28 Δεκ 2013

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί...

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί...

Ανακοίνωση τηςΠανελλαδικής Γραμματείας εμπορίου-υπηρεσιών του ΠΑΜΕΣυναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ έχει μεγάλο θράσος όταν σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 23/12/2013 εγκαλεί την εργοδοσία με την οποίαυπέγραψε συμφωνία προσχώρησης στην συλλογική σύμβαση του 2012 με μειώσεις μισθών κρυφά, χωρίς το σωματείο να γνωρίζει τίποτα και βεβαίως πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι.
Κατηγορεί το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση Μαρινόπουλος ότι ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα όταν η εργοδοσία ( Γαλλική ή Ελληνική ) δεν έχει σταματήσει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
-Είναι έτσι ;

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ξύνεται στη γκλήτσα του τσοπάνη
 • Γνωρίζει ότι η συλλογική σύμβαση του εμπορίου του 2012 με μείωση μισθών κατά 6.7% δηλαδή στα 860 ευρώ μικτά έχει λήξει μαζί με την μετενέργεια στις 31/10/2013 και εξαπατά τους εργαζόμενους λέγοντας ότι η σύμβαση λήγει στις 31/12/2013 και μαζί ότι προβλέπει ( βασικός μισθός, επιδόματα).
 • Γνωρίζει επίσης ότι παρά την αντίθετη γνώμη του σωματείου και των εργαζομένων στην Καρφούρ Μαρινόπουλος με μαζικές γενικές συνελεύσεις πανελλαδικά απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με μυστικές συναντήσεις με την εργοδοσία υπέγραψαν κείμενο που μείωσε τελικά τους μισθούς εκτός από τους εργαζόμενους στην Καρφουρ και στις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου ( Σ/Μ ΞΥΝΟΣ, EXPRESS, ΠΕΙΡΑΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ).
 • Γνωρίζει επίσης ότι αυτή την κατάπτυστη σύμβαση την έχουν υπογράψει και σωματεία των εργοδοτών όπως το κλαδικό σωματείο τροφίμων και ο ΠΑΣΥΕ που στηρίζουν την Αυτ. Παρέμβαση στα συνέδρια εξασφαλίζοντας της την πρώτη θέση δίνοντας της απλόχερα δεκάδες αντιπροσώπων.
Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ για να καλύψει της δικές της πομπές επιτίθεται καιρίχνει λάσπη στο επιχειρησιακό σωματείο που παρά της δικές της προσπάθειες αλλά και της εργοδοσίας δεν έχει καταφέρει να το βάλει στο χέρι.


Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ στην ανακοίνωση της λέει χοντροειδέστατα ψέματα. 

Δηλαδή ευθύνεται το επιχειρησιακό σωματείο της Καρφουρ:
 • Για την κατάντια των βασικών μισθών στο εμπόριο ή το γεγονός ότι οι συμβάσεις που χρόνια υπογράφει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ υπηρετούν της ανάγκες της εργοδοσίας ;
 •  Για τις επαίσχυντες εργασιακές σχέσεις και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που υπέγραψαν η ΟΙΥΕ και η εργοδοσία το 1997;
 • Για την αύξηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου που με την συμφωνία της έχουν γίνει σήμερα η βασική μορφή απασχόλησης στο εμπόριο, γιατί όταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ομοσπονδία έβαζαν ζήτημα να καταργηθεί κάθε ευέλικτη μορφή απασχόλησης η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με πρωτοστατούντες τα στελέχη της Αυτ. Παρέμβασης έβαζαν πλαφόν 10% ;
 • Δεν ευθύνεται κανένα επιχειρησιακό σωματείο για τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν στο εμπόριο συνολικά και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ δεν έβγαλε άχνα .
 • Δεν ευθύνεται κανένα επιχειρησιακό σωματείο για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του εμπορίου το 2012 όταν αυτοί που δήθεν κάνουν "αντιμνημονιακό" αγώνα υπογράφουν μνημονιακές συμβάσεις εφαρμόζοντας κατά γράμμα της εντολές του μνημονίου.

Αν μη τι άλλο το επιχειρησιακό σωματείο της Καρφουρ Μαρινόπουλος αρνείται να υπογράψει σύμβαση με την εργοδοσία με μειώσεις μισθών και συνολικό πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων όπως έκανε και κάνει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου- Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία, τα διοικητικά συμβούλια, να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τη μεθόδευση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ να υπογράψει νέα κλαδική συλλογική σύμβαση στο εμπόριο με μείωση μισθών και να παλέψουν για :
 • Υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα.
 • Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να επιβάλει την μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
 • Συλλογική σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη την εβδομάδα ,με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
 • Την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΗΛ:210-3301842 
 FAX: 210-3802864

Στο ΚΚΕ να στηριχτείς, Το Κόμμα σου εργάτη!!!

 Στο ΚΚΕ να στηριχτείς, Το Κόμμα σου εργάτη!!!«Καλήν ημέρα εργατιά, Κι αν είναι ο ορισμός σας, 
Χρονιά Πολλά Αγωνιστικά, Να πω στο σπιτικό σας 
Κάνανε συγκυβέρνηση, Για την Πλουτοκρατία, 
Τα σπίτια να μας πάρουνε, Κι εμείς στην ανεργία 
Χρυσή Αυγή είναι Ναζί, Το σύστημα στηρίζουν, 
Μαζί με το κεφάλαιο, Θέλουν να σε τσακίζουν 
Χαράτσια Στέλνουν στους φτωχούς, Και τέλη η εφορία, 
Μειώνουν κι άλλο τους μισθούς, Για την πλουτοκρατία 
Αυτή είναι η εκμετάλλευση, Που ζούμε κάθε μέρα, 
Για αυτό τον καπιταλισμό, Πρέπει να κάνεις πέρα 
Μ’ αριστερή κυβέρνηση, Του ΣΥΡΙΖΑ απάτη, 
Θέλουνε να στηρίξουνε, Τον κεφαλαιοκράτη 
Γι’ αυτό φοβούνται τον λαό, Μη γράψει ιστορία, 
Να μας λυγίσουν προσπαθούν, Με την τρομοκρατία 
Με εξουσία λαϊκή, Διέξοδο να δώσεις, 
Να φύγουμε απ’ την Ένωση, Το χρέος μην πληρώσεις 
Στο ΚΚΕ να στηριχτείς, Το Κόμμα σου εργάτη, 
Άλλο μην τους ανέχεσαι, Και γύρνα τους την πλάτη.»

ΣΥΡΙΖΑ: Αγκαλιά με τους λύκους!

ΣΥΡΙΖΑ: Αγκαλιά με τους λύκους!
Ο φλογερός και φανερός έρωτας με το Ινστιτούτο Λεβί κ.ά.

Είναι τόσες πολλές και ολοφάνερες οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τις θέσεις - συνθήματα που είχε τυλίξει με ένα ριζοσπαστικό περιτύλιγμα, που ακόμα και ο πιο φανατικός υποστηρικτής του, που ταυτόχρονα πάσχει και από αντιΚΚΕ τύφλωση, δεν γίνεται πια να μην τις βλέπει. Μετά την πρώτη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ που ύμνησε την πολιτική Ομπάμα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ότι «δεν πρόκειται να σκίσει τις συμφωνίες με την ΕΕ», ακολούθησε ένας καταιγισμός διαπιστευτηρίων προς ΕΕ - ΗΠΑ και ισχυρά τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας, όπως: Ομιλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες του ΣΕΒ, συνέντευξη Δραγασάκη στο «Βήμα», υποψηφιότητα για την Κομισιόν, ομιλίες στο Τέξας, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και πάει λέγοντας, με αυξανόμενο ρυθμό.
Ομως, εκτός από το τι λες και κάνεις, έχει τη δική του αξία και σημασία για το τι είσαι, τι εκπροσωπείς και σε τι αποσκοπείς και με το ποιους συνεργάζεσαι και συναγελάζεσαι. Λέτε να είναι άστοχη η λαϊκή παροιμία «δείξε μου το φίλο σου για να σου πω ποιος είσαι»; Προφανώς όχι.
Ορισμένες, φανερές, συνεργασίες - φιλίες που απέκτησε σχετικά τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες επιδεικνύει με περηφάνια προκαλούν όποιον νιώθει αριστερός και είναι ανιδιοτελής αγωνιστής και φανερώνουν πολλά για το υλικό που συνθέτει την «ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ.


Μια από αυτές είναι η διαρκώς αναπτυσσόμενη σχέση του με το αμερικανικό Ινστιτούτο Λεβί!Είναι τόσο θερμή που μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που είχε πριν με τον Γ. Α. Παπανδρέου. Οποιος νομίζει ότι αυτά είναι υπερβολικά δεν έχει παρά να δει ποιο είναι το ίδρυμα που οργάνωσε την πρώτη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και την παρουσίασή του στους εκπροσώπους των εκεί επιχειρηματικών ομίλων, κυβερνητικών και άλλων παραγόντων. Επίσης, ποιο κέντρο φροντίζει για τη φιλοξενία και την προβολή που απολαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα διάφορα φόρουμ και ημερίδες που οργανώνει στην Ευρώπη κ.α.
Ομως, το αποκορύφωμα είναι το συνέδριο που έγινε στις 7 - 8 Νοέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα. Η «Αυγή» εμφανίστηκε ως χορηγός, αλλά επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνδιοργανωτής. Τα αφιερώματα της «Αυγής», οι πολλές συμμετοχές στελεχών του και οι ομιλίες είναι αποκαλυπτικές για το πόσο προχωρημένη και ενθουσιώδης είναι αυτή η σχέση. Αυτό άλλωστε το υπογράμμισε και ο Αλ. Τσίπρας. Είπε στην ομιλία του: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να χαιρετίζω σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο (...) Και είναι διπλή η τιμή όταν ο διοργανωτής του Συνεδρίου είναι το Levy Institute, ένα ερευνητικό ίδρυμα παγκόσμιου κύρους με σημαντική συμβολή στην προοδευτική οικονομική σκέψη και πολιτική».
Ποιο είναι λοιπόν αυτό το «προοδευτικό ίδρυμα» που αποτελεί για το «νέο ΠΑΣΟΚ» «διπλή τιμή»; Για να πάρετε μόνο μια ιδέα. Ιδρυτής του ήταν ο Λέον Λεβί, για τον οποίον η Βικιπαίδεια στην πρώτη γραμμή της αναφοράς της γράφει: «Ηταν, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η επενδυτική ιδιοφυΐα της Wall Street και παραγωγικός φιλάνθρωπος, που συνέβαλε στη δημιουργία των αμοιβαίων κεφαλαίων και των hedgefunds»! Ναι, καλά διαβάσατε, ήταν ένας από τους βασικούς δημιουργούς των περιβόητων κεφαλαίων, αυτών που ενοχοποιούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ 2008 και 2010, ως αποκλειστικά υπεύθυνα για την κρίση, μαζί με τα «golden boys» φυσικά. Τα περί «παραγωγικής φιλανθρωπίας» είναι μάλλον ευφημισμός διαφόρων «ενάρετων ενεργειών» που χαρακτηρίζουν την «υγιή επιχειρηματικότητα» του κεφαλαίου, στην οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να φέρει την καπιταλιστική ανάκαμψη που θα σώσει και το λαό!
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεβί σήμερα είναι ο κ. Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος ανάμεσα στις πολλές ασχολίες και θέσεις που κατέχει είναι και μέλος οργανισμών όπως: Του Οικονομικού Κλαμπ της Νέας Υόρκης και της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Τραπεζιτών. Μάλιστα, αυτός φέρεται να διατύπωσε πρώτος την άποψη ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», την οποία αντέγραψε ο Αλ. Τσίπρας και την εμφανίζει κατά καιρούς και ως φιλολαϊκή και ως καινοτόμα! Βλέπετε, εκτός από τη σταθερότητα της ανεμοδούρας τον ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζει και η πρωτοτυπία!
Γιατί το κρύβουν;
Υπάρχει, όμως, μια σημαντική λεπτομέρεια που αποσιωπούν εντελώς και επιμελώς τα στελέχη και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμιά ομιλία, σε κανένα από τα πολλά και εκτενή ρεπορτάζ δεν λένε απολύτως τίποτα γι' αυτό που το ίδιο το Λεβί λέει και καμαρώνει στην ανακοίνωσή του: Οτι το συνέδριο «διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οικονομικών Levy του Κολεγίου Bard με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ford»!
Επιπλέον, το Λεβί επαναλαμβάνει και προβάλλει ότι ο βασικός χρηματοδότης του είναι το ίδρυμα Φορντ και ότι στην ουσία είναι μαγαζί του.
Μα γιατί το κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί γνωρίζουν ότι το ίδρυμα Ford (της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας) στάζει αίμα και ξερνά ψέμα και αντικομμουνισμό;
Η διασύνδεση του ιδρύματος Ford με τη CIA και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι και αποδεδειγμένη και αναμφισβήτητη.
Είναι οργανική, ουσιαστική και αδιάλειπτη. Καταρχάς δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι πρόεδροι του ιδρύματος Φορντ μεταπηδούν προς ανώτατες θέσεις της CIA. Π.χ., ένας από τους πρώτους προέδρους της, ο Μπισέλ, έγινε σύμβουλος του γνωστού αδίστακτου διευθυντή της CIA, Αλεν Ντάλας, κορυφαίου στην οργάνωση δολοφονιών κρατικών ηγετών, πραξικοπημάτων, σφαγών, προβοκατσιών και, φυσικά, πολυποίκιλων αντικομμουνιστικών - αντισοσιαλιστικών μηχανισμών κ.ά. Και το αντίστροφο, από υπουργοί να γίνονται πρόεδροί του, όπως ο Μακ Κλόι, που ήταν υφυπουργός πολέμου...
Οι κατά καιρούς ομολογίες των εμπλεκομένων είναι ανατριχιαστικές για την ωμότητα και την κυνικότητά τους. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις είναι συνταρακτικές για το πώς και με ποια μέσα το ίδρυμα Φορντ υπηρέτησε και υπηρετεί τους σχεδιασμούς του αμερικανικού κεφαλαίου και του καπιταλισμού γενικότερα.
Μεταπολεμικά τού είχε ανατεθεί ειδικός ρόλος στην προπαγάνδιση και στην υλοποίηση του σχεδίου Μάρσαλ στην Ευρώπη (μα τι σύμπτωση είναι αυτή και με τη σημερινή θέση Λεβί - ΣΥΡΙΖΑ), στη συκοφάντηση της Σοβιετικής Ενωσης και στην αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινήματος. Αναπροσάρμοζε συνεχώς τις μεθόδους του.
Ιδρύματα Φορντ και Ροκφέλερ: Ιδιος στόχος με διαφορετικό ρόλο!
Είχαν κάνει καταμερισμό με το ίδρυμα Ροκφέλερ. Αυτό χρηματοδοτούσε τον έξαλλο αντικομμουνισμό. Το ίδρυμα Φορντ, ειδικά για την Ευρώπη, χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της προσέλκυσης. Χρηματοδοτούσε, με πακτωλό εκατομμυρίων δολαρίων, ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, δημοσιογράφους κ.ά. που ανήκαν κατά κάποιον τρόπο στον προοδευτικό και αριστερό χώρο, με την προϋπόθεση να μην είναι κομμουνιστές. Απευθυνόταν κυρίως σε όσους είχαν μια αντισοβιετική στάση (και ας κατέκριναν και την πολιτική των ΗΠΑ) αλλά διπλάρωνε και άλλους που δεν ήταν αντικομμουνιστές, αλλά είχαν σημαντικό έργο ή παρουσία με σκοπό να τους δελεάσει και να τους τραβήξει αρχικά σε ουδέτερη και σε εχθρική θέση προς τους κομμουνιστές και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.
Σήμερα, το ίδρυμα Φορντ έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Χρηματοδοτεί ιδρύματα - ΜΚΟ, Φόρουμ και ροζ «επαναστάσεις» και κινήματα που παγιδεύουν, αφοπλίζουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό και στρέφονται κατά του ταξικού κινήματος. Χρηματοδοτεί ιδρύματα που τους είναι χρήσιμα και στην προώθηση της πολιτικής τους έναντι των ανταγωνιστών τους που είναι τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Γι' αυτά που ειπώθηκαν στο συνέδριο και το τι κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις τους έχει τεκμηριωμένα αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης». Αυτό που είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, για όποιον θεωρεί τον εαυτό του ριζοσπάστη, είναι να αποδέχεται ή να ανέχεται αυτό το άγριο δούλεμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό που υποφέρει. Από τη μια να προσκυνούν τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ελληνικό κεφάλαιο και να επιδιώκουν την ευλογία τους και από την άλλη να εμφανίζονται ως αντισυστημική δύναμη.
Χρέος όποιου νοιάζεται για το κίνημα, το παρόν και μέλλον του λαού είναι να τους ξεσκεπάσει.

Παναγιώτης ΜΕΝΤΡΕΚΑΣ

Αθλιότητες

Αθλιότητες
 
 
«Είδατε κανείς από το σύστημα να τα βάζει με το ...επικίνδυνο για τον καπιταλισμό ΚΚΕ τόσα χρόνια; Ποιος δεξιός είπε κακά λόγια για το ΚΚΕ; Τι οργανωμένο κόμμα, πόσο πειθαρχημένες και νοικοκυρεμένες πορείες κάνει κατά τη διάρκεια των μοναχικών διαδρομών του!». Αυτά έγραφε στην «Αυγή της Κυριακής», 22/12/2013, ένας δημοσιολόγος της, ο οποίος προπαγανδίζει τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρήματα ΣΕΒ. Ενα παράδειγμα. Εγραφε στην «Αυγή» 11/12/2013 απαντώντας σε ομιλία του Αντ. Σαμαρά για τον προϋπολογισμό: «Αλλά τι νόημα έχει να απαντήσουμε εμείς; Ας φιλοξενήσουμε τις απαντήσεις εκπροσώπων της οικονομίας. Στην τελευταία προ μηνός ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανικών Επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, υπήρχε αναφορά και στην ικανότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνοντας: "Στη σημερινή Ελλάδα της ύφεσης και της απο-ανάπτυξης, στην Ελλάδα που αναλαμβάνει σε λίγες εβδομάδες την προεδρία της ΕΕ, η λέξη "βιομηχανία" έχει γίνει περίπου μεταφορική. Ας γίνει επιτέλους συνείδηση ότι η παραγωγική βάση της χώρας καταρρέει. Το όριο της ανήκεστης βλάβης είναι κοντά"». Αυτός, λοιπόν, ο ξετσίπωτος οπαδός του ΣΕΒ απαντά υποτίθεται στην κυβέρνηση, κάνοντας άθλια αντιΚΚΕ προπαγάνδα. Και η εφημερίδα του, η «Αυγή», βεβαίως...

Άθλια επίθεση σε βάρος του Ριζοσπάστη

Από Ηρακλής Κακαβάνης Σχόλιο  Ηρακλής Κακαβάνης  // Αχάραγα έπιασαν δουλειά τα συνήθη τρολ ...

TOP READ