15 Αυγ 2014

Οι φονιαδες ΗΠΑ-ΕΕ μαζι με τους φασιστες του ΚΙΕΒΟΥ σε εγκληματα πολεμου

Ουκρανία: Νέο αιματοκύλισμα με θύματα αμάχους - Προσοχή: Σκληρές εικόνες και βίντεο

15 Αυγούστου
13:512014
Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στην καρδιά της ευρωπαικής Ηπείρου…… Στο Ντόνετσκ οι βομβαρδισμοί της ουκρανικής Βέρμαχτ έπληξαν στις 14 Αυγούστου δυο εμπορικά κέντρα σπείροντας τον τρόμο και τον θάνατο. Η ρίψη βομβών φωσφόρου επαναλήφθηκε τη νύχτα στον συνοικισμό Λενίνσκι.

Σκηνές φρίκης από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Νέας Ρωσίας.
Το site του Δήμου της πολυάνθρωπης αυτής πόλης ανακοίνωσε “Σήμερα στις 14 Αυγούστου στην περιοχή μας στις 12 . 50΄ επλήγη από οβίδες το εμπορικό κέντρο “Planeta” και το “Green Plaza» “
Βομβαρδίστηκε και η περιοχή του Kuibyshev. Επλήγησαν κατοικίες και το εμπορικό κέντρο “Αυτοκρατορία Προμηθειών “. Πληροφορίες αναφέρουν 2 νεκρούς πολίτες. Την ίδια στιγμή οι ιατρικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας του Donetsk αναφέρουν ότι από τον σημερινό βομβαρδισμό στο κέντρο της πόλης τραυματίστηκαν 7 πολίτες. 

Σε όλη την πόλη ακούγονταν εκρήξεις και θόρυβος από πυροβολικό. Εκδηλώθηκαν πολλές εστίες πυρκαγιάς σε πολλά σημεία και ειδικά στον συνοικισμό Mospino.Στο Λουγκάνσκ 22 πολίτες σκοτώθηκαν όταν οβίδες έπληξαν λεωφορείο,μαγαζιά και πολλές πολυκατοικίες. Στην περιοχή του Donetsk 74 πολίτες σκοτώθηκαν σε 3 ημέρες σύμφωνα με την τοπική αυτοδιοίκηση. 1512 πολίτες σκοτώθηκαν ως τώρα στο Ντονμπάς.Στην μαρτυρική Γκόρλκοβα μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε κυριολεκτικά από πυρά. Η μητέρα ξεψύχησε με το αγόρι της αγκαλιά στο πίσω κάθισμα το οποίο έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι.Ο πατέρας στην θέση του οδηγού παραμορφώθηκε από τα πυρά.
Βομβαρδισμοί φωσφόρου και σκηνές πανικού...

O υπουργός άμυνας των ρωσόφωνων Ιγκόρ Strelkov και ο υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ παραιτήθηκε την Πέμπτη από τα καθήκοντά του για να προσφέρει από αλλο πόστο όπως ανακοινώθηκε από το κέντρο τύπου της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας. 


Πηγή: dimpenews.com

ΤΑ ΨΟΦΙΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ


Τι μας έρχεται από Σεπτέμβρη...

Τι μας έρχεται από Σεπτέμβρη...



Στις αρχές του Σεπτέμβρη προγραμματίζεται να ξεκινήσει, αυτή τη φορά από το Παρίσι, ο νέος κύκλος διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στη συνέχεια, στις 12 Σεπτέμβρη, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με ατζέντα και την «αξιολόγηση» του αντιλαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επανόδου των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα μέσα στο β' δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα.

Σε αυτήν τη φάση τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από το σκληρό πυρήνα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με επίκεντρο τους τρόπους διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου ελληνικού κρατικού χρέους, το λεγόμενο «Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο», σε συνδυασμό με τον πακτωλό από τις διακρατικές και εθνικές ενισχύσεις που θα αποδοθούν τα επόμενα χρόνια στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του νέου ΕΣΠΑ, τις κεφαλαιακές ανάγκες των ντόπιων τραπεζικών ομίλων με φόντο την υπό διαμόρφωση «τραπεζική ένωση» στο πλαίσιο της ΕΕ. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα χαρτοφυλάκια και τα προβληματικά δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ αυτών και των ελληνικών, σε μια εξέλιξη που επισπεύδει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών και ομολογιακών δανείων.
Με τα μονοπώλια απέναντι στο λαό
Πολιτική «διά πυρός και σιδήρου» σχεδιάζεται απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Οι επεξεργασίες για την επόμενη φάση, που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και την προσέλκυση «επενδυτών» ενόψει και της επιτάχυνσης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβάνουν το παρακάτω πακέτο μέτρων:

1. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αποτελεί «ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση» και θα αξιολογηθεί, στο πλαίσιο της επικείμενης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Δεν πρόκειται για μέτρο που αποσκοπεί σε «δημοσιονομικά αποτελέσματα», αλλά για πάγια απαίτηση πρώτα και κύρια της εγχώριας αστικής τάξης, αλλά και των μονοπωλίων άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της τρόικας, σύμφωνα με την οποία τον τελικό λόγο για τις ομαδικές απολύσεις θα έχουν οι εργοδότες και για επιχειρήσεις που με την εφαρμογή του μέτρου θα καταστούν «βιώσιμες». Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) αναλαμβάνει ρόλο γνωμοδοτικό και διαμεσολαβητικό αξιολογώντας τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης που έχει καταθέσει πρόταση για ομαδικές απολύσεις και αντιπροτείνοντας «λύσεις», όπως μειώσεις μισθών. Εάν δεν προκύπτει «συμφωνία» θα αποφασίζει η εργοδοσία, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα άσκησης «βέτο» από οποιονδήποτε κρατικό φορέα.


2. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κατάργηση των τριετιών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με έμφαση στους εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή με 586 ευρώ μεικτά ή 511 ευρώ για τους νέους κάτω από 25 χρόνων. Σύμφωνα με τα ισχύοντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των αποδοχών αυτών σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, με ανώτατο όριο τις τρεις. Με την κατάργηση των τριετιών θα προκύψουν νέες τρανταχτές μειώσεις των μισθών μέχρι και 30%, ανάλογα με τις τριετίες του κάθε εργαζόμενου.


3. Στις αντιλαϊκές προτεραιότητες βρίσκονται οι αντεργατικοί σχεδιασμοί για τις αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, με στόχο να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Η κυβέρνηση μεθοδεύει η απεργία να αποφασίζεται από το 50%+1 των εργαζομένων που είναι γραμμένοι στα συνδικάτα και όχι από τις διοικήσεις ή τις Γενικές Συνελεύσεις. Επιπλέον, θα προβλέπεται περισσότερος χρόνος προειδοποίησης, ενώ παρέχεται και το δικαίωμα στην εργοδοσία να προχωρεί σε ανταπεργία («λοκ άουτ»).


4. Ξεκαθαρίζει και το ζήτημα γύρω από την υπόθεση του λεγόμενου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο μετά και την αρχική «πιλοτική εφαρμογή» του θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας. Ταυτόχρονα, με το «κόλπο» του «ελάχιστου εισοδήματος» διαλύουν τα ήδη υπάρχοντα προνοιακά επιδόματα και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, το «ελάχιστο εισόδημα» θα αποτελέσει το «ταβάνι» για τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», το επίδομα αναπηρίας, πολύτεκνων λαϊκών νοικοκυριών, τα «κοινωνικά τιμολόγια» (ΔΕΗ), το επίδομα θέρμανσης, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, τα επιδόματα αναπηρίας, φοιτητικά επιδόματα κ.ά. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, μάλιστα, διαμορφώνεται ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, καταγραφής και πληρωμών, στο πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας.


5. Στα παζάρια με την τρόικα βρίσκονται και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως:

-- Μειώσεις φόρων επί των εταιρικών κερδών.
-- Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται, σε μια εξέλιξη που θα πάει «πακέτο» με το «νέο Ασφαλιστικό» - καρμανιόλα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, με βάση και την έκθεση από το ΚΕΠΕ.
-- Φορολογικές περικοπές στον τομέα Ενέργειας, ζήτημα που θέτουν επίμονα οι ντόπιοι βιομήχανοι, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

6. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται οι παρεμβάσεις γύρω από τη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία στο τέλος Μάρτη του 2014 υπολογίζονταν σε 42 δισ. ευρώ, σε σύνολο 77 δισ. ευρώ που φτάνουν τα κάθε είδους προβληματικά δάνεια στις τράπεζες. Το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων συνδέεται τόσο με τους σχεδιασμούς για τις αναδιαρθρώσεις, τις εξαγορές αλλά και τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, όσο και με τους επικείμενους διαγνωστικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η θέση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης συνοψίζεται στην ανάγκη «αφενός μεν να στηρίζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και να μην επιτρέπεται σε επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις». Την ίδια κατεύθυνση έρχονται να εξυπηρετήσουν και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο «πτωχευτικό δίκαιο» των επιχειρήσεων. Προκρίνεται η λύση της «διευθέτησης» ανάλογα με το «επιχειρηματικό προφίλ» της κάθε επιχείρησης, χωρίς δηλαδή την εφαρμογή «οριζόντιας» ρύθμισης. Λόγος γίνεται για τη συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή των οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτές κ.ά.).


7. Η αντιλαϊκή λίστα συμπληρώνεται και από τις προτάσεις που έχει βάλει στο τραπέζι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, πολλές από τις οποίες έχει καλοδεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέτρα που αφορούν στη φτηνή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από δημόσιο «αναπτυξιακό φορέα», μείωση κατά κλάδους του ενεργειακού κόστους κ.ο.κ. Στους άξονες των μέτρων που προτείνουν περιλαμβάνεται επίσης η «εξυγίανση και ανασυγκρότηση των υφιστάμενων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με την παράλληλη στήριξη δυναμικών και παραγωγικά καινοτόμων». Εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει τόσο με τη συγκυβέρνηση όσο και με τον ΣΕΒ και γύρω από τη «διαχείριση» («κούρεμα») των τραπεζικών δανείων σε επιλεγμένους επιχειρηματικούς ομίλους και κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, που εκτιμάται ότι θα πάρουν κεφάλι στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας και των καπιταλιστικών κερδών. Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, αξιώνει μέτρα κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της γενίκευσης των «επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων» καθώς και σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ανάλογη κατεύθυνση.


8. Στο επίκεντρο των διαγνωστικών ελέγχων της ΕΚΤ βρίσκονται τα προβληματικά δάνεια και γενικότερα η «ποιότητα» των κάθε είδους εμφανιζόμενων περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η «προσομοίωση» αφορά σε διάφορα σενάρια και πολλούς στατιστικούς δείκτες, όπως ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος που διατρέχει το κάθε κράτος (άρα και οι τράπεζες που υπάγονται σε αυτό), οι υποθέσεις για τη μελλοντική διαμόρφωση του ΑΕΠ, το κόστος χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας και σωρεία άλλων παραγόντων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων, που αφορούν και στους 4 ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, θα ανακοινωθούν τον Οκτώβρη, ενώ για τη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2014 δρομολογούνται οι νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Κεντρικό ζητούμενο είναι η διοχέτευση φτηνής τραπεζικής χρηματοδότησης στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους.


9. Αναμένεται η έγκριση από την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014 - 2020. Στα 19,89 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα κονδύλια που θα διοχετευθούν μέσω των ταμείων της ΕΕ. Μαζί με τα ποσά που θα αποδοθούν μέσω των κρατικών προϋπολογισμών της χώρας (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), η συνολική εκτιμώμενη δημόσια δαπάνη φτάνει στα 24,79 δισ. ευρώ. Το γενικό πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί και οι σχεδιασμοί του αποκαλούμενου «Νέου Εθνικού Αναπτυξιακού Προτύπου», οι προτεραιότητες που συνδέονται με τους «επιλέξιμους» προς ενίσχυση εγχώριους ανταγωνιστικούς κλάδους και επιχειρήσεις.


10. Παράλληλα, και παρά τις εμφανιζόμενες «αιτιάσεις» από την πλευρά της τρόικας, η συγκυβέρνηση βάζει στο τραπέζι ορισμένα ζητήματα σχετικά με τις «φοροελαφρύνσεις» και τη σταδιακή απόσυρση φόρων προκειμένου να τονωθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη και μέσω αυτής να διογκωθεί η μάζα των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία. Οι όποιες «διαφορές» εντοπίζονται ως προς τη συγκυρία μέσα στην οποία θα επιλεγεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Παραγωγική ανάπτυξη για το κεφάλαιο
Στην πραγματικότητα, μιλώντας για «στήριξη της ανάπτυξης», τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν την επιδίωξη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στήριξης του κεφαλαίου. Πρώτα απ' όλα αποδεσμεύοντας μέρος των κεφαλαίων που σήμερα κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, προκειμένου να διοχετευτούν στα ντόπια μονοπώλια. Αφορά όμως και συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου, π.χ. φτηνή Ενέργεια κ.λπ. Ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για το «πολυνομοσχέδιο» διαμαρτυρήθηκε για λογαριασμό των επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν αλλά τους εμποδίζει η κυβερνητική πολιτική. Σ' αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και η αντιπαράθεση σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μείγμα διαχείρισης ώστε καλύτερα να υπηρετείται η στρατηγική του κεφαλαίου.

«Τσιμπιδάκι» σωματιδίων

«Τσιμπιδάκι» σωματιδίων

Οι «οπτικές τσιμπίδες» με ακτίνες λέιζερ για το χειρισμό σωματιδίων μεγέθους εκατομμυριοστού του μέτρου εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1980. Οι «τσιμπίδες» αυτές αξιοποιούν τη μικρή πίεση που ασκούν τα φωτεινά κύματα στα σώματα στα οποία προσπίπτουν. Ομως, παρά την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στα 30 χρόνια που πέρασαν, ένα πρόβλημα παρέμενε: Ως αποτέλεσμα του νόμου της διάθλασης, που περιορίζει το βαθμό στον οποίο το φως μπορεί να εστιαστεί, οι «οπτικές τσιμπίδες» δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα αντικείμενα με μέγεθος μικρότερο του ενός δεκάτου του εκατομμυριοστού (100 νανόμετρα).
Αποδείχτηκε ότι ο νόμος είχε ...παραθυράκι. Η διάθλαση αφορά τα διαδιδόμενα κύματα φωτός αλλά στη νανοκλίμακα τα ευγενή μέταλλα, όπως ο χρυσός, μπορούν να μετατρέψουν το φως σε εφήμερο πεδίο, με μη διαδιδόμενα κύματα, που σβήνουν γρήγορα. Εφαρμόζοντας αυτό το φαινόμενο σε μια επιχρυσωμένη οπτική ίνα, φυσικοί του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών κοντά στη Βαρκελώνη, μπόρεσαν να εστιάσουν φως σε τόσο μικρή κλίμακα ώστε να χειριστούν σωματίδια μεγέθους 50 νανόμετρων.
Πριν από αυτό, οι ερευνητές μπορούσαν να εργαστούν με σωματίδια τέτοιου μεγέθους μόνο αν τα προσκολλούσαν πάνω σε μεγαλύτερα αλλά η μέθοδος αυτή έβαζε πολλούς περιορισμούς στη μετακίνηση των μικρών σωματιδίων. Τώρα μπορούν να τα μετακινήσουν αυτόνομα όπου θέλουν μέσα στο χώρο. Πιθανές εφαρμογές της νέας τεχνικής περιλαμβάνουν ιατρικά εργαλεία ακρίβειας νανοκλίμακας, κατασκευή νονοκρυσταλλικών δομών για ηλεκτρονικές συσκευές και χειρισμό μεμονωμένων μακρομορίων, όπως των πρωτεϊνών.

Περιμένοντας τα κύματα στον Τιτάνα

Περιμένοντας τα κύματα στον Τιτάνα



Καλλιτεχνική απεικόνιση της επιφάνειας του Τιτάνα με λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων
Ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, έχει αρκετά όμοια χαρακτηριστικά με τη Γη: Σύννεφα, βροχή, λίμνες. Πρόσφατα οι κάμερες του αυτόματου σκάφους Κασίνι, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και έρχεται κατά διαστήματα κοντά στον Τιτάνα, κατέγραψαν κάτι που μοιάζει με κυματισμός σε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες μεθανίου του ασυνήθιστου φεγγαριού. Την παρατήρηση ενός τέτοιου φαινομένου οι επιστήμονες την περίμεναν εδώ και πολύ καιρό, χωρίς αποτέλεσμα. Αν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε το Μάρτη σε αστρονομικό συνέδριο στο Τέξας, θα είναι η πρώτη καταγραφή κυματισμού σε άλλο, μη αστρικό, ουράνιο σώμα.
Σύμφωνα με τον Τζέϊσον Μπαρνς, φυσικό του πανεπιστημίου του Αϊνταχο, αυτός και η ομάδα του βρήκαν επαναλαμβανόμενα μοτίβα στο φως του Ηλιου που ανακλάται από τη λίμνη Πούνγκα Μάρε στο βορά του Τιτάνα, τα οποία ερμήνευσαν ως κύματα ύψους 2 εκατοστών. Αλλοι επιστήμονες όμως δίνουν διαφορετική εξήγηση στα δεδομένα: Η Πούνγκα Μάρε ίσως είναι μια επίπεδη λασπώδης περιοχή, αντί βαθιά λίμνη, και ένα λεπτό φιλμ υγρού στην επιφάνειά της μπορεί να δημιουργεί αυτή την ξεχωριστή «υπογραφή» στο ανακλώμενο φως.
Τα κύματα στον Τιτάνα έχουν σημασία για πολλούς λόγους. Μια τέτοια ανακάλυψη θα σήμαινε ότι οι λίμνες είναι πράγματι βαθιές δεξαμενές υγρού μεθανίου και αιθανίου, που αποτελούν το υγρό στοιχείο στο δορυφόρο. Αν υπάρχουν έστω και πρωτόγονες μορφές ζωής στον Τιτάνα, τότε το καλύτερο μέρος για να την αναζητήσει κανείς θα ήταν μέσα σε μεγάλους υγρούς όγκους, του είδους δηλαδή που μπορεί να εμφανίσει κυματισμό.
Η ύπαρξη πραγματικών λιμνών θα έκανε τη ρομποτική εξερεύνηση του Τιτάνα πιο εύκολη. Αλλωστε η προσθαλάσσωση είναι πάντα πιο εύκολη από την προσεδάφιση σε στέρεο ή λασπώδες έδαφος. Ως το 2017 οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν μάθει με βεβαιότητα αν αυτό που παρατηρούν οφείλεται πράγματι σε κυματισμό. Μέχρι τώρα το Κασίνι παρατηρεί το δορυφόρο ενόσω επικρατεί χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριό του, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μόνο ασθενείς άνεμοι. Καθώς τα επόμενα χρόνια θα μπαίνει η άνοιξη στον Τιτάνα, προκαλώντας ισχυρότερους ανέμους και ενδεχόμενα μεγαλύτερο κυματισμό, η διαστημοσυσκευή θα πρέπει να καταγράψει πιο σαφείς ενδείξεις κυμάτων, εφόσον υπάρχουν. Τα κύματα αυτά πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερα από 2 εκατοστά.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Μεταγραφικό παζάρι εκατομμυρίων με μπόλικο παρασκήνιο

Μεταγραφικό παζάρι εκατομμυρίων με μπόλικο παρασκήνιο

Πολύ θόρυβο ξεσήκωσαν οι μεταγραφές των Λουίς Σουάρες και του Χάμες Ροντρίγκεζ στη Ρεάλ Μαδρίτης
Ενα τρελό μεταγραφικό πάρε - δώσε βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, με τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα ποσά που διακινούνται είναι τεράστια σε μια συγκυρία κατά την οποία μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθούν ποσά όπως αυτό των 100 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η Μπαρτσελόνα για την απόκτηση του Ουρουγουανού Λουίς Σουάρες από τη Λίβερπουλ ή η μεταγραφή του Χάμες Ροντρίγκεζ στη Ρεάλ αντί 80 εκατ. ευρώ. Βέβαια, πίσω από τέτοιες μεταγραφές είναι προφανές ότι κρύβονται πολύ πιο χοντρά παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με καταλανική εφημερίδα, η άφιξη του Κολομβιανού Χάμες στο «Μπερναμπέου» και τη Ρεάλ σχετίζεται με το πρόγραμμα παραχώρησης αυτοκινητόδρομων της Κολομβίας. Ενα τεράστιο έργο που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της κατασκευαστικής εταιρείας ACS, της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ενα χρόνο πριν ο Πέρεθ είχε ταξιδέψει στην Κολομβία για να εγκαινιάσει ένα ποδοσφαιρικό σχολείο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Κολομβίας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η εταιρεία του Πέρεθ είχε αναλάβει το έργο για την κατασκευή και παραχώρηση αυτοκινητόδρομου με 42 γέφυρες, ένα έργο κόστους 692 εκατ. ευρώ. Τώρα, η ACS έχει βάλει στόχο το πρόγραμμα «Ευημερία των Εθνικών Οδών», το οποίο προβλέπει επενδύσεις περίπου 5,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή δρόμων 8.000 χιλιομέτρων.


Παλιότερη τουρνέ προετοιμασίας της Ρεάλ στην Κίνα είχε συμπέσει με την ανάθεση της σύμβασης για τη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Τανγκ Ζιν. Πέρυσι τέτοια εποχή η Ρεάλ έδωσε 40 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ Σοσιεδάδ για τη μεταγραφή του Ιγιαραμέντι μόλις άνοιξε η συζήτηση για την ανακατασκευή του γηπέδου της Σοσιεδάδ που κοστίζει 40 εκατ. ευρώ...
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις μεταγραφές των τελευταίων ημερών.
-- Ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ είναι ο 19χρονος μέχρι πρότινος μέσος της Σαουθάμπτον, Κέιλουμ Τσέιμπερς, όπως ανακοίνωσαν οι «κανονιέρηδες» μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους.
-- Στην Εβερτον ανήκει πλέον ο 22χρονος Βόσνιος μέχρι πρότινος αμυντικός χαφ της Φερεντσβάρος, Μουχάμεντ Μπέσιτς.
-- Ο Νέλσον Βαλντές επέστρεψε στην Μπουντεσλίγκα για λογαριασμό της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης, η οποία τον ανακοίνωσε επίσημα το πρωί της Δευτέρας.
-- Στην επίτευξη συμφωνίας έφτασαν Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Σοσιεδάδ για τη μετακίνηση του Γάλλου διεθνούς εξτρέμ Αντουάν Γκριεζμάν από τη δεύτερη στην πρώτη.
-- Στην απόκτηση του Αλεχάντρο Αρίμπας από την Οσασούνα προχώρησε η Σεβίλλη.
-- Διπλό μεταγραφικό χτύπημα επιφύλασσε η Εσπανιόλ, που συμφώνησε με τη Σαραγόσα για την απόκτηση των Αλβαρο Γκονθάλεθ και Πάκο Μοντάνιες.
-- Ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Σοσιεδάδ θα είναι μέχρι το 2018 ο Εστέμπαν Γκρανέρο, που αποκτήθηκε από την ΚΠΡ.
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένους από τους πιο ισχυρούς οικονομικά συλλόγους, τις μεταγραφές που έχουν κάνει μέχρι τώρα και τα ποσά σε ευρώ.
ΑΓΓΛΙΑ
Μάντσεστερ Σίτι: Φερνάντο (Πόρτο) 15.000.000, Βίλι Καμπαγιέρο (Μάλαγα), Μπακαρί Σανιά (Αρσεναλ). Λίβερπουλ: Ανταμ Λαλάνα (Σαουθάμπτον) 28.840.000, Λάζαρ Μάρκοβιτς (Μπενφίκα) 25.000.000, Εμρέ Τσαν (Λεβερκούζεν) 12.000.000, Ρίκι Λάμπερτ (Σαουθάμπτον) 5.000.000, Ντέγιαν Λόβρεν (Σαουθάμπτον) 25.280.000. Τσέλσι: Ντιέγκο Κόστα (Ατλέτικο) 40.000.000, Σεσκ Φάμπρεγκας (Μπαρτσελόνα) 37.000.000, Φιλίπε Λουίς (Ατλέτικο) 20.000.000, Ντιντιέ Ντρογκμπά (Γαλατασαράι). Αρσεναλ: Αλέξις Σάντσες (Μπαρτσελόνα) 37.800.000, Ματιέ Ντεμπουσί (Νιούκαστλ) 12.650.000, Νταβίντ Οσπίνα (Νις) 3.500.000. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Λουκ Σο (Σαουθάμπτον) 37.000.000, Αντέρ Ερέρα (Μπιλμπάο) 35.750.000.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ατλέτικο Μαδρίτης: Μάριο Μάντζουκιτς (Μπάγερν) 22.000.000, Γιαν Ομπλακ (Μπενφίκα) 16.000.000, Γκιλιέρμε Σικέιρα (Γρανάδα) 10.000.000, Αντουάν Γκριεζμάν (Ρεάλ Σοσιεδάδ) 30.000.000. Μπαρτσελόνα: Βερμάλεν (Αρσεναλ 15.000.000) Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ) 94.500.000, Ζερεμί Ματιέ (Βαλένθια) 20.000.000, Ιβάν Ράκιτιτς (Σεβίλλη) 18.000.000, Κλαούντιο Μπράβο (Σοσιεδάδ) 12.000.000, Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν (Γκλάντμπαχ) 12.000.000, Αλέν Χαλίλοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ) 2.200.000. Ρεάλ Μαδρίτης: Χάμες Ροντρίγκεζ (Μονακό) 80.000.000, Τόνι Κρόος (Μπάγερν) 25.000.000, Κέιλορ Νάβας (Λεβάντε) 10.000.000.
ΙΤΑΛΙΑ
Γιουβέντους: Αλβαρο Μοράτα (Ρεάλ) 20.000.000, Πατρίς Εβρά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) 2.000.000. Ρόμα: Χουάν Ιτούρμπε (Βερόνα) 22.000.000. Ασλεϊ Κόουλ (Τσέλσι), Σεϊντού Κεϊτά (Βαλένθια). Νάπολι: Καλιντού Κουλιμπαλί (Γκενκ) 7.000.000. Ιντερ: Νεμάνια Βίντιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντοντό (Ρόμα) 9.000.000.

Κ.Πασ.

TOP READ