26 Απρ 2019

Ρατσιστής γίνεσαι, δε γεννιέσαι – Ρατσιστικό παραλήρημα Aσκητή για “Φιλιπινέζες της υποταγής”

Ενώ Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες να εκτυλίσσεται η σοβαρότερη ίσως ως σήμερα υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών και στις δύο χώρες, Eλλαδίτες “επιστήμονες” δίνουν τα φώτα τους για να εξηγήσουν τα κίνητρα των πράξεων του 35χρονου λοχαγού της Κυπριακής Εθνοφρουράς, που ήδη έχει ομολογήσει τους φόνους δύο γυναικών κι ενός 6χρονου κοριτσιού, ενώ πιθανότατα η λίστα των θυμάτων του είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ένα από τα κοινά στοιχεία των βεβαιωμένων θυμάτων του, αλλά και γενικά των διαδικτυακών γνωριμιών που ήταν και το όχημα προσέγγισης της “λείας” του δολοφόνου είναι βέβαια η καταγωγή τους από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από τις Φιλιππίνες.
Στο προφανώς μη τυχαίο αυτό γεγονός πατάει ο γνωστός τηλε-σεξολόγος Θάνος Ασκητής, ο οποίος άφησε για λίγο τις συμβουλές κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης για να δώσει μαθήματα ψυχιατρικής και γενετικής, βγαλμένα κατευθείαν από ναζιστικά κιτάπια. Ο Ασκητής λοιπόν – που σημειωτέον έχει ανακοινώσει πως θα είναι και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς εθνικές εκλογές – παρουσίασε τα άγρια φονικά περίπου ως φυσικό γεγονός, αφού ο δράστης «επέλεγε φυλές που έχουν τα χαρακτηριστικά της υποταγής και της υπηρεσίας. Οι Φιλιππινέζες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Εκ γενετής, οι πλείστες γυναίκες αυτής της φυλής κουβαλούν μαζί τους αυτό το χαρακτηριστικό, της υποταγής και της υπηρεσίας» .
Η τελευταία φορά που κάποιος ισχυρίστηκε πως υπάρχουν άνθρωποι φύσει δούλοι χωρίς να μπορούμε για λόγους αναχρονισμού να τον χαρακτηρίσουμε ρατσιστόμουτρο, ήταν ο Αριστοτέλης πριν 2300 χρόνια, όταν η κοινωνία βασιζόταν στην εργασία των δούλων και χρειαζόταν έναν αντίστοιχο ιδεολογικό υπόβαθρο. Σήμερα πάλι, το να εκστομίζει κάποιος που θέλει να θεωρείται κι αυθεντία στον τομέα σεξουαλικότητας τέτοια πράγματα, απλά τον καθιστά σοβαρή Χρυσή Αυγή στην καλύτερη.
Δεν ξέρουμε αν ο εξαίρετος γιατρός έχει προχωρήσει τις μελέτες του κι αν έχει απομονώσει κάποιο «γονίδιο υποταγής» για να γίνουν μελέτες και να του στήσει αδριάντα η επιστημονική κοινότητα. Το πιθανότερο είναι πως έχει πλήρη επίγνωση για την αντιεπιστημονικότητα τέτοιων θεωριών, αλλά επιδιώκει συνειδητά να απευθυνθεί στα χειρότερα αντανακλαστικά του ακροατηρίου του.
Ένα ακροατήριο που καθησυχάζεται κάπως όταν νιώθει ότι ο ένα «δικό του παιδί» είναι θανάσιμη απειλή για τις «ξένες», αυτές που ίσως και το ίδιο απασχολεί στο σπίτι του (τι πιο φυσικό εξάλλου για φυλές «γεννημένες « να υπηρετούν), ένα ακροατήριο, που, όπως δυστυχώς και οι αρμόδιες αρχές της Μεγαλονήσου, έκλεινε τα ματιά μπροστά στις εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών εδώ και μια τριακονταετία τουλάχιστον. Μια αδιαφορία στην οποία πάτησε και ο δράστης, βέβαιος ότι παρότι τα ηλεκτρονικά ίχνη της δράσης του ήταν απόλυτα ορατά, θα παρέμενε εσαεί ατιμώρητος.
Το μπαλάκι τώρα περνάει στις τηλεοπτικές εκπομπές που συχνά – πυκνά δίνουν στασίδι σε έναν αποδεδειγμένα ρατσιστή, όπως και στον πολιτικό φορέα που κατά δήλωση του ίδιου τουλάχιστον, φέρεται έτοιμο να το συμπεριλάβει στις λίστες των εθνικών εκλογών.

Γαβρόγλου: όπως λέμε άθλιος συριζο-γκεμπελίσκος...



Το φυσάει και δεν κρυώνει καταπώς φαίνεται ο υπουργός παιδείας, μετά από το συνεχόμενο κάζο που έπαθε στη βουλή, προσπαθώντας μάταια να ειρωνευτεί το ΚΚΕ ή ακόμα χειρότερα να διαστρεβλώσει τις θέσεις του κόμματος. 
Αφού πια δεν είχε απέναντί του την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, και τον εκπρόσωπό της Θανάση Παφίλη, που επανειλημμένα ξεσκέπασε τις αθλιότητες του υπουργού, ο Γαβρόγλου επέλεξε να τα βάλει εκ του ασφαλούς με το Ριζοσπάστη, μετά το σημερινό δημοσίευμα του τελευταίου «Γαργάρα». Σε αυτό επισημαίνονταν πως ο υπουργός, ενάντια στη δημόσια δέσμευσή του, πως, αφού μελετούσε τα πρακτικά της βουλής, θα ανακαλούσε τη διαστρέβλωση της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα για τη γ’ Λυκείου, δεν προχώρησε σε καμία διορθωτική δήλωση.

Πέρασαν 48 ώρες από την αθλιότητα που διέπραξε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, διαστρεβλώνοντας σκόπιμα τα όσα είπε τη Δευτέρα στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, και καμιά διορθωτική δήλωση δεν έχει γίνει από τον Γαβρόγλου. «Ποιος έχασε βέβαια το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια για να τα βρουν ο Γαβρόγλου και οι άλλοι της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο Ριζοσπάστης, το ίδιο βέβαια ισχύει και για την τσίπα.
Εντελώς αδιάντροπα λοιπόν, του υπουργείο, δηλαδή ο Γαβρόγλου, εξέδωσε ανακοίνωση(!) με ύφος και επιχειρηματολογία που θα ζήλευαν τα κυβερνητικά συριζοτρόλ εμμένει με θράσος στη διαστρέβλωση των δηλώσεων Κουτσούμπα, ότι τάχα δε θεωρεί πρόβλημα πως δεν υπάρχει γ’ λυκείου στην Ελλάδα.
Στο ξεδιάντροπο κείμενο γίνεται λόγος για «εκλογικό άγχος του ΚΚΕ» και «αντιπολιτευτικό μένος εναντίον αυτής της κυβέρνησης» σε αντίθεση με τις προηγούμενες, όταν τάχα οι «αντιπολιτευτικοί τόνοι» ήταν «εξαιρετικά μειωμένοι». Δεν ξέρουμε αν ο Γαβρόγλου και το επιτελείο του βρίσκονταν σε άλλη χώρα ως το 2015, το μόνο σίγουρο είναι πως το ΚΚΕ έχει σταθερό και αμείωτο «μένος» εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής, οποιονδήποτε μανδύα και να έχει.
Στη συνέχεια έχουμε αναμάσημα αραχνιασμένων κλισέ για «εμμονή του ΚΚΕ ότι οι θέσεις του αποτελούν τη μοναδική αλήθεια», που έχει μετατραπεί σε «εμμονή στο λάθος», αντιστρέφοντας κυριολεκτικά την πραγματικότητα. Και τελειώνει με ένα κρεσέντο συριζαϊκού “χιούμορ” που τσακίζει κόκκαλα:
Παραδοσιακά το ΚΚΕ αναγνωρίζει τα λάθη του μετά την πάροδο δεκαετιών. Ελπίζουμε στο συγκεκριμένο που δεν είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας να το κάνει σε μικρότερο χρόνο. Αναμένουμε τη διάψευση μας να δημοσιευθεί στον Ριζοσπάστη”.
Μια αναφορά στον Πλουμπίδη και το Βελουχιώτη έλειπε για να δέσει το γλυκό, αλλά ίσως το κρατούν για την επόμενη φορά. Μετά απ’ όλ’ αυτά είναι βέβαιο πως οι μόνοι που διακατέχονται από εκλογικό άγχος είναι τα στελέχη και οι υπουργοί του Σύριζα, κι αυτό γιατί διακρίνουν το σαφές ρεύμα ανθρώπων που κάποτε τους πίστεψαν και τώρα στρέφονται, μ’ όλες τις ενστάσεις τους, στο ΚΚΕ. Οπότε είναι κάτι παραπάνω βέβαιο πως ο “καημός” της Κουμονδούρου θ’ αυξηθεί κι άλλο όσο πλησιάζουμε στις κάλπες.
Άμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ, που χαρακτήρισε τον υπουργό παιδείας “κατά συρροήν προβοκάτορα”:
Σε απάντηση στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας και στην κατ’ εξακολούθηση διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος αναφέρει:
«Το ότι ο κ. Γαβρόγλου ήταν υπουργός της αμάθειας, το ξέραμε. Το ότι έγινε υπουργός καθ’ υπόδειξη του ιερατείου της Εκκλησίας, το γνωρίζαμε επίσης. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι εξελίσσεται σε κατά συρροήν προβοκάτορα, ακόμη κι όταν τα ίδια τα πρακτικά της Βουλής τον διαψεύδουν.
Όχι μόνο επαναλαμβάνει αυτούσιο το επιχείρημα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι το πρόβλημα του σχολείου είναι αποκλειστικά η Γ’ Λυκείου, για να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τους, αλλά φτάνει στο σημείο να διαστρεβλώνει το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή και το οποίο απάντησε λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι συνολικά ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου, που οδηγεί και την Γ’ Λυκείου να έχει αυτόν το χαρακτήρα.
Τώρα το ποιος έχει άγχος φαίνεται από την πρακτική του υπουργείου να φέρνει νομοσχέδια στα μουλωχτά, με κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια και την επιμονή στην αυταπόδεικτη διαστρέβλωση, καθώς επίσης και την επανειλημμένη άρνηση του υπουργού να απαντήσει σε Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή».

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο στην επίθεση στα ΑμεΑ


Με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σήκωσαν ένα ακόμα πεδίο ψεύτικης αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα προσπαθούν να εντάξουν και έναν καβγά για το ποιος τάχα προστατεύει καλύτερα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
Προσπαθούν να κρύψουν ότι και σ' αυτόν τον τομέα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υλοποίησαν μέχρι κεραίας τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της στήριξης των ΑμεΑ.

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2013, η οποία συμπεριλήφθηκε στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΑΝΕΛ - Ποτάμι, δίνεται κατεύθυνση για μείωση της συνολικής δαπάνης στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, από το 1% (1,8 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ στο 0,3% (300 εκατ. ευρώ).
Αντίστοιχα με την επίθεση στα επιδόματα και στις συντάξεις αναπηρίας, τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Ειδικής Αγωγής, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού κ.ο.κ. που προωθεί προσηλωμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της.
Το πέρασμα της αντιλαϊκής σκυτάλης απέναντι στα ΑμεΑ αποτυπώθηκε και στην αντιδραστική «λειτουργικότητα», που θα εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, με βάση «την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση μέχρι τα μέσα του 2019», δημιουργώντας πρόσθετα φίλτρα ώστε οι κρατικές παροχές να χορηγούνται μόνο σε όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.



Με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ:
  • Χιλιάδες ΑμεΑ ζουν με την αγωνία αν θα περισώσουν το πενιχρό επίδομα και τη σύνταξη αναπηρίας από το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ(Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), από τα οποία μέσα σε μια πενταετία (2012 - 2017) πέρασαν πάνω από 700.000 άνθρωποι, με εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς να μένουν χωρίς αναπηρικό επίδομα και σύνταξη. Πίσω από το γνωστό πρόσχημα των συντάξεων - «μαϊμού», επιχειρήθηκε να κρυφτεί το γεγονός ότι γενικεύτηκε συνολικά η επίθεση σε βάρος των αναπηρικών συντάξεων: Το ποσοστό των συνταξιούχων αναπηρίας του ΙΚΑ το 2008 ήταν 14% του συνόλου, ενώ το 2018 έπεσε κάτω από το 6%.
  • Η ανεργία σήμερα στους βαριά ανάπηρους αλλά ικανούς προς εργασία ξεπερνά το 95%. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ελαστικοποιήσεις των εργασιακών σχέσεων, η ανταγωνιστικότητα, πετούν μαζικά στην ανεργία τα ΑμεΑ και καταργούν τις όποιες περιορισμένες θέσεις εργασίας. Σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι ο ν. 2643/1998 «για την καταπολέμηση της ανεργίας στα ΑμεΑ», με τον οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο να προκηρύσσονται απ' όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και από τις επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα (άνω των 50 ατόμων), όσες θέσεις χρειάζεται να καλυφθούν για να είναι σταθερό το ποσοστό του 4% των εργαζόμενων ατόμων με αναπηρίες στη σύνθεση του προσωπικού τους. Στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία 20 χρόνια με ισχύ του νόμου έγινε μόνο μία προκήρυξη, το 2005! Από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία προκήρυξη (το 2015 μόνο για περιορισμένες θέσεις).
  • Στα ειδικά σχολεία - όσα λειτουργούν - φοιτούν περίπου 10.000 μαθητές, μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όταν με βάση τα διεθνή standards πάνω από το 10% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, δηλαδή πάνω από 200.000 μαθητές. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία των ιδιοκτητών Κέντρων Ειδικής Αγωγής πάνω από 40.000 παιδιά παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης στα ιδιωτικά κέντρα, με τις οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.
  • Οι ελλείψεις παραμένουν διαχρονικά εκρηκτικές - στο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (και εδώ «ευαγγέλιο» είναι οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, πάνω από το 80% είναι αναπληρωτές που εναλλάσσονται κάθε χρόνο, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού τους έργο), στην υλικοτεχνική υποδομή, στη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο.
  • Οσο για τον αθλητισμό, τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία του ειδικού αθλητισμού οδεύουν προς κλείσιμο. Σταματούν δραστηριότητες επειδή ουσιαστικά έχουν μηδενιστεί οι κρατικές επιχορηγήσεις, και η μόνιμη «παρότρυνση» όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι η «εξεύρεση χορηγών»...













«Απελευθερωμένο» ξεσάλωμα


Οι προχτεσινές ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, που καταγράφουν τις τεράστιες ζημιές της Επιχείρησης, την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα - εμπόρευμα και βλέπουν την ενεργειακή τους φτώχεια διαρκώς να μεγαλώνει, αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο για το τι σημαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που από κοινού προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η πραγματικότητα αυτή, με την οποία έρχονται και θα έρθουν αντιμέτωπα το επόμενο διάστημα όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, αποτελεί την «άλλη όψη» των αμύθητων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και οι οποίοι έχουν στήσει ένα μεγάλο φαγοπότι κερδοφορίας, στο έδαφος που τους στρώνουν εναλλάξ όλες οι κυβερνήσεις, με την «αμέριστη συμβολή», τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Είναι το αποτέλεσμα των περιβόητων ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών Ενέργειας, με τις οποίες οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για τη θωράκιση πάντα της «ανταγωνιστικότητας» του κλάδου και το «άνοιγμα» της αγοράς, βάζουν στο χέρι πάμφθηνη Ενέργεια, πιο χαμηλά και από το κόστος της, για να το εξάγουν στη συνέχεια σε τιμές πολλαπλάσιες, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι την ίδια ώρα που η εγχώρια ζήτηση από τα λαϊκά στρώματα μειωνόταν - όχι βέβαια επειδή μειώνονταν οι λαϊκές ανάγκες σε ρεύμα - οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 75%.
Είναι το αποτέλεσμα των υποτιθέμενων «περιβαλλοντικών όρων» και των χαρατσιών για τους ρύπους που η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και η επιχείρηση φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και «εγγυημένη» από το αστικό κράτος.
Το αποτέλεσμα της υποχρεωτικής μεταφοράς πελατών στους «εναλλακτικούς παρόχους», της πώλησης των «φιλέτων» της επιχείρησης, της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, που ανεξάρτητα από τους ψευτοτσακωμούς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προώθησή της, καταλήγει πάντα στα ίδια για το λαό αδιέξοδα, φτάνοντας μάλιστα, εν έτει 2019, να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Τώρα, με μαθηματική ακρίβεια η κακή αυτή εικόνα της ΔΕΗ θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν παραπέρα τα σχέδια διάσπασής της, αλλά και για να εξαπολυθεί ένα «πογκρόμ» κατά των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με πιέσεις, εκβιασμούς και κομμένο ρεύμα προκειμένου «να προσέλθουν στο ταμείο».
Ολα τα παραπάνω είναι ταυτόχρονα και μια πολύ αποκαλυπτική εικόνα για το τι έχει να περιμένει ο λαός από τους στόχους της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», στόχο που με συνέπεια υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους για τη «διασύνδεση» των ενεργειακών δικτύων στα Βαλκάνια και τη σύνδεση με την «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» της ΕΕ, πρωτοστατεί στα ενεργειακά και άλλα «πρότζεκτ» των ΗΠΑ και της ΕΕ, μπαίνει μπροστά για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί αυτοί στην περιοχή.
Τα σχέδια του κεφαλαίου και εδώ όχι μόνο δεν χωράνε τις λαϊκές ανάγκες, αλλά σηματοδοτούν γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα, σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων και ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους στον κλάδο και βέβαια πολύ μεγάλους κινδύνους για το λαό από την ένταση των ανταγωνισμών τους οποίους «ηλεκτρίζουν» τα τεράστια περιθώρια κερδοφορίας και τα αμύθητα κέρδη.
Ο λαός να μη μείνει θεατής των εξελίξεων. Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, για να περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στην πολιτική της «απελευθέρωσης», ΕΕ, κυβερνήσεων και κεφαλαίου, διεκδικώντας φτηνό ρεύμα για τις δικές του ανάγκες.

Κοινός παρονομαστής το ταξικό σχολείο


Ως απάντηση σε «παθογένειες που όλοι αναγνωρίζουν», ως «ένα βήμα μπροστά στην Παιδεία» παρουσίασε η κυβέρνηση τις αλλαγές που ψήφισε την περασμένη Τρίτη, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως όλες οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έχουν στον πυρήνα τους την πολιτική της ΕΕ, τις κατευθύνσεις που η ίδια χαράσσει για τα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών - μελών. Αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική τη διακρίνει κανείς στις μεταρρυθμίσεις του σχολείου, που κλιμακώνονται στα μέσα της δεκαετίας του '90. Καθόλου τυχαία, την ίδια περίοδο η ΕΕ χάρασσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση, με επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η οποία κωδικοποιήθηκε στη «Λευκή Βίβλο» για την απασχόληση. Το 1996 ήρθε και η «Λευκή Βίβλος» για την Παιδεία, με οδηγίες για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική προσαρμογή της Εκπαίδευσης στο νέο εργασιακό «μοντέλο», περιγράφοντας ένα σχολείο πιο ταξικό, στραμμένο περαιτέρω στις δεξιότητες, με ένα μίνιμουμ γνώσεων για όλους.
* * *
Εκείνη την περίοδο είναι που ξεκινά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η αναδιάρθρωση του σχολείου με τους νόμους Αρσένη, που φέρνουν νέες πανελλαδικού τύπου εξεταστικές δοκιμασίες, έναν διετή εξεταστικό μαραθώνιο, στο όνομα μάλιστα της... ελεύθερης πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, της ισχυροποίησης του απολυτηρίου και της πάταξης των φροντιστηρίων! Δηλαδή, με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι άλλες στο ενδιάμεσο διάστημα. Χωρίς να θίξει την ουσία και την κατεύθυνση αυτών των αλλαγών, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Π. Ευθυμίου, μείωσε μεν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς όμως αυτό να μειώνει τα φροντιστήρια, τους εξοντωτικούς ρυθμούς για τους μαθητές. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με υπουργό την Μ. Γιαννάκου, προχώρησε σε νέα μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων, όμως το σύστημα έγινε ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Καταργήθηκε η δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας, καθιερώθηκε η βάση του 10 για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συνεχίζεται η αποθέωση της παπαγαλίας, οι μαθητές φτάνουν να αποστηθίζουν ακόμα και ολόκληρα μοντέλα εκθέσεων... και οι φροντιστηριάρχες συνεχίζουν να τρίβουν τα χέρια τους! Πρέπει να σημειωθεί δε ότι εκείνη την περίοδο εισάγονται και νέα σχολικά βιβλία, με περιεχόμενο στραμμένο ακόμα περισσότερο στις δεξιότητες, με ισχυρές δόσεις αντιεπιστημονικότητας. Αυτά τα βιβλία διατηρούνται μέχρι σήμερα!
* * *
Αθροιστικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν στην ολοένα και μεγαλύτερη αποστέωση του Λυκείου, στη σταδιακή απώλεια του μορφωτικού του χαρακτήρα και στην υποταγή του στην υπόθεση πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ενα ακόμα τέτοιο παράδειγμα ήταν το σχέδιο για το Λύκειο και την πρόσβαση, που παρουσίασε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, υπουργός της ΝΔ το 2013-14, που αν και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αξίζει αναφοράς, γιατί πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «αδερφάκι» του νόμου Γαβρόγλου, λόγω των ομοιοτήτων τους (τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και οι επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο να μετρούν επίσης και για την πρόσβαση). Αυτό είναι που λέμε η φροντιστηριοποίηση του Λυκείου, που κάνει το σχολείο όλο και πιο ανιαρό και απωθητικό για τους μαθητές. Κάθε μεταρρύθμιση τις τελευταίες δεκαετίες, από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και η παρούσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εντείνει όλο και περισσότερο αυτήν την κατάσταση στο όνομα της... καταπολέμησής της!
***
Σήμερα, βαδίζοντας στα βήματα όλων των προηγούμενων, έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με το ψηφισμένο πια πολυνομοσχέδιο διατηρεί τον πυρήνα τους. Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπέρα, διαγράφοντας ουσιαστικά από τη μορφωτική διαδρομή του μαθητή τη Γ' Λυκείου. Στο όνομα του ότι έχει χάσει το περιεχόμενό της, γιατί οι μαθητές παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα που θα εξεταστούν πανελλαδικά, στα οποία μάλιστα η προετοιμασία είναι υπόθεση των φροντιστηρίων, την καταργεί ως τάξη. Σε μία περίοδο που το αίτημα για 12χρονο ενιαίο σχολείο, για όλα τα παιδιά, είναι ώριμο και αναγκαίο με βάση τις αντικειμενικές εξελίξεις της γνώσης και τεχνολογίας, ούτε λίγο ούτε πολύ μειώνει στα 11 χρόνια τη σχολική εκπαίδευση. Λέει ξεκάθαρα στους μαθητές ότι το Γενικό Λύκειο αφορά μόνο όσους θέλουν να προχωρήσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση που αποτελεί και τον τελικό σκοπό του. Ταυτόχρονα, αφού προοπτικά ο βαθμός απολυτηρίου θα μετρά για την πρόσβαση, με τους συμμαθητές να βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλο για να πετύχουν το στόχο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για το απολυτήριο, συνεπάγεται ότι αυτά είναι στοιχεία που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα φροντιστήρια και στον άγριο ανταγωνισμό.
***
Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω μέτρων είναι ότι στρέφονται ενάντια στην ανάγκη για δημόσια χρηματοδότηση στην Εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών, ολόπλευρη μόρφωση χωρίς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις, σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, σπουδές και πτυχία με αξία που οδηγούν στην πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα. Ο ένας έκοβε και άλλος έραβε με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που καθιστά μάταιο να αναζητάει κανείς διαφορές μεταξύ τους και στα ζητήματα της Παιδείας. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Παιδείας στοχοποιούν το ΚΚΕ, που αποκαλύπτει το ταξικό - αντιλαϊκό υπόβαθρο της μεταρρύθμισης και τη σύμπνοια όλων των αστικών κομμάτων στην ουσία των αλλαγών, ακόμα κι αν τις καταψηφίζουν, με ενστάσεις στα επιμέρους. Η ομοφωνία τους αυτή, που επιβεβαιώνεται από την πείρα μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζομένων, η κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές στο Λύκειο, αλλά και στα πανεπιστήμια, το άγχος, η αγωνία και η φροντιστηριοποίηση του Λυκείου πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. Για να πιάσει πραγματικά τόπο η «καταψήφιση» του νομοσχεδίου της κυβέρνησης από τους χιλιάδες που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος.

TOP READ