4 Απρ 2019

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Αφού προσπάθησαν με κάθε τρόπο να παρουσιαστούν ως θύματα τραμπούκων, για να κρύψουν τους δικούς τους μπράβους… Αφού δε βρήκαν ούτε ένα πλάνο που να στηρίζει τέτοιον ισχυρισμό… Αφού καλούσαν εντυπωσιοθηρικά τα ΜΜΕ να καλύψουν το συνέδριο της ΓΣΕΕ, τάχα για να έχουν μάρτυρες για τους εις βάρος τους τραμπουκισμούς…
Τελικά έριξαν τις μάσκες και έγιναν για πολλοστή φορά ρεζίλι, χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους από τέτοιες, μικρές λεπτομέρειες. Απέκλεισαν τους δημοσιογράφους από το Συνέδριο, πήγαν να κάνουν ελιγμό και να τους αποκλείσουν από την κρίσιμη προκαταρκτική διαδικασία που θα νομιμοποιήσει τους νόθους συνέδρους τους, και κατάφεραν να τους καταγγείλει ακόμα και η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, που έβγαλε την εξής ανακοίνωση.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει την απόφαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ να εμποδίσει την απρόσκοπτη κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας στη Ρόδο από δημοσιογράφους.
Η ενημέρωση των πολιτών για τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις αποφάσεις του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου της χώρας είναι υποχρέωση».
Η συνδικαλιστική μαφία θέλει ομερτά για τις βρωμοδουλειές της, και νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι ένα αποκαλυπτικό πολιτικό στριπτίζ, χωρίς προηγούμενο.

Και το νόθο συνέδριο ακύρωσε, και στα γραφεία της ΓΣΕΕ διαδήλωσε, είχε πρόγραμμα…


Χτες το βράδυ, κάποιοι σύντροφοι απορούσαν ποιος θα μιλήσει στην εκδήλωση για τα 20ά γενέθλια του ΠΑΜΕ, στο κλειστό της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, αφού όλοι θα ήταν στη Ρόδο, για να ακυρώσουν τα σχέδια των εργατοπατέρων για νόθο συνέδριο.
Τελικά ομιλητής ήταν ο Γ. Πέρρος, επικεφαλής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που έμεινε πίσω και λογικά θα μετέβαινε αργότερα στη Ρόδο για τις εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Και όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ τα πρόλαβε όλα.
Και μια μεστή ομιλία έγινε από τον Πέρρο στην Καισαριανή, για τα γενέθλια του ΠΑΜΕ.
Και το νόθο συνέδριο των εργοδοτικών και των μπράβων τους κατάφερε να αποτρέψει στη Ρόδο.
Και διαδήλωση στα γραφεία της ΓΣΕΕ έκανε, ζητώντας να παραδώσει η συνδικαλιστική μαφία τα κλειδιά της Πατησίων.
Και στα κανάλια έγιναν καίριες παρεμβάσεις από στελέχη του, που χαλούσαν την προπαγάνδα της ΓΣΕΕ και των καναλιών, που μετέδιδαν αμάσητη τη γραμμή της ΓΣΕΕ, μολονότι αυτή είχε αποκλείσει τους δημοσιογράφους από τις εργασίες του συνεδρίου -γιατί σε αυτές τις δουλειές δε χρειάζονται πολλοί μάρτυρες.
Τα κατάφερε όλα και δε στερήθηκε τίποτα, παρά μόνο λίγο ύπνο, γιατί… είχε πρόγραμμα.

ΓΣΕΕ, εργοδότες, νεοναζί… όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί!



Στο άθλιο προπαγανδιστικό σόου ενάντια στο ΠΑΜΕ που έχει στήσει από το πρωί η ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα παρατρεχάμενα της ΜΜΕ, ήρθε να συνδράμει η σαπίλα του ντουνιά, οι ναζί της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και το ανυπόλυπτο φασιστοειδές που ακούει στο όνομα Τζήμερος. 
Έτσι, πέραν των χυδαίων αντικομμουνιστικών κραυγών των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ (βλέπε Κιουτσούκη), είχαμε και σχετικό «τιτίβισμα» (όλως παραδόξως χωρίς ορθογραφικό λάθος) από τον φυρερίσκο της ναζιστικής συμμορίας Μιχαλολιάκο, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία να γλείψει τα αφεντικά του χύνοντας χρυσαυγίτικο δηλητήριο ενάντια στο ΚΚΕ. 
nazi tweet
Από κοντά βέβαια και το γνωστό θλιβερό ανδρείκελο που παριστάνει το νταή σε γυναίκες, ο φασίστας Θ. Τζήμερος, που είχε το θράσος να γράψει για «φασίστες αλητοτραμπούκους του ΠΑΜΕ». Από στόματος κοράκου «κρά» θα ακούσεις… 
Η ουσία βρίσκεται ότι η δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων απέναντι στις αθλιότητες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ ενοχλεί την αστική τάξη και τα τσιράκια της. Εργατοπατέρες, εργοδότες, κοράκια της δημοσιογραφίας, νεοναζί και «φασιστοτζήμεροι», όλοι μαζί ενάντια στο ΠΑΜΕ και το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Δεν πρέπει να τους περάσει.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που εχθρεύονται με λύσσα το ταξικό κίνημα, από τη μνημονιακή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και τους εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέχρι τα φασιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής. 

Ο Νίκος Σοφιανός, η ΜΚΟ του Σορός και τα “Ελληνικά Hoaxes”

Δεν αποτελεί κάποιου είδους είδηση ότι τα “Eλληνικά Hoaxes” έχουν φιλελέ και – λανθάνοντα συνήθως – αντικομμουνιστικό ιδεολογικό προσανατολισμό. Εκείνο στο οποίο δε μας είχαν συνηθίσει ως τώρα είναι να ασχολούνται ευθέως με το ΚΚΕ, προσπαθώντας να υπονομεύσουν ευθέως την αξιοπιστία των εκπροσώπων του ως “συνωμοσιολόγων”. Κι επειδή προφανώς δεν υπήρχε κάποια επαρκής αφορμή ως τώρα για να παρουσιάσουν τους κομμουνιστές ως διασπορείς ψευδών ειδήσεων, αποφάσισαν να εφεύρουν μία, πατώντας απλώς και μόνο στο γεγονός πως ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος της ΛΑΣΥ, εκστόμισε τη λέξη “Σόρος”. Η προσπάθεια να συνδεθεί κάθε κριτική στις δραστηριότητές του ιδρύματός του με θεωρίες περί “ακροδεξιών” και “ψεκασμένων” δεν είναι φυσικά καινούρια, ούτε αποκλειστικά ελληνική.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς είπε ο Σοφιανός και γιατί αυτά πάτησαν τον κάλο στο συντάκτη της σελίδας. Στο 27ο δευτερόλεπτο λοιπόν της τελευταίας του εμφάνισης στην ΕΡΤ, ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας εμφανίζεται να λέει: “Ενδιαφέρει εάν το Ίδρυμα Σόρος έχει για παράδειγμα, το Σταθμό Λαρίσης και κάνει δουλειά με τους μετανάστες.” Αυτό στον τίτλο μετατρέπεται προβοκατόρικα σε “Ελέγχει ο Σόρος το Σταθμό Λαρίσης”;, διαστρεβλώνοντας συνειδητά τα λεγόμενα του Σοφιανού, που φυσικά πουθενά δε χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ρήμα. Μάλιστα, ο συντάκτης προσπαθεί να τσουβαλιάσει τη δήλωση συνολικής διάρκειας 8 δευτερολεπτών με ισχυρισμούς που είδε σε διάφορα ανυπόληπτα ή/και ακροδεξιά σάιτ, με κυριότερο το makeleio.gr. Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι ισχυρισμοί δε θα τους μάθουμε επακριβώς ποτέ, αφού κανένα από λινκ που παρατίθενται στο κείμενο δε φαινόταν ενεργό ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μπορούμε όμως να τους φανταστούμε και να φανταστούμε και ποιους συνειρμούς ήθελε να προκαλέσει ο συντάκτης του κειμένου.
Πάμε όμως στην ουσία όσων είπε ο Σοφιανός. Είναι προφανές πως το “έχει το σταθμό Λαρίσης” αφενός είναι μια έκφραση με στοιχείο προφορικότητας, αφετέρου αφορά τη δράση της ΜΚΟ του Σόρος στην περιοχή και δεν είναι κάποιου είδους υπαινιγμός ότι ο Σόρος ελέγχει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Η αγάπη των hoaxes στην κυριολεξία δεν είναι βέβαια κάτι νέο, αφού με τον ίδιο τρόπο είχαν καταλήξει πριν λίγους μήνες στην αναπαραγωγή της γνωστής ακροδεξιάς ρητορικής του “δεν υπήρχαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο”.
Στη συνέχεια ο συντάκτης διαφημίζει το έργο του Open Society Foundation, καταλήγοντας πως:
“οι παραπάνω υπηρεσίες δεν έχουν καμιά σχέση με «έλεγχο του Σταθμού Λαρίσης», ο οποίος ισχυρισμός και καταρρίπτεται, ενώ ο ισχυρισμός ότι η χρηματοδότηση αφιλοκερδών ανθρωπιστικών υπηρεσιών αποτελεί «δουλειά με μετανάστες», συνιστά συνωμοσιολογία διότι ο χώρος είναι προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την κοινωνική τους θέση.”
Επαναλαμβάνει λοιπόν τα περί “ελέγχου” που ποτέ δεν ειπώθηκαν και στη συνέχεια αγανακτά που ο συνωμοσιολόγος κουκουές δε δέχεται πόσο καλό πράγμα είναι η χρηματοδότηση “αφιλοκερδών ανθρωπιστικών υπηρεσιών”, παίζοντας και πάλι με τις λέξεις, ερμηνεύοντας το “δουλειά με μετανάστες” ως αποκλειστική αναφορά που αποκλείει όλα τα υπόλοιπα. Λες και στην τελική ένα μεγάλο κομμάτι, αν όχι η συντριπτική πλειονότητα όσων απευθύνεται σε τέτοιες δομές δεν έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Καθόλου “γεωγραφική και συμπτωματική” λοιπόν δεν είναι η παρουσία του Ιδρύματος Σόρος σε μια περιοχή όπως ο Σταθμός, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα μεταναστών, τους οποίους δε βοηθάει απλά για να διασφαλίσει μια θέση στον παράδεισο. Εκεί ακριβώς εξάλλου βρίσκεται και η αλλεργία του συντάκτη, πως ο Σοφιανός, όπως και όλοι οι κομμουνιστές υποψήφιοι, χαλούν τη συναίνεση για το πόσο θεάρεστο και κοινωνικό είναι το έργο των ΜΚΟ, ιδιαίτερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και ακόμα περισσότερο στην Αθήνα, όπου έχουν υποκαταστήσει σε διάφορα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής το δήμο και το κράτος. Κι αυτό χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος για τον πακτωλό χρημάτων που διαχειρίζονται και σε ποιες ακριβώς δραστηριότητες διοχετεύεται. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και προσωπικά ο Νίκος Σοφιανός δεν έχουν εξάλλου πρόβλημα συγκεκριμένα με το Ίδρυμα Σόρος, αλλά συνολικά με την παράδοση αρμοδιοτήτων στις ΜΚΟ που κάνουν πάρτι, κάτι που αποτελεί πάγια καταγγελία του κόμματος και στο δήμο Αθηναίων και γενικότερα. Ο Σοφιανός δεν ανακάλυψε χθες αυτή την ασυδοσία, ούτε ξιφουλκεί κατά του Σόρος με συνωμοσιολογικούς όρους.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το ξέπλυμα που κάνει ο συντάκτης στο Ίδρυμα Σόρος, οι δραστηριότητες του οποίου διεθνώς είναι γνωστές και καταγεγραμμένες, πέρα από κάθε υπόνοια “ψεκασμού”. Είμαστε όμως βέβαιοι πως ο Σόρος ήταν απλά η αφορμή για να υπεραπιστεί το Ιερό Δισκοπότηρο των ομοϊοδεάτων του, δηλαδή τις ΜΚΟ συνολικά, που αποτελούν πανάκεια δια πάσαν νόσο και κοινωνική παθογένεια. Πώς είναι δυνατόν κάποιοι οπισθοδρομικοί μπολσεβίκοι να το αμφισβητούν;

Για «χυδαία επίθεση» στο ΚΚΕ

Για «χυδαία επίθεση» στο ΚΚΕ και στον γενικό γραμματέα του από στελέχη της Ν.Δ. στη ΓΣΕΕ κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
«Τα στελέχη της Ν.Δ. στη ΓΣΕΕ με χυδαία επίθεση στο ΚΚΕ και προσωπικά στο Γενικό Γραμματέα του προσπαθούν να καλύψουν αυτό που ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι, ότι αποτελούν και αυτά τη συνδικαλιστική μαφία στο εργατικό κίνημα» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας: «Αντικομμουνισμός, εργοδοτικός συνδικαλισμός και τσάκισμα του εργατικού κινήματος γιατί αυτό απαιτεί το κεφάλαιο, είναι η “υπεύθυνη διακυβέρνηση” της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Λογαριάζει κι αυτός χωρίς τον ξενοδόχο».

Τα fake news στην υπηρεσία της σικέ αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ


Τα λεγόμενα fake news, δηλαδή οι ψεύτικες ειδήσεις, αποτελούν μια πραγματικότητα, η οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου καινούργια. Διαχρονικά, κόμματα, ΜΜΕ, διάφοροι μηχανισμοί χρησιμοποιούν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, μέχρι και το ψέμα, προκειμένου να υπερασπιστούν ένα άδικο και βάρβαρο σύστημα. Ποιος δεν θυμάται τον καταιγισμό φτιαχτών «ειδήσεων» για το πόσο λίγο δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, πόσο νωρίς βγαίνουν στη σύνταξη κ.λπ., την περίοδο που κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και ΔΝΤ ετοίμαζαν το 1ο μνημόνιο;
Τα fake news έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της πολύ πιο γρήγορης διάδοσης της είδησης, της ανωνυμίας που παρέχουν το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και της ύπαρξης φανερών και κρυφών μηχανισμών (τους οποίους πλέον κανείς δεν αμφισβητεί), που δρουν στο διαδίκτυο υπηρετώντας πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα.
* * *
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παραστήσει το αποκλειστικό θύμα των fake news που, σύμφωνα με την ίδια, στόχο έχουν να τσαλακώσουν το «φιλολαϊκό» της προφίλ. Αντίστοιχες κατηγορίες εξαπολύει συχνά και η ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στα βασικά και η μεταξύ τους αντιπαράθεση γίνεται πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η προσπάθειά τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις αξιοποιώντας μέχρι και ψεύτικες ειδήσεις.
  • Μήπως δεν είναι fake news το αφήγημα περί «μεταμνημονιακής εποχής» και «δίκαιης ανάπτυξης», όταν παραμένουν όλοι οι αντιλαϊκοί μνημονιακοί νόμοι;
  • Μήπως δεν είναι fake news τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τη «μάχη» που δίνει με τους «θεσμούς» για την «προστασία της πρώτης κατοικίας», όταν έχει ήδη συμφωνήσει με τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους σε ένα νέο «εμβληματικό» τερατούργημα, που ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων;
  • Μόλις πριν από λίγες μέρες, επίσης, ανήμερα την 25η Μάρτη μια ομάδα κουκουλοφόρων φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στην Καλλιθέα και με αντικομμουνιστικά συνθήματα και ναζιστικούς χαιρετισμούς προσπάθησε να αμαυρώσει τον εορτασμό. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ όχι μόνο τους άφησαν ανενόχλητους, αλλά στράφηκαν με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης εναντίον του κόσμου που διαμαρτυρόταν για την παρουσία τους, με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να βρεθούν στο νοσοκομείο. Τα διαδικτυακά φιλοκυβερνητικά μέσα έδωσαν ρεσιτάλ fake ενημέρωσης γράφοντας ότι τα ΜΑΤ εμπόδισαν τους φασίστες!
  • Πριν από λίγες μέρες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν μια σημαντική μάχη ενάντια στην επιδίωξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να στήσει στην Καλαμάτα ένα συνέδριο - παρωδία, με τη συμμετοχή δεκάδων νόθων αντιπροσώπων, μέχρι και ιδιοκτητών ανωνύμων εταιρειών, που παριστάνουν τους συνδικαλιστές. Από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ οι νόθοι και οι εργοδότες βαφτίστηκαν «αντιπρόσωποι» και οι πραγματικοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων βαφτίστηκαν «τραμπούκοι» που ματαίωσαν το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αυτό δεν είναι fake news;
* * *
Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά αν μείνουμε μόνο σε αυτά θα χάσουμε την ουσία: Γιατί τελικά δεν υπάρχει μεγαλύτερο fake news από αυτό που λέει ότι ο λαός και η νεολαία πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες για τη βελτίωση της ζωής τους στην ανάπτυξη των κερδών των εκμεταλλευτών τους, είτε αυτήν την ονομάζουν «δίκαιη ανάπτυξη», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε «βιώσιμη ανάπτυξη για όλους», όπως η ΝΔ.
Η λύση για να μην πέφτει ο λαός θύμα της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας του συστήματος, είναι να εγκαταλείψει το ρόλο του παθητικού θεατή των εξελίξεων (πραγματικών και fake...), να πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια. Να ανέβει η συμμετοχή στα συνδικάτα, στις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, στους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών κ.λπ. Να έρθει ο ίδιος σε επαφή με τη ζωντανή, συλλογική πείρα από τις εξελίξεις στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές, από την οργάνωση του αγώνα, των διεκδικήσεων, να αποκτήσει δική του εικόνα και άποψη για τις θέσεις της κάθε πολιτικής δύναμης και για τη μεταξύ τους διαπάλη.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δρουν οι κομμουνιστές σε όλους τους χώρους, έχοντας την αλήθεια και το δίκιο με το μέρος τους. Αυτό άλλωστε το αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ φίλοι και αντίπαλοι.
(Αρθρο της Χριστίνας Παναγιωτακοπούλου, εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕκαι υποψήφιας ευρωβουλευτή, που αναδημοσιεύεται από τη «Νέα Σελίδα»)

Οχι στο ΝΑΤΟικό ουρανό στα Βαλκάνια


Ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αεροπορική κάλυψη της Βόρειας Μακεδονίας, απάντησε: «Το αντάλλαγμα για την αεροπορική προστασία που θα παρέχουμε στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα: Η σταθερότητα της περιοχής. Γι' αυτό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εναέρια αστυνόμευση στη Βόρεια Μακεδονία. Εχουμε ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην αεροπορία και έχουμε την ικανότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Το υπουργείο Αμυνας έχει στείλει ήδη προσχέδιο».
Το συμπέρασμα είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία θα ελέγχει επί 24ωρης βάσης, 365 μέρες τον χρόνο, και τον εναέριο χώρο της εν λόγω χώρας. Πρόκειται για ΝΑΤΟική επιτήρηση. Μετά την ανάληψη αντίστοιχης ΝΑΤΟικής επιτήρησης για την Αλβανία από το 2009, για τη Βουλγαρία από το 2014 και για το Μαυροβούνιο από το 2017, τώρα ήρθε και η σειρά της Βόρειας Μακεδονίας.
Φυσικά, αυτές οι εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα, είτε ως «μεντεσές» είτε ως στρατηγικός εταίρος για τη στήριξη των «συμφερόντων των ΗΠΑ», όπως οι ίδιοι αναφέρουν.
Είναι άλλη μία απόδειξη για το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι κομμένη και ραμμένη σε στρατηγεία πέραν του Ατλαντικού και που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την ευημερία και την ειρήνη των λαών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου. Μόνο το ΚΚΕ επισήμανε και ανέδειξε τους πραγματικούς στόχους αυτής της συμφωνίας.
Οι Ελληνες αεροπόροι αλλά και όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων. Αποστολή τους είναι η διαφύλαξη των συνόρων μας και όχι να γίνονται η εμπροσθοφυλακή για την προάσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οπουδήποτε αυτά αναδύονται.
Τώρα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να δει τι σημαίνουν όλα αυτά και να κάνει ένα βήμα παραπάνω, ψηφίζοντας και υποστηρίζοντας του υποψηφίους του ΚΚΕ σε όλες τις επερχόμενες εκλογές.

Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Αντισμήναρχος (Ι) ΠΑ ε.α.

Κυβέρνηση - ντίλερ...


Αν στα συγχαρητήρια του Αμερικανού πρέσβη για την «επιτυχημένη επίσκεψη Τσίπρα» στη Βόρεια Μακεδονία προστεθούν η αποθέωση της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών από τον ευρωπαϊκό Τύπο, και κυρίως τα πανηγύρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπήθηκαν στην προχτεσινή αποστολή, τότε επιβεβαιώνεται πλήρως ο ρόλος «ντίλερ» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.
Οι συμφωνίες «οικονομικού ενδιαφέροντος» που υπέγραψε η κυβέρνηση στη Β. Μακεδονία είναι η άλλη όψη της βαθύτερης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής που συνεπάγεται για τη χώρα μας η προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, μέσα και από την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η ανάληψη της ΝΑΤΟικής αποστολής από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, την οποία χαιρέτισε ο Πάιατ ως «δικαίωση» της επιλογής των ΗΠΑ να «επενδύσουν» στην Ελλάδα για τη «σταθερότητα» της περιοχής!
Στον πυρήνα των συμφωνιών που υπογράφτηκαν την Τρίτη στα Σκόπια βρίσκονται κίνητρα για επενδύσεις και άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τον ίδιο στόχο υπηρετούν η συγκρότηση διαφόρων «συντονιστικών οργάνων» με τη συμμετοχή υπουργών και επιχειρηματιών από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η σύσταση «επενδυτικού ταμείου», που θα στηρίζει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη γειτονική χώρα και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ξεχωριστή σημασία έχουν, όμως, οι συμφωνίες για τις υποδομές σε Μεταφορές και Ενέργεια. Τα έργα που συμφωνήθηκαν (διασύνδεση σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βελιγράδι, κάθετοι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, διασύνδεση δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) υπηρετούν το σχέδιο αναβάθμισης της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, προς το συμφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού.
Με αυτές τις υποδομές κατά μήκος της «βαλκανικής οδού» και όσο προχωράει το ευρωατλαντικό σχέδιο ένταξης και άλλων κρατών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως «κυματοθραύστης» της ρωσικής και κινεζικής επιρροής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κατοχυρώσει «ηγετικό» ρόλο για την ελληνική αστική τάξη στα Βαλκάνια, έναντι των ανταγωνιστών της, διεκδικώντας γενναίο μερτικό από τις μπίζνες που ανοίγονται και τα κέρδη.
Για να αποσπάσει στήριξη του λαού σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση διαφημίζει τα «οφέλη» που θα έχει τάχα από τη «συνανάπτυξη», μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ομως, οι λαοί στις δύο χώρες έχουν πείρα.
Καταρχάς στη χώρα μας οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν ωφελήθηκαν ούτε θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στη γείτονα και γενικότερα στα Βαλκάνια. Πέρα από το γεγονός ότι η μετανάστευση επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια άφησε χιλιάδες ανέργους κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι χαμηλότεροι μισθοί στις βαλκανικές χώρες αξιοποιήθηκαν για τη συμπίεση των μισθών στη χώρα μας, συμπίεση που επικυρώθηκε με το μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων.
Αλλωστε, το «Σύμφωνο για το ευρώ» προβλέπει τη διαμόρφωση των μισθών σε συνάρτηση με το επίπεδο των γειτονικών χωρών, για να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου! Ταυτόχρονα, η ενεργειακή φτώχεια αφορά ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, την ώρα που το ενεργειακό δίκτυο επεκτείνεται.
Αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία οι επενδύσεις δεν θα φέρουν ευημερία για το λαό αλλά σίγουρα κέρδη για τους ντόπιους επιχειρηματίες, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό: Τα λαϊκά δικαιώματα θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση τα επόμενα χρόνια, από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τις οποίες δεσμεύεται η Β. Μακεδονία προκειμένου να μπει στην ΕΕ.
Πράγματι, λοιπόν, όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, η συμφωνία των Πρεσπών «παράγει ήδη αποτελέσματα». Σε βάρος όμως των δύο λαών, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστική η κατάσταση για τα προσφυγόπουλα και την Εκπαίδευσή τους

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




Τα πρόσφατα επεισόδια στη Σάμο, όπου μαθητές Δημοτικού Σχολείου με απόφαση των γονέων τους απείχαν από τα μαθήματά τους αντιδρώντας στη λειτουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΠΕΠ), μέσα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, έφεραν ξανά στην επιφάνεια τον τρόπο που αξιοποιείται από την αντίδραση η Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Ανάλογου επικίνδυνου - αντιδραστικού περιεχομένου ήταν η επίθεση με ρόπαλα κατά ανήλικων προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Κόνιτσα, από άτομα που μπορεί να είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους αλλά που οι στοχεύσεις τους ήταν «ηλίου φαεινότερες». Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ, που κύκλοι της κάλυψαν τις «αντιδράσεις», αφήνοντας έδαφος για να χυθεί το δηλητήριο του ρατσισμού και να δράσουν απροκάλυπτα οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστοειδών.

Η ΕΕ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα φαινόμενα αυτά όταν, μαζί με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έχει πάρει ενεργό μέρος στο έγκλημα των πολέμων που ξεσπιτώνουν λαούς. Οι αποφάσεις της για εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, η κατεύθυνση των σχετικών κονδυλίων μέσα από τις δικλίδες της επιλεξιμότητας και των ΜΚΟ τροφοδοτούν τη συνέχεια στο δράμα. Τίποτα το προοδευτικό δεν μπορεί να αντιπαραθέσει η ΕΕ των μονοπωλίων και του αντικομμουνισμού στο ρατσισμό - φασισμό, γιατί είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.
Θράσος να μιλά για ανθρωπισμό μια κυβέρνηση - σημαιοφόρος των ιμπεριαλιστών

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διά της υφυπουργού κας Τζούφη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, εμφανίζεται ως υπέρμαχος του ανθρωπισμού και των μη διακρίσεων σε βάρος των προσφύγων - μαθητών. Στο πλαίσιο δε του δίπολου που στήνουν, από κοινού με τη ΝΔ, εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για επικίνδυνα παιχνίδια και καλεί σε αντιφασιστικό μέτωπο. Αποτελεί θράσος να μιλά για ανθρωπισμό μια κυβέρνηση η οποία έχει μετατραπεί σε σημαιοφόρο των δολοφόνων ιμπεριαλιστών, που έχουν διαμορφώσει τις ροές των προσφύγων και τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας σε απαράδεκτες συνθήκες, μια πολιτική που, ασφαλώς, στηρίζεται και από τη ΝΔ. Αλλά θράσος αποτελεί και η εμφάνιση ότι όλα είναι καλά με τα 12.000 προσφυγόπουλα που βρίσκονται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, στις Τάξεις Υποδοχής, στα Νηπιαγωγεία μέσα στα Κέντρα Φιλοξενίας και τα Τμήματα Υποδοχής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της κράτησης δύο ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε κρατητήρια ενήλικων γυναικών της Πέτρου Ράλλη, υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», καθώς δεν είχαν βρεθεί θέσεις σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας, κάτι που είναι συνηθισμένη πρακτική, αποτελεί κόλαφο για τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς.
Ποια είναι η αλήθεια, λοιπόν, σχετικά με την Εκπαίδευση των προσφύγων στη χώρα μας;
Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες τους. Αυτό αφορά τόσο το ποιος έχει την ευθύνη υλοποίησης (κρατική - ιδιωτική), τις απαιτούμενες δομές, το περιεχόμενο της Εκπαίδευσής τους, τους υλικούς όρους διαβίωσής τους, που συναρτώνται άμεσα με το επίπεδο σχολικής παρακολούθησης και τη συνέχεια στη μάθηση. Μια σειρά από δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της Εκπαίδευσης των προσφύγων μαθητών έχουν εκχωρηθεί στις ΜΚΟ. Είναι ενδεικτικό πως στο πρόγραμμα education for integration, που «τρέχει» από τη ΜΚΟ «Ελιξ» σε συνεργασία με το δήμο Αθήνας, με χορηγία από την ΕΕ, για πρόσφυγες 6 - 18 ετών, συμμετείχαν έως το Φλεβάρη του 2019 400 παιδιά, ενώ υπήρχε και λίστα αναμονής. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αποκλειστική κρατική ευθύνη που θα κατευθύνει συγκροτημένα πόρους, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και έμψυχο δυναμικό (εκπαιδευτικούς, διερμηνείς, ψυχολόγους), ώστε να καλύπτονται ολοκληρωμένα οι πραγματικές ανάγκες. Τα εφήμερα προγράμματα, που ξεκινούν όποτε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς την απαραίτητη επιστημονική στήριξη, αποτελούν χαρακτηριστικό και των δράσεων που αναπτύσσει η κυβέρνηση στα σχολεία. Η αφετηρία δεν είναι η επιστημονική αποτίμηση των σύνθετων αναγκών μαθητών που έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις, απώλεια οικογενειών κ.λπ., που έχουν ποικιλία στο μορφωτικό υπόβαθρο και στη γνώση της μητρικής τους γλώσσας και της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Αλήθεια, ποια ανάγκη υπηρετεί έφηβοι πρόσφυγες που από το hot spot γράφονται στο Λύκειο, να διδάσκονται Αρχαία Ελληνική Γραμματεία στο πρωτότυπο, ενώ καλά καλά δεν ξέρουν τη νέα ελληνική;
Πιο συγκεκριμένα στην Εκπαίδευση
Ο αριθμός των Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) είναι αναντίστοιχος με τις ανάγκες. Οι ΤΥ «μονιμοποιούνται» με συμβασιούχους - αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, δεν υπολογίζονται στα κενά προσωπικού που δίνονται για προσλήψεις και ξεκινούν, συχνά, στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να αυτοσχεδιάζουν, προκειμένου να καλύπτουν μια ποικιλία αναγκών και αντιμετωπίζουν σύνθετες καταστάσεις (γλωσσικά, κοινωνικά, μορφωτικά κ.λπ.). Μεταφραστές - διερμηνείς δεν υπάρχουν ούτε μπορεί αυτό το έργο να καλυφθεί από τις ΜΚΟ με ένα δυναμικό που επισκέπτεται μία φορά στις δύο βδομάδες τα σχολεία (και αυτό όχι παντού) για βοήθεια κύρια διοικητική και, πάντως, έξω από την τάξη. Γενικά, θετική είναι η εμπειρία από την παρουσία των ψυχολόγων στα σχολεία, για την αντιμετώπιση των τραυμάτων των μαθητών, όπου επιτεύχθηκε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Κι αυτό έγινε με περιορισμένο αριθμό προσλήψεων συμβασιούχων, που έγιναν σε δόσεις και δεν κάλυψαν παρά ένα μέρος των αναγκών. Το ποια είναι η κατάσταση στα τμήματα των 25 και 28 μαθητών στα οποία επιστρέφουν οι πρόσφυγες μαθητές μετά την εκπαίδευσή τους στην υποδοχή, με τους όρους που περιγράφηκαν πριν, μπορεί να γίνει κατανοητό. Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την ευθύνη για τη λειτουργία των τάξεων ένταξης στην Τοπική Διοίκηση ανοίγει τους ίδιους επικίνδυνους δρόμους και για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Επιπλέον, ενώ οι ανάγκες αυτές μονιμοποιούνται, τα επίσημα κενά σε προσωπικό δεν τις λαμβάνουν υπόψη, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται η ελαστική εργασία και η απουσία μόνιμης σχέσης εκπαιδευτικού - εκπαιδευόμενου.
Τίποτε δεν προβλέπεται για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των προσφύγων. Κι αυτό όταν είναι επιβεβαιωμένο πως για κάθε άνθρωπο η μητρική γλώσσα είναι βάση για τη γλωσσική αλλά και τη γενικότερη κοινωνική συγκρότηση και εξέλιξή του.
Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για μείωση του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, εκεί που υπάρχουν πρόσφυγες μαθητές, για δημιουργία τμημάτων προετοιμασίας με ευελιξία στο ωρολόγιο πρόγραμμα και στα διδασκόμενα μαθήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Δεν υπάρχει αναγνώριση του συνόλου των τμημάτων που λειτουργούν στα διαπολιτισμικά σχολεία στο myschool με την αναγκαία προσμέτρηση των μόνιμων αναγκών (π.χ. σε Τμήματα Ενταξης) στις οργανικές θέσεις, με την εξασφάλιση χώρων και την ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιπλέον πόρων που απαιτούνται. «Κύριος οίδε» ποιο τμήμα προσφύγων μαθητών βρίσκεται εκτός Εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ένταξη στην τάξη με βάση την ηλικιακή ή «γνωστική» κατάσταση των μαθητών που μόνιμα «παρακάμπτονται» από το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την αναγνώριση της φοίτησης όλων των προσφύγων μαθητών στη χώρα που φοιτούν και στην όποια χώρα τελικού προορισμού.
...και συνεχίζουμε να μετράμε ελλείψεις
Η έκδοση των κατάλληλων εγχειριδίων έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ως υλικό, σχεδόν αποκλειστικά, για όλες τις ηλικίες, δίνεται το «γεια σου», που καλύπτει μαθητές μικρότερους ηλικιακά και με μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Δεν έχουν αξιοποιηθεί καθόλου από τις κυβερνήσεις, διαχρονικά, η πείρα και το υλικό που έχει συσσωρευθεί σε αρκετά σχολεία από το μόχθο συναδέλφων στην Εκπαίδευση των προσφύγων, όσον αφορά το εκπαιδευτικό υλικό.
Τα σχολικά γεύματα παντού, η διασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης όλων των παιδιών και των εφήβων, η έγνοια για την ένδυση και την υπόδησή τους, για τους όρους των χώρων που μένουν, μελετούν και κοιμούνται, η έννοια για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες δεν αποτελούν ήσσονος σημασίας ζητήματα. Σε κάποια παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα ή πάνε σχολείο πρώτα για το γεύμα και μετά για τα γράμματα μετρά πολύ το να είναι κρατική ευθύνη και μέριμνα η σταθερή χρηματοδότηση αυτών των δράσεων, ώστε κανένα παιδί να μη μένει ακάλυπτο.
Καταλαβαίνει κανείς πως αντί της έπαρσης από την κυβέρνηση και τις κοκορομαχίες της με τη ΝΔ, χρειάζονται μέτρα για την επούλωση των πληγών στη μόρφωση των προσφύγων. Η κεντρική κρατική ευθύνη, οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού, η διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων και των όρων για την εκπαιδευτική διαδικασία δεν «χωρούν» στην πολιτική της ΕΕ, της επιλεξιμότητας που προκρίνει και του εναγκαλισμού της με τις ΜΚΟ. Πολύ περισσότερο χρειάζεται σύγκρουση με αυτήν την πολιτική που δημιουργεί την προσφυγιά, για να χύνει μαζί με το πολιτικό της προσωπικό δάκρυα «ανθρωπισμού» πάνω στο «χυμένο γάλα»...
Τώρα χρειάζεται να διεκδικηθούν
-- Να γίνει με αποκλειστικά κρατική ευθύνη πλήρης καταγραφή των αναγκών για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, των αιτημάτων για άσυλο, ποιοι θα φύγουν για άλλες χώρες της ΕΕ και σε ποιο χρονικό ορίζοντα, τα αιτήματα επανένωσης οικογενειών, ποιοι θα εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας.
-- Να σταματήσουν το άθλιο καθεστώς εγκλωβισμού, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Να κλείσουν τα hot spots.
-- Να υπάρξει με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κατάλληλο προσωπικό και υποδομές.
-- Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει λειτουργία παντού, καταρχάς των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων (ΔΕΥΠ), αλλά και ένταξη των παιδιών στο Γενικό Σχολείο, αφού πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει το Γενικό Σχολείο να εντάξει τα προσφυγόπουλα (πρόσληψη δασκάλων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, μεταφραστών και διερμηνέων, εξασφάλιση υποδομών, αιθουσών, άνοιγμα σχολείων που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, τμήματα υποδοχής και ένταξης, μετακίνηση, καθαριότητα).
-- Να μειωθεί ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, εκεί που φοιτούν πρόσφυγες μαθητές.
-- Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να πάρουν πόδι οι ΜΚΟ.
-- Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων.
-- Να εκδοθεί κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.
-- Να αναγνωρίζεται η φοίτηση όλων των προσφύγων μαθητών στη χώρα που φοιτούν και στην όποια χώρα τελικού προορισμού.
-- Να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη Εκπαίδευσης προσφυγόπουλων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η πάσης φύσεως ανάμειξη πρεσβειών, όπως της αμερικάνικης, για την «επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».
-- Να αναπτυχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την Ιστορία του κάθε λαού. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υλοποιούνται μέσα στο σχολείο και τις δομές, σε μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού.
-- Να εξασφαλιστούν εξωσχολικές δραστηριότητες που θα ενισχύουν το αίσθημα της συλλογικότητας, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης. Να αξιοποιηθεί ο αθλητισμός ως εργαλείο.
-- Να εξασφαλιστούν σχολικά γεύματα παντού και δωρεάν μετακίνηση για όλα τα προσφυγόπουλα.
-- Να δημιουργηθούν μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις ΔΥΕΠ. Που θα ενημερώνουν και θα λύνουν ζητήματα με τους γονείς.
-- Να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.
-- Να καταμετρηθούν οι ανάγκες που παγιώνονται στην Εκπαίδευση των προσφύγων στα οργανικά κενά και στους μόνιμους διορισμούς που απαιτούνται.

Του
Διονύση ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Διονύσης Γεωργόπουλος είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

TOP READ