16 Μαΐ 2014

Οι κυριότερες συγκρούσεις του 1946 στην περιοχή των Αγράφων

 Οι κυριότερες συγκρούσεις του 1946 στην περιοχή των Αγράφων

Οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις του Εμφυλίου στην περιοχή των Αγράφων άρχισαν στα τέλη του Απρίλη του 1946. Οι συγκρούσεις αυτές από την πλευρά των ανταρτών στηρίζονταν κυρίως στο στοιχείο του αιφνιδιασμού και απέβλεπαν στην εξασφάλιση όπλων από τις μοναρχικές δυνάμεις που διέθεταν άφθονα. Οι συγκρούσεις του 1946 αφορούν κατά κύριο λόγω τις πρώτες ΟΕΚΑ ( Ομάδες Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών) των Αγράφων και τις διάφορες μοναρχοφασιστικές παρακρατικές συμμορίες, τη χωροφυλακή και μικρά στρατιωτικά αποσπάσματα. Από τις μάχες αυτές ενισχύθηκε στο σύνολό του το πολεμικό υλικό των ανταρτών καθώς επίσης αυξήθηκε και ο αριθμός τους. Οι κυριότερες συγκρούσεις του 1946 είναι οι παρακάτω:


  • 2-3 Μαΐου: Η ανταρτομάδα του Λέοντα κάνει εμφανίσεις στα χωριά Μπόσκλαβο, Τιτάι και Βλάσδο. Εκεί συγκρούεται με ένοπλες παρακρατικές συμμορίες με ανεξακρίβωτες απώλειες.

  • 5 Μαΐου: Στην περιοχή της Απιδιάς συγκροτείται επταμελής ανταρτομάδα με επικεφαλής της τον Κεραυνό. Σε μερικές ημέρες η ομάδα ενώνεται με την ΟΕΚΑ Μπελή και στις 11 του ίδιου μήνα διαλύει απόσπασμα Χωροφυλακής 40 ανδρών, στην τοποθεσία Ψηλό Κοτρώνι Καίτσας. Σκοτώνονται 15 χωροφύλακες.

  • 14 Ιουνίου: Στο χωριό Παλιούρι επιδράμει η συμμορία Βουρλάκη και λεηλατεί σπίτια μελών του ΕΑΜ. Βασανίζονται αγωνιστές και δημοκρατικοί πολίτες. Ένας χωρικός ξεφεύγει του μπλόκου και ειδοποιεί τους αντάρτες. Η ΟΕΚΑ του Λέοντα κινητοποιείται από τα γύρω υψώματα και επιτίθεται στους παρακρατικούς. Σκοτώνονται 3 παρακρατικοί και οι υπόλοιποι τρέπονται σε φυγή. 

  • 18 Ιουνίου: Ανταρτομάδα συνεπλάκη στο χωριό Βελέσι με 15 χωροφύλακες. Σκοτώθηκε ένας εξ αυτών και υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. 

  • 20 Ιουνίου: Μια ομάδα από 15 αντάρτες συγκρούεται με 80 χωροφύλακες και παρακρατικούς στο χωριό Βουνέσι. Σκοτώνονται 2 παρακρατικοί και τραυματίζονται 2 χωροφύλακες. 

  • 20-22 Ιουνίου: Στο χωριό Βάλτος στον κάμπο της Καρδίτσας, η ανταρτομάδα που κρύβονταν εκεί, ύστερα από μερικές μικρές συγκρούσεις που είχε με αποσπάσματα χωροφυλακής και εθνοφυλακής, αναγκάζεται να συμπτυχθεί στα ριζά Απιδιάς- Θραψιμίου. Η ΟΕΚΑ αυτή ενώθηκε με την ομάδα του Κεραυνού κι αποτέλεσαν ενιαίο συγκρότημα, με διοικητή τον Κώστα Καφαντάρη (Νικηταρά). 

  • 25 Ιουνίου: Η ΟΕΚΑ Μπελή μετά από 3 ήμερη περιπολία του χώρου Απιδιάς και νικηφόρες μικροσυμπλοκές επιστρέφει στον χώρο ευθύνης της την περιοχή Καίτσα-Γιαννιτσού. 

  • 30 Ιουνίου: Η αντάρτικη διμοιρία του Αρχηγείου Αγράφων επιτίθεται στο σταθμό Χωροφυλακής Καστανιάς Καρδίτσας. Αποτέλεσμα της μάχης είναι ένας χωροφύλακας νεκρός, ένας τραυματίας και πέντε αιχμάλωτοι. Από τους αντάρτες τραυματίζεται ελαφρά ο Νίκος Χατζηπαναγής. Καταλαμβάνονται: 1 οπλοπολυβόλο, 2 τόμσον, 4 τυφέκια και ανάλογα πυρομαχικά. 

  • 10 Ιουλίου: Τρεις αντάρτες που περνούν από το χωριό Παλίοκαστρο Καρδίτσας συγκρούονται με μοναρχοφασιστική συμμορία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας παρακρατικός.

  • 15 Ιουλίου: Η ΟΕΚΑ Νικηταρά και άλλες ανταρτομάδες συνεπλάκησαν με αποσπάσματα χωροφυλάκων και εθνοφυλάκων στον Κλειτσό, Τριφύλλα και Καροπλέσι Ευρυτανίας. Απώλειες άγνωστες.

  • 16 Ιουλίου: Στο χωριό Βλοχός, μια μικρή ανταρτομάδα κυκλώνεται από αποσπάσματα χωροφυλάκων και στρατού. Επακολουθεί συμπλοκή και οι αντάρτες καταφέρνουν να ξεφύγουν με μόνο δύο τραυματίες. 

  • 18 Ιουλίου: Δεκαμελής ομάδα παλαιμάχων του Αρχηγείου Αγράφων αιχμαλωτίζει στη γέφυρα Τσούκας- Βουνεσίου Καρδίτσας δύο χωροφύλακες. 

  • 19 Ιουλίου: Μια ανταρτομάδα του Βάλτου Καρδίτσας δίνει σκληρή μάχη με αποσπάσματα χωροφυλάκων και στρατού στην περιοχή των χωριών Βάναρι και Βελέσι. Η μα΄χη κρατά 2 ώρες. Σοβαρές είναι οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. 

  • 27 Ιουλίου: Μια ομάδα ανταρτών του δυτικού συγκροτήματος Αγράφων μπήκε στο χωριό Φανάρι και μετά από μικρή συμπλοκή αφόπλισε τον τοπικό σταθμό Χωροφυλακής. Οι αντάρτες πήραν λάφυρα 4 τόμσον και 800 σφαίρες, άρβυλα και ιματισμό. 

  • 28 Ιουλίου: Δύναμη χωροφυλακής 35 ατόμων εισέρχεται στο χωριό Φανάρι και πραγματοποιεί συλλήψεις πολιτών. Οι χωροφύλακες θα συγκρουστούν με ομάδα ανταρτών με ανεξακρίβωτες απώλειες. 

  • Αρχές Αυγούστου: Συμπλοκές πραγματοποιούνται μεταξύ αποσπασμάτων Χωροφυλακής, στρατού και ανταρτών στις περιοχές Σμόκοβο, Λουτρό, Παλιόκαστρο, Ρούσο, Μπόσκλαβο, Φανάρι και Πετρίλια. Απώλειες ανεξακρίβωτες.

  • 13 Αυγούστου: Τμήμα του Αρχηγείου Αγράφων αποτελούμενο από 45 αντάρτες χτύπησε στο ύψωμα Αφορισμένη δύναμη 55 χωροφυλάκων και παρακρατικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 και να αιχμαλωτισθούν 6. Καταλαμβάνεται οπλισμός και ιματισμός. 

Πειραιάς: Μώραλης και Μαρινάκης χρησιμοποιούν μαθητές για προεκλογική προπαγάνδα (Καταγγελία)

 Πειραιάς: Μώραλης και Μαρινάκης χρησιμοποιούν μαθητές για προεκλογική προπαγάνδα (Καταγγελία)


Τη χρησιμοποίηση των μαθητών για την προπαγάνδα των Μώραλη - Μαρινάκη καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πολιτικά, ηθικά και παιδαγωγικά απαράδεκτη.
Η καταγγελία, με τίτλο «Αυτό είναι το ευ αγωνίζεσθαι», αναφέρει τα εξής:
 «Την Τετάρτη 14 Μάη 2014 η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία κάλεσε τα σχολεία και τους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" για την υποτιθέμενη αθλητική ημερίδα "ευ αγωνίζεσθαι". Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Η όλη διοργάνωση όμως χρησιμοποιήθηκε για την προπαγανδιστική καμπάνια του υποψήφιου δημάρχου κ. Μώραλη με τον πιο επαίσχυντο και πολιτικά χονδροειδέστατο τρόπο. Μοίρασαν καπέλα στους μαθητές με το όνομα του συνδυασμού του, νερό στα παιδιά από κιόσκι που είχε στηθεί στο χώρο με το όνομα και το σήμα του συνδυασμού, ενώ κι ο "αρχιτέκτονας" της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης κ. Μαρινάκης, πρόεδρος του Ολυμπιακού, γνωστός εφοπλιστής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, απεύθυνε και χαιρετισμό! Οι κ. Μώραλης και Μαρινάκης συμπεριφέρονται λοιπόν όπως έχουν μάθει: Σαν ιδιοκτήτες!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά:
  • Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη δημοτική παράταξη για την πολιτικά, ηθικά και παιδαγωγικά απαράδεκτη ενέργειά της.
  • Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, ενός κρατικού θεσμού, που έδρασαν σαν παραμάγαζο του κ. Μώραλη και του εφοπλιστή κ. Μαρινάκη.
  • Καταγγέλλουμε την ΕΟΑ που, αντί να διαδίδει το μαζικό αθλητισμό, προωθεί την άλωσή του από επιχειρηματικά συμφέροντα και με αντιδραστικές πολιτικές στοχεύσεις.
Kαταγγέλλουμε επίσης την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που επέτρεψε αυτή τη χυδαία εκμετάλλευση και, αντί ν’ αναλάβει τις ευθύνες του, είχε το θράσος να επιρρίψει ευθύνες για τη συμμετοχή των μαθητών στους Συλλόγους Διδασκόντων! Πόσο μάλλον όταν είναι γνωστό ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει δημόσια υποστηριχτής του κ. Μώραλη. Δικαίωμά του. Όμως τα σχολεία δεν είναι το τσιφλίκι του, οι μαθητές και οι γονείς τους δεν είναι "πελάτες" του!
Σε τελευταία ανάλυση αποδεικνύεται ότι, όταν η κυβέρνηση προπαγανδίζει το "έξω τα κόμματα και η πολιτική από τα σχολεία", στην πραγματικότητα θέλει να βγάλει από τα σχολεία τις ιδέες του αγώνα και να βάλει -να εδραιώσει- "ιδέες" του κέρδους και της υποταγής».

ΛΑ.ΣΥ.-ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ



 Υποψήφιος Δήμαρχος
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ

1. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
1. ΒΑΛΑΣΣΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ) του ΕΥΓΕΝΙΟΥ
3. ΚΑΡΔΑΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ
1. ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ – ΣΟΦΙΑ του ΛΕΩΝΙΔΑ
2. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΚΑΡΔΑΜΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
4. ΜΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ-ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ του ΑΓΓΕΛΟΥ
5. ΠΙΕΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
6. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
7. ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
8. ΦΑΓΟΓΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
3. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΗΣ
1. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
4. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΣΠΕΡΙΩΝ
1. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ του ΘΩΜΑ
2. ΓΟΥΛΗ – ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΟΝΤΑΛΙΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΛΕΝΙΝ
4. ΚΟΣΚΙΝΑ ΕΛΕΝΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
5. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΣ ΘΩΜΑΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6. ΜΠΙΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
5. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΙΝΑΛΙΟΥ
1. ΒΕΔΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
2. ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΑΝΘΗ) του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
4. ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
5. ΤΣΕΝΕΜΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
6. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ
1. ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΣΩΚΡΑΤΗ
2. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΧΡΥΣΕΥΓΕΝΗ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
7. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
1. ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ
2. ΑΡΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ (ΈΦΗ) του ΓΑΒΡΙΗΛ
3. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (ΤΣΑΓΙΟΥ) του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΒΛΑΧΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
7. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
8. ΓΚΟΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
9. ΓΚΟΥΜΑΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ
10. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
11. ΓΡΙΒΑ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
12. ΔΑΦΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
13. ΙΓΓΛΕΖΗ ΕΥΦΗΜΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
14. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
15. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
16. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
17. ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
18. ΚΡΑΣΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
19. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΒΥΡΩΝΟΣ
20. ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ-ΜΑΡΙΝΟΣ (ΧΑΡΗΣ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
21. ΜΕΚΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΗΛΙΑ
22. ΜΙΧΑΛΑΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
23. ΜΠΑΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ
24. ΜΠΟΥΧΑΓΙΑΡ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
25. ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
26. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ-ΡΟΛΑΝΔΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
27. ΠΑΝΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
28. ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
29. ΠΡΕΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
30. ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
31. ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
32. ΣΓΟΥΡΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (ΜΑΓΔΑ) του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
33. ΤΣΙΡΙΜΙΑΓΓΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
34. ΧΥΤΗΡΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
8. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ
1. ΒΑΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
2. ΖΕΡΒΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
9. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΘΕΟΦΙΛΟΥ
2. ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΑΝΤΑ ΕΛΕΝΗ (ΡΟΥΣΟΥ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4. ΚΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του ΙΩΑΝΝΗ
5. ΠΕΛΑΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΣΑΜΟΪΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
10. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
11. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ
1. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2.- ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ-
3. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
4. ΚΟΛΟΤΟΥΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΗΛΙΑ
5. ΠΑΪΠΕΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ

12. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΘΩΝΩΝ
1. ΑΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2. ΚΑΣΙΜΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
13. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ
1. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΛΟΥΒΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ
3. ΝΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
14. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΡΕΛΙΩΝ
1. ΑΡΜΕΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΑΡΜΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
3. ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΜΠΙΖΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
6. ΠΗΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
15. ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΑΙΑΚΩΝ
1. ΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΛΕΞΙΟΥ
3. ΓΙΣΔΑΚΗ ΕΥΔΟΚΙΑ του ΙΑΚΩΒΟΥ
4. ΓΙΣΔΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του ΑΡΣΕΝΙΟΥ
5. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΠΡΙΦΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
1. Δημοτική Κοινότητα Αγίου Ιωάννου
1. ΓΚΡΕΜΟΥ ΑΡΤΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ
3. ΧΥΤΗΡΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. Δημοτική Κοινότητα Αγίου Ματθαίου
1. ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΧΡΗΣΤΟΥ
4. ΒΡΥΩΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΑΓΙΟΥ) του ΧΡΗΣΤΟΥ
5. ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ
6. ΣΕΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. Δημοτική Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα
1. ΚΟΥΦΟΓΕΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του ΠΑΥΛΟΥ
2. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΣ ΜΑΡΚΟΣ του ΘΩΜΑ
3. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΠΟΥΛΙΑΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΙΩΑΝΝΗ
5. ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
6. ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. Δημοτική Κοινότητα Αλεπούς
1. ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
3. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
4. ΛΑΤΣΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
5. ΤΣΙΡΙΓΓΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
6. ΦΑΓΟΓΕΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
5. Δημοτική Κοινότητα Άνω Κορακιάνας
1. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
6. Δημοτική Κοινότητα Αργυράδων
1. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
3. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
4. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΘΗΝΑ του ΑΝΔΡΕΑ
5. ΜΗΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΙΜΙΛΙΟΥ
6. ΝΙΚΟΜΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
7. Δημοτική Κοινότητα Αυλιωτών
1. ΚΟΥΤΙΒΗ ΜΑΡΙΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
2. ΚΡΟΚΙΔΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΠΑΤΕΡΙΤΣΗΣ) του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
4. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
5. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
6. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
8. Δημοτική Κοινότητα Άφρας
1. ΚΑΝΑΤΣΕΛΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ-ΛΟΥΚΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
3. ΡΙΓΓΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4. ΣΓΟΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
9. Δημοτική Κοινότητα Βιρού
1. ΖΕΡΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΡΟΣΙΛΟΒΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ
3. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΟΦΙΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
4. ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΛΙΖΑ) του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
10. Δημοτική Κοινότητα Γαστουρίου
1. ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΓΑΛΑΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ
3. ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
11. Δημοτική Κοινότητα Ερεικούσσης
1. ΑΡΓΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΚΑΤΕΧΗ ΜΑΡΘΑ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
3. ΚΑΤΕΧΗΣ ΜΑΡΚΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
12. Δημοτική Κοινότητα Καναλίου
1. ΒΡΥΩΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΤΗ ΕΛΕΝΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
3. ΚΑΝΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
4. ΚΟΤΣΗ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
5. ΜΕΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
13. Δημοτική Κοινότητα Καρουσάδων
1. ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΡΟΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΜΠΙΣΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
14. Δημοτική Κοινότητα Κάτω Γαρούνας
1. ΒΑΡΟΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΣΙΓΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
4. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
15. Δημοτική Κοινότητα Κάτω Κορακιάνας
1. ΒΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΓΙΑΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3. ΚΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΜΙΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ του ΑΝΔΡΕΑ
5. ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΑΓΓΕΛΟΥ
6. ΠΑΓΙΑΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
16. Δημοτική Κοινότητα Κερκυραίων
1. ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
2. ΓΙΑΓΚΑ ΖΩΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3. ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
4. ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5. ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ- ΑΣΠΙΩΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
6. ΜΗΛΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
7. ΜΙΚΑΛΕΦ ΙΩΑΝΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
8. ΜΠΑΤΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
9. ΜΠΟΥΧΑΓΙΑΡ ΣΟΦΙΑ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ
10. ΣΚΕΜΠΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ
11. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
12. ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
17. Δημοτική Κοινότητα Κυνοπιαστών
1. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
2. ΑΡΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΘΕΑΝΩ-ΑΝΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
5. ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
18. Δημοτική Κοινότητα Λευκίμμης
1. ΒΛΑΣΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ
2. ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΓΑΤΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΚΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
5. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
6. ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΛΟΥΚΑ
19. Δημοτική Κοινότητα Λιαπάδων
1. ΑΓΑΘΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΓΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΠΑΓΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
20. Δημοτική Κοινότητα Μαγουλάδων
1. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ του ΙΩΑΝΝΗ
2. ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΚΟΥΛΑ ΑΣΠΑΣΙΑ-ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΚΡΟΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
21. Δημοτική Κοινότητα Μαθρακίου
1. ΚΑΤΕΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ –ΜΑΡΙΑ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΚΑΤΕΧΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΚΑΤΕΧΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
4. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
22. Δημοτική Κοινότητα Μοραΐτικων
1. ΑΝΘΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ


2. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
3. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
4. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
5. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

23. Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου
1. ΒΑΡΕΛΗ – ΒΛΑΣΣΗ ΑΛΙΚΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΒΑΡΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΒΑΡΣΑΚΗΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΚΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
5. ΜΠΑΣΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
6. ΣΑΜΟΪΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
24. Δημοτική Κοινότητα Οθωνών
1. ΚΑΤΕΧΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
2. ΚΕΝΤΡΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
3. ΜΑΝΕΣΗ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
25. Δημοτική Κοινότητα Περιβολίου
1. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
2. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
3. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
4. ΚΥΠΡΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
5. ΜΙΑΡΗ ΟΛΓΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
6. ΜΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
26. Δημοτική Κοινότητα Σιναράδων
1. ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΒΕΡΓΗ ΜΙΣΕΛ-ΑΝΤΖΕΛΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
4. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
5. ΠΗΓΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΙΩΣΗΦ
6. ΠΗΓΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ
27. Δημοτική Κοινότητα Χλομού
1. ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΔΗΜΕΓΓΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΖΩΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (ΜΑΖΗ) του ΠΑΥΛΟΥ
4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
5. ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6. ΠΑΛΗΚΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ
1. Τοπική Κοινότητα Αγίου Αθανασίου
1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
2. ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- ΑΡΗΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
2. Τοπική Κοινότητα Αγίου Μάρκου
1. ΑΛΕΞΑΚΗ ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΒΡΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3. ΘΕΟΔΟΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΜΠΑΛΛΑ ΜΑΡΙΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου
1. ΒΑΓΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΜΑΡΚΟΥ
2. ΔΟΥΚΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΚΑΛΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
4. ΡΕΒΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. Τοπική Κοινότητα Αγίου Προκοπίου
1. ΤΡΑΝΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΛΠΙΔΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
5. Τοπική Κοινότητα Αγίων Δέκα
1. ΜΠΛΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
2. ΠΟΥΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ-ΑΛΕΞΙΟΥ
3. ΣΑΒΒΑΤΗ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
4. ΣΑΒΒΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
6. Τοπική Κοινότητα Αγίων Δούλων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
2. ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
7. Τοπική Κοινότητα Αγραφών
1. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΟΦΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ
8. Τοπική Κοινότητα Αγρού
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΓΚΑΣΙΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΩΜΑ
3. ΤΡΙΒΥΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΩΚΡΑΤΗ
4. ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
9. Τοπική Κοινότητα Αλειμματάδων
1. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΜΑΤΘΑΙΟΥ
10. Τοπική Κοινότητα Αντιπερνών
1. ΚΟΝΤΑΛΙΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
11. Τοπική Κοινότητα Άνω Γαρούνας
1. ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
12. Τοπική Κοινότητα Άνω Λευκίμμης
1. ΚΙΤΣΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΚΟΤΙΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΜΙΧΑΗΛ
13. Τοπική Κοινότητα Άνω Παυλιάνας
1. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. ΡΑΡΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΟΥΚΕΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΧΡΗΣΤΟΥ
14. Τοπική Κοινότητα Αρκαδάδων
1. ΤΣΩΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ- ΕΥΔΟΞΙΑ του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
15. Τοπική Κοινότητα Αρμενάδων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
16. Τοπική Κοινότητα Αφιώνος
1. ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ
17. Τοπική Κοινότητα Βαλανείου
1. ΚΕΦΑΛΩΝΙΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
18. Τοπική Κοινότητα Βαρυπατάδων
1. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΦΑΓΟΓΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
19. Τοπική Κοινότητα Βασιλατίκων
1. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
2. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
20. Τοπική Κοινότητα Βάτου
1. ΑΓΑΘΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ-ΙΟΡΔΑΝΟΥΛΑ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΑΡΜΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
21. Τοπική Κοινότητα Βελονάδων
1. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
3. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
4. ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
22. Τοπική Κοινότητα Βιταλάδων
1. ΒΑΡΕΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
2. ΒΑΡΕΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
3. ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΕΥΡΙΒΙΑΔΗ
4. ΒΛΑΣΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΑΝΔΡΕΑ
23. Τοπική Κοινότητα Βουνιατάδων
1. ΒΑΡΑΓΓΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΠΑΪΠΕΤΗ ΟΛΓΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
24. Τοπική Κοινότητα Γαρδελάδων
1. ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
25. Τοπική Κοινότητα Γιαννάδων
1. ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
3. ΚΥΖΙΡΙΔΟΥ – ΑΡΜΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ
4. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
26. Τοπική Κοινότητα Γιμαρίου
1. ΗΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
2. ΠΕΛΑΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
27. Τοπική Κοινότητα Δάφνης
1. ΜΑΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
2. ΜΕΣΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
28. Τοπική Κοινότητα Δουκάδων
1. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
3. ΜΙΑΜΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΜΟΥΜΟΥΡΗ ΟΛΓΑ του ΙΩΑΝΝΗ
29. Τοπική Κοινότητα Δροσάτου
1. ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΡΑΔΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
30. Τοπική Κοινότητα Εβροπούλων
1. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ του ΠΕΡΙΚΛΗ
2. ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΡΙΓΑΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

31. Τοπική Κοινότητα Επισκέψεως
1. ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
2. ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΛΕΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΜΑΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4. ΣΓΟΥΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
32. Τοπική Κοινότητα Ζυγού
1. ΓΙΣΔΑΚΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ του ΑΡΣΕΝΙΟΥ
33. Τοπική Κοινότητα Καβαλλουρίου
1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΑΡΟΥΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΚΩΣΤΕΛΛΕΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του ΘΩΜΑ
4. ΨΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΑΡΙΛΑΟΥ
34. Τοπική Κοινότητα Καββαδάδων
1. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ
3. ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
35. Τοπική Κοινότητα Καλαφατιώνων
1. ΚΟΝΤΟΣΤΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΛΑΓΚΑΔΙΤΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΛΕΚΚΑ ΕΛΕΝΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ
4. ΜΠΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΠΕΤΡΟΥ
36. Τοπική Κοινότητα Καμάρας
1. ΒΑΡΟΤΣΗ ΜΑΡΙΑ-ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΩΝΤΟΣ
37. Τοπική Κοινότητα Κανακάδων
1. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΜΙΧΑΗΛ
38. Τοπική Κοινότητα Κασσιόπης
1. ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
2. ΚΡΟΚΙΔΗ ΕΙΡΗΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΜΑΥΡΩΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΓΑΒΡΙΗΛ
4. ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
39. Τοπική Κοινότητα Καστελλάνων Γύρου
1. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΠΑΒΛΟΒ ΑΝΑ του ΓΚΕΟΡΓΚΙ
40. Τοπική Κοινότητα Καστελλάνων Μέσης
1. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ
41. Τοπική Κοινότητα Κάτω Παυλιάνας
1. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
2. ΛΕΪΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
42. Τοπική Κοινότητα Κληματιάς
1. ΛΑΜΠΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
43. Τοπική Κοινότητα Κοκκινίου
1. ΤΣΕΚΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
44. Τοπική Κοινότητα Κομπιτσίου
45. Τοπική Κοινότητα Κουραμάδων
1. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
2. ΣΓΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
46. Τοπική Κοινότητα Κουσπάδων
1. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΖΕΡΒΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΙΣΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΑΡΙΛΑΟΥ
4. ΚΟΝΤΖΙΑΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
47. Τοπική Κοινότητα Κρήνης
48. Τοπική Κοινότητα Λακώνων
1. ΜΙΧΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
2. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΙΩΑΝΝΗ
3. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
49. Τοπική Κοινότητα Λαυκίου
1. ΜΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ
50. Τοπική Κοινότητα Λουτσών
1. ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
51. Τοπική Κοινότητα Μακράδων
1. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΑΝΔΡΕΑ
52. Τοπική Κοινότητα Μαρμάρου
1. ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
53. Τοπική Κοινότητα Μεσαριάς
1. ΜΑΚΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΩΝΤΟΣ
2. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΚΟΣΜΑΣ του ΜΑΡΚΟΥ
54. Τοπική Κοινότητα Μπενιτσών
1. ΑΝΤΥΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΒΑΣΙΛΗ
3. ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΚΕΥΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
55. Τοπική Κοινότητα Νησακίου
1. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
56. Τοπική Κοινότητα Νυμφών
1. ΚΟΥΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΚΟΥΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΜΠΑΝΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΜΠΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
57. Τοπική Κοινότητα Ξανθάτων
1. ΚΟΥΔΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
2. ΤΣΕΝΕΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
58. Τοπική Κοινότητα Πάγων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗ ΕΛΕΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΘΕΟΦΑΝΗ
59. Τοπική Κοινότητα Πέλεκα
1. ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
60. Τοπική Κοινότητα Πεντατίου
1. ΜΕΡΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
2. ΜΕΡΙΑΝΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
61. Τοπική Κοινότητα Περιθείας
1. ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΣΩΤΗΡΙΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
3. ΧΕΙΡΔΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
62. Τοπική Κοινότητα Περουλάδων
1. ΑΥΛΩΝΙΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
2. ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΟΦΙΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΣΕΛΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
63. Τοπική Κοινότητα Πεταλείας
64. Τοπική Κοινότητα Πετριτής
1. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΕΥΓΕΝΙΟΥ
2. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
3. ΣΤΟΥΠΑ ΕΙΡΗΝΗ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
4. ΣΤΟΥΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΜΕΝΕΛΑΟΥ
65. Τοπική Κοινότητα Ραχτάδων
66. Τοπική Κοινότητα Σγουράδων
1. ΜΑΝΔΥΛΑ ΑΓΑΘΗ-ΧΡΥΣΑΝΘΗ του ΙΩΑΝΝΗ
67. Τοπική Κοινότητα Σιδαρίου
1. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
2. ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
3. ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΑΡΙΑ του ΑΛΟΪΖΙΟΥ
68. Τοπική Κοινότητα Σινιών
1. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
2. ΜΑΥΡΩΝΑ ΜΑΡΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ
69. Τοπική Κοινότητα Σκριπερού
1. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του ΕΥΓΕΝΙΟΥ
3. ΠΑΓΙΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΙΩΑΝΝΗ
70. Τοπική Κοινότητα Σπαρτύλα
1. ΖΕΡΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
2. ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΝΙΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3. ΠΡΙΦΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΠΙΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΣΕΡΒΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
71. Τοπική Κοινότητα Σταυρού
1. ΒΙΛΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ
2. ΛΟΥΒΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
3. ΜΑΚΡΗΣ ΑΙΜΗΛΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΡΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
72. Τοπική Κοινότητα Στρογγυλής
1. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΚΑΣΙΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ
3. ΛΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ- ΕΛΕΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
4. ΡΙΖΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
73. Τοπική Κοινότητα Σφακερών
74. Τοπική Κοινότητα Σωκρακίου
1. ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
2. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
75. Τοπική Κοινότητα Χλοματιανών
1. ΓΕΩΡΓΟΠΕΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
2. ΜΑΡΚΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
3. ΜΟΙΡΙΣΚΛΑΒΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΜΠΟΤΣΗ ΣΕΒΑΣΤΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
76. Τοπική Κοινότητα Χωροεπισκόπων
1. ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο


: ΤΖΕΝΗ ΣΚΕΜΠΡΗ *  

ΤΖΕΝΗ ΣΚΕΜΠΡΗ *
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες διαχρονικά καθορίζεται απ’ τις επιδιώξεις της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ποιες είναι οι διαπιστώσεις της ειδικής επιτροπής της Ε.Ε.
•    Αυξανόμενη εκμετάλλευση των γυναικών - Μεγάλες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών
•    Χαμηλή συμμετοχή μητέρων στην εργασία - Υπονόμευση του κράτους πρόνοιας στις χώρες της ΕΕ
•    Εξάπλωση των άτυπων συμβάσεων (νοσοκόμοι, φύλαξη ηλικιωμένων και βρεφών, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα)

Ποιος φταίει για την ανισότητα
         Η ΕΕ προβάλλει τη φεμινιστική άποψη «Για όλα φταίει η ανδροκρατία». Από το ζήτημα της ισότητας ως την κρίση και τον πόλεμο, δεν φταίει ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων, το σύστημα παραγωγής που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, το κράτος που επιδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των κοινωνικών δομών. Για όλα φταίει «η καταστροφή που προκαλούν οι άντρες» λέει αυτή η άποψη και κολακεύοντας το φύλλο μας συνεχίζει  «οι γυναίκες διαθέτουν πολύ καλύτερα προσόντα και αν μετείχαν στα κέντρα των αποφάσεων, όλα θα ήταν διαφορετικά». Αποκρύπτουν εσκεμμένα ότι η ανισότητα εξυπηρετεί κύρια τη μεγαλοεργοδοσία που θησαυρίζει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων γυναικών και ανδρών. Το κεφάλαιο χρειάζεται εργαζόμενους χαμηλών απαιτήσεων και μισθών όπως οι γυναίκες, για να μπορεί να συμπιέζει τους μισθούς. Η ανισότητα είναι κυρίως θέμα ταξικό.

Τα μέτρα που προτείνει η ΕΕ

•    Προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας. Είναι σκληρή εκμετάλλευση, εργασία χωρίς μισθό-ασφάλιση, με ένα πενιχρό επίδομα μαθητείας.
•    Κοινωφελής εργασία μέσω ΜΗΚΥΟ. Προγράμματα που ανακυκλώνουν τους ανέργους στις ΜΗΚΥΟ, σε υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το κράτος. Μέσω ΜΗΚΥΟ μεταφέροντα κοινωνικές υπηρεσίες από το κράτος στους ιδιώτες. Οι ΜΗΚΥΟ λαμβάνουν παχουλές επιδοτήσεις, ενώ οι άνεργοι ένα ελάχιστο επίδομα, χωρίς ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, και επίδομα ανεργίας όταν τελειώσει το πρόγραμμα.
•    Δια βίου μάθηση. Εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, με χρήματα από τον ΟΑΕΔ, επιδοτώντας  επιχειρήσεις, αντί των χιλιάδων ανέργων.
•    Προσιτές – ποιοτικές υπηρεσίες για παιδιά και εξαρτώμενα μέλη. Δηλαδή μέσω ΜΗΚΥΟ, οι γυναίκες να αναλάβουν το ρόλο των παιδικών σταθμών, και των άλλων ειδικών κέντρων για ανάπηρους και ηλικιωμένους. Και σ’ αυτά οι εργαζόμενες θεωρούνται ωφελούμενοι άνεργοι χωρίς δικαιώματα.
•    Τέλος μιλούν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τέτοιες είναι η ευελφάλεια (ευελιξία + ασφάλεια) ν’ αλλάζει η γυναίκα πολλές δουλειές και ειδικότητες, ενώ δε θα έχει σταθερό ωράριο, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και της οικογενειακής(!) της ζωής.

Συμπεράσματα
•    Πίσω από τις διακηρύξεις της ΕΕ για ισότητα, κρύβονται οι στόχοι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης.
•    Αφού υπέσκαψαν κοινωνικές δομές προστασίας των εξαρτωμένων μελών, ανακάλυψαν ότι η γυναίκα για να συνδυάσει οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, πρέπει να δουλεύει μειωμένες μέρες - ώρες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Το δημογραφικό σημαίνει λιγότεροι να είναι σε παραγωγική ηλικία, καταργούν την ευεργετική 5ετία για σύνταξη στις γυναίκες, για να έχουν μεγαλύτερη προσφορά εργατικού δυναμικού.
•    Οι τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας που είναι κερδοφόροι, ιδιωτικοποιούνται, επιβαρύνοντας τα νέα ζευγάρια και όλο το λαό.
•    Η επιδίωξη για γυναίκες στα κέντρα των αποφάσεων αφορά της γυναίκες της αστικής τάξης. Τη Θάτσερ, τη Μέρκελ, τη Μπακογιάννη, τη Νταϊφά. Εκείνες γίνονται πρωθυπουργοί, Πρέσβειρες καλής θέλησης, Πρόεδροι Ολυμπιακών αγώνων ή ποδοσφαιρικών ομάδων, κα. Η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας αντιθέτως παλεύει να βρει δουλειά, παιδικό σταθμό και να τα βγάλει πέρα.
•    Για όλες εμάς προτείνουν απασχόληση (μερική ή ευέλικτη) κι όχι εργασία με ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε πραγματική ισοτιμία

Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε σκλάβες στον 21ο αιώνα, δεν επιφυλάσσουμε αυτό το μέλλον στα παιδιά μας. Δε συμβιβαζόμαστε με τον εφιάλτη της ανεργίας και τον εργασιακό μεσαίωνα. Απαιτούμε ισοτιμία, που να λαμβάνει υπόψη τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η γυναίκα στην αναπαραγωγή.
Πρωτοστατούμε στην πάλη για:
•    Ειρήνη. Καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, κανένα παιδί μας, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
•    Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία. Προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμοί, ασφάλιση για εμάς, για τα παιδιά μας, για τους άνεργους και τους ανασφάλιστους, για όλους.
•    Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Σύγχρονη Παιδεία. Από τον Παιδικό Σταθμό ως το Πανεπιστήμιο.
•    Δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και τις Διακοπές. Ειδική μέριμνα σε παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ
•    Πρόληψη, Απεξάρτηση και Κοινωνική Επανένταξη. Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά. Και κυρίως
•    Δουλειά με δικαιώματα για όλους. Για μας και τα παιδιά μας, που τελειώνουν σχολές και μένουν άνεργα ή ξενιτεύονται.

Διεκδικούμε άλλο δρόμο Ανάπτυξης
 
        Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας διεκδικούμε άλλο δρόμο Ανάπτυξης, μακριά από τα δεσμά των μονοπωλίων και των τοκογλύφων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, με Κεντρικό Σχεδιασμό κι Εργατικό Έλεγχο. Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων δυναμώνουμε τα σωματεία μας, τις ομάδες της ΟΓΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, στηρίζουμε το κίνημα Ειρήνης, παλεύουμε ενάντια στα ναρκωτικά, δίνουμε ταξικό προσανατολισμό στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Και στις εκλογές δεν ψηφίζουμε φεμινιστικά, σύμφωνα με το φύλλο.

Ψηφίζουμε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης
         Ψηφίζουμε σύμφωνα με την πολιτική που συμφέρει τη λαϊκή οικογένεια. Ενιαία στέλνουμε μήνυμα και από την κάλπη των Ευρωεκλογών και από τις κάλπες των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, ότι είμαστε αποφασισμένοι να χειραφετηθούμε από την ΕΕ και τα μονοπώλια και να δώσουμε δύναμη στη φωνή της εργατικής τάξης, στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση. Γιατί μόνο το ΚΚΕ, είπε την αλήθεια για την ΕΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανταλλάξει την ψήφο μας, για υπουργεία και ύποπτες συνεργασίες. Γιατί η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ και η επιτυχία της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να δώσει ελπίδα και αυτοπεποίθηση στο κίνημα, να νιώσει ο λαός τη δύναμή του, να πάρει ώθηση για νέους νικηφόρους αγώνες. Στις 17 και τις 25 του Μάη, ψηφίζουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Εκείνους που όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοστάτησαν στους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που έδωσαν τον αγώνα μαζί με τους εμποροϋπάλληλους και τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ, που ξεσηκώθηκαν για το εποχιακό επίδομα ανεργίας, που απαίτησαν να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ. Ψηφίζουμε τους αγωνιστές που έδωσαν μάχες μέσα στα Σχολεία, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Εκείνους που συσπείρωσαν τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες ενάντια στην φοροληστεία. Εκείνους που σταθερά παλεύουν, ενάντια στα ναρκωτικά, τις αποκρατικοποιήσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Περιουσίας. Ψηφίζουμε τους υποψήφιους της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί δεν έλειψαν από κανέναν αγώνα, κι ακόμα έδωσαν βήμα στο Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο σε κάθε αγωνιζόμενο να ακουστεί, πρόβαλαν κάθε λαϊκό και τοπικό πρόβλημα, απέκρουσαν αντιλαϊκά μέτρα και από τη θέση της πλειοψηφίας θα μπορέσουν να κάνουν πολύ περισσότερα. Με αισιοδοξία ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και το Δήμο και ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, κάνοντας  την ανατροπή!   

* Είναι υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης (τοπικό συμβούλιο Δήμου Κέρκυρας)



Κόκκινη πόλη

Κόκκινη πόλη


   «Απ’ τη συνοικία τα λεωφορεία
γέμισαν φανέλες κι αναμμένα μάτια
Σμάρι οι οικοδόμοι μπρος στη δημαρχία
στις γωνιές η νύχτα γίνεται κομμάτια
   Κόκκινη πόλη μες στ’ αγιάζι
Βάλε τα ρούχα τα παλιά
Άρχισε να γλυκοχαράζει
στα λασπωμένα σου γιαπιά
   Απ’ τη συνοικία μέχρι το λιμάνι
πάνω στους σκυμμένους ώμους του εργάτη
αίμα και τσιμέντο γίνονται χαρμάνι
χτίζεται η ζωή μας, θάνατο γεμάτη
   Κόκκινη πόλη μες στ’ αγιάζι
Βάλε τα ρούχα τα παλιά
Άρχισε να γλυκοχαράζει
στα λασπωμένα σου γιαπιά»
       («Απ’ τη συνοικία», στίχοι Φώντα Λάδη, μουσική Μάνου Λοΐζου)



   Με άλλα λόγια, ως στήλη και ως άνθρωποι δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ούτε με τη  γκλαμουριά, ούτε με τη σκουριά. Ούτε με τα «μοντέρνα», ούτε με τα αενάως αναπαλαιωθέντα εκλογικά «διλήμματα».
   Επιμένουμε – και μάλιστα πεισμένοι όσο δεν παίρνει επ΄ αυτού - στα «κριτήρια ψήφου» (σ’ εκείνα τα… «παλιομοδίτικα») που ξεκινούν από τον «εργάτη» και καταλήγουν στο «δίκιο» του εργάτη. Οπως εμείς το καταλαβαίνουμε το δίκιο, φυσικά.
   Το δίκιο του εργάτη, του άνεργου - εργάτη, του λαού – εργάτη, το δίκιο του  στα γιαπιά και στα γραφεία, στα δημαρχεία και στα κυβερνεία. Αυτά είναι τα δικά μας «κριτήρια ψήφου» και στον Δήμο, και στην Περιφέρεια, και παντού.
   Καλό βόλι!

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τελεσίγραφο προς την αντιδραστική κυβέρνηση από το Ντονέτσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τελεσίγραφο προς την αντιδραστική κυβέρνηση από το Ντονέτσκ
Παζάρια για την Ενέργεια

Χτυπημένο όχημα των δυνάμεων του Κιέβου από τους πολιτοφύλακες στην περιοχή του Κραματόρσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Διορία μιας μέρας έδωσαν οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου για να αποχωρήσουν από την περιοχή και σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα υπάρξει βίαιη εκδίωξή τους. Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, όπου το 90% των κατοίκων στην πλειοψηφία τους ρωσόφωνοι υπερψήφισε την πρόταση ανεξαρτητοποίησης, η περιοχή ανακηρύχθηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία και οι αρχές της θεωρούν τις στρατιωτικές δυνάμεις δυνάμεις κατοχής.
Ενας από τους επικεφαλής των πολιτοφυλακών της περιοχής, ο υποδιοικητής Σεργκέι Ζντριλιούκ, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Ρία Νόβοστι», σημείωσε ότι «αν τα άρματα μάχης και οι δυνάμεις δεν απομακρυνθούν από τα όρια του Ντονέτσκ, υπάρχει διαταγή σε ομάδες σαμποτέρ να κάψουν τα πάντα». Προχτές το βράδυ σημειώθηκαν μάχες στα περίχωρα των πόλεων Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ ανάμεσα σε δυνάμεις στρατού πιστές στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των κατοίκων, ενώ χτες αναφέρθηκαν και θάνατοι αμάχων από πυρά της λεγόμενης Εθνικής Φρουράς, όπου μαζικά έχουν ενταχθεί τα τάγματα θανάτου του ναζιστικού «Δεξιού Τομέα».
Εκπρόσωποι της επαρχίας του Ντονέτσκ θυμίζουμε ότι μετά το δημοψήφισμα είχαν πει ότι θα ζητήσουν να ενωθεί με τη Ρωσία. Πάντως χτες ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η Ρωσία έχει λάβει αίτημα «να προσαρτήσει την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», απάντησε: «Δεν έχω ενημερωθεί ότι έχουμε λάβει κάποιο επίσημο αίτημα».
Και στη διπλανή επαρχία της Ανατολικής Ουκρανίας το Λουγκάνσκ, όπου η ανεξαρτησία στηρίχτηκε με 96%, οργανώνονται οι δυνάμεις αυτοάμυνας και ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου, ωστόσο οι αρχές αυτής της επαρχίας δεν έχουν δώσει τελεσίγραφο. Επίσης στην αυτοονομαζόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει τεθεί το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για την ένωση ή όχι με τη Ρωσία.
Κινήσεις για το ...θεαθήναι από την κυβέρνηση του Κιέβου
Από την πλευρά της η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει το διάλογο-φάρσα που έχει ξεκινήσει με αστικά κόμματα και πολιτικούς που στηρίζουν την εξουσία της, αλλά και με διπλωμάτες ιμπεριαλιστικών χωρών, ενώ έχει αποκλείσει ως «τρομοκράτες» τους εκπροσώπους των δύο περιοχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Και όλα αυτά προετοιμάζοντας την πραγματοποίηση των προεδρικών εκλογών στις 25 Μάη, την ημέρα των ευρωεκλογών.
Πάντως χτες ρωσόφωνοι που εναντιώνονται στη χούντα του Κιέβου, διαμαρτυρήθηκαν στο Βερολίνο στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης ενόψει των ευρωεκλογών, όπου ήταν ομιλήτρια, απαιτώντας να σταματήσει τη στήριξη της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου και των φασιστών που τη συναποτελούν.
Αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς θέλει το ΝΑΤΟ
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την υποτιθέμενη απειλή της Ρωσίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χτες ότι «οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών-μελών της συμμαχίας, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είναι "μη βιώσιμες", δεδομένης της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας».
«Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% σε πραγματικούς όρους ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια», τόνισε ο Α. Ράσμουσεν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας και συνέχισε «αντιθέτως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μειώσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά περισσότερο από 20% την ίδια περίοδο. Και οι μειώσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ηρθε η ώρα να σταματήσουν οι μειώσεις αυτές και να αντιστραφεί το ρεύμα», κατέληξε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Κελίν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του Οργανισμού αυτού σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζονται από την κυβέρνηση του Κιέβου.
Ο Κελίν πρόσθεσε ότι «οι πιθανότητες να ξεκινήσει εθνικός διάλογος στην Ουκρανία με στόχο να τερματιστεί η κρίση στη χώρα θα παραμείνουν μικρές, αν το Κίεβο συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα Ανατολικά».
Το ζήτημα της Ενέργειας συνεχώς στο προσκήνιο
Από το βήμα ενεργειακού φόρουμ που έγινε χτες στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε με νόημα ότι «όλοι οι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, πρέπει να είναι συνεπείς ως προς τον απλό κανόνα ότι οι προμήθειες πρέπει να πληρώνονται», προσθέτοντας ότι η Ενέργεια και η πολιτική πρέπει «να παραμένουν διαχωρισμένες». Απευθυνόμενος στη Δύση, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Θέλουμε προβλέψιμους κανόνες του παιγνιδιού (στην αγορά της Ενέργειας)... που να μην εξαρτώνται από διάφορα κέντρα και κάποιου είδους διακυβέρνηση».
Προχτές, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, εάν η κυβέρνηση του Κιέβου αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους του για το φυσικό αέριο και είναι ανοικτή σε αναθεώρηση της τιμής από τα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Φαίνεται ότι ένα νέο ραντεβού ΕΕ, Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου έχει κλειστεί για τις 19 Μάη στο Βερολίνο. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ έριξε το «καρφί» του ότι θεωρεί πως «η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου, ακόμη και να της χορηγηθεί έκπτωση». Το θέμα της Ενέργειας, αλλά και της συνολικής διασύνδεσης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και ρωσικών μονοπωλίων είναι ένα βασικό ζήτημα που δυσκολεύει τη συνεννόηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ για πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για τη στάση της στην Ουκρανία. Αυτή η απειλή επανέρχεται μπροστά στο «σταθμό» των προεδρικών εκλογών, που η Ρωσία κατηγορείται ότι εμποδίζει.

TOP READ