7 Μαρ 2020

Άγαλμα του Λένιν θα στηθεί για πρώτη φορά σε πόλη της δυτικής Γερμανίας

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε γερμανικό δικαστήριο, επιτρέποντας το στήσιμο ανδριάντα του ηγέτη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης Βλάντιμιρ Λένιν στην πόλη Γκελζενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Πρόκειται για το πρώτο άγαλμα του σπουδαίου κομμουνιστή επαναστάτη που θα στηθεί σε πόλη της δυτικής Γερμανίας.
Η απόφαση δίνει το δικαίωμα στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας (MLPD) να τοποθετήσει τον ύψους 2,5 μέτρων ανδριάντα του Λένιν έξω από τα κεντρικά του γραφεία. Ωστόσο, πριν την δικαστική απόφαση, το MLPD είχε συναντήσει την σθεναρή αντίσταση των τοπικών αρχών οι οποίες αρνούνταν κατηγορηματικά να δώσουν άδεια για την τοποθέτηση του αγάλματος.
Το δημοτικό συμβούλιο του δυτικού Γκελζενκίρχεν είχε προβάλλει σειρά αντιρρήσεων για το άγαλμα, ισχυριζόμενο, μεταξύ άλλων, ότι ο ανδριάντας θα επηρέαζε την συνολική εικόνα της γειτονιάς. Οι ουσιαστικοί, ωστόσο, λόγοι των αντιρρήσεων είχαν αντικομμουνιστικό υπόβαθρο, κάτι που έγινε σαφές σε ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου όπου συκοφαντούσε τον Λένιν ως «εκπρόσωπο βίας, καταπίεσης, τρόμου και τεράστιου ανθρώπινου πόνου». Χαρακτήριζε δε τον μπολσεβίκο επαναστάτη ως «ακατάλληλη προσωπικότητα» για να τιμηθεί από την πόλη.
Η επιμονή του MLPD οδήγησε στο να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και να αποφανθεί το δικαστήριο υπέρ της τοποθέτησης του αγάλματος. Οι τοπικές αρχές σημείωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου.
Από την πλευρά του, το MLPD χαρακτήρισε την απόφαση μια «μεγάλη νίκη», ενόψει και της 150ης επετείου από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν τον προσεχή Απρίλη.
Ο ανδριάντας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1930 στην Σοβιετική Ένωση και αποκτήθηκε από το κόμμα κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην Τσεχία, αναμένεται να αποκαλυφθεί σε εκδήλωση που θα γίνει στις 14 Μάρτη.

Οι συκοφαντίες των «Παρεμβάσεων» προς το ΠΑΜΕ αποκαλύπτουν τα τεράστια αδιέξοδά τους

 

Εκατοντάδες συνδικάτα, σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους της Αττικής, από το πρωί της Τετάρτης 25/2, έξω από το ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι, με μια μαζική, μαχητική, ολοήμερη κινητοποίηση, όχι απλά δεν νομιμοποίησαν αλλά καταδίκασαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ, το «συνέδριο» των ΜΑΤ, των νόθων και εργοδοτών, των fast track διαδικασιών. Η αθλιότητα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Μέσα στο χώρο του «συνεδρίου» οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έδωσαν για μια ακόμα φορά τη μάχη ενάντια στον εκφυλισμό, ενάντια στην παρουσία των εργοδοτών μέσα στα συνδικάτα. Η μάχη αυτή αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια!

Μετά την ολοκλήρωση του «συνεδρίου» - παρωδία της ΓΣΕΕ, κυκλοφόρησε ανακοίνωση των «Παρεμβάσεων», η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «σοβαρή ευθύνη έχουν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που νομιμοποίησαν ένα τέτοιο συνέδριο και το αποτέλεσμα των εκλογικών του διαδικασιών», ότι δήθεν «το ΠΑΜΕ νομιμοποίησε τη ΓΣΕΕ και τις μελλοντικές αντεργατικές της αποφάσεις».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις είναι απαράδεκτες και συκοφαντικές!

Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, 20 χρόνια πριν, έδωσε όλες του τις δυνάμεις ώστε να απονομιμοποιηθούν, να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργαζομένων η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η λογική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, η γραμμή της ταξικής συναίνεσης και υποταγής.
Στην προσπάθεια αυτή τα καταφέραμε! Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος που να υπερασπίζεται τον Παναγόπουλο, τον Καραγεωργόπουλο και τους συνεταίρους τους, που να μην έχει καταλάβει το ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι που τους ονόμασαν «συνδικαλιστική μαφία». Δεν βρέθηκε κυριολεκτικά ούτε ένας εργάτης να τους υπερασπιστεί στις νοθείες και τον εκφυλισμό τους, γι' αυτό και επιστράτευσαν τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς για να κάνουν συνέδριο!
Αυτοί που σήμερα μας λένε πως το «ΠΑΜΕ νομιμοποιεί τη ΓΣΕΕ» ήταν αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια συκοφαντούσαν το ΠΑΜΕ όταν αποχώρησε από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ως «διάσπαση στο κίνημα», ήταν αυτοί που συμπορεύονταν κάτω από τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Πάει πολύ σήμερα οι ίδιοι να εμφανίζονται και τιμητές.

Η ηγεσία των «Παρεμβάσεων» λάθος αντίπαλο επιλέγει! Ο αντίπαλος είναι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η γραμμή της συναίνεσης του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στα συνδικάτα και όχι το ΠΑΜΕ! Ας μη συνεχίσουν να ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιπάλων των εργαζομένων.

«Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα» για να κρύψουν τη δική τους στάση

Οι «Παρεμβάσεις», με τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες στο ΠΑΜΕ, «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα» για να κρύψουν τη δική τους απουσία και από την Καλαμάτα, τη Ρόδο, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τα Τρίκαλα, το Ηράκλειο, την Κατερίνη, την Καβάλα, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, τη Βέροια, τις Ομοσπονδίες Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου και άλλα πολλά σε όλη τη χώρα, αλλά και από τη συγκέντρωση στο Καβούρι, παρά την ύπαρξη στάσης εργασίας από την ΑΔΕΔΥ. Επιδιώκουν μάλλον να κρύψουν τα αδιέξοδα και την πολυγλωσσία τους, αλλά και να σηκώσουν τείχη σε αγωνιστές, που μαζί δώσαμε τις μάχες στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις και ανοιχτά καταδίκασαν την πολιτική ουράς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, τις αυταπάτες για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έπρεπε να υπερασπιστούν οι εργάτες «μέχρι τέλους»!
Είναι καταγεγραμμένο το γεγονός ότι σε πολλά εκπαιδευτικά σωματεία οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων», σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς, όχι απλά δεν στήριξαν την απόφαση της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ αλλά υιοθέτησαν 100% την προπαγάνδα Παναγόπουλου, ευθυγραμμιζόμενοι με τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Λόγου χάρη, στον ΣΕΠΕ Δυτικής Αττικής «Κ. Βάρναλης» οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων» καταψήφισαν το ψήφισμα και χωρίς ντροπή κατηγόρησαν το ΠΑΜΕ ότι «ρίχνει νερό στο μύλο της αποσυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος με τις εφορμήσεις στα συνέδρια στην Καλαμάτα και τη Ρόδο».

Στο Ηράκλειο Κρήτης, με ανακοίνωσή τους οι «Παρεμβάσεις» αναφέρουν: «Η επενδυμένη με "ταξικά" πυροτεχνήματα πρακτική του ΠΑΜΕ, η τακτική των εφόδων και των προπηλακισμών σε συνδικαλιστικά συνέδρια (συνέδρια ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ, Εργατικών Κέντρων) που οδήγησε στη ματαίωση συνδικαλιστικών συνεδρίων και στο δικαστικό διορισμό διοικήσεων σε ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, το μόνο που κατάφερε ήταν να εντείνει το καθεστώς της διάλυσης και του εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα». Τύφλα να 'χει το σποτάκι της ΓΣΕΕ στις τηλεοράσεις!

Στην Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ (24/2), αρκετοί πρόεδροι ΣΕΠΕ εκλεγμένοι με τις «Παρεμβάσεις» (Α΄ Σύλλογος Αθήνας, Καλλιθέα, «Πρόοδος» Πειραιά, Μαρούσι, Κέρκυρα) δεν στήριξαν το κείμενο υπογραφών (με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ) ώστε η πλειοψηφία της ΔΟΕ να πάρει θέση. Η βασική τους επιχειρηματολογία - διαφωνία ήταν πως στέκονται ενάντια στη δήθεν προσπάθεια του ΠΑΜΕ για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ιδεολογική βάση με σκοπό τη δημιουργία «κόκκινης ΓΣΕΕ»!
Η αντι-ΠΑΜΕ εμμονή οδηγεί στον πλήρη παραλογισμό... γιατί όπως είναι φανερό δεν μπορεί να ισχύει ταυτόχρονα και η «νομιμοποίηση της ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου» και η απόπειρα δημιουργίας άλλης «κόκκινης ΓΣΕΕ»... ως κατηγορία προς το ΠΑΜΕ.
Ας ξαναδούν ορισμένοι τη δική τους στάση και προτού μιλήσουν ας κοιτάζονται στον καθρέφτη. Συνιστώσα των «Παρεμβάσεων» και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το ΣΕΚ, που σε κάθε πανεργατική απεργία πορεύεται χέρι χέρι με τη ΓΣΕΕ.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη μάχη
Καλό είναι, λοιπόν, οι συνδικαλιστές των «Παρεμβάσεων» να μην κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΜΕ, στα συνδικάτα, στα σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα που εδώ και 20 χρόνια όχι απλά αποκαλύπτουν τη σαπίλα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ αλλά παλεύουν για την ταξική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στους εκμεταλλευτές, στο αστικό κράτος και τα κόμματά τους.
Οι ανατροπές, η μάχη ενάντια στη «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» δεν θα γίνουν απλά με ψηφίσματα και δελτία Τύπου και πολύ περισσότερο με επιθέσεις ενάντια στο ταξικό κίνημα. Αυτό οι εργαζόμενοι το καταλαβαίνουν. Γι' αυτό και πολύ περισσότεροι, ακόμα κι αν διατηρούν επιφυλάξεις ή και διαφωνίες με το ΠΑΜΕ, φώναξαν το σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών»!
Η μάχη για να ξεκαθαρίσει το συνδικαλιστικό κίνημα από νόθους και εργοδότες, για να απαλλαγεί από τη γραμμή της συναίνεσης και του «κοινωνικού εταιρισμού», συνεχίζεται και δυναμώνει. Στη μάχη αυτή καλούμε κάθε αγωνιστή, κάθε ριζοσπάστη, κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο...
Τα 20 χρόνια ΠΑΜΕ δείχνουν το δρόμο! Και όπως λέει και ο ποιητής: Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ, δύσκολος δρόμος! Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος.

Σπύρος ΜΑΡΙΝΗΣ
Μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού μας στις 8 του Μάρτη στην παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, είμαι εδώ, στην φιλόξενη σελίδα του Ατέχνως για να ταράζω τα λιμνάζοντα νερά μιας κοινωνίας που δεν σέβεται και δεν αγαπά το άλλο μισό του ουρανού, που είναι η γυναίκα!
lektra2Σιχαίνομαι και αηδιάζω με όλες τούτες τις παγκόσμιες ημέρες της υποκρισίας , του εξευτελισμού, των ζήτω –των μπράβο, των χειροκροτημάτων, της αμέριστης συμπάθειας, του οίκτου, της αποδοχής, των λουλουδιών και των αιώνιων όρκων του έρωτα! Είμαι οπαδός και υποστηρίκτρια των 365 ημερών του χρόνου, που ΠΡΕΠΕΙ να έχουν όλοι οι άνθρωποι την ζωή που τους αξίζει, τις ίσιες ευκαιρίες στην δουλειά, στην μόρφωση, στην αξιοπρέπεια, στην δικαιοσύνη, στην ελευθερία της έκφρασης, στην Ειρήνη!
Δεν δέχομαι να χωρίζουν τον πληθυσμό της γης σε ομάδες ανδρών, γυναικών, παιδιών, αναπήρων, προσφύγων , αλκοολικών, ναρκομανών, αστέγων κλπ … κλπ … και την επιλεκτική μνήμη με τα ευγενικά συναισθήματα των πλανηταρχών, πρωθυπουργών και στρατηγών, να λειτουργούν μία ορισμένη ημερομηνία το χρόνο ! Ντρέπομαι και αγανακτώ όταν αυτά που ζω/ζούμε όλα μας τα χρόνια, έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις φιέστες που στήνουν για να φωτογραφίζονται, να αλληλο- θαυμάζονται και να μετράνε το φασιστικό τους μπόΐ ανάλογα με το αιματοκύλισμα, που ο καθένας τους προκάλεσε εις βάρος των αθώων και ανυπεράσπιστων Λαών της γης !
Όχι … μην πείτε πως σήμερα είμαι εκτός θέματος, είμαι εντός, για να τιμήσω τους Αγώνες της γυναίκας, που συνεχίζονται εδώ και έναν αιώνα σε πάλη άνιση, να σταθώ με δέος και θαυμασμό μπροστά στις εργάτριες της κλωστοΰφαντουργίας το 1857 στην Ν. Υόρκη, να υμνήσω την Κλάρα Τσέτκιν , την Ρόζα Λούξεμπουργκ, την Ντολόρες Ιμπάρρουρι (Πασιονάρια,) την Σιμόν Ντε Μποβουάρ, την Ρόζα Πάρκς ! Είμαι εδώ, να υποσχεθώ πως πάντα δίπλα στις μαχόμενες ηρωΐδες της ζωής θα βρίσκομαι και θα υποστηρίζω την αναγνώριση κάθε σταγόνας του ιδρώτα της, κάθε ρόζου στα χέρια της, κάθε πληγής στο κορμί της , κάθε πίκρας στην ψυχής της !
-ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ! ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ !!!
Πολλά τα γεγονότα τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας και είναι θλιβερά και πρωτόφαντα! Η βάρκα με τους πρόσφυγες .. που δεν άφηναν στην στεριά να βγει με την έγκυο γυναίκα … το σκατόψυχο τέρας που την «φαρμάκωσε» με την φιδίσια του γλώσσα , τις γροθιές και τις κατάρες υψωμένες πάνω απ’ τα κεφάλια τους… Έτσι βαθιά σοκαρισμένη και τραγικά πικραμένη εκείνη την ημέρα, έγραψα ένα ποίημα , σκέφτηκα πως η ημέρα της γυναίκας φέτος θα έχει το δικό της όνομα, ή μάλλον την δική της ανωνυμία ! Και για να μην παρεξηγηθώ δηλώνω ότι:
– Λατρεύω τα νησιά μας και τους νησιώτες, που γέννησαν την γιαγιά Μαρίτσα και εκατοντάδες άλλες γιαγιές της αγκαλιάς και της αγάπης , το νησί της Σαπφώς , των ποιητών , των συγγραφέων, του ψαρά και του αγρότη που τάΐσαν πεινασμένους, το νησί των Αγωνιστών και των γελαστών κατοίκων! Όμως τρομοκρατήθηκα στην σκέψη ότι εκεί όπως κι αλλού, καλά κρυμμένοι στα λαγούμια τους υπάρχουν και φίδια που μόλις βρουν την ευκαιρία, βγαίνουν σεργιάνι και σκορπούν ολούθε το δηλητήριο τους.
-Απομονώστε τους ! Είναι επικίνδυνοι να ζουν δίπλα μας ! Είναι επιτακτική ανάγκη να μείνουμε Άνθρωποι ! Πρόσφυγες είμαστε όλοι, την ίδια διαδρομή έκαναν οι βάρκες όταν έφερναν τους Έλληνες από τα παράλια της Μ. Ασίας ! Και αν επαληθευτεί ο κανόνας, ότι η ιστορία επαναλαμβάνετε, μπορεί πάλι να χρειαστεί ξανά να μπούμε σ’ αυτές με άγνωστη κατεύθυνση, αφού όλες οι πατρίδες θα είναι κλειστές , τριγυρισμένες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, από στεριά και θάλασσα, όπως τώρα είναι και η δική μας !!!

***

«ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ -ΓΙΝΕΣΑΙ»

(Σιμόν Ντε Μποβουάρ)
Ilektra1Για Σένα ανώνυμη Γυναίκα,
πληγωμένη περιστέρα μου, με την σκούρα μαντήλα
κρύβεις το πρόσωπο σου, τα τσακισμένα σου φτερά
σκεπάζουν τα παιδιά σου.
Για Σένα Γυναίκα, με τα χαμηλωμένα μάτια
που δεν κοιτούν τον ουρανό,
τα δάκρυα σου ενώνεις με τ΄αφρισμένα κύματα.
Ναι, για Σένα μόνο, της περιπλάνησης Γυναίκα,
της προσφυγιάς, της ματωμένης αγκαλιάς,
του βίαιου έρωτα, της βάρβαρης εισβολής
του άνδρα στου κορμιού σου το κέντρο.
Για Σένα Γυναίκα, που ήρωες βύζαξες και επαναστάτες,
και καθάρματα αρσενικά, φονιάδες και προδότες.
Εσύ Γυναίκα, με την σφραγίδα της Αγίας και της πουτάνας,
που σε ρωτούν σαρκαστικά : -Γιατί μωρή άνοιγες τα πόδια σου;
-Γιατί γέννησες τόσα παιδιά; -Τότε σου άρεσε εεε;;
Ilektra3-Ξετσίπωτη , σκύλα … κουνέλα, ουστ από δω… ουσττ !
-Αχχ περιστέρα μου πληγωμένη, αχ Γυναίκα ολομόναχη
δίχως Θεό κι Αγγέλους σε μια βάρκα,
με σκυλόψαρα μεθυσμένα απ’ το αίμα σου
θανάτου κύκλους να κάνουν γύρο σου , αν σωθείς … αν …
υπάρχουν τ’ «άλλα» σκυλόψαρα που εξώκυλαν σε προβλήτες
κι ακρογιάλια με δόντια ακονισμένα, καρτερούν να σε κατασπαράξουν!
Γυναίκα ανώνυμη της προσφυγιάς, με σφραγίδα πουτάνας και Αγίας …
-Γυναίκα, Μητέρα του πόνου! – Άφησε με στα κρόσσια της μαντίλας σου
δυο δάκρυα ν΄ ακουμπήσω και του αίσχους μου την συγνώμη, συγνώμηηη!!!

Ανεπιθύμητοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην περιοχή

 (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στην επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στην πόλη στο πλαίσιο του ελέγχου των υποδομών και του λιμανιού για την ετοιμότητά τους προκειμένου να συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή.

Με πανό που αναγράφει «Είσαι ανεπιθύμητος - Go home killer», οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ.

«Σήμερα γίνεται μια διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ στην Αλεξανδρούπολη. Έχει σχέση με τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετους τους Κομμουνιστές, το ΚΚΕ αλλά και μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ (δείτε εδώ βίντεο). Σημείωσε επίσης ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στη στρατηγική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και αξιοποιείται ως λιμάνι μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικών προκειμένου να περικυκλωθεί η Ρωσία. Για τους ανταγωνισμούς τους δηλαδή, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται από ένα ειρηνικό λιμάνι σε ένα πολεμικό ορμητήριο».


Όσο για το Προσφυγικό είπε πως «ασφαλώς έρχονται να δουν την κατάσταση που επικρατεί, μια κατάσταση που δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο εδώ του Έβρου και βεβαίως προκαλεί πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στους ανθρώπους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα» και συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ έχει δώσει τη διέξοδο για όλο αυτό το αδιέξοδο. Παράλληλα, είπε πως το θέμα «δεν είναι κλειστά ή ανοιχτά σύνορα. Νομίζουμε ότι είναι αναγκαία η φύλαξη των συνόρων. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών των ανθρώπων και άλλο όταν κρίνει ένα κράτος, ότι πρέπει να κλείσει τα σύνορά του». Επεσήμανε πως η καταγραφή και η απόδοση ασύλου μπορεί να γίνει εκεί που είναι τώρα συγκεντρωμένοι, δηλαδή στην Τουρκία και «να ξεκινήσει η μεταφορά τους για τις χώρες προορισμού. Την ευθύνη μπορεί να την αναλάβει και η ΕΕ και ο ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, το στέλεχος του ΚΚΕ Σιδέρης Μιχαηλίδης, σε δήλωσή του (δείτε βίντεο εδώ) τόνισε πως είναι προκλητικό να βρίσκονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στον Έβρο τη συγκεκριμένη στιγμή καθώς «για εμάς είναι η γενεσιουργός αιτία του πολέμου, της προσφυγιάς, του ξεριζωμού και όλων των δεινών που τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πάρα πολύ έντονα στην περιοχή μας και πως ετοιμάζονται πρόβες πολέμου απέναντι στη Ρωσία. Για το Προσφυγικό, είπε πως στη γύρω περιοχή γίνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Λιβύη και έτσι «υπάρχει κύμα ξεριζωμένων που από το 2014 επισκέπτονται τη χώρα μας θέλοντας να πάνε να βρουν μια καλύτερη τύχη και μια καλύτερη ζωή». 

Στην ανακοίνωση που μοίραζαν τα μέλη του Κόμματος στο λαό της πόλης αναφέρουν:

«Η επίσκεψη στην πόλη μας των Αμερικανών αξιωματούχων είναι προκλητική! Η περιοχή μας στενάζει από την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργεί σε κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες η πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που διαλύει χώρες και λαούς, δημιουργεί την προσφυγιά και τη μετανάστευση, σιγοντάρει την επιθετικότητα και τα παζάρια της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Για το μόνο που ενδιαφέρονται οι ιμπεριαλιστές είναι ο έλεγχος των πηγών και δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, ο έλεγχος περισσότερων αγορών σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Έρχονται λοιπόν για να επιθεωρήσουν το στρατηγικό τους "περιουσιακό στοιχείο", αν είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί για τις πρόβες πολέμου με τη Ρωσία.

Έχουν σοβαρές ευθύνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις που, ενώ βλέπουν που οδηγεί η στοίχιση στα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΕΕ, συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την πολιτική για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, για τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας". Μας εμπλέκουν ολοένα και περισσότερο σε επικίνδυνες καταστάσεις που μια μικρή μόνο γεύση παίρνουμε αυτές τις μέρες».

902.gr

Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης

Αντί για καρικατούρες πατριωτισμού ή στρουθοκαμιλισμό ας διαβάσει κανείς και όλη την αλήθεια για το προσφυγικό. Φοβάται μη δει τον δράκο που κρύβεται πίσω από τον καπνό των αστών, μικροαστών και κάθε είδους πατριδοκάπηλο;


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ




Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, πως η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αυτή η πολιτική άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν να θέλει να επιβάλει τις δικές του επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό.
Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, κανένα μέτρο καταστολής, καμία υποκριτική φωνή ευαισθησίας και συμπαράστασης από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και κανένα κυβερνητικό ευχολόγιο για δήθεν αλληλεγγύη από την ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την όξυνση του προβλήματος.
Αυτό που θα συμβαίνει, είναι να αυξάνεται η λίστα των νεκρών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, να αναζητούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής και να γίνονται έρμαια διακινητών, αλλά και κυβερνήσεων, όπως η κυβέρνηση Ερντογάν, που τους αξιοποιεί για τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά και για να εκβιάζει περαιτέρω ανταλλάγματα από ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, για τη στήριξη της εισβολής της στη Συρία.
Κατά τη σύνοδο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρκία ζήτησε τη ΝΑΤΟική συνδρομή για να διατηρήσει την κατοχή και επί της ουσίας να προσαρτήσει συριακά εδάφη, στα οποία παρανόμως έχει εισβάλει, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έθεσε ως μόνο θέμα το σεβασμό από μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι πολύ επικίνδυνο, αφού ουσιαστικά κάνει αποδεκτή την επιθετική στάση της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και την καταπάτηση των συμφωνιών που καθορίζουν τα σύνορα, όπως είναι η Συμφωνία της Λοζάνης. Τις συνέπειες όλων αυτών πληρώνουν οι λαοί.
Αντί, λοιπόν, την επίδειξη πυγμής απέναντι τόσο στους εξαθλιωμένους και θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες, όσο και στους νησιώτες, η κυβέρνηση της ΝΔ να δείξει τον «τσαμπουκά» της απέναντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, που θεωρούν «δίκαιη» την εισβολή της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και που δίνουν άλλοθι στον Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για τις επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης. Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να αποχωρήσει από τον Κανονισμό του Δουβλίνου και να απαιτήσει την ακύρωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους.
Στον Εβρο και το Αιγαίο εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι ξεριζωμένοι απ' τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Εχθρός είναι η πολιτική που, απ' τη μια, στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και, απ' την άλλη, μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα - φυλακή για να προστατεύεται το «φρούριο» της ΕΕ.
Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Εβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, για να προμοτάρονται από υπουργούς ρατσιστικές κραυγές, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής. Οι αντιδραστικές, ξενοφοβικές φωνές, που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών, γίνονται τελικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα, γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κόσμο για τους δικούς του σκοπούς.
Απ' αυτή την άποψη εκφράζουμε την αντίθεσή μας και θεωρούμε αδιέξοδα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ιδιαίτερα το αίτημα για την εφαρμογή του άρθρου 78 παρ. 3 της «Συνθήκης της Λισαβόνας» για εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής (Frontex), δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης, για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, κινείται σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξει την κατάσταση. Αλλωστε, μέχρι σήμερα καμία λύση δεν έδωσε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο. Το αντίθετο μάλιστα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα δεν βγάζουν άχνα για τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπουν τα νησιά, τη χώρα σε κέντρο «ανοιχτού» και «κλειστού» εγκλωβισμού.
Καλούμε τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα τον πληθυσμό των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών, να οργανώσει τον αγώνα του, στρέφοντας τα πυρά στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Να απομονώσουν τόσο τον αντιδραστικό εθνικισμό και την καταστολή όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των «ανοιχτών συνόρων». «Ομοψυχία» και συμμαχία να έχει ο λαός μέσα στους αγώνες του, κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς εταίρους τους.
Τώρα απαιτείται:
·            Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
·            Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
·            Αμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
·            Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
·            Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

ΑΘΗΝΑ 3/3/2020
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ













Ο «άλλος» ως απολίτιστος...


...το πρόσχημα του «πολιτισμένου» ως δικαιολογία για τις θηριωδίες του.


Τις μέρες αυτές που οξύνεται η προσφυγική κρίση έχουμε δει και έχουμε ακούσει διάφορα ακραία πράγματα τα οποία στρέφονται εναντίον των μεταναστών/ προσφύγων. Συχνά, η δικαιολογία εκείνων που εκφράζουν αυτές τις ιδέες, ή που προβαίνουν στις αντίστοιχες πρακτικές εναντίον των μεταναστών, είναι ότι δεν τους θέλουν επειδή είναι "πολιτισμικά καθυστερημένοι". «Μα δεν βλέπεις ποια είναι η θέση της γυναίκας σε αυτές τις χώρες;», «Οι μουσουλμάνοι είναι φονταμενταλιστές, θα έρθουν εδώ και θα μας εξισλαμίσουν» κ.α.

Είναι αστείο βέβαια το ότι οι περισσότεροι που μεταχειρίζονται αυτά τα επιχειρήματα, έχουν κάνει, ή θα ήθελαν να κάνουν τα ίδια και χειρότερα με αυτά που κατηγορούν. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες από το περιστατικό με τη βάρκα, που είδαμε, σε μια έξαρση ανωτερότητας πολιτισμού, ένα σωρό συμπατριώτες μας να βρίζουν εγκύους και παιδία με τον χειρότερο τρόπο.



Η κατηγορία αυτή, του «άλλου» ως «άγριου», «απολίτιστου», «καθυστερημένου», έχει χρησιμοποιηθεί άπειρες φορές στο παρελθόν για να δικαιολογήσει κάθε λογής βιαιοπραγία από τη μεριά του «πολιτισμένου» προς τον «απολίτιστο», του κυρίαρχου προς τον αδύναμο. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι οι ισραηλινοί, οι οποίοι δικαιολογούν διαχρονικά τα εγκλήματα τους απέναντι στους παλαιστίνιους με αυτόν τον τρόπο:
«Στην γειτονιά μας, πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τα άγρια θηρία[…]Θα φτιαχτούν φράχτες όπως αυτόν γύρω από όλο το Israel» Benjamin Netanyahu, πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Την εποχή της αποικιοκρατίας, ο βασιλιάς Λεοπόλδος ο δεύτερος του Βελγίου, δικαιολογούσε την αποικιοκρατική του πολιτική στο Κονγκό μεταχειριζόμενος επιχειρήματα όπως.
  • Την καταπολέμηση του δουλεμπορίου στην Αφρική.
  • Την ένωση των φυλών των ντόπιων.
  • Για να εκμοντερνίσει τους κατοίκους γύρω από τον ποταμό του Κονγκό.
  • Για να φέρει την ηθικότητα και την κατανόηση της έννοιας της αμαρτίας στους γηγενείς.
  • Για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της περιοχής.[1]
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της "εκπολιτιστικής σταυροφορίας" το βλέπουμε στις εικόνες αποίκων να ποζάρουν μπροστά από σκλάβους με κομμένα χέρια, ταπεινωμένες γυναίκες, και στην γενικότερη αφαίμαξη και εκμετάλλευση των ντόπιων πληθυσμών από τους Βέλγους.

Παρόμοιες τακτικές και προφάσεις χρησιμοποιούσαν βέβαια όλοι οι αποικιοκράτες, με πιο ακραίο παράδειγμα την σχεδόν ολοκληρωτική εξόντωση των Ινδιάνων της Αμερικής, με αιχμή του δόρατος και εκεί τον εκπολιτισμό τους.

Το 1917, στα πλαίσια της διαμόρφωσης των στρατοπέδων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος Wilson ζήτησε από το αμερικάνικο κογκρέσο να αφήσει την πολιτική ουδετερότητας και να στραφεί ενάντια στην Γερμανία με πρόφαση της προάσπισης της δημοκρατίας απέναντι σε μια μοναρχική δύναμη.[2]

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε εκατοντάδες ακόμη παραδείγματα, όμως δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Ας επιστρέψουμε για λίγο πάλι στα του δικού μας οίκου.

Μεταξύ άλλων, υπάρχει και το πρόσχημα της άμυνας, της προστασίας του πολιτισμού μας απέναντι στους βαρβάρους (μετανάστες και πρόσφυγες) που έρχονται ως εισβολείς να μας εξισλαμίσουν και να μας κάνουν σαν τα μούτρα τους. Φυσικά, δεν έχουμε ούτε ένα ιστορικό παράδειγμα που ο μειονοτικός πληθυσμός να επέβαλλε τον πολιτισμό του στον κυρίαρχο, εκτός και αν ο ελληνικός πολιτισμός είναι τόσο ευάλωτος πια που με ένα φου του ιμάμη θα υποχωρήσει ή εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι οι κακομοίρηδες που στοιβάζονται στα σύνορα είναι όντως κατακτητές ικανοί να μας υποδουλώσουν. Είναι αστείο όμως, ότι το επιχείρημα της άμυνας της πολιτισμένης Δύσης απέναντι στην απολίτιστη ανατολή το χρησιμοποιούν κατά κόρον εκείνοι που θα ήθελαν τις γυναίκες τους στην κουζίνα και δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν ξυπνούσε ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και γυρνούσαμε στα βυζαντινά χρόνια (μέρος του παπαδαριού, εθνικιστές, στρατόγκαβλοι).

Επειδή δεν θέλω να επεκταθώ πολύ, να πω στο κλείσιμο του άρθρου, ότι δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πως το προσφυγικό ζήτημα είναι κάτι που θα πρέπει ή που μπορεί η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει από μόνη της. Στο κάτω κάτω, η «πολιτισμένη» Ε.Ε φέρει μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία των μεταναστευτικών αυτών κυμάτων και θα έπρεπε να πιεστεί στο σύνολο της να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και ανθρωπιστική διαχείριση. Μέχρι τότε, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραδοθούμε στους ουγκανισμούς και στις άναρθρες πολεμοκάπηλες κραυγές των κάθε λογής πιστολέρο (και όσων βρίσκονται πίσω τους) που κάθε άλλο παρά την υποτιθέμενη ανωτερότητα του πολιτισμού μας φανερώνουν και που μόνο στην όξυνση του προβλήματος συμβάλλουν.
Πηγή: Λαγωνικάκης Φραγκίσκος (Poexania)

Πρόοδος στην κατανόηση των ανεμοστρόβιλων φωτιάς





Οι μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι έχουν φοβερή καταστροφική δύναμη. Μπορούν να σηκώσουν και να πετάξουν μακριά ακόμη και αυτοκίνητα, να ισοπεδώσουν καλλιέργειες και ξύλινες κατασκευές, να κάνουν σημαντικές ζημιές σε πιο ανθεκτικές κατασκευές. Οι μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι φωτιάς έχουν τη δύναμη του γρήγορα κινούμενου αέρα συνδυασμένη με την καταστροφική δύναμη της φωτιάς. Ευτυχώς, είναι πολύ πιο σπάνιοι από τους μικρότερους στροβίλους φωτιάς, αλλά όταν εμφανίζονται, αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο, τόσο για τους πυροσβέστες όσο και για τον καθένα που θα πλησιάσουν στην πορεία τους.
Τέτοια περίπτωση ήταν ο μεγάλος ανεμοστρόβιλος φωτιάς στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνιας το 2018, με τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο επιτόπιος έλεγχος έδειξε ότι είχε ισοπεδώσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, σκεπές και άλλα συντρίμμια είχαν απλωθεί σε όλη την περιοχή, οχήματα είχαν αναποδογυρίσει, δέντρα είχαν ξεριζωθεί ή σπάσει και πολλά είχαν χάσει τον φλοιό τους από τα σωματίδια σκόνης και άμμου που λειτούργησαν σαν αμμοβολή. Τρεις πυλώνες υψηλής τάσης ύψους 30 μέτρων είχαν καταπέσει, με έναν απ' αυτούς να έχει ξηλωθεί από τη βάση του και να έχει μεταφερθεί 300 μέτρα παραπέρα. Ενα κοντέινερ μήκους 13 μέτρων είχε διαλυθεί και μεταλλικοί σωλήνες βρέθηκαν να έχουν τυλιχθεί γύρω από πεσμένες κολόνες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο περιστροφικός άνεμος είχε ταχύτητα που τον κατατάσσει σε ισοδύναμο κυκλώνα κατηγορίας 3 στη βελτιωμένη κλίμακα Φουτζίτα (με 5 το μέγιστο), ενώ η θερμοκρασία των αερίων έφτασε τους 1.500 βαθμούς Κελσίου. Ο ανεμοστρόβιλος φωτιάς είχε διάμετρο 300 μέτρων στη βάση του και διήρκεσε 40 λεπτά, κινούμενος αργά και διανύοντας συνολικά απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου. Τόσο εκτεταμένη και έντονη ήταν η πυρκαγιά, που σχηματίστηκαν εξαιτίας της σωρειτομελανίες (είδος καταιγιδοφόρων νεφών) σε ύψος μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων.
Νέφη φωτιάς

Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια δημιούργησε το 2008 ένα σχηματισμό - πιθανότατα ανεμοστρόβιλο φωτιάς - που απείλησε σπίτια
2008 Getty Images
Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια δημιούργησε το 2008 ένα σχηματισμό - πιθανότατα ανεμοστρόβιλο φωτιάς - που απείλησε σπίτια
Επειδή δεν υπάρχουν αρκετές βιβλιογραφικές πληροφορίες, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει τι ακριβώς χαρακτηρίζεται μεγάλος ανεμοστρόβιλος φωτιάς. Κυριαρχεί ο ορισμός που χαρακτηρίζει έτσι μόνο τους στροβίλους φωτιάς που συνδέονται με υπερκείμενες σωρειτομελανίες. Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές μπορούν να δημιουργήσουν πυροσωρειτομελανίες σε μεγάλα ύψη. Αυτά τα καταιγιδοφόρα νέφη, που στα ανώτερα τμήματά τους καλύπτονται από σωματίδια πάγου, σχηματίζονται από τη συμπύκνωση της υγρασίας που απελευθερώνεται από την πυρκαγιά (από τη βλάστηση που καταναλώνει, από την προϋπάρχουσα υγρασία στην ατμόσφαιρα και από τα ίδια τα προϊόντα της καύσης). Αλλοι επιστήμονες θεωρούν αυτόν τον ορισμό πολύ περιοριστικό.
Το 1923, ένας μεγάλος σεισμός προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά στο Τόκιο. Καθώς η πυρκαγιά απλωνόταν από κτίριο σε κτίριο, οι κάτοικοι για να την αποφύγουν συγκεντρώνονταν σε μια ανοιχτή περιοχή ανάμεσα στα κτίρια. Ακριβώς πάνω από αυτήν την περιοχή σχηματίστηκε ένας μεγάλος ανεμοστρόβιλος φωτιάς, σκοτώνοντας 38.000 ανθρώπους μέσα σε 15 λεπτά. Επί μισό αιώνα, η εξήγηση που δινόταν ήταν ότι ένας συνήθης τυφώνας έτυχε να σχηματιστεί στο ίδιο σημείο που εξελισσόταν η πυρκαγιά. Μόνο όταν τη δεκαετία του 1990 μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Κεντάκι χρησιμοποιώντας τις ιστορικές αναφορές κατασκεύασαν μικρής κλίμακας μοντέλο της περιοχής και των ανέμων, που επικρατούσαν την ώρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, και είδαν να σχηματίζεται δίνη φωτιάς, έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο για σύμπτωση, αλλά για ανεμοστρόβιλο που δημιούργησε η ίδια η πυρκαγιά.

Μια δίνη φωτιάς σχηματίζεται στο εργαστήριο από αέρα, που έχει περιστροφική κίνηση, όταν αυτός φυσάει γύρω από φλεγόμενο στουπί
Μια δίνη φωτιάς σχηματίζεται στο εργαστήριο από αέρα, που έχει περιστροφική κίνηση, όταν αυτός φυσάει γύρω από φλεγόμενο στουπί
Το μοντέλο για τη φωτιά του 1923 στηρίχτηκε σε προηγούμενη δουλειά άλλων επιστημόνων στο εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο στρόβιλος φωτιάς καταναλώνει την καύσιμη ύλη με τριπλάσιο ρυθμό από τον κανονικό, καθώς κατεβάζει τα πυρακτωμένα αέρια χαμηλότερα, προκαλώντας πιο γρήγορη καύση του εναπομένοντος υλικού. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι ο ρυθμός αυτός μπορεί να είναι μέχρι και εφτά φορές μεγαλύτερος.
Η κατεύθυνση της κίνησης του στροβίλου κατά μήκος του εδάφους εξαρτάται από τους ατμοσφαιρικούς ανέμους και το ανάγλυφο της περιοχής, με τρόπους που ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως. Παρά την κατανόηση της φυσικής τους, δεν μπορούμε, επίσης, ούτε να προβλέψουμε την εμφάνιση των μεγάλων ανεμοστρόβιλων φωτιάς. Φαίνεται όμως ότι στοιχείο - κλειδί είναι η ύπαρξη κάποιου παράγοντα, που μπορεί να προκαλέσει έντονη περιστροφική κίνηση του αέρα. Οπως ο άνεμος, που κατεβαίνει μια βουνοπλαγιά, ή η σύγκρουση ενός ψυχρού μετώπου με το θερμό αέρα πάνω από την πυρκαγιά, ή μια συγκεκριμένη διάταξη πυρκαγιών. Η ίδια η πυρκαγιά επιτελεί στη συνέχεια δύο κρίσιμες λειτουργίες για την εμφάνιση του στροβίλου: Συγκεντρώνει την περιστροφή σε μικρότερο χώρο κάνοντάς την πιο έντονη και τη μετατρέπει από οριζόντια σε κάθετη.
Καθώς ο στρόβιλος φωτιάς επιταχύνει την περιστροφή του, δύο αντίθετες δυνάμεις σε ακτινική κατεύθυνση δυναμώνουν: Η φυγόκεντρος που τείνει να οδηγήσει τα αέρια μακριά από τον στρόβιλο και η δύναμη με κατεύθυνση προς τον άξονα περιστροφής, λόγω της υποπίεσης στο εσωτερικό του στροβίλου. Η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων αυτών περιορίζει το άπλωμα των αερίων προς τα έξω και κατά συνέπεια την απώλεια Ενέργειας από τον στρόβιλο. Οι συνήθεις μη περιστροφικές φωτιές ανταλλάσσουν δέκα φορές περισσότερη Ενέργεια με την ατμόσφαιρα που τις περιβάλλει. Αυτός ο μηχανισμός κάνει τους στροβίλους φωτιάς να είναι λεπτοί και ψηλοί. Επειδή πρακτικά δεν εισρέει σε αυτούς αέρας παρά μόνο από τη βάση, το οξυγόνο είναι σε έλλειψη στο εσωτερικό τους. Ενα μέρος των καύσιμων αερίων πρέπει να ανέβει ψηλά, ταξιδεύοντας μέσα από τον πυρήνα του στροβίλου, ώσπου να συναντήσει οξυγόνο για να καεί. Στη βάση του στροβίλου επικρατεί πολύ χαμηλή πίεση. Η τριβή με το έδαφος μειώνει τη φυγόκεντρο δύναμη, ενώ η υποπίεση στο εσωτερικό παραμένει η ίδια, με αποτέλεσμα στη βάση του στροβίλου να δημιουργούνται πολύ ισχυροί άνεμοι με κατεύθυνση προς το εσωτερικό του. Λειτουργεί τελικά σαν μια τεράστια ηλεκτρική σκούπα, που ρουφά αέρα, καίει συντρίμμια γύρω από τη βάση της και εκτοξεύει πυρακτωμένα αποκαΐδια από την κορυφή της σε μεγάλο ύψος.

Φλεγόμενες διατάξεις που σχηματίζουν ένα περίπου τριγωνικό σχήμα μπορούν να περιστρέψουν τον αέρα στο κεντρικό τμήμα, όπου μια άλλη φωτιά συγκεντρώνει την περιστροφή δημιουργώντας μια δίνη. Δασικές και αστικές πυρκαγιές συγκεκριμένων σχημάτων μπορούν με παρόμοιο τρόπο να σχηματίσουν ανεμοστρόβιλους φωτιάς
Φλεγόμενες διατάξεις που σχηματίζουν ένα περίπου τριγωνικό σχήμα μπορούν να περιστρέψουν τον αέρα στο κεντρικό τμήμα, όπου μια άλλη φωτιά συγκεντρώνει την περιστροφή δημιουργώντας μια δίνη. Δασικές και αστικές πυρκαγιές συγκεκριμένων σχημάτων μπορούν με παρόμοιο τρόπο να σχηματίσουν ανεμοστρόβιλους φωτιάς

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών είναι αυτό που διχάζει, όχι ο πραγματικός αθλητισμός


Συζήτηση με τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο



Η βία στα γήπεδα έρχεται ως αποτέλεσμα των επιχειρηματικών ανταγωνισμών στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό
Eurokinissi
Η βία στα γήπεδα έρχεται ως αποτέλεσμα των επιχειρηματικών ανταγωνισμών στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό
-- Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο πρωθυπουργός τόσο κατά την προαναγγελία των νέων μέτρων στη Βουλή όσο και στη συνάντηση με τις FIFA - UEFA επανέλαβε αρκετές φορές την πρόθεση της κυβέρνησης να μην αφήσει το ποδόσφαιρο να διχάσει την κοινωνία. Είναι σωστό το επιχείρημα;
-- Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που από τη φύση του - όπως και όλος ο αθλητισμός - ενώνει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας. Ρωτήστε και τους παλιούς τι στιγμές έζησαν στις εξέδρες όταν τα γήπεδα ήταν γεμάτα, ο αγώνας ήταν γιορτή και οι αντίπαλοι φίλαθλοι κάθονταν δίπλα δίπλα. Αυτό έχει κριθεί ιστορικά. Το μικρόβιο του διχασμού έρχεται απέξω και λέγεται επιχειρηματική δράση. Οι κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών μολύνουν το σώμα του ποδοσφαίρου σαν ιός, που μεταλλάσσεται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Αυτοί είναι που διχάζουν. «Κολλάνε» όλοι - αθλητές, προπονητές, παράγοντες και βέβαια οι φίλαθλοι των ομάδων. Ομάδες με ιστορία αξιοποιούνται προκειμένου ο κάθε επιχειρηματίας να ασκήσει οικονομική και πολιτική πίεση για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Αρα δεν μιλάμε για ένα παιχνίδι που κρίνεται στο γήπεδο.
Αν λοιπόν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπίσει το μικρόβιο της επιχειρηματικής δράσης. Ολα τα άλλα είναι αναποτελεσματικά - αυτό επιβεβαιώνεται μέχρι κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δύο κυβερνήσεις και ακόμα περισσότεροι υπουργοί έχουν περάσει. Ολοι ανίκανοι ήταν; Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τέτοιοι, αυτό βολεύει όταν θέλεις να κρύψεις ότι δεν έχεις την πολιτική βούληση και την κατεύθυνση να συγκρουστείς με τη ρίζα του προβλήματος.

Ο Θ. Λιάππης
Ο Θ. Λιάππης
-- Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη αυτή τη φορά για οριστικές λύσεις στα προβλήματα του ποδοσφαίρου, όπως έχει εξαγγείλει, παίρνοντας νέα μέτρα όπως το περίφημο ποδοσφαιρικό μνημόνιο με τις FIFA - UEFA. Μπορούν να θεωρηθούν τομή στο πρόβλημα;
-- Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει από τους κυβερνώντες κάθε φορά για το «μαχαίρι που θα μπει μέχρι το κόκαλο», για τη «νέα εποχή που ξεκινάει», για «μηδενική ανοχή» και κάτι τέτοια. Τώρα ακούει για ποδοσφαιρικό μνημόνιο, και του λέμε να κρατά μικρό καλάθι. Αλλωστε, τρία μνημόνια έχει στην πλάτη του, χαΐρι δεν είδε. Η επιτήρηση από τους ξένους «σωτήρες» είναι από το 2015 και... μηδέν εις το πηλίκον. Οσες συμφωνίες, όσες συναντήσεις, κρυφές ή φανερές, κι αν έγιναν, όσες διατάξεις κι αν ψηφίστηκαν στη Βουλή, το πάνω χέρι το είχαν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Με βάση αυτά νομοθετούν η εκάστοτε κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, με βάση αυτά εφαρμόζουν και τροποποιούν νόμους που ψήφισαν. Το κράτος παίζει ρυθμιστικό ρόλο, αυτόν του να στέκεται πάνω από τα επιμέρους συμφέροντα, να φτιάχνει ένα δίχτυ προστασίας στο «προϊόν» που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στις δραστηριότητές του, όπως το στοίχημα, ιδιαίτερα όταν η κατάσταση ξεφεύγει και βγάζει ο ένας επιχειρηματίας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα.

Η προστασία του «προϊόντος» είναι ο στόχος κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας γύρω από το ποδόσφαιρο
Η προστασία του «προϊόντος» είναι ο στόχος κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας γύρω από το ποδόσφαιρο
Εμείς ως Κόμμα δεν ήμασταν και δεν είμαστε αρνητικοί σε μέτρα ελέγχου ή και σε μέτρα που θα βοηθάνε στην αντιμετώπιση της σήψης που υπάρχει. Δεν αποκλείουμε ορισμένα μέτρα που θα παρθούν το επόμενο διάστημα να επιφέρουν κάποιες αλλαγές. Ωστόσο, και πάλι, δεν συζητιέται η ουσία, δεν χτυπιέται η βασική αιτία. Μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάτι γίνεται, αλλά δεν ακουμπούν την ουσία του προβλήματος. Την επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, και κυρίως τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών, που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς και μεταφέρονται και στο ποδόσφαιρο.
Πλευρές του ίδιου οικοδομήματος οι εκάστοτε παθογένειες
-- Για μια ακόμη φορά οι FIFA - UEFA αναλαμβάνουν ρόλο εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους;
-- Το 2015 ο τότε υπουργός, ο Στ. Κοντονής, είχε αναβάλει για μία αγωνιστική τους αγώνες της Super League και τα πρώτα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι κάμερες ασφαλείας στα γήπεδα. Στη συνέχεια προχώρησαν η ξένη επιτήρηση από την UEFA, οι τακτικοί δικαστές, η νέα αυστηροποίηση του νόμου, έγιναν εκλογές στην ΕΠΟ. Σήμερα είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο, για να μην πω και χειρότερα, γιατί έχεις και το VAR...
Μετά είναι και το άλλο: Μήπως και αυτοί, οι ξένοι, είναι καθαροί; Σκάνδαλο Μπλάτερ και Πλατινί δεν είχαμε; Επί της ουσίας, μετά τα σούρτα φέρτα της κυβέρνησης και των ξένων, τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε μετά την τροπολογία, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, αφού οι αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του προέδρου της UEFA, «έστριψαν διά του αρραβώνος». Θα παρουσιάσουν, λένε, στην ελληνική κυβέρνηση μια «ολιστική μελέτη» για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από τρεις μήνες... Φέξε μου και γλίστρησα! Είναι εγκατεστημένοι στην ΕΠΟ εδώ και τριάμισι χρόνια και θέλουν ακόμα τρεις μήνες για να βγάλουν συμπέρασμα τι φταίει στο ποδόσφαιρο... Σε δουλειά να βρισκόμαστε...
-- Οι όποιες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τελικά απλά ελληνικό φαινόμενο;
-- Σε καμία περίπτωση. Είπαμε προηγουμένως για τα σκάνδαλα στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και πρόσφατα κρούσματα, π.χ. στην Αγγλία με τον διετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι από την UEFA λόγω οικονομικών παρατυπιών και παραβίασης του λεγόμενου «οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι». Στην Ισπανία με το σκάνδαλο για τα στημένα, που έχει πλοκάμια παντού και έφτασε η Κυπριακή Ομοσπονδία να αναβάλει όλα τα παιχνίδια. Στην ομάδα της Μπαρτσελόνα - για κάποιους πρότυπο εταιρείας δήθεν «λαϊκής βάσης» - με την εταιρεία κατοχής ιστοσελίδων στο διαδίκτυο που είχε υπογράψει συμφωνία με τη διοίκηση προκειμένου να ασκείται κριτική σε νυν και πρώην παίκτες. Επεισόδια σε διεθνείς διοργανώσεις σε Ρώμη, Λονδίνο...
Το μόνο διαφορετικό που έχουν κάνει στο εξωτερικό είναι ότι έχουν βγάλει τη βία εκτός γηπέδων. Δεν την εξαφάνισαν, απλώς τη μετέφεραν στους δρόμους, στη γειτονιά. Μπήκε το κράτος ως ρυθμιστής του ανταγωνισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών, προκειμένου να επενδυθούν κεφάλαια σε ένα πεδίο όπως το ποδόσφαιρο, που θα τους έφερνε τεράστια κέρδη. «Καθάρισε» δηλαδή το κράτος, για να προστατεύσει το «προϊόν».
Μιλάμε όμως για μια μεγάλη βιομηχανία, για μια μεγάλη αγορά, με τεράστια κερδοφορία, ακόμα και για μια ομάδα που θα τερματίσει πολύ κάτω στη βαθμολογία. Υπάρχει αγορά, διαφήμιση σε μια σειρά προϊόντων που εμπορεύεται η κάθε φίρμα. Γήπεδο, όπου μπορεί να πάει μια οικογένεια από το πρωί μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι και να περάσει τη μέρα της, ξοδεύοντας σε διάφορες δράσεις, φαγητό κ.λπ.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό. Στην Ελλάδα, και λόγω του ότι η αγορά είναι αντικειμενικά μικρότερη, ένας μεγάλος τζίρος έρχεται από την παραοικονομία, από το παράνομο στοίχημα. Επίσης, είναι αυτοσκοπός οι πρώτες θέσεις, που συνδέονται με τα έσοδα από τις διεθνείς διοργανώσεις. Και αυτό επιδιώκεται με κάθε κόστος. Η σήψη λοιπόν είναι πιο εμφανής, η δυσοσμία πιο έντονη.
Χρειάζεται συνολική σύγκρουση με το ποδόσφαιρο - επιχείρηση
-- Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
-- Διατυπώσαμε εδώ και καιρό προτάσεις που μπορούν να δώσουν ανακούφιση από το πρόβλημα - απαντώντας και σε μια κατανοητή αγωνία στο «κάτι πρέπει να γίνει τώρα» - αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκαν μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, συνεχίζει και αυτή η κυβέρνηση τα προνόμια και τις διευκολύνσεις, με το να μην εντάσσει τις ΠΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ελέγχονται όπως όλες οι ανώνυμες εταιρείες και να μην έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση. Είναι το πιο απλό πράγμα που μπορεί να γίνει άμεσα, ωστόσο δεν έγινε από καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Το βάλαμε και πρόσφατα στη Βουλή και την ώρα της πρότασης οι βουλευτές των άλλων κομμάτων κούναγαν το κεφάλι, όμως την ώρα της ψηφοφορίας παθαίνουν ακαμψία στα άνω άκρα...
Επίσης, να αποδοθούν όλα τα χρέη στο Δημόσιο και να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς αδειοδότησης. Η να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και την αποπομπή τους. Εδώ τα πράγματα έχουν ξεφύγει... Ο τζόγος είναι τομέας ανάπτυξης, λένε. Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πραγματοποίησε ημερίδα με βασικό θέμα το πώς θα λειτουργήσει ένα πλαίσιο ώστε να αναπτυχθεί το διαδικτυακό - κατά βάση - στοίχημα, ως νέο και κερδοφόρο πεδίο της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα μας. Προσκεκλημένοι και ομιλητές ήταν υπουργοί, βουλευτές, στελέχη στοιχηματικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δημοσιογράφοι. Τι άλλο να πούμε;
--Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα;
-- Μια οριστική λύση απαιτεί σύγκρουση συνολικά με το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται στην οικονομία και στον αθλητισμό, σύγκρουση δηλαδή με το ποδόσφαιρο - επιχείρηση. Χρειάζεται να μπαίνει το ερώτημα συνέχεια: Δεν μπορεί να παίζεται το ποδόσφαιρο χωρίς τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Τι δηλαδή, θα σταματήσει ο κόσμος να παίζει μπάσκετ ή ποδόσφαιρο; Θα σταματήσουν να βγαίνουν ταλέντα;
Το θέμα είναι τι αθλητισμό θέλεις, τι αθλητισμό στηρίζεις. Γιατί δηλαδή να διευκολύνεις μεγαλομετόχους να επενδύουν, να φτιάχνουν γήπεδα, να αξιοποιούν τον αθλητισμό ως πηγή ανάπτυξης και επενδύσεων, και να μην ενισχύεις τη Φυσική Αγωγή στο σχολείο; Να φτιάξεις υποδομές σύγχρονες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των αθλημάτων. Να έχεις ειδικευμένο προσωπικό, να οργανώνεις συστηματικά σχολικά πρωταθλήματα σε πανελλαδικό επίπεδο σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων.
Η επιχειρηματική δράση έχει στόχο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση της ανάγκης για άθληση. Η σαπίλα των στημένων και του τζόγου είναι δικό της δημιούργημα και δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Γι' αυτό η κατάργησή της είναι αναγκαία. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, και μπορεί να παίζεται χωρίς τους επιχειρηματίες και τα στοιχήματα.

TOP READ