18 Ιουλ 2020

Aστυνομικοί στος Λος Άντζελες έσπρωξαν διαδηλωτή από αναπηρικό αμαξίδιο και το έσπασαν (VIDEO)


Τελειωμό δεν έχουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζονται, αν και πιο σποραδικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη στο Λος Άντζελες, αστυνομικοί έσπρωξαν από το αναπηρικό του αμαξίδιο το διαδηλωτή Τζόσουα Ουίλσον, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, ενώ αναποδογύρισαν το αμαξίδιο.

Στο βίντεο διακρίνεται ο πεσμένος άντρας, με το ένα πόδι ακόμα στο αμαξίδιο, να προσπαθεί να πάρει το κλομπ από έναν αστυνομικό, ενώ πέφτουν πάνω του άλλοι δυο συνάδελφοι του αξιωματικού. ένας τρίτος τραβάει το αμαξίδιο μακριά και σπρώχνοντάς το καταστρέφει μία από τις ρόδες του.
Η αστυνομία του Λος Άντζελες, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο τουίτερ επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στους διαδηλωτές γενικά, αλλά και στον ίδιο το Ουίλσον συγκεκριμένα. Έκανε λόγο για “50 διαδηλωτές που προσπάθησαν να παρέμβουν στη σύλληψη τριών ατόμων από την αστυνομία” κι ότι “στη διάρκεια του περιστατικού, ένας άντρας με καροτσάκι, ο Τζόσουα Ουίλσον, χτύπησε έναν αξιωματικό στο πρόσωπο. Ο Ουίλσον, καταδικασμένος για κακούργημα, συνελήφθη και στην κατοχή του βρέθηκε γεμάτο όπλο. Πρόσθεσε επίσης πως έγιναν κι άλλες δύο συλλήψεις ατόμων κατά τη διαδήλωση, “ένας για ξυλοδαρμό αστυνομικού και ο άλλος λόγω εντάλματος σύλληψης για κακούργημα”.
Με πληροφορίες από independent.co.uk

Βρε καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα…


Με τεράστια εθνική, συμμαχική και βορειοατλαντική θα έλεγα χαρά, ευτυχία και ικανοποίηση υποδεχόμαστε συνεχώς στη χώρα μας ναυτάκια τόσο ζουμπουρλούδικα όσο ήταν και το 1967, τότε που ο Γιώργος Κωνσταντίνου “καλωσόριζε” τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, με τη μνημειώδη αυτή φράση και συνέχιζε “καθίστε να σας περιποιηθούμε, απλώστε τα ξερά σας και αρπάχτε ό,τι βρείτε”. Συμβολικός, αλληγορικός και προφητικός συνάμα ο λόγος του Σακελλάριου, ο οποίος μισό αιώνα αργότερα έρχεται συχνά πυκνά στην ελληνική επικαιρότητα.
Ο ίδιος αυτός 6ος στόλος, πριν ακριβώς 15 ημέρες, έκανε απόβαση στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία περνούν πλέον στην ιδιοκτησία της αμερικανικής εταιρείας ONEX, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη και με τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου. Το έργο της αναβάθμισης και αξιοποίησης των ναυπηγείων ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι φίλοι και σύμμαχοι ιμπεριαλιστές Αμερικάνοι, οι οποίοι δια στόματος του Πρέσβη Πάιατ, μας ενημέρωσαν πως με τη συμφωνία αυτή σκοπεύουν αφενός να επενδύσουν στα ναυπηγεία και αφετέρου να εγκαταστήσουν εκεί τη βάση συντήρησης του περίφημου 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Ο αστικός τύπος μάλιστα υποδέχτηκε το γεγονός με περισσό ενθουσιασμό, σημειώνοντας πως η Ελλάδα πλέον μετατρέπεται σε πανίσχυρο πυλώνα σταθερότητας της Μεσογείου και ταυτόχρονα αποκτά ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα. Ωσαννά! Ωστόσο, παρατηρώντας την επικαιρότητα των τελευταίων δύο εβδομάδων, στα εξωτερικά ζητήματα της χώρας δεν αποτυπώθηκε πουθενά εμπράκτως η συνέπεια αυτής της ιστορικής σημασίας συνεργασίας. Αν μη τι άλλο, η τουρκική προκλητικότητα αυξήθηκε, οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών μας υδάτων πολλαπλασιάστηκαν, τα τουρκικά γεωτρύπανα κόβουν βόλτες στα ελληνοκυπριακά χωρικά ύδατα και η Αγία Σοφία έγινε Τέμενος! Κατά τα άλλα Ερντογάν ‘Φοβού τους Έλληνες’ και μόνον αυτούς, καθώς οι σύμμαχοί μας είναι επίσης σύμμαχοι των γειτόνων μας.
Τα χαράς ευαγγέλια όμως δε σταματούν εδώ. H αμερικανο-νατοϊκή στήριξη της Ελλάδας ενισχύεται έτι περαιτέρω με την τεράστια απόβαση που θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εκεί θα καταπλεύσει την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιούλη 2020, το θηριώδες αμερικανικό πλοίο “Ro/Rο Endurance”, το οποίο μεταφέρει περισσότερους από 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερα από 800 αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα. Κατόπιν η στρατιωτική αυτή αρμάδα μάχιμων τμημάτων των ΗΠΑ θα κατευθυνθεί οδικώς και σιδηροδρομικώς προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Η διαδικασία αυτή άλλωστε είναι δοκιμασμένη και μάλιστα έχει στεφθεί με επιτυχία πέρυσι τον Ιούνη, όταν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη με προορισμό την Ρουμανία όπου και θα λάμβανε χώρα η άσκηση Black Sea 2019. Όπως λένε και στον τουρισμό, αν φερθείς καλά στον ξένο θα ξανάρθει και του χρόνου… Βέβαια, η επιλογή του συγκεκριμένου λιμανιού δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας που είναι ένα από τα τρία λιμάνια, μαζί με της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, για τα οποία ξεκίνησαν χθες οι διαδικασίες ξεπουλήματός τους (και εθνικής μας περιουσίας) από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη εκφράσει φανερά και έμπρακτα το ενδιαφέρον απόκτησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, τον οποίο θα μετατρέψουν σε μία ακόμη βάση και ορμητήριό τους επί ελληνικού εδάφους.
Ως κερασάκι στην τούρτα μπήκε προχθές και η τροπολογία με την οποία η ΕΥΠ μετατρέπεται σε ΝΑΤΟϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών και εντάσσεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για να μην σας κοψοχολιάσω, να σας πω πως στην Αστυνομία παραμένει η ΕΥΠ με αντικείμενο την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, δηλαδή στην ουσία επανέρχεται σε λειτουργία η χουντική ΚΥΠ, με μοναδικό αντικείμενο την παρακολούθηση των Κομμουνιστών. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση άλλωστε μας έχει πια συνηθίσει σε χουντικές νεκραναστάσεις. Έτσι λοιπόν, ο εθνικός μηχανισμός αντικατασκοπείας που έχει στόχο τη διασφάλιση της χώρας από εξωτερικούς εχθρούς τίθεται στην υπηρεσία της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, στην οποία παρεμπιπτόντως συμμετέχουν και οι όμορες μας χώρες Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικές απειλές της εξωτερικής μας ασφάλειας. Αυτό είναι που ο σοφός λαός το περιγράφει με την παροιμία “βάλαμε έναν λύκο να φυλάει τα πρόβατα”.
Σε απάντηση όλων των παραπάνω και πολλών ακόμα, το ΚΚΕ όπως πάντοτε πρωταγωνιστεί και καλεί σε εγρήγορση και αγώνα το λαό κατά του ιμπεριαλισμού και παλεύει για τη μη αλλαγή συνόρων, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το σφαγείο του ΝΑΤΟ και την ΕΕ και από τα αιματοβαμμένα γεωστρατηγικά τους σχέδια. Απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟϊκών βάσεων που θέτουν τη χώρα στο στόχαστρο πολεμικών συρράξεων, την άμεση ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία έχει καταδικάσει και εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες να επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στους τελικούς προορισμούς της επιλογής τους.
Υ.Γ. Με το ρυθμό που έχουμε φτάσει να υποδεχόμαστε αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, μήπως θα έπρεπε ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Μώραλης να σκεφτεί στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα για τον Πειραιά, να ξανανοίξει και την Τρούμπα; Επειδή ψάχνουμε κρατικά έσοδα δηλαδή, ήρεμα ρωτάω…

Κόλαφος για την κυβέρνηση της Κολομβίας η έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με τις δολοφονίες αγωνιστών στη χώρα


Δεν ήταν μια καλή μέρα για την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε η Τρίτη στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσιάστηκε από τον διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία Κάρλος Ρουίς Μασιέ η έκθεση τριμήνου για την κατάσταση υλοποίησης της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2016 με την οργάνωση FARC-EP. Έκτοτε, οι όροι της συμφωνίας με την οποία οι αντάρτες κατέθεσαν τα όπλα τους όχι απλά δεν έχουν υλοποιηθεί μονομερώς από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα η χώρα έχει βυθιστεί σε ένα νέο κύκλο αίματος, με σχεδόν καθημερινές πολιτικές δολοφονίες.
Όπως επεσήμανε ο Μασιέ: “Η βία εναντίον όσων κατέθεσαν τα όπλα στα πλαίσια της συμφωνίας και εναντίον όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δίκαια των επηρεαζόμενων από τη σύγκρουση κοινοτήτων, παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την εμπέδωση της ειρήνης στην Κολομβία”. Κάλεσε παράλληλα τη Μπογκοτά να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.
Παρούσα μέσω βίντεο στη συνεδρίαση ήταν η υπουργός εξωτερικών της Κολομβίας Κλάουντια Μπλουμ, που προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ισχυριζόμενη πως η τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας συνεχίζει να αποτελεί “προτεραιότητα για την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε”. Παράλληλα, προσπαθώντας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, απαίτησε από την αποστολή του ΟΗΕ στην Κολομβία να ασκήσει πίεση στο πολιτικό κόμμα FARC, για να λάβει “πληροφορίες για τις διαδρομές των ναρκωτικών”, με βάση τις γνωστές εδώ και δεκαετίες κατά των FARC για χρηματοδότησή του μέσω εμπορίου κοκαΐνης.
Αντί για την προώθηση της ειρήνης, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέχεται, όταν δεν υποκινεί ευθέως, τη φυσική εξόντωση πρώην ανταρτών των FARC, αλλά και ανθρώπων που απλά συνδέονται μαζί τους ή κοινωνικών αγωνιστών. Ως σήμερα 218 πρώην αντάρτες έχουν δολοφονηθεί, με τελευταίο τον 53χρονο Χοσέ Αντόνιο Ριβέρα, που πυροβολήθηκε από άγνωστο την ώρα που δούλευε σε συνεργείο της πόλης Πιταλίτο.
Την ίδια ώρα, η οργάνωση νομικών “Σωματείο Νομικής Αλληλεγγύης” κατέθεσε έκθεση στις 7 Ιούλη στο Ειδικό Δικαστήριο Ειρήνης, όπου σε 300 σελίδες καταγράφονται πολλαπλές περιπτώσεις βασανιστηρίων στη διάρκεια της αναμέτρησης με τις δυνάμεις των FARC πριν την συμφωνία του 2016. Ως ένοχοι για τις πράξεις φρίκης υποδεικνύονται αστυνομικοί, στρατιωτικοί και συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών. Το ειδικό δικαστήριο θα εξετάσεις τις “μεθόδους καταπολέμησης της ανταρσίας”, όπως τις ονομάζει το αστικό κράτος της Κολομβίας, είναι ωστόσο ιδιαίτερα αμφίβολα αν θα κληθούν ποτέ να λογοδοτήσουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων.
Με πληροφορίες από jungewelt.de

(Ν)ΑΡουραίοι του οπορτουνισμού…


Με αφορμή το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που ξεκινά σήμερα στο Στόμιο της Λάρισας, τα θλιβερά απομεινάρια του οπορτουνισμού (λέγε με ΝΑΡ) έδειξαν για άλλη μια φορά την αντι-ΚΚΕ εμπάθεια τους. 
Σε ανακοίνωση της πριν πέντε ημέρες, η νεολαία του ΝΑΡ (νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση), επιχείρησε να συκοφαντήσει το Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο κάνοντας λόγο για… «συνδιοργάνωση» του με την Περιφέρεια Θεσσαλίας!! 
Από τι ενοχλήθηκαν οι «φωστήρες» της νΚΑ; Από διευκολύνσεις σε υποδομές και χώρους που η ΚΝΕ – η ιστορικότερη και μαζικότερη οργάνωση πολιτικής νεολαίας στη χώρα με παρουσία 52 χρόνων –
κατάφερε να αποσπάσει από την Περιφέρεια και τις τοπικές αρχές για τη διεξαγωγή του Διημέρου. Διευκολύνσεις που – σημειωτέον – είναι αναγκαίες για την ορθή τήρηση βασικών υγειονομικών παραμέτρων εξαιτίας της πανδημίας. 
Επ’ αυτού, επιτρέψτε μας τρία σχόλια:
1ον, απάντηση στις αθλιότητες της νεολαίας του ΝΑΡ τη δίνουν οι σημερινές εικόνες, με τα αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου γιγαντοπανό της ΚΝΕ που αναρτήθηκαν σε κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δημαρχείου Λάρισας και του Πανεπιστημίου.
2ον, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι σε τι αποσκοπεί η επίθεση της νΚΑ στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και την ΚΝΕ; Είναι, αν μη τι άλλο, απορίας άξιο γιατί επέλεξαν να ταυτιστούν με μια σειρά αντιδραστικές φωνές (εκπρόσωπος των φασιστών στο Περιφ. Συμβούλιο Θεσσαλίας, κυβερνητικές εφημερίδες και σάιτ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, κλπ.) που βγήκαν στα κεραμίδια ενάντια στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο; Και όλα αυτά – υπενθυμίζουμε – λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις που στοχοποιεί και επιχειρεί να βάλει στο γύψο το εργατικό-λαϊκό κίνημα. 
3ον, δεν προκαλεί καμία εντύπωση η αντι-ΚΚΕ εμπάθεια των οπορτουνιστών. Ποιος ξεχνά, για παράδειγμα, την προβοκατόρικη, επαίσχυντη προεκλογική αφίσα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ πριν από ένα χρόνο;
Αυτό είναι το αποτέλεσμα στο οποίο οδηγούνται όσοι, κραδαίνοντας την σημαία του τυχοδιωκτισμού, έχουν πάρει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από το μαρξισμό-λενινισμό. Όσοι, έχοντας κάνει κυριολεκτικά λάστιχο τη λενινιστική θεωρία του ιμπεριαλισμού, πουλάνε κούφιο «αντιεθνικισμό» και «αντιιμπεριαλισμό», συγκαλύπτοντας τις αμερικανονατοϊκές επιδιώξεις στα ελληνοτουρκικά. 
Έκαστος εφ’ω ετάχθη. Γι’ αυτούς που κινητήριος δύναμη της πολιτικής τους ύπαρξης ήταν και είναι να μοιράζουν στο λαό αυταπάτες περί «μεταβατικών προγραμμάτων» και «φιλολαϊκής» διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, ένας και μόνο ρόλος τους αρμόζει: Αυτός της ουράς της αστικής τάξης.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Κλείνουν το μάτι» στην Τουρκία


EUROKINISSI

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Όμως, όσο η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα επιμένουν προκλητικά να παρουσιάζουν τους ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι, όχι μόνο δεν αποτρέπουν, αλλά την ενθαρρύνουν, αναζωπυρώνοντας το σκληρό παζάρι από το οποίο και η Άγκυρα διατηρεί πολύπλευρες προσδοκίες. Παζάρι που έχουν στήσει οι ευρω-ατλαντικοί με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και το οποίο είναι επικίνδυνο για τον ελληνικό λαό, καθώς περιλαμβάνει ελληνικά εδαφικά – κυριαρχικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης «ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας». Επίσης τόνισε ότι «δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση». Επιπλέον έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας ότι «είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο» η Άγκυρα. Τέλος, ζήτησε «να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Σύμφωνα με τη Λευκωσία, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε, πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ διά του εκπροσώπου του Μπ. Λέιτς, ενημέρωσε ότι «στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ν. Αναστασιάδη».
Επίσης, από κύκλους του Σ. Μισέλ αναφέρονταν πως ο ίδιος πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου, με συμμετοχή των Μητσοτάκη, Μακρόν, Μέρκελ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του ιδίου.
Όσο για την «αναλυτική συζήτηση για την Τουρκία», όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, οι ευρωπαίοι ηγέτες -μετά από εισήγηση του Σ. Μισέλ- αποφάσισαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ειδικά για την Τουρκία, αλλά αυτή να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Δίνοντας έτσι χρόνο για νομιμοποίηση νέων τετελεσμένων της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας.
Επίσης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, όπου υποτίθεται μετά από πίεση της ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, να καταρτίσει μια λίστα με κυρώσεις κατά της Άγκυρας αν προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία αντέδρασαν στην επιβολή τέτοιων κυρώσεων.
Τέλος, στον απόηχο της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την Τρίτη 21 Ιουλίου αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, για επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του. Οι εξελίξεις, με μυστικές και επίσημες συναντήσεις, τρέχουν…

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η Μάντσεστερ Σίτι, το FFP και η πραγματική εικόνα



Ο έλεγχος των ανταγωνισμών είναι ο στόχος των όποιων κανόνων επιβάλλει η UEFA
Eurokinissi
Ο έλεγχος των ανταγωνισμών είναι ο στόχος των όποιων κανόνων επιβάλλει η UEFA
Την ώρα που στα περισσότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που ξανάρχισαν μετά την αναστολή λόγω κορονοϊού οδεύει προς τη συμπλήρωσή του το «παζλ» για τις ευρωπαϊκές συμμετοχές της ερχόμενης περιόδου, η υπόθεση της Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο αγγλικός σύλλογος, που είχε τιμωρηθεί από την UEFA με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της για δύο χρόνια εξαιτίας παραβιάσεων του λεγόμενου «Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play), προσέφυγε στο ανώτατο διεθνές αθλητικό δικαστήριο (CAS) και πέτυχε να αναιρεθεί ο αποκλεισμός.
Η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως σε ανταγωνιστές της Σίτι, που την είδαν να ξαναμπαίνει στο «παιχνίδι» μπροστά στη νέα σεζόν.
Από τη «σκοτεινή» χορηγία...
Η αρχική ποινή είχε επιβληθεί από την UEFA εξαιτίας μιας χορηγίας που είχε δεχτεί η Σίτι το 2015, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ (67,5 εκατ. λίρες), από τον βασικό χορηγό της, την πολυεθνική αεροπορική εταιρεία «Etihad». Το σκεπτικό ήταν ότι απ' αυτό το ποσό μόνο τα 8 εκατ. περίπου προήλθαν από την «Etihad» και τα υπόλοιπα απευθείας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η σχέση της Σίτι με το Ντουμπάι έχει αποτελέσει και στο παρελθόν αιτία τριβών με την UEFA: Τυπικά ο σύλλογος ανήκει σε πολυεθνικό επενδυτικό όμιλο με έδρα τα ΗΑΕ, οι ιδιοκτήτες της όμως έχουν άμεση σχέση με την κυβέρνηση της πετρελαιομοναρχίας, ενώ πολλά ψιθυρίζονται για το ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Η ίδια η Σίτι έχει καταφερθεί ουκ ολίγες φορές εναντίον της UEFA, ότι «την έχει βάλει στο μάτι» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Πιο ομαλά εξελίχθηκαν τα πράγματα στην περίπτωση της Παρί
Associated Press
Πιο ομαλά εξελίχθηκαν τα πράγματα στην περίπτωση της Παρί
Σε κάθε περίπτωση, οι «σκοτεινές» διαδρομές της περιβόητης εκείνης χορηγίας πρόσφεραν στην UEFA την ιδανική αφορμή προκειμένου να τιμωρήσει τον αγγλικό σύλλογο.
...στην απαλλαγή και με τη βούλα
Οταν επιβλήθηκε η ποινή, από πλευράς Σίτι αρχικά τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι. Μετά την προσφυγή στο CAS, όμως, οι άνθρωποι του συλλόγου δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για «δικαίωση» και όπως αποδείχθηκε... κάτι ήξεραν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σίτι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για παραβίαση του FFP χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποια ιδιαίτερη υπερασπιστική γραμμή, αλλά ουσιαστικά επικαλούμενη τους ίδιους τους οικονομικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η UEFA - ειδικότερα, αυτόν που προβλέπει ότι η διερεύνηση τυχόν παρατυπιών από κάποια ομάδα εκ μέρους των οικονομικών οργάνων της UEFA θα πρέπει να αφορά τα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας.
Η επίμαχη χορηγία στη Σίτι είχε γίνει τη σεζόν 2015 - 2016, το CAS όμως έκανε δεκτό το επιχείρημα του αγγλικού συλλόγου ότι ημερολογιακά έγινε το 2015 και ότι, συνεπώς, η κατηγορία έπρεπε να παραγραφεί...
Σκοπός ο έλεγχος του ανταγωνισμού
Η υπόθεση με τη Σίτι επανέφερε στο προσκήνιο συνολικά αυτό το σύνολο οικονομικών κανόνων που ονομάστηκε FFP. Οταν το εισήγαγε η UEFA κάποια χρόνια πριν, διακηρυγμένος στόχος του ήταν η αποτροπή του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ των ομάδων σε οικονομικό επίπεδο, καθώς οι πλουσιότεροι σύλλογοι διακινούσαν χρήμα «ανεξέλεγκτα».

Η απόφαση του CAS επανέφερε τα χαμόγελα στη Σίτι
Eurokinissi
Η απόφαση του CAS επανέφερε τα χαμόγελα στη Σίτι
Στην πράξη, σκοπός της UEFA δεν ήταν να εξαλείψει ή να περιορίσει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των ομάδων, αλλά απλά να ελέγξει τον ανταγωνισμό με όρους «προϊόντος». Αλλωστε η κυκλοφορία του χρήματος είναι στην ίδια τη φύση του σημερινού, πλήρους εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, και οι επενδύσεις απαραίτητος όρος για τους επιχειρηματικούς ομίλους - ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων προκειμένου να διεκδικούν με αξιώσεις τα πρωτεία και όλα τα οικονομικά και όχι μόνο οφέλη που αυτά συνεπάγονται.
Αυτό λοιπόν που φοβόταν η UEFA ήταν η περαιτέρω γιγάντωση των ισχυρών και η συνεπακόλουθη απαξίωση του «προϊόντος» της, σε βάθος δε χρόνου ο πλήρης εξοβελισμός της από τη διαδικασία διανομής της «πίτας». Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπου οι ισχυροί δημιούργησαν το δικό τους πρωτάθλημα (Ευρωλίγκα), η Συνομοσπονδία έσπευσε να «προλάβει» τους ισχυρούς του ποδοσφαίρου και να θεσπίσει κανόνες - με διάφορα «παραθυράκια» βέβαια, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Σίτι.
Η σαπίλα πίσω από τη βιτρίνα
Ειδικά στον οικονομικό τομέα, όμως, παρά τους όποιους κανονισμούς έχει θεσπίσει η UEFA, όπως έχει φανεί κατά καιρούς δεν μπορεί να επιβάλει την τήρησή τους και τις περισσότερες φορές είτε περιορίζεται στην εφαρμογή τους κατά το δοκούν, είτε κάνει τα «στραβά μάτια» σε διάφορα κρούσματα καταστρατήγησής τους... Δείγμα και αυτό πως, παρά τις μεγαλοστομίες των διοικούντων των ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για ένα «δίκαιο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο» και περί «ίσων ευκαιριών για όλους», η UEFA είναι έρμαιο των ανταγωνισμών στο οικοδόμημα που έχει δημιουργηθεί με τις ευλογίες της...
Οι αποκαλύψεις λίγα χρόνια πριν, για μυστικές συναντήσεις της UEFA με εκπροσώπους της Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν - δύο συλλόγων που σκόρπισαν πολύ χρήμα στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά - προκειμένου να βρεθούν «λύσεις» για τις παραβιάσεις του FFP, φανερώνουν το παρασκήνιο που επικρατεί σε ένα σάπιο «προϊόν». Στην περίπτωση μάλιστα του γαλλικού συλλόγου, παρά το γεγονός ότι κι αυτός βρέθηκε στο στόχαστρο το 2017, με αφορμή τις μεταγραφές των Νεϊμάρ (222 εκατ. ευρώ) και Εμπαπέ (45 εκατ.), τελικά απέφυγε τα χειρότερα, αφού η UEFA παρέκαμψε τις διαφορές που εντοπίστηκαν στους ελέγχους και αποφάνθηκε ότι «όλα έγιναν καλώς»...
Σε άλλες περιπτώσεις, βέβαια, π.χ. του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, της ρουμανικής Κλουζ ή της τουρκικής Γαλατασαράι, η UEFA όχι μόνο δεν συζήτησε το θέμα των παραβιάσεων του FFP αλλά έδειξε και αμείλικτη στην επιβολή ποινών. Αποτέλεσμα, και αυτό, των όσων επιβάλλουν οι ανταγωνισμοί στο «προϊόν»...

TOP READ