8 Σεπ 2020

Σκοταδισμός


Είναι Σεπτέμβρης του 2020 στην Ελλάδα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανήκει εις την δύσιν, που ανήκει στις ‘ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη’. Κοιτάει κανείς τους τίτλους των ειδήσεων και παρατηρεί αντιφάσεις. Ο κορωνοϊός στη χώρα καλπάζει, σπέρνοντας θάνατο στο διάβα του. Παράλληλα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας διαδηλώνουν μπουλούκια ηλιθίων που ως άλλοι αναστενάρηδες ποδοπατούν μάσκες λες και αποτάσσονται το σατανά μεταμορφωμένο σε χειρουργική μάσκα. Ταυτοχρόνως σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, περισσότεροι από τους μισούς  Έλληνες δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, όταν και αν η επιστήμη και η ιατρική αποκτήσουν αυτό το πανίσχυρο όπλο κατά του αόρατου εχθρού που μαστίζει τον πλανήτη. Το ‘περίεργο’ είναι πως οι άνθρωποι αυτοί είναι είτε θρησκόληπτοι, είτε ακροδεξιοί και λοιποί φασίστες, είτε όλα αυτά μαζί, δεν παύουν όμως να είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Η βλακεία τους επηρεάζει άμεσα και εμάς.
Στη χώρα με τα σχεδόν 12.000 κρούσματα και τους σχεδόν 300 νεκρούς από την πανδημία, η εκκλησία ανεπίσημα και δια στόματος κατώτερων και ανωτάτων κληρικών καταδικάζει τη χρήση της μάσκας διότι ‘δεν την θέλει ο θεός’, ‘παρεμποδίζει την πίστη’, ‘είναι κατασκεύασμα του σατανά’ και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγεται η χρήση της τόσο εντός των ναών, όσο και γενικότερα. Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος μας πληροφόρησε χθες πως ‘ο κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα σκοτεινών διαβολικών δυνάμεων και πως με το εμβόλιο θα εμφυτευτεί στους ανθρώπους, το τσιπάκι με τον αριθμό 666, δηλαδή τον αριθμό του αντίχριστου’. Ο δε μητροπολίτης Μόρφου (κυπριακή εκκλησία) υποστήριξε πως καλύτερα να μην πάνε τα παιδιά καν στο σχολείο, από το να βάλουν μάσκα.
Και βέβαια έχει δίκιο ο μητροπολίτης Μόρφου, διότι αν τα παιδιά πάνε στο σχολείο και μορφωθούν, θα μάθουν στη βιολογία πως οι ιοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν αυτοί δε φορούν μάσκα, επίσης μεταδίδονται όταν αυτοί οι άνθρωποι φιλάν τις ίδιες εικόνες, όταν αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ίδιο κουτάλι και το ίδιο ποτήρι για να κοινωνήσουν, ή όταν συγχρωτίζονται πολλά άτομα ταυτοχρόνως σε έναν κλειστό χώρο, έστω και ‘ιερό’ όπως μια εκκλησία. Επίσης θα μάθουν στη βιολογία για την εξέλιξη του ανθρώπου από άλλα προγονικά ζωικά είδη και πως ο Αδάμ και η Εύα είναι ένα παραμύθι, αντάξιο του «κρυφού σχολειού», όπως μας μαθαίνει η ιστορία.
Και βέβαια έχει δίκιο ο μητροπολίτης Μόρφου, διότι αν τα παιδιά πάνε στο σχολείο και μορφωθούν θα μάθουν στην κοινωνιολογία (άλλωστε γι’ αυτό οι φιλελεύθεροι την αφαίρεσαν από τη διδακτέα ύλη και την αντικατέστησαν με το σεξιστικό cheerleading) πως οι διάφορες θρησκείες, διάσπαρτες στο χώρο και στο χρόνο, είναι κοινωνικά κατασκευάσματα επιβολής της εξουσίας στους λαούς. Θα μάθουν στη φυσική για το big bang που προκάλεσε τη δημιουργία ολόκληρου του σύμπαντος και πως ο θεός δεν πήρε χώμα και νερό να πλάσει το δημιούργημά του. Θα μάθουν στην ιστορία πως οι σεβάσμιοι δεσποτάδες ήταν πάντοτε πειθήνια δουλικά της εκάστοτε κυβέρνησης του τόπου, από τους αγάδες και τους κοτζαμπάσηδες, μέχρι τους σύγχρονους κεφαλαιοκράτες. Θα μάθουν επίσης ότι οι σταυροφορίες δεν ήταν τίποτε περισσότερο από επεκτατικοί ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.
Και βέβαια έχει δίκιο ο μητροπολίτης Μόρφου, διότι αν τα παιδιά πάνε στο σχολείο και μορφωθούν θα πάψουν να συμπεριφέρονται ως πρόβατα που χρήζουν της ύπαρξης ενός ποιμνίου και του αντίστοιχου ποιμένα, διότι θα αντιληφθούν αφενός πως είναι ελεύθερα και έλλογα όντα και αφετέρου πως η επιστήμη έχει αναλάβει τη βαριά ευθύνη να απαντάει στα ερωτήματα και να φωτίζει τα σκοτάδια, που η εκκλησία διατηρούσε για αιώνες καλά συσκοτισμένα, όταν διέτασσε «πίστευε και μη ερεύνα», όταν έκαιγε στην πυρά γυναίκες και πρωτοπόρους επιστήμονες. Εν κατακλείδι, αν ο λαός μορφωθεί και σκεφτεί με καθαρό από κάθε όπιο μυαλό, η εκκλησία θα χάσει τα άβουλα δίποδα που της γεμίζουν τα παγκάρια χρήμα, τις εικόνες χρυσαφένια τάματα, θα χάσει και την επιρροή που ασκεί σε αυτά τα δίποδα, απολαμβάνοντας την ανταμοιβή της εξουσίας για την υπηρεσία που της παρέχει.
Και ενώ έλεγα να ξεκινήσω ανάποδα το άρθρο, άφησα για αποκορύφωμα το γεγονός που απασχολεί την επικαιρότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αφορά σε ένα ακόμη τηλεσκουπίδι που πουλάει ο αεικίτρινος τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, το Big Brother. Το συγκεκριμένο τηλεσκουπίδι είναι ένα από τα πολλά που σερβίρονται καθημερινά στο τηλεοπτικό κοινό και γεμίζουν την ψυχαγωγική ζώνη των τηλεοπτικών σταθμών που κάνουν κατάχρηση της εκπομπής τους στις δημόσιες συχνότητες και καταπατούν στο βωμό του κέρδους, κάθε φραγμό, κάθε ηθική, κάθε αξιοπρέπεια, κάθε νομοθεσία, ακόμη και το ίδιο το (αστικό) Σύνταγμα της χώρας.
Από την αρχή της προβολής του ήταν πασιφανής η στημένη επιλογή των συμμετεχόντων, που πολλοί αποκαλούν παίκτες, αλλά εγώ τους αποκαλώ τηλεοπτικά προϊόντα, καθώς είναι αυτοί που επί της ουσίας πωλούνται στο φιλοθεάμων κοινό. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μείγμα αντιδιαμετρικά αντίθετων προσωπικοτήτων που τοποθετήθηκαν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, ώστε να προκληθούν πολλές και πομπώδεις αντιδράσεις μεταξύ τους, ακριβώς όπως όταν φέρεις σε επαφή βάση με οξύ. Αν μη τι άλλο αυτές οι αντιδράσεις, οι εντάσεις, οι αψιμαχίες θα εκτόξευαν την τηλεθέαση, άρα και τα κέρδη όλων των παραγόντων, του τηλεοπτικού σταθμού, του παραγωγού, των χορηγών, των διαφημιστικών εταιρειών και πάει λέγοντας. Όλοι θα ήταν χαρούμενοι και ο κόσμος ικανοποιημένος θα χασκογέλαγε κοιτώντας από την κλειδαρότρυπα τις ζωές των άλλων για να ξεχνάει τη δική του μιζέρια.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που το τηλεσκουπίδι ξεπέρασε τα όρια του κοινωνικά αποδεκτού και νομότυπου, διότι μπορεί ο βιασμός να διώκεται ποινικά και να μην είναι (και τόσο) ανεκτός στην κοινωνία, όμως δε συμβαίνει το ίδιο με άλλα απεχθή φαινόμενα όπως ο σεξισμός, η ομοφοβία, ο ρατσισμός, η μισανθρωπία, ο μισογυνισμός, το body shaming, ο εθνικισμός, ο φασισμός, ο φονταμενταλισμός και πολλά ακόμη κοινωνικά κατάλοιπα. Έτσι, δεν συνέτρεχε κανένας λόγος καταγγελίας του συγκεκριμένου τηλεσκουπιδιού, όσο οι συμμετέχοντες σε αυτό εξέφραζαν σιχαμένες απόψεις, οι οποίες όμως -ακόμη- δε διώκονται ποινικά, χαίρουν της υποστήριξης μεγάλης μερίδας του κόσμου και προκαλούν γέλωτα στο τηλεοπτικό κοινό της εκπομπής, το οποίο την αντάμειψε με την υψηλότερη τηλεθέαση.
Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι, το ΕΣΡ επί της ουσίας δεν μπορεί να πράξει τα δέοντα καθότι το συμβάν προβλήθηκε διαδικτυακά από το live streaming της εκπομπής και όχι από την τηλεοπτική συχνότητα, η μπαγιάτικη νομοθεσία για τα ΜΜΕ έχει ξεμείνει κάπου μεταξύ ραδιοφωνίας και κρατικής τηλεόρασης, το κανάλι έβγαλε ανακοίνωση που κάνει λόγο για τεχνικό λάθος και ρίχνει τις ευθύνες σε υπάλληλό του, απέβαλε δε τον εν λόγω ‘παίκτη’ από την εκπομπή και έτσι όλα πλέον έχουν επανέλθει σε τάξη. Έχουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος μιλάει δημοσίως για βιασμό γυναικών και η ποινή του είναι να αποβληθεί από το ‘παιχνίδι’. Έχουμε έναν τηλεοπτικό σταθμό και μια εταιρεία παραγωγής που προβάλλουν χυδαίου περιεχομένου προγράμματα και την ευθύνη αναλαμβάνει ένας τεχνικός υπάλληλος. Έχουμε έναν θεσμό υπεύθυνο να ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και εκείνος αδυνατεί να παρέμβει λόγω της φύσης του μέσου που διεπράχθη το έγκλημα. Λες και η δολοφονία με μπανάνα δε διώκεται ποινικά, διότι η μπανάνα δεν είναι φονικό όπλο. Ακούσατε ποτέ η αστυνομία να σταματάει κάποιον αν κυκλοφορεί με μία μπανάνα στο χέρι;
Το μόνο σχόλιο για όλα τα παραπάνω είναι αίσχος. Και για να μη γελιόμαστε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο άτομο που δικαίως αλλά και σκοπίμως στοχοποιείται τη δεδομένη στιγμή, καθώς αυτό είναι πολύ βολικό τόσο για το σταθμό, όσο και για τον παραγωγό. Ο συγκεκριμένος κατάπτυστος νεαρός είναι ένας από τους εκατομμύρια Έλληνες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και εκφέρουν ρατσιστικές, ομοφοβικές, μισογυνικές, εθνικιστικές, φασιστικές και άλλες εκφράσεις μίσους και τονίζω το εκφράσεις, διότι όλα τα παραπάνω δεν είναι απόψεις, δεν έχουν δικαίωμα στην άποψη. Καμία δημοκρατία και καμία ελευθερία δεν μπορεί να δώσει χώρο και βήμα στις παραπάνω εκφράσεις, οι οποίες πρέπει να διώκονται ποινικά και αυτεπάγγελτα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η κοινωνία που δεν απομονώνει και δεν καταδικάζει αυτές τις εκφράσεις μίσους. Εμείς οι ίδιοι που ανεχόμαστε τον καθένα και την καθεμία που θα βρεθούμε μαζί στην ίδια παρέα και δε θα απαντήσουμε στις εκφράσεις μίσους που μπορεί να εκφέρει είτε στα πλαίσια του χιούμορ, είτε σοβαρά.
Και επειδή το σκοτάδι το καταπολεμάς με φως, η μόνη απάντηση είναι ο πολιτισμός, η μόρφωση, η παιδεία. Η απάντηση στο σκοταδισμό της εποχής είναι το θέατρο, το βιβλίο, ο κινηματογράφος, η επιστήμη. Και επειδή όλα τα παραπάνω είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, ο οποίος εμπορεύεται πρόθυμα τα πάντα, η μόνη απάντηση είναι η ανατροπή αυτού του βρωμερού συστήματος και η οικοδόμηση του νέου κόσμου, του Σοσιαλισμού!
Υ.Γ. Την περασμένη Κυριακή, 6 Ιούνη, η Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. εγκαινίασε στο μαρτυρικό βράχο της Μακρονήσου το μνημείο για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, για εκείνους τους ανθρώπους που με τις μεγάλες πέτρες στον ώμο, ανηφορίζοντας τον θάνατο, έχτιζαν μεγάλες πολιτείες για να στεγάσουν ένα καλύτερο αύριο. Τιμή και δόξα στους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλότερα ιδανικά που γνώρισε η ανθρωπότητα. Έπεσαν εκείνοι για να ζήσουμε εμείς καλύτερα, διότι όπως έλεγε και ο Ναζίμ Χικμέτ «αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πως θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;»…

Προβοκάτορας από κούνια





Γιατί ο Γεωργιάδης αλλά και άλλοι απ το σινάφι του με προβοκατόρικο τρόπο προσπαθούν να εμφανίσουν τους συνωμοσιολόγους που διαμαρτύρονται κατά της μάσκας πως είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονται και κατά του ΝΑΤΟ κατά της ΕΕ κατά των ανεμογεννητριών κλπ ;
Γιατί ενώ είναι σ' όλους γνωστό πως οι συνωμοσιολόγοι ανήκουν στην δεξιά και στην ακροδεξιά - χθες ο Βελοπουλος στη Βουλή πήρε κανονικά την θέση τους - ο Γεωργιάδης προσπαθεί να τους εμφανίσει σαν κομμουνιστές ;
Γιατί πολύ απλά αν ξεφύγει η κατάσταση με την πανδημία - που θα ξεφύγει- να φορτώσουν το φταίξιμο στους κομμουνιστές .. και οχι στο συναφι τους που διαμαρτύρεται κατά της μάσκας , και κατά της ύπαρξης του ιου φωνάζοντάς και εθνικιστικά συνθήματα !
Μ' ενα σμπάρο δηλαδή ο κουτοπόνηρος Γεωργιάδης και η παρέα του προσπαθούν να πετύχουν δυο τρυγόνια !
Και την κυβερνητική ευθυνη να αποβάλουν από πάνω τους για οτι συμβεί από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασιας ..και το συναφι τους να αθωώσουν φορτώνοντάς τα όλα προβοκατόρικα στους κομμουνιστές !
Ρε αρχιπροβοκάτορα Γεωργιαδη ... τον γύρο του κόσμου έκανε η εικόνα με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και είδε όλος ο κόσμος την στάση των κομμουνιστών απέναντι στην πανδημία και συ προσπαθείς να πουλήσεις προβοκάτσια και να τους βαφτίσεις συνωμοσιολόγους ;
Που πας ξεβράκωτος ρε Καραμήτρο ;


Iδιου φοιραματος ανθρωποι ,ιδια ζωντοβολα ψεκασμενα ,που ετρεχαν στα Μακεδονικα συλλαλητηρια ,στιβαζονται στις εκκλησιες των τραγοπαπαδων και στα μοναστηρια του Παισιου .Πρωτη μουρη οι τραγοπαπες σε αυτα τα γελοια συλλαλητηρια.... Και μην πει καποιος για αμορφωτα ζωντανα γιατι θα δει εκπληκτος οτι στοιβαζονται και πολλοι νεοι και μορφωμενοι υποτιθεται .Τι μυαλα κουβαλαει αυτος ο κοσμος (λιγοι βεβαια 500 στο Ηρακλειο των 100.000 πληθυσμου ,150 στην Πατρα ,350 στην Σαλονικη κλπ) για να φτανει σε τετοια γελοια δρωμενα και να γινονται γραφικοι ?Απο τι πεθαναν ρε ασπαλλακες 284 ανθρωποι ως τωρα ? Απο γριπη ?
ΑΒΥΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΑΙΛΥΝΩΝ ΑΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΚΑ ,ΤΟΥ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



Το Παρίσι είχε ανέκαθεν επιφυλάξεις για τον αγωγό Nord Stream 2


Nord Stream

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας επανέλαβε σήμερα τις επιφυλάξεις που εκφράζει η χώρα του για το πρόγραμμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο συναντά ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις στη Γερμανία, με αφορμή και τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
«Είχαμε συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε γαλλογερμανικό επίπεδο για τον Nord Stream, αναφέραμε πολλές φορές τις επιφυλάξεις μας, ανεξαρτήτως από το θέμα του κ. Ναβάλνι, το οποίο δεν υπήρχε ακόμη την εποχή εκείνη», είπε ο Κλεμάν Μπον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο. Επιφυλάξεις της Γαλλίας στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, αλλά και τη Γερμανία…
«Δεν θέλω να εμπλακώ στη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία για τον Nord Stream 2», συνέχισε, «αλλά οι επιφυλάξεις που έχουμε (…) για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία υπάρχουν, είναι γνωστές», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε αν τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση αυτή θα επηρέαζαν την κατασκευή του αγωγού, απάντησε: «Η καγκελάριος θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένο να αποκλεισθεί εκ προοιμίου» αυτό το ενδεχόμενο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Θάνατος εργαζόμενης κατά τη διάρκεια τηλεργασίας





Μία 27χρονη εργαζόμενη έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια τηλεργασίας. 

Συγκεκριμένα, η 27χρονη εργαζόμενη στην εταιρεία «Vodafone» (μέσω ICAP), το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες του Σωματείου, την ώρα που εργαζόταν από το σπίτι αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Όταν συνήλθε κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο την παρέλαβε και λίγο αργότερα πέθανε. Ο θάνατος προκλήθηκε από πνευμονική εμβολή, αναφέρει το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης το οποίο «εκφράζει τη θλίψη του, αλλά και την οργή του για τον αιφνίδιο θάνατο της 27χρονης συναδέλφου».

Το Συνδικάτο «απαιτεί να δηλωθεί το θανατηφόρο συμβάν ως εργατικό ατύχημα από την επιχείρηση, να διερευνηθούν τα αίτια και να αποζημιωθεί η οικογένεια της συναδέλφου για την ψυχική οδύνη».


Παράλληλα επισημαίνει ότι «γίνεται εμφανές πως υπό καθεστώς τηλεργασίας, οι συνθήκες εργασίας γενικά, αλλά και η κατάσταση της υγείας του εργαζομένου ειδικότερα, γίνονται ατομική του υπόθεση, με την εργοδοσία να αποσύρεται από τις ευθύνες της: Από το ζήτημα της παροχής του απαιτούμενου εξοπλισμού (σύνδεση διαδικτύου, καρέκλα, γραφείο), τα λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, κλιματισμός) που βαραίνουν οικονομικά τον εργαζόμενο, μέχρι και την κατάσταση της υγείας του εργαζομένου».

Το Συνδικάτο θέτει τα εξής ερωτήματα:

«Σε περίπτωση που η εργαζόμενη βρισκόταν στο χώρο εργασίας της αντί για τον προσωπικό της χώρο (τηλεργασία), δεν θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να είχε αποφευχθεί το χειρότερο; Να είχε εντοπίσει κάποιος συνάδελφος σημάδια αρνητικής εξέλιξης στην υγεία της ώστε να ζητηθεί εγκαίρως βοήθεια; Να είχε σπεύσει ο γιατρός Εργασίας της εταιρείας (που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει, άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει) σε βοήθεια; Δεν προκύπτει σαν επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν σε κάθε χώρο δουλειάς οι απαραίτητες υποδομές για την πρόληψη ασθενειών, αρνητικών συνεπειών στην υγεία των εργαζομένων ή ατυχημάτων;».

Προσθέτει πως «η εργοδοσία έχει την τάση να ελαχιστοποιεί τις ευθύνες της (άρα και το κόστος) απέναντι στο προσωπικό της, έχοντας σε αυτήν την προσπάθεια και τη βοήθεια των κυβερνήσεων διαχρονικά. Η μέριμνα για τον εργαζόμενο, η ασφάλισή του, η προστασία του από εργατικά ατυχήματα αντιμετωπίζονται από το κεφάλαιο σαν ενοχλητικό βάρος που πρέπει να εξαλειφθεί. Σημειώνουμε πως δεν ζητείται κάποιο είδος χάρης από την εργοδοσία στο ζήτημα αυτό και πως η κάλυψη των προαναφερθεισών αναγκών προέρχεται από τη δουλειά των εργαζομένων και όχι από την τσέπη του εργοδότη.

Κανείς μόνος του, κανείς απομονωμένος και αβοήθητος. Δεν δεχόμαστε να πεθαίνουμε αποκομμένοι στο σπίτι μας στον 21ο αιώνα!».

902gr

Η επιστήμη του χρηματιστηριακού φόβου και τα ΑΕΙ




Πόσες φορές δεν έχει καταγγελθεί ότι η Παιδεία που θέλουν οι καπιταλιστές, και την οποία διαρκώς και περισσότερο προωθούν οι κυβερνήσεις, δεν είναι ακριβώς Παιδεία αλλά επιστήμη της υποταγής του ανθρώπου στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο μέχρι την έσχατη μορφή, για να παραχθούν κέρδη για το κεφάλαιο.

Μια από αυτές τις εκφάνσεις είναι και η «συνεργασία» - μετατροπή των ΑΕΙ σε όργανα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και των χρηματιστών για να είναι η επιστήμη μέσο παραγωγής κέρδους για τις επιχειρήσεις. Μέσα  από αυτή τη «συνεργασία» στόχος είναι να μεταφερθεί καινοτόμος ανθρώπινη γνώση και επιστημονική εργασία ευθέως ως εργαλείο παραγωγής υπεραξίας για το κεφάλαιο.

Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι η επιστήμη μέτρησης και αξιοποίησης του (χρηματιστηριακού) φόβου (δείκτης KEPE GRIV) που εφαρμόζει στην Ελλάδα το ΚΕΠΕ, είναι ένα από τα εργαλεία καταγραφής των δεικτών της οικονομίας και της διερεύνησης της οικονομικής αστάθειας στο υψηλό επίπεδο των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τη θωράκιση των κερδών των παικτών τους. Κρυφά όμως «πίσω από την κουρτίνα» αυτών των μετρήσεων βρίσκεται η πραγματική κατάσταση φόβου και σκληρών αντιθέσεων που παράγει το σύστημα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Φυσικά δεν βάζουν την επιστήμη να αναλύσουν τους πρωτογενείς παράγοντες φόβου και οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας που είναι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, οι νομοτέλειες αυτής της σχέσης για την υπερσυσσώρευση πλούτου (κεφαλαίου)  σε λίγα χέρια και φτώχειας στις μάζες των λαών και κατ’ επέκταση γέννηση των χωρίς τέλος ανταγωνισμών μονοπωλιακών κεφαλαίων και ιμπεριαλιστικών κρατών που καταλήγουν σε κρίσεις και αδιέξοδα και στους καταστροφικούς οικονομικούς και ένοπλους πολέμους.

Όχι, δεν κάνουν τέτοιες έρευνες για να σώσουν τον κόσμο. Ερευνούν μόνο τα αποτελέσματα της στρεβλής λειτουργίας του συστήματος, ως φυσική κατάσταση, και δίνουν κάθε φορά τον δείκτη φόβου για να έχουν εφόδια οι χρηματιστές να αντιμετωπίσουν την αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς, εφόδια που  είναι άκρως απαραίτητα για τους ντόπιους και διεθνείς «επενδυτές», ώστε να ξέρουν πώς θα αποφύγουν τις ζημιές και θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

Για τα θύματα της εκμεταλλευτικής λειτουργίας του συστήματος ούτε λόγος! Κι όμως αυτά είναι που νοιώθουν στο πετσί τους πιο άγρια την οικονομική αστάθεια!

Εκεί θέλουν να οδηγηθούν η Παιδεία και τα ΑΕΙ! Κυνικοί παραγωγοί επιστήμης για τις επιχειρήσεις! Από υπηρέτες της Παιδείας να μετατραπούν σε υπηρέτες του κεφαλαίου!

Να λοιπόν μια «εξαίρετη αποστολή» των ΑΕΙ, όταν οδηγούνται να υποτάσσουν την ύπαρξη τους στο κεφάλαιο.  

Ο δείκτης KEPE GRIV είναι ένας δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, βάσει της επίσημης νέας μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται από το Chicago Board Options Exchange (CBOE). Ο δείκτης κατασκευάστηκε από το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Καθηγητή Κ. Συριόπουλο.

Στόχος του δείκτη είναι να αποτελέσει το βασικό μέτρο αναφοράς για την αναμενόμενη μελλοντική βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.  Συνεπώς αντανακλά μαζί με τον «Σύνθετο Δείκτη Προήγησης», την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην Ελληνική Οικονομία, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τιμές των παραγώγων προϊόντων, παρέχοντας χρήσιμη πληροφόρηση στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Τι μας είπε ο δείκτης φόβου στο τελευταίο ραπόρτο; Ότι η τιμή του δείκτη KEPE GRIV (φόβου) σημείωσε μικρή μείωση τον Αύγουστο του 2020 φτάνοντας το 25,67% στις 31/8/2020 από 26,46% στις 31/7/2020. Ο δείκτης διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,21%. Παράλληλα, μειώθηκε και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Αύγουστο του 2020 στο 26,93% από 27,96% τον Ιούλιο του 2020. Η εξέλιξη του δείκτη κρίνεται θετική καθώς αποτυπώνει, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά.

Η τελευταία «επιστημονική» διατύπωση έχει αξία!  Η μείωση της μείωσης είναι «θετική»! Στους καπιταλιστές και στις «αγορές» δεν αρέσουν οι αρνητικές και ενοχλητικές λέξεις!




Το πραγματικά καινοτόμο


«Τα δύσκολα είναι στην αρχή, αν προσπαθείς και το θέλεις, προοδεύεις»... Κάτι τέτοια σχόλια συνοδεύουν εδώ και καμιά βδομάδα κάθε αναφορά στην περιβόητη «startup» επιχείρηση που πωλήθηκε σε γερμανική πολυεθνική με αντίτιμο - ρεκόρ. Τα 350 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε το δίδυμο των ιδρυτών της και τα συγχαρητήρια που τους έδωσε ο πρωθυπουργός, μπαίνουν όλα μαζί στο φανταχτερό αφήγημα για τις «καινοτόμες ιδέες» που τάχα μοσχοπουλιούνται κι έτσι ο «έξυπνος νους» πιάνει την «καλή»...
Από κοντά και διάφορες ακόμα εξυπνάδες, που θυμίζουν όσα έλεγε ο Κυρανάκης της ΝΔ για τους νέους που είναι άνεργοι, επειδή τάχα δεν ξέρουν να «γκουγκλάρουν» στο ίντερνετ να βρουν ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ της προκοπής! Ακούστηκε λοιπόν για το παραπάνω success story ότι «πρέπει να γίνει παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο μια μισθωτή εργασία ή ένας διορισμός στο Δημόσιο... Ο,τι θέλουν, μπορούν να το καταφέρουν».
* * *
Αλήθεια, όμως, η νεολαία «μπορεί να καταφέρει ό,τι θέλει», αρκεί να έχει «μια καλή ιδέα» και να πιάνει τον ...ταύρο των «ευκαιριών» από τα κέρατα; Μήπως λοιπόν φταίει απλά το μυαλό του νέου εμποροϋπαλλήλου που δεν ...κατεβάζει ιδέες, για το γεγονός ότι δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί, με σπαστά ωράρια, με συμβάσεις - λάστιχο, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς να ξέρει αν θα έχει δουλειά τον άλλο μήνα; Μήπως είναι απλά «ανίδεοι» οι χιλιάδες νέοι σερβιτόροι που περιμένουν μια σεζόν για να δουλέψουν ήλιο με ήλιο μπας και βγάλουν το χειμώνα; `Η στερούνται «καινοτόμου σκέψης» οι νέοι επιστήμονες με τα μπλοκάκια, που αν δεν τους ξεζουμίζουν μεγάλες εταιρείες, τους πετάνε εκτός «αγοράς εργασίας» επειδή δεν είναι ανταγωνιστικοί; Μήπως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία και τα οποία γιγαντώνουν την εκμετάλλευση, τα παίρνει επειδή δεν έχει καλές ιδέες η νεολαία;
Απάντηση σε όλα αυτά δίνει και η «διαδρομή» των ιδρυτών της συγκεκριμένης startup εταιρείας, ένας εκ των οποίων έκανε μέρος των σπουδών του στο εξωτερικό και στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος μάνατζμεντ για έναν πολυεθνικό κολοσσό, όπως η «Phillips», στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Τουρκίας. Από αυτό το πόστο «ανακάλυψε ένα κενό στη διαδικτυακή αγορά τροφίμων της Μ. Ανατολής», πήρε ένα χρηματοδοτικό πακέτο από εταιρεία στο Ντουμπάι, μέχρι τελικά η εταιρεία του να φτάσει να εξαγοραστεί από γερμανική πολυεθνική! Είναι φανερό ότι ελάχιστοι νέοι από εργατικές - λαϊκές οικογένειες έχουν σήμερα τις δυνατότητες να διανύσουν μια τέτοια διαδρομή...
* * *
Η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα «success story» για τις startup εταιρείες, είναι αυτή που θέλει μόνο το 1% - 2% να καταφέρνει να πάρει χρηματοδότηση και μάλιστα με κριτήριο το αν το έργο που παρουσιάζουν «κουμπώνει» με επιδιώξεις των μονοπωλίων. Διαφορετικά, τις τρώει το μαύρο σκοτάδι, όσο ταλαντούχος, όσο εφευρετικός κι αν είναι ο νέος που τις έστησε. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια λοιπόν: Από τη μία, τα μονοπώλια χωρίς κόστος έχουν στα πόδια τους μια τεράστια ποικιλία από ερευνητικό έργο, αποτέλεσμα για το οποίο κοπιάζουν και βάζουν το χέρι στην τσέπη ένα σωρό νέοι επιστήμονες. Από όλο αυτόν τον πλούτο θα «αγοράσουν» ένα μικρό κομμάτι οι πολυεθνικές, αυτό που μπορεί άμεσα να τους αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος. Ο υπόλοιπος θα πάει στα αζήτητα. Γιατί για καθεμία startup που εξαγοράστηκε, υπάρχουν χιλιάδες που χάθηκαν στα ...μισά του δρόμου. Ακόμα κι αν θα μπορούσαν πράγματι να είναι χρήσιμες για τις ανάγκες της κοινωνίας, δεν κρίθηκαν «αποδοτικές» από τους «χρηματοδότες».
Και, από την άλλη, οι αστικές κυβερνήσεις, που παίρνουν σωρηδόν αντεργατικά μέτρα τσακίζοντας τη ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς, φέρνουν πότε πότε και κανένα παράδειγμα «επιβίωσης» μιας τέτοιας επιχείρησης, για να εμπεδώνεται ότι τάχα «ευκαιρίες υπάρχουν»... Και ταυτόχρονα να δουλεύεται από διάφορα «κανάλια» ότι η ανεργία δεν είναι σύμφυτη με τη σαπίλα του καπιταλισμού, αλλά αποτέλεσμα της έλλειψης «ατομικής ευθύνης», που είναι και της μόδας τελευταία: «Ευθύνη» είτε του ανέργου που δεν ξέρει να «ψάξει στο ίντερνετ» και δεν «έχει ασχοληθεί να δομήσει το βιογραφικό του», είτε του νέου που δεν έχει «καινοτόμες ιδέες», είτε του συνταξιούχου που επειδή παίρνει μεγάλη σύνταξη δεν περισσεύουν πόροι για επενδύσεις...
* * *
Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια και το σύστημά τους, ο καπιταλισμός, ούτε ενδιαφέρονται ούτε και μπορούν να αναπτύξουν την παραγωγή έτσι που να κάνει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων καλύτερη, να ικανοποιηθούν πλέρια οι σύγχρονες ανάγκες τους. Οι καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες που πράγματι υπάρχουν σήμερα και καταγράφονται και στο ερευνητικό έργο των νέων επιστημόνων, δεν χωρούν στις ξεπερασμένες σχέσεις παραγωγής του καπιταλισμού. Απαιτούν ακόμα πιο καινοτόμες σχέσεις παραγωγής: Αυτές που θα λειτουργούν με κριτήριο όχι την προσθήκη μηδενικών στους προσωπικούς λογαριασμούς μερικών μετόχων, αλλά την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Αυτό είναι και το πραγματικά καινούργιο για την εποχή μας!

Σχέδιο επίταξης τώρα!




Οι εξελίξεις στο θέμα των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που ξέμεινε από αντιδραστήρια, αφήνοντας για τουλάχιστον μία βδομάδα χωρίς μοριακούς ελέγχους τα δημόσια νοσοκομεία, με εκατοντάδες δείγματα να μένουν χωρίς απάντηση και ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν να μένουν «στον αέρα», αποτυπώνουν άλλη μια χαρακτηριστική πλευρά της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας. Οπως και η συνέχεια, με το φιρμάνι της κυβέρνησης, που ως «λύση»... στέλνει πεσκέσι τα τεστ από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους!
Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων και της στήριξης με κάθε τρόπο των κερδών των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, υλοποιούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και έχει οδηγήσει στις σημερινές τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Η κοινή συνισταμένη, οι στόχοι αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής παραμένουν σταθεροί: Πώς το δημόσιο σύστημα Υγείας θα «κοστίζει» λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του, πώς ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας θα συνεχίσει να πορεύεται με ψίχουλα και «μπαλώματα», για να «κόβει» όσο γίνεται λιγότερα από τους πακτωλούς στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Και ταυτόχρονα, πώς θα δημιουργούνται συνεχώς νέα πεδία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία. Τα παραδείγματα είναι πολλά και χαρακτηριστικά μέσα και στην πανδημία. Μεταξύ άλλων:
Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποφασιστική ανάπτυξη και κατάλληλη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ, χωρίς προσωρινά «μπαλώματα», η κυβέρνηση διπλασίασε τις αποζημιώσεις για κάθε ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ!
Αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, για ενιαία και σχεδιασμένη αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση έδωσε από την πρώτη μέρα το ελεύθερο στους ιδιωτικούς ομίλους να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά τεστ. Τα τεστ στα δημόσια νοσοκομεία στην πρώτη φάση γίνονταν με το σταγονόμετρο και αυστηρά πρωτόκολλα, την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα, σε φάση μάλιστα συνολικότερης έλλειψης αντιδραστηρίων, το μόνο «πρωτόκολλο» ήταν... «όποιος έχει να πληρώσει».
Σήμερα, στη φάση των αναγκαίων μαζικών τεστ, η κυβέρνηση αφήνει υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία και εργαστήρια γιατί η στελέχωσή τους «κοστίζει». Βγάζει στη γύρα μηχανήματα μοριακού ελέγχου από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αφήνει χωρίς επαρκή αντιδραστήρια υποδομές όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που μπορούν να υποστηρίξουν πολλαπλάσια τεστ από αυτά που κάνουν σήμερα, προκειμένου να εξασφαλίζεται πελατεία στους ιδιωτικούς ομίλους, με σχετικό κυβερνητικό φιρμάνι μάλιστα προς τα δημόσια νοσοκομεία.
Με την ίδια στόχευση, άλλωστε, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να επαναφέρει σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας, για τη γενίκευση των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παρουσιάζοντας ως σωτηρία για το δημόσιο σύστημα Υγείας την πολιτική που ευθύνεται για τα τεράστια προβλήματά του, την πολιτική που οδήγησε σε παταγώδη χρεοκοπία μέσα στην πανδημία τα συστήματα Υγείας σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ακόμα και τα πιο ανεπτυγμένα.
«Η τρέχουσα κρίση δημιουργεί και δυνητικές ευκαιρίες για το οικοσύστημα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Σχέδιο Ανάπτυξης» της «Επιτροπής Πισσαρίδη» που έστησε η κυβέρνηση ΝΔ.
Αυτές τις «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του. Η σημερινή άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας φέρει ατόφια τη σφραγίδα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει τάχα σήμερα «στα κεραμίδια», σαν να μη συνέχισε και βάθυνε παραπέρα την εμπορευματοποίηση, τη γενίκευση της «ευελιξίας», το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης κ.ο.κ.
Αυτήν ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να βάλουν στο στόχαστρό τους η πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, η απαίτηση για διαμόρφωση και εφαρμογή ανάλογα με την πορεία της πανδημίας σχεδίου επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα.

TOP READ