Ενοχο έκρινε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον καθηγητή Παν. Παπαγιάννη, κατηγορούμενο ως ιδρυτή της φασιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία». Το εν λόγω φασιστοειδές δικαζόταν για σειρά αδικημάτων και επιθέσεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, εις βάρος προσφύγων, μεταναστών, ΜΚΟ κ.ά. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 χρόνων και 15 μηνών αντίστοιχα με χρηματική ποινή, για τα αδικήματα της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο σε άνθρωπο για τα γραφεία της κοινότητας Αφγανών μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, για απειλή τοποθέτησης βόμβας στο δημαρχείο Τρίπολης – με αναγνώριση και στα δύο του ρατσιστικού κινήτρου -, για δημόσια υποκίνηση μίσους και για παράνομη οπλοκατοχή (για σιδερογροθιά που βρέθηκε στο σπίτι του). Για τα άλλα αδικήματα που είχε παραπεμφθεί, απαλλάχτηκε.
Η ποινική δίωξη υπενθυμίζεται ότι ασκήθηκε αυτεπάγγελτα κατόπιν δικογραφίας που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, για αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα κατά την τριετία 2017 – ’19. Η φασιστική οργάνωση έγινε γνωστή το 2017 όταν επιτέθηκε στο σπίτι του Αμίρ, 11χρονου μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου.
Για την εμπρηστική επίθεση που πραγματοποίησε η φασιστική συμμορία στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία της κοινότητας των Αφγανών το 2018, αναλαμβάνοντας με τηλεφώνημα σε εφημερίδα την ευθύνη, μία δικαστής διαφώνησε με την κατηγορία της απόπειρας, κρίνοντας την εμπρηστική επίθεση ως τετελεσμένο αδίκημα.
Το φασιστοειδές αφέθηκε ελεύθερο, μέχρι το εφετείο. Να υπογραμμιστεί ότι στην κατάθεσή του ο αστυνομικός του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας δεν απέκλεισε η οργάνωση «Κρυπτεία» να αποτελείται από περισσότερα άτομα και αναφέρθηκε σε επικοινωνίες του Παπαγιάννη με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και με μέλη άλλων ακροδεξιών οργανώσεων, όπως της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Αντίστασης.
Πηγή: 902.gr