ο καιρός που κάτι τέτοιοι θα ζητήσουν την απαγόρευση του ΚΚΕ, όπως είμαστε σίγουροι ότι το αίτημα του συγκεκριμένου μέλους της Σχολικής Επιτροπής όχι μόνο δεν θα βρει ούτε έναν υποστηρικτή, αλλά θα προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις.
Οι κομμουνιστές έδωσαν μάχες για την Παιδεία κάτω από αντίξοες συνθήκες και κανένας δεν μπορεί να τους φιμώσει. Οι κομμουνιστές έδωσαν μάχες για την ελευθερία και για την ελεύθερη έκφραση, όταν άλλοι συνεργάζονταν με τους κατακτητές για να φιμώσουν τον Ελληνικό λαό. Οι κομμουνιστές κέρδισαν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να λένε τη γνώμη τους και αυτό το δικαίωμα κανένας δεν μπορεί να τους το στερήσει.
Βασίλης Κιμ.

Στη φόρα τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι αντιθέσεις




«Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα», είναι το συμπέρασμα του κορυφαίου παγκόσμιου φόρουμ για την ασφάλεια

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Πενς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
Copyright 2019 The Associated
Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Πενς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
ΜΟΝΑΧΟ.--
 «Μετά από αυτήν τη Διάσκεψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την Κυριακή τις τριήμερες εργασίες της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο επικεφαλής της, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Για ακόμη μια φορά, στο κορυφαίο φόρουμ για την ασφάλεια ήρθαν στο προσκήνιο τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, που όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται, οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και την «καθιερωμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, το Σάββατο, στις αρχές του 21ου αιώνα οι δομές που προέκυψαν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, «υπόκεινται σε απίστευτη πίεση, επειδή οι εξελίξεις απαιτούν τη μεταρρύθμισή τους». Με αυτήν την έννοια «ο τίτλος της φετινής διάσκεψης είναι "Το μεγάλο παζλ"», όπου ο κόσμος περιγράφεται σαν ένα παζλ με διαλυμένα κομμάτια, είπε και ανέδειξε πλευρές των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και με Ρωσία και Κίνα.


Γερμανικές «μπηχτές» σε ΗΠΑ και «στο βάθος» Κίνα
 
Χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) «αναπόφευκτη», εξαιτίας των παραβιάσεων της Ρωσίας, ωστόσο σημείωσε - απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ - ότι προκαλούνται κίνδυνοι πρώτα και κύρια για την Ευρώπη που συνορεύει με τη Ρωσία. Τόνισε ότι σε όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία αφοπλισμού θα πρέπει να συμμετέχει και η Κίνα, που διατηρεί «πολλές επιφυλάξεις». Η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτικούς εξοπλισμούς για «αυστηρά αμυντικές ανάγκες» και απορρίπτει την προσχώρηση σε μια συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, είπε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΓ του ΚΚ Κίνας Γιανγκ Ζιετσί.

Για το Ιράν η Μέρκελ είπε ότι «ο στόχος είναι κοινός» με τις ΗΠΑ, ο περιορισμός του Ιράν σε Συρία, Μέση Ανατολή, Υεμένη, αλλά «διαφωνούμε στην τακτική». Υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν, μέσω της οποίας «ίσως μπορέσουμε να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση». Εξάλλου, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ λέγοντας: «Μήπως η γρήγορη και άμεση απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία θα ενισχύσει την επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας;».

Εξίσου κρίσιμες είναι και «οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ευρώπης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», συνέχισε η καγκελάριος. «Οταν ταξιδεύω στην Κίνα, οι Κινέζοι εκπρόσωποι μου λένε: Τα 1.700 από τα 2.000 χρόνια μ.Χ., υπήρξαμε ηγετική οικονομική δύναμη. Μην ταράζεστε. Δεν θα συμβεί τίποτα, όταν επιστρέψουμε εκεί που πάντα βρισκόμασταν. Κι εμείς απαντάμε: Τα τελευταία 300 χρόνια είμαστε οι ηγέτες. Πρώτα οι Ευρωπαίοι, μετά οι ΗΠΑ και μετά μαζί. Τώρα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δεδομένη κατάσταση και να βρούμε εύλογες λύσεις, ώστε ο αγώνας να μην καταστεί αμοιβαία εξουθενωτικός», είπε ενδεικτικά η καγκελάριος.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας της αφορούσε και την Αφρική, όπου επιδιώκεται μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και πολιτική επιρροή, ενώ «η Κίνα έχει δαπανήσει πολλά σε αναπτυξιακή πολιτική και επενδύσεις στην Αφρική».

Υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά την κατασκευή του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον να αφεθεί η Ρωσία στην εξάρτηση και την προμήθεια φυσικού αερίου μόνο της Κίνας.

«Η Αμερική ισχυρότερη από ποτέ»
 
Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μάικ Πενς, είπε: «Το θεμελιώδες ζήτημα της εποχής μας είναι αν η Δύση έχει τη βούληση να επιβιώσει». Ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής «η Αμερική είναι ισχυρότερη από ποτέ και οδηγεί για άλλη μια φορά στην παγκόσμια σκηνή».

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ επιδοκιμάζουν «όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που εναντιώνονται σθεναρά στον αγωγό "Nord Stream 2"», αλλά και ότι «δεν θα μείνουμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ (σ.σ. Τουρκία) αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας (σ.σ. Ρωσία)». Επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην Κίνα, εξηγώντας ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις «δεν αφορούν απλώς την ανισορροπία του μεταξύ τους εμπορίου», αλλά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και άλλα διαρθρωτικά ζητήματα στην Κίνα, «που επιβάρυναν την οικονομία μας και τις οικονομίες όλου του κόσμου». Ακόμη επιτέθηκε στην Κίνα για παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επισήμανε ότι «είναι μια αλλαγή στην τακτική, όχι στην αποστολή. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή». Εξάλλου, επανέλαβε πως το Ιράν είναι «ο κορυφαίος κρατικός χορηγός τρομοκρατίας στον κόσμο» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να υπονομεύουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία.

Η Βενεζουέλα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ «ηγούνται του ελεύθερου κόσμου», εκτίμησε ο Πενς, υπογραμμίζοντας την ...ανάγκη για «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από την INF, επιβάλλοντας, όπως είπε, τη θέση της και στα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ προέβαλε το «δικαίωμα» της Ρωσίας να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και εκτός συνόρων, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο «προνόμιο» του ΝΑΤΟ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Λαβρόφ απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα είχε ανάμειξη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «δεν παρουσιάστηκαν ποτέ γεγονότα», ενώ από την άλλη «πέντε ή έξι κορυφαίοι ηγέτες της Δύσης επισκέφτηκαν τα Σκόπια και έκαναν εκστρατεία υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα».

ΜΩΡΑΊ΄ΤΙΚΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ




ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ


ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ Ι.Ν.
Α.ΜΠΑΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ
Γ.ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 18.30μμ
Στου  ΔΙΟΦΙΛΗ
ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ



Απάντηση για τα οικονομικά των κομμάτων



  Πηγή: Eurokinissi

Νέα συκοφαντική επίθεση εξαπέλυσαν συντονισμένα -κι ασφαλώς όχι τυχαία- κατά του ΚΚΕ κέντρα, από την αντικομμουνιστική φυλλάδα «Δημοκρατία», έως τον κ. Γ. Πεταλωτή, του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ των μνημονίων.

Συγκεκριμένα, η «Δημοκρατία», στο οπισθόφυλλο της Δευτέρας 18 Φλεβάρη και με αφορμή τις «αποκαλύψεις Τσουκάτου», υποστήριξε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ούτε «για τα μάτια του κόσμου» δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νόμου σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ χρηματοδοτείται για να κάνει «φιέστες για τον Άρη»! Ο δε κ. Πεταλωτής, που βγήκε από το πηγάδι «όλως τυχαίως», την ίδια μέρα, στην κρατική ΕΡΤ1 και με την ίδια αφορμή, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρεθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα που «εισέρρεε προς όλα τα κόμματα, ακόμα και στα αριστερά, τα προοδευτικά κόμματα, σε κόμματα που δεν ήταν εξουσίας», κάνοντας μάλιστα τον "ανήξερο" για τις σακούλες που σήκωνε ο κ. Τσουκάτος και εγκαλώντας, ψευδώς, το ΚΚΕ ότι αρνήθηκε το δημόσιο έλεγχο που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου.


Για πολλοστή φορά, παρατηρούμε αυτούς που πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για τις μίζες και τις υπόγειες συναλλαγές και για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζουν δεκαετίες σε βάρος του λαού, να αναλαμβάνουν να ρίξουν ξανά την γνωστή λάσπη στο ΚΚΕ για τα οικονομικά του, προσπαθώντας να το λερώσουν με τις δικές τους αμαρτίες.
Οι θέσεις και η στάση του ΚΚΕ είναι πασίγνωστες και ξεκάθαρες. Το ΚΚΕ τηρεί τον νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων: Δέχεται ελέγχους από ορκωτούς λογιστές - ελεγκτές, από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, προσκομίζει και δημοσιεύει όλα τα οικονομικά του στοιχεία (ισολογισμούς - απολογισμούς κ.ά) , στα οποία αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική του κατάσταση. Ας αφήσουν λοιπόν όλοι τους τις πονηριές...

Το ΚΚΕ δεν δέχεται και για όλα τα κόμματα, να δίνουν λίστα με τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών και φίλων τους και να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, γιατί αυτό αντιβαίνει στους ίδιους τους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η βασική πηγή χρηματοδότησης του Κόμματός μας είναι ο λαός, που έχει πείρα και γνώση. Ξέρει για τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος και αυτούς που εμπλέκονται σε αυτές. Ξέρει πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τη διαφθορά και τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Το μαύρο χρήμα δεν περνάει μέσα από την ενίσχυση με κουπόνια των 2 και των 5 ευρώ. Ας μην κρίνουν, λοιπόν, εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Και αυτή η προσπάθεια συκοφάντησης του Κόμματος, θα πέσει στο κενό.

902.gr

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΤΟΥΣ "ΖΑΙΟΥΣ",, -ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ !!

 


Δηλώνουν στήριξη και συμπόρευση με το ΚΚΕ



   Χρήστος ΚΑΜΖΕΛΑΣ
   Υπαστυνόμος Β' ε.α. ΕΛ.ΑΣ.
Κατάγομαι από φτωχή αγροτική οικογένεια, γεννημένος στο χωριό Λαμπίρι της ορεινής Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας. Μεγαλώνοντας έζησα τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένειά μου να μας μεγαλώσει αφού τα πράγματα στον αγροτικό χώρο ήταν δύσκολα και το εισόδημα φτωχό. Το 1983 εντάχθηκα στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Τόσο η καταγωγή μου όσο και η εμπειρία η επαγγελματική από την Αστυνομία με ευαισθητοποίησαν και με έκαναν να σκέφτομαι πως η κοινωνία μπορεί να γίνει καλύτερη και οι άνθρωποι να έχουν δικαίωμα στη ζωή. Υπηρετώντας αυτές τις σκέψεις και κατά τη διάρκεια της εργασίας μου αλλά και όταν συνταξιοδοτήθηκα ήμουν ανήσυχος και στήριζα δράσεις και κινήσεις διεκδίκησης.

Σήμερα, μέσα απ' αυτήν τη δράση μου, μπορώ και διακρίνω τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος και την ανάγκη της οργανωμένης δράσης μαζί με το λαϊκό κίνημα για να μπορέσει η κοινωνία να διεκδικήσει κατακτήσεις και δικαιώματα. Ενόψει των εκλογών νιώθω έτοιμος να στηρίξω με οποιονδήποτε τρόπο το ΚΚΕ. Σε αυτό με οδηγεί η διαπίστωση ότι οι συνδυασμοί αυτοί είναι συνδυασμοί μάχης και αγώνα τόσο για ζητήματα της Τοπικής Διοίκησης όσο και για μια κοινωνία δικαιωμάτων. Για τους λόγους αυτούς καλώ όλους τους εν ενεργεία και απόστρατους να στηρίξουν και αυτοί.


    Αλέξανδρος ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
    Συνταξιούχος, Πάτρα
Ως απλός άνθρωπος και εργαζόμενος στη λαϊκή αγορά πάρα πολλά χρόνια και πιστεύοντας ότι έχω αναπτύξει την ταξική μου συνείδηση, βλέποντας το έργο που έγινε στο δήμο Πάτρας, και χωρίς χρηματοδότηση, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Κώστα Πελετίδη, παρόλο που για πάρα πολλά χρόνια στήριζα και συμμετείχα στον ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρώ γιατί πλέον δεν με εκφράζει πια η πολιτική του πρακτική. Γι' αυτόν το λόγο στηρίζω τον Κώστα Πελετίδη και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Πατρέων και τον Νίκο Καραθανασόπουλο στην Περιφέρεια. Είμαι, λοιπόν, στη διάθεση των πραγματικών ταξικών δυνάμεων όπου χρειαστεί για να συνεχίσουμε τους αγώνες. Και παρέχω τη στήριξή μου με όλες μου τις δυνάμεις στο ΚΚΕ.


    Βασίλης ΚΩΣΤΑΡΑΣ

    Ακτινολόγος, επιμελητής Α' του ΓΝ Αγρινίου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας
Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν μια σειρά σοβαρές εκλογικές μάχες και αυτό που κρίνεται είναι οι εργαζόμενοι να βγουν από καλύτερες θέσεις για να διεκδικήσουν.

Βιώσαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - «πρώτη φορά αριστερά» - που προώθησε την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Εφάρμοσε τα 2 μνημόνια, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ψήφισε ένα τρίτο ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Πρωτοστάτησε με τέτοια συνέπεια, που θα την ζήλευαν πολλοί, σε όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας το λαό σε πιο επικίνδυνα παιχνίδια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ηταν αυτός που με το σύνθημα «η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι», έσπειρε αυταπάτες, εγκλώβισε συνειδήσεις, λέγοντας ότι αλλάζοντας τους συσχετισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκλέγοντας κυβερνήσεις «αριστερές», θα άλλαζε ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ, θα έμπαινε φρένο στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Οσοι συμμετείχαμε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πιστέψαμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση, ακόμα και στον καπιταλισμό, θα μπορούσε να βάλει φρένο στα μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση του κεφαλαίου.

Το δημοψήφισμα του 2015, το «όχι» που έγινε «ναι» και έφερε ένα 3ο μνημόνιο, εξαπατώντας και σπέρνοντας απογοήτευση, με οδήγησε στην αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλους, συμμετέχοντας τότε στη δημιουργία της ΛΑΕ. Αμεσα συνειδητοποίησα πια το αδιέξοδο της πολιτικής πρότασης και των δύο κομμάτων για την υπεράσπιση του λαού. Από τότε άρχισα να παρακολουθώ πιο στενά τη δράση του ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση. Επιβεβαιώθηκαν όλες οι εκτιμήσεις του και αποδείχτηκε ο πιο συνεπής, σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων του λαού, πρωτοστατώντας στο ταξικό εργατικό κίνημα, στους αγώνες. Με αυτές τις σκέψεις, δηλώνω τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ και καλώ κάθε έντιμο, αγωνιστή, αριστερό να κάνει θαρρετά το βήμα, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που μπορεί να έχουμε, τώρα να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού, για όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.


    Δημήτρης ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
    Αυτοαπασχολούμενος λογιστής, Αίγιο
Δηλώνω την ανεπιφύλακτη στήριξή μου στο ΚΚΕ, στη δύναμη η οποία κράτησε ζωντανές τις ελπίδες και θρέφει την κρυφή δύναμη που έχουν ο λαός και η εργατική τάξη να γίνουν εκείνοι κύριοι του εαυτού τους. Δεν δίστασε 100 και πλέον χρόνια, δεν ξεπούλησε, δεν άφησε - παρά το όποιο κόστος - το λαό αθωράκιστο, απέναντι στα ψέματα και τις αυταπάτες που έσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, έχοντας στηρίξει στις εκλογές του 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνομαι τη μεγάλη σημασία που είχε η αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ στο να γίνει γρήγορα κατανοητός ο ύπουλος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ.


    Ειρήνη ΚΑΡΡΑ
    Αρχιτέκτονας - πρώην δήμαρχος Δάφνης Αττικής
Στις σκληρές για τη ζωή των πολιτών σημερινές συνθήκες, τώρα που το πολιτικό σύστημα έφτασε σε σημείο έσχατου εξευτελισμού, τώρα που όλα τα προσχήματα για την «ελπίδα που έρχεται» έπεσαν, πιστεύω ότι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.


    Στρατής ΚΑΛΑΦΑΤΟΥΔΗΣ
    Μουσικός παραγωγός, Χίος
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η πολιτική μας πράξη είναι ίδια με τη θεωρία μας. Ο λόγος που στηρίζουμε τους συνδυασμούς του ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι γιατί ο Πελετίδης και όλοι οι κομμουνιστές δήμαρχοι δεν άφησαν ούτε ένα παιδί να λιποθυμήσει από πείνα. Γιατί ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι με τους αδικημένους και τις ανάγκες τους και όχι με την πλουτοκρατία. Γιατί έχουμε τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα για το νησί μας και τους ανθρώπους του, δηλώνω τη στήριξή μας στην υποψηφιότητα του Σταύρου Τάσσου, υποψήφιου περιφερειάρχη για το Βόρειο Αιγαίο και βουλευτή του ΚΚΕ, της Αγλαΐας Κυρίτση, υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και του Μάρκου Σκούφαλου, υποψήφιου δημάρχου Χίου, γιατί τίποτα δεν είναι ουτοπία και τα πάντα είναι εφικτά!

    Οδυσσέας ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
    Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού
Τα τελευταία 4,5 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο Σύλλογο του Ρωμανού γνώρισα και συνεργάστηκα και συνεχίζω να συνεργάζομαι με τη δημοτική αρχή άψογα. Γνώρισα τους ανθρώπους αυτούς, τους εμπιστεύτηκα και με εμπιστεύτηκαν. Δουλέψαμε καλά όλοι μας και λύσαμε πολλά προβλήματα του χωριού μου. Με τη σειρά μου και εγώ θα στηρίξω το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στο δήμο και στην Περιφέρεια αλλά και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ όποτε γίνουν οι βουλευτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές.

    Γιώργος ΜΑΡΚΟΥ
    Πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού της ΔΕΥΑ Πάτρας
Ως πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Πάτρας, το τελευταίο διάστημα, συνεργάστηκα με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούσαν την εργατική τάξη της πόλης μας. Η πείρα που απέκτησα μέσα από αυτήν τη συνεργασία με έκανε να πιστέψω στο ΚΚΕ και σε αυτά που πρεσβεύει. Γι' αυτό και εγώ ενώνω τις δυνάμεις μου με το ΚΚΕ για την ενίσχυση και ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων του.

    Κλεάνθης ΠΡΕΒΕΔΟΥΡΟΣ
    Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού της ΔΕΥΑ Πάτρας
Η συνεργασία μου με τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ, ως μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Πάτρας, το προηγούμενο διάστημα, με έχει κάνει να πιστεύω ότι είναι η μόνη δύναμη που προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από την εμπειρία μου αυτή δεν θα μπορούσα παρά να ενώσω τις δυνάμεις μου με το ΚΚΕ για την ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων.

Σελ. /40 

Κουνάνε το δάχτυλο αντί να απολογούνται


Νέα συκοφαντική επίθεση εξαπέλυσαν συντονισμένα - και ασφαλώς όχι τυχαία - κατά του ΚΚΕ, κέντρα από την αντικομμουνιστική φυλλάδα «Δημοκρατία» έως τον κ. Γ. Πεταλωτή του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ των μνημονίων. Συγκεκριμένα, η «Δημοκρατία», στο οπισθόφυλλο της Δευτέρας 18/2 και με αφορμή τις «αποκαλύψεις Τσουκάτου», υποστήριξε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που «ούτε για τα μάτια του κόσμου» δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νόμου σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ χρηματοδοτείται για να κάνει «φιέστες για τον Αρη»! Ο δε κ. Πεταλωτής, που βγήκε από το πηγάδι «όλως τυχαίως» την ίδια μέρα, στην κρατική ΕΡΤ1 και με την ίδια αφορμή, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρεθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα που «εισέρρεε προς όλα τα κόμματα, ακόμα και στα αριστερά, τα προοδευτικά κόμματα, σε κόμματα που δεν ήταν εξουσίας», κάνοντας μάλιστα τον ανήξερο για τις σακούλες που σήκωνε ο κ. Τσουκάτος και εγκαλώντας ψευδώς το ΚΚΕ ότι αρνήθηκε τον δημόσιο έλεγχο που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου.
* * *
Για πολλοστή φορά παρατηρούμε αυτούς που πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για τις μίζες και τις υπόγειες συναλλαγές και για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική την οποία εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες σε βάρος του λαού, να αναλαμβάνουν να ρίξουν τη γνωστή λάσπη στο ΚΚΕ για τα οικονομικά του, προσπαθώντας να το λερώσουν με τις δικές τους αμαρτίες. Οι θέσεις και η στάση του ΚΚΕ είναι πασίγνωστες και ξεκάθαρες. Το ΚΚΕ τηρεί τον νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων: Δέχεται ελέγχους από ορκωτούς λογιστές - ελεγκτές, από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, προσκομίζει και δημοσιεύει όλα τα οικονομικά του στοιχεία (ισολογισμούς - απολογισμούς κ.ά.) στα οποία αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική του κατάσταση. Ας αφήσουν λοιπόν όλοι τους τις πονηριές...
* * *
Το ΚΚΕ δεν δέχεται και για όλα τα κόμματα να δίνουν λίστα με τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών και φίλων τους και να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, γιατί αυτό αντιβαίνει στους ίδιους τους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η βασική πηγή χρηματοδότησης του Κόμματός μας είναι ο λαός, που έχει πείρα και γνώση. Ξέρει για τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος και αυτούς που εμπλέκονται σε αυτές. Ξέρει πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τη διαφθορά και τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος. Το μαύρο χρήμα δεν περνάει μέσα από την ενίσχυση με κουπόνια των 2 και των 5 ευρώ. Ας μην κρίνουν λοιπόν εξ ιδίων τα αλλότρια. Και αυτή η προσπάθεια συκοφάντησης του Κόμματος θα πέσει στο κενό.

Τ.

Καμία εντύπωση...




Η προσχώρηση κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξή τους σε υπουργούς μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό δεν πρέπει να προκαλούν καμία εντύπωση. Είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, η πλήρης και ολοκληρωμένη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, που διαμορφώνει τη βάση για τέτοιου είδους εξελίξεις.
Είναι παράξενο μια κυβέρνηση που διατήρησε όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους και προχώρησε σε ένα ακόμα, τέταρτο μνημόνιο, να ενσωματώνει στους κόλπους της «μνημονιακούς υπουργούς» που στήριξαν τα πρώτα από τα τέσσερα μνημόνια το 2011; Καθόλου παράξενο...
Προκαλεί απορίες μια κυβέρνηση που εφάρμοσε αντιλαϊκή πολιτική, που ενεργοποίησε αντεργατικούς νόμους, κόπιασε και κοπιάζει για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, που πρόσφερε και προσφέρει νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης, φοροαπαλλαγές, νομοθετικές διευκολύνσεις, που συνεχίζει δηλαδή το έργο όλων των προηγούμενων, να εντάσσει ως υπουργούς της ανθρώπους που ήταν πρωτοδιδάξαντες; Οχι βέβαια...
Δημιουργεί άραγε ερωτήματα το γεγονός ότι μια κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, στηρίζει με νύχια και με δόντια τα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που δίνει βάσεις, λιμάνια, υποδομές για τη στήριξη αυτών των σχεδίων, να αξιοποιεί υπουργούς και στελέχη κυβερνήσεων που έκαναν ακριβώς το ίδιο όποτε και όταν χρειάστηκε; Κανένα ερώτημα...
Ολα αυτά άλλωστε είναι η βάση που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να «ενσωματώνει» στους κόλπους του και καραμπινάτα πρώην στελέχη της ΝΔ, όπως ο Κουίκ, η Κουντουρά κ.ά. Αλλά και η βάση με την οποία συγκρότησε κυβερνητική συμμαχία όλα αυτά τα χρόνια με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ.
Επιβεβαιώνεται πολύ απλά ότι ο «προοδευτικός πόλος» για τον οποίο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά αντιδραστικός και αντιλαϊκός. Στην ουσία πρόκειται για ανανέωση και νεκρανάσταση της σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην πιο «μνημονιακή» εκδοχή του. Είναι ένα βασικό στοιχείο της συνολικής προσπάθειας αναπαλαίωσης του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος.
Γι' αυτό ακόμα και στη συνταγματική αναθεώρηση φάνηκε ότι στον τόσο «προοδευτισμό» του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράνε ούτε καν ορισμένοι υπερώριμοι εκσυγχρονισμοί, όπως ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους. Ο δε καβγάς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι καβγάς μόνο για το ποιος θα κάνει κουμάντο στη σοσιαλδημοκρατία.
Ο «νέος» διπολισμός που δημιουργείται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον δικό του πόλο, από τη μια, και τη ΝΔ και τον δικό της, από την άλλη, με τις δικές της αντιδραστικές και αντιλαϊκές θέσεις, είναι το ίδιο κάλπικος όπως και οι παλιότεροι που έχει ζήσει ο λαός μας. Γι' αυτό και θα πρέπει να τον απορρίψει.
Η μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα είναι ο βασικός δείκτης ότι περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις απεγκλωβίζονται από τα διάφορα δίπολα και ψευτοδιλήμματα του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος. Θα είναι δύναμη που θα επιστρέφει στο λαό, δύναμη στη στήριξη της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

TOP READ