26 Μαρ 2020

Οι ΗΠΑ πιέζουν άλλες χώρες να αρνηθούν την ιατρική βοήθεια της Κούβας!



Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα πιέζει τις χώρες που σήμερα λαμβάνουν κουβανική ιατρική συνεργασία να απορρίψουν αυτή τη βοήθεια, παρά την πανδημία Covid-19.

Αυτό δείχνει ένα μήνυμα Twitter της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Κούβα, όταν από την Αβάνα φεύγουν υγειονομικές μπριγάδες σε διάφορα έθνη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.


«Η Κούβα προσφέρει τις διεθνείς ιατρικές αποστολές της σε όσους έχουν πληγεί από τον Covid-19 μόνο για να ανακτήσει τα χρήματα που έχασε όταν οι χώρες σταμάτησαν να συμμετέχουν στο καταχρηστικό πρόγραμμα», λέει το κείμενο.

«Οι χώρες υποδοχής που αναζητούν βοήθεια από την Κούβα για τον Covid-19 οφείλουν να εξετάσουν τις συμφωνίες και να τερματίσουν τις εργατικές παραβάσεις», προσθέτει.

«Είναι εξοργιστικό», δήλωσε στο πρακτορείο Prensa Latina η νοσηλεύτρια Μέρι Νιέβες, η οποία έχει υπηρετήσει σε διεθνιστικές αποστολές σε πολλές χώρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τον αποκλεισμό κατά της Κούβας εν καιρώ πανδημίας, αλλά θέλουν επίσης να αρνηθούν σε άλλους λαούς τη βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού μας», πρόσθεσε.

Η ειδικός είπε ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι η χώρα που θεωρείται η πιο ισχυρή στον πλανήτη να είναι μία από αυτές που λιγότερο συνεργάζονται με άλλα έθνη που έχουν ανάγκη. 

Το μήνυμα της πρεσβείας των ΗΠΑ, το οποίο έχει εισπράξει μεγάλη κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα, εστάλη όταν το νησί συμμετέχει στην μάχη κατά του Covid-19 στην Κίνα, τη Νικαράγουα, την Βενεζουέλα, το Σουρινάμ, τη Γρενάδα, την Τζαμάικα, τη Μπελίζ και την Ιταλία.

Επίσης, όταν η πανδημία μαστίζει τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δείχνουν να γίνονται το επίκεντρο της εξάπλωσης της νόσου.

Την προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός της Ντομίνικα, Ρούσβελτ Σκερίτ, στη σελίδα του στο Facebook, ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Κούβας και ανακοίνωσε την άφιξη μιας υγειονομικής αποστολής που θα ενσωματωθεί στην μπριγάδα κουβανών γιατρών που εργάζονται σε αυτό το νησί της Καραϊβικής.

«Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση και το λαό της Δημοκρατίας της Κούβας, γιατί δείχνουν για άλλη μια φορά αλληλεγγύη προς τη χώρα μας. Πάντα έλεγα ότι ξέρεις ποιοι είναι οι φίλοι σου σε δύσκολους καιρούς», έγραψε ο αρχηγός του κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μιγέλ Ντίας Κανέλ, στην οποία συγχαίρει τον λαό, και ιδιαίτερα τους κουβανούς επιστήμονες και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, για την αλληλεγγύη τους με άλλα έθνη του κόσμου.

«Είναι σε κρίσιμες στιγμές που μαθαίνουμε τους πραγματικά μεγάλους. Και αυτές τις ώρες ο λαός αυτού του νησιού πάντα γιγαντώνεται απέναντι στον κόσμο, έγραψε ο Λούλα.

«Η ενεργή, μαχητική και επαναστατική αλληλεγγύη της Κούβας έγινε ήδη φανερή σε διάφορα μέρη του πλανήτη, περήφανη και κυρίαρχη απάντηση σε εκείνους που προσπαθούν να επιβάλουν τον οικονομικό αποκλεισμό και την πολιτική απομόνωση», τόνισε ο βραζιλιάνος πολιτικός.

Ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Ραφαέλ Κορέα του Εκουαδόρ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μήνυμα, στο οποίο συγκρίνει ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν στρατιωτικές επεμβάσεις στον κόσμο, το μικρό νησί της Καραϊβικής στέλνει σωτήρες της ζωής.




Να θυσιαστούν οι γέροι για να σωθεί η οικονομία προτρέπει ο ρεπουμπλικάνος αντικυβερνήτης του Τέξας


Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει ώστε η καραντίνα να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο, ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περάσουν στο κοινό τους την ιδέα της “αυτοθυσίας” των μεγαλύτερων γενεών προς όφελος των νέων, ώστε να “μην καταρρεύσει η οικονομία”, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών. Σε χθεσινή εμφάνισή του στο γνωστό συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο 69χρονος αντικυβερνήτης του Τέξας, παραδοσιακού κάστρου των Ρεπουμπλικανών εδώ και δεκαετίες, Νταν Πάτρικ δήλωσε έτοιμος να θυσιαστεί, αν είναι να διασωθεί ο “αμερικανικός τρόπος ζωής” για τα παιδιά και τα εγγόνια του, καλώντας όλους τους συνομήλικούς του και γηραιότερους να πράξουν το ίδιο.
¨Το μήνυμά μου είναι, ας γυρίσουμε στη δουλειά, ας γυρίσουμε στη ζωή, ας φερθούμε έξυπνα και όσοι από εμάς είμαστε πάνω από 70, θα φροντίσουμε τους εαυτούς μας”, δήλωσε ο Νταν Πάτρικ, προσθέτοντας πως “δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη χώρα”.
Απευθυνόμενος στον παρουσιαστεί, υποστήριξε πως κανείς δεν τον ρώτησε αν “ως ηλικιωμένος πολίτης, θες να ρισκάρεις την επιβίωσή σου με αντάλλαγμα να κρατήσεις την Αμερική ως την Αμερική που όλοι αγαπούν για τα παιδιά και τα εγγόνια σου; Αν αυτό είναι το αντάλλαγμα, εγώ είμαι μέσα”.
Προσπάθησε μάλιστα να παρουσιάσει αυτό τον κυνισμό περίπου ως αξιέπαινη πράξη, λέγοντας: “Αυτό δε με κάνει ευγενή ή γενναίο ή οτιδήποτε τέτοιο. Απλά νομίζω πως υπάρχουν πολλοί παππούδες στη χώρα σαν εμένα”, ισχυριζόμενος ότι αυτές τις μέρες μίλησε “με εκατοντάδες ανθρώπους, που λένε περίπου το ίδιο πράγμα. Ας μη χάσουμε όλη τη χώρα μας. Έχουμε οικονομική κατάρρευση”. Δήλωσε πως οι δηλώσεις Τραμπ που θεωρούν χειρότερα τα μέτρα από τον ίδιο τον ιό “αναπτέρωσαν την καρδιά του”, κι αναπαρήγαγε τη θεωρία πως “όπως είπε ο πρόεδρος, η θνησιμότητα είναι τόσο χαμηλή. Πρέπει να κλείσουμε όλη τη χώρα γι’ αυτό. Νομίζω πως μπορούμε να γυρίσουμε στη δουλειά”.
Ο παππούς έξι εγγονών πρόσθεσε πως “θα κάνει ό,τι μπορεί για να ζήσει”, αλλά “αν αρρωστήσω θα δοκιμάσω να γίνω καλύτερα, αν δε γίνω, δεν έγινα”.

Κορονοϊός: Υβριδικός ή Βιολογικός πόλεμος


Μάσκα Στρατιωτική
Μάσκα Στρατιωτική

Άρθρο του Μιχάλη Σοφικίτη, Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.
Μεταξύ των δύο πολέμων δεν προκύπτουν ομοιότητες, αφού ο υβριδικός έχει πολλαπλά χαρακτηριστικά, ενώ ο βιολογικός συγκεκριμένα. Ο κορονοϊός φέρει τα χαρακτηριστικά του βιολογικού, όμως, οι επιπτώσεις του πλησιάζουν αυτά του υβριδικού πολέμου. Καθώς δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα στην παγκόσμια αλυσίδα, έτσι και οι πόλεμοι γίνονται κάθε φορά για την επικυριαρχία των παγκόσμιων ελίτ. Η βαρβαρότητα και η βουλιμία της κερδοφορίας των εκμεταλλευτών των λαών δε σταματούν, αλλά μεγαλώνουν.

Υβριδικός πόλεμος

Ο Υβριδικός πόλεμος αναφέρεται στον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη και το μόνο που αλλάζει στο χρόνο είναι η ταχύτητα και η έντασή του. Λόγω της πολυπλοκότητας του ορισμού, απλοποιημένα είναι τα εξής: η σύζευξη πολλών και διαφορετικών δρώντων μεθόδων και μέσων στο πεδίο της μάχης, η οποία έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: α) συνδυασμό λειτουργιών, β) ταυτόχρονη δράση, γ) συγχώνευση, δ) εγκληματικότητα και ε) άλλα χαρακτηριστικά (όχι σημαντικά). Μερικά ιστορικά παραδείγματα πολέμων, όπου εμπλέκονται πολλαπλές δυνάμεις, σύνθετες δράσεις και λειτουργίες: α) Ισραήλ και Λιβάνου το 2006, β) Κριμαίας το 2014, γ) Συρίας 2011 που ακόμη μαίνεται κ.λπ.

Βιολογικός πόλεμος

Ο Βιολογικός πόλεμος είναι πιο συγκεκριμένος. Χρησιμοποιεί ζώντες παθογόνους μικροοργανισμούς ή παράγωγα αυτών, όπως έντομα, μικρόβια, φονικούς ιούς, βακτήρια κ.λπ. για να προκαλέσει με νέες ασθένειες το θάνατο ανυπεράσπιστων αμάχων. Διακρίνεται σε τρία επίπεδα: α) χρησιμοποίηση παθογόνων οργανισμών με σκοπό το θάνατο και την εξασθένηση των γραμμών των αντιπάλων, β) χρησιμοποίηση των παραπάνω οργανισμών για προσβολή μεγαλύτερου θεάτρου επιχειρήσεων π.χ. Άγγλοι αποικιστές στην Αμερική έδιναν κουβέρτες με ευλογιά στους Ινδιάνους, γ) εξαπολύονται μεταλλαγμένοι και απλοποιημένοι ιοί με συμβατικά όπλα, π.χ. διηπειρωτικοί πύραυλοι, βόμβες κ.α. Ανεξέλεγκτοι βιολογικοί παράγοντες έπλητταν πάντα τον άνθρωπο, ωστόσο, η μυστική ιστορία τους έχει ρίζες βαθιά στο χρόνο.
Από τον 20ο αιώνα, όμως, συνειδητά οι άνθρωποι καλλιεργούν και επεξεργάζονται τους βιολογικούς παράγοντες με σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν ως πολεμικά όπλα. Η ανάπτυξη αυτών των όπλων ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και μετά στα πεδία των μαχών. Χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιάπωνες, Γερμανούς, Άγγλους, Ρώσους, Αμερικάνους κ.α. Παρά, όμως, την απαγόρευσή τους με τη συνθήκη του 1972, τα βιολογικά όπλα εξακολουθούν να παραμένουν μια αόρατη απειλή πάνω από τον παγκόσμιο ορίζοντα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 χώρες στον κόσμο έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να αναπτύξουν βιολογικά όπλα. Αυτά θεωρούνται πιο φθηνά και εύκολα στην παρασκευή σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού και η ύφεση

Μόλις ο κορονοϊός εκδηλώθηκε στην Κίνα, σε πολλές χώρες ξεκίνησαν διάφορες θεωρίες και φήμες για την πατρότητα του νέου ιού ανάμεσα σε Αμερική και Κίνα. Στη διαπάλη αυτή είναι νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ποιος έχει δίκιο. Το μόνο σίγουρο είναι η κατάρρευση του αφηγήματος για την επιστροφή της καπιταλιστικής  οικονομίας στην «κανονικότητα». Η ταξική κατεύθυνσή της είναι γνωστή και είναι υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η αντιμετώπιση των κρίσεων με φιλολαϊκή προσέγγιση και η κάλυψη στοιχειωδών ανθρωπίνων αναγκών, τους αφήνει αδιάφορους.
Το πέρασμα της πανδημίας αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη ύφεση στην αναιμική οικονομία των καπιταλιστικών κρατών και αυτά θα μεταφέρουν στις πλάτες των λαών τους το κόστος της δικής τους κρίσης. Πολλοί εκτιμούν ότι θα οδηγηθούμε σε μια νέα κατάσταση, κατά την οποία η παλιά παγκόσμια τάξη θα καταρρεύσει, ανοίγοντας δρόμους για νέα αναδιάταξη, με νέους μεγάλους ανταγωνισμούς, με νέους πολέμους και αιματοχυσίες. Οι συνεχείς κρίσεις δείχνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα νοσεί, τα συστήματα υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς, υπάρχει αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή με έλλειψη βασικών αγαθών κ.τ.λ. Εκατομμύρια άνθρωποι το επόμενο διάστημα θα χάσουν τη δουλειά τους και γνωρίζουν καλά ότι αυτοί θα σηκώσουν το βάρος της νέας κρίσης με τα ελάχιστα έως και μηδενικά έσοδά τους.

Θα βγούμε πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί, πιο αποφασιστικοί

Συνάδελφοι να μη μας κυριέψει ο φόβος, η απογοήτευση, η απελπισία, να διεκδικήσουμε όσα μας παίρνουν, να μην αφήσουμε να κατεδαφίσουν τα λαϊκά και ατομικά μας δικαιώματα, με αφορμή την πανδημία. Από τη μάχη αυτή θα βγούμε πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί, πιο αποφασιστικοί.
Δείχνουμε αλληλεγγύη, προσέχουμε, φοράμε τις μάσκες, αλλά δε σιωπούμε.
Καλή δύναμη σε όλους.

Το DIY και η χειροτεχνία ως “λύση” ενάντια στον κορονοϊό – “Δεν έχουμε χειρουργικές μάσκες, μας ζήτησαν να φτιάξουμε χάρτινες ή υφασμάτινες!”


Έχετε ακούσει σίγουρα από διάφορα στόματα ότι η υγειονομική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία, δε φανταζόσασταν όμως ότι μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για τους υγειονομικούς να εξασκήσουν το πρωτόβουλο πνεύμα τους, τη δημιουργικότητά τους και το ταλέντο τους στη χειροτεχνία…
Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να το ρίχνουμε στην πλάκα, γιατί η ανευθυνότητα των υπεύθυνων και οι ελλείψεις είναι τόσο τραγικές που δυσκολεύεται να τις πιστέψει κανείς. Διαβάστε την καταγγελία που έλαβε σήμερα η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών.
Σας ενημερώνουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, παρά τις καθημερινές υποσχέσεις για προμήθεια υλικού, έχουμε έλλειψη ειδικού εξοπλισμού για covid19 (ειδικές στολές, γυαλιά, μάσκες FFP3), και δυστυχώς από χθες έχουμε και έλλειψη από χειρουργικές μάσκες (δεν έχουμε ούτε για τις χειρουργικές επεμβάσεις). Ζητήθηκε από το προσωπικό να κατασκευάσει χάρτινες ή υφασμάτινες!!!
Περιμένουμε τον covid19, ράβοντας μάσκες…
Και όλα αυτά, την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός προήγαγε τους υγειονομικούς -τους ήρωες με τις πράσινες και άσπρες μπλούζε- σε… σύγχρονους οπλαρχηγούς, που έχουν ξεμείνει όμως από βόλια. Πάλι καλά που δεν συνέπεσε η κρίση με την 28η Οκτωβρίου για να καλέσει τις νοικοκυρές να ράψουν μόνες τους αυτοσχέδιες μάσκες, για να τις στείλει στο μέτωπο…

Τώρα Λογαριαζόμαστε... Μετά θα είναι αργά...


Τις τελευταίες ώρες στα δημοφιλή hashtags του twitter είναι ένα που αναφέρει #ΜεταΘαΛογαριαστουμε. Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος μηχανισμός το προωθεί. Πρόκειται για ένα πλέγμα ΜΜΕ, λογαριασμών και «προσωπικοτήτων» από τον ΣΥΡΙΖΑ... Αλήθεια, ποιος αφήνει κάτι για μετά όταν η ανάγκη είναι ΤΩΡΑ;
ΤΩΡΑ λείπουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αντί για 3.500 ΜΕΘ που σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα έπρεπε να λειτουργούν, τώρα λειτουργούν 650. Η «δημιουργική στατιστική» και οι διακηρύξεις περί «θωρακισμένου συστήματος Υγείας», από τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση, καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα.
ΤΩΡΑ η κυβέρνηση πρέπει να εξοπλίσει με μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής το υγειονομικό προσωπικό. Προς το παρόν βέβαια το υπουργείο Υγείας δεν δέχεται καν να συναντήσει και να συζητήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
ΤΩΡΑ λειτουργούν σχεδόν 350 ΜΕΘ σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας που ακόμα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, δεν έχουν επιταχτεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Κάτι για το οποίο ούτε να ψελλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ... Πάει κι αυτό για «μετά» μάλλον...
***
ΤΩΡΑ λείπουν χιλιάδες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό από τα νοσοκομεία που πρέπει άμεσα να προσληφθούν.
ΤΩΡΑ απαιτείται όλοι οι γιατροί, οι ιδιώτες, μαζί με τους τελειόφοιτους της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής, να ριχτούν στη μάχη για να σώσουν το λαό.
ΤΩΡΑ απαιτείται προστασία των εργαζομένων από το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, που βρίσκει την ευκαιρία να ξηλώσει ό,τι δικαίωμα έμεινε όρθιο από την επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου.
ΤΩΡΑ είναι η ώρα να αναδειχθεί η κρατική ευθύνη για την προστασία του συνόλου του λαού, χωρίς την οποία το κάλεσμα να πάρει ο καθένας ατομικά μέτρα προστασίας είναι κενό γράμμα.
ΤΩΡΑ πρέπει να μπει φρένο στην προσπάθεια κυβέρνησης, ΜΜΕ και αστικών κομμάτων, επικαλούμενοι την «ανευθυνότητα» και τις άσκοπες μετακινήσεις ορισμένων, να κρύψουν τη γύμνια του δημοσίου συστήματος Υγείας, τις ελλείψεις.
ΤΩΡΑ πρέπει να δυναμώσει παντού η φωνή που λέει ότι η ΥΓΕΙΑ δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα!
ΤΩΡΑ πρέπει να μπει τέλος στα δύο μέτρα και δύο σταθμά της κυβέρνησης, που από τη μία ανακοινώνει απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού, από την άλλη όμως κάνει τα στραβά μάτια στο συνωστισμό σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, που λειτουργούν χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, απλά γιατί δεν πρέπει να λείψει ούτε ευρώ από τους λογαριασμούς των μετόχων.
***
ΤΩΡΑ να γίνει στάση ζωής και αντιμετώπισης των δύσκολων συνθηκών η αλληλεγγύη, το «ένας για όλους και όλοι για έναν».
ΤΩΡΑ πρέπει να αναδειχθεί ότι το «μεγαλείο» του σημερινού, καπιταλιστικού συστήματος αποκαλύπτεται στους σκληρούς ανταγωνισμούς για το εμβόλιο και τη θεραπεία από τον κορονοϊό, που κριτήριο έχουν το ποιος θα πατεντάρει και θα καβατζώσει την κερδοφορία και όχι το πώς τελικά θα σωθούν οι λαοί από την πανδημία.
Δεν θα λογαριαστούμε μετά. Αν τώρα επικρατήσει η λογική «ας μπουν σε καραντίνα οι διεκδικήσεις και μετά την πανδημία βλέπουμε...», αύριο θα είναι πολύ αργά, πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για όλους εμάς που δεν θέλουμε ούτε να ξεχάσουμε, ούτε να συγχωρήσουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λογαριάστηκε 4,5 χρόνια. Αλλά όχι με το κεφάλαιο. Αυτό το υπηρέτησε. Λογαριάστηκε με το λαό και άνοιξε κι άλλους λογαριασμούς μαζί του. Δεν ξανάνοιξε τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει, ενίσχυσε την επιχειρηματική δράση στην Υγεία με την πολιτική του, δεν έκανε τις αναγκαίες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο και πριν από την πανδημία λειτουργούσε στο όριο...
Λογαριαζόμαστε όλοι για όλα ΤΩΡΑ. Και αυτοί που λένε ότι «τώρα δεν είναι ώρα για αυτά», αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν πως όταν λέμε ότι λογαριαζόμαστε με το σύστημα εννοούμε και τις πολιτικές δυνάμεις που προωθούν αυτή τη λογική.
Τα λόγια φτάνουν. Στην πράξη κρινόμαστε όλοι. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με πράξεις στέκονται δίπλα στην αγωνία και τα προβλήματα των εργαζομένων, διεκδικώντας, απαιτώντας, σπάζοντας τη σιγή ασυρμάτου που θέλει να επιβάλει το σύστημα.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ. ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ! ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ... ΟΧΙ ΜΕΤΑ...

Ρ.

Αντεργατικό όργιο




Ενα όργιο απολύσεων, αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, εργοδοτικών εκβιασμών και απειλών βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη σε χιλιάδες χώρους δουλειάς, στο έδαφος των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις από τον κορονοϊό.
Εχοντας τα χέρια λυμένα από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης, οι εργοδότες ανακοινώνουν στους εργαζόμενους μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στα ωράρια, στις συμβάσεις. Προχωρούν σε απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και εκβιάζουν για απλήρωτες υπερωρίες, αξιοποιώντας και την αναστολή ακόμα και αυτών των υποτυπωδών ελέγχων που έκανε μέχρι τώρα η Επιθεώρηση Εργασίας.
Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη μετά τις προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι και τόσο «έκτακτα», όπως παρουσιάζονται έως τώρα, και ότι θα επεκταθούν σε άγνωστο χρόνο, μέχρι να «ορθοποδήσει» η οικονομία μετά την πανδημία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει μία άλλη, ακόμα χειρότερη πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους, στο έδαφος των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα, κυρίως την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, οι οποίοι ενισχύονται τώρα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που μόνο έκτακτα δεν είναι, και στα χέρια της εργοδοσίας και του κράτους της αποδεικνύονται πολυεργαλείο για κάθε χρήση.
Το παράδειγμα με τις εκατοντάδες απολύσεις σε εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι αποκαλυπτικό. Εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία μέσα σε μία νύχτα, επειδή καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την προστασία τους από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης.
Αλλά και στους μόνιμους εργαζόμενους η εργοδοσία επιβάλλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία ή και αλλαγές στα ωράρια, που αν κάποιος αρνηθεί, θα βρεθεί την επομένη χωρίς δουλειά και το πιθανότερο χωρίς καν αποζημίωση, αφού η μη αποδοχή των νέων όρων που επιβάλλουν οι ΠΝΠ ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με παραίτηση.
Η κυβέρνηση, που ανακοινώνει τον έναν μετά τον άλλον τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και βάζει σε καραντίνα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, δίνει το ελεύθερο και αφήνει χωρίς κανέναν περιορισμό τους επιχειρηματικούς ομίλους να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις συνέπειες από τα μέτρα για τη διαχείριση της επιδημίας.
Οπως στην περίοδο της κρίσης, έτσι και τώρα, τα μέτρα που ανακοινώνει ισοδυναμούν με «μνημόνια» για τη στήριξη των ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη, με τα 800 ευρώ που διαφημίζει ως μέτρο στήριξης των εργαζομένων, εξαιρεί χιλιάδες με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ή ακόμα και εργαζόμενους που η εργοδοσία θα υποχρεώσει σε παραίτηση, παρακάμπτοντας τη διάτρητη «ρήτρα απολύσεων».
Η αντεργατική νομοθεσία, που ενισχύεται αυτήν την περίοδο, ήρθε για να μείνει. Αξιοποιεί την τεράστια ευελιξία, που ούτως ή άλλως απολάμβανε η εργοδοσία στη διαμόρφωση του χρόνου εργασίας και στην υπογραφή συμβάσεων πολλών ταχυτήτων, με νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλων.
Οταν πλέον περάσει η «έκτακτη» κατάσταση, το αποτέλεσμα θα είναι μία αγορά εργασίας περισσότερο ευέλικτη και πιο άγρια για τους εργαζόμενους, πιο «φιλική» όμως για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος, προκειμένου το κεφάλαιο να διαχειριστεί την επερχόμενη ύφεση στην οικονομία, για την οποία οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι θα εξελιχθεί σε νέα καπιταλιστική κρίση.
Από όπου κι αν το πιάσει κανείς, σε αυτό το σάπιο σύστημα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τη μια, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από την άλλη, δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά.
Το επιβεβαιώνει η κατάσταση στην Υγεία, όπου η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που μας έφερε μέχρι εδώ, αρνούμενη ακόμα και τώρα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμων στα νοσοκομεία, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα κ.ά., αφήνοντας εκτεθειμένους σε μεγάλο κίνδυνο τους ίδιους και το λαό.
Το επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες των σωματείων για τις συνθήκες δουλειάς σε χώρους όπου δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο αποσυμφόρησης ή άλλης προστασίας των εργαζομένων, την ώρα που ενισχύονται καθημερινά οι περιορισμοί στην κίνηση στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού.
Το επιβεβαιώνουν τέλος τα αντεργατικά μέτρα, που είναι η άλλη όψη των μέτρων στήριξης της εργοδοσίας από τις συνέπειες της επιδημίας. Το επιβεβαιώνουν οι εξοντωτικοί περιορισμοί στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ακόμα και στη συνδικαλιστική δράση, σε αντίθεση με την εργοδοσία που ξεσαλώνει ανεξέλεγκτη.
Απέναντι σε όλα αυτά, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να κρατήσει το στόμα κλειστό. Το παράδειγμα των υγειονομικών που πίσω από τις μάσκες δυναμώνουν τη φωνή τους, αλλά και των σωματείων, που με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές μπαίνουν μπροστά σε καταγγελίες και διεκδικήσεις, είναι το παράδειγμα για να μείνει δυνατός ο λαός σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η καραντίνα από ιατρική σκοπιά





Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της εντεινόμενης λήψης περιοριστικών μέτρων στη χώρα, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της κυβέρνησης για απαγόρευση των μετακινήσεων όλων των κατοίκων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Εύκολα θα αναλογιστεί κανείς ότι τέτοια μέτρα είναι, αν μη τι άλλο, αναγκαία απέναντι σε έναν τόσο «ύπουλο» και «επιθετικό» εχθρό. Ειδικά αν σκεφτεί ότι όλα σχεδόν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί της φορείς είναι τέτοιας φύσεως (καραντίνα, περιορισμοί στις συναθροίσεις, περιορισμοί στα ταξίδια, περιορισμοί στις μετακινήσεις κ.λπ.)...
Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Αρκούν τα τόσα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους ώστε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πανδημία; Δικαιολογούνται από ιατρικής σκοπιάς;
Να ξεκαθαρίσουμε: Τα όποια μέτρα ατομικής προστασίας και τα όποια περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του ιού είναι αποσπασματικά και ως εκ τούτου εν μέρει αποτελεσματικά. Το σίγουρο είναι πως από μόνα τους δεν αρκούν. Αν δεν αναλάβουν η κυβέρνηση και το κράτος τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία τότε θα θρηνήσουμε πολλά θύματα από ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
Κρίσιμα ερωτήματα πάνω στην ουσία του θέματος
Ας δούμε κάποια στοιχεία με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και διάφορες επιστημονικές πηγές που αναδεικνύουν την αντιπαράθεση που υπάρχει και εντός της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του ιού, τα οποία προφανώς αξιοποιούνται κριτικά:
1) Ολο και περισσότεροι επιστήμονες ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πανδημίας1. Τονίζουν δε ότι δεν υπάρχουν ούτε καν οι κατάλληλες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν το αντίθετο. Αυτό που η απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα περιοριστικά μέτρα και οι καραντίνες καταφέρνουν να κάνουν είναι η καθυστέρηση της μετάδοσης του ιού στο χώρο και το χρόνο και μόνο αυτό.
Ρωτάμε: Γιατί ακόμα και τώρα δεν προσλαμβάνονται άμεσα και σε μόνιμες θέσεις όλοι οι υγειονομικοί που απαιτούνται ώστε να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ; Γιατί δεν επιτάσσονται άμεσα όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι ιδιωτικές κλίνες, οι ιδιώτες γιατροί; Αυτά δεν είναι αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης και αντιμετώπισης; `Η μήπως κοστίζουν;
2) Επιστήμονες, ιατροί, επιδημιολόγοι από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε ανοιχτή επιστολή τους, τονίζουν την ανάγκη δραστικής στελέχωσης, οικονομικής αλλά και υλικοτεχνικής ενίσχυσης των μονάδων Υγείας, καθώς και μέτρων στήριξης, προστασίας και οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και γενικότερα2.
Ρωτάμε: Γιατί δεν εξασφαλίζεται επάρκεια σε μέτρα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και ιδίως στα νοσοκομεία; Αντί έστω και γι' αυτά τα μέτρα που μπορούν να παρθούν στο «παρά 5», γιατί στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ βγάζει κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι υγειονομικοί σε περίπτωση που τα μέσα ατομικής προστασίας δεν επαρκούν (π.χ. σε περίπτωση που δεν υπάρχουν γάντια οι υγειονομικοί θα πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς γάντια και απλά να πλύνουν πολύ καλά τα χέρια τους);3 Γιατί πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να ράψουν τις δικές τους μάσκες (βλέπε «Δρομοκαΐτειο») ή να τις πληρώσουν πανάκριβα εάν και όταν τις βρουν;
3) Ολο και περισσότεροι υγειονομικοί και νομικοί τονίζουν την ανάγκη λήψης των αναγκαίων και όχι υπέρμετρων περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε να υπάρχει και ο αντίστοιχος σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες4. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι τα μέτρα περιορισμού πρέπει να εφαρμόζονται προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας και όχι εναντίον τους.
Ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε ανοιχτό χώρο, αλλά σε δεκάδες εργασιακούς χώρους να «συναθροίζονται» πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, για να συνεχίσει να κερδίζει ο εργοδότης; Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να απαγορευτούν οι απολύσεις (στα έργα κι όχι στα λόγια). Εκτός εάν η κυβέρνηση τις θεωρεί μέτρο για την αντιμετώπιση του «συνωστισμού» στους εργασιακούς χώρους... Δεν είναι δυνατόν αντί να πολλαπλασιάζονται τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μη συνωστίζεται ο κόσμος, αυτά να μειώνονται. Ο κορυφαίος παραλογισμός (ή μήπως είναι πολιτική απόφαση;) φαίνεται στην άρση της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, πέραν της μελλοντικής εφαρμογής του μέτρου στη μετα-Covid19 εποχή... Την ίδια στιγμή, ενώ 42.000 επιπλέον εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους από τις αρχές Μάρτη, δεν είναι στους λόγους μετακίνησης η ελεύθερη κυκλοφορία ενός μέλους ΔΣ σωματείου.
4) Γιατί αυτά τα μέτρα περιορισμού δεν συνοδεύονται από αντίστοιχους προληπτικούς ελέγχους, καθετοποιημένους μέσα στην κοινότητα;
Ακόμα και η πείρα από καπιταλιστικές χώρες δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η Κίνα έχτισε ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία εντός ολίγων ημερών για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, επιστήμονες από τη Γερμανία (η οποία παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει πολύ μικρό αριθμό θανάτων από τον ιό) τονίζουν ότι το βασικό μέτρο πρόληψης - συμπληρωματικά προς τα περιοριστικά μέτρα - είναι η έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαζικής εφαρμογής διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό5. Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από τη Νότια Κορέα, η οποία μάλιστα κατάφερε να περιορίσει σημαντικά ακόμη και τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ρωτάμε: Γιατί τα τεστ για τον ιό γίνονται με όλο και αυστηρότερα κριτήρια; Μήπως λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων; Γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να τα κάνει; Γιατί δεν επανδρώνονται τώρα τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με βάση τις πραγματικές τους ελλείψεις;
Αποθέωση της ατομικής ευθύνης
Στη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε, η ατομική ευθύνη εκθειάζεται ως η μοναδική λύση απέναντι σε ένα συλλογικό πρόβλημα, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την αδυναμία μας να αμυνθούμε απέναντι στην πανδημία μένουν στο απυρόβλητο, «νίπτουν τας χείρας» τους και παίρνουν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Βγήκες από το σπίτι; Είσαι συνένοχος...
Η κυβέρνηση δεν έχει προμηθεύσει τα νοσοκομεία με γάντια, μάσκες, αναπνευστήρες, κλίνες ΜΕΘ; Δεν φταίει σε τίποτα...
Αφού σου είπαμε ...μη βγαίνεις από το σπίτι!
Οπως τονίζουν λοιπόν οι αρμόδιοι, «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του!». Ο Μεσαίωνας σε όλο του το μεγαλείο!
ΥΓ: Ενας από τους υπουργούς για να δικαιολογήσει αυτές τις αποφάσεις επικαλέστηκε το βιβλίο του Αλμπέρ Καμί «Η Πανούκλα», ένα μνημειώδες έργο ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο. Δεν ξέρουμε αν το έχει διαβάσει... Πάντως, στο τέλος ο Καμί γράφει: «Η μαρτυρία όσων χρειάστηκε να πράξουν και αναμφίβολα όφειλαν και πάλι να πράξουν ενάντια στον τρόμο και στα αδυσώπητα όπλα του, παρά τους προσωπικούς τους σπαραγμούς, όλοι οι άνθρωποι που μη μπορώντας να είναι άγιοι και αρνούμενοι να αποδεχτούν τις μάστιγες, προσπαθούν ωστόσο να είναι γιατροί».
Παραπομπές
1. Effectiveness of travel bans -- readily used during infectious disease outbreaks -- mostly unknown, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200213175923.htm
2. Achieving A Fair and Effective COVID-19 Response: An Open Letter to Vice-President Mike Pence, and Other Federal, State and Local Leaders from Public Health and Legal Experts in the United States, https://law.yale.edu/sites/default/files/area/center/ghjp/documents/final_covid-19_letter_from_public_health_and_legal_experts.pdf
3. Οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων, https://eody.gov.gr/odigies-gia-ti-chrisi-toy-exoplismoy-atomikis-prostasias-se-periptosi-elleipseon/
4. Covid-19 - The Law and Limits of Quarantine, Wendy E. Parmet, J.D., and Michael S. Sinha, M.D., J.D., M.P.H., https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2004211?query=featured_home
5. Experts: Rapid Testing Helps Explain Few German Virus Deaths By The Associated Press, https://www.nytimes.com/aponline/2020/03/09/world/europe/ap-eu-virus-outbreak-germany.html

Αιμίλιος ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ
Ειδικευόμενος Παθολόγος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ

TOP READ