Γράφει ο Νίκος Μόττας* //
Λίγες μόλις ημέρες απέμειναν για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζονται, για μιά ακόμη φορά να στρώσουν το «κόκκινο χαλί» στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Το είχαν ξανακάνει, το Νοέμβρη του 1999 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του κ.Σημίτη, όταν εν μέσω σφοδρών διαδηλώσεων είχε πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο μακελάρης της Γιουγκοσλαβίας Μπιλ Κλίντον. Από τότε πέρασαν 17 χρόνια. Σήμερα, ως νέο ΠΑΣΟΚ, ως εκπρόσωπος της νέας σοσιαλδημοκρατίας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, να υποδεχτεί μετά βαϊων και κλάδων, δύο μόλις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον πρόεδρο Ομπάμα.
Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που «πίνουν νερό» στο όνομα του Μπ.Ομπάμα, δεν αρκούνται μόνο στις γονυκλυσίες και τους ύμνους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν και το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, στους λαϊκούς φορείς που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν ενάντια στον αμερικανό σφαγέα της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης και άλλων λαών. «Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου. Σήμερα δεν ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους χαρακτηρίζαμε persona non grata όποιον Αμερικανό πρόεδρο επισκεπτόταν τη χώρα μας» έγραψε στο «Έθνος» ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος, εκθειάζοντας την στάση Ομπάμα στο θέμα του χρέους και το Κυπριακό. Προφανώς, ο κ.Τριγάζης και οι κομματικοί του συνοδοιπόροι θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός τρώει αμάσητο το κουτόχορτο της «ελληνοαμερικανικής φιλίας» που του προσφέρουν.
Είναι σαφές ότι από το σοσιαλδημοκρατικό συνάφι του κ.Τριγάζη, του κ.Τσίπρα και του κ.Κοτζιά, δεν περιμένει κανείς ούτε αλήθειες, ούτε ειλικρίνεια. Αποκρύβουν συνειδητά από το λαό ότι η υποτιθέμενη «φιλελληνική στάση» της κυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα του χρέους δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια κίνηση τακτικής στο πλαίσιο των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (π.χ. ΗΠΑ-Γερμανία) και παζαριών για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Αποκρύβουν συνειδητά ότι από τέτοιου είδους «βοήθειες» και «παζάρια», στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών των αστικών τάξεων, χαμένοι βγαίνουν πάντα οι λαοί. Αποκρύβουν σκόπιμα και συνειδητά ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν σχετίζεται με καμιά στήριξη και βοήθεια προς τον ελληνικό λαό αλλά, αντιθέτως, με το πως η Ελλάδα θα ενσωματωθεί ακόμη βαθύτερα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια διακυβέρνησης, η «κυβέρνηση της Αριστεράς» του κ.Τσίπρα έχει αποδειχθεί ο καλύτερος κύρηκας του ΝΑΤΟ και των ευρωατλαντικών πολεμικών επιδιώξεων, μετατρέποντας σταδιακά το Αιγαίο σε ΝΑΤΟϊκή μπαρουταποθήκη.
photo-1
«Δεν υπάρχει σημαία αρκετά μεγάλη για να καλύψει την ντροπή να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν ως «εμβληματικό δημοκρατικό πρόεδρο» και «περιστέρι της ειρήνης», υπήρξε συνεπέστατος εφαρμοστής της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Να θυμήσουμε ότι επί προεδρίας Ομπάμα έλαβε χώρα το μακελειό στη Λιβύη, προχώρησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία ενώ, υπό το γνωστό πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, διεξήχθησαν πολλαπλοί βομβαρδισμοί σε μια σειρά χώρες όπως η Υεμένη, το Πακιστάν, το Ιράκ και η Σομαλία. Να θυμήσουμε το ρόλο που έπαιξε η διπλωματία των ΗΠΑ στο ουκρανικό πραξικόπημα και την ανάδειξη στο πολιτικό προσκήνιο των ιδεολογικών απογόνων των Ναζί και των SS. Να θυμήσουμε επίσης ότι επί προεδρίας του… «νομπελίστα ειρήνης» Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ «έκλεισαν» συμφωνία πώλησης όπλων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση της οποίας ακολούθως «φρόντισε» να βομβαρδίσει νοσοκομεία και σχολεία στη γειτονική Υεμένη.
Σήμερα, μας λένε οι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι αστοί δημοσιολόγοι-απολογητές του ιμπεριαλισμού, είναι παρωχημένο, είναι «εκτός εποχής», το γνωστό σύνθημα «Φονιάδες των λαών αμερικάνοι». Λες και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουν πάψει να διεξάγουν πολέμους, να μακελεύουν λαούς, να σπέρνουν το θάνατο και τον τρόμο χάρην των συμφερόντων μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Λες και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι αποτελούν «φυσικό φαινόμενο» και δεν είναι αντικειμενικό στοιχείο του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που τους γεννά. Όπως φαίνεται, κάποιοι επενδύουν στο να θολώσει η μνήμη των λαών, να λησμονηθούν τα εγκλήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να αδυνατίσουν τα αντι-ιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά αντανακλαστικά του μαζικού-λαϊκού κινήματος. Ματαιοπονούν!
Ο λαός έχει μνήμη. Και θυμάται. Θυμάται την Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Σομαλία. Θυμάται το φριχτό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία, στο Κόσοβο. Θυμάται την αμερικανική θηριωδία στο Βιετνάμ, το ρόλο των ΗΠΑ στην Χιλή, την επιθετικότητα ενάντια στην σοσιαλιστική Κούβα. Θυμάται τον πόλεμο της Κορέας. Θυμάται το πλέον ειδεχθές ιμπεριαλιστικό έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο ελληνικός λαός, το εργατικό-λαϊκό κίνημα της χώρας μας, έχει μνήμη. Θυμάται το ρόλο των ΗΠΑ στην διχοτόμηση της Κύπρου το 1974. Θυμάται τη χουντική επταετία. Θυμάται και δεν ξεχνά τους ιμπεριαλιστές-συμμάχους της εγχώριας αστικής τάξης- και το ρόλο τους ενάντια στον ηρωϊκό Δημοκρατικό Στρατό το 1946-1949. Θυμάται τους ηθικούς συναυτουργούς στις δολοφονίες του Μπελογιάννη και του Λαμπράκη.
Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για τους οποίους ο πολιτικός εκπρόσωπος των αμερικανικών μονοπωλίων- είτε λέγεται Ομπάμα, είτε Τραμπ, είτε Κλίντον, είτε Μπους- είναι ανεπιθύμητος. Σε πείσμα των σύγχρονων «Τσιριμώκων» του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον απερχόμενο πλανητάρχη, το λαϊκό-εργατικό κίνημα της χώρας μας οφείλει να στείλει- και θα στείλει στις 15 Νοέμβρη– ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

photo-2
* υποψήφ. Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νόμπελ Ειρήνης βαμμένα με αίμα
Τρομοκρατία, Ιμπεριαλισμός και η υποκρισία της Δύσης