19 Δεκ 2012

Εκτελεσθέντες αγωνιστές του Εμφυλίου και της Κατοχής στο Μεσολόγγι


Εκτελεσθέντες αγωνιστές του Εμφυλίου και της Κατοχής στο Μεσολόγγι 

Το παράρτημα Μεσολογγίου φίλων κι απογόνων
των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα πλαίσια της εκδήλωσης της  Κυριακής 25-9-2011, αλλά και σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας κι απόδοσης της αρμόζουσας τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, δίνει στη δημοσιότητα μια πρώτη λίστα των πατριωτών που εκτελέστηκαν, κυρίως  στο πεδίο βολής της Αγριλιάς αλλά και στην Πύλη της ΕΞΟΔΟΥ. Είναι αυτοί που έπεσαν όρθιοι, γιατί πίστεψαν κι αγωνίστηκαν για μια καλύτερη ζωή, σε μια Ελλάδα αληθινά ελεύθερη,  ανεξάρτητη και δημοκρατική.
Η λίστα είναι ανοιχτή για συμπλήρωση ή τυχόν διορθώσεις και γι' αυτό καλούμε καθένα που γνωρίζει οτιδήποτε να το καταθέσει στο τηλέφωνο  6972929122   ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntinos68galanis@yahoo.gr
Κάθε πληροφορία, έντυπο ή φωτογραφία που αφορά τη μικρή σε διάρκεια ζωή των παρακάτω αναφερόμενων λαϊκών ηρώων θα είναι πολύτιμη.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Αλεξάς Παναγιώτης (Σταυραδελφός)  του Κωνσταντίνου, από το Αγρίνιο, ετών 24. Ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της  Επιτροπής Πόλης Αγρινίου του  ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της  λαϊκής αντίστασης στην τρομοκρατία και το όργιο των Χιτών και ταγματασφαλιτών στο Αγρίνιο. Προσπάθησε να «βγει» στο βουνό με το τμήμα Επαμεινώνδα. Εκτελέστηκε στις 31-1-1949.
Αλεξοπούλου Δέσπω του Δημητρίου από την Κόνισκα Τριχωνίδας ετών 22. Δραστήρια αντάρτισσα  του ΔΣΕ. Πιάστηκε αιχμάλωτη το 1949, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις  5-9-1949.
Αλεξόπουλος Παναγιώτης ή Κροκίδας του Αλεξίου, από το Αγρίνιο, ετών 34, εκτελέστηκε στις 7-9-1949.
Αυγουλής Κώστας του Πανταλέοντος, από το Αγρίνιο, ετών 34. Ήταν καπετάνιος τάγματος του 2/39 συντάγματος του ΕΛΑΣ. Είχε διατελέσει γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Αγρινίου του ΚΚΕ και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΑΜ.εκτελέστηκε  στις 1-4-1949
Γαλατάς Διονύσης, από το Παλαιοχώρι Ευρυτανίας, ετών 35, εκτελέστηκε στις 5-9-1949.
Δαβανέλος Χαράλαμπος του Αντωνίου, από την Αθήνα, ετών 19, εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
Δανιάς Παναγιώτης του Χρήστου, από την Ελατόβρυση Ναυπακτίας ετών 45, πιάστηκε αιχμάλωτος στο ΔΣΕ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε  στις 23-9-1949.
Διαμαντής Σπυρίδων του Κωνσταντίνου από τον Αστακό, ετών 30. πιάστηκε στη Σπερχιάδα με άλλους μαχητές του ΔΣΕ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
Θεοδωρόπουλος Σωτήρης του Ιωάννη από το Αγρίνιο, ετών 24. Στέλεχος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην έξοδο από το Αγρίνιο της ομάδας Επαμεινώνδα. Εκτελέστηκε στις 31-1-1949.
Καραλάζος Δημήτρης του Νικολάου, από την πέρδικα Κοζάνης, ετών 23, εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
Κατσούλης Σεραφείμ. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 22-1-1949.
Κοτσάφτης Πέτρος του Κωνσταντίνου, από το Λαμπίρι Τριχωνίδας, ετών 35, εκτελέστηκε στις 31-1-1949 .
Κουρκούτας Αναστάσιος του Κωνσταντίνου, από τον Προυσό Ευρυτανίας, ετών 27, εκτελέστηκε στις 13-6-1948.
Μπετχαβάς Γιώργος του Νικολάου (Τζουμέρκας), από το Αγρίνιο, ετών 25.Δραστήριος αντάρτης του ΕΛΑΣ και στέλεχος της λαϊκής αυτοάμυνας του Αγρινίου. Εκτελέστηκε στις 1-2-1949 .
Παλιούρας Δημήτρης του Ευθύμιου από το Αγρίνιο, ετών 26, στέλεχος της Λαϊκής Αυτοάμυνας. Εκτελέστηκε στις 31-1-1949.
Πατίλης Γρηγόρης του Κωνσταντίνου από την Περίστα Ναυπακτίας, ετών 30, εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
Σπανός Θεοφάνης του Μιχάλη από την Ελατόβρυση Ναυπακτίας ετών 44, εκτελέστηκε στις 23-6-1948.
Τρίφτης Ιωάννης του Θεοφάνη, από την Κυδωνιά  Ναυπακτίας, ετών 48, εκτελέστηκε στις 23-6-1948.
Χαμπόγλου Μιχάλης του Χαράλαμπου, από το Μεσολόγγι, εκτελέστηκε στις 13-9-1948.
Κατσαραίος (Καλαματιανός) Αντώνιος από την Κατοχή ετών 47 εκτελέστηκε στις 19-12-1946.
Καραΐσκος Ανδρέας του Δημητρίου από τη Γουριώτισσα. Υποδιοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Ξηρόμερου.
Ματαράγκας Σπύρος δικηγόρος από την Πρέβεζα. Αντάρτης του ΕΛΑΣ και περιφερειακό στέλεχος του ΕΑΜ στη Δυτική Ελλάδα. Επικεφαλής ομάδας  που προκειμένου να γλιτώσουν το όργιο τρομοκρατίας ξεκίνησαν από τον Πειραιά στις αρχές Σεπτέμβρη 1946 με προορισμό την ορεινή Ναυπακτία με σκοπό την ένταξη τους στις ομάδες καταδιωκόμενων. Πιάστηκε όλη η ομάδα κοντά στο χωριό Δερβέκιστα και καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο Μεσολογγίου. Μόνο ένας στρατοδίκης διαφώνησε λέγοντας «δεν μπορεί να κατηγορούνται άοπλοι Έλληνες και να δικάζονται ως Βούλγαροι». Εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
Μπουμπούλης Νώντας δάσκαλος, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, παλιός ΕΛΑΣίτης και στέλεχος του ΚΚΕ από την Κατούνα Ξηρομέρου. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα. Εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
Κατσιγιάννης Ντίνος του Σωτήρη, αγωνιστής του Αλβανικού Μετώπου από τους πρωτοπόρους αντάρτες του ΕΛΑΣ και μέλος του ΚΚΕ, από τον Παπαδάτο. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα. Εκτελέστηκε στο Μεσολόγγι στις 4-12-1948.
Κατσαμπίρης Κώστας, καθηγητής από την Πάτρα. Ήταν εξόριστος στην Ακροναυπλία. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα, εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
Περαντώνης Βασίλης ανθυπολοχαγός, παλιός ΕΛΑΣίτης από την Αράχοβα Ναυπακτίας. Εκτελέστηκε και αυτός με την υπόλοιπη ομάδα Ματαράγκα στις 4-12-1948.
Αργυρόπουλος, τηλεγραφητής στο επάγγελμα από τη Ροδοδάφνη Αιγίου. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα και εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
Μπαλτάς Τάκης από τον Προυσό Ευρυτανίας.
Παπαντωνίου Παναγιώτης (Τρομάρας) από την Αράχοβα Ναυπακτίας.
Κελεγκουρίδης Αθανάσιος του Γερασίμου ετών  23 από την Πάτρα, εκτελέστηκε στις 1-5-1944.
Νησίδης Ιωάννης του Κων/νου ετών  34  από την Πάτρα εκτελέστηκε στις 1-5-1944.
Νησίδης Νικόλαος του Κων/νου ετών 37 από την Πάτρα εκτελέστηκε στις 1-5-1944
Καμένος Γεώργιος ετών 19, φοιτητής από το Αγρίνιο, απαγχονίστηκε κοντά στην Πύλη της ΕΞΟΔΟΥ, σε κολόνα της ΔΕΗ, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το στρατολογικό γραφείο.


Koμμουνιστές στο απόσπασμα



 Αναρτήθηκε από Oberon  στις 

"Βίωσα τη λύσσα και το μίσος των αστυνομικών"


"Βίωσα τη λύσσα και το μίσος των αστυνομικών" 



"Δέχθηκα τηλεφώνημα από τη δουλειά μου -εργάζομαι σε ιδιωτική κλινική ακριβώς απέναντι από το Γενικό Κρατικό- ότι δύο με μπλουζάκια 'Χρυσή Αυγή', στην προσπάθειά τους να μπουν στην πορεία, έσπασαν την τζαμαρία της κλινικής. 
Βγαίνοντας από τη δουλειά δέχθηκα απρόκλητη επίθεση από άνδρα των ΜΑΤ, που με την πίσω πλευρά του γκλομπ με χτύπησε στο κεφάλι. Ο επόμενος αστυνομικός των ΜΑΤ μου έριξε μια κλωτσιά ενώ ήμουν πεσμένη κάτω. Τότε ένας άνδρας πέφτει πάνω μου να με σώσει και τον χτυπούν και αυτόν -αργότερα έμαθα πως του έσπασαν το χέρι. Μια άλλη γυναίκα φώναζε στα ΜΑΤ να σταματήσουν και οι αστυνομικοί της απάντησαν 'ναι, είμαστε χρυσαυγίτες και μας κρατάγατε εδώ από τις δύο η ώρα. 

Τώρα θα καταλάβετε'. Βίωσα τη λύσσα του αστυνομικού και το μίσος σε βάρος μιας γυναίκας, μητέρας, εργαζόμενης, συνδικαλίστριας".


Με τα λόγια αυτά περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η Γεωργία Ευθυμίου, η συνδικαλίστρια νοσηλεύτρια που τραυματίστηκε στο κεφάλι από άνδρα των ΜΑΤ την Κυριακή, λίγα μέτρα μακριά από την αντιφασιστική συγκέντρωση στη Νίκαια και ενώ εκείνη τη στιγμή δεν γινόταν κανένα επεισόδιο στον χώρο όπου δέχθηκε την επίθεση από τον αστυνομικό.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση της Κυριακής στη Νίκαια όμως σημαδεύτηκε και από την πολύωρη περικύκλωσή της από εκατοντάδες αστυνομικούς, που εντούτοις άνοιξαν τις γραμμές τους για να διαφύγει το μηχανάκι με δύο άνδρες με μπλούζες της Χρυσής Αυγής που νωρίτερα περνούσαν με ταχύτητα μέσα από τα μπλοκ της συγκέντρωσης, με αιχμηρά μάλιστα αντικείμενα στα χέρια, προσπαθώντας να χτυπήσουν όποιον μπορούσαν. Το περιστατικό καταγγέλθηκε, όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς, στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., από τον οποίο ακόμα περιμένει σχετική ενημέρωση.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, με τη σειρά του, ο Π. Κωνσταντίνου για τη συνεργασία αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή.

Ε.Ζ.

Λαϊκή Συσπείρωση προς Σπύρου: Από που και γιατί αγοράσατε 1000 γκραβούρες έναντι 12.000



 ΚείΛαϊκή Συσπείρωση προς Σπύρου: Από που και γιατί αγοράσατε 1000 γκραβούρες έναντι 12.000  




Συνέχεια στο θέμα που δημιουργήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την επιχείρηση να αποσιωπηθεί η υπόθεση της προμήθειας γκραβούρων αό την Περιφέρεια, δίνει η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση. 
Σε ερώτηση που κατέθεσε εν όψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέτει σειρά ερωτημάτων που προέκυψαν μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή Ενημέρωση για την προμήθεια ποσότητας γκραβούρων έναντι 12.000 ευρώ (!) με την ηγεσια της Περιφέρειας όχι μόνο να αρνείται να δώσει στοιχεία αλλά και να εξαφανίζει το φύλλο της εφημερίδας που είχε διανεμηθεί στην αίθουσα του συμβουλίου!
Στην ερώτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει: «Η Κερκυραϊκή εφημερίδα (Καθημερινή Ενημέρωση) το Σάββατο 01/12/12 είχε δημοσίευμα που αφορούσε την παραγγελία, από την Περιφερειακή Αρχή, 1000 γκραβούρων έναντι ενός υπέρογκου ποσού 12.000 ευρώ. Δημοσίευσε επίσης ότι υπήρξε άρνηση από την Περιφέρεια να της παραχωρηθούν στοιχεία. Σημειωτέον ότι τη μέρα εκείνη εξαφανίστηκαν από την αίθουσα συνεδριάσεων του Π.Σ. 40 φύλλα που είχαν σταλεί για τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Ε-νέργεια που είναι και απαράδεκτη και αντιδημοκρατική.
Ρωτάμε πόσο το πραγματικό κόστος των γκραβούρων, που διατέθηκαν αυτές, γιατί αρνηθήκατε την ενημέρωση στον δημοσιογράφο της Καθημερινής Ενημέρωση, και γιατί εξαφανίστηκαν τα φύλλα της εφημερίδας από την αίθουσα του Π.Σ.;»

Άλλες ερωτήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε μία ακόμα σειρά ερωτήσεων προς συζήτηση στη συνεδρίαση:
1) Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ είχε παρθεί απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ το έργο εκβά-θυνσης του δίαυλου Λευκάδας ύψους περίπου 23.000.000€.
Σε σχετική ερώτησή μας είχατε απαντήσει ότι στο έργο εντάσσεται και η αναπαλαίωση του φρουρίου της Αγίας Μαύρας. Όμως το έργο αυτό είναι αρχαιολογικού χαρακτήρα. Ασφαλώς και πρέπει να γίνει. Όμως έπρεπε να ενταχθεί στα έργα του υπουργείου πολιτισμού και από αυτό το υπουργείο  να χρηματοδοτηθεί και όχι να αφαιρούνται κονδύλια από το Περιφερειακό πρόγραμμα των Ιονίων Νήσων. Κονδύλια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε απαραίτητα έργα στην Λευκάδα π.χ αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά έργα, βελτίωση του οδικού δικτύου κλπ.
Τώρα πληροφορούμαστε ότι ιδιωτικοποιούνται 35 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης δίπλα στο δίαυλο, για την κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών, η οποία προφανώς θα δοθεί σε ιδιώτες.
Τα ερωτήματα είναι: 
-    Γιατί ιδιωτικοποιούνται 35 στρέμματα της λιμνοθάλασσας και σε ποιον δίνονται;
-    Η κατασκευή της νέας μαρίνας θα χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο κονδύλι για τον δίαυλο της Λευκάδας ή από άλλο;
-    Θα είναι έργο ΣΔΙΤ(Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και ποια η συμμετοχή του δημόσιου;

Υπάρχει απόφαση του πρώην Υπουργού Μεταφορών κ. Βορίδη, για την δημοπράτηση υπο-θαλάσσιας σήραγγας, για την ζεύξη Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας.
Το έργο προβλέπεται να γίνει με σύμβαση παραχώρησης δηλαδή θα δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία για να κατασκευαστεί αλλά και για να το εκμεταλλευτεί για πολλά χρόνια. Και το έργο αυτό θα καταστρέψει μέρος της λιμνοθάλασσας. Επιπλέον θα κάνει πανάκριβη την είσοδο στην Λευκά-δα γιατί η ιδιωτική εταιρεία θα επιδιώξει το μέγιστο κέρδος. Άρα θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι της Λευκάδας και των μικρότερων νησιών και οι επισκέπτες των νησιών αυτών. Η υπάρχουσα γέφυρα εξυπηρετεί και τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και μάλιστα δωρεάν. Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες και εσείς θεωρείται την δωρεάν πρόσβαση στην Λευκάδα, στο Μεγανήσι και τα άλλα νησιά ως υπερβολική πολυτέλεια και για αυτό παραχωρείται την πρό-σβαση στα νησιά για άγρια κερδοφορία σε βάρος των κατοίκων και των επισκεπτών σε ιδιωτι-κή εταιρεία.
Προφανώς όλους αυτούς τους σχεδιασμούς του Υπουργείου τους γνωρίζατε όταν εντάσσατε το έργο της διάνοιξης του Διαύλου της Λευκάδας και χαρίζατε 1,1εκ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία που τάχα θα έλεγχε τεχνικά το έργο…
Η διάνοιξη του Διαύλου, η αναπαλαίωση του φρουρίου της Αγ. Μαυράς, η υποθαλάσσια ζεύξη, η νέα Μαρίνα αποτελούν συνδυασμένη παρέμβαση με δημόσιο χρήμα για να κερδοφορήσουν μεγάλες εταιρείες σε βάρος του Λευκαδίτικου λαού.
Ρωτάμε:    
α) Τι θέση παίρνεται για την εξαγγελθείσα υποθαλάσσια ζεύξη Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας και την παραχώρηση της σε εταιρεία; 
β) Αν θα καταργηθεί η υπάρχουσα γέφυρα όταν και αν κατασκευαστεί η υποθαλάσσια ζεύξη;      

Όπως είναι γνωστό από το 2008 έχει γίνει κατολίσθηση στο Τεμπλόνι και έχει δημιουργηθεί μεγάλη καταβόθρα δίπλα από το σπίτι του κ. Σουριανού. Επίσης κοντά βρίσκονται και άλλα σπίτια και αποθήκες κατοίκων.
Η παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι τώρα (ρίχτηκαν μπάζα μέσα στην καταβόθρα) δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα αυτό συνεχίζεται με συχνές δονήσεις και κίνδυνο νέων κατολισθήσεων. Το σπίτι του κ. Σουριάνου παραμένει επισφαλές, όπως και διπλανά σπίτια και αποθήκες.
Κατά την γνώμη μας στην οικογένεια του κ. Σουριανού πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί σπίτι με ενοίκιο που θα πληρώνει η Περιφέρεια από το κονδύλι που είναι για τις φυσικές καταστροφές και στη συνέχεια να δοθεί σπίτι κατοικήσιμο από αυτά που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Κέρκυρας. Θεωρούμε επίσης ότι πρέπει να αποδοθεί στην οικογένεια Σουριανού το επίδομα των 25000 ευρώ που έχει ειδοποιηθεί ότι έχει εγκριθεί από την Πρόνοια.

ΚΚΕ: Τα ΜΜΕ που υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο, κατηγορούν εμάς!


ΚΚΕ: Τα ΜΜΕ που υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο, κατηγορούν εμάς! 


Η μείωση του αριθμού όσων εργαζόμαστε στο «Ριζοσπάστη» προκύπτει σαν αναγκαιότητα για να συνεχίσει να εκδίδεται απρόσκοπτα το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Για να μπορεί η εφημερίδα του ΚΚΕ να παίζει τον αναντικατάστατο ρόλο της στην υπεράσπιση του δίκιου της εργατικής τάξης και του λαού, στην αποκάλυψη της αλήθειας, που κρύβουν οι αστοί και τα 

Μέσα τους, στην πλατιά προβολή των θέσεων του Κόμματος, που αποκρύπτονται ή κακοποιούνται συνειδητά από όλα τα άλλα ΜΜΕ.

Την αναγκαιότητα αυτή είμαστε σίγουροι ότι δεν την αναγνωρίζουν, πολύ περισσότερο δεν τη συμμερίζονται, οι εχθροί και οι άσπονδοι φίλοι, που, με αφορμή τη μείωση του προσωπικού στο «Ριζοσπάστη», βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

Από αυτήν τη σκοπιά, η επίθεση που ξεδιπλώνεται πάλι από Μέσα Ενημέρωσης και γνωστές σελίδες του διαδικτύου δεν μας ξαφνιάζει. Είμαστε έτοιμοι να την απαντήσουμε πολιτικά, ξέροντας ότι μας χωρίζουν αντίπαλα ταξικά συμφέροντα με όλους εκείνους που φόρεσαν την προβιά του φίλου των εργαζομένων και του όψιμου υπερασπιστή του δικαιώματος στη δουλειά.

Πού στοχεύει η επίθεση στο ΚΚΕ, άλλοτε με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, άλλοτε τα οικονομικά του Κόμματος και άλλοτε με τα κομματικά ΜΜΕ και τώρα με το «Ριζοσπάστη»; Να παρουσιάσουν το ΚΚΕ σαν κόμμα του συστήματος και τις επιχειρήσεις του σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Να πουν ότι κάνει τα ίδια με τα αστικά κόμματα και τους επιχειρηματικούς ομίλους που απολύουν και συρρικνώνουν τη δραστηριότητά τους, αλλά το κάνουν για τον ανταγωνισμό και το κέρδος. Θέλουν να απαξιώσουν το ΚΚΕ στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού.

Μιλάνε και γράφουν για τις απολύσεις στο «Ριζοσπάστη» εκείνα τα ΜΜΕ που, με λύσσα υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο, που τρέφεται από τη μαζική ανεργία, που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση, που δεν μπορεί και δε θέλει να εξασφαλίσει στους άνεργους μέτρα ουσιαστικής προστασίας, όπως ζητάει το ΚΚΕ και παλεύουν τα ταξικά συνδικάτα.

Κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ εκείνοι που δεν υπάρχει εργατικός αγώνας που να μη βρέθηκαν απέναντι, είτε αυτός γινόταν για να αποτραπούν απολύσεις, είτε για να αυξηθούν μισθοί και μεροκάματα, είτε αφορούσε ζητήματα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη και το λαό, όπως η Υγεία, τα φάρμακα, η Πρόνοια.

Επιτίθενται και συκοφαντούν το ΚΚΕ εκείνοι, που, στις επιχειρήσεις τους, έχουν σαρώσει κάθε εργατικό δικαίωμα, επιβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση και την τρόικα μέτρα που οδηγούν συνολικά την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην κόλαση, για να μπορούν οι ίδιοι να σταθούν με καλύτερους όρους στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης.

Τέτοιοι είναι οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των αστικών ΜΜΕ, που επιτίθενται στο ΚΚΕ, με αφορμή την αναγκαία συρρίκνωση του προσωπικού στο «Ριζοσπάστη». Τα δικά τους ΜΜΕ είναι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αφού ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εισηγμένους στο χρηματιστήριο. Στα κανάλια και τις εφημερίδες τους οργιάζουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι απολύσεις, οι κάθε είδους εκβιασμοί.

Τα Μέσα τους προπαγανδίζουν το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης. Εχουν ενιαία γραμμή ενάντια στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, τα οποία εχθρεύονται, επειδή η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και η παραπέρα μονοπώληση κλάδων της οικονομίας, είναι όρος για την επέκταση και την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι τουλάχιστον πρόκληση να εμφανίζουν τους εαυτούς τους σαν υπερασπιστές των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους και να παρουσιάζουν το ΚΚΕ σαν καπιταλιστή εργοδότη.

Ο «Ριζοσπάστης», ο «902», η «Τυποεκδοτική» δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Δε λειτουργούν με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος. Είναι επιχειρήσεις και Μέσα προπαγάνδας της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ. Το εκδοτικό του Κόμματος έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η φωνή του θα ακούγεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αποκλεισμούς. Οτι ο «Ριζοσπάστης» και το μαρξιστικό βιβλίο, τα υλικά προπαγάνδας του ΚΚΕ θα εκδίδονται και θα τυπώνονται απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από τις «διαθέσεις» της αστικής τάξης και του πολιτικού της συστήματος.

Το ΚΚΕ έχει ενημερώσει και με δημόσιες παρεμβάσεις για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που οδήγησε στην υπαγωγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99, στο κλείσιμο του τηλεοπτικού «902». Οι αναγκαστικές αυτές επιλογές ζημίωσαν, πρώτα απ' όλα, το ίδιο το Κόμμα, αφού συρρικνώθηκαν τα Μέσα της προπαγάνδας του, σε μια περίοδο μάλιστα που οι εκπρόσωποι και οι θέσεις του ΚΚΕ αποκλείονται συστηματικά από τα αστικά ΜΜΕ, με πρόφαση και την εκλογική κατάταξη του Κόμματος μετά τον Ιούνη.

Η μείωση του προσωπικού του «Ριζοσπάστη» έρχεται σε συνέχεια άλλων αποφάσεων για τον περιορισμό των εξόδων του Κόμματος, που αφορούν πρώτα και κύρια τα επαγγελματικά του στελέχη, μέλη και στελέχη που εργάζονται στο ΚΚΕ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στη δράση του. Ακόμα και στο «Ριζοσπάστη», η απόφαση για μείωση του προσωπικού πάρθηκε αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλο μέσο, που δεν έθιγε τους εργαζόμενους στην εφημερίδα. Δεν έγιναν μειώσεις μισθών, όπως σε όλα τα αστικά ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ότι τα οικονομικά του επιδεινώθηκαν, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πολύ περισσότερο, ένα κόμμα που στηρίζει τα έσοδά του στις συνδρομές των μελών του, στην οικονομική ενίσχυση από τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει σταθερά την ανάγκη να το ενισχύσει και οικονομικά ο λαός, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αναμέτρηση με τις αντικειμενικές δυσκολίες. Η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος είναι αναγκαία για να ανταποκρίνεται η πολιτική του δράση στις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, για να ανταποκριθεί το Κόμμα σε σύνθετα καθήκοντα, που διαρκώς μεγαλώνουν. Να δυναμώσει την παρέμβασή του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, να εκπληρώσει τον πρωτοπόρο και ιστορικό του ρόλο.

Το ΚΚΕ κατανοεί καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να χάνεις τη δουλειά σου, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, είναι οι πρώτοι που απολύονται για τη δράση τους από τους εργοδότες καπιταλιστές. Η ίδια η κρίση του συστήματος καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και αυξάνει την ανεργία.

Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, για όλο το διάστημα που παραμένουν χωρίς εργασία. Πρωτοστατεί στην αλληλεγγύη για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, όπου δρουν και οι κομμουνιστές. Δίνει μάχες για να αποτρέψει απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργασιακές ανατροπές σε επιχειρήσεις μεγαθήρια. Στη Βουλή αποκαλύπτει και πολεμάει νομοσχέδια και μέτρα που κάνουν φθηνότερο τον εργάτη για τον καπιταλιστή εργοδότη, είτε όταν πρόκειται να τον προσλάβει, είτε να τον απολύσει.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ παλεύει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνολική ανατροπή. Για τη λαϊκή εξουσία, που θα εξαλείψει οριστικά την ανεργία και θα διασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα, στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας, θεμέλιο της οποίας είναι η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Ξέρουμε ότι το παλιό σάπισε, το δείχνει και η κρίση. Ξέρουμε ότι οι εποχές που ζούμε είναι «γκαστρωμένες» και κυοφορούν το καινούριο. Στον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», η μοναδική εφημερίδα που, ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, για 94 ολόκληρα χρόνια στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού, έχει αναλάβει μεγάλα και αυξημένα καθήκοντα. Ολοι εμείς, που το Κόμμα μάς χρέωσε στη δουλειά του «Ριζοσπάστη», θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ανταποκριθούμε.

Ριζοσπάστης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Διαπιστώνοντας ότι η οργή της φτωχής αγροτιάς φουντώνει, ο πρωθυπουργός έσπευσε να την κοροϊδέψει επιχειρώντας να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης και της ΕΕ για όλα αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα : Για 5η συνεχή χρονιά η καταχρεωμένη αγροτιά βλέπει το εισόδημα της να μειώνεται, τη σοδειά της να μένει απούλητη ή να την παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί εκβιαστικά οι εμποροβιομήχανοι εκμεταλλευόμενοι τις αθρόες εισαγωγές. Για το κόστος παραγωγής που αυξάνει από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια και τα άγρια χαράτσια και τκη φορολογία που επιβάλει η συγκυβέρνηση. Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του «ευρωμονόδρομου».  Που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κ.ά.
Είναι πρόκληση και εμπαιγμός να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός ένα ακόμα νέο χαράτσι - την προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού - ως ανακουφιστικό μέτρο. Τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι, έχουν χάσει από το πράσινο σκουλήκι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και των επιδοτήσεων που δικαιούνται για 3η συνεχή χρονιά (2010-2012), αν και χρυσοπληρώνουν φυτοφάρμακα, αλλά και τα μεγάλα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ασφάλιση-αποζημίωση δεν έχουν! Τώρα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον!
Το συμφέρον της φτωχής αγροτιάς είναι να συμπαραταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την ανατροπή της, για την αποδέσμευση από την ΕΕ.



ΚΕΡΚΥΡΑ 19/12/2012                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                         ΤΗΣ Ν.Ε  ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τι δείχνει το παράδειγμα της Βραζιλίας;


Τι δείχνει το παράδειγμα της Βραζιλίας;
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει τη Βραζιλία σαν μοντέλο για την ανάπτυξη που θέλει για την Ελλάδα. Τι αποδεικνύει το παράδειγμα της Βραζιλίας από τη σκοπιά του λαού;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται και στη συνάντηση που είχε με το κυβερνών «Κόμμα των Εργατών», είπε ότι θέλει να αντλήσει εμπειρίες από το παράδειγμα αυτής της χώρας «για το πώς κατάφεραν πριν δέκα χρόνια να παραλάβουν μια χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης, που είχε οδηγηθεί από την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και να την οδηγήσουν σε μια συντεταγμένη κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές». Πώς έχουν, όμως, τα πράγματα στην καπιταλιστική Βραζιλία της ανάπτυξης και της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία:
  • Η Βραζιλία μετά από δέκα χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης με κυβερνήσεις Λούλα και σήμερα Ρουσέφ, είναι πρωταθλήτρια στη Λατινική Αμερική στην κοινωνική ανισότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE), το Σεπτέμβρη του 2011, 8.054.000 άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αλλες μετρήσεις ανεβάζουν τους ανθρώπους που ζουν στην εξαθλίωση στα 16 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία, όπου σχεδόν οι μισοί από τους φτωχούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
  • Το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat), αναφέρει ότι 60 εκατομμύρια είναι συνολικά οι φτωχοί στη χώρα και ότι η ανισότητα εισοδήματος κατέγραψε αύξηση, όπως και στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τριπλασιάστηκε αυτά τα χρόνια (7% του ΑΕΠ το 2010, 3% το 2011 και πρόβλεψη για 4-5% το '12 και '13) στη Βραζιλία και σε όλη την ήπειρο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι αύξησαν τα πλούτη σε βάρος των λαών.
  • Η Βραζιλία το 2011 έγινε η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, υπερσκελίζοντας τη Βρετανία και απειλεί άμεσα στην πέμπτη θέση τη Γαλλία. Η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση στη Βραζιλία ευνόησε το μεγάλο κεφάλαιο και δεν άλλαξε τις άθλιες συνθήκες που διαβιούν τα λαϊκά στρώματα. Ηδη και με την προοπτική της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016, προδιαγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που βεβαίως αφορούν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και όχι το λαό. Ταυτόχρονα, ο πλούτος της Βραζιλίας (Αμαζονία, ενεργειακά αποθέματα) προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, αμερικανικών, κινεζικών, ρωσικών και άλλων.
Η βραζιλιάνική αστική τάξη συμμετέχει ενεργά στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις που αφθονούν στη Λατινική Αμερική (Μερκοσούρ, Ουνασούρ κ.λπ.) είναι μέλος του κλαμπ των αναδυόμενων καπιταλιστικών χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και έχει σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται, δηλαδή, για ισχυρό αστικό κράτος που παίζει σημαντικό ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που άλλωστε δεν το κρύβει) επιχειρεί να βρει συμμάχους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και οραματίζεται καπιταλιστική ανάπτυξη ανάλογη με αυτή που εξακολουθεί να κρατάει το βραζιλιάνικο λαό στη φτώχεια και την ανέχεια, μακριά από τις δυνατότητες που θα είχε αν ήταν αφέντης του πλούτου που παράγει.
Ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικός. Μίλησε για το «μήνυμα» που θέλουν να στείλουν ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται, κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο, δηλαδή η ακραία βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές». Οπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία, η εναλλακτική που προτείνει είναι ένας «καλύτερος» τάχα καπιταλισμός. Είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου, αυτό δείχνει η πείρα της Βραζιλίας, το μοίρασμα της φτώχειας στο λαό, η επιλογή άλλων αστικών κυβερνήσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών ως συμμάχων. Απ' όλα αυτά, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε. Οσο πιο γρήγορα ξεπεράσουν αυταπάτες περί άλλης διαχείρισης μέσα στο σύστημα, όσο πιο γρήγορα δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν αυτοί κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν, θα ικανοποιήσουν χωρίς καπιταλιστές τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις


Ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις
Η παρέμβαση του ΚΚΕ σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Λαών της Ισπανίας στη Μαδρίτη με θέμα την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Στο βήμα ο Γιώργος Μαρίνος
Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τονΓιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου τηςΚΕ, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 15/12 τοΚομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίαςμε σύνθημα «Για την έξοδο από την ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ», όπου μίλησε ο Καρμέλο Σουάρες, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λαών της Ισπανίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχε το ΚΚ Ιταλίας (Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά) με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, Μάρκο Ρίτζο, ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία με τον Ζορζ Γκαστό, η Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας με τον Μορίς Κουκερμάν.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό στην κατάμεστη αίθουσα στη Μαδρίτη με πάνω από 1.000 μέλη, στελέχη και φίλους του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη εκτίμησή τους στον αδιάλλακτο, συνεπή αντικαπιταλιστικό αγώνα του ΚΚΕ. Δεν έλειψαν και τα συνθήματα στα ελληνικά όταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ πήρε το λόγο.
Ακολούθως δημοσιεύουμε την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου:
«
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα στην εκδήλωση του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Ευχαριστούμε το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και τους συντρόφους μας από τα άλλα κόμματα. Εκτιμούμε πολύ την οργάνωση της σημερινής συνάντησης και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη συζήτηση για την ΕΕ με τις θέσεις και την πείρα του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που κριτήριο έχει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, την αύξηση της κερδοφορίας του και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, μέσα από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, τη χειροτέρευση της ζωής των λαών.
Είναι διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση που ανοίγει δρόμους για την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για την κατάκτηση νέων αγορών και σφαιρών επιρροής, για τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Ο,τι και να κάνουν οι μηχανισμοί της χειραγώγησης δεν μπορούν να κρύψουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση μετράει αυτή την ώρα 30 εκατομμύρια ανέργους και άλλα τόσα υποαπασχολούμενους, υπονομεύει το μέλλον της νεολαίας, καταδικάζει σε ακραία φτώχεια περισσότερους από 127 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πάρει μέρος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και τώρα πρωτοστατεί στην επέμβαση και στις απειλές κατά της Συρίας και του Ιράν, χρησιμοποιώντας άθλια προσχήματα, ενώ η αλήθεια είναι η κατάκτηση νέων αγορών, η εξασφάλιση πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ένωση του αντικομμουνισμού που επιχειρεί να αμαυρώσει την ιστορική προσφορά των κομμουνιστών στην πάλη για την κοινωνική πρόοδο, που συκοφαντεί την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθεί ανιστόρητα να ταυτίσει τον κομμουνισμό, τον πραγματικό αντίπαλο του κεφαλαίου και του καπιταλισμού, με το φασισμό που είναι γέννημα του συστήματος και υπηρέτης του κεφαλαίου.
Η τελευταία 20ετία είναι πολύ διδακτική για τους λαούς
Πρώτο, αρχές της δεκαετίας του '90 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μπαίνουν οι βάσεις για την προώθηση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού, εφαρμόζονται οι γνωστές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που καταργούν θεμελιακά εργασιακά, κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα και επιβάλλουν βάρβαρα αντεργατικά μέτρα. Η στρατηγική του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και η "Ευρώπη 2020" υπηρετούν σχεδιασμένα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών οικονομικών ομίλων με στόχο να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, το οποίο στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης κλιμακώνει την επίθεση, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.
Δεύτερο, βασικός στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, ώστε να επεκταθούν, να δυναμώσουν οι καπιταλιστικές σχέσεις στην αγροτική παραγωγή, να συγκροτηθούν μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις με υψηλή ανταγωνιστικότητα. Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε καταστροφική για τους μικρούς, αλλά και πολλούς μεσαίους αγρότες. Παραδοσιακές καλλιέργειες συρρικνώθηκαν, χτυπήθηκε η κτηνοτροφία, η Ελλάδα κατακλύστηκε από εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα.
Τρίτο, μέσα από τον αποκαλούμενο χώρο "Ελευθερίας, Ασφάλειας, Δικαιοσύνης" θωρακίζεται σταδιακά το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, η πολιτική εξουσία των μονοπωλίων, το καπιταλιστικό σύστημα.
Ενισχύεται η καταστολή και ο αυταρχισμός, ενοχοποιούνται, ποινικοποιούνται οι εργατικοί, λαϊκοί αγώνες, λαμβάνονται σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών, δημιουργείται ένας ολόκληρος μηχανισμός παρακολούθησης και δίωξης των εργαζομένων.
Τέταρτο, η "Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας" χρησιμοποιείται ως εργαλείο της ΕΕ στην πολιτικοστρατιωτική επέμβαση σε όλη την υδρόγειο, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση νέων αγορών για λογαριασμό των μονοπωλίων, για την κατάκτηση νέων θέσεων στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.
Πέμπτο, η Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), που περιλαμβάνει σήμερα 17 κράτη και το κοινό νόμισμα, το ευρώ, έδωσαν ώθηση στην καπιταλιστική ενοποίηση, αλλά όξυναν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Οι ανάγκες του συστήματος για νομισματική σταθερότητα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Στην πραγματικότητα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της καπιταλιστικής ενοποίησης, η Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένωση κρατών με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της καπιταλιστικής ανισομετρίας και αυτό εκδηλώθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης. Οι ίδιοι οι αστοί και απολογητές του καπιταλισμού και της ΕΕ ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης, για την πορεία των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, για την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων.
Οξύνεται η βασική αντίθεση του καπιταλισμού
Οι νόμοι του καπιταλισμού είναι αδυσώπητοι. Η όξυνση της βασικής αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της οδήγησε στην κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και όχι κρίση χρέους ή κρίση του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζουν σοσιαλδημοκρατικά και οπορτουνιστικά κόμματα.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, το πρόβλημα επανέρχεται στην Ευρωζώνη, η οποία πλήττεται από νέα ύφεση μέσα στο 2012, από νέα συρρίκνωση της παραγωγής και της οικονομίας.
Στις συνθήκες αυτές το κεφάλαιο έχει ανάγκη από μεγαλύτερη κερδοφορία.
Αυτό το στόχο υπηρετεί η λεγόμενη "Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση", δηλαδή το πλαίσιο των οικονομικών και δημοσιονομικών αντιλαϊκών μέτρων, που επιπλέον συνιστά επιτήρηση από το επιτελείο της ΕΕ στα κράτη - μέλη και συνειδητή εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των αστικών τάξεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο "Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας" που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση και αντιπαράθεση για δύο σημαντικές αντιλαϊκές επιλογές που αφορούν: Πρώτο, το "Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2014 - 2020", για το οποίο εκφράζονται σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία ή στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία. Και, δεύτερο, την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για την "Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης" για τη θωράκιση της Ευρωζώνης.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η επιθετικότητα της ΕΕ δεν περιορίζεται στη μια ή την άλλη πολιτική. Το βασικό πρόβλημα είναι πως αυτή η καπιταλιστική ένωση δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και πάνω σ' αυτόν το στόχο διαμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται η στρατηγική της λυκοσυμμαχίας, εφαρμόζονται οι κατάλληλες αντιλαϊκές πολιτικές. Γι' αυτό απαντάμε αποφασιστικά στα αστικά κόμματα και στις δυνάμεις του οπορτουνισμού και διαφωτίζουμε τους λαούς πως η ΕΕ, ως διακρατική ένωση του κεφαλαίου, θα γίνεται συνεχώς και πιο αντιδραστική.
Το τονίζουμε αυτό, αποκαλύπτοντας το ρόλο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που είναι κόμμα βγαλμένο από τα σπλάχνα της ΕΕ, εφαρμόζει τη στρατηγική και απολογείται σ' αυτή την ιμπεριαλιστική ένωση.
Να δυναμώσει ο αντιμονοπωλιακός αντικαπιταλιστικός αγώνας
Το ΚΚΕ είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την ΕΕ, η δράση του συνδέεται με πολλές, σημαντικές εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις που απέκτησαν στην πορεία του χρόνου συνεχώς και πιο ριζοσπαστικούς στόχους πάλης.
Αιχμή των στόχων αυτών είναι η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ (όπως και το ΝΑΤΟ) και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική εξουσία και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί η αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς συνδέεται με το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, παίρνοντας υπόψη πως μόνο μέσα σ' αυτόν το δρόμο μπορεί μια χώρα να ακολουθήσει ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και να επιδιώξει τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη και λαούς.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως δεν μπορούν να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα και να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες ακόμα και αν αποχωρήσει μια χώρα από την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ευρώ, γιατί θα συνεχίσει να κινείται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, θα διαιωνίζεται το καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, θα παραμένει η κυριαρχία του κεφαλαίου, θα διατηρούνται οι προϋποθέσεις για εκδήλωση καπιταλιστικής κρίσης και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Γι' αυτό θεωρούμε αναγκαία την ένταση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση του αντιμονοπωλιακού, αντικαπιταλιστικού αγώνα και τη συσπείρωση ευρύτερων εργατικών, λαϊκών δυνάμεων, τη συγκρότηση ισχυρής λαϊκής συμμαχίας με πρωτοπόρα δύναμη την εργατική τάξη, με κατεύθυνση την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ Δεκάδες νεκροί από το κρύο


ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Δεκάδες νεκροί από το κρύο
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--
Δεκαεννέα άνθρωποι πέθαναν από το κρύο το τελευταίο 24ωρο στην Ουκρανία όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -23 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, αυξάνοντας σε 27 τον αριθμό των θυμάτων από τις αρχές του μήνα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά, 190 άνθρωποι υπέστησαν υποθερμία και κρυοπαγήματα, οι 162 από τους οποίους νοσηλεύονται. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι 200 κέντρα παροχής βοήθειας λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, όπου μπορεί κανείς να ζεσταθεί και να έχει ένα πιάτο ζεστό φαγητό.
Στη Ρωσία, τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 220 ζήτησαν ιατρική φροντίδα μέσα στο τελευταίο 24ωρο από το κύμα ψύχους που πλήττει και τη Ρωσία με τις θερμοκρασίες να φθάνουν τους -50 βαθμούς στην ανατολική χώρα.
Τέτοιες θερμοκρασίες στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι «καινούριο». Αυτό που έχει αλλάξει μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού είναι πως πάρθηκαν πίσω οι μεγάλες κατακτήσεις του σοσιαλισμού, μία από τις οποίες ήταν και η φθηνή κατοικία με θέρμανση στην οποία είχαν δικαίωμα πρόσβασης όλοι οι πολίτες του σοβιετικού σοσιαλιστικού κράτους. Σήμερα, με την «ελευθερία» και τη «δημοκρατία» του καπιταλισμού, ολοένα και συχνότερο είναι το φαινόμενο δεκάδες άνθρωποι κάθε χρόνο να πεθαίνουν από το κρύο...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Αύξηση της φτώχειας και των φτηνών εργατών


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση της φτώχειας και των φτηνών εργατών
Τα γραφεία εύρεσης εργασίας «προσφέρουν» όλο και πιο συχνά κακοπληρωμένες δουλειές
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Στην κατά τα άλλα ευημερούσα Γερμανία που προβάλλεται ως «πρότυπο» οικονομικής και εξαγωγικής δύναμης, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με περίπου 9,50 ευρώ την ώρα στη δυτική Γερμανία και 7 ευρώ σε ανατολικά κρατίδια, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα, σημειώνεται σε έκθεση της Εθνικής Διάσκεψης για τη Φτώχεια, ενός συνασπισμού φιλανθρωπικών οργανώσεων και συνδικάτων. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα κυμαίνεται μεταξύ του 14 και 16% επί χρόνια και οι τάξεις των «εργαζόμενων φτωχών» αυξάνονται. Επιπρόσθετα υπογραμμίζει πως περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 9,3% του πληθυσμού εξαρτάται τώρα από τα κρατικά επιδόματα για την επιβίωσή του. Ας μην ξεχνάμε τους εργαζόμενους που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μίνι τζομπς», δηλαδή τα 7,3 εκατομμύρια εργαζομένους που απασχολούνται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα... Και στη Γερμανία, το κεφάλαιο, και όχι μόνο στο νότο, όπως αρέσκονται να λένε οι διάφοροι οπορτουνιστές διαχειριστές τύπου ΣΥΡΙΖΑ, τσακίζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, για να βγει το ίδιο με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση.

TOP READ