20 Φεβ 2020

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την αίθουσα του δικαστηρίου



Μια κατατοπιστική ανάλυση του Αντώνη Αναστασόπουλου για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η δίκη της νεοναζιστικής χρυσής αυγής και την ολοκληρωτική αποδόμηση της εισαγγελικής πρότασης από τις αγορεύσεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.
Ένα «φάντασμα» πλανάται πάνω από την αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής ολοκληρώθηκαν και η διαδικασία περνά στη φάση κατά την οποία η «σκυτάλη» παραδίδεται στην υπεράσπιση.
Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, Άγγελος Βρεττός, κλείνοντας την αγόρευσή του σημείωσε «θα παρακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής την αδυναμία ανταπόδειξης του κατηγορητηρίου από την υπεράσπιση». Οι περισσότεροι από 30 συνήγοροι των 68 κατηγορουμένων στη Δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινούν τις αγορεύσεις τους, την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και το πιθανότερο, είναι να υπάρξει ένα… αντιδάνειο. Η υπεράσπιση δηλαδή να χρησιμοποιήσει την εισαγγελική πρόταση που με την σειρά της υιοθέτησε τόσα και ακόμα περισσότερα από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.
Έτσι, αν και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το πώς η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα που δημιούργησαν οι απολογίες και οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής, το blitzkrieg της εισαγγελικής πρότασης κατά του κατηγορητηρίου δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών.

Θα δευτερολογήσει η εισαγγελέας;

Ο λόγος λοιπόν παραδίδεται από τα αριστερά της αίθουσας όπου βρίσκεται η πολιτική αγωγή, στα δεξιά, της υπεράσπισης. Η προσοχή όμως, συνεχίζει να επικεντρώνεται στο δεξί άκρο της έδρας (χωροταξικά) και στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.
Και αυτό γιατί η εισαγγελέας σημειώνει, ίσως περισσότερο απ’ όσο το έκανε κατά την αποδεικτική διαδικασία, παρά το γεγονός πως -θεωρητικά τουλάχιστον- με την πρόταση της, ο ρόλος της έχει ολοκληρωθεί (εξαιρώντας το κομμάτι της πρότασης επί των ποινών), καθώς δεν συμμετέχει στη διάσκεψη των δικαστών. Ο Κώστας Παπαδάκης, ζήτησε βέβαια στην εισαγωγή της αγόρευσής του την προσοχή της, καθώς όπως τόνισε θέλει «να πείσει και την ίδια ώστε να δευτερολογήσει ανακαλώντας την πρότασή της», κανείς όμως δεν περιμένει να εισακουστεί ο συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων.
Δικονομικά, η εισαγγελέας έχει πράγματι τη δυνατότητα να δευτερολογήσει ακόμα και αν δεν πρόκειται –προφανέστατα- να ανακαλέσει. Αν λοιπόν το κάνει θα είναι αποκλειστικά για να απαντήσει στη σφοδρότατη κριτική που δέχτηκε από την πολιτική αγωγή (αλλά και την πλειοψηφία των ΜΜΕ που ασχολούνται με τη δίκη, το αντιφασιστικό κίνημα κ.α.). Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τον περιορισμό της δευτερολογίας στη μισή ώρα, αν και κάτι τέτοιο μοιάζει μη ρεαλιστικό όταν η πρότασή της διήρκεσε 8! Δεδομένου πάντως του αριθμού των συνεκδικαζόμενων και συσχετισμένων υποθέσεων, η πρόεδρος πιθανότατα θα έδειχνε μια σχετική ανοχή ως προς τον χρόνο της δευτερολογίας.
Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι τι θα εισέφερε στη διαδικασία μια τέτοια επιλογή εκ μέρους της εισαγγελέα; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτή θα βρίσκεται σε απόσταση δυο μηνών –περίπου τόσο προβλέπεται να κρατήσουν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης- από το τέλος των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής. Σίγουρα θα λογιζόταν σαν… συνέχεια και (εκ νέου) συνδρομή της εισαγγελέα της έδρας στην υπεράσπιση.

Σε ποια σημεία έχει καταρρεύσει η εισαγγελική πρόταση

Η απευθείας εντολή: Το θέμα που ανέφεραν όλοι ανεξαιρέτως οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, είναι εκείνο της εξέτασης που έτυχε από την εισαγγελέα η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Η πρόταση της ζητούσε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, καθώς όπως είπε «δεν αποδείχθηκε ότι έδωσαν εντολή για κάποιο από τα εγκλήματα». Αυτό είναι και το σημείο που δείχνει την προχειρότητα της συγκεκριμένης εισαγγελικής πρότασης, καθώς άμεση εντολή για τέλεση εγκλήματος θα χρειαζόταν να ερευνηθεί σε περίπτωση που το κατηγορητήριο περιλάμβανε την «ηθική αυτουργία». Δεν την περιλαμβάνει όμως.
Αυτό που προϋποθέτει η εγκληματική οργάνωση, είναι η ιεραρχική δομή και η εγκληματική δράση. Ο Μάνος Μαλαγάρης, αναφέρει στην αγόρευσή του: «Με δεδομένο ότι για την στοιχειοθέτηση της εγκληματικής οργάνωσης δεν προϋποτίθεται καν η τέλεση κάποιου κακουργήματος, έχουν ιδιαίτερη αποδεικτική σημασία και οι λοιπές υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, από τις οποίες προκύπτουν και αποδεικνύονται τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης της εγκληματικής οργάνωσης του 187ΠΚ».
Της το θύμισε σε κάθε ευκαιρία η πολιτική αγωγή, της το θύμισε ακόμα και ο Νίκος Αλιβιζάτος με την επιστολή του, στην οποία χαρακτήριζε «ασυγχώρητα τα λάθη της πρότασης». «Αρκεί η απόδειξη της ενεργού και συνειδητής συμμετοχής σε αυτήν των κατηγορουμένων». Είναι σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακό πως ακόμα και ψάχνοντας μια εντολή που δεν χρειαζόταν να υπάρχει, δεν την βρήκε στις προαναγγελίες των επιθέσεων στις περιπτώσεις των Αιγύπτιων ψαράδων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Ο Χάρης Στρατής, αναφέρει σχετικά: «Η ηγεσία έχει ήδη καθορίσει τις ομάδες στόχευσης. Έτι ο καθορισμός αυτός είναι στην πραγματικότητα μια πολιτική επιλογή, δε γίνεται από τους φυσικούς αυτουργούς αλλά οριοθετείται από τη γενικότερη γραμμή, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ευθεία εντολή από την ηγεσία για συγκεκριμένο χτύπημα».Γλαφυρά το περιγράφει και ο Αντώνης Αντανασιώτης «Είναι σαν να κατασκευάζουν κάποιοι, να προγραμματίζουν και να συντηρούν ένα φονικό ρομπότ, προκειμένου να εξολοθρεύει ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν επιλέξει για τους σκοπούς τους, τα μέλη των οποίων μπορεί να αναγνωρίζει, να στοχοποιεί και να εξοντώνει αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά ειδική εντολή από τον προγραμματιστή του».
Ο Ρουπακιάς που ενήργησε μόνος: Η εισαγγελική πρόταση ζητά ακόμα την απαλλαγή του τάγματος εφόδου της Νίκαιας από τις κατηγορίες για συνέργεια στη δολοφονία. Ο λόγος, ότι σύμφωνα με την ίδια, δεν αποδείχτηκε πως οι συμμετέχοντες σ’ αυτό ήταν οπλισμένοι ή ότι συνέδραμαν την απόφαση του δολοφόνου, αλλά ούτε και πως διέγνωσαν τον σκοπό του Γιώργου Ρουπακιά.
Ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, ανέφερε: «Στην εισαγγελική πρόταση υπάρχει παραδοχή για ομάδα ατόμων που χτυπούσαν ή χτυπιόντουσαν με τον Παύλο Φύσσα, τη στιγμή που ο Γ. Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Π. Φύσσα, παραδοχή που τουλάχιστον γι’ αυτήν την ομάδα ατόμων αποδεικνύει τη θεμελίωση εναντίον τους του αδικήματος της συνέργειας στη δολοφονία Φύσσα, η κυρία Εισαγγελέας σιωπά σχετικά με αυτό. {…} Δεδομένου του ταχύτατου τρόπου συγκρότησης, συνάθροισης, κινητοποίησης, οργανωμένης μετάβασης και δράσης του τάγματος εφόδου και του γεγονότος ότι κυνήγησαν την παρέα του Παύλου, ότι τον εγκλώβισαν, ότι έδρασαν κυκλωτικά προκύπτει αναμφίβολα ότι το κάθε μέλος της ομάδας (σύσσωμο το τάγμα εφόδου!) θεωρούσε βέβαιο ή έστω αποδεχόταν το ενδεχόμενο ότι το κάθε μέλος της ομάδας μπορούσε να σκοτώσει τον Παύλο Φύσσα».

Η… αδιάφορη ναζιστική ιδεολογία: Η εισαγγελική πρόταση υιοθέτησε αυτούσιες, την υπερασπιστική γραμμή τόσο της μειοψηφίας όσο και… της πλειοψηφίας της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, υιοθέτησε την άποψη εκείνων που έχουν ηγετικές βλέψεις και για την επαύριο του ναζιστικού χώρου στην Ελλάδα (Κασιδιάρης, Λαγός) οι οποίοι αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τον ναζισμό, δηλώνοντας πως η ιδεολογία τους είναι ποινικά αδιάφορη.
Ταυτόχρονα όμως, δικαίωσε και όσους προσπαθώντας να σώσουν το τομάρι τους, έκαναν λόγο για αποχώρηση των ναζιστών από τη Χρυσή Αυγή το 1992, στο περίφημο πλέον δεύτερο συνέδριο. Αν όμως η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ποινικά αδιάφορη και όχι το κίνητρο για τη διαρκή εγκληματική της δράση, τότε ποιον ενδιαφέρει αν και πότε έφυγαν οι ναζιστές από αυτή; Με τον τρόπο αυτό άλλωστε ακυρώνει και την ίδια την έδρα, η οποία πιεστικά ρωτούσε τους απολογούμενους για την ιδεολογία της οργάνωσης.
Ο μειοψηφήσας εισηγητής εφέτης Σαλάτας όσο και η πολιτική αγωγή, εξηγούν ότι όπως και στην περίπτωση των «σατανιστών της Παλλήνης», ο σατανισμός είναι και εκείνος ποινικά αδιάφοροςέως ότου μετατραπεί από βλακώδες δόγμα σε εγκληματική πράξη. Έτσι ακριβώς το κίνητρο για να εγκληματήσει μια ναζιστική οργάνωση είναι η πίστη στο ναζισμό.
Τα τάγματα εφόδου που δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο: Σε δυο περιπτώσεις, αυτές της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και σε εκείνη στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η εισαγγελική πρόταση ζήτησε την υποβάθμιση των κατηγοριών απορρίπτοντας τον ανθρωποκτόνο δόλο των ναζιστικών ταγμάτων. Μοναδικό επιχείρημά της, πως δεν πέτυχαν αυτόν τον σκοπό. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που της έδωσε ο Κωνσταντίνος Σκαρμέας, ο οποίος τόνισε ότι αν αυτή η παραδοχή ίσχυε γενικά, τότε δεν θα υπήρχε στο Ποινικό Δίκαιο η έννοια της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Δεν μπορεί αποδεικτικό στοιχείο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας να είναι αν πέτυχε τον σκοπό της ή το πόσο σοβαρά τραυματίστηκε το θύμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, που φέρνει ο Τάκης Σαπουντζάκης, κάποιου που πυροβολεί χωρίς να πετύχει το υποψήφιο θύμα του. Αν δεν το πετύχει εκείνο δεν θα έχει ούτε αμυχή, αυτό όμως δεν κάνει την πράξη κάτι άλλο από απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, «αρνήθηκε» ακόμα και να επιχειρηματολογήσει για τον πασιφανή δόλο των Χρυσαυγιτών στην περίπτωση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, λέγοντας: «Σκεφτείτε τους εαυτούς σας κύριοι δικαστές, όταν σηκώνεστε από τον ύπνο σας, σκεφτείτε πως είστε την ώρα που ξυπνάτε άγαρμπα από έναν θόρυβο, πόση δυνατότητα έχετε να αντιδράσετε σε μια τέτοιου τύπου επίθεση.Την ώρα που καποιος κοιμάται να δεχτεί επίθεση με λοστάρια  Και με αυτή την ιδιαίτερη περίσταση, του ύπνου, πρέπει εμείς να επιχειρηματολογήσουμε για τον ενδεχόμενο δόλο; Το έκανε ο συνάδελφός μου ο κ. Σκαρμέας, εγώ αρνούμαι. Όχι, κυρία πρόεδρε!».
Όπως υπενθύμισε στους δικαστές, η Χρύσα Παπαδοπούλου «έχετε στα χέρια σας, ό,τι χρειάζεται και πολύ περισσότερα, έχει αποδειχθεί το κατηγορητήριο». Πράγματι, το κατηγορητήριο έχει αποδειχθεί, και για αυτό  η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα τους προέτρεψε να μην αποστρέψουν το βλέμμα τους από τα στοιχεία. Να μην ακολουθήσουν δηλαδή τον δρόμο που χάραξε η εισαγγελέας.
Πηγή: Reader.gr

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να νουθετήσει το συνδικαλιστικό κίνημα!



Την Τρίτη 18/02, στην αντιπαράθεση που έγινε στη Βουλή σχετικά με την πανεργατική απεργία, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αυλωνίτης, εν όψει και της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό στις διαδηλώσεις δε δίστασε να πει ότι "όντως πρέπει να υπάρχει μία αυτοσυγκράτηση στο συνδικαλιστικό κίνημα"!!

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, την μέρα που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα πλημμύριζαν τους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου-Βρούτση, την ημέρα που η ΝΔ και τα trolls της συντονισμένα έριχναν λάσπη για την απεργία, επέλεξε να νουθετήσει το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά στο σχέδιο της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς, διάλυση και απαγόρευση διαδηλώσεων έως και ιδιώνυμα αδικήματα σε όσους συμμετέχουν σε αυτές, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.

Οι ορισμοί του νομοσχεδίου για το τι θεωρείται συνάθροιση, σε συνδυασμό με την υποχρέωση γνωστοποίησης και τις γενικές διατυπώσεις περί "κινδύνου δημόσιας ασφάλειας" και "διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής", δίνουν τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύουν, να περιορίζουν και να καταστέλλουν κατά το δοκούν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, ακόμη και απλές διαμαρτυρίες μιας ομάδας ανθρώπων.

Το συγκεκριμένο απαράδεκτο νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα ένα βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης απέναντι στον οργανωμένο λαό και το κίνημα του. Είναι μία ακόμη περίπτωση που αποδεικνύει ότι όταν αφορά αντιλαϊκά μέτρα το κράτος έχει συνέχεια. Το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας και το ιδιώνυμο αδίκημα σε όσους διαδηλώνουν απέναντι στους πλειστηριασμούς που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπό έχουν να χτυπήσουν την οργανωμένη αντίσταση του λαού μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα και να επιβάλουν "σιγή νεκροταφείου". Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται και επιχειρούν με πλαστές διαχωριστικές γραμμές σε δευτερεύοντα θέματα να ξεχωρίσουν. Η καθημερινότητα όμως τους διαψεύδει...

Αν αναλογιστούμε και το δημοσίευμα της «Αυγής» που στο διαδίκτυο αναπαρήγαγε την κυβερνητική προπαγάνδα για «κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της Αθήνας» από τις πορείες των εργαζομένων και για «εμπόδια στην ενημέρωση», εξαιτίας της απεργίας στα ΜΜΕ (με «ρεπορτάζ» που θα μπορούσε να έχει βγει από τα δημοσιογραφικά γραφεία του με ΣΚΑΙ) καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιου το πλευρό στέκεται σε αυτή τη κομβική στιγμή.

Ακόμα και αν κυβέρνηση έχει την ντροπαλή στήριξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή αυτό το τερατούργημα, που πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του λαού και της νεολαίας.

ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
20/02/2020

“Δεν νομιμοποιούμε την πρόθεση του κράτους να δημιουργεί φοβισμένους ανθρώπους, όμηρους στα χέρια όποιων τους παρέχει «ασφάλεια» για να μαρτυρούν ανώνυμα” – Ο Κώστας Παπαδάκης περί προστατευόμενων μαρτύρων


Παραθέτουμε άρθρο του Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρου και μέλους της ομάδας πολιτικής αγωγής εκ μέρους των Αιγυπτίων αλιεργατών στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Το άρθρο είναι γραμμένο το 2018, παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρο, και προέρχεται από άνθρωπο που σίγουρα δεν μπορεί να “κατηγορηθεί” για συμπάθεια προς το ΚΚΕ, το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και του διαδικτυακού του μηχανισμού αυτές τις μέρες. λόγω της συνέπειάς του στην πάγια εναντίωσή του στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, που εν προκειμένω εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον.
“Η υπόθεση Novartis επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων με αποκορύφωμα, τους μεν θιγόμενους από τις καταθέσεις τους βουλευτές και στελέχη ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. (μέχρι και τον αρχηγό της) να τους χαρακτηρίζουν «κουκουλοφόρους», παρότι ο θεσμός ψηφίστηκε και αναβαθμίστηκε κατ’ επανάληψη από το 2001 μέχρι σήμερα από τα κόμματά τους, η δε κυβέρνηση παρότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν αντίθετος στο θεσμό αυτό και τον είχε καταψηφίσει όλες τις φορές στη Βουλή, σήμερα στηρίζει σε αυτούς την οικοδόμηση του σκανδάλου και τον αναβαθμίζει επίσης.
Η ριζοσπαστική αριστερά και η μαχόμενη κινηματική δικηγορία, υπερασπίζοντας το νομικό πολιτισμό που είναι μέρος του πολιτικού πολιτισμού και των δημοκρατικών κατακτήσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών για τις οποίες χρόνια αγωνιζόμαστε οφείλουν να έχει μία ξεκάθαρη αντίθεση από θέση αρχής απέναντι στο θεσμό των «προστατευομένων μαρτύρων» σύμφωνα με τις σκέψεις που ακολουθούν.
1) Νομοθετική αναδρομή :
Με το άρθρο 9 Ν.2928/2001 (Τρομονόμος Ν. 1 με τη θέσπιση του Π.Κ. 187 περί «εγκληματικής οργάνωσης» και άλλες διατάξεις επί Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σημίτη και με Υπουργό Δικαιοσύνης τον Μιχ. Σταθόπουλο) προβλέφθηκε ο θεσμός των «προστατευομένων μαρτύρων» για πρώτη φορά στην Ελλάδα που μεταξύ άλλων περιείχε τη δυνατότητα να καταθέτουν υπό καθεστώς ανωνυμίας και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στο ακροατήριο αλλά εξ’ αποστάσεως, μάρτυρες που είχαν να συνεισφέρουν σημαντικά σε υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων κλπ.
Η ρύθμιση αυτή αποδοκιμάστηκε από όλη την αριστερά και από το σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου δεδομένου ότι κατάθεση χωρίς παρουσία του στο ακροατήριο και γνωστοποίηση των στοιχείων του έρχεται σε προφανή αντίθεση με την αρχή της δημοσιότητας της δίκης και της αμεσότητας της δίκης, στερεί από τους κατηγορουμένους, τους διαδίκους, το δικαστήριο και το ακροατήριο τη δυνατότητα συγκεκριμένου ελέγχου της αξιοπιστίας του και των αντιδράσεων της γλώσσας του σώματος του κατά την ώρα της εξέτασής του από τους παράγοντες της δίκης.
Εκτός αυτού τονιζόταν πάντα ότι η ανωνυμία του μάρτυρα δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί δεδομένου ότι όσο περισσότερο συγκεκριμένη (άρα και σημαντική είναι η κατάθεσή του), τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες ταυτοποίησης του προσώπου του και άρα η ανωνυμία είναι αδύνατον να τηρηθεί.
2) Ατυχία στην πρώτη εφαρμογή
Η πρώτη εφαρμογή του θεσμού αυτού στη δίκη της 17 Νοέμβρη ατύχησε με τρόπο φαιδρό: Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των εκατοντάδων μαρτύρων της υπόθεσης περιλαμβάνονταν δύο τέτοιοι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι στην προδικασία είχαν καταθέσει με τους κωδικούς «Α1» και «Β1», όταν οι μάρτυρες αυτοί έλαβαν όπως και όλοι οι άλλοι κλήση για να εμφανιστούν στο ακροατήριο, δεν φρόντισε κανείς να τους απομονώσει σε κάποια ιδιαίτερη αίθουσα με αποτέλεσμα να καταλάβουν θέσεις μεταξύ των υπολοίπων μαρτύρων της δίκης στο ακροατήριο.
Έτσι κατά την εκφώνηση των ονομάτων των μαρτύρων της υπόθεσης την ημέρα έναρξης της δίκης (3/3/2003) από τον Πρόεδρο της δίκης Μιχάλη Μαργαρίτη, όπως όλοι οι ονομαστικοί μάρτυρες δήλωσαν παρών και σήκωσαν το χέρι, όταν εκφωνήθηκαν οι κωδικοί «Α1» και «Β1» με μεγάλη έκπληξη οι πάντες είδαμε δύο άντρες που κάθονταν στο ακροατήριο διαδοχικά να φωνάζουν «παρών» και να σηκώνουν το χέρι τους. Η ανωνυμία καταργήθηκε στην πράξη, ενώ στη συνέχεια της δίκης οι μάρτυρες αυτοί κατέθεσαν όπως και όλοι οι υπόλοιποι χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα σημαντικό. Το τελευταίο αυτό δείχνει και μία υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο οι μάρτυρες αντιλαμβάνονται και μυθοποιούν την συνεισφορά τους στη δίκη και ζητούν καθεστώς προστασίας χωρίς αυτό να αντιστοιχεί στη βαρύτητα των καταθέσεών τους.
3) Αλλεπάλληλες τροποποιήσεις Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αχρησία στην πράξη.
Έκτοτε η διάταξη παρέμεινε σε αχρησία παρά το γεγονός ότι άλλες τρεις φορές τροποποιήθηκε διευρύνοντας το εύρος των περιπτώσεων των αδικημάτων στις δίκες για τα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται προστατευόμενοι μάρτυρες :
Α) Με το άρθρο 42 ν. 3251/2004 (τρομονόμος ν. 2 με Κυβέρνηση Ν.Δ. Κ. Καραμανλή και Υπουργό Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρα – θέσπιση του ΕυρωπαΙκού Εντάλματος Σύλληψης, θέσπιση άρθρου 187 Α Π.Κ. και άλλες διατάξεις) ο οποίος ενέταξε και τα αδικήματα άρθρου 187Α Π.Κ.
Β) Με το άρθρο 6 Ν.3875/2010 Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπουργός Δικαιοσύνης Καστανίδης) εντάχθηκαν και άλλα αδικήματα στα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται προστατευόμενοι μάρτυρες
Γ) Τελευταία τροποποίηση από αυτούς έγινε με το άρθρο 1 – παρ. ΙΕ-17 Ν.4254/2014 (Κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., Υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου) εντάχθηκαν και άλλα αδικήματα στα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται προστατευόμενοι μάρτυρες.
4) Η νομοθετική ομολογία της αποδεικτικής ελαττωματικότητας των «προστατευομένων»
Χαρακτηριστικό της ελλιπούς εμπιστοσύνης του νομοθέτη στη διάταξη που θέσπισε είναι ότι ήδη από την αρχική της έκδοση η διάταξη περί προστατευομένων μαρτύρων περιείχε μία αποδεικτική ρήτρα σύμφωνα με την οποία (άρθρο 9 παρ. 5 ν. 2928/2001) :
5. Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου.
Εξομοιωνόταν δηλαδή η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την ενοχοποιητική κατάθεση συγκατηγορουμένου η οποία, όπως είναι γνωστό (Κ.Ποιν.Δ. 211Α), ανέκαθεν εθεωρείτο και εύλογα ως ανεπαρκές ενοχοποιητικό στοιχείο για συγκατηγορούμενο.
5) Η κατάργηση της υποχρέωσης αποκάλυψης στοιχείων μετά από αίτημα εισαγγελέα η διαδίκου
Παρόλα αυτά οι διαδοχικές νομοθετικές μεταβολές επιβεβαίωναν τις κυβερνητικές προθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της ρύθμισης, αφού η αρχικά θεσπισμένη υποχρέωση του Δικαστηρίου (άρθρο 9 παρ. 4 ν. 2928/2001) να προβαίνει σε αποκάλυψη των στοιχείων των ανωνύμων μαρτύρων όταν τους ζητά οποιοσδήποτε διάδικος ή Εισαγγελέας μεταβλήθηκε σε δυνατότητα με την τροποποίηση του Ν. 3875/2010, έτσι ώστε και αυτό ακόμη να μην είναι υποχρεωτικό όταν ζητείται.
Η σχετική διάταξη, από
«εκτός αν ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από ένα διάδικο η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος, οπότε το δικαστήριο διατάσσει την αποκάλυψη».
έγινε :
«Αν ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από έναν διάδικο η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος του, το δικαστήριο αποφαίνεται αιτιολογημένα για την αποκάλυψη ή μη».
Ούτως ή άλλως η διάταξη αυτή εξαντλούσε την υποχρέωση και μετέπειτα τη δυνατότητα του Δικαστηρίου μόνο στην αποκάλυψη των στοιχείων και όχι στην διαταγή για αυτοπρόσωπη εμφάνιση των μαρτύρων στο ακροατήριο. Αυτού μόνο υπήρχε υποχρέωση, αυτού μόνο καταλείπεται δυνατότητα.
6) Η στάση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής για τους «προστατευόμενους μάρτυρες» στη δίκη της Χ.Α.
Παρόλα αυτά ο θεσμός παρέμενε σε αχρησία και τουλάχιστον σε δίκες μείζονος δημοσιότητας δεν εμφανίστηκαν «ανώνυμοι» μάρτυρες. Το θέμα τέθηκε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής το Νοέμβρη 2017 όπου πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα στην προδικασία και κλήθηκαν στη συνέχεια στο ακροατήριο.
Πρώτοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, από θέση αρχής θέσαμε το ζήτημα στο Δικαστήριο και προβήκαμε σε δημόσια έκκληση προς τους μάρτυρες αυτούς να εμφανιστούν για να καταθέσουν επώνυμα και αυτοπρόσωπα όπως όλοι οι άλλοι στο ακροατήριο, συμμεριζόμενοι παράλληλα τους φόβους αντεκδίκησής τους από τη Χρυσή Αυγή και καλώντας τους κρατικούς φορείς να αναλάβουν απέναντί τους τις ευθύνες τους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χ.Α. απέφυγαν να προσβάλλουν την εξέταση των μαρτύρων για αντισυνταγματικότητα και για αντίθεση στις παραπάνω δικονομικές αρχές, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν ποιοτική διαφοροποίηση από τον θεσμό, όπως ακριβώς και εκείνοι που τον ψήφισαν: Φτάνει να εφαρμόζεται μόνο σε βάρος των αντιπάλων τους και όχι σε βάρος των ίδιων. Περιορίστηκαν να ζητήσουν από το δικαστήριο (εκ του ασφαλούς καθώς γνώριζαν ότι το δικαστήριο δεν δικαιούται να το κάνει) να τους υποχρεώσει να εμφανισθούν και όταν το αίτημά τους απορρίφθηκε, νομιμοποίησαν την εξέταση των μαρτύρων αυτών αφενός με την προσθήκη διαφόρων βελτιωτικών προτάσεων που έγιναν δεκτές από το δικαστήριο (παρουσία δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού στον χώρο της Γ.Α.Δ.Α. από όπου τηλεφωνικά επικοινωνούσαν με το δικαστήριο και εξασφάλιση της μη παρουσίας άλλων προσώπων και της μη χρήσης συμβουλευτικών εγγράφων και σημειώσεων) και αφετέρου με την πλήρη υποβολή ερωτήσεων.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής (όλοι) τηρήσαμε τη δήλωσή μας σύμφωνα με την οποία δεν θα μετείχαμε στην εξέταση των μαρτύρων αυτών, αν εξετασθούν με καθεστώς ανωνυμίας, αποδεικνύοντας ότι σεβόμαστε τις αρχές μας και δεν τις προσαρμόζουμε στα συμφέροντά μας.
Ήδη τα ονοματεπώνυμα των μαρτύρων και αρκετά προσωπικά τους στοιχεία είχαν διαρρεύσει στον τύπο πριν την έναρξη της δίκης ενώ η διαρροή συνεχίστηκε και μετά, με αποκορύφωμα όταν κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης κατονομάστηκαν τα πρόσωπά τους και έγινε αναφορά σε πληθώρα εγγράφων δηλωτικών της ταυτότητάς τους και αποκαλυπτικών προσωπικών τους στοιχείων, που πιθανότατα θα υποστηριχθούν και από έγγραφα που θα κατατεθούν στη συνέχεια. Έτσι η αυταπάτη της ανωνυμίας διαλύθηκε για ακόμα μία φορά.
Ας σημειωθεί ότι στη δίκη αυτή έχουν καταθέσει ήδη και μάρτυρες προερχόμενοι από τη «Χρυσή Αυγή», επώνυμα και με αυτοπρόσωπη παρουσία στο ακροατήριο και έχουν συνεισφέρει με αρκετά σημαντικές καταθέσεις για τα στοιχεία της υπόθεσης, ενώ πρόκειται να επακολουθήσουν και άλλοι.
7) Η πολιτική υποκρισία Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Εχουν το θράσος να μιλάνε για κουκουλοφόρους εκείνοι που δημιούργησαν και τροποποίησαν με την ψήφο τους τέσσερις φορές (2001, 2004, 2010, 2014) το θεσμικό πλαίσιο που τους παρήγαγε.
Ασφαλώς δεν φαντάζονταν ότι θα έφταναν να μιλούν έτσι για τους «προστατευόμενους μάρτυρες» όταν σε αγαστή συνεργασία τους δημιουργούσαν. Επιφύλασσαν βέβαια γιο τον εαυτό τους τον ρόλο του δήμιου και τους «κουκουλοφόρους» στην υπηρεσία του κράτους που κυβερνούσαν. Με πρώτο τότε θύμα των «κουκουλοφόρων» τη 17Ν και τους εν γένει «τρομοκράτες».
Αλλά έλα που έχει ο καιρός γυρίσματα ! Παλιά λαϊκή παροιμία, ενίοτε επιβεβαιούμενη λέει : «Οποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα».
8) Η πολιτική υποκρισία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Στα τρία χρόνια της, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που τα χρόνια της αντιπολίτευσης αντιπάλευε το καθεστώς των τρομονόμων, διατηρεί όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιό τους και κατά καιρούς έχει επιχειρήσει να το διευρύνει.
Ως προς τη συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο δεν την κατάργησε, παρότι νομοθετικά την άγγιξε, αλλά προχώρησε και εκείνη σε μία εποικοδομητική της τροποποίηση με το άρθρο 19 ν. 4411/2016 (έναν εκ των ονομασμένων «νόμων Παρασκευόπουλου»), το οποίο προέβλεψε τη σύσταση ειδικού φορέα που θα υλοποιεί την προστασία των μαρτύρων.
Σχετικά πρόσφατα (Αύγουστος 2017) συνέστησε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη νομοτεχνική επεξεργασία της διεύρυνσης των περιπτώσεων αδικημάτων στα οποία γίνεται αποδεικτική χρήση προστατευομένων μαρτύρων.
Και βέβαια τώρα που οι «κουκουλοφόροι» πλήττουν τους πολιτικούς της αντιπάλους, δεν διστάζει να οικοδομεί σε αυτούς την πολιτική της.
Όπως είναι γνωστό, οι εξουσίες δεν έχουν αρχές. Εχουν μόνο συμφέροντα.
9) Τι σημαίνει ανώνυμοι μάρτυρες ;
Σημαίνει ότι γενικεύεται μια πρακτική η οποία ναρκοθετεί τα θεμέλια των δικονομικών ελευθεριών και εγγυήσεων.
Ανώνυμοι μάρτυρες σημαίνει αδιαφανής δίκη, διεξαγωγή της χωρίς αμεσότητα και δυνατότητα κατ αντιπαράσταση εξέτασης.
Σημαίνει ευχέρεια καταδίκης χωρίς στοιχεία και χωρίς το δικαίωμα στον κατηγορούμενο να υπεραμυνθεί του εαυτού του, χωρίς κανέναν έλεγχο της αξιοπιστίας και διερεύνησης των κινήτρων του προσώπου και του περιεχομένου των καταθέσεων.
Σημαίνει κατάργηση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων και ενίσχυση της αυθαιρεσίας των κατασταλτικών μηχανισμών και των δικαστηρίων απέναντι σε οποιονδήποτε κατηγορούμενο επιθυμεί.
Σημαίνει αδυναμία αυτού που παρακολουθεί τη δίκη να ελέγχει τη δικαστική εξουσία (που και αυτή με τη σειρά της είναι δέσμια ενός μάρτυρα που δεν γνωρίζει, δεν μπορεί να δεί και να εξετάσει ουσιαστικά) αν σέβεται το τεκμήριο αθωότητας και αν δικάζει με συγκεκριμένες αποδείξεις. Η ίδια η λαϊκή κυριαρχία, έκφανση της οποίας αποτελεί το δικαίωμα δημοσιότητας της δίκης καταργείται.
Με δόλωμα στην αρχή διάφορα «δημοφιλή» αδικήματα (τρομοκρατία, trafficking, σωματεμπορίες, σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων), πολύ γρήγορα θα έρθει η επέκταση και η αναβάθμιση σε όλα.
Τη θέση των επωνύμων μαρτύρων θα καταλάβουν ανώνυμες εκθέσεις ειδικών αστυνομικών, χαφιέδων, πρακτόρων μυστικών ξένων και εγχώριων υπηρεσιών, «μετανοημένων», και κάθε είδους συνεργαζομένων με αυτούς, σε συνδυασμό με στοιχεία από υποκλοπές, παρακολουθήσεις, «ανακριτικές διεισδύσεις» (προβοκάτσιες), D.N.A. και άλλα παρόμοια για ποινικά, αλλά και πολιτικά και φρονηματικά αδικήματα και επικαλούμενοι λόγους προστασίας μαρτύρων, η γιατί όχι και «εθνικής ασφάλειας», θα καταμηνύουν αγωνιστές και θα επιβάλλουν στα δικαστήρια την καταδίκη τους.
Σωρεία πρακτικών που μέχρι τώρα καθιστούν καταθέσεις των αστυνομικών ανώνυμες όπως: Εξαίρεση αστυνομικών μαρτύρων από την υποχρέωση αποκάλυψης της πηγής των πληροφοριών τους κατά παράβαση του άρθρου 224 Κ.Ποιν.Δ., δήλωση των διευθύνσεων όλων των αστυνομικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 173 (κτίριο Γ.Α.Δ.Α.) και όχι της πραγματικής διεύθυνσης κατοικίας τους, συχνά παράλειψη δήλωσης του βαθμού ιεραρχίας τους στην Αστυνομία κλπ, έχει προ πολλού ανοίξει το δρόμο για να συναντηθεί με τις ρυθμίσεις αυτές. Το επίπεδο άσκησης της δικαστικής εξουσίας θα επιστρέψει στην περίοδο των διαρκών στρατοδικείων, των εκτάκτων στρατοδικείων και ακόμα πιο πίσω.
Αυτό το κράτος οικοδομεί η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς» ετοιμάζοντας την υλοποίηση της κοινωνίας Οργουελ στις δίκες. Οσο «έσκισε» τα μνημόνια, άλλο τόσο έσκισε και τους τρομονόμους.
Η υποκρισία τους ξεχειλίζει από παντού. Είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ότι το σκάνδαλο δεν είναι οι μίζες (αυτές είναι το αιτιατό και όχι το αίτιο). Είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας (και όχι μόνο), η προκλητική αύξηση της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης με την αγαστή συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών και πολιτικών εταίρων τα προηγούμενα χρόνια που έχει συμβάλει και αυτή στην αύξηση του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους, το ίδιο το δημόσιο χρέος που δεν το δημιούργησε ο ελληνικός λαός ούτε το οφείλει, αλλά το πληρώνει, όπως και τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τελικά ο καπιταλισμός, η κερδοσκοπία και η εκμετάλλευση. Αυτές οχυρώνονται μέσα από τους μηχανισμούς καταστολής που δημιουργούν και τις δικαστικές διαδικασίες που διαπλάθουν.
Καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ανοχή στην καταρράκωση δικονομικών και συνταγματικών εγγυήσεων και υποχώρηση από την αρχή της δίκαιης δίκης. Δεν πρόκειται για αφηρημένα αστικά ιδεολογήματα, αλλά για συγκεκριμένες λαϊκές και δημοκρατικές κατακτήσεις που απειλούνται.
Δεν νομιμοποιούμε την πρόθεση του κράτους να δημιουργεί φοβισμένους ανθρώπους, όμηρους στα χέρια όποιων τους παρέχει «ασφάλεια» για να μαρτυρούν ανώνυμα. Οι κοινωνικοί αγώνες χρειάζονται αγωνιστές, πολίτες που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ας μην επιτρέψουμε στην εξουσία να τους εξαφανίσει”

Γερμανία: Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στη Χανάου

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης Πέτερ Μπόιτ δήλωσε σήμερα ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις εναντίον δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου στην κεντρική Γερμανία, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνούν την υπόθεση ως τρομοκρατική.
Εξάλλου ο Μπόιτ επεσήμανε ότι ο δράστης ήταν ένας Γερμανός πολίτης 43 ετών. Η εφημερίδα Bild έχει αναφέρει ότι το όνομά του είναι Τομπίας Ρ. Αυτός όπως και η μητέρα του εντοπίστηκαν νεκροί στο σπίτι του με τραύματα από σφαίρες.
Οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν όντως ο δράστης είχε αφήσει επιστολή στην οποία προανήγγειλε τα εγκλήματά του, κάτι το οποίο έχει αναφέρει η Bild, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις πηγές της.
Σύμφωνα με τον Μπόιτ, ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα καθώς ήταν σκοπευτής.
Αν και ο υπουργός Εσωτερικών της Έσσης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιος βρισκόταν στα μπαρ την ώρα των επιθέσεων, η Bild έγραψε ότι κάποια από τα εννέα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται μία γυναίκα και πέντε νεαροί.
Λίγο νωρίτερα η αντιτρομοκρατική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για την επίθεση καθώς πρόκειται για ένα πιθανόν «ρατσιστικό έγκλημα».
«Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέλαβαν την έρευνα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό, εξτρεμιστικό παρελθόν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τα εγκλήματά του.
Ο Πίτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πρόκειται «για ένα μανιφέστο 24 σελίδων», που μαρτυρά «το μίσος (του δράστη) προς τους αλλοδαπούς και τους μη λευκούς».
«Ζητεί την εξαφάνιση πολλών χωρών στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία», χρησιμοποιώντας «όρους που παραπέμπουν στην ευγονική, λέγοντας ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάποιες φυλές είναι ανώτερες», έγραψε ο Νόιμαν στο Twitter.
Εξάλλου ο δράστης δηλώνει ότι «παρακολουθείται όλη του τη ζωή από τις μυστικές υπηρεσίες» και περιγράφει τον εαυτό του «κατ’ επιλογή εργένη», ομολογώντας ότι «ποτέ δεν είχε σχέση με γυναίκα», ανέφερε ο Νόιμαν.

Έπεσαν οι μάσκες των άλλων κομμάτων - Απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για άρση της προστασίας και ανωνυμίας μαρτύρων

  (VIDEO)




Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 

«Με αίσθημα ευθύνης το ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε, χωρίς φωνές και κουρνιαχτό, να προσεγγίσουμε την ουσία της υπόθεσης. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Δηλαδή ποιο είναι αυτό; Την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων, που είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι τελευταίες εξελίξεις των δύο προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν αυτό που έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Ότι υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική, ούτε καν τυπική από ό,τι φαίνεται εξέταση αυτών των "προστατευόμενων" μαρτύρων.


Από αυτή την άποψη σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας, που είχαμε προαναγγείλει. Δηλαδή να αρθεί το καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε η Επιτροπή να τους εξετάσει. Δυστυχώς, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους της Προανακριτικής Επιτροπής, επέμεναν στις θέσεις τις οποίες είχαν διατυπώσει στο παρελθόν για το πώς θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων.

Θεωρούμε ότι, παρότι διατηρούν τις μάσκες και λόγω Καρναβαλιού στους "προστατευόμενους μάρτυρες", έπεσαν οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων. Έχουμε δηλαδή μία συμπαιγνία επί της ουσίας. Δεν θέλουν ούτε η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας. Θέλουν να καλλιεργούν απλά και μόνο εντυπώσεις πρόσκαιρες, ο καθένας για το δικό του συμφέρον γιατί τους βολεύει αυτή η κατάσταση. Εμείς θα επανέλθουμε με την πρότασή μας περί άρσης του καθεστώτος προστασίας και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πάει το ΚΚΕ σε μία διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος απάντησε ως εξής: «Στην εξέταση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας, ναι, δεν θα συμμετέχουμε. Το έχουμε δηλώσει καθαρά αυτό το πράγμα γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία».

902.gr

«Αληθινό σενάριο φρίκης» από ακροδεξιό στην πόλη Χανάου της Γερμανίας

Εννέα άνθρωποι δολοφονήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Χανάου, κοντά στη Φραγκφούρτη, στην κεντρική Γερμανία, σε δυο επιθέσεις ο ύποπτος για τις οποίες βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα νεκρός μέσα στο σπίτι του, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι επιθέσεις είχαν στόχο θαμώνες μπαρ με ναργιλέδες και τα πυρά τραυμάτισαν σοβαρά πολλούς ακόμη ανθρώπους, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. «Σε αυτό το στάδιο, η αστυνομία μπορεί να επιβεβαιώσει μόνο ότι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα», ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν τη νύχτα.
Ένας από τους πιο σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους υπέκυψε σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων των δύο επιθέσεων να αυξηθεί σε εννέα, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών.
Το πρόσωπο που η αστυνομία θεωρούσε ύποπτο για την επίθεση βρέθηκε νεκρό μερικές ώρες αργότερα μέσα στο σπίτι του, πλάι στο πτώμα άλλου ενός ανθρώπου, που δεν έχει αναγνωριστεί.
«Ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Χανάου» από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ «επιπλέον βρέθηκε άλλο ένα πτώμα», ανέφερε μέσω Twitter η αστυνομία του κρατιδίου της Έσσης, όπου βρίσκεται η Χανάου. «Η έρευνα συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν άλλοι δράστες», κατά την ίδια πηγή.
Η μεγάλη δύναμη της αστυνομίας που αναπτύχθηκε εσπευσμένα στην πόλη εντόπισε επίσης ένα αυτοκίνητο με πυρομαχικά και γεμιστήρες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Ο ύποπτος, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν Γερμανός και είχε άδεια κυνηγιού.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου τριάντα οχήματα της αστυνομίας να αναχωρούν από το αστυνομικό τμήμα της Χανάου, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τη Φραγκφούρτη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν βαριά οπλισμένους αστυνομικούς στην πόλη.

«Σοκ»

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο θαμώνες έξω απο μπαρ με ναργιλέδες, το Midnight, στην καρδιά της πόλης των περίπου 90.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτή την πρώτη επίθεση, περί τις 22:00 [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας]. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου δέκα πυροβολισμούς.
Ο φερόμενος ως δράστης έφυγε με αυτοκίνητο από το σημείο προς την κατεύθυνση της Πλατείας Κουρτ Σουμάχερ, στη συνοικία Κέσελστατ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ακολούθησε δεύτερο τουφεκίδι, με «τουλάχιστον πέντε σοβαρά τραυματίες», σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό των αρχών. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πρώτο μπαρ και πέντε μπροστά στο δεύτερο, το Arena Bar.
Ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων στον χώρο των ανθρώπων που κάπνιζαν, σκοτώνοντας πέντε, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, που πρόσθεσε πως τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής.
Τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωής τους «τους ξέραμε εδώ και χρόνια», είπε ο γιος του ιδιοκτήτη ενός από τα μπαρ στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δύο υπάλληλοι του μπαρ είναι ανάμεσα στα θύματα, συνέχισε. «Είναι σοκ για τους πάντες», πρόσθεσε.
Για «αληθινό σενάριο φρίκης» μίλησε η συντηρητική βουλεύτρια της περιφέρειας Κάτια Λάικερτ, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Χανάου Κλάους Καμίνσκι μίλησε για «φοβερή νύχτα, που θα μας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό», ενώ προέτρεψε τους πάντες να αποφεύγουν τη «σεναριολογία» και τους κατοίκους να δείξουν «σύνεση».

Απειλή

Το κίνητρο των επιθέσεων αυτών δεν είναι ακόμα επισήμως γνωστό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο φερόμενος ως δράστης εξέφρασε ακροδεξιές απόψεις σε επιστολή του που βρέθηκε στο σπίτι του.
Η Γερμανία έγινε στόχος τα τελευταία χρόνια πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, ανάμεσά τους μιας η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην καρδιά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016.
Αλλά είναι η απειλή της τρομοκρατίας της άκρας δεξιάς αυτή που ανησυχεί περισσότερο τις γερμανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον φόνο του Βάλτερ Λούμπκε, τοπικού στελέχους του CDU της Άγγελας Μέρκελ, τον περασμένο Ιούνιο. Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία αυτή είναι ένας νεοναζί που έχει συλληφθεί.
Την Παρασκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας δεξιάς συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τους βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, τον Μάρτιο του 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι. Έχουν προφυλακιστεί.
Τον Οκτώβριο, εξτρεμιστής της δεξιάς και αρνητής του Ολοκαυτώματος αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στη Χάλε, σφαγή που αποφεύχθηκε παρά λίγο.
Στη Δρέσδη, στην πάλαι ποτέ ΓΛΔ, οκτώ νεοναζί δικάζονται εξάλλου τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες διότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων καθώς και πολιτικών.

Ακροδεξιά κίνητρα είχε ο δράστης, σύμφωνα με τη Bild

Ο φερόμενοςδράστης είχε ακροδεξιά κίνητρα, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Bild.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, ονομάζεται Τομπίας Ρ. και έχει αφήσει μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τις πράξεις του. Στην επιστολή του ο Τομπίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να εξοντωθούν κάποιοι άνθρωποι, η απέλαση των οποίων από τη Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή. Η Bild δεν επικαλείται την πηγή των πληροφοριών που δημοσίευσε, ενώ η αστυνομία προς το παρόν δεν τις έχει σχολιάσει.

Κέρκυρα: Απέλυσαν εργαζόμενο επειδή συμμετείχε στην απεργία!

«Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόλυση εργαζόμενου από αντιπροσωπεία στην Κέρκυρα επειδή συμμετείχε στην απεργία στις 18 Φλεβάρη», απαιτεί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Συγκρεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει:
«Η επιτυχία και η μαζικότητα της χθεσινής απεργίας (18 Φλεβάρη 2020) ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο “Κατρούγκαλου – Βρούτση”, ήταν τόσο μεγάλη που έχει ταράξει κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία! Μία μέρα μετά, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επιχειρηματίας αντιπρόσωπος γνωστής εταιρείας στην Κέρκυρα προχώρησε σε απόλυση συναδέλφου, επειδή συμμετείχε στην απεργία, όπως του ανακοίνωσε σήμερα (19 Φλεβάρη). Μάλιστα, όπως μας καταγγέλλει ο συνάδελφος, οι απειλές είχαν ξεκινήσει λίγες ημέρες πριν με σκοπό να τον αποτρέψει από το να συμμετάσχει στην απεργία!
Ο στόχος της εργοδοσίας προφανής… Προσπαθεί με την καταστολή (το γνωστό δόγμα “νόμος και τάξη” αντίστοιχο της κυβέρνησης) να “κόψει” όποιο “κεφάλι σηκώνεται” και παράλληλα να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να επικρατήσει “σιγή νεκροταφείου” στο χώρο δουλειάς…!
Εξελίξεις σαν κι αυτή είναι αποτέλεσμα του αέρα που έχει πάρει η εργοδοσία από τους νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Είναι αποτέλεσμα των μέτρων για την περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των εμποδίων στην απεργία που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, του συνδικαλιστικού νόμου της ΝΔ για το φακέλωμα των εργαζόμενων που συνδικαλίζονται, της απαγόρευσης των διαδηλώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από τη θέση του βουλευτή Κέρκυρας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.ά…..
Η κίνηση αυτή της εργοδοσίας, δεν θα μείνει αναπάντητη! Ο συνάδελφος δεν είναι μόνος του! Έχει το Σωματείο μας στο πλευρό του, έχει όλους τους εργαζόμενους δίπλα του! Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά όλους μας! Η εργοδοσία της αντιπροσωπείας στην Κέρκυρα θα πάρει την απάντηση που της αρμόζει!
Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει».

Ενοχλήθηκε ο «επιχειρηματίας» Βελόπουλος από την απεργία και στάζει χολή κατά των διαδηλώσεων

Σε αντεργατικό παραλήρημα προέβη χθες Τρίτη, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Πιστός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» επιτέθηκε στο δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία, αναμασώντας την χιλιοειπωμένη προπαγάνδα περί «οικονομικής ζημιάς των επιχειρήσεων» και «ταλαιπωρίας του κόσμου».
Ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και τηλεπωλητής… «χειρόγραφων επιστολών του Ιησού», μιλώντας σαν εκπρόσωπος του ΣΕΒ, σημείωσε ότι το δικαίωμα στην απεργία… «καταπίπτει» όταν γίνεται «καταχρηστικά». Ακολουθώντας ρητορική παρόμοια με αυτή των χρυσαυγιτών, κατηγόρησε τις απεργίες για το γεγονός ότι μια σειρά μονοπωλιακοί όμιλοι έκλεισαν τα εργοστάσια τους και έφυγαν από την Ελλάδα. Για το γεγονός ότι το κεφάλαιο θέλει εργαζόμενους-σκλάβους, με μισθούς πείνας και μηδενικά δικαιώματα, ούτε λόγος βέβαια!
Τον πείραξε τον Βελόπουλο ότι για «μια ολόκληρη μέρα νέκρωσε η Αθήνα» (και «ταλαιπωρήθηκαν οι οδηγοί») αλλά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την εργασιακή ζούγκλα, τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασυδοσία των εργοδοτών-επιχειρηματιών κλπ. Άλλωστε, όπως ο ίδιος λέει σε κάθε του ομιλία «είμαι και γω επιχειρηματίας».
Ως επιχειρηματίας λοιπόν μιλάει ο Βελόπουλος, ως πολιτικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης που βγάζει σπυριά στο άκουσμα της απεργίας και των εργατικών διεκδικήσεων. Από στόματος κοράκου «κρα» θα ακούσεις…
Αυτά πρέπει να αναλογιστούν όσοι εργαζόμενοι ψήφισαν το ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα της «Ελληνικής Λύσης», το οποίο ήρθε να καλύψει το «κενό» που άφησε η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή στα δεξιά της ΝΔ.

Για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία για την υπεράσπιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή


Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», ΕΜΔΥΔΑΣ (Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωμ. Ανωτ. Σχολών), Ένωση Γονέων 7ης Δημ. Κοινότητας Δήμου Αθηναίων, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Ιλισός”, Επιμένουμε Πεδίο Άρεως, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού, Λαϊκή συνέλευση κατοίκων Ακαδ. Πλάτωνος – Κολωνού – Σεπολίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Υμηττός”, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή & την κλιματική αλλαγή, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου, Ρεματτική, Σύλλογος Κρητών Αμπελοκήπων – Ψυχικού «οι Ρίζες».
Πραγματοποιήθηκε χτες με ευρεία συμμετοχή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία στο Μετρό Πανόρμου και στη συνέχεια πορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που καλέσαμε και στηρίξαμε οι ανωτέρω φορείς και συλλογικότητες, για την υπεράσπιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κάτοικοι και συλλογικότητες από τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου – Χολαργού και άλλων περιοχών, αιρετοί, αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις πόλης από τους όμορους με το Πάρκο δήμους, σύμβουλοι και εκπρόσωποι σχημάτων από την Περιφέρεια Αττικής.
Εκ μέρους των διοργανωτών, η ομιλήτρια ενημέρωσε αναλυτικά τη συγκέντρωση πως η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες τις οποίες επιτάσσει αλλά, με διάφορες ενέργειές τους, συνεχώς το υπονομεύουν.
Δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/2011 οι οποίες προβλέπουν: Σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου (αν και τούτο είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του Πάρκου και απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων
Δεν ολοκληρώθηκε, ακόμη, η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από τον Ν.732/77. Καθυστερεί αδικαιολόγητα, πάνω από πέντε χρόνια, η ολοκλήρωση, δημοσίευση και κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.
Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενέργεια για την εφαρμογή της απόφασης (1970/2012) της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απομάκρυνση του Badminton και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, γίνεται προσπάθεια ανανέωσης της σύμβασης για την παραμονή των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του ΜΠΓ ενώ, έχει ήδη αποφασιστεί η μετεγκατάσταση της ΓΓΕΤ στο κτίριο Ιππασίας εντός του Πυρήνα του Πάρκου κατά παράβαση του Π.Δ. 187/Δ/2011.
Λίγο μετά την άφιξη της πορείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ),μια πενταμελής επιτροπή μας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ κ. Κ. Αραβώση και τους συνεργάτες του, προκειμένου να τους ενημερώσουμε και να μας ενημερώσουν για τις θέσεις και τις προθέσεις του Υπουργού, σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.
Ο κ. Αραβώσης δήλωσε ότι δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα και δεν ήταν ενήμερος για τα ζητήματα που αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το νέο διάταγμα Υμηττού, η ενημέρωση ήταν: ότι οι διαδικασίες για την εκπόνηση και δημοσίευση του σχεδίου του νέου Π.Δ. για τον Υμηττό θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2020.
Η επιτροπή μας επισήμανε: 1) την επί σειρά ετών μη υλοποίηση και τις συστηματικές παραβιάσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου τόσο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, όσο και για την προστασία του Υμηττού και 2) ότι η τρίτη (και τελευταία) αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών λήγει αρχές Οκτώβρη 2020.
Ο κ. Αραβώσης δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης με Επιτροπή μας, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις του με τον Υπουργό και τους αρμόδιους συνεργάτες του.
Αθήνα, 13/02/2020

Το λαϊκό κίνημα δεν μπαίνει στο γύψο!


Ο στραγγαλισμός του δικαιώματος στην αγωνιστική διεκδίκηση είναι η πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που βγήκε στη δημοσιότητα. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά συνιστά απαγόρευση των διαδηλώσεων, παραβιάζοντας ακόμα και τις στοιχειώδεις διατάξεις του σημερινού αστικού Συντάγματος, που αναγνωρίζουν το σχετικό δικαίωμα. Θεσμοθετεί την αστυνομοκρατία κατά τη διοργάνωση μιας κινητοποίησης, την υποχρέωση για τοποθέτηση «οργανωτή» της συνάθροισης, ο οποίος αναλαμβάνει ακόμα και ποινικές ευθύνες, ενώ φτάνει να ποινικοποιεί την ίδια τη συμμετοχή σε συναθροίσεις, καθιστώντας την «ιδιώνυμο αδίκημα».
Δεν είναι καινούργια η προσπάθεια να μπει το συνδικαλιστικό κίνημα στο γύψο. Ο αυταρχισμός κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια, κατά παραγγελία των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, αυτή η κλιμάκωση παρουσιάζεται ως πυλώνας για τη διαμόρφωση «ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος», ως προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη μετατροπή σε «ιδιώνυμο αδίκημα» της αντίστασης στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος στα πρωτοβάθμια σωματεία, στο πλαίσιο των «αξιολογήσεων» του 3ου μνημονίου.
Τη σκυτάλη πήρε η ΝΔ, με τη «μεταμνημονιακή» ψήφιση νέων μέτρων περιστολής του απεργιακού δικαιώματος, την κατάργηση της νομικής κατοχύρωσης του πανεπιστημιακού ασύλου, για να φτάσει σήμερα στο αυταρχικό τερατούργημα του περιορισμού των διαδηλώσεων. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι «απαγορεύσεις συναθροίσεων», με τη μετατροπή της Αθήνας σε σιδερόφραχτη πόλη, που έγιναν «κανονικότητα» τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με αφορμή τις επισκέψεις π.χ. του Ομπάμα, του Μακρόν, της Μέρκελ κ.ο.κ.
* * *
Οι όροι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στο σχετικό νομοσχέδιο δείχνουν ότι αντιμετωπίζεται ως εχθρική κάθε λαϊκή κινητοποίηση, βάζοντας ένα σωρό εμπόδια, που μπορούν να ερμηνευτούν έτσι ώστε με μεγάλη ευκολία η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη να ενσωματώνουν κάθε «συνάθροιση» στους απαγορευτικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να επικρατεί πιο εύκολα κλίμα τρομοκρατίας, με σκοπό να δημιουργούνται αναστολές σε εργαζόμενους και νεολαία για τη συμμετοχή τους σε μια κινητοποίηση.
Για παράδειγμα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μια διαδήλωση μπορεί να απαγορευτεί/περιοριστεί αν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», «εάν πιθανολογείται (!) ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής». Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να διαλύσουν μια διαδήλωση αν «πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης» και αν «οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν».
Για την απαγόρευση ή τον περιορισμό διαδηλώσεων «λαμβάνονται υπόψη ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων, η περιοχή πραγματοποίησής της, ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής», με ό,τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω κατά την εφαρμογή τους. Πρόκειται δηλαδή για στοιχεία αρκετά για να θεωρείται «απαγορευμένη πράξη» κάθε διαδήλωση, αφού ακόμη και ένα από αυτά θα χαρακτηρίζεται ικανό να δημιουργήσει συνθήκες «σοβαρού κινδύνου». Με τον τρόπο αυτό μπορεί να απαγορευτεί κάθε πορεία προς τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, την πρεσβεία των ΗΠΑ λόγω «περιοχής» ή «συμμετοχής».
Ο «οργανωτής» της διαδήλωσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πρέπει να ενημερώνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της, να συνεργάζεται και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας, να ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων που θα συνδράμουν την περιφρούρηση της συνάθροισης. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει ως «ιδιώνυμο» το αδίκημα της συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει απαγορευτεί ή της παρεμπόδισης διεξαγωγής συνάθροισης. Ειδικά το τελευταίο σημαίνει ότι π.χ. η αντίδραση σε μια ναζιστική συγκέντρωση μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους.
* * *
Μαζί με την απόρριψη του νομοσχεδίου αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να τσακιστεί το δηλητήριο που ρίχνει για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.
Η ίδια η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, για να στρώσουν το έδαφος της αποδοχής αυτού του αίσχους, επιχειρηματολογούν για τις «οργανωμένες μειοψηφίες που ταλαιπωρούν την κοινωνική πλειοψηφία». Βυσσοδομούν σε βάρος του εργατικού κινήματος χαρακτηρίζοντας κάθε κινητοποίηση «εξαλλοσύνη» που τάχα καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, που «νεκρώνει την κίνηση στο εμπορικό κέντρο» και άλλα τέτοια. Επαναφέρουν τις χυδαίες συκοφαντίες για τους «υποκινητές» των διαδηλώσεων και των απεργιών.
Η επιθετική απάντηση σε όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Κάθε σωματείο, κάθε μαζικός φορέας του εργατικού κινήματος να κάνει υπόθεσή του την προστασία των λαϊκών ελευθεριών. Να στείλει στον αγύριστο τέτοια επιχειρήματα, που καλλιεργεί η πραγματική μειοψηφία της κοινωνίας: Η αστική τάξη, τα κόμματα και τα επιτελεία της. Αυτή η ισχνή μειοψηφία είναι που ταλαιπωρεί το «κοινωνικό σύνολο» και όχι οι εργατικοί αγώνες. Αυτής της μειοψηφίας τα συμφέροντα θίγουν όταν διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι, είτε στους δρόμους είναι 1.000 είτε εκατομμύρια.
Αυτή η μειοψηφία λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί πραγματικός «υποκινητής» της ταξικής πάλης είναι η εκμετάλλευση που εντείνεται, τα αντιλαϊκά μέτρα και το ξήλωμα των κατακτήσεων. Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους μπορούν να οργανώσουν την αντίσταση και την αντεπίθεσή τους, να κάνουν τελικά κουρελόχαρτο κάθε είδους απαγόρευση.

Δ. Π.

Λύσσαξαν

Λύσσαξε


Λύσσαξαν την Τρίτη η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των μεγαλοεργοδοτών για την απεργία στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, για τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις.
Το πρόβλημά τους δεν είναι βέβαια «η ταλαιπωρία του κόσμου», όπως χυδαία και υποκριτικά έλεγαν από το πρωί. Ξέρουν καλά ότι η πολιτική τους είναι αυτή που «ταλαιπωρεί» καθημερινά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού. Ξέρουν καλά ότι χιλιάδες από αυτούς συμμετείχαν στην προχτεσινή απεργία, αψηφώντας απειλές, εκβιασμούς, συκοφαντίες.
Οπως ξέρουν καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών, κυρίως οι σημερινοί νέοι και νέες, θα «ταλαιπωρούνται» εφ' όρου ζωής για να κατοχυρώσουν μία σύνταξη πείνας - αν προλάβουν - με το νόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή.
Τι είναι επομένως αυτό που τους πείραξε πραγματικά; Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τα ψέματα και η προπαγάνδα τους για «καλύτερες» τάχα συντάξεις και «διόρθωση των αδικιών» με τον νόμο Βρούτση έπεσαν στο κενό. Τους κάθεται στο στομάχι ότι οι προσδοκίες που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν, πως είναι τάχα ο πρώτος νόμος που αυξάνει και δεν μειώνει τις συντάξεις, δεν έπιασαν τόπο.
Τους εξοργίζει το γεγονός ότι οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και σε μεγάλα Εργατικά Κέντρα, δεν κατάφεραν να υπονομεύσουν την απεργία, παρά τη στήριξη και την «αβάντα» που τους κάνουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία.
Κυρίως, όμως, τους ενοχλεί ότι αυτή η απεργιακή κινητοποίηση οργανώθηκε από τα κάτω, με τις αποφάσεις εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος, που την προετοίμαζαν για μήνες. Και ότι αυτή δεν πρόβαλε μόνο την απαίτηση να αποσυρθεί ο αντεργατικός νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου, αλλά ανέδειξε αιτήματα και διεκδικήσεις για ανάκτηση απωλειών, για σύγχρονα δικαιώματα στην ασφάλεια και τη σύνταξη.
Γι' αυτό, τη μέρα της απεργίας, από το πρωί έως το βράδυ, τα στελέχη της κυβέρνησης και οι τηλεβόες της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα έδωσαν όλα, για να συκοφαντήσουν αιτήματα όπως η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, η επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, η πρόσβαση όλων σε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.
Κουνούσαν το χέρι στους χιλιάδες απεργούς και έλεγαν ότι αυτά μας έφεραν στη χρεοκοπία (!) και ότι είναι απαράδεκτο συνδικαλιστικές οργανώσεις να διεκδικούν πάνω από αυτά που «μπορεί και αντέχει η οικονομία».
Δεν έχουν βέβαια την ίδια άποψη όταν η κυβέρνηση ψηφίζει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν θεσπίζει εισφορά υγείας στους συνταξιούχους, όταν σακατεύει τα αποθεματικά των Ταμείων και ετοιμάζεται να τα πετάξει βορά στον τζόγο και στη λοταρία των κορακιών που παραμονεύουν πάνω από το ασφαλιστικό σύστημα.
Δεν έχουν την ίδια αγωνία όταν όλες οι κυβερνήσεις ξοδεύουν σταθερά πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ για τις συντάξεις, τα νοσοκομεία, την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων δεν περισσεύει ούτε σεντ.
Θλιβερή ήταν όμως και η εικόνα των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ τη μέρα της απεργίας. Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούσαν και διαδήλωναν, αυτοί υπερασπίζονταν τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, τον οποίο η κυβέρνηση θωρακίζει και αξιοποιεί ως εφαλτήριο για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση. Και ταυτόχρονα, ενώ στα λόγια στήριζαν την απεργία, η «Αυγή» στο διαδίκτυο αναπαρήγαγε την κυβερνητική προπαγάνδα για «κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της Αθήνας» από τις πορείες των εργαζομένων και για «εμπόδια στην ενημέρωση», εξαιτίας της απεργίας στα ΜΜΕ!
Η προχτεσινή απεργία ήταν μαζική και πετυχημένη. Εδωσε καθαρή απάντηση στην κυβέρνηση, έστειλε ηχηρό μήνυμα απόρριψης του νόμου Βρούτση - Κατρούγκαλου.
Η απεργία αποτελεί ταυτόχρονα μία γερή βάση για να οργανωθεί το επόμενο διάστημα από καλύτερες θέσεις, πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά ο αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα στην Ασφάλιση, στη σύνταξη, στην Υγεία. Σ' αυτήν την υπόθεση οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της απεργίας, οι κομμουνιστές που δρουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες και είναι σίγουρο ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

TOP READ