Ολο και περισσότερα γίνονται τα παραδείγματα ανθρώπων που ενώ τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις, τώρα κάνουν το βήμα και δηλώνουν τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανθρώπους με κάποια διαδρομή στο κίνημα, οι οποίοι – με τις δικές τους αντιλήψεις – είχαν πάρει μέρος στους αγώνες τα τελευταία χρόνια ή και παλαιότερα, τις προηγούμενες δεκαετίες. Με κάποιους από αυτούς οι δρόμοι μας είχαν χωρίσει, για διάφορους λόγους, και τώρα επαναπροσεγγίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ άλλοι είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις που είχαν επιλέξει να υποστηρίξουν (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Η προσπάθεια για συστράτευση με το ΚΚΕ ούτε είναι κάτι νέο, ούτε αφορά μόνο τις εκλογές
Είναι λογικό το ρεύμα αυτό να προκαλεί την ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όσο πλησιάζουν οι εκλογές εντείνει και θα εντείνει την επίθεση προς το ΚΚΕ, όπως εξάλλου φάνηκε από την επίθεση διαστρέβλωσης των θέσεων του Κόμματος την οποία ανέλαβε να εκτελέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η στάση του ΚΚΕ αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στα ψέματα που σκόρπιζε με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται γιατί το ΚΚΕ ήταν εκείνο που σήκωσε το βάρος της αποκάλυψης του ρόλου του και σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που το αναγνωρίζουν αυτό. Ανησυχεί ως πολιτικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης, γιατί βλέπει ότι σήμερα διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε περισσότερες δυνάμεις να απαγκιστρωθούν από τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε και να βαδίσουν στο δρόμο του ταξικού αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ.
Το ρεύμα αυτό ενοχλεί επίσης οπορτουνιστικές ομάδες, οι οποίες ξεδιάντροπα αφήνουν υπονοούμενα για υποτιθέμενες συναλλαγές και «ανταλλάγματα» που κρύβονται πίσω από δηλώσεις στήριξης προς το ΚΚΕ (π.χ. πρώην μελών της ΛΑΕ), λες και δεν ξέρουν ότι αυτά για το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του – σε αντίθεση με αυτούς – είναι άγνωστες λέξεις. Η ΛΑΕ κατηγορεί το ΚΚΕ για «εμπάθεια» και «ενδοαριστερό εμφύλιο». Το ΚΚΕ κρίνει κάθε πολιτική δύναμη με βάση τις θέσεις και τη δράση της και με γνώμονα το αν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάζουν συμπεράσματα και από τη δική τους πείρα. Τέτοια συμπεράσματα έβγαλαν αρκετοί από τις αδιέξοδες θέσεις της ΛΑΕ, που στην ουσία καλεί σε μια «επανάληψη» των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων με τις οποίες ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι θέσεις τους εξάλλου αφορούν τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης (βλ. «παραγωγική ανασυγκρότηση») με αλλαγή νομίσματος. Αυτές οι δυνάμεις εναλλάσσουν ανά περίπτωση τις επιθέσεις λάσπης με χρεοκοπημένες επιθέσεις ψευδεπίγραφης «φιλίας» για «ενότητα της αριστεράς».
Αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι η προοπτική ενίσχυσης του ΚΚΕ, η προσπάθειά του να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ, κάνοντας πως δεν γνωρίζουν ότι σταθερά επιδιώκει να συναντιέται στο κίνημα και στους αγώνες με ανθρώπους που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Αυτό ούτε νέο είναι ούτε αφορά μόνο τις εκλογές.
Απλώνουμε το χέρι σε κάθε καλοπροαίρετο αγωνιστή
Το ΚΚΕ δίνει το χέρι σε ανθρώπους που ξεπερνούν προκαταλήψεις, που ενδεχομένως διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις αλλά αναγνωρίζουν τη στάση του, εκτιμούν τη σταθερότητα και τη συνέπειά του, το γεγονός ότι είναι αποκούμπι για το λαό.
Που αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ πήγε ενάντια στο ορμητικό ρεύμα ψεύτικων προσδοκιών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας έγκαιρα ότι καμία κυβερνητική λύση στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορεί να διαχειριστεί προς όφελος του λαού αυτό το άδικο σύστημα. Οτι αποτέλεσε τη δύναμη εκείνη στην οποία μπορεί να ακουμπήσει όποιος θέλει να αγωνιστεί, ότι βρίσκεται αταλάντευτα και μαχητικά στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.
Που νιώθουν ότι η εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει άλλο και δικαιολογημένα αγανακτούν. Που δεν μπορούν να βλέπουν μια κυβέρνηση που προκλητικά αυτοπαρουσιάζεται ως «αριστερή» να αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή, τον πιο πολύτιμο και πρόθυμο συνοδοιπόρο τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Που διαπίστωσαν ότι είναι αδιέξοδη κάθε εκδοχή μιας γραμμής ανοχής, «κριτικής στήριξης» ή «επανάληψης» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στην πράξη οδηγεί σε διαιώνιση των αυταπατών και τελικά σε πολιτική «ουράς» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον εγκλωβισμό.
Καλούμε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απέδειξε την πλήρη χρεοκοπία της ψευδαίσθησης ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του κεφαλαίου. Να μετατρέψουν την πείρα αυτή, την οργή και την αγανάκτησή τους, σε νέα ορμή για αγώνα.
Στη βάση αυτή επιδιώκουμε συμπόρευση με ανθρώπους που εκδηλώνουν μια ορισμένη συμφωνία στα κομβικά πολιτικά ζητήματα της εναντίωσης στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ – ΕΕ – άρχουσας τάξης, της στάσης απέναντι στην εξουσία του κεφαλαίου και των κυβερνητικών διαχειριστών της, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Με ανθρώπους που έβγαλαν συμπεράσματα από την πείρα τους, χωρίς να συμφωνούν πλήρως με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ σε όλα τα ζητήματα. Που όμως έρχονται καλοπροαίρετα, χωρίς ανταλλάγματα, που εκδηλώνουν έμπρακτα και με καλή πίστη τη θέληση να συστρατευτούν στο πλευρό του ΚΚΕ σε αυτόν τον απαιτητικό αγώνα, όχι ως αποτέλεσμα «παζαριών» και συνεργασιών «κορυφών». Αλλωστε, οι αγώνες είναι το πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται και θα δοκιμάζονται πάντα η ειλικρίνεια και οι καλές προθέσεις του καθενός.
Σε άλλα ψηφοδέλτια και όχι σε αυτά που στηρίζει το ΚΚΕ να αναζητήσουν καιροσκόπους, τυχοδιώκτες πολιτικάντηδες, «παραγοντίσκους» και γυρολόγους. Τέτοιοι δεν έχουν θέση δίπλα στο ΚΚΕ.
Να δυναμώσει η προοπτική της Κοινωνικής Συμμαχίας
Καλλιεργούμε και επιδιώκουμε τη συμπόρευση με όρους Κοινωνικής Συμμαχίας. Πρώτα απ’ όλα δουλεύουμε ώστε το ρεύμα αυτό να εκφραστεί μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στους χώρους δουλειάς και τα συνδικάτα, στις οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, στις λαϊκές γειτονιές. Στον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ.
Δουλεύουμε έμπρακτα και με κόπο ώστε να συγκεντρώνονται αγωνιστικές δυνάμεις γύρω από στόχους πάλης με βάση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ζει σήμερα ο λαός καλύτερα και να μπαίνει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η εξουσία του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα με πολλούς μέσα από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που πήραν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα για ζητήματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, στην πρωτοβουλία και το μεγάλο συλλαλητήριο των 530 σωματείων για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων κ.λπ.
Η προσπάθειά μας είναι σταθερή, με σκοπό να συσπειρώνονται ευρύτερες δυνάμεις σε αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Σήμερα είναι ευκαιρία η πείρα που έχει συσσωρευτεί από τους εργαζόμενους να δώσει νέα πνοή στον ταξικό προσανατολισμό της πάλης, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να συμβάλει στην ισχυροποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.
Με ισχυρό ΚΚΕ στέλνουμε μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας
Η πλατιά συμπόρευση με το ΚΚΕ και η ισχυροποίησή του μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ρεύματος συνολικής αμφισβήτησης. Μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση ενός ρεύματος απαλλαγής και απόρριψης των αυταπατών. Στον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από τη λογική του «μικρότερου κακού», που ξέρουν ότι την έχουν πληρώσει ακριβά αλλά ακόμη δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής – λαϊκής πάλης. Στο ξεπέρασμα του συμβιβασμού με τις μειωμένες απαιτήσεις και τα ψίχουλα, θέτοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να στείλει μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας. Να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες, σε ανθρώπους που προβληματίζονται και δεν θέλουν να στέκονται παθητικοί θεατές, αλλά αποτραβήχτηκαν τα τελευταία χρόνια, απογοητευμένοι κάτω από το βάρος των εξελίξεων. Να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της συστράτευσης, της επαναστράτευσης στον αγώνα στο πλάι του ΚΚΕ.
Με ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη και να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να πληθύνουν οι εστίες αγωνιστικής διεκδίκησης και αντίστασης. Να σταλεί μήνυμα μαχητικότητας, ότι υπάρχουν και διευρύνονται οι δυνάμεις που δεν σκύβουν το κεφάλι. Οτι ο λαός μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά μόνο μέσα από το δυνάμωμα της δικής του πάλης, μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.