21 Μαρ 2016

ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΕΕ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο

Ευρώπη-πώς διαμορφώνεται ο χάρτης του φασισμού στη Γηραιά Ήπειρο



Όταν το 2002 στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ο ιδεολογικός πατέρας του δικού μας Μάκη Βορίδη, Ζαν Μαρί Λεπέν περνούσε στον δεύτερο γύρο η Ευρώπη και πρωτίστως η Γαλλία πάγωναν.
Οι γάλλοι ψηφοφόροι δίχως ιδιαίτερη σκέψη αν κρίνει κανείς από το τελικό αποτέλεσμα, συσπειρώθηκαν στον δεύτερο γύρο στο πλευρό του συντηρητικού Ζακ Σιράκ στον οποίο έδωσαν τελικά μια μεγαλειώδη νίκη με ποσοστό που ξεπερνούσε το 80%. Εκείνη η επιβλητική εμφάνιση του Ζαν Μαρί Λεπέν όμως έδινε το έναυσμα για την επιστροφή της Ευρώπης στον Μεσαίωνα.
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η κόρη Λεπέν, η Μαρίν μοιάζει έτοιμη ακόμη και να κυβερνήσει, με τα δημοσκοπικά ποσοστά της να τη φέρνουν συχνά πυκνά στην πρώτη θέση, πολύ πάνω από τους Σοσιαλιστές, ακόμη όμως κι από τους Ρεπουμπλικάνους του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ενός ανθρώπου που ούτως ή άλλως δεν φημίζεται για τις κοινωνικά φιλελεύθερες πεποιθήσεις του.
Την ίδια στιγμή το κύμα ανόδου των πάσης φύσεως ακροδεξιών -από νεοναζί μέχρι συντηρητικών ευρωσκεπτικιστών τύπου Νάιτζελ Φάρατζ- σε όλη την Ευρώπη μοιάζει να μετατρέπεται σε τσουνάμι, ενώ ήδη σε χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης νεοναζιστικά μορφώματα συγκυβερνούν, έχοντας τον ρόλο εκείνης της σοβαρής Χρυσής Αυγής, όπως έλεγε κάποτε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Στη Νορβηγία για παράδειγμα το ξενοφοβικό «Κόμμα της Προόδου» μέλος του οποίου υπήρξε κατά το παρελθόν και ο μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό από το 2013. Λίγο παραδίπλα, οι Αληθινοί Φινλανδοί -ακροδεξιοί και ευρωσκεπτιστικές- επίσης συγκυβερνούν με τη συντηρητική κεντροδεξιά κυβέρνηση τη χώρας, ενώ στη Σουηδία οι «Σουηδοί Δημοκράτες» (sic.) βρίσκονται βάσει των δημοσκοπήσεων στην τρίτη θέση με ποσοστό που αγγίζει και συχνά ξεπερνά το 18%. Στη Δανία τέλος, το Λαϊκό Κόμμα ο πρόεδρος του οποίου ευθαρσώς δηλώνει πως κανένας μετανάστης δεν είναι ευπρόσδεκτος, είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη.
Λίγο νοτιότερα, στις λεγόμενες Κάτω Χώρες, οι ξενοφοβικές παρατάξεις επίσης εμφανίζουν μεγάλη αποδοχή. Στην Ολλανδία μάλιστα το περιβόητο «Κόμμα για την Ελευθερία» αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, ενώ στο Βέλγιο το κόμμα με την ονομασία «Φλαμανδικό Συμφέρον» το οποίο υπερασπίζεται τη διάσπαση της χώρας και την εκδίωξη των μεταναστών, έχει ήδη τρεις έδρες στο κοινοβούλιο.
Στην Αυστρία το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» εμφανίζει δημοσκοπικά ποσοστά μεταξύ του 33% και 34% γεγονός που το καθιστά την ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Και στη Γερμανία όμως το μόρφωμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστά από 10% έως 23% στις τοπικές εκλογές, δείχνοντας μια επικίνδυνη δυναμική.
Στην Ουγγαρία που την εποχή αυτή σηκώνει παντιέρα κατά των προσφύγων δια του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος φημίζεται για τις ξενοφοβικές απόψεις του, ένα δεύτερο ακόμη πιο ακραίο κόμμα, το γνωστό Jobbik οι οπαδοί του οποίου δηλώνουν ανοικτά νεοναζί αναδεικνύεται πλέον ως η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, ενώ στην Πολωνία το ακροδεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» θριάμβευσε στις πρόσφατες εκλογές παίρνοντας ποσοστό 37,6%.
Τέλος από το κύμα της ξενοφοβίας δεν ξεφεύγει ούτε η γειτονική Ιταλία εκεί όπου η «Λέγκα του Βορρά» διαθέτει ήδη 16 βουλευτές και είναι το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα. Δυστυχώς από τη μαύρη λίστα δεν λείπει ούτε η Ελλάδα, αφού η Χρυσή Αυγή με ποσοστό που αγγίζει το 7% είναι το τρίτο κόμμα.

Ισότιμα και με κοινοτική αλληλεγγύη... Ας καγχάσω.

Ισότιμα και με κοινοτική αλληλεγγύη... Ας καγχάσω.

Αν ρωτούσαμε κάποιον από τους λάτρεις του συνθήματος "πάση θυσία στο ευρώ" να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη κάθε θυσία για να μείνουμε στην ευρωζώνη, τί θα μας απαντούσε; Ψάχνοντας λίγο τις κατά καιρούς δηλώσεις και τοποθετήσεις των πάσης φύσεως και προελεύσεως "μενουμευρωπαϊστών", θα μπορούσαμε να σχηματοποιήσουμε τις πιθανές απαντήσεις ως εξής:
  • (α) Το κοινό νόμισμα εξασφαλίζει την νομισματική ευρρωστία της χώρας και, κατ' επέκταση, διασφαλίζει την οικονομική της σταθερότητα με τρόπο που ένα εθνικό νόμισμα είναι αδύνατον να καταφέρει.
  • (β) Εξ αιτίας του κοινού νομίσματος, οι χώρες της ευρωζώνης συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσεις, άρα η Ελλάδα "ψηλώνει" και φτάνει στο μπόι ισχυρών οικονομικά κρατών, όπως η Γερμανία.
  • (γ) Για τον ίδιο λόγο, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να θεωρούνται θέσει υποστηρικτές των εθνικών μας δικαιωμάτων, εφ' όσον οποιοδήποτε δικό μας πρόβλημα θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις δικές τους οικονομίες.
  • (δ) Απόρροια των παραπάνω είναι η κοινοτική αλληλεγγύη, η οποία δεν θα υπήρχε αν ήμασταν εκτός ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ωραίο λούστρο, ιδιαίτερα θελκτικό για όσους  δεν εμβαθύνουν στα πράγματα. Μόνο που αρκεί να ξύσει κάποιος με το νύχι του την επιφάνεια για να διαπιστώσει ότι κάτω από το λούστρο τα σαράκια δίνουν και παίρνουν, έχοντας σακατέψει το οικοδόμημα, το οποίο απειλείται πλέον με κατάρρευση. Κι αν εμείς διστάζαμε ή φοβόμαστε να κάνουμε αυτό το ξύσιμο, ήρθαν οι πρόσφυγες να το κάνουν, με έναν τρόπο που μας έκανε να τρομάξουμε.

Κατ' αρχήν, για ποια ευρρωστία και για ποια σταθερότητα μιλάμε; Ούτε οχτώ χρόνια δεν προλάβαμε να συμπληρώσουμε στην ευρωζώνη και οι -υποτιθέμενοι- συνεταίροι μας φρόντισαν να μας μεταβάλουν σε αποικία χρέους. Σε χρόνο μηδέν, η -έτσι κι αλλιώς, μόνο στην θεωρία υπαρκτή- κοινοτική αλληλεγγύη πήγε περίπατο, με τον πλούσιο βορρά να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο στην μούρη των νοτίων. Από ισότιμοι εταίροι γίναμε PIGS, γίναμε χαραμοφάηδες, γίναμε τεμπέληδες και βολεψάκηδες, που κάποια στιγμή έπρεπε να πληρώσουμε.

Παρένθεση. Κανένας απ' αυτούς που μας κατηγορούν δεν απάντησε ποτέ σε ένα απλό ερώτημα: με δεδομένο ότι το 2001 ήμασταν μια χαρά, αφού μας έκαναν δεκτούς στην ευρωζώνη, πώς καταφέραμε και τα κάναμε όλα στάχτη και μπούλμπερη μέσα σε λιγώτερο από οχτώ χρόνια και, μάλιστα, ενώ οι σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία λαμβάνονταν κεντρικά από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης; Αν με την δραχμούλα καταφέραμε και αναστηλώσαμε την χώρα μετά από εννιά χρόνια πολέμων και σπαραγμών (1940-1949), πώς καταφέραμε να καταρρεύσουμε με το ευρώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Κλείνει η παρένθεση.

Και κατόπιν ήρθαν οι πρόσφυγες κι έξυσαν το λούστρο για τα καλά. Και φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο των "ισότιμων συμμάχων"μας και είδαμε πως δεν ήσαν παρά γκάνγκστερ. Και ξεγυμνώθηκε η κοινωνική τους αλληλεγγύη, δείχνοντας πως το μόνο που υπάρχει από κάτω δεν είναι παρά ένας μηχανισμός επιβολής συμφερόντων, τα οποία επιβάλλουν να μετατραπεί η Ελλάδα σε χωματερή ψυχών προκειμένου να μείνουν καθαρές οι δικές τους αυλές.


Το πώς συνδυάζεται η κοινοτική αλληλεγγύη με τις απειλές για Grexit, με τις κατάφωρες μονομερείς παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου περί προσφύγων και με την καταστρατήγηση της Σένγκεν, παραμένει ακατανόητο. Η μόνη αλληλεγγύη που έδειξαν οι "ισότιμοι" εταίροι μας είναι η Frontex και η αναβάθμιση των τούρκων. Α! Και η πρόταση να κρατήσουμε φυλακισμένους τους πρόσφυγες έναντι μιας έκπτωσης στα χρέη μας.

Η αλληλεγγύη τους δεν έχει τα κότσια ούτε τις οικονομικές επιπτώσεις από τις προσφυγικές ροές να μοιραστούν μαζί μας. Αντίθετα, αφού έκλεισαν τα σύνορά τους, φόρεσαν το αυστηρό τους ύφος κι έκατσαν απέναντί μας για να συζητήσουν την αξιολόγηση, κάτι που πρέπει να θεωρείται απολύτως λογικό εφ' όσον η κύρια ιδιότητά τους δεν είναι σύμμαχοι ή συν-εταίροι αλλά δανειστές και τοκογλύφοι, που δεν έχουν άλλο στο μυαλό τους παρά το πώς θα συνεχίσουν το πλιάτσικό τους. Κι ενώ εμείς τους παρακαλάμε να τελειώνουμε μ' αυτήν την ρημάδα την αξιολόγηση, αυτοί επιμένουν να ψάχνουν και να απειλούν.

Πολύ λογικό κι αυτό. Όπως λέγαμε και τις προάλλες, δεν έχει νόημα να παρακαλάς τον τοκογλύφο να μη σου πάρει το σπίτι, αφού ο σκοπός του είναι ακριβώς αυτός: να σου πάρει το σπίτι. Το παράλογο είναι να θες, αντί να τον διαολοστείλεις, να κάνεις παρέα μαζί του, νομίζοντας πως είσαι ισότιμός του.

Πάση θυσία στο ευρώ, λοιπόν, ισότιμα και με κοινοτική αλληλεγγύη... Ας καγχάσω. "Πηγάδια χαίνοντα, που ελπίζουν επειδή κοιτούν τον ουρανό..."

Σαν να μπαίνει η Άνοιξη

 Σαν να μπαίνει η Άνοιξη

Θα είναι σα να μπαίνει η άνοιξη, αλλά για το λαό θα έχει βαρυχειμωνιά

Αγαπητό ημερολόγιο,

χτες πήγαμε μια μικρή εκδρομή, για να χαρούμε τον ήλιο της ισημερίας. Περάσαμε ένα μικρό ποταμάκι, με τη βοήθεια μιας σαμπρέλας σε ρόλο γέφυρας, και νιώσαμε σαν έλληνες σελέμπριτις, που συμπάσχουν με τους πρόσφυγες και μπαίνουν στο πετσί του ρόλου τους.

Παρακάτω συναντήσαμε μερικές κυψέλες, σκεφτήκαμε να πάρουμε μέλι, αλλά φοβηθήκαμε μην ενοχλήσουμε τις μέλισσες και μας πάρουν στο κυνήγι. Με κυνηγούν οι μέλισσες κι εσύ που δε μου έλυσες, τα δεσμά που μας κρατούν μισθωτούς σκλάβους. Ή άνεργους, που ψάχνουν πάση θυσία να δουλέψουν και αν χρειαστεί, θα παλέψουν για τη σκλαβιά τους, σαν τον Αστερίξ στις Δάφνες του Καίσαρα. Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν.

Ήταν βέβαια περιφραγμένες με σύρματα, αλλά δε νομίζω να σταματούσε τις αγριεμένες μέλισσες, όπως δεν μπορεί να σταματήσει τους απελπισμένους ανθρώπους. Αλλά κανένα ζώο δεν είναι τόσο έξυπνο σαν τον άνθρωπο, για να σκεφτεί να βάλει σύνορα και να χτίσει κράτη, ούτε καν οι μέλισσες που έχουν ένα είδος δικής τους "κοινωνίας". Και συνεχίζουν να περνάνε λαθραία από τη μια χώρα στην άλλη. εκτός κι αν τα έχουνε σφάξει, οπότε εξάγονται για το κρέας τους και εισάγονται ηθικά και νομότυπα. Ακόμα και τα σαπισμένα.

Χτες στην κεντρική αγορά των Χανίων τα εργατικά σωματεία διοργάνωσαν ανοιχτή συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και συγκέντρωσαν τρόφιμα κι είδη πρώτης ανάγκης που γέμισαν δύο μεγάλα φορτηγά.

Κι ίσως να μην είναι της παρούσης, αλλά από τις χειρότερες (κι ευτυχώς σπάνιες) περιπτώσεις που μπορείς να τύχεις, είναι παλιοί μετανάστες, που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και τώρα βλέπουν με φοβία και καχυποψία τους πρόσφυγες, αναπαράγοντας πολλές φορές τη συστημική προπαγάνδα, που αναμασούν και μας αλέθουν (για να την καταπιούμε ευκολότερα) τα διάφορα παπαγαλάκια. Σαν τους πρώην Ανατολικούς (κατά το πρώην Μακεδόνες της Γιουγκοσλαβίας) που επανδρώνουν κάποια χρυσαυγίτικα τάγματα, με όρους σχιζοφρένειας (έξω οι ξένοι, λέμε). Ή σαν αντανάκλαση της δικής μας εικόνας, που θέλουμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αντί να έχουμε ταξική ανάλυση και να συμπαραστεκόμαστε στα ταξικά αδέρφια μας, ανεξάρτητα από το χρώμα, το θεό που πιστεύει και τα άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του.

Σε άλλα αξιοσημείωτα, οι κεραίες της κε του μπλοκ έπιασαν μια αφίσα αλληλεγγύης σε έναν τούρκο απεργό πείνας, που προσδιορίζεται με την ιδιότητα του βίγκαν αναρχικού (δηλ του σκληροπυρηνικού χορτοφάγου, που δεν απέχει μόνο από το κρέας, αλλά κι από ό,τι άλλο προέρχεται από τα ζώα, πχ τα γαλακτοκομικά) κι απαιτεί μεταξύ άλλων, τη χορήγηση βίγκαν φαγητού!


Σήμερα εν τω μεταξύ, ο Ενικός έχει Φώφη. Την άλλη βδομάδα μπορεί να έχει σε επανάληψη Σταύρο ή να σπάσει τη σιωπή του ο Βασίλης Λεβέντης. Αλλά λες με τούτα και με κείνα να πλησιάζει η ώρα του γγ; Γιατί με τα σημερινά δεδομένα, πιο πιθανό είναι να πάρει πρωτάθλημα η Λέστερ κι ο Ρανιέρι, παρά να τον βγάλουν να μιλήσει σε εκπομπή υψηλής τηλεθέασης.

Το 50% των ελληνικών hoaxes απευθύνονται σε φασίστες

Το 50% των ελληνικών hoaxes απευθύνονται σε φασίστες

Hoax. Απάτη. Κοροϊδία. Μούσι. Ψέμα. Μούφα. Παπατζιλίκι. Είναι μόνο μερικές λέξεις για να περιγράψεις την πλειοψηφία των άρθρων που θα συναντήσεις σε site που είτε στηρίζουν άμεσα είτε απλά προωθούν τη χρησύ αβγοί και τις ιδέες της. Εθνικισμός, μισαλλοδοξία, μιλιταρισμός, ομοφοβία, όλα επιπλέουν στην επιφάνεια ενός κουβά από σκατά, ο οποίος φαίνεται να κοχλάζει ακατάπαυστα στη φωτιά του ψέμματος και της εξαπάτησης.

Πολλοί από σας, θα έχετε ακούσει για τα ELLINIKA HOAXES, αν δεν είστε μόνιμοι αναγνώστες σαν εμάς. Ένα ιστολόγιο που ασχολείται με τα hoaxes του ελληνικού διαδικτύου και την κατάρριψή τους. Καθήσαμε λοιπόν και έτσι πρόχειρα ψάξαμε τις πρώτες 15 σελίδες του, όπου βρήκαμε 123 hoaxes. Τα 60 από αυτά, έχουν σαν στόχο την προώθηση του μίσους ενάντια σε πρόσφυγες, είτε με ψεύτικες ειδήσεις και βίντεο, είτε με την ενθάρρυνση της ιδέας της ανωτερότητας της ελληνικής φυλής. Ιστορίες που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, να τον βομβαρδίσουν με ψέμματα, να τον αποπροσανατολίσουν, να τον κάνουν να πιστεύει πως ο εχθρός του κινείται με διαστημόπλοια, τον καταδυναστεύει με εξωγήινη τεχνολογία, ακόμα και πως τρέφεται με τα παιδιά του. Στην κυριολεξία όμως. Έχουν βγάλει και συνταγή για το πώς τα μαγειρεύουν. Μερικά ενδεικτικά παπατζιλίκια είναι:
(καντε κλικ σε καθε ενα )
Δεκάδες ιστοσελίδες που αναπαράγουν τα ίδια άρθρα, ξανά και ξανά, ξεσκεπάζοντας τις συνομωσίες σε βάρος της ελληνικής φυλής, που έχουν εξυφάνει επικίνδυνα και σκοτεινά κέντρα εξουσίας, τα οποία όλως περιέργως δε φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου. Ίσα ίσα, τα σκοτεινά αυτά κέντρα εξουσίας, νιώθουν τόσο «ok» με αυτά τα site που τους αφήνουν να έχουν ακόμα και διαφημίσεις της google, όπως επίσης έχουν και τα ξένα site από όπου ξεκινάνε τα περισσότερα από αυτά τα hoaxes.

Τα μισά λοιπόν, από τα αποδεδειγμένα ψεύτικα δημοσιεύματα εκεί έξω, απευθύνονται σε φασίστες και το ποσοστό εκτινάσσεται αν υπολογίσουμε και τα άρθρα τα οποία δημοσιεύονται ανυπόγραφα, με ανώνυμους μάρτυρες που δίνουν ιδιαίτερα βολικές συνεντεύξεις. Μία από αυτές είχε απασχολήσει και εμάς.

Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα hoaxes γίνονται κανονική ειδησεογραφία, ίσως από την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας; Το Πρώτο Θέμα, φαίνεται πως δεν αναπαράγει απλά διάφορα δημοσιεύματα που αναβλύζουν από αυτό το βόρβορο αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα.

Ο Θέμος Αναστασιάδης, ο φοιτητικός συγκάτοικος του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος θεωρεί πως η Ινδία είναι στη Μέση Ανατολή...


...μας ενημέρωσε τα μεσάνυχτα της 18ης Μαρτίου πως πρόσφυγες λίντσαραν παιδόφιλο που επιχείρησε να βιάσει επτάχρονη στη Ειδομένη.
Η διάψευση ήρθε το μεσημέρι της ίδιας μέρας, από μέλη ΜΚΟ της περιοχής, από την αστυνομία, τους γονείς του κοριτσιού και το ίδιο το κορίτσι.
Αλλά αυτό δεν πτόησε κανέναν. Ο Μπογδάνος έκανε το κομμάτι του στο κανάλι του Αλαφούζου, πάνω σε ψέμματα:


ο Θέμος συνέχισε να κάνει ρεπορτάζ στην εφημερίδα του Μπόμπολα και την επόμενη μέρα:
Τη μεθεπόμενη μέρα βρήκε και μάρτυρες, σύμφωνα με τους οποίους ο βιαστής είχε σύρει το κορίτσι σε κάτι θάμνους και ο πατέρας του αμέτοχος φώναζε σε βοήθεια:
Δυο μέρες μετά το Πρώτο Θέμα δεν είχε ακούσει τίποτα για την παρεξήγηση και όταν το έμαθε το παρουσίασε σαν κάτι ξαφνικό και ύποπτο, που τους καλά ψιλιασμένους αναγνώστες του δε θα τους ξεγελούσε:
Ο Μαρκ Τουαίην έλεγε πως δεν πρέπει ποτέ να λες την αλήθεια σε ανθρώπους που δεν την αξίζουν και οι Έλληνες φαίνεται πως δεν την αξίζουν αφού έχουν το Μακελειό του Χίου στη 12η θέση του ελληνικού ίντερνετ...,
...το pronews.gr, το πρώην defencenet δηλαδή, στη θέση 40...,
 ....και τα ELLINIKA HOAXES στη θέση 655
Και αυτό είναι απλά το τελευταίο παράδειγμα. Αν είσαι και εσύ λοιπόν ένας από αυτούς που κατά καιρούς έχουν δει τέτοιες ειδήσεις και τις έχουν καταπιεί αμάσητες, πριν πεις στους άλλους «Ξυπνάτε ρε», σκέψου πως για χρόνια, καναλάρχες, εκδότες και επαγγελματίες ψεύτες:
  • σε πιάνουν κότσο
  • σε έχουν κάνει το μαλάκα τους
  • σε γλεντάνε
ή όπως αλλιώς θες να το πεις.
Σκέψου τους κάπως έτσι δηλαδή:
 Πηγή: Λαϊκή εξουσία via Σπασμένο παράθυρο

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι...

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι...

gallery thumbnail
Σε «γάμο» οδηγούνται ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, αυτό δείχνουν τα πιο πρόσφατα επεισόδια του πολύχρονου «φλερτ». Το Σάββατο 12 Μάρτη, οΑλ. Τσίπρας, έπειτα από πρόσκληση του Φρ. Ολάντ, πήρε μέρος ως παρατηρητής στησυνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Παρίσι, με θέματα το Προσφυγικό και την οικονομία. Προσκεκλημένοι ήταν πρόεδροι κυβερνήσεων και συμμετέχοντες σε κυβερνήσεις συνασπισμού που εντάσσονται στη σοσιαλδημοκρατική ευρωομάδα, καθώς και ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι της ίδιας ομάδας, αλλά όχι οι αρχηγοί κομμάτων της που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.
Την περασμένη Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής - θυμίζουμε ότι μ' αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην αρχή και το ΠΑΣΟΚ - στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ποζάροντας μάλιστα στο τέλος και για την «οικογενειακή φωτογραφία».
Την Παρασκευή άρχισαν οι εργασίες εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, στην Αθήνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων φιγουράρουν και στελέχη της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, απ' το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας, το Τσέχικο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Εργατικό Κόμμα Βρετανίας. Στην ημερίδα θα μιλήσει και ο Αλ. Τσίπρας, πλαισιωμένος από στελέχη της GUE/NGL.
Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη...
Για όποιον έχει παρακολουθήσει τα βήματα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, τίποτα απ' τα παραπάνω δεν ξαφνιάζει, αντιθέτως αποτελούν τη φυσική συνέχεια στην επιδιωκόμενη κι απ' τις δύο πλευρές σύσφιξη σχέσεων που πιο συστηματικά άρχισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα σκήπτρα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Ηταν το φθινόπωρο του 2012 που ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Γερμανία, δήλωνε: «Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία πρέπει πάντως να συνειδητοποιήσει ότι ο συνομιλητής της στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ».
Για να το εμπεδώσει αυτό η σοσιαλδημοκρατία συνολικά, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειπε σε ταξίδια του στο εξωτερικό να υποβάλλει τα σέβη του σε «εμβληματικές» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μορφές της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, εγνωσμένες για τις επιδόσεις τους μεταξύ άλλων και στον ...αντικομμουνισμό, όπως για παράδειγμα ο πορτογάλος Σοάρες, ο ισπανός Μπορέλ κ.ά.
Η έκκληση Τσίπρα βρήκε ευήκοα ώτα. Η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία άνοιξε τις «αγκάλες» της, παρακολουθώντας την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με ταχείς ρυθμούς μετά την ανάδειξή του σε δύναμη κυβερνητικής εναλλαγής, λόγω των γνωστών συγκυριών, την αφοσίωσή του στο στόχο ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την υλοποίηση από μέρους του όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που η επίτευξή του απαιτεί. Ολα αυτά, βεβαίως, δεν αποτέλεσαν καμία οβιδιακή μεταμόρφωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και ως μικρό οπορτουνιστικό σχήμα, ασχέτως αν το «καμουφλάριζε» με κούφια ριζοσπαστική συνθηματολογία.
Αντιλαϊκό νταραβέρι...
Στην παρούσα φάση, η οικοδόμηση στενών επαφών με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία μοιάζει αμοιβαία επωφελής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σοσιαλδημοκρατία, τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τελικά το ίδιο το κεφάλαιο, όπου όλοι αυτοί μαζί αναφέρονται. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει επιζήμιες για το λαό αυταπάτες, ότι υπάρχουν κάποιες τάχα «προοδευτικές δυνάμεις» που θα βάλουν πλάτη για να στρίψει «αριστερά» η ΕΕ, να σταματήσει η λιτότητα, δίχως να διευκρινίζει ότι εννοεί για τους επιχειρηματικούς ομίλους να φυσήξει τελικά εκείνος ο «αέρας αλλαγής» στα πανιά της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Η ρητορική του αυτή, ταυτόχρονα, ξεπλένει την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, που αποτέλεσε τη βασική δύναμη κρούσης του κεφαλαίου στον ταξικό του πόλεμο κατά των λαών, υλοποιώντας μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Την περνάει απ' το καθαρτήριο και την παραδίδει άσπιλη κι αμόλυντη στους λαούς, καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο που παίζει και τελικά για το ρόλο της ίδιας της ΕΕ, όταν ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενό της και η πλεύση δεν καθορίζονται απ' τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά απ' την απόχρωση των διαχειριστών της εξουσίας του.
Νομιμοποιεί έτσι και τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούν σήμερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όπου κυβερνούν, που μπορούν να επικαλούνται ότι τα ίδια κάνει και η «αριστερά», όπως προβάλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις χώρες τους, ενώ επιτρέπει να αξιοποιηθεί η στάση του για την επιτάχυνση αντιλαϊκών εξελίξεων σε άλλα κράτη και διεργασιών αναμόρφωσης των αστικών πολιτικών συστημάτων τους.
Του λόγου το αληθές έσπευσαν να επιβεβαιώσουν οι σοσιαλδημοκράτες Ρέντσι και Σάντσεθ, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο των Παρισίων. Ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στην ιταλική Βουλή και απευθυνόμενος σε κόμματα «αδελφά» του ΣΥΡΙΖΑ, της κατ' ευφημισμόν «αριστεράς», υπέδειξε πως «θα πρέπει να σκεφτούμε ότι στη σημαντική συνάντηση που αναφέρατε, υπήρξε και η συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είχε μάλιστα πάει στις εκλογές με ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Το γεγονός, όμως, ότι το σπίτι των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ανοίγεται στον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε και εμάς, αλλά και αυτούς που εν ονόματι ενός ιδεολογικού μαξιμαλισμού δεν είναι σε θέση να εννοήσουν τον εν λόγω χαρακτήρα μίας δυνατής μεταρρυθμιστικής ατζέντας»!
Τους υπέδειξε, δηλαδή, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ομοϊδεάτη τους για οργανική σύγκλιση με τη σοσιαλδημοκρατία και στην πράξη να στηρίξουν την κυβέρνησή του.
Σειρά πήρε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού θα του ζητήσει να μεσολαβήσει προς τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία. Ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να ασκήσει όλη την επιρροή του στους Podemos προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επιχείρηση αναβάπτισης...
Ολα αυτά τα λένε με τον «αέρα» που τους έδωσε ο ίδιος ο Τσίπρας στο Παρίσι, εντάσσοντας την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία στις... «προοδευτικές δυνάμεις» και προαναγγέλλοντας κοινό βηματισμό, που οδηγεί ενδεχομένως και σε οργανική σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δομές της, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική και η προσφυγική κρίση αναδεικνύουν «τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και ότι «η Ελλάδα, επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων, έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη».
Τα λένε αυτά κραδαίνοντας το συγχωροχάρτι που τους έδωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας το γνωστό αφήγημα της... παραπλανημένης κορασίδας, με ισχυρισμούς όπως ότι «το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα». Αυτά, την ώρα που και η δική του κυβέρνηση υλοποιεί με ευλαβική προσήλωση την ατζέντα του κεφαλαίου, κοινή για το πολιτικό του προσωπικό, ανεξαρτήτως απόχρωσης.
Τα υποστηρίζουν με τον «αέρα» που τους δίνει συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν διανέμει σημειώματα στον Τύπο με ισχυρισμούς όπως ότι επίδικο της συνάντησης του Παρισιού ήταν «ο αναπροσανατολισμός του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε πιο αριστερή κατεύθυνση, η σύγκλιση με την Αριστερά, καθώς και η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου που θα αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς».
`Η όταν απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ να τα βρουν. Με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, να δηλώνει σχετικά: «Καλείται και η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας να μην ταυτίζεται (με το νεοφιλελευθερισμό), να αλλάξει πολιτική και να βρει το δρόμο της».

Οι Social Waste και η αξιοπρέπεια του hip hop


Οι Social Waste και η αξιοπρέπεια του hip hop


679855-thumbnail-3
Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν οι Social Waste ως χιπ χοπ μπάντα στην Freestyle Productions ξεχώριζαν σαν την μύγα μέσα στο γάλα ανάμεσα στα «μικρά» low bap συγκροτήματα. Οι προσεγμένοι στίχοι, οι ποιοτικές παραγωγές και το έντονο, βαθύ πολιτικό τους στίγμα έδεναν αρμονικά και έδειχναν ταλέντο και ικανότητες από μια παρέα σχεδόν αμούστακων Κρητικών. Έπειτα ήρθε το κενό και στη συνέχεια η δυναμική επιστροφή. Το live του Σαββάτου ήταν η απόδειξη αυτής της δυναμικής. Ήταν μια στιγμή αναζωογόνησης του ελληνικού χιπχοπ που ήταν τόσο απαραίτητη και επίκαιρη όσο ποτέ.
Οι SW χαρακτηρίζονται ως εκφραστές του πολιτικού χιπχοπ. Ακούγοντας τα τραγούδια τους εύκολα κανείς μπορεί να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός «πολιτικό χιπ χοπ» ακούγεται στα αυτιά μου ως πλεονασμός: Το χιπ χοπ είναι πολιτικό από τη φύση του. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αν δεν είναι πολιτικό δεν είναι χιπ χοπ. Όμως αυτό που κάνουν οι SW είναι να σκάβουν με τους στίχους τους βαθιά στο «πολιτικό». Δεν θα αρκεστούν σε μια «πολιτικοποίηση» του τύπου «η κοινωνία είναι σκατά και οι πολιτικοί πουλημένοι». Ψάχνουν, μελετούν και γράφουν πάνω σε μια γραμμή που ενώνει ελληνικά και διεθνή γεγονότα, ιστορία, πολιτική και επικαιρότητα ενώ όταν μελοποιούν ποίηση το κάνουν με ιδιαίτερο τρόπο. Έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την αυτοαναφορικότητα που μαστίζει στο χιπ χοπ της χώρας μας, αλλά και να αποφύγουν την εύκολη και τετριμμένη θεματολογία του είδους
Η επιστροφή τους συνοδεύεται και από μουσικούς πειραματισμούς. Χιπ χοπ με γκάιντα και λαούτο και ταυτόχρονα σεβασμός στον κώδικα του χιπ χοπ με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό από αισθητικής άποψης.
Αν συνυπολογίσουμε και την σκηνική παρουσία που είναι πληρέστερη και πιο επιβλητική από τα μακρινά χρόνια του ξεκινήματός τους τότε μπορούμε να πούμε πως είναι από τα λίγα ελληνικά χιπ χοπ συγκροτήματα που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς..
Όλοι όσοι ακούμε χιπ χοπ έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα: όταν κάποιος αμύητος σε ρωτάει τι μουσική ακούς και του απαντήσεις «χιπ χοπ» αμέσως νομίζει ότι ακούς κάτι μεταξύ 50cent, tus, Goin through κτλ. Μουσική για παιδάκια και σκυλάδες δηλαδή. Ωστόσο υπάρχει χιπ χοπ, ποιοτικό, κανονικό χιπ χοπ. Οι SW είναι από εκείνους που σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για το χιπ χοπ σώζουν την αξιοπρέπειά του.
ΥΓ. Εδώ θα βρείτε παλαιότερο μου κείμενο για το Redflecteur σχετικά με το hip hop.





Για να βλέπουμε ή για να κλαίμε;

Για να βλέπουμε ή για να κλαίμε;


Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko



Χτες ήταν η «Παγκόσμια μέρα ευτυχίας». Υπάρχει και τέτοια…
Στην Ευρώπη γιορτάστηκε έτσι:
  • 120 εκατομμύρια φτωχοί,
  • 30 εκατομμύρια άνεργοι,
  • 4,5 εκατομμύρια άστεγοι,
  • 8 ευρωπαϊκές χώρες με 6 από αυτές μέλη της ΕΕ να είναι στον κατάλογο των 15 πρώτων χωρών στον παγκόσμιο δείκτη μιζέριας - υπάρχει και τέτοιος… (πηγή: Bloomberg)
Στην Ελλάδα έτσι:
  • Από το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί  κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες,
  • το 48% των νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας,
  • το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες,
  • οι – επισήμως καταγεγραμμένοι – άνεργοι ανήλθαν στους 1 εκατομμύριο 81 χιλιάδες,
  • το 50% όσων συνεχίζουν να εργάζονται αμείβεται στον ιδιωτικό τομέα με 800 ευρώ και κάτω,
  • 1,182 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν με κάτω από 700 ευρώ,
  • 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από έναν έως και 12 μήνες,
  • το 68% των Ελλήνων δεν διαθέτει εισόδημα πάνω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος που θεωρείται όριο της επίσημης φτώχειας,
  •  η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στους ρυθμούς επιδείνωσης του δείκτη μιζέριας για τον λαό της κι αυτό πριν από την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου (στοιχεία: ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ΟΑΕΔ, σύστημα «Ήλιος», Κομισιόν, Bloomberg).
Στην Αμερική έτσι: 
  • Με το 95% των κερδών που παράγονται από το «αναπτυξιακό μοντέλο Ομπάμα» να καταλήγουν στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού και από αυτά τα κέρδη το 60% να πηγαίνει στους μεγιστάνες του πλούτου που αποτελούν το μόλις 0,1% του πληθυσμού,
  • με 55 εκατομμύρια Αμερικανούς να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εκ των οποίων 15,5 εκατομμύρια είναι παιδιά,
  • με πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανούς να μην έχουν ασφάλεια υγείας και με 50 εκατομμύρια ανθρώπους να σιτίζονται με κουπόνια σίτισης,
  • με το μέσο όρο των εσόδων των ανώτερων εισοδηματικά τάξεων στις ΗΠΑ να είναι κατά 400 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο των αποδοχών των εργαζόμενων στρωμάτων (αναλυτικότερα: “Καλώς ήρθε το δολάριο”)
Σε όλο τον κόσμο «γιορτάστηκε» έτσι: 
  • Με περίπου 748 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό με συνέπεια -και μόνο εξ αυτού του λόγου - περίπου 1.000 παιδιά να πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με το επισφαλές πόσιμο νερό, την ανεπαρκή αποχέτευση ή τις κακές συνθήκες υγιεινής.
  • Με 62 ανθρώπους που κατέχουν τόσο πλούτο όσος ο πλούτος που κατέχει ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – να έχουν δει τα πλούτη τους από το 2010 και μετά να αυξάνονται κατά 44% όταν ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41% (στοιχεία: Oxfam, Unicef)
                                                                  ***
   
 Σήμερα είναι, επίσης, μια ακόμα Παγκόσμια μέρα: Η «Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού».
   
 Για το πώς «γιορτάζεται» αυτή η μέρα, αρκεί:
  • Να δει κανείς το «πρόγραμμα» της Κου Κλουξ Κλαν με το οποίο διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ.
  • Να ρίξει μια ματιά στο βρικολάκιασμα του φασισμού απ’ άκρη σε άκρη της ΕΕ και στις αποφάσεις της «Αγίας Οικογένειας» των Βρυξελλών για το πώς το προσφυγικό μετατρέπεται σε «παζάρι ψυχών».
  • Να δει πως τα εργαστήρια των πολυεθνικών από τη μια εξοπλίζουν τους ISIS και από την άλλη εξάγουν την «δημοκρατία» των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της ξενοφοβίας.
  • Να δει τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο, τις εικόνες από το Νταχάου της Ειδομένης.
  • Να ρίξει μια ματιά από τους ναζί που κυβερνούν την Ουκρανία και τους ακροδεξιούς που φυτεύουν συρματοπλέγματα στα σύνορα μέχρι τους μαχαιροβγάλτες της ναζιστικής συμμορίας που κυκλοφορούν ελεύθεροι… 

                                                            ***
  
  Κάναμε, λοιπόν, την καταγραφή. Για να είμαστε, μάλιστα, πιο ήσυχοι με την συνείδησή μας μπορούμε να κλάψουμε κιόλας. Να κλάψουμε; Ας κλάψουμε. Να εξοργιστούμε, ας εξοργιστούμε. Να θρηνήσουμε, ας θρηνήσουμε. Όμως, για να παραφράσουμε τον Βάρναλη, η αλήθεια, παραμένει: Με ευχές,  παρακάλια και κλάματα δεν γλιτώνεις από τα τσακάλια.
   
 Το ερώτημα, συνεπώς, που ανακύπτει και κάθε φορά επιχειρείται να κρυφτεί κάτω από το χαλί από τους θιασώτες του «δεν αλλάζει τίποτα» και του «δεν υπάρχει εναλλακτική», είναι τούτο: Τι κάνουμε;
   
 Αν δεν τεθεί, κι αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, τότε όλα, η οργή, η θλίψη, ο θρήνος, ο αποτροπιασμός, η αγανάκτηση θα είναι ένα αδειανό πουκάμισο.
  
  Χαρακτηριστική περίπτωση το προσφυγικό: Ακόμα κι αυτή η μεγαλειώδης, η συγκλονιστική εκδήλωση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στο δράμα των προσφύγων, θα έχει πέσει τελικά στο κενό.

   Θα αποτελεί ένα παράσημο ανθρωπιάς (το οποίο φυσικά δεν θα πάρουν ποτέ οι ναζί), αλλά ένα παράσημο ανθρωπιάς σε έναν απάνθρωπο κόσμο, και μάλιστα ένα παράσημο πίσω από το οποίο θα προσπαθούν να ξεπλύνουν το αίμα που έχουν στα χέρια τους αυτοί που προκαλούν την απανθρωπιά.    
  
  Ακούμε επί βδομάδες και μήνες για το πόσο ντροπή, πόσο όνειδος συνιστούν για την κατ’ ευφημισμό «πολιτισμένη Ευρώπη» οι αποφάσεις της. Σωστά.

   Αλλά όλη αυτή η ντροπή, όλο αυτό το όνειδος είναι το αποτέλεσμα, είναι οι συνέπειες. Τα αίτια; Ποια είναι τα αίτια; Θα τα διαπιστώσουμε; Θα τα φωτίσουμε; Κι αν το κάνουμε θα τα φωτίσουμε για να παρακολουθούμε το φαινόμενο ή για να πάρουμε μέτρα ανάσχεσης και ανατροπής του;
  
  Τα λόγια του Ισπανού φιλοσόφου Ντανιέλ Ινεράριτι στην «El Paίs» αξίζει να προσεχτούν:
«Η αγανάκτηση - έλεγε - παύει να είναι ένα ανώδυνο αστείο που είναι ανίκανο να αλλάξει αφόρητες καταστάσεις, όταν συνοδεύεται από µία λογική ανάλυση του “γιατί”, όταν εντοπίζει ξεκάθαρα τα προβλήματα αντί να αρκείται να ξεφωνίζει τους ενόχους και όταν προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης».
    
Τα αίτια, λοιπόν. Όμως: Είναι ή δεν είναι ο πόλεμος το αίτιο; Αλλά τι είναι πόλεμος; Δεν είναι η αιματοβαμμένη πολιτική του ιμπεριαλισμού; Και τι είναι ιμπεριαλισμός; Δεν είναι η ισχύς και η εξουσία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων που με την μορφή της κρατικής τους οργάνωσης βομβαρδίζουν, όπως κάνει η Γαλλία, όπως κάνει η Ιταλία, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή;

   Παραπέρα: Αυτή η κρατική οργάνωση δεν είναι διαπλεγμένη σε μια σειρά διεθνικούς οργανισμούς όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι το ΝΑΤΟ; Αλλά αν αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τι ρόλο παίζει η Ελλάδα μέσα σε αυτό το κλαμπ του εγκλήματος; Συμμετέχουμε και «συμμαχούμε» στο όνομα των «εθνικών συμφερόντων», λένε κάποιοι. Μα ποιο εθνικό συμφέρον διασφαλίζεται στην Ειδομένη, στο Αιγαίο, στον Περσικό, στο Αφγανιστάν;

    Για μια ακόμα φορά «εθνικό» βαφτίζεται το πιο ιδιοτελές, το πιο στενό, το πιο αντιπατριωτικό και το πιο απάνθρωπο συμφέρον μιας κάστας που για το δικό της και μόνο για το δικό της συμφέρον έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα νεκροταφείο κοινωνικών δικαιωμάτων για τους Έλληνες και σε ένα στρατόπεδο ψυχών για τους πρόσφυγες.

    Τα αίτια, λοιπόν. Και πως κόντρα στον ραγιαδισμό, κόντρα στη θεωρία του «καθίστε ήσυχα γιατί θα έρθουν χειρότερα», θα ψάξουμε το δρόμο διαφυγής και απόδρασης από όλα αυτά που προκαλούν ντροπή, πόνο, καταστροφή και θάνατο.

    Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτό ήταν πάντα. Μόνο που σήμερα, ο φασισμός, ο ρατσισμός, η δυστυχία, η ανέχεια, η κρίση του συστήματος που παράγει μια χούφτα Κροίσους πάνω στις ερήμους της κοινωνικής, φυλετικής, ρατσιστικής και τελικά ταξικής εκμετάλλευσης, καθιστά την αναμέτρηση με τα αίτια του εγκλήματος επιτακτική.
   
 Τόσο επιτακτική, όπως ακριβώς το έθεσε ο Σαρτρ: Όποιος – έλεγε - δεν χρησιμοποιεί τα μάτια του για να βλέπει, θα είναι πάντα όμηρος να τα χρησιμοποιεί για να κλαίει.

ΜΚΟ Ασύδοτη δράση με υποστήριξη της κυβέρνησης

Ασύδοτη δράση με υποστήριξη της κυβέρνησης
MotionTeam
Το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της δράσης τους ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παρα-οργανώσεων» που δρουν με το μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτήν την έκφραση μετά από το σοβαρό περιστατικό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όταν και μοιράστηκε φυλλάδιο από αγνώστους με το οποίο προέτρεπαν πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν μία διαδρομή, για να βρουν ένα πέρασμα προς τη γειτονική χώρα. Αυτές οι αναφορές είναι άκρως υποκριτικές, αφού, η ύποπτη και επικίνδυνη δράση των ΜΚΟ, από την πρώτη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας, είναι δεδομένη. Οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις, κατοίκους ήταν ατέλειωτες και χρονολογούνται από τον περασμένο Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Καταγγελίες σοβαρές που έβαζαν πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους.
Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της προκλητικότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα. Ποιος, αλήθεια, χορηγεί τα κονδύλια της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ΜΚΟ, αν όχι η ίδια η ΕΕ; Ποιος παίρνει αποφάσεις τους τελευταίους μήνες που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος αφήνει χώρο στην ασύδοτη δράση των ΜΚΟ, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και προσωπικού εξειδικευμένου, αν όχι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;
-- Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ομολόγησε ότι είναι «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας στην Ειδομένη και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ.
-- Η ίδια η κυβέρνηση παραχώρησε σε ΜΚΟ χώρους στα ελληνικά νησιά και αλλού για να στήσουν υποδομές.
-- Η ίδια η κυβέρνηση παίρνει δεκάδες αποφάσεις χρηματοδότησης αυτών των ΜΚΟ, για να έχουν συγκεκριμένη δράση.
Παραδείγματα για τη δράση των ΜΚΟ
Ενα παράδειγμα:
Τον περασμένο Δεκέμβρη, στη Μυτιλήνη, υγειονομικοί φορείς κατήγγειλαν πως μία ΜΚΟ, ονόματι WAHA, διαφημίζεται με πανό στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο του νησιού και πως συνεργάζεται με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Στη συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει παραχωρηθεί δημόσιος χώρος που έχει οργανωθεί από κρατικές δομές και εθελοντές και η οποία πλήρωνε και πληρώνει εθελοντές για να στελεχώσουν τρία ιατρεία στο νησί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει έδρα στη Γαλλία και ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϊκσά Σάμσα. Δραστηριοποιείται σε: Αφγανιστάν, Νιγηρία, Καμερούν, Αιθιοπία, Κένυα, Σενεγάλη, Σουδάν, Ζάμπια, Σομαλία, Τανζανία, Μπενίν, Ερυθραία, Γουινέα, Υεμένη κ.λπ. Και μόνο το άκουσμα του ονόματος του ιδρυτή της ΜΚΟ, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει προσλάβει και αναπτύξει στο έδαφος της Υεμένης, όπου είναι σε εξέλιξη από το Μάρτη η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, εκατοντάδες Κολομβιανούς και άλλους Λατινοαμερικανούς μισθοφόρους, απόστρατους ως επί το πλείστον, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες πολλών δεκάδων στρατιωτών της που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, δραστηριοποιείται η ΜΚΟ προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να ανακουφίσει και να απαλύνει τον πόνο των γυναικών της Υεμένης...
Από τον Οκτώβρη του 2015, η WAHA συμμετέχει σε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, σε Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Σλοβενία. Στα σύνορα αυτών των χωρών έχει συγκροτήσει και λειτουργεί κινητές διασυνοριακές ομάδες «προστασίας και διάσωσης». Στη Σερβία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε κρατικά κέντρα περίθαλψης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχει διοργανώσει ποτέ.
Οπως φαίνεται, οι διασυνδέσεις της WAHA είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στις 10 Νοέμβρη, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεζίρ, συνοδευόμενος από τον Γάλλο πρέσβη στη Σερβία, επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βελιγράδι. Εκεί, η WAHA έχει φτιάξει και λειτουργεί δύο κλινικές περίθαλψης προσφύγων...
Αλλο παράδειγμα:
ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη ονόματι «Danish Refugee Council» (DRC) συνεργάζεται με τη WAHA στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται στα Βαλκάνια. Αυτοχαρακτηρίζεται ανθρωπιστική και ιδρύθηκε το 1956. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες. Παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Οπως αναφέρουν: «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν "χτυπηθεί" από πολέμους και διαμάχες, έχουν διωχθεί λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών ή κοινωνικών πεποιθήσεων». Η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τις επίσημες κυβερνήσεις κρατών και άλλους εθνικούς οργανισμούς. Κύριοι φορείς χρηματοδότησης είναι το δανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ, καθώς και από κυβερνητικές δωρεές και χορηγίες. Και αντλεί τα έσοδά της από:
-- «IrishAid»: Επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας για τη «μείωση φτώχειας και πείνας». Συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλα, με ιδιωτικό τομέα, κοινωνία πολιτών και τις κυβερνήσεις - εταίρους για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων (δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική).
-- Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
-- CIDA (Καναδικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης): Κυβερνητική υπηρεσία του Καναδά αρμόδια για τη διαχείριση προγραμμάτων συνεργασίας της χώρας με αναπτυσσόμενες χώρες.
Το πάρτι των ΜΚΟ με κρατική χρηματοδότηση
Μήπως δεν τα ήξεραν αυτά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του; Εχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση. Πολύ περισσότερο που καθημερινά εκδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών, εντάλματα πληρωμής σε ΜΚΟ για τις ...υπηρεσίες που προσφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Μάρτη και μόλις μέσα σε 4 μέρες χρηματοδότησαν με το ποσό των 300.000 ευρώ κάποιες ΜΚΟ. Και βέβαια υπάρχουν πολλές τέτοιες αποφάσεις.
Είναι γεγονός ότι στα νησιά μας, πλάι στις «μεγάλες» ΜΚΟ, δραστηριοποιούνται και άλλες λιγότερες γνωστές ΜΚΟ, που πέραν του ονόματός τους, κανένα άλλο στοιχείο γι' αυτές δεν είναι γνωστό. Οταν ο «Ριζοσπάστης» είχε βρεθεί για ρεπορτάζ στη Μυτιλήνη πριν από μερικές βδομάδας, διαπίστωσε πως παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα, σε όλες τις Αρχές (Δήμος, Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία), κανείς δεν είχε τον ακριβή αριθμό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί. Υπάρχουν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση και αυτές με τη σειρά τους χρηματοδοτούν άλλες ΜΚΟ! Οπως καταγγέλλουν άνθρωποι που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους μετανάστες, «με τις ΜΚΟ υπήρξε μια εισροή χρημάτων που δεν θα υπήρχε από το κράτος ποτέ. Οι ΜΚΟ είναι μη κυβερνητικές, όχι μη κερδοσκοπικές, οργανώσεις».
Η έλλειψη κάθε είδους ελέγχου, αλλά και η σωρεία «ζητημάτων», γύρω από τους στόχους και τη δράση των ΜΚΟ, αναδεικνύονται και από το γεγονός ότι σε καταυλισμό στη Μυτιλήνη τη διαχείριση του οποίου, έχει ο Δήμος, πάνω από 50 οργανώσεις εκδιώχθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις απαραίτητες βασικές προδιαγραφές που έθεσε ο Δήμος (οργανόγραμμα, λίστα προσωπικού, πιστοποιήσεις ιατρικού προσωπικού).
Παρ' όλα αυτά, και ενώ φορείς του νησιού εγείρουν πολλά ερωτήματα, τίποτα δεν εμποδίζει τις ΜΚΟ να στήνουν τους δικούς τους καταυλισμούς «υποδοχής και περίθαλψης μεταναστών». Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, που βρίσκεται στην καρδιά του προσφυγικού ρεύματος, οι ακτές του νησιού, γεμάτες σωσίβια, ναυάγια και προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, εναλλάσσονται με τις άσπρες σκηνές και τα κοντέινερ των καταυλισμών των ΜΚΟ, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, εν μια νυκτί, με εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, χωρίς να υπάρχει καταγραφή τού τι γίνεται μέσα στους καταυλισμούς αυτούς, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο του προσωπικού που επιφορτίζεται με την ιατρική, ψυχολογική στήριξη και μέριμνα των προσφύγων και μεταναστών.
Απέναντι στην πραγματικότητα της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των διαφόρων ΜΚΟ με ύποπτο ρόλο, το ΚΚΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή την ενίσχυση των υποδομών, της υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ.

Κ. Πασ.

Οριστικός εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων και επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό

Οριστικός εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων και επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό
Ωμό εμπαιγμό συνιστούν οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
MotionTeam
Με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης - για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες - επικυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν και άλλα θέματα εκτός από το Προσφυγικό, όπως διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και της περαιτέρω «εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», ενώ το σκληρό παζάρι Τουρκίας - ΕΕ με αφορμή το Προσφυγικό είναι προφανές ότι θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και το γενικότερο κλίμα ομοφωνίας για τις σχετικές αποφάσεις της Συνόδου, οι έντονες αντιθέσεις εξακολουθούν να είναι υπαρκτές, αφού παρά τα όσα ανακοινώθηκαν, οι αναφορές για μη οριστικές αποφάσεις συνεχίστηκαν, με χαρακτηριστικότερες τις παρεμβάσεις του Μ. Σουλτς πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, περί «μη οριστικής λύσης». Και είναι πρόκληση για το λαό να πανηγυρίζει η κυβέρνηση όταν είναι δεδομένο ότι τα «κλειστά σύνορα» θα υποχρεώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, περιλαμβάνει:

Eurokinissi
1. Οι επιστροφές των προσφύγων στην Τουρκία θα γίνονται με βάση το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο. Η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την Κυριακή 20 Μάρτη. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, όσοι έρχονται στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Βέβαια, για τη διαδικασία επιστροφής προβλέπεται ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας, γεγονός που όχι μόνο δεν θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές, αλλά θα τις αυξήσει, αφού η διαδικασία διαλογής και πιστοποίησης θα διαρκεί ακόμα και μήνες. Ετσι, τα κυκλώματα δουλεμπόρων θα συνεχίσουν να κάνουν κυριολεκτικά «πάρτυ», παρά τις αναφορές της απόφασης για καταπολέμησή τους από τους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Αξίζει να σημειωθεί πως Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο προχτές (μέρα της Συνόδου) για 3.000 μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο, ενώ άλλες πηγές έκαναν λόγο για πολλούς περισσότερους.
2. Ο αριθμός των προς επανεγκατάσταση θα φτάνει μέχρι τις 72.000. Αν πλησιάζει προς εκεί, θα εξεταστεί αναθεώρηση. Αν πιαστεί ο αριθμός, το πρόγραμμα επανεγκατάστασης τερματίζεται. Στη συμφωνία υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές. Αυτός ο αριθμός είναι ακριβώς η απόδειξη του εγκλωβισμού, αφού αφορά αποκλειστικά Σύρους πρόσφυγες, ενώ είναι γνωστό ότι χιλιάδες είναι οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί.
3. Ανοίγει το Κεφάλαιο 33 από την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, που αφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν είναι από αυτά τα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος.
4. Επιτάχυνση της άμεσης χορήγησης ενισχύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, με αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν.
Αναπαράγονται τα ίδια αδιέξοδα
Και αυτή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (όπως και οι προηγούμενες) αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα, όπως είναι τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, οι δυνάμεις καταστολής και τα δακρυγόνα, τα πλαφόν και οι ποσοστώσεις ακόμη και σε πρόσφυγες. Προλειαίνεται το έδαφος για τις οριστικές και πιο επώδυνες αποφάσεις που ετοιμάζονται, αφού ήδη ακούγονται φωνές περί νέων αποφάσεων τον επόμενο Μάη και ενώ θα έχουν δρομολογηθεί όσα έχουν αποφασιστεί. Αποφάσεις που δίνουν το «πράσινο φως» για απαγορεύσεις και εγκλωβισμούς κι αποθρασύνουν κράτη, όπως η Αυστρία και άλλα, που με απαράδεκτες ενέργειες κλείνουν τα σύνορα, ενώ στη Γερμανία και τη Σουηδία ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι και οι περιορισμοί στη χορήγηση ασύλου, ενισχύοντας τα κυκλώματα των διακινητών, δίνοντας τροφή σε φασιστικές οργανώσεις.
Στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται πως θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στα «hot spots» με την υποστήριξη της ΕΕ και για τις ελληνικές δομές ασύλου. Κατά την Κομισιόν, «θα πρέπει να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών, καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής ("hot spots") σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου». Δηλαδή, τα νησιά στο Αιγαίο θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερους καταυλισμούς, ενώ τα κέντρα διαλογής ανθρώπων για να πετύχει η λεγόμενη επανεισδοχή δεν θα πρέπει μόνο να καταγράφουν και να ταυτοποιούν, αλλά να διαθέτουν και χώρους προσωρινής κράτησης για όσους θα διώχνονται από τη χώρα. Κάτι που επίσης παραπέμπει στη μονιμοποίηση της κατάστασης εγκλωβισμού.
Στα ελληνικά «hot spots» θα βρίσκεται ως παρατηρητής και Τούρκος αστυνομικός, προκειμένου να επιβεβαιώνει στην τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν μετανάστες που θα πρέπει να επαναπροωθηθούν. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποβάλλει το αίτημα επανεισδοχής σε 48 ώρες. Η τουρκική πλευρά θα ολοκληρώσει τη διαδικασία σε εφτά μέρες. Από τα κράτη - μέλη αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 2.300 «τοποτηρητές», συμπεριλαμβανομένων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς. Η Κομισιόν προβλέπει ότι λόγω του φόβου της επιστροφής περισσότερα άτομα θα υποβάλουν αίτηση ασύλου και άρα απαιτείται ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου. Θεωρεί, δε, ότι μπορούν να επιστρέφονται άνθρωποι στην Τουρκία με μηνιαίο κόστος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι τα «hot spots», τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχτηκε μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, όπως προέβλεψε το ΚΚΕ, και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για πάνω από 100.000 και ακόμα περισσότερους.
Βάσει της συμφωνίας, η τουρκική κυβέρνηση θα δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που φτάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων, και ως αντάλλαγμα η ΕΕ θα δέχεται απευθείας από την Τουρκία Σύρους πρόσφυγες ταυτόχρονα με τη διάθεση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, επιτάχυνση κατάργησης της βίζας και προόδου στις διαπραγματεύσεις ένταξης. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο πριν τη Σύνοδο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιτέθηκε κατά της ΕΕ για τη στάση της απέναντι σε ομάδες που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές αλλά και για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για το κράτος δικαίου στην Τουρκία.
Πρόκληση οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία σαν απόρροια της «τολμηρής», όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψής του στη Σμύρνη προ ολίγων ημερών, κομπάζοντας πως «όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δεν περιχαρακώνεται πίσω από κορόνες, έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ». Συμπλήρωσε πως η συμφωνία, για να μπορέσει να λειτουργήσει, πρέπει να διασφαλιστεί ότι μέσα από διαδοχικά φίλτρα θα μειωθούν οι ροές. Τέτοια φίλτρα είναι το χτύπημα του δικτύου διακινητών, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τα «αντικίνητρα» για να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα, όπως είναι η απώλεια της προτεραιότητας για όσους το πράττουν στη μετεγκατάσταση.
Μόνο που με πρόσχημα την καταπολέμηση των κυκλωμάτων, θα ενταθεί η καταστολή, ενώ αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να κορυφωθεί η δράση των κυκλωμάτων διακινητών. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.
Αυτή η εξέλιξη από τη φύση της θα οξύνει το πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων, ενώ αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, όπως φάνηκε και από τις ενέργειες το προηγούμενο χρονικό διάστημα που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κυριολεκτικά γαργάρα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε και την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας»...
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις του που έγιναν μετά τη Σύνοδο, είπε ότι η συμφωνία είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και θα μπορέσει να υλοποιηθεί ως έχει. Ειδικά για την Ελλάδα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι θα αποτελέσει μία τεράστια διοικητική πρόκληση, αλλά θα υπάρξει υποστήριξη από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Ηδη, ορισμένοι κοινοτικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα και χτες θα γίνονταν συναντήσεις στην Αθήνα γι' αυτά τα θέματα. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπαλλήλων για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Οπως σημείωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό στρατό για τις πρώτες ανάγκες φιλοξενίας. Τα παραπάνω παραπέμπουν στο ότι η συμφωνία της κυβέρνησης στο σχέδιο της ΕΕ για το Προσφυγικό ήταν εξασφαλισμένη πριν τη Σύνοδο της Παρασκευής, όπως συμπεραίνουν διπλωματικές πήγες.

Κ. Πασ.

TOP READ