16 Ιουλ 2020

Βρετανικός Tύπος: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στους Βρετανούς τουρίστες


british-airways

Mirror
Η Ελλάδα ανοίγει εκ νέου τις πύλες της στους Βρετανούς τουρίστες. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν αναφορές ότι η χώρα θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε lockdown – καθώς περισσότεροι από 100 τουρίστες βρέθηκαν  θετικοί στον  κορονοϊό από το άνοιγμα των συνόρων. Ο δημοφιλής προορισμός των διακοπών άνοιξε ξανά τα σύνορά του την 1η Ιουλίου και τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν σήμερα μετά την άρση των περιορισμών. Οι παραθεριστές στην Ελλάδα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα 24 ώρες πριν από την άφιξη τους. Αυτό θα δημιουργήσει έναν κωδικό QR που πρέπει να εμφανίζεται στο ελληνικό αεροδρόμιο – και ενδεχομένως πριν από την επιβίβαση. Μπορεί επίσης να τους ζητηθεί να υποβληθούν σε τεστ και οι αρχές θα απαιτήσουν  να απομονωθούν έως ότου δοθούν τα αποτελέσματα.  Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μέτρα ασφαλείας καταστρατηγούνται και δεσμεύονται να εντείνουν τις επιθεωρήσεις μπαρ και εστιατορίων λόγω ανησυχιών ότι «ασυμπτωματικοί» ξένοι ταξιδιώτες διαδίδουν τη μόλυνση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε στις 6 Ιουλίου ότι οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Είπε: “Σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και μετά από συμβουλές εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση ανακοινώνει την επανέναρξη απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας από τις 15 Ιουλίου”. Η απαγόρευση επεκτάθηκε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει επί του παρόντος 246.405 κρούσματα. Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει την πανδημία, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε: “Η όλη διαδικασία έναρξης είναι δυναμική και τα δεδομένα θα αξιολογούνται συνεχώς.”
Daily Mail
Η υποψηφιότητα του Kanye West είναι επίσημη. Ο Rap star συμπλήρωσε και υπέβαλε την Τετάρτη το πρώτο έντυπο της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής που απαιτείται για να γίνει προεδρικός υποψήφιος, αν και δεν έχει καταθέσει ακόμη τη δεύτερη και πιο σημαντική φόρμα FEC που απαιτείται για την υποψηφιότητα του προέδρου. Αυτή η φόρμα αποδεικνύει ότι ένας υποψήφιος έχει συγκεντρώσει ή ξοδέψει πάνω από 5.000 $ σε καμπάνια και προκαλεί την υποψηφιότητά του. Ο West που δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για το Κόμμα BDY (Birthday), επανειλημμένα έδειξε την υποστήριξή του προς τον Τραμπ στο παρελθόν, φορώντας ένα κόκκινο καπέλο Make America Great Again και συναντήθηκε με τον πρόεδρο στο Oval Γραφείο, ενώ πρόσφατα είπε ότι δεν υποστηρίζει πλέον τον Τραμπ.
The Sun
Ο αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει τους 45.000, με 85 νέους θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας μεταξύ 54 και 93 ετών, ενώ όλοι οι ασθενείς είχαν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί των θανάτων μειώνονται, οι στατιστικές του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 584 Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται θετικοί στο Covid-19 κάθε μέρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη – με ορισμένα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος και πάνω από 50.000, ενώ έκθεση από κυβερνητικούς επιστήμονες αυτή την εβδομάδα είπε ότι ένα δεύτερο κύμα το χειμώνα θα μπορούσε να σκοτώσει 120.000 ανθρώπους.
Independent
Η Burberry ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 500 θέσεων εργασίας του εργατικού δυναμικού της μετά από μείωση της «ζήτησης των ειδών πολυτελείας» κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Η βρετανική εταιρία μόδας, δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει αυτές τις θέσεις εργασίας παγκοσμίως σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους κατά 55 εκατομμύρια λίρες. Η Burberry είπε ότι περικοπές θα γίνουν σε ολόκληρη την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων, του λιανικού εμπορίου, της κατασκευής και της διανομής και θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του ομίλου. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι, ενώ σκοπεύει να διατηρήσει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα «βελτιώσει περαιτέρω» τους ρόλους των κεντρικών γραφείων και την αποτελεσματικότητα του λιανικού εμπορίου». Ο Μάρκο Γκομπέτι, διευθύνων σύμβουλος της Burberry, δήλωσε ότι η κίνηση έγινε μετά την πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 48% τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 75% στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς οι χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν καταστήματα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Metro
50.000 άτομα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα, αλλά η Priti Patel δεν μπορεί να ανακοινώσει πόσα έχουν κορονοϊό. Η υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν τον Απρίλιο αυξήθηκε σε λιγότερα από 10.000, στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά μπορούσε μόνο να δώσει μια εκτίμηση περίπου 0,5%, καθώς δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση από τις 23 Μαρτίου και  παραδέχτηκε: «Δεν έχω τον ακριβή αριθμό ανθρώπων με κορονοϊό που έρχονται στη χώρα σε καθημερινή βάση, καθώς αυτός ο αριθμός διατηρείται στα κεντρικά του Υπουργείου Υγείας της Αγγλίας». Η βουλευτής των Εργατικών Yvette Cooper και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, απάντησε: «Είναι πολύ ανησυχητικό που κανείς από εσάς δεν μπορεί να δώσει με βεβαιότητα μια εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που πιθανόν να έρχονται στη χώρα με κορονοϊό». Την περασμένη εβδομάδα οι βουλευτές άκουσαν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενδέχεται να μην έχουν ιδέα για τους αριθμούς. Η Cooper ανέφερε μια επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι 1.300 ως και 10.000 κρούσματα  εμφανίστηκαν στη χώρα κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία τον Μάρτιο – όταν δεν υπήρχε καραντίνα κα

,,Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις...,,




Ο Βασιλης Μαγγος ***ηταν ενας απο αυτους τους "τρελους" που του βρωμαγε κατι παραπανω απο καμμενο πλαστικο και διοξινη οταν καιγονταν τα σκουπιδια στον Βολο.
Ο Βασιλης Μαγγος ηταν ενας απο αυτους που αντιδρουσαν σφοδρα στο ανταλλακτικο εμποριο της ζωης (των αλλων) για μπιζνες (φανερες και αφανερωτες).
Ο Βασιλης Μαγγος δεχθηκε μανιασμενη δολοφονικη επιθεση απο αυτους που ορκιστηκαν να τον προστατευουν αλλα προστατεψαν μονο τις μπιζνες εις βαρος του.
Ο Βασιλης Μαγγος πεθανε αιφνιδιως στα 27 του, χωρις ιστορικο χρονιας νοσου, εναν μηνα ακριβως μετα τον αγριο ξυλοδαρμο του.
Πολυ προθυμα και γρηγορα, πανω απο το αταφο κορμι του ξεκινησε η "αποδομηση" με "διαρροες", "εκτιμησεις", "συστασεις", "προβλεψεις" και εναν στρατο επαισχυντων τρολ των social.
Αυτη η προθυμια και η ταχυτητα θα επρεπε να μας ξενιζουν. Βλεπεις η μπιζνα με το RDF δεν εχει απλα καμμενο πλαστικο. Και δεν ξεκινησε και τυχαια στον "πρωτοπορο" Βολο.
Σας ξανασερβιρω λοιπον το αρθρακι του περασμενου Οκτωβρη γιατι ειστε πολλοι αυτοι που δεν το πιασατε το νοημα.

Σκουπίδια: ο χρυσός θάνατος

Γιατί η αποκομιδή των σκουπιδιών πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί; 
Τι το αναπτυξιακό έχει το άδειασμα των κάδων και ο μόνιμος πονοκέφαλος κάθε δημοτικής αρχής για την διαχείριση, την αποθήκευση και εν τέλει την απαλλαγή από τους τεράστιους όγκους άχρηστων υλικών; 
Ποιος επιχειρηματίας θα ήθελε να μπλέξει με υγιεινομικές υπηρεσίες, διαμαρτυρίες κατοίκων, ελέγχους για τοξικές χημικές ουσίες, φωτιές σε ΧΥΤΑ, επιμολύνσεις υδροφόρων οριζόντων με ποινικές και αστικές ευθύνες και όλα αυτά για να πληρωθεί από το Δημόσιο ή κάποιο ΝΠΔΔ (με τις γνωστές σταθερές επιπλοκές χρονικής καθυστέρησης, αυθαίρετων «σκόντων» κ.λπ.);
Για όποιον έχει διαβάσει - ή ακόμα περισσότερο ζήσει έστω και κάπως αποστασιοποιημένα - τα Γόμορρα του Ρ. Σαβιάνο, η απάντηση είναι προφανής, αν και εξαιρετικά δυσάρεστη. 
Τα αστικά στέρεα απορρίματα είναι σκέτος χρυσός στο παγκόσμιο brokering των σκουπιδιών, και δη την πλέον προσοδοφόρα αποκομιδή και διαχείριση τοξικών βιομηχανικών στερεών αποβλήτων. 
Ας το εξηγήσουμε λίγο περισσότερο. 
Οι βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες έχουν ως υποπροϊόν σημαντικές ποσότητες τοξικών αποβλήτων (χημική επεξεργασία, σκόνες από τα φίλτρα των φουγάρων, κ.λπ.) τις οποίες και ωφείλουν βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας να απομακρύνουν υπεύθυνα. Φυσικά δεν αναλαμβάνουν αυτό το έργο οι ίδιες παρά αγοράζουν τις υπηρεσίες εξειδικευμένων «πρακτόρων» (brokers) με το κιλό τοξικών αποβλήτων (και με τιμές που κυμαίνονται αναλόγως τοξικότητας και προσφοράς) και από το σημείο εκείνο δεν φέρουν καμία άλλη ευθύνη - τι βολικό! 
Είναι ο broker που επιφορτίζεται πλέον τον πονοκέφαλο και που κάπου αλλού θα πρέπει να βρει να τα διοχετεύσει - όσο πιο φτηνά τόσο πιο κερδοφόρα, και όσο πιο φτηνά τόσο πιο παράνομα και ζημιογόνα. 
Αρχίζει λοιπόν ένα τρομερό πινγκ-πονγκ άγνωστων εταιρειών που καμία Δημόσια Περιβαλλοντική Διεύθυνση δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει αρκετά στενά ώστε να εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων.
Από εδώ και πέρα ο δρόμος των αποβλήτων έχει τρεις διαφορετικές επιλογές, κατά αύξοντα βαθμό παραβατικότητας που συχνά μάλιστα συνάδει με τον βαθμό επικινδυνότητας των αποβλήτων των ίδιων:

1.Μέσα από σκιώδεις τουλάχιστον υπεργολαβίες και αναθέσεις επί αναθέσεων, τα βιομηχανικά απόβλητα κατευθύνονται σε χώρους αποθήκευσης πλησίον αντίστοιχων χώρων γενικών αστικών απορριμάτων, όπου «αραιώνονται» με αυτά, αποχαρακτηριζόμενα, και χάνονται τα ίχνη τους. Στην συνέχεια η πορεία τους ταυτίζεται με τα αστικά, μια πορεία με πολύ μικρότερα κόστη και επομένως υπερκέρδος για την εταιρεία διαχείρισης. Εδώ βρίσκεται η επιπλέον κρυφή «αξία» των αστικών απορριμάτων.
2.Υπάρχουν χώρες, τυπικά αναπτυσσόμενες, με πολύ πιο χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς από τον ευρωπαϊκό, που αποδέχονται επί αμοιβής (και απαραίτητης συνοδού πολιτικής και διοικητικής μίζας) τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων από τον «αναπτυγμένο ευρωπαϊκό βορρά». Υπάρχει μάλιστα μια σχετική «εξειδίκευση» στις κατηγορίες απορριμάτων. Βάζοντας το σημείο 1. δίπλα στο σημείο 2. και με την ως άνω λεπτομέρεια για την χώρα υποδοχής, γίνεται εύκολος ο συνειρμός για το τι απογίνονται μερικοί τόνοι οξειδίων βαρέων μετάλλων… Εεεετσι!
3.Υπάρχουν όμως και απόβλητα που κανείς δεν θέλει να ακουμπήσει - κάνουν τζιζ. Φορτώνονται σε κάποιο ολόσαπιο μότορσιπ και αρχίζουν μια τρομερή περιπέτεια που μπορεί να κρατήσει και πάνω από χρόνο. Διώχνονται κακήν κακώς από λιμενικές αρχές, μεταπηδούν από λιμάνι σε λιμάνι, αλλάζουν όνομα και/ή εταιρεία holding μεσοπέλαγα και συχνά - μα πολύ συχνά! - μπατάρουν στα οργισμένα νερά της Αδριατικής. Εντελώς τυχαία και απρόσμενα! Κανείς δεν το περίμενε…
Προσθέστε στη «σάλτσα» δυο κουταλιές πλαστογραφημένων πιστοποιητικών, μια πρέζα «κλωνοποιημένων» container που ταξιδεύουν με διπλότυπους σειριακούς αριθμούς, πασπαλίστε με τσιμεντοβιομηχανίες και υψικαμίνους που καίνε RDF (και ένας θεός ξέρει τι έχει «αραιωθεί», πλαστογραφηθεί και απευθείας παραχωθεί εκεί μέσα) και bon appetit!

Και επειδή δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου αθώα παιδιά, ακολουθεί και η γεωπολιτική υπέρπτηση επί του φαινομένου. 
Ο μαινόμενος σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει ως παράπλευρη απώλεια το κλείσιμο - ή έστω το στένεμα - των εκεί τεράστιων αγορών στην γερμανική βιομηχανία. 
Θυμηθείτε τώρα πως οι αγορές αυτές δεν αφορούν μόνο τα βολγκσβάγκεν αλλά και τα υποπροϊόντα της παραγωγής καθεαυτής.
Κι ύστερα θυμηθείτε τη συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη, σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, και συγκεκριμένα ερώτηση δημοσιογράφου περί προσέλκυσης επενδύσεων. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ΔΕΗ και ΑΠΕ, η Καγκελάριος για ΑΠΕ και ανακύκλωση. 
Κατά πόδας ακολουθεί η υποχρεωτική δια νόμου «αναπτυξιακή» ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων. 
Μπα, θα φταίω εγώ που είμαι καχύποπτος…

* Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος είναι ιατρός, νευρολόγος στο Neuron Πρότυπο Νευρολογικό Κέντρο.
*******

 
***Βασίλης Μάγγος: Το πόρισμα του ιατροδικαστή για το θάνατο του 26χρονου φοιτητή από τον Βόλο Το επίσημο πόρισμα για τα αίτια θανάτου του 26χρονου φοιτητή που πριν ένα μήνα είχε βρεθεί στο στόχαστρο αστυνομικής βίας Ανακοινώθηκε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο του 26χρονου φοιτητή Βασίλη Μάγγου από το Βόλο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το τοπικό magnesianews.gr, η ιατροδικαστής Ελένη Καλύβα πραγματοποίησε τη νεκροτομή παρουσία Εισαγγελέα αλλά και παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και ο θάνατος αποδόθηκε σε οξύ πνευμονικό οίδημα. Θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο. O αιφνίδιος θάνατος του 26χρονου Βασίλη Μάγγου στο σπίτι του στον Βόλο, ήρθε έναν μήνα μετά από τις καταγγελίες του ίδιου πως είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας, με κακώσεις σε ζωτικά του όργανα. Βίντεο από το περιστατικό είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Εν τω μεταξύ, δική της ιατροδικαστική εξέταση ελπίζει πως θα πραγματοποιήσει η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου, με τον πατέρα του 26χρονου να εκφράζει προκαταβολικά δυσπιστία για τα αποτελέσματα της νεκροψίας–νεκροτομής από την Ιατροδικαστική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πατέρας του νεαρού είπε: «Ελπίζουμε να γίνει σεβαστό και δεκτό το αίτημά μας να παραστεί και από τη δική μας την πλευρά πραγματογνώμονας στην ιατροδικαστική εξέταση. Αν και δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη, ειδικά στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έδειξε πολύ γρήγορα την ευαισθησία του και έβγαλε το πόρισμα ήδη. Περίμενα να δω την ευαισθησία του κ. Χρυσοχοΐδη όταν σε όλα τα ΜΜΕ έπαιζε το βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό του γιου μου, αλλά για αυτό τήρησε σιγή ιχθύος. Δεν τους έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη» Πριν από ένα μήνα, ο νεαρός φοιτητής είχε καταγγείλει τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της μεγάλης διαμαρτυρίας κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ – Lafarge. Η καταγγελία του φοιτητή «Μια διμοιρία ΟΠΚΕ και μια ΜΑΤ, στοχευμένα και συγκεκριμένα για μένα, μιας και με γνωρίζουν, ήρθαν τρέχοντας κατά πάνω μου και ξεκίνησαν να με βαράνε αναίτια, δολοφονικά, απάνθρωπα κι αλύπητα. Με χτυπούσαν μέχρι που δεν μπορούσα να πάρω ανάσα, γιατί είχα χτυπηθεί άσχημα στα πλευρά.», έγραφε στο Facebook. «Όταν (σ.σ. μέσα στο Α.Τ.) ζήτησα λίγο νερό, στην αρχή δεν μου δίνανε κι έπειτα με βάλανε να πιω από έναν καταψύκτη που έτρεχε σταγόνα-σταγονα το νερό και μάλιστα από κάτω προς τα πάνω. Εγώ εντωμεταξύ να 'μαι σακάτης, κατάκοιτος και να μην μπορώ να πάρω τα πόδια μου. Και αφού διασκέδασαν όλοι μαζί πάνω μου, με ρίξανε στο κρατητήριο. Τελικά με βγάλανε, αφού τους άκουσα να λένε πως αν με κρατούσαν θα έπρεπε να με παν και νοσοκομείο». Η περίπτωσή του φοιτητή είχε απασχολήσει έντονα τα μέσα ενημέρωσης. Τον ξυλοδαρμό του είχε καταγγείλει επίσης ο πατέρας του, ενώ η Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών είχε δημοσιεύσει βίντεο με την επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς σε δημόσια θέα. «Ο νεαρός χτυπήθηκε άγρια μπροστά στα μάτια περαστικών στο κέντρο του Βόλου και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μέσα στο αμάξι που τον μετέφερε σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Το ξύλο συνεχίστηκε στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης, όπως και οι βωμολοχίες. Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του μέχρις σημείου ο νεαρός να φωνάζει "δεν μπορώ να αναπνεύσω», είχε σχολιάσει τότε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου. 

Απρόκλητη επίθεση αστυνομικών κατά φωτορεπόρτερ στην πλατεία Βικτωρίας καταγγέλλει η ΕΦΕ


Στα πλαίσια των συγκεντρώσεων που έλαβαν χώρα χθες 15-07-2020, πέριξ της πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα καταστολής εκ μέρους τμήματος των δυνάμεων της αστυνομίας που βρισκόταν στην περιοχή, εναντίον συναδέλφων φωτορεπόρτερ.
Παρατηρήθηκε ότι άντρες των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόταν στην περιοχή, κινήθηκαν εντελώς αναίτια και απρόκλητα εναντίον στους φωτορεπόρτερ, προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντάς τους με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί σημαντικά η δυνατότητα εκτέλεσης της εργασίας τους.
Δε νοείται δημοκρατία όταν η είδηση βρίσκεται υπό διωγμό και δεν κινδυνεύει η δημοκρατία από τους φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες.
Περιμένουμε από όλους τους υπεύθυνους της Πολιτείας να πράξουν τα αυτονόητα για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου.
Το ΔΣ της ΕΦΕ

Αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει – Αστυνομικοί φυτεύουν ύποπτα αντικείμενα σε διαδηλωτή (VIDEO)


Πρώτη φορά μας ξαναματασυμβαίνει και δεν έχουμε σύννεφο για να πέσουμε. Η σκηνή διαδραματίζεται έξω από την ΑΣΟΕΕ, λίγο μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, στον αντίποδα φασιστικής μάζωξης “κατοίκων” με γκεστ σταρ Κασιδιαραίους και Μπογδάνους. Τα λόγια είναι περιττά, όταν η εικόνα μιλάει από μόνη της, για το τι ακριβώς κάνουν οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψη του διαδηλωτή και πόσο εκπληκτικά μοιάζει με μπουκαλάκι μολότοφ αυτό που βάζουν στην τσάντα του. Αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει:

Εσύ τι είσαι, ποινικός ή πολιτικός κρατούμενος;


Εσύ τι είσαι, ποινικός ή πολιτικός κρατούμενος;
Μπορεί να μας φαίνεται μακρινό, αλλά να είναι εικόνα από το κοντινό μέλλον. Και θα ρωτάνε μες στην μπουζού.
-Εσύ γιατί είσαι μέσα; Καμία ληστεία;
-Όχι, πορεία…
Γιατί είναι έγκλημα να αντιδράς και να ταράζεις τη σιωπή των αμνών που οδεύουν υπάκουα προς σφαγή.
Στην τελική μπορείς να είσαι παιδεραστής, να διαπλέκεσαι με συμφέροντα, να παίρνεις μίζες, να φοροδιαφεύγεις…
Αρκεί να μην μπλέξεις με πορείες και κινήματα…
Σκίτσο του poexania

Νέα αστυνομική ΔΡΑΣΗ με ξύλο κατά αντιφασιστών διαδηλωτών


Βίντεο καταγράφει την αναίτια επίθεση αστυνομικών δυνάμεων της ομάδας ΔΡΑΣΗ που μέσα σε λίγες μέρες έχει προχωρήσει σε πλήθος περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, σε δύο διαδηλωτές που αποχωρούσαν από την αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Βίκτωριας. Όπως τονίζει η δημοσιογράφος που κατέγραψε το περιστατικό, στο TPP, έγινε αναίτια ρίψη χημικών και κρότου λάμψης σε ομάδα διαδηλωτών που αποχωρούσε από τη συγκέντρωση, στην οδό Πατησίων, πριν ακολουθήσει ο ξυλοδαρμός και η προσαγωγή των δύο διαδηλωτών.

Νέα αστυνομική ΔΡΑΣΗ με ξύλο κατά αντιφασιστών διαδηλωτών
AddThis Sharing Buttons
Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η δημοσιογράφος του Αθήνα 9.84 και μέλος του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Ελευθερία Κουμάντου  -φωτογραφίες οι οποίες αποτελούν στιγμιότυπα βίντεο στο οποίο καταγράφεται η ρήψη χημικών και κρότου λάμψης από την αστυνομία- φαίνεται σε πρώτο χρόνο να μην συμβαίνουν κάποια «επεισόδια», με τους αστυνομικούς να επιτίθενται σε έναν διαδηλωτή, που αποχωρεί από το σημείο. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο άτομο εμφανίζεται, προσπαθώντας να βοηθήσει και δέχεται και αυτός το ξύλο των αστυνομικών δυνάμεων. Τα δύο άτομα που ξυλοκοπούνται ανήκουν στην Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία «Ροσινάντε».

Η δημοσιογράφος μίλησε στο TPP για το περιστατικό:
«Είχε μείνει ένας κόσμος γύρω στα 150 -200 άτομα στην πλατεία Βικτωρίας, είχε περάσει απέναντι στη Χέυδεν, μετά από πιέσεις της αστυνομίας ώστε να φύγουν και να διαδηλώσουν οι “Επιτροπές”. Άρχισε να αποχωρεί το μπλοκ συντεταγμένα στη Χέιδεν για να βγει Πατησίων, με αλυσίδα, με περιφρούρηση κανονική. Στην αρχή κράτησαν μια απόσταση τα ΜΑΤ, άκουσα κι εγώ τον επικεφαλής τους να λέει “μην πάτε πολύ κοντά να μην έχουμε εμπλοκή”.
Λίγο ησυχάσαμε με τους συναδέρφους, αλλά μετά είδαμε τα ΜΑΤ να πιάνουν τα γκλομπ και τις φυσούνες, οπότε είπαμε με τους συναδέρφους να πάμε προς τα πάνω να μην αφήσουμε το μπλοκ μόνο του. Ανεβαίνοντας το μπλοκ στην πατησίων, μπήκε στο ρεύμα από Αλεξάνδρας, στο ρεύμα δηλαδή που περνάει μπροστά από ΑΣΟΕΕ κι άρχισε να οπισθοχωρεί, πήγαινε πισοπατώντας για να κοιτάζει τους αστυνομικούς. Ανεβαίνουν 3-4 διμοιρίες ΜΑΤ στην Πατησίων και ξαφνικά, εγώ έχω γυρίσει, έχω βγάλει φωτογραφία, ξαναγυρίζω να βγάλω φωτογραφία την περιφρούρηση και δεν προλαβαίνω, ξαφνικά βλέπω τα ΜΑΤ να αποχωρούν, σαν να έχει πέσει μια κουρτίνα. Κι εμφανίστηκαν από πίσω μηχανές με αστυνομικούς της ΔΡΑΣΗ.
Γίνεται λοιπόν αυτό που φαίνεται στο βίντεο. Ανέβηκαν τα μηχανάκια προς τον κόσμο, εγώ δεν κατάλαβα από πού πέσανε τα δακρυγόνα. Όλο το σκηνικό έγινε πάρα πολύ γρήγορα, γλίστρησε ένας αστυνομικός με το μηχανάκι, δεν τον έριξε κανείς το μπλοκ διαλύθηκε επί τόπου. Κι έμεινε εκείνος ο ένας, που τον πιάνουν, με τη μαύρη την μπλούζα, που κρατάει τη σημαία της Ροσινάντε, τρώει το ξύλο και μετά πάει να τον βοηθήσει ο άλλος με τη γκρι και χτυπανε κι αυτόν.»
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές που αποχωρούσαν κατευθύνθηκαν στην ΑΣΟΕΕ .«Σύντροφοι πιάστηκαν, χτυπήθηκαν και επιχειρείται να τους φορτωθούν διάφορες κατά φαντασία κατηγορίες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Ροσινάντε» καλώντας σε συγκέντρωση έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.
Νωρίτερα, στην πλατεία Βικτωρίας έλαβαν χώρα δύο συγκεντρώσεις. Μερικές δεκάδες, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αλλά και ο υπόδικος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα «Επιτροπών κατοίκων» των γύρω περιοχών, που δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής. Απέναντι τους βρέθηκαν εκατοντάδες άτομα του αντιρατσιστικού αντιφασιστικού χώρου.
Βίντεο της επίθεσης αστυνομικών που δημοσιεύτηκε στο Newsbeast.gr:


Περίπου στις 8 το βράδυ της Τετάρτης και, όπως μεταφέρει η Ελευθερία Κουμάντου, με αρχική εντολή «αποχωρήστε εσείς να διαδηλώσουν και οι άλλοι», η αστυνομία απώθησε την αντιφασιστική συγκέντρωση, βάζοντας την κλούβα μπροστα και κλείνοντας την πλατεία. Οι παρευρισκόμενου του αντιφασιστικού – αντιρατσιστικου χώρου αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πρόκειται την ίδια ομάδα της ΕΛ.ΑΣ, που ανασύστησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης, που «πρωταγωνίστησε» στην εισβολή σε μαγαζιά στα Εξάρχεια, το βράδυ της 3ης Ιουλίου, αλλά και στις επιθέσεις σε διαδηλωτές, στο συλλαλητήριο ενάντια στο νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων, την περασμένη Πέμπτη.


Δεν είναι αθώοι!


Η αντιφασιστική καμπάνια Δεν Είναι Αθώοι συνεχίζει τη δράση της για την ενημέρωση τπου κόσμου σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η εξόρμησή της στην Πλατεία Συντάγματος ήταν εξαιρετικά δυναμική.Περιελάμβανε μοίρασμα κειμένων, ανάρτηση πανό, μουσικοθεατρικό δρώμενο αναφορικά με τις δεκάδες οργανωμένων ρατσιστικών εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής σε βάρος μεταναστ(ρι)ών, αντιφασιστ(ρι)ών και συνδικαλιστικών φορέων και με σύντομη ομιλία-παρουσίαση του σκοπού της καμπάνιας.
Δείτε το βίντεο εδώ
Συνεχίζουμε ως το τέλος! Μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, μέχρι να βρεθούν οι εγκληματίες του φασιστικού μορφώματος στη φυλακή! Δεν εφησυχάζουμε σε δικαστήρια και σε δρόμους!
Για να υπογράψετε στέλνετε το ονοματεπώνυμό σας και μια επαγγελματική ιδιότητά σας στη σελίδα μας ή mail στη διεύθυνση deneinaiathooi@yahoo.com!

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ



Κάποιες επέτειοι αυτές τις μέρες προκαλούν σκέψεις για την ιστορία που γράφεται και ξαναγράφεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, είτε αναδεικνύοντας καινούργιες πτυχές του παρελθόντος είτε θέτοντας διαφορετικά ερωτήματα  για τα ίδια ιστορικά θέματα είτε ερμηνεύοντάς μέσα από σύγχρονα ιδεολογικά φίλτρα. Κι αν η 14η Ιουλίου εθνική γιορτή των γάλλων, είναι η επέτειος της κατάληψης της Βαστίλης και έναρξης της επανάστασης του 1789, με μια ακτινοβολία και αντίχτυπο που ξεπερνά την χώρα  και τον χρόνο που ξέσπασε και οι δικές μας επέτειοι αυτών των ημερών, 15 Ιουλίου 1965 και 15 Ιουλίου1974 διαμόρφωσαν σ’ αυτή τη μικρή γωνιά καταστάσεις που ο απόηχός τους φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.
          Πολλοί από την πολιτική μας ηγεσία σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα όπως η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός εξωτερικών ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  τιμούν την επέτειο της γαλλικής επανάστασης και αναφέρονται στις αξίες της που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο της ελευθερίας, ισότητας αδελφοσύνης. Κι αν για μας τα σχετικά με τη γαλλική επανάσταση  έχουν να κάνουν περισσότερο με τους ιστορικούς, είναι η δική μας επανάσταση του ’21 που βρίσκεται με άμεσο ή  έμμεσο τρόπο, διακόσια χρόνια τώρα,  στο πεδίο της πολιτικής και ιδεολογικής πάλης. Και είναι επειδή  ακόμα η αναφορά σ’ αυτήν, και στην εαμική αντίσταση,  έρχεται να οπλίσει και να δώσει το ιδεολογικό πρότυπο και το ιστορικό  υπόβαθρο του πολιτικού αγώνα στις στιγμές που οι κοινωνικές συγκρούσεις βρίσκουν την οξύτερη έκφρασή τους που έσπευσε η κυβέρνηση να κατασκευάσει επιτροπές για την επέτειο των  διακοσίων χρόνων της, με επικεφαλής την κυρία του βιομήχανου Θεόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια ακόμα προσπάθεια να χειραγωγηθεί το παρελθόν.    
          Και όσο για τις επετείους των Ιουλιανών του ’65 και του πραξικοπήματος του ‘74 εναντίον του Μακαρίου μοιάζει να χάνονται στη λήθη. Όσο χρονικά απομακρυνόμαστε από την εποχή τόσο λιγότερο ο κυρίαρχος λόγος αναφέρεται  στα γεγονότα εκείνης της εποχής, ίσως όχι τόσο λόγω της χρονικής απόστασης αλλά μάλλον λόγω της πολιτικής εγγύτητας με σύγχρονες καταστάσεις που η κυρίαρχη εξουσία σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να αναγνωρίσει. Επιπλέον,  είναι και το γεγονός πως  καθώς η πολιτική εξουσία μεταβιβάζεται δια των εκλογών σε γόνους πρωταγωνιστών εκείνων των χρόνων νέα μοντέλα ερμηνειών κατασκευάζονται που τους  δικαιώνουν. Και μαζί μ’ αυτήν την προσπάθεια παραποιείται η ιστορία, εξωραΐζονται πορτραίτα πρωταγωνιστών.
 Έτσι, καθώς για τον  Κ. Καραμανλή τον πρεσβύτερο δεν θα πρέπει να δίνεται αφορμή να του αμφισβητηθεί ο τίτλος του εθνάρχη, δεν γίνεται πια καμιά αναφορά στις Συμφωνίες Ζυρίχης –Λονδίνου που ουσιαστικά δέσμευσαν την ανεξαρτησία της Κύπρου. Εξάλλου η απόλυτη συμπόρευσή μας και υποταγή στην αμερικανική πολιτική δεν ευνοούν αναφορές στις ευθύνες του ξένου παράγοντα, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία,  όλη τη δεκαετία 1964-74 και την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο.  Το ίδιο και για τον πατέρα Κ. Μητσοτάκη,  όλα όσα  στη σταδιοδρομία του θεωρούνται πως την κηλίδωναν στις αγιογραφίες που του έχουν στήσει προσπερνιούνται περισσότερο σαν συκοφαντικές επιθέσεις προς μια παρεξηγημένη προσωπικότητα, που όμως δεν αφέθηκε να την αμαυρώσει η αδικία. Ενώ ήταν από τους κυριότερους εκφραστές της αποστασίας του ’65  της θεσμικής εκτροπής που μεθόδευσε το Παλάτι, χρόνια αργότερα προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιλογή του «Εκείνο το βράδυ βρέθηκα ενώπιον του σκληρότερου διλήμματος της ζωής μου, εάν δεν ορκιζόμουν, ήταν βέβαιο ότι θα πηγαίναμε σε εμφύλιο». Ήταν τότε που προσπαθούσε με την υπόσχεση μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός και στα Δεκεμβριανά του 1944,  να διευρύνει το σύστημα της πολιτικής εξουσίας  στις νέες κοινωνικές συνθήκες σταθεροποίησης της αστικής εξουσίας και οικονομικής ανάπτυξης μπαίνοντας επικεφαλής ενός λαϊκού κινήματος που αγωνιζόταν για εκδημοκρατισμό, εξοβελίζοντας την αριστερά.
 Κι αν γίνονται  αυτές οι αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, είναι γιατί ακόμα και  οι αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται γι’ αυτά δείχνουν την αντίληψη του παρελθόντος ως δυναμικού και πολύπλοκου κοινωνικού σχηματισμού να εξαρτάται από τις γενικότερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, τις επιστημολογικές απαιτήσεις, τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.
Σε μια εποχή λοιπόν κατασυκοφάντησης του κομμουνιστικού οράματος, ισοπέδωσης πολιτικών και ιδεολογικών αντιθέσεων, πρωτόγνωρης τεχνολογικής ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα και  συγχρόνως παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η αμφισβήτηση και συρρίκνωση της κοινωνικής λειτουργίας του παρελθόντος στις συνειδήσεις των ανθρώπων καθορίζει την ερμηνεία του παρόντος. Οδηγεί στην αποσπασματική αντιμετώπιση της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα κάθε φαινόμενο, κάθε αντικείμενο να μην μπορεί να εκτιμηθεί και να κατανοηθεί αφού δεν εξετάζεται στις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και σχέσεις και η ιστορία δεν είναι πια γνώση-όπλο.

Αποκαλυπτικές ομολογίες


Η συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 9 Ιούλη, με θέμα «Σταθερότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας», ήταν αποκαλυπτική. Παρά τον τίτλο της, επιβεβαίωσε την υπόθαλψη της τουρκικής επιθετικότητας από τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη για διευθετήσεις στην περιοχή, στο πλαίσιο του οποίου η Τουρκία κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αφού παρατήρησε ότι «χρόνια συγκρούσεων στη Λιβύη και στη Συρία έχουν επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας όσον αφορά την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την τρομοκρατία ή την πολιτική αστάθεια από το Σαχέλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», αναγνώρισε ότι «η Τουρκία επηρεάζεται επίσης από αυτήν την κατάσταση», δικαιολογώντας έμμεσα τις στρατιωτικές επεμβάσεις της σε Συρία και Λιβύη, που ρίχνουν νερό στο μύλο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία «είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες και στις δύο συγκρούσεις» και ότι παρά τις «σημαντικές αποκλίσεις» που υπάρχουν με την ΕΕ, «πρέπει να αναγνωρίσουμε πού συμπίπτουν τα συμφέροντά μας».
* * *
Συνεχίζοντας, ο Μπορέλ χαρακτήρισε μεν «ανησυχητική» την «αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο» (υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, γεωτρύπανα στα ανοιχτά της Κύπρου κ.λπ.), την αναγνώρισε όμως ως «έναν σημαντικό εταίρο, μια υποψήφια χώρα και σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Γι' αυτό προέτρεψε τα κράτη - μέλη να συνεργαστούν «για να σταματήσει και να αντιστραφεί η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις με την Τουρκία», λέγοντας ορθά κοφτά ότι «η δυναμική των αντιποίνων δεν καθιστά τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων όπου υπάρχουν διαφορές». Μόνο που οι «διαφορές» αυτές δεν προέκυψαν από το πουθενά, ενώ με τη στάση τους και με δεδομένη τη σημασία που έχει για τα συμφέροντά τους να παραμείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο «δυτικό στρατόπεδο», , ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ τροφοδοτούν και δεν αποθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, προωθώντας αργά και σταθερά τη «λύση» της συνδιαχείρισης, που μόνο τα μονοπώλια θα βγάλει κερδισμένα.
* * *
Αποκαλυπτικά ήταν και όσα είπε ο Μπορέλ για το Μεταναστευτικό, που επιδρά καθοριστικά στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα, όπου βρέθηκε στις 6 και 7 Ιούλη, ο Μπορέλ έδωσε το σύνθημα για την επόμενη φάση στο ευρωτουρκικό παζάρι, με όχημα το Μεταναστευτικό. Αρχικά δήλωσε ότι η συμφωνία για το Μεταναστευτικό του 2016 «είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας, όπου πολλά άλλα θέματα συνυπολογίστηκαν και πολλά δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή». Πρόσθεσε ότι «στο μεσοδιάστημα έχουν υπάρξει διαφωνίες και πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση», και κατέληξε λέγοντας: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάτσουμε και να συζητήσουμε μια προσαρμογή της Δήλωσης του 2016, που φτάνει στο τέλος, και να εξετάσουμε μια νέα, στην οποία θα συμπεριλάβουμε όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη σχέση μας. Το Μεταναστευτικό είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά όχι το μόνο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε και τις δύο πλευρές στην εκπλήρωση μιας νέας προσέγγισης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα θέματα που η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι. Αυτό είναι κατανοητό. Από το θέμα της βίζα, την εταιρική σχέση, την ενταξιακή της πορεία, τα σύνορα, την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης, τα γεωπολιτικά θέματα της σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τη συνεργασία μας στη Συρία και τη συνεργασία στη Λιβύη...».
* * *
Ολα στο τραπέζι λοιπόν, σε ένα εφ' όλης της ύλης παζάρι, που θεωρεί «κατανοητές» τις ανησυχίες της Τουρκίας ακόμα και σε ό,τι αφορά τα σύνορα (!), όπως κυνικά ομολογεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Να λοιπόν πώς «ταΐζεται» η επιθετικότητα της Τουρκίας από τους ευρωατλαντικούς «συμμάχους», τους οποίους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως «θεματοφύλακες» τάχα της ειρήνης στην περιοχή και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι θα καθορίσει τις εξελίξεις και στα Ελληνοτουρκικά, με δεδομένο τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, όπου εμπλέκεται ενεργά και η Ελλάδα, ο Μπορέλ ανέφερε στην ίδια συνέντευξη: «Η Τουρκία έχει γίνει ένας περιφερειακός παίκτης - σημείο αναφοράς και η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει εκ νέου μια προσέγγιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα θέματα που αποτελούν μέρος αυτής της σύνθετης σχέσης. Αυτός θα είναι ο σκοπός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν θα συζητήσει. Η σχέση μας με την Τουρκία έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά και πιεστικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ...».

Α.

Διπλή στόχευση




Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις και το σχέδιο της «ομάδας Πισσαρίδη», που θέτει ανάμεσα σε άλλα ως βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, σηματοδοτούν την ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μια να κατοχυρώσει τις μέχρι τώρα περικοπές και ανατροπές, και από την άλλη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι αποφάσεις της «πιλοτικής δίκης» στο ΣτΕ για τα αναδρομικά, που σημειωτέον προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, κινούνται στην κατεύθυνση της οριστικής «παραγραφής» των δίκαιων διεκδικήσεων των συνταξιούχων για όλες τις περικοπές που επέβαλαν στις συντάξεις οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα.
Η εξαίρεση απ' αυτή τη λεηλασία μόνο κάποιων περικοπών που έγιναν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και η υποχρέωση που προκύπτει για την κυβέρνηση να επιστρέψει μόνο ένα μικρό μέρος από τα δεκάδες δισ. ευρώ που άρπαξαν στη διάρκεια μιας 10ετίας όλες οι κυβερνήσεις από τους συνταξιούχους, σε τίποτα δεν μειώνουν το μέγεθος του εγκλήματος. Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της δουλειάς από τις απανωτές περικοπές και τα άλλα μέτρα.
Μάλιστα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα που επιδίκασε το ΣτΕ, επικαλούμενη τις «οικονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της οικονομίας», είναι μια επιπλέον πρόκληση, αλλά και μια επιβεβαίωση ότι ούτε τα ελάχιστα δεν είναι διασφαλισμένα για εργαζόμενους και συνταξιούχους στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, που «ζει και αναπνέει» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Την ίδια ώρα, τόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ όσο και το σκεπτικό τους επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό ρόλο του νόμου Κατρούγκαλου και δικαιώνουν το χαρακτηρισμό του ως «νόμου - λαιμητόμου». Ο νόμος αυτός έδωσε συνέχεια, αποτέλεσε όμως και τομή στη διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Κι αυτό επειδή, πέρα από τα δεινά που φόρτωσε στις νεότερες γενιές, ενσωμάτωσε και «νομιμοποίησε» όλες τις προηγούμενες περικοπές, ενώ «λύνοντας» ζητήματα αντισυνταγματικότητας κ.ά. έκλεισε το δρόμο σε διεκδικήσεις αναδρομικών και για το χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή του. Πρόκειται δηλαδή για «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» της λεηλασίας των συντάξεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις άλλες ανατροπές.
Απ' αυτή τη σκοπιά, είναι υποκριτική και προκλητική για το λαό η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή το «πόρισμα Πισσαρίδη» ανακάλυψε ξαφνικά το σχέδιο για «μοντέλο Πινοσέτ» στις συνάξεις, με το σύστημα των «τριών πυλώνων», που και ο ίδιος υπηρέτησε, αναπαράγοντας ως κυβέρνηση τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, εμφανίζοντας τις σκληρές περικοπές ως «αποκατάσταση των αδικιών του συστήματος» και δικαιολογώντας τις τρομακτικές μειώσεις ως «νοικοκύρεμα», όπως κάνει άλλωστε και η ΝΔ.
Πάνω σε αυτό το έδαφος κλιμακώνεται σήμερα η επίθεση από τη ΝΔ, που επιταχύνει κατευθύνσεις της ΕΕ, για να απαλλάξει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και το κράτος από το «κόστος» των συντάξεων και για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που καραδοκούν να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια στον τομέα των συντάξεων.
Σ' αυτή την καταστροφική πορεία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούνται να δώσουν απάντηση, διεκδικώντας να επιστραφούν σε όλους οι περικοπές, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία, δυναμώνοντας την πάλη για Υγεία - Ασφάλιση - σύνταξη που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

TOP READ