Κατεπείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης Χμάιμιμ, που ελέγχει η Ρωσία, αναγκάστηκε να κάνει επιβατικό αεροσκάφος Airbus A320 με 172 επιβαίνοντες χθες, λίγη ώρα αφού παραλίγο να χτυπηθεί από συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, μετά τις 02:00 την Πέμπτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους αέρος-επιφανείας εναντίον θέσεων σε προάστια της Δαμασκού. Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ενεργοποίησαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αποκρούσουν την επίθεση.
Ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το A320 ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Ο Κονασένκοφ δεν διευκρίνισε σε ποια εταιρεία ανήκε.
«Μόνο χάρη στα έγκαιρα μέτρα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο και την αποτελεσματική λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας» το επιβατικό «μπόρεσε να βγει από τη ζώνη εμπλοκής των συστημάτων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας και να προσγειωθεί επιτυχώς στο πιο κοντινό εναλλακτικό αεροδρόμιο, που είναι αυτό στη ρωσική βάση Χμάιμιμ», πρόσθεσε ο υποστράτηγος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας έχει πλέον γίνει κοινή πρακτική των χειριστών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ να χρησιμοποιούν σαν ασπίδες πολιτικά αεροσκάφη όταν τους εγκλωβίζουν τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.