11 Μαΐ 2020

Aποχαρακτηρισμένα αρχεία επιβεβαιώνουν τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ναζί



Μεταφράσαμε το άρθρο του Αμερικάνου συγγραφέα και ακτιβιστή Martin A. Lee στο Foreigh Policy of Focus(1 Μαϊού 2001)
“Ειλικρινής και ιδεαλιστής…απολαμβάνει Τκαλό φαγητό και κρασί… χωρίς προκαταλήψεις”.
Έτσι, περιέγραφε μια αξιολόγηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) το 1952 τον Ναζί ιδεολόγο Emil Augsburg, έναν αξιωματικό του διαβόητου Ινστιτούτου Wannsee, του δυναμικού εμπειρογνωμόνων των SS που συμμετείχε στο σχεδιασμό της Τελικής Λύσης. Η μονάδα SS του Augsburg επιτέλεσε “ειδικά καθήκοντα”, ευφημισμό για την εξολόθρευση Εβραίων και άλλων “ανεπιθύμητων” κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αν και καταζητούνταν στην Πολωνία για εγκλήματα πολέμου, το Augsburg κατάφερε να προσφέρει τον εαυτό του στη CIA των ΗΠΑ, η οποία τον απασχολούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως ειδικό στις σοβιετικές υποθέσεις. Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία της CIA δείχνουν ότι το Augsburg ήταν μεταξύ της συλλογής των ναζιστών εγκληματιών πολέμου που στρατολογήθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ λίγο μετά την παράδοση της Γερμανίας στους Συμμάχους.
Έχοντας απελευθερωθεί από το Κογκρέσο, το οποίο ψήφισε το νόμο περί δημοσιοποίησης εγκλημάτων πολέμου των Ναζί πριν από τρία χρόνια,* ένα κρυμμένο έγγραφο της CIA που κάποτε είχε ταξινομηθεί επιβεβαιώνει ένα από τα χειρότερα μυστικά του ψυχρού πολέμου, τη χρήση ενός εκτεταμένου ναζιστικού κατασκοπικού δικτύου από τη CIA για τη διεξαγωγή μυστικής εκστρατείας κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι αναφορές της CIA δείχνουν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήξεραν ότι επιχορηγούσαν πολλούς βετεράνους του Τρίτου Ράιχ που είχαν διαπράξει φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά αυτές οι θηριωδίες παραβλέφθηκαν καθώς η αντικομμουνιστική σταυροφορία απέκτησε τη δική της ορμή. Για τους Ναζί που διαφορετικά θα είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, η υπογραφή με τις αμερικανικές πληροφορίες τους επέτρεψε να αποφύγουν μια ποινή φυλάκισης.
“Οι πραγματικοί νικητές του ψυχρού πολέμου ήταν Ναζί εγκληματίες πολέμου, πολλοί από τους οποίους κατάφεραν να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη επειδή η Ανατολή και η Δύση συγκεντρώθηκαν τόσο γρήγορα μετά τον πόλεμο ανταγωνιζόμενη η μαι την άλλη”, αναφέρει ο Eli Rosenbaum, διευθυντής του Γραφείου Ειδικών Ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και επικεφαλής κυνηγών Ναζί της Αμερικής. Ο Rosenbaum είναι μέλος μιας επιτροπής της διυπηρεσιακής ομάδας εργασίας (IWG) που διορίστηκε από την Κλίντον. Των Αμερικανών μελετητών, δημοσίων υπαλλήλων και πρώην αξιωματούχων πληροφοριών, οι οποίοι βοήθησαν στην προετοιμασία των αρχείων της CIA για αποχαρακτηρισμό.
Πολλοί Ναζί εγκληματίες “έλαβαν ελαφριά τιμωρία, καμία τιμωρία, και ανταμοιβή καθώς οι Δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας τους θεωρούσαν χρήσιμα περιουσιακά στοιχεία στον ψυχρό πόλεμο”, δήλωσε η ομάδα της IWG μετά την κυκλοφορία 18.000 σελίδων δημοσιευμένου υλικού της CIA. (Εκκρεμούν περισσότερες δόσεις.)
Αυτά “δεν είναι μόνο στεγνά ιστορικά έγγραφα”, επιμένει η πρώην βουλευτής Ελίζαμπεθ Χόλτζμαν, μέλος της επιτροπής που εξετάζει τα αρχεία της CIA. Όσον αφορά την Χόλτζμαν, τα έγγραφα της CIA εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την πηγή του ψυχρού πολέμου.
Η απόφαση να στρατολογηθούν ναζιστές πράκτορες είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης και έθεσε το σκηνικό για την ανοχή της Ουάσιγκτον στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες εγκληματικές ενέργειες στο όνομα του αντικομμουνισμού. Με αυτό τον μυστικό εναγκαλισμό, ο κύβος ερρίφθη για μια λιτανεία αντιδημοκρατικών επεμβάσεων της CIA σε όλο τον κόσμο.
Η Οργάνωση Gehlen
Το βασικό πρόσωπο στη γερμανική πλευρά της συνάντησης CIA-Ναζί ήταν ο στρατηγός Reinhard Gehlen, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως κορυφαίος αντι-σοβιετικός κατάσκοπος του Αδόλφου Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Gehlen επέβλεψε όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις στρατιωτικών πληροφοριών στην Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ.
Καθώς ο πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, ο Gehlen υπέθεσε ότι η αμερικανική-σοβιετική συμμαχία σύντομα θα διαλυόταν. Συνειδητοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διέθεταν έναν βιώσιμο μηχανισμό κατασκοπίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Gehlen παραδόθηκε στους Αμερικανούς και εμφανίστηκε ως κάποιος που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στον επικείμενο αγώνα κατά των Κομμουνιστών. Εκτός από το να μοιραστεί το τεράστιο αρχείο κατασκοπείας του για την ΕΣΣΔ, ο Gehlen υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα υπόγειο δίκτυο σκληρών πολεμικών, αντικομμουνιστικών εργαλείων, τα οποία ήταν σε θέση να σπείρουν όλεθρο σε όλη τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη.
Αν και η Συνθήκη της Γιάλτας όριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν στους Σοβιετικούς όλους τους συλληφθέντες Γερμανούς αξιωματικούς που είχαν εμπλακεί σε “δραστηριότητες της ανατολικής περιοχής”, ο Γκεχλέν μεταφέρθηκε γρήγορα στο Fort Hunt στη Βιρτζίνια. Η εικόνα που προέβλεψε κατά τη διάρκεια 10 μηνών διαπραγματεύσεων στο Fort Hunt ήταν, για να χρησιμοποιήσω λίγη ομοιότητα κατασκοπίας, μια “θρύλος”-που εξαρτιόταν από τον ψευδή ισχυρισμό του Gehlen ότι δεν ήταν ποτέ πραγματικά Ναζί, αλλά ήταν αφιερωμένη, πάνω απ’ όλα, στην καταπολέμηση του Κομμουνισμού. Αυτοί που δάγκωσαν το δόλωμα συμπεριλαμβάνουν τον μελλοντικό διευθυντή της CIA Άλεν Ντάλες, ο οποίος έγινε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Gehlen μεταξύ των Αμερικανικών πολιτικών εμπειρογνωμόνων.
Ο Gehlen επέστρεψε στη Δυτική Γερμανία το καλοκαίρι του 1946 με εντολή να ανοικοδομήσει την κατασκοπευτική οργάνωσή του και να συνεχίσει να κατασκοπεύει στην Ανατολή κατ’ εντολή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η ημερομηνία είναι σημαντική καθώς προηγήθηκε της έναρξης του ψυχρού πολέμου, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνήθεις ιστορικούς λογαριασμούς των ΗΠΑ, δεν ξεκίνησε παρά ένα χρόνο αργότερα. Η πρώιμη ερωτοτροπία του Gehlen με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον ήταν σε κατάσταση ψυχρού πολέμου νωρίτερα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν. Ο Gehlen δεν συμβαδίζει την επικρατούσα δυτική αντίληψη ότι οι επιθετικές σοβιετικές πολιτικές ευθύνονταν κυρίως για την πρόκληση του ψυχρού πολέμου.
Με έδρα κοντά στο Μόναχο, ο Gehlen προχώρησε στη στρατολόγηση χιλιάδων βετεράνων της Γκεστάπο, της Βέρμαχτ και των SS. Ακόμη και οι πιο ποταποί γραφειοκράτες που διοικούσαν τον κεντρικό διοικητικό μηχανισμό του Ολοκαυτώματος ήταν ευπρόσδεκτοι στην “Οργάνωση Gehlen”, όπως ονομάστηκε, συμπεριλαμβανομένου του Alois Brunner, του επικεφαλής αναπληρωτή του Adolf Eichmann. Ο ταγματάρχης των SS Emil Augsburg και ο αρχηγός της Γκεστάπο Klaus Barbie, γνωστός ως ο “Χασάπης της Λυών”, ήταν μεταξύ αυτών που είχαν διπλό καθήκον για τον Gehlen και την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών. “Φαίνεται ότι στα κεντρικά γραφεία του Gehlen, ένας άνθρωπος των SS άνοιξε το δρόμο και η ελίτ του Himmler είχε ευτυχισμένες τελετές επανένωσης”, ανέφερε η Frankfurter Rundschau στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Ο μολυσμένος από τους Ναζί κατασκοπευτικός εξοπλισμός λειτουργούσε ως τα μυστικά μάτια και αυτιά της Αμερικής στην κεντρική Ευρώπη. Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εντός του ΝΑΤΟ, παρέχοντας τα δύο τρίτα των ακατέργαστων δεδομένων για τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Υπό την αιγίδα της CIA, και αργότερα ως επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Δυτικής Γερμανίας μέχρι την συνταξιοδότησή του το 1968, ο Gehlen άσκησε σημαντική επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι του σοβιετικού μπλοκ. Όταν οι αρχηγοί κατασκοπείας των Η.Π.Α. επιθυμούσαν μια προκατασκευασμένη αλλοίωση έθνους, στράφηκαν στην άμεσα διαθέσιμη Οργάνωση, η οποία λειτούργησε ως συνδικάτο υπεργολαβίας για μια σειρά αποτυχημένων ρίψεων από αέρος ανταρτών πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα και άλλες καθιερωμένες συνωμοσίες της CIA.
Εύκολοι στόχοι για παραπληροφόρηση
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι κορυφαίοι Γερμανοί επιστήμονες ανασύρθηκαν με προθυμία από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έσπευσαν να ισχυριστούν ότι αυτοί οι υψηλόβαθμοι ειδικοί είναι λάφυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, η CIA έπαιρνε μέρος σε στρατολόγηση Ναζί κατασκόπων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ποτέ δεν αναγνώρισε επίσημα το ρόλο της στην δημιουργία της οργάνωσης Gehlen μέχρι περισσότερο από μισό αιώνα μετά το γεγονός.
Ωστόσο, η μεταχείριση Ναζί κατασκόπων δεν ήταν το ίδιο με την πρόσληψη τεχνικών πυραύλων. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Werner von Braunκαι η ομάδα του εκπλήρωναν τις αποστολές τους για τη NASA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες. Εάν οι ρουκέτες δεν έριχναν σωστά, τότε οι επιστήμονες θα κριθούν ανάλογα. Αλλά πώς μπορεί να αποφασίσει κάποιος αν ένας Ναζί κατάσκοπος με αμφίβολο παρελθόν κάνει αξιόπιστη δουλειά;
Οι βετεράνοι του Τρίτου Ράιχ συχνά απεδείχθησαν ικανοί να ανταλλάσσουν δεδομένα σε μεγάλο βαθμό ψευδή, με αντάλλαγμα μετρητά και ασφάλεια, αποφάνθηκε η επιτροπή IWG. Πολλοί Ναζί έπαιξαν διπλό παιχνίδι, τροφοδοτώντας με φήμες και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης και εκμεταλλευόμενοι τις αμοιβαίες υποψίες που προέκυψαν από τα ερείπια της Γερμανίας του Χίτλερ.
Ο στρατηγός Gehlen συχνά υπερέβαλε της σοβιετικής απειλής προκειμένου να οξύνει τις εντάσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων. Σε ένα σημείο κατάφερε να πείσει τον στρατηγό Λούκιους Κλέι, στρατιωτικό διοικητή της αμερικανικής ζώνης κατοχής στη Γερμανία, ότι μια μεγάλη σοβιετική κινητοποίηση πολέμου είχε ξεκινήσει στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό ώθησε τον Κλέι να στείλει ένα ξέφρενο, άκρως απόρρητο τηλεγράφημα στην Ουάσινγκτον το Μάρτιο του 1948, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος “μπορεί να έρθει ξαφνικά.”
Η στρατηγική παραπληροφόρησης του Gehlen βασίστηκε σε μια απλή υπόθεση: Όσο πιο ψυχρός ήταν ο ψυχρός πόλεμος, τόσο περισσότερος πολιτικός χώρος για τους κληρονόμους του Χίτλερ να κινηθούν. Ο οργανισμός μπορούσε να ανθίσει μόνο υπό συνθήκες ψυχρού πολέμου. Ως θεσμικό όργανο δεσμεύτηκε, συνεπώς, να διαιωνίσει τη σοβιετικοαμερικανική σύγκρουση.
“Η υπηρεσία αγαπούσε τον Γκέρεν επειδή μας τάισε αυτό που θέλαμε να ακούσουμε. Χρησιμοποιούσαμε τα πράγματά του συνεχώς, και τα ταΐζαμε σε όλους τους άλλους, στο Πεντάγωνο, στον Λευκό Οίκο, στις εφημερίδες. Το λάτρεψαν κι εκείνοι. Αλλά προμοτάριζε ένα ρωσικό μπαμπούλας, και έκανε μεγάλη ζημιά σε αυτή τη χώρα”, είπε ένας συνταξιούχος αξιωματούχος της CIA στον συγγραφέα Christopher Simpson, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής αναθεώρησης του IGW και ήταν συγγραφέας του Blowback: America’s Recruitment of Nazis and Its Effects on the Cold War.
Μη αναμενόμενες συνέπειες
Τα μέλη της Οτγάνωσης Gehlen συνέβαλαν αποφασιστικά στο να βοηθήσουν χιλιάδες φασίστες φυγάδες να δραπετεύσουν μέσω “ποντικότρυπας” σε ασφαλή καταφύγια στο εξωτερικό, συχνά με ένα νεύμα από τους αξιωματούχους πληροφοριών των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, εκπατρισμένοι και φασίστες συνεργάτες του Τρίτου Ράιχ αναδείχθηκαν “σύμβουλοι ασφαλείας” σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι ακροδεξιές ομάδες θανάτου εξακολουθούν να αποτελούν την κληρονομιά τους. Ο Klaus Barbie, για παράδειγμα, βοήθησε μια σειρά στρατιωτικών καθεστώτων στη Βολιβία, όπου δίδασκε στους στρατιώτες τεχνικές βασανιστηρίων και βοήθησε στην προστασία του ακμάζοντος εμπορίου κοκαΐνης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Αξιωματούχοι της CIA έμαθαν τελικά ότι το δίκτυο των Ναζί που φωλιάζει μέσα στην Οργάνωση Gehlen είχε μια απρόσμενη στροφή. Με την εξαγορά του Gehlen, η CIA εν αγνοία της παραδόθηκε σε χειραγώγηση από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών που ήταν γεμάτη σοβιετικούς κατασκόπους. Η συνήθεια του Gehlen να χρησιμοποιεί τους εκτεθειμένους πρώην Ναζί και η προθυμία της CIA να επιβάλει κυρώσεις στην πρακτική αυτή, επέτρεψε στην ΕΣΣΔ να διεισδύσει στη μυστική υπηρεσία της Δυτικής Γερμανίας εκβιάζοντας πολυάριθμους πράκτορες.
Κατά ειρωνεία της τύχης, ορισμένοι από τους άνδρες που απασχολούνταν από τον Gehlen θα εξακολουθούσαν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στις ευρωπαϊκές οργανώσεις νεοφασιστών που περιφρονούν τις Hνωμένες Πολιτείες. Μία από τις συνέπειες της μαγικής συμμαχίας της CIA με τον Οργανισμό είναι εμφανής σήμερα σε ένα επαναστατικό φασιστικό κίνημα στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να εντοπίσει την ιδεολογική του σχέση πίσω στο Ράιχ του Χίτλερ, μέσω των μυστικών πρακτόρων του Gehlen, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Αναγνωρίζοντας αργά ότι τα ναζιστικά όπλα τους προσποιούνταν πίστη στη Δυτική συμμαχία για όσο το θεωρούσαν στρατηγικά ωφέλιμο, οι αξιωματούχοι της CIA επένδυσαν πάρα πολλά στην τρομακτική ναζιστική στολή του Gehlen. “Ήταν ένα τρομερό λάθος, ηθικά, πολιτικά, και επίσης υπό πολύ πραγματιστική σκέψη”, αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Ρίτσαρντ Μπρέιτμαν, πρόεδρος της επιτροπής επιθεώρησης του IWG.
Περισσότερο από μια κακοφτιαγμένη τρέλα κατασκοπείας, το φιάσκο του Gehlen θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε μια εποχή όπου ο θρίαμβος μετά τον ψυχρό πόλεμο και η αλαζονική μονοπολικότητα είναι αχαλίνωτα μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ. Αν μη τι άλλο, υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μερικούς από τους δικούς τους δαίμονες τώρα που οι αντιδραστικοί πολεμιστές του Ψυχρού Πολέμου είναι πάλι στην κορυφή της Ουάσιγκτον.
* Το 1998, η Ομάδα Εργασίας για τα Εγκλήματα Πολέμου των Ναζί και της Ιαπωνικής Αυτοκρατορικής Κυβερνησης (IWG), κατ’ εντολή του Κογκρέσου, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη προσπάθεια αποχαρακτηρισμού ενός θέματος στην ιστορία, με εντολή του Κογκρέσου. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ορόσημο, περισσότερες από 8,5 εκατομμύρια σελίδες αρχείων άνοιξαν στο κοινό στο πλαίσιο του νόμου περί δημοσιοποίησης εγκλημάτων πολέμου των Ναζί (P.L. 105-246) και του Ιαπωνικός Νόμος περί Δημοσιοποίησης Πληροφοριών της Αυτοκρατορικής Κυβέρνησης (P.L. 106-567). Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν λειτουργικά αρχεία του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), συνολικά 1,2 εκατομμυρίων σελίδων, και 114.200 σελίδων υλικού της CIA. Οι πληροφορίες αυτές ρίχνουν σημαντικό ιστορικό φως στο Ολοκαύτωμα και σε άλλα εγκλήματα πολέμου, καθώς και στη συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε εγκληματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. 

Ατομική ευθύνη τέλος!

Η φάση στην οποία έχει περάσει η χώρα, όπως τονίζουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, είναι ακόμα πιο δύσκολη από τις ημέρες της καραντίνας.
Πολύ περισσότερο καθώς στην επιδημιολογική αβεβαιότητα προστίθεται η βεβαιότητα της βαθιάς ύφεσης που έρχεται.
Η πειθαρχία και η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο λαός το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούν, πλέον, να χρησιμοποιηθούν σαν «μάσκα» για να κρυφτούν οι κρατικές ευθύνες.
  • Είναι κρατική ευθύνη να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς,
  • η προστασία των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία,
  • η διάθεση άμεσα μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον πληθυσμό,
  • η προμήθεια του λαού με προστατευτικές μάσκες δωρεάν και χωρίς τον «μεσάζοντα» της αισχροκέρδειας.
  • Είναι κρατική ευθύνη, τόσο την τρέχουσα περίοδο όσο και ενόψει του φθινοπώρου, να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε με την πειθαρχία του λαού για να στηριχτεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Είναι κρατική ευθύνη η πραγματική στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων (ορατών και… αόρατων), των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών που βυθίζονται.
  • Και αυτό δεν γίνεται ούτε με επιδόματα φτώχειας, ούτε με δάνεια τοκιζόμενα και ανατοκιζόμενα, ούτε με αναστολές που επιστρέφουν ανατοκισμένες. Αυτό γίνεται με ενισχύσεις και επιχορηγήσεις, γίνεται με παραγραφές χρεών, γίνεται με τόνωση της εργασίας και όχι «στο όνομα της εργασίας», γίνεται με αντίθετη πορεία από την άμεση και έμμεση φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, γίνεται με δημόσιες επενδύσεις και όχι με ξεπουλήματα.
Ολα αυτά δεν είναι «ατομική ευθύνη». Είναι κρατική και κυβερνητική ευθύνη.

Πηγή: Realnews

Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες…

Στις 11 Μαΐου 1926, με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα. Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
Για την πιστή εφαρμογή της διαταγής, τα όργανα της τάξης είχαν εφοδιαστεί με… μεζούρες, για να διαπιστώσουν εάν η κάθε γυναίκα που κυκλοφορούσε στους δρόμους ήταν στα πλαίσια της νομιμότητας.
Στην ιστοσελίδα, rembetiko.gr, υπάρχει μια ανεκδοτολογική αναφορά για τον τρόπο που αποσύρθηκε το μέτρο. Όπως αναφέρεται, «ο Ιωάννης Καλυβίτης, διευθυντής της νεοσύστατης αστυνομίας Πόλεων, θυμάται ότι κλήθηκε κάποτε στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπου ο στρατηγός Θόδωρος Πάγκαλος, παρουσία της συζύγου του, ζήτησε από την Αστυνομία να εκδώσει διαταγή περί απαγορεύσεως κυκλοφορίας των γυναικών στους δρόμους με κοντή φούστα.
Ο διευθυντής αστυνομίας μη μπορώντας να αρνηθεί τη διαταγή του τότε δικτάτορα, μηχανεύθηκε την εξής λύση. Επιστράτευσε μέσω του Τμήματος Ηθών τρεις ιερόδουλες, από τις πλέον ευπαρουσίαστες και προσυνεννοήθηκε με έμπιστους αστυφύλακες του να τις συλλάβουν εικονικά.
Εν τω μεταξύ είχαν ειδοποιηθεί φωτορεπόρτερς και όλοι μαζί με αγαστή σύμπνοια έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στις συλλήψεις. Τότε ο στρατηγός Θόδωρος Πάγκαλος θορυβήθηκε από την έκταση που πήρε το θέμα και προκειμένου ν αποφύγει την διεθνή γελοιοποίηση της Ελλάδας τηλεφώνησε στον αστυνομικό διευθυντή να αναστείλει το μέτρο».
«Καρφί» στο μάτι των ιμπεραλιστών ο ρόλος της ΕΣΣΔ στη νίκη του φασισμού. Κακό παράδειγμα που υπονομεύει τα δικά τους σχέδια για εκμετάλλευση και μακέλεμα των λαών.
Πότε με χοντροκομένα ψεματα, πότε με «αθώα» λάθη, πότε δια της αποσιωποίησης, πάντα και με κάθε τρόπο προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Μια προσπάθεια  η οποία περνάει  από χιλιάδες επίσημα και ανεπίσημα «κανάλια» της αστικής τάξης και των επιτελείων της. «Πες πες κάτι θα μείνει» είναι ο «χρυσός κανόνας» που εφαρμόζουν στην προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία, να ξεχάσουμε ποιος νίκησε το φασισμό και τι είναι ο φασισμός, ο «καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός».
Στη λογική του «πες πες» η ανάρτηση στις 8 Μάη στη σελίδα του Λευκού Οίκου στο Facebook, στην οποία ως δυνάμεις που νίκησαν τους ναζί αναφέρονταν μόνο η Βρετανία και οι ΗΠΑ και καθόλου δεμας εξέπληξε. Ο Λευκός Οικος πρωταγωνιστεί τελευταία στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Ας θυμηθούμε το tweet της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Γενάρη του 2020, σύμφωνα με την οποία «πριν από 75 χρόνια, οι Αμερικανοί στρατιώτες απελευθέρωσαν το στρατόπεδο του Αουσβιτς». Εκείνες τις ηέρες είχε γίνει και ένα άλλο «αθώο» λάθος από το Der Spiegel που κι αυτό απέδιδε την απελευθέρωση του Άουσβιτς στους Αμερικάνους.
Όσο κι αν προσπαθούν, ούτε στιγμή δε θα ξεχάσουμε ποιος νίκησε το φασισμό. Η Σοβιετική Ενωση, ο λαός της, ο Κόκκινος Στρατός, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Μπολσεβίκων ήταν επικεφαλής, καθοδηγητής του τιτάνιου αγώνα που οδήγησε στην Αντιφασιστική Νίκη.
Κανένας δε θα μπορέσει να σβήσει από τη μνήμη μας την τεράστια συνεισφορά της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης και από κοντά, των αντιστασιακών κινημάτων στην αντιφασιστική νίκη των λαών κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Κανένας δε θα μπορέσει να ξαναγράψει την ιστορία και να σβήσει τους πάνω από 25 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ενωσης από τα 50, συνολικά, εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού.

TOP READ