13 Φεβ 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η CDU τρίζει συθέμελα από τα σκάδαλα



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η CDU τρίζει συθέμελα από τα σκάδαλα
Από συνέντευξη τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Associated Press
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Πανικός επικρατεί στις τάξεις της «Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης», της CDU, από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της κατά τη διάρκεια των δεκαέξι συναπτών ετών που βρισκόταν στην εξουσία. Η χιονοστιβάδα των σκανδάλων απειλεί πια, εκτός από την υστεροφημία και την ποινική δίωξη του πρώην καγκελάριου και προέδρου της CDU επί ένα τέταρτο του αιώνα, Χέλμουτ Κολ, και τον νυν πρόεδροΒόλφανγκ Σόιμπλε.
Η αποκάλυψη ότι ο τότε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU και διάδοχος του Κολ το 1998, Σόιμπλε, είχε και αυτός λάβει μυστικά μία επιταγή μετρητών ύψους 100.000 μάρκων από τον Καρλ-Χάινς Σράιμπερ, έναν έμπορο όπλων με διπλή υπηκοότητα -γερμανική και καναδική- ήρθε να ταρακουνήσει ακόμη περισσότερο τα ταραγμένα νερά των Χριστιανοκοινωνιστών.
Το όνομα του Σράιμπερ πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του Νοέμβρη όταν άρχισαν οι πρώτες αποκαλύψεις και ξέσπασε το σκάνδαλο για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της CDU και εμπλεκόταν για πρώτη φορά το όνομα του Χέλμουτ Κολ. Εκτοτε αποτελεί έναν από τους πυρήνες του σκανδάλου που συνεχώς τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με σωρεία νέων ονομάτων. Σύμφωνα με άρθρο της χθεσινής γερμανικής εφημερίδας «Στουτγκάρντερ Τσάιτουνγκ» ο Κολ αντιλαμβανόμενος ότι έχει ριχτεί κυριολεκτικά στην πυρά, πιέζει πλέον τον Σόιμπλε να παραδεχτεί το «έμμεσο λάδωμα». Μέχρι στιγμής πάντως ο Κολ και παρά την ανοιχτή εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται όπου έχει ζητηθεί και άρση της βουλευτικής του ασυλίας, κρατά επισήμως σιωπή ιχθύος και δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα από την ατέλειωτη λίστα των «ανώνυμων δωρητών» της CDU, προσπαθώντας κατά ένα τρόπο -σύμφωνα με τους αναλυτές- τη συνοχή αλλά και το ίδιο το κόμμα.
Ομως υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί αλλιώς. Πολλές είναι οι φωνές που μιλούν ακόμη και για το τέλος της CDU, ενώ πολλά στελέχη κάνουν λόγο για ένα οριστικό ξεκαθάρισμα και την απομάκρυνση τόσο του Κολ όσο και του Σόιμπλε. Παράλληλα, χθες, η εφημερίδα «Ντι Βελτ» έγραφε ότι η περίπτωση Κολ είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και όταν η έρευνα προχωρήσει, τότε η πλειονότητα των στελεχών θα φανεί αναμειγμένη.
Πάντως, ο ίδιος ο Πρόεδρος της CDU, Βόλφανγκ Σόιμπλε, στην έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παραδέχεται μεν ότι έχει λάβει αυτή τη χορηγία, αλλά διατείνεται ότι δεν έχει προβεί σε καμία παράβαση του γερμανικού νόμου, που επιβάλλει την απόλυτη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω» θα δηλώσει χθες και θα επαναλάβει την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα της CDU, όπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες στο γερμανικό περιοδικό «Στερν»:«Δεν υφίσταται κανένας λόγος για να παραιτηθώ».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ Βαθιά η κρίση με αφορμή τα σκάνδαλα


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βαθιά η κρίση με αφορμή τα σκάνδαλα
Ο Β.Σόιμπλε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου
Associated Press
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Πανικός και αγωνία. Φήμες και σενάρια για παραιτήσεις, ακόμη και του ίδιου του Προέδρου και διαδόχου του Χέλμουτ Κολ, Βόλφανγκ Σόιμπλε, παραίτηση εν ενεργεία βουλευτή, συνεδρίαση της ηγεσίας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, της CDU, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα πρόσφατα σκάνδαλα. Αυτό είναι το σκηνικό που επικράτησε χτες στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Τελικά η φημολογία έλαβε προσωρινά τέλος και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπως δήλωσε χθες ο Χέλμουτ Λίνσεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, κατά την οποία συζητήθηκε το οικονομικό σκάνδαλο, χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. «Ο Σόιμπλε παραμένει», δήλωσε λακωνικά ο Λίνσεν.
Περισσότερες λεπτομέρειες όμως έδωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο ίδιος ο Σόιμπλε, σχετικά με τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνεδρίασης που διήρκεσε δύο ώρες περισσότερο της προγραμματισμένης διάρκειας.
Ο Κολ στο στόχαστρο
Συγκεκριμένα, το προεδρείο της CDU κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, που διήρκεσε περίπου επτά ώρες, συμφώνησε ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ πρέπει να αναγκαστεί να αποκαλύψει τα ονόματα αυτών που του έδωσαν εκατομμύρια μάρκα υπό μορφή μυστικών δωρεών, διαφορετικά πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου. Ο Κολ είχε παραδεχτεί από τον περασμένο μήνα, λίγο αργότερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου στα τέλη του Νοέμβρη, ότι έλαβε περίπου δύο εκατομμύρια μάρκα υπό μορφή μυστικών δωρεών, ποσό το οποίο ουδέποτε ανέφερε, όπως προβλέπεται από τη γερμανική νομοθεσία.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και εισαγγελείς άρχισαν τη διενέργεια δικαστικής έρευνας σε βάρος του, αλλά ο πρώην ηγέτης του CDU αρνείται να αποκαλύψει από πού προέρχονται τα χρήματα. Ο Κόλ, που εξακολουθεί να είναι επίτιμος πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης και μέλος του Κοινοβουλίου, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, η ολοκλήρωση της οποίας καθυστέρησε κατά δύο ώρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Σόιμπλε. Ο Φόλκερ Ρίε, αντιπρόεδρος του CDU, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όσο δεν ξεκαθαρίζει η υπόθεση αυτή, αναμένουμε ο Κολ να παραιτηθεί από επίτιμος πρόεδρος».
Ευρύτερες πολιτικές συνέπειες
Να παραιτηθεί μεν ο Κολ, αλλά όχι ο Σόιμπλε, καθώς όπως ανέφεραν παρασκηνιακά πηγές του κόμματος η ηγεσία απέρριψε την προσφορά του 57χρονου να παραιτηθεί, επειδή δεν υπάρχει κάποιος καταφανής διάδοχος.
Αυτό το γεγονός καταμαρτυρά και τη δυναμική της κρίσης ηγεσίας στην οποία περιέπεσε η CDU από το σκάνδαλο του συστήματος των «μαύρων» τραπεζικών λογαριασμών του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ και επιταχύνθηκε ύστερα και από τη «βόμβα» που έσκασε την Παρασκευή με την αποκάλυψη ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της κομματικής οργάνωσης του CDU στο κρατίδιο της Εσσης προερχόταν από ένα αρχικό κεφάλαιο 7-8 εκατομμυρίων μάρκων, ανεξακρίβωτης ακόμη προέλευσης, που είχε προωθηθεί σε μυστικούς λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας και «επαναπατριζόταν» παράνομα υπό τη μορφή πλασματικών κληροδοτημάτων από ανύπαρκτα πρόσωπα.
Πέρα από τη δικαστική δίωξη που ξεκίνησε χθες η εισαγγελία της Φραγκφούρτης, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο πράσινος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου, Ρούπερτ φον Πλότνιτς, διαγράφονται πλέον για πρώτη φορά πολιτικές συνέπειες ευρύτερου χαρακτήρα, με αντικείμενο την ακύρωση του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών του περασμένου Φλεβάρη και την επανάληψή τους.
Πάντως, εκτός του Κολ, «θύμα» έπεσε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, που την περασμένη Παρασκευή ομολόγησε ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της κομματικής οργάνωσης του CDU στο κρατίδιο της Εσσης προερχόταν από ένα αρχικό κεφάλαιο 7-8 εκατομμυρίων μάρκων, ανεξακρίβωτης ακόμη προέλευσης, που το 1983 είχε προωθηθεί σε μυστικούς λογαριασμούς τραπεζών της, και ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί - μόλις λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο του Προεδρείου του CDU - από το βουλευτικό αξίωμα. Πρόκειται για την πρώτη συνέπεια του σκανδάλου Κολ και ειδικότερα της «παραφυάδάς» του στο κρατίδιο της Εσσης.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Δίκη» για το ... πολιτικό λάδωμα



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Δίκη» για το ... πολιτικό λάδωμα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Ερωτηματικά πολλά αναμένονται να απαντηθούν, εάν απαντηθούν βέβαια, όσον αφορά την ανάμειξη πολιτικών και από τα δύο μεγάλα κόμματα, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), σε σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη Γερμανία τη δεκαετία του '90 καθώς ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη δίκη του διαβόητου «λομπίστα» της αγοράς οπλικών συστημάτων, Καρλχάινς Σράιμπερ.
Η δίκη καθυστέρησε μία ολόκληρη δεκαπενταετία από τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αουσμπουργκ ξεκίνησε εκτενή έρευνα με βασικό ύποπτο τον Σράιμπερ και μια σειρά από συνεργάτες του, με αντικείμενο τις καταγγελίες για δωροδοκίες προς πολιτικά πρόσωπα, καθώς και για διαπλοκή διαφόρων μορφών. Ενόσω η έρευνα συνεχιζόταν ο Σράιμπερ - ο οποίος κατέχει διπλή υπηκοότητα, καναδική και γερμανική - το «έσκασε» στον Καναδά, με σκοπό να αποφύγει τόσο την έρευνα, όσο και την επικείμενη παραπομπή του σε δίκη.
Ξεκίνησε τότε μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον Καναδά και τη Γερμανία για την έκδοσή του, διαμάχη που έληξε μόλις πριν έξι μήνες, τον Αύγουστο του 2009, με μια τελεσίδικη απόφαση έκδοσης για να παραπεμφθεί σε δίκη. Ωστόσο, η εν λόγω δίκη δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον 75χρονο επιχειρηματία καθώς σύμφωνα με την έρευνα εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφανγκ Σόιμπλε και ο πρώην Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, του οποίου προστατευόμενη ήταν η σημερινή καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Φυσικά η διαπλοκή των κεφαλαιοκράτων με τα πολιτικά κόμματα είναι κάτι δεδομένο και στη Γερμανία, απλώς η συζήτηση γίνεται για τη διαδικασία των ...χορηγιών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Σε κρατικές υπηρεσίες νεοναζί;



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε κρατικές υπηρεσίες νεοναζί;
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Πρώτα εξέθρεψαν ακροδεξιά και νεοναζιστικά φαινόμενα και τώρα σπεύδουν υποκριτικά να πείσουν ότι θα τα πατάξουν, όπως το κυβερνών κόμμα στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), που στο συνέδριό του τάχθηκε υπέρ της έκκλησης που έκανε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) μετά το «σκάνδαλο» που ξέσπασε με την αποκάλυψη του νεοναζιστικού πυρήνα που τα τελευταία 13 χρόνια διέπραξε ληστείες, διαρρήξεις, και πάνω από δέκα δολοφονίες αστυνομικών και μεταναστών.
Η απόπειρα που είχε γίνει το 2001 να απαγορευθεί το NPD είχε αποτύχει εξαιτίας τυπικών λόγων που ανάγονται στο Σύνταγμα της Γερμανίας, όμως η Μέρκελ υποστηρίζει πως πλέον η γερμανική Δικαιοσύνη πρέπει να μελετήσει τρόπους για να παρακάμψει αυτά τα νομικά προβλήματα. Προς το παρόν, με την υπόθεση θα ασχοληθεί η αρμόδια επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία επίσης θα εξετάσει και το γιατί οι μυστικές υπηρεσίες δεν εντόπισαν μια οργάνωση που ευθύνεται για τουλάχιστον εννέα φόνους ειδικά υπό το σκεπτικό ότι σε κανέναν άλλο εξτρεμιστικό χώρο οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας δε διαθέτουν τόσους πολλούς πληροφοριοδότες όπως στην ακροδεξιά. Αλλά το ερώτημα αυτό μάλλον έχει απαντηθεί, καθώς ήδη γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι οι τρεις δράστες που έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα προστατεύονταν από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας ολόκληρη την τελευταία δεκαετία. Αυτή την εκδοχή έσπευσε να διαψεύσει ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Θουριγγίας, Χέλμουτ Ρέβερ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Νεοναζί σε διατεταγμένη ... κρατική υπηρεσία


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νεοναζί σε διατεταγμένη ... κρατική υπηρεσία
Από τις 4 Νοέμβρη, ο γερμανικός Τύπος και το πολιτικό προσωπικό της χώρας εν χορώ ανακαλύπτει το νέο «φάντασμα»: Τη δράση των νεοναζί. Αφορμή για την «αποκάλυψη» μία ληστεία τράπεζας στην πόλη Αϊζεναχ, κοντά στην Ερφούρτη. Ακολούθησε η ανακάλυψη εκ μέρους της αστυνομίας ενός καμένου τροχόσπιτου και δύο εκ των φερομένων ως πρωταγωνιστών του εγκλήματος, του Ούβε Μούντλος και του Ούβε Μπέρχαρντ. Το σπίτι όπου διέμεναν οι δύο στο Τσβίκαου, ανατινάζεται αυθημερόν. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 8 Νοέμβρη, η Μπεάτε Τσέπε παραδίνεται οικειοθελώς στην αστυνομία και δηλώνει ότι αυτή προκάλεσε την έκρηξη του σπιτιού στο Τσβίκαου. Μία βδομάδα μετά, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοινώνει ότι το «τρίο» ευθύνεται για σωρεία ληστειών, διαρρήξεων, βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών. Εκτός της αστυνομικού στο Χάιλμπορν και για τις δολοφονίες 8 Τούρκων μεταναστών και ενός Ελληνα, δολοφονίες διάσπαρτες στη γερμανική επικράτεια: Νυρεμβέργη, Κάσελ, Αμβούργο, Μόναχο, Ροστόκ και Ντόρτμουντ.
Μόλις το πανόραμα της δράσης τους ξετυλίχθηκε, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, από το βήμα του Συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος, Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), έσπευσε να δηλώσει ότι η δράση των νεοναζί αποτελεί «ντροπή» για τη χώρα, προτείνοντας παράλληλα την απαγόρευση του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD). Πρόκειται για σπουδή συνοδευόμενη από μεγαλόστομη αποφασιστικότητα από τη Γερμανίδα καγκελάριο, που έχει διακηρύξει από πέρσι ότι το «πολυπολιτισμικό μοντέλο απέτυχε».
Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Βερολίνου, στην οποία συμμετείχαν 120 αξιωματούχοι και υπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων με μοναδική ατζέντα το συντονισμό για τον έλεγχο και τον περιορισμό της δράσης των νεοναζί και τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένων τροποποιήσεων του νομικού πλαισίου και της δημιουργίας ενός «εθνικού αρχείου» για περίπου 10.000 ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Το μακρύ χέρι των μυστικών υπηρεσιών
Δηλώσεις με μέτρα που όλα μαζί συνθέτουν ένα μάλλον κοινότυπο ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά και η ίδια η δράση του «νεοναζιστικού τρίο», που ονομάζεται «Εθνικοσοσιαλιστικό Underground», είναι από μόνη της αποκαλυπτική, που επί 13 ολόκληρα χρόνια δεν εντοπίστηκαν από τις αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες, ειδικά υπό το σκεπτικό ότι σε κανέναν άλλο εξτρεμιστικό χώρο οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας δε διαθέτουν τόσους πολλούς πληροφοριοδότες όπως στην ακροδεξιά.
Το χρονικό της δράσης τους αρχίζει το Γενάρη του 1998 στη Γιένα της Θουριγγίας με την ανακάλυψη ολόκληρου εργαστηρίου κατασκευής βομβών σε ένα γκαράζ. Ενοικιαστές ήταν το νεοναζιστικό τρίο, το οποίο καταφέρνει και διαφεύγει. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η αστυνομία θα μπορούσε, αλλά δεν το έπραξε, να συλλάβει την Μπεάτε Τσέπε. Στην έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος οι τρεις νεοναζί καταγράφονται ήδη τότε ως μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης της Θουριγγίας «Προστασία της Πατρίδας», ο επικεφαλής της οποίας ήταν ο διαβόητος Τίνο Μπραντ, που το 2001 αποκαλύφθηκε ότι ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών. Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει ο Μπραντ στο περιοδικό «Der Spiegel», υποστήριζε ότι επί μία επταετία που δρούσε ως πράκτορας των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας - BVS (Bundesverfassungsschutz), έλαβε περισσότερα από 200.000 μάρκα τα οποία «μέχρι το τελευταίο πφένιχ τα διοχέτευσε για τη χρηματοδότηση» ακροδεξιών ομάδων.
Πρόκειται μάλλον για πάγια και ακολουθούμενη συνταγή, ενώ η όσμωση μυστικών υπηρεσιών και ναζί είναι δεδομένη. Αμέσως μετά τον τερματισμό του πολέμου και την ήττα των ναζί, «για πολλούς αξιωματικούς των SS και της Γκεστάπο τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας ήταν μία πολύ ευτυχισμένη περίοδος καθώς συνέχιζαν να κάνουν το παλιό επάγγελμά τους. Σε επίπεδο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, των ξένων και εγχώριων μυστικών υπηρεσιών, για τουλάχιστον μία 20ετία πρώην αξιωματικοί της Βέρμαχτ και των SS προσέφεραν το ιδεολογικό υπόβαθρο και την επιχειρησιακή τους εμπειρία», όπως ανάφερε αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το 2009, ενώ ο ιστορικός Μάρτιν Κίπερς από την Κεντρική Υπηρεσία Δίωξης των Ναζιστικών Εγκλημάτων του Λούντβιγκσμπουργκ έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν στην εφημερίδα «Bild» πως «τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν ότι στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών - BND υπήρχε "φωλιά" SS σε μια εποχή που η Γερμανία επισήμως καταδίωκε τους ναζί»...
Τέλος, αποκαλυπτικό και το επίσημο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για εξηγήσεις, που μετατράπηκε ταχύτατα σε άμεση απαίτηση όταν γνωστοποιήθηκε ότι πράκτορας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, γνωστός ως «Μικρός Αδόλφος» λόγω των ακροδεξιών διασυνδέσεών του, ήταν παρών μέσα σε ένα από τα εστιατόρια όταν δολοφονήθηκε ένας 21χρονος Τούρκος το 2006.


Χρ. Μ.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ Συγκάλυψη της δράσης των νεοναζί


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συγκάλυψη της δράσης των νεοναζί
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Πέφτουν οι μάσκες όσον αφορά την ψευδεπίγραφη «κήρυξη πολέμου» των γερμανικών αρχών εναντίον νεοναζιστικών ομάδων, καθώς, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών - BKA, διέταξε τη διαγραφή πολύτιμων αποδεικτικών στοιχείων και δεδομένων που σχετίζονται άμεσα με την έρευνα. Ερευνα που ξεκίνησε μετά από την αποκάλυψη τον περασμένο Νοέμβρη, της νεοναζιστικής οργάνωσης του Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), η οποία δολοφόνησε 10 ανθρώπους, μετανάστες φυσικά, τη χρονική περίοδο 2000 - 2007.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η ΒΚΑ διέταξε τη διαγραφή αποδεικτικών στοιχείων που είχαν κατασχεθεί από το κινητό τηλέφωνο ενός εκτός των κύριων υπόπτων που έχουν συλληφθεί Αντρέ Ε. Υπό το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί η διασπορά των «στοιχείων μεταξύ των διαφόρων αρχών που εμπλέκονται στην έρευνα». Και ποιος ο λόγος; Ωστε να «προστατευτούν τους πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών που συνδέονται με τους νεοναζιστικούς πυρήνες. Ουσιαστικά πρόκειται για έμμεση παραδοχή της ευρύτατης διάβρωσης, αλλά και καθοδήγησης όλων αυτών των ομάδων από τις μυστικές υπηρεσίες, που λειτουργούσαν ως «το μακρύ βίαιο χέρι του κράτους». Γι' αυτό και η «αποκάλυψη», προφανώς «κατά λάθος» όταν δύο εκ των βασικών στελεχών της σκοτώθηκαν, προκάλεσε σοκ αφού όλες αυτές οι ομάδες δρουν ανενόχλητες δεκαετίες τώρα.
Υπό αυτό το σκεπτικό, ελάχιστη σημασία έχει η ανακοίνωση της τρίτης κατά σειρά επιτροπής που συνέστησαν οι αρχές για να διερευνήσει τις ενέργειες των 34 υπηρεσιών πληροφοριών και διευθύνσεων της αστυνομίας, σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των 16 κρατιδίων της Γερμανίας. Υποτίθεται, η έρευνα γίνεται με στόχο να διαπιστωθεί για το εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν γνώση για τα εγκλήματα μίσους που διέπραξαν οι νεοναζί, εάν αγνόησαν τη δράση τους ή εάν ακόμη τους βοήθησαν...

Η συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ 12 Φλεβάρη 2012


Τρομοκρατήστε τους εκβιαστές, σαρώστε τους τρομοκράτες!



Τρομοκρατήστε τους εκβιαστές, σαρώστε τους τρομοκράτες!
Δεν θα υπάρχουν μισθοί και συντάξεις. Δεν θα υπάρχουν τρόφιμα. Τα ράφια θα είναι άδεια. Θα μπει δελτίο στο ψωμί. Δεν θα υπάρχουν φάρμακα. Δεν θα υπάρχει πετρέλαιο.
Ισως να μην ξαναβγεί και ο Ηλιος...
*
Ζούμε τον πιο χυδαίο εκβιασμό στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.
Βιώνουμε την πιο αδίστακτη τρομοκρατία από την εποχή του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».
Οι Παπαδήμος, Σαμαράς, Παπανδρέου, Βενιζέλος, οι Καρατζαφυρερ-αρουραίοι,
όλοι όσοι μας είπαν πριν από δυο χρόνια «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» και μας έφεραν την πτώχευση, τη χρεοκοπία και τη λαϊκή συμφορά,
όλοι όσοι μας είπαν εκείνο το «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς» και μας έφεραν τον δοτό τραπεζίτη - πρωθυπουργό,
τώρα δίνουν τα ρέστα τους:
«`Η θα αποδεχτείτε το "Μνημόνιο 2" ή θα πεθάνετε από την πείνα»!
*
Ας το σκεφτούμε:
*
1) Θέλουν, λένε, να μας εξασφαλίσουν μισθούς και συντάξεις αυτοί που έκοψαν και τους μισθούς και τις συντάξεις!
Αυτοί που με το πρώτο μνημόνιο πήραν δάνειο 65 δισ. ευρώ και το ίδιο διάστημα λεηλάτησαν τους μισθούς για να καταβάλουν στους «δανειστές» τοκογλυφικά ύψους 73 δισ. ευρώ!
Αυτοί που τώρα μιλούν για δάνειο 130 δισ. ευρώ, από το οποίο τα 100 δισ. θα πάνε πάλι στους δανειστές και που ό,τι «περισσέψει» θα παραμείνει στον ειδικό λογαριασμό, περιμένοντας εκεί για να προστεθούν και τα νέα ληστρικά από τους μισθούς και από τις συντάξεις, ώστε να συμπληρωθούν - από το αίμα του λαού - τα ακόμα 90 δισ. ευρώ που (μόνο μέσα στο 2012) θα πάνε και πάλι στους τοκογλύφους!
*
2) Θέλουν να μας εξασφαλίσουν πετρέλαιο.
Ποιοι;
Αυτοί που έχουν χαρίσει τους υδρογονάνθρακες και την ενέργεια αυτής της χώρας στα μονοπώλια, αυτοί που διπλασίασαν την τιμή του πετρελαίου και το έχουν στερήσει μέσα στο χιονιά από τον ελληνικό λαό, αυτοί που από το Μάαστριχτ και μετά έχουν αυξήσει την τιμή της βενζίνης κατά 1.500%!
*
3) Θέλουν να μας εξασφαλίσουν φάρμακα.
Ποιοι;
Αυτοί που διέλυσαν ακόμα και την έννοια «κρατική φαρμακοβιομηχανία» και έκοψαν - ήδη με το πρώτο μνημόνιο - τα φάρμακα από συνταξιούχους και ασθενείς!
*
4) Θέλουν να έχουμε «γεμάτα ράφια».
Ποιοι;
Αυτοί που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό ανάγοντας σε δόγμα της πολιτικής τους το «φάτε μάτια ψάρια»!
*
5) Θέλουν να μας εξασφαλίσουν τρόφιμα.
Ποιοι;
Αυτοί που από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ μετέτρεψαν από θετικό σε αρνητικό το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και στα τριάντα χρόνια που πέρασαν ξεκλήρισαν την αγροτιά και κατάντησαν την Ελλάδα να εισάγει μαϊντανό από τη χρεοκοπημένη Αργεντινή!
Αυτοί, αυτοί που έφτασαν τα παιδιά να λιποθυμούν από υποσιτισμό στα σχολεία!
Αυτοί που έφεραν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τις ουρές πίσω από τα καζάνια των συσσιτίων!
*
Θέλουν, λοιπόν, να μας εξασφαλίσουν το φαΐ.
Ποιοι;
«Αυτοί που κλέβουν το ψωμί από το τραπέζι»!
*
Ναι, η Ελλάδα απειλείται με πείνα, με καταστροφή, με αφανισμό.
Κι ένας τρόπος μόνο υπάρχει για να σωθεί ο λαός από αυτή την απειλή:
Να σαρωθούν οι ιταμοί εκβιαστές του!
Να κατεδαφιστεί η κανιβαλική πολιτική τους!
Να ανατραπεί η εξουσία τους!
Που σημαίνει:
Ο,τι εξασφαλίζει το φαγητό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το πετρέλαιο, την ενέργεια, ό,τι συνθέτει το φυσικό και παραγωγικό πλούτο αυτής της χώρας, να πάψει να αποτελεί «ιδιοκτησία» των μονοπωλίων και να μετατραπεί σε περιουσία του λαού της!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.


ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Προκαλούν τη λαϊκή οικογένεια και μαυρίζουν τη ζωή της
Από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών
Το μαύρο μέτωπο στοχοποιεί το λαό για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και μάχεται για τη σωτηρία ενός συστήματος σάπιου μέχρι το μεδούλι
Eurokinissi
Στην πεπατημένη των τρομοκρατικών ψευτοδιλημμάτων κατέφυγε ξανά χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή. Οπως και στο διάγγελμα, επανέλαβε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η «μόνη σωτηρία» για τη χώρα και προκλητικά ισχυρίστηκε ότι αν από «μοιραία πλάνη, λιποψυχία ή λάθος απόφαση» δεν ψηφιστεί, τότε τη χώρα περιμένει η χρεοκοπία, η εξαθλίωση και η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ.
Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια«καταστροφική περιπέτεια, προκαλώντας ανεξέλεγκτο οικονομικό χάος και κοινωνική έκρηξη, θα κινδύνευαν οι αποταμιεύσεις των πολιτών, το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία ενώ δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε βασικά αγαθά όπως φάρμακα, πετρέλαιο και μηχανήματα και η ανεργία θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο».
Προκλητικός απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, είπε ότι η μείωση των συντάξεων, την οποία προκλητικά ονόμασε «αναπροσαρμογή» (!), γίνεται για τη βιωσιμότητα και γι' αυτό προφυλάσσει τους χαμηλοσυνταξιούχους! Πρόκειται για τον πυρήνα της άθλιας επιχειρηματολογίας που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση και τα κόμματά της μόλις ανοίξει εκ νέου το Ασφαλιστικό, με νέες σαρωτικές ανατροπές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στο ίδιο προκλητικό μήκος κύματος είπε ότι η μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα φιλοδωρήματος «θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων»!
Υπερασπιστής της πιο μαύρης πολιτικής
Στη λογική της προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζομένων, κινήθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας για «χάος και καταστροφή» σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση. Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «η τελευταία διετία δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν η αρχή της λύσης του προβλήματος».
Επίσης, παρουσίασε την καπιταλιστική ΕΕ, ούτε λίγο, ούτε πολύ σαν σωτήρα της Ελλάδας,λέγοντας ότι «στο νέο πρόγραμμα στήριξης οι εταίροι μας μας λένε ότι είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τα λάθη του παρελθόντος» κι αυτό «με το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία της ανθρωπότητας» με τον όρο η Ελλάδα να μη δημιουργεί νέο χρέος. Κρύβει ότι το αντιλαϊκό πρόγραμμα συνδιαμορφώθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα με στόχο να σωθεί η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ΕΕ. Κρύβει ότι το δάνειο από την ΕΕ φορτώνεται στις πλάτες του λαού και συνοδεύεται από αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «μακάρι αυτό να το κάναμε με δικούς μας όρους. Ομως αυτό αφορά τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δανείζονταν ανεξέλεγκτα». Για τη δανειακή σύμβαση σημείωσε ότι «πρέπει να θυσιάσουμε πολλά για να μην χάσουμε τα πάντα» και παρουσίασε σαν μονόδρομο την εξαθλίωση του λαού, λέγοντας ότι «ήταν και είναι η μόνη διαθέσιμη για την Ελλάδα λύση και αυτή προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε και να βελτιώσουμε»,καθώς και ότι «είναι ό,τι καλύτερο μπόρεσε να πετύχει η κυβέρνηση με τη στήριξη των 3 κομμάτων. Δεν υπάρχει κάτι ιδεατό. Αυτό υπάρχει στο τραπέζι». Τέλος άσκησε εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές του κόμματός του, σημειώνοντας ότι «η φυγή δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπεια».
Δημαγωγία και ψηφοθηρία
Εκλογές στις αρχές Απρίλη ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ο οποίος ανάλωσε το σύνολο σχεδόν της παρέμβασής του σε μια προσπάθεια να δημαγωγήσει απέναντι στους ψηφοφόρους του, τώρα που οι αντιμνημονιακές μάσκες έχουν καταπέσει. Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, προειδοποίησε ότι «θα χωρίσουν οι δρόμοι μας» με όσους καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, επειδή, όπως είπε, «δεν θέλω η Ελλάδα να χάσει το δικό της δρόμο».
Κατά τον Α. Σαμαρά, το 2010 υπήρχε ακόμα ελληνική οικονομία και λειτουργούσε η αγορά, ενώ σήμερα έχουν όλα καταρρεύσει, μετά τις «ολέθριες επιλογές» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες προκάλεσαν πρωτοφανή κρίση. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι σήμερα ζητάει και τα ρέστα τη στιγμή που οι υπουργοί του «υπέγραφαν» ό,τι τους έδιναν οι δανειστές, ενώ είπε ότι οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση «θα έρθει η ώρα για να λογοδοτήσουν». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, προσπάθησε και αυτός να χρεώσει την κρίση στην κακή διαχείριση της προηγούμενης, για να κρύψει ότι την κρίση την έφεραν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, τα συμφέροντα της οποίας υπηρέτησαν και υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του δεν άλλαξε στάση απέναντι στο μνημόνιο, το οποίο όπως είπε«έπεσε έξω σε όλα» και είπε ότι η ΝΔ ψηφίζει το τωρινό μνημόνιο, επειδή σήμερα άλλαξαν τα δεδομένα, αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ και όλοι πλέον διεθνώς μιλάνε ευθέως για χρεοκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και στο προηγούμενο μνημόνιο, επιβεβαιώνοντας ότι τα όσα λέει η ΝΔ είναι φούμαρα για λαϊκή κατανάλωση, τώρα που ο ρόλος της αναβαθμίστηκε στην αστική διαχείριση.
Κατά τον Α. Σαμαρά, η σημερινή συμφωνία της ΝΔ γίνεται και για να μη μεταδοθεί «η κοινωνική αναταραχή» από την Ελλάδα στην Ευρώπη και για να βγει η χώρα μας από το κάδρο της κρίσης. Ψηφίζουμε, είπε χαρακτηριστικά, κάτι που περιέχει «τη λάθος συνταγή», αλλά περιέχει και το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους που θα διασφαλίσει τις καταθέσεις και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 2010 δεν «διακυβεύονταν τίποτα από αυτά».
Μίσος για τις κατακτήσεις του λαού
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης επιχείρησε κι αυτός να δικαιολογήσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, την οποία ωστόσο συνεχίζει να στηρίζει, λέγοντας ότι«η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν δήθεν ότι του ήταν αδύνατο μέσα σε δύο ώρες,«όπως ζητούσε η τρόικα», να αποφασίσει για το «μέλλον της χώρας». Ο Γ. Καρατζαφέρης, που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, είπε ότι η τωρινή σύμβαση «δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας» και ανέφερε ότι η χρεοκοπία και η εξαθλίωση «έχουν κοινό στοιχείο την εξέγερση».
Δείχνοντας ανάγλυφα το φόβο του από την κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων, είπε ότι δεν πρέπει «να κάνουμε το λάθος του 1942 και να αφήσουμε μέσα από ένα νέο ΕΑΜ την αριστερά να μονοπωλήσει τον πατριωτισμό των Ελλήνων». «Να μην δώσουμε - ανέκραξε -τον λαό στην αριστερά» και είπε ότι «το τελευταίο που θέλει η χώρα είναι να ακολουθήσει τον δρόμο της Σοβιετικής Ενωσης».
O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας ζήτησε ξανά να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος και όχι όλο το χρέος, να γίνει αναστολή πληρωμών για όσο χρόνο χρειαστεί για να εξοικονομηθούν 15 με 20 δισ. ευρώ το χρόνο. Ζήτησε δε η πληρωμή του δημόσιου χρέους να γίνει με «ρήτρα ανάπτυξης», όπως έγινε στη μεταπολεμική Γερμανία και επανέλαβε τον καημό του ότι η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται σωστά, αφού όπως είπε «ο Ε. Βενιζέλος κάνει την όρνιθα μπροστά στους πιστωτές μας».
Εκανε λόγο για κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα και ανέφερε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στη χρεοκοπία. Κατά τον Α. Τσίπρα, η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ άλλων αγνοεί και τη «Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», το θεσμικό δίκαιο δηλαδή ενός εκ των συντακτών του μνημονίου.

Σχέδιο της κυβέρνησης η ωμή καταστολή σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών



Σχέδιο της κυβέρνησης η ωμή καταστολή σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών
Από τις άγριες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής
Σχέδιο άγριας και ωμής κρατικής καταστολής. Οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί χτύπησαν με τόνους χημικών και κρότου - λάμψης, εντελώς αναίτια, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που πλημμύρισαν χτες το κέντρο της πόλης, την ώρα που συζητιόταν στη Βουλή το νέο μνημόνιο. Η Αθήνα βούλιαξε από άκρη σε άκρη (από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα και τους Στύλους Ολυμπίου Διός). Και έμεινε έτσι επί 6 και πλέον ώρες, παρά το όργιο καταστολής και τη δράση προβοκατόρων που έκαιγαν κτίρια στο κέντρο της πόλης.
Το σχέδιο καταστολής της κυβέρνησης που εκτελέστηκε με πρόσχημα και αφορμή μία πέτρα που πετάχτηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις, διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ. Από εκεί και μετά ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδρασαν συντονισμένα και έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους με στόχο να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Ο βασικός πυρήνας των κουκουλοφόρων είναι δικοί τους μηχανισμοί που τους αξιοποιούν για να χτυπούν το μαζικό κίνημα και αποτελούν το πρόσχημα για εκτεταμένη καταστολή.
Παρά τις άγριες επιθέσεις, τις πυρκαγιές σε κτίρια, τους πολλούς τραυματίες, ο κόσμος δεν έφυγε. Οι συγκεντρώσεις δεν διαλύθηκαν. Οι διαδηλωτές παρέμειναν εκεί. Στη θέση τους. Εδειξαν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να διαλύσει τα σχέδιά τους. Οι διαδηλωτές έσπασαν το φόβο και την τρομοκρατία! Τη στιγμή που οι επιθέσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, αρκετός κόσμος ξεκινούσε από τα σπίτια του για να κατέβει στο κέντρο της πόλης.
Ξεκάθαρο σχέδιο
Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρο: Να μη φτάσει ο κόσμος στο Σύνταγμα. Να τσακίσουν τη διαδήλωση. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από νωρίς, όταν λίγο πριν τις 5.30 έπεσαν τα πρώτα χημικά στην οδό Αμαλίας, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, παρά μόνο μια πέτρα και ένα μπουκάλι που πετάχτηκαν προς τους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν στο «ψαχνό» και την απόλυτη ευθύνη γι' αυτό έχει η κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, οι βόμβες κρότου - λάμψης και τα χημικά έπεφταν ασταμάτητα σχεδόν σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, ανέλαβαν δράση οι κουκουλοφόροι που μαζί με τα ΜΑΤ στόχευαν στη διάλυση των διαδηλωτών. Χιλιάδες κόσμου απωθήθηκε προς την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, αλλά και προς τους Στύλους Ολυμπίου Διός και τις οδούς Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού και προς το Μοναστηράκι. Κόσμος που ήθελε να ανέβει από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα ήταν εγκλωβισμένος. Εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στη Βουλή οι Μανόλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μ. Γλέζος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισε και ο Μ. Θεοδωράκης.
Τα μέτωπα στα οποία τα χημικά και οι κρότου - λάμψης έπεφταν βροχή ήταν πολλά. Συγκεκριμένα: Στη Φιλελλήνων, Οθωνος, μέσα στην πλατεία Συντάγματος, στη Σταδίου μέχρι την Κλαυθμώνος, στην Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια και πιο κάτω, στην Κολοκοτρώνη, στην Ερμού, την Καραγεώργη Σερβίας, την Αμερικής, την Κριεζώτου, τη Λαδά, την Κοραή. Χιλιάδες κόσμου ασφυκτιούσαν από τις άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ και τα χημικά αέρια. Πολλοί απ' αυτούς λιποθυμούσαν και σε άλλους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Κάηκαν καταστήματα στην Κοραή.
Μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων παρέμενε για αρκετές ώρες στη λεωφόρο Αμαλίας από την πλευρά του Εθνικού Κήπου και μέχρι τους Στήλους Ολυμπίου Διός. Η διάταξη των διαδηλωτών ήταν πυκνή, ενώ οι διμοιρίες των ΜΑΤ εκτόξευσαν χημικά και δακρυγόνα προς το μέρος τους, επιχειρώντας να τους απωθήσουν προς την κατεύθυνση του Ζαππείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στην Ερμού που ήταν γεμάτη από κόσμο που αναγκαστικά είχε ωθηθεί προς τα εκεί. Κόσμος ποδοπατήθηκε και προσπαθούσε να βρει δρόμο διαφυγής. Διαδηλωτές άναψαν εστίες φωτιάς προκειμένου να προστατευτούν από τα χημικά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω της χρήσης μεγάλου όγκου χημικών και δακρυγόνων. Αυτή η κατάσταση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Πραγματοποιήθηκαν 22 προσαγωγές.

Ελπιδοφόρες για το λαό οι δυσκολίες τους



Ελπιδοφόρες για το λαό οι δυσκολίες τους
Είναι πι. Η όξυνση στο έπακρο των κυβερνητικών εκβιασμών για την ψήφιση του μνημονίου σφαγιασμού του λαού είναι ενδεικτική αυτών των δυσκολιών. Οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δείχνουν το φόβο τους απέναντι στη λαϊκή οργή και την αδυναμία αυτών των κομμάτων να χειραγωγούν τον κόσμο τους με τον τρόπο που το πετύχαιναν μέχρι τώρα. Οι κωλοτούμπες του ΛΑ.Ο.Σ., που στήριξε μέχρι τώρα όλα τα βάρβαρα μέτρα που έχουν προηγηθεί - τώρα δεν ψηφίζει αλλά πάλι τα στηρίζει και ζητά εκλογές ουσιαστικά για να μπορέσουν αυτά να εφαρμοστούν - είναι επίσης ενδεικτικές, φανερώνουν ότι και οι εφεδρείες του αστικού πολιτικού συστήματος στενεύουν. Η αγωνία που εκφράζουν δημόσια αστοί πολιτικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι για το ποια κυβέρνηση και ποιες πολιτικές δυνάμεις θα εφαρμόσουν στην πράξη τη σφαγή του λαού, έχει τη βάση της ακριβώς σ' αυτές τις δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος.
Πρόκειται όμως, για δυσκολίες ελπιδοφόρες για το λαό, γιατί αυτός με την πάλη του τις δημιούργησε και πρέπει να τις κάνει μεγαλύτερες. Να τις οξύνει στο έπακρο, να τους φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να περάσουν άλλα μέτρα, να μην μπορούν να εφαρμόσουν ό,τι ψήφισαν. Εξάλλου, η ίδια η οικονομική κρίση, η δικιά τους κρίση, του κεφαλαίου, που είναι βαθιά και απλωμένη σ' ολόκληρη την ευρωλυκοσυμμαχία, επιτείνει την αγωνία και τα ζόρια τους. Αυτοί τρέμουν μπροστά σε μια μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη υποτίμηση του κεφαλαίου. Για το λαό που λούζεται ήδη τη χρεοκοπία ισχύει σήμερα και θα ισχύσει ακόμα περισσότερο το «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Δεν έχει να χάσει τίποτα παρά μόνο τις αλυσίδες του. Και για να απαλλαγεί απ' αυτές, χρειάζεται ένταση της οργάνωσης και της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς σε κάθε κλάδο. Χρειάζεται διαρκής πολιτικός, ταξικός αγώνας.
Σ' αυτή την πορεία έντασης της ταξικής πάλης, η ανατροπή της κυβέρνησης και οι εκλογές θα είναι κρίκος στην ταξική πάλη, θα είναι κέρδος για το λαό, εφόσον τις κάνει όπλο για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα στο πολιτικό σύστημα. Τώρα πια το ζητούμενο για το λαό και για τον κάθε εργάτη, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, για τους νέους και τις γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, για τον καθένα προσωπικά, το ζητούμενο δεν είναι απλώς ο απεγκλωβισμός από τα κόμματα της πλουτοκρατίας. ΤΩΡΑ ΚΚΕ. Ετσι θα είναι ισχυρό το ρήγμα. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική επιλογή, δεν τους τρομάζει, δεν τους δυσκολεύει, αλλά διευκολύνει μια διάδοχη πολιτική λύση για να εφαρμοστεί ο σφαγιασμός του λαού. Θα διευκολύνει την ανάδειξη νέων εφεδρειών του αστικού πολιτικού συστήματος, ενδεχομένως νέων κομμάτων ή και κομματικών συμμαχιών, που γνώμονα θα έχουν όμως την πιο αποτελεσματική παραπλάνηση και την καθυπόταξη του λαού. Μόνο η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί φιλολαϊκή πολιτική μπορεί να υπάρξει μόνο από τη λαϊκή εξουσία.

Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

α παραπάνω από φανερές οι δυσκολίες, τα ζόρια του αστικού πολιτικού συστήματος

TOP READ