Στον πάτο της θάλασσας κατέληξε το άγαλμα του Έντουαρτ Κόλστον, ενός από τους θεωρούμενους ως «ευεργέτες» της πόλης του Μπρίστολ στη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ οργισμένοι διαδηλωτές γκρέμισαν τον χάλκινο ανδριάντα του Κόλστον και το πέταξαν στη θάλασσα εν μέσω χειροκροτημάτων.
Γεννημένος το 1636 ο Εντ. Κόλστον, έμπορος στο επάγγελμα και μέλος του Κοινοβουλίου, καταγράφηκε στη βρετανική ιστορία ως «φιλάνθρωπος» και «εθνικός ευεργέτης». Αυτό διότι χρηματοδότησε και συνέβαλε στη δημιουργία σχολείων, νοσοκομείων, εκκλησιών και άλλων ιδρυμάτων στο Μπρίστολ αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η δε αστική τάξη της Βρετανίας φρόντισε να τον τιμήσει τοποθετώντας το 1895 τον χάλκινο ανδριάντα του στο κέντρο της ιδιαίτερής του πατρίδας, το Μπρίστολ.
Ωστόσο, πίσω από τον «εθνικό ευεργέτη» Κόλστον κρύβονταν ένας αδίστακτος δουλέμπορος. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του οφείλονταν στο δουλεμπόριο το οποίο στην εποχή του άνθιζε. Η Βρετανία κατήργησε επισήμως το εμπόριο δούλων με απόφαση του Κοινοβουλίου το 1807, όμως αυτό συνεχίζονταν στις βρετανικές αποικίες τουλάχιστον μέχρι το 1834.
Ο Εντ. Κόλστον δεν ήταν άλλος ένας δουλέμπορος της εποχής του. Κατείχε ηγετική θέση στην περίφημη «Royal Africa Company», μια απ’ τις γνωστότερες δουλεμπορικές εταιρείες της Βρετανίας. Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ 1672 και 1689, η εν λόγω εταιρεία μετέφερε περισσότερους από 100.000 σκλάβους από τη Δυτική Αφρική στην Καραϊβική και την Αμερική.
Τις τελευταίες δεκαετίες, όταν άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή η πραγματική ιστορία του Εντ. Κόλστον, αυξήθηκαν οι φωνές για την απομάκρυνση του αγάλματος. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν υπογραφές που ξεπέρασαν τις 11.000, ενώ οι τοπικές αρχές υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν την αναθηματική πλακέτα στο άγαλμά του που αναφέρονταν στη φιλανθρωπική του δράση.
Χθες, με την οργή του λαού να ξεχειλίζει, το άγαλμα της ντροπής – όπως το χαρακτήριζαν πολλοί στο Μπρίστολ – αποκαθηλώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Φιλαδέλφεια: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του ρατσιστή δημάρχου Frank L. Rizzo

Υπό το βάρος των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, οι αρχές της πόλης της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ προχώρησαν πριν λίγες ημέρες στην αποκαθήλωση του ανδριάντα του πρώην δημάρχου και πρώην αρχηγού της τοπικής αστυνομίας Frank L. Rizzo.
Ο ανδριάντας του Rizzo είχε τοποθετηθεί πλησίον του δημαρχείου της πόλης το 1998 και υπήρξε για χρόνια στόχος ακτιβιστών που το θεωρούσαν σύμβολο ρατσιστικού μίσους και αστυνομικής βαρβαρότητας. Δικαίως, καθώς ο Rizzo είχε υπάρξει φανατικός υποστηρικτής των φυλετικών διακρίσεων ενώ η θητεία του ως επικεφαλής της αστυνομίας σημαδεύτηκε από εκατοντάδες περιστατικά αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και διακρίσεων απέναντι σε αφροαμερικανούς.
Στις πρόσφατες λαϊκές διαδηλώσεις, το μισητό άγαλμα έγινε στόχος του πλήθους το οποίο επιχείρησε να το κάψει και να το γκρεμίσει.

Στην Αθήνα, ο δολοφόνος Τρούμαν στέκει ακόμη…

Ενώ στο Μπρίστολ, την Φιλαδέλφεια και άλλες πόλεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αποκαθηλώνονται αγάλματα του μίσους, ο ανδριάντας του εγκληματία πολέμου, προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν στέκει ακόμη στην συμβολή των οδών Βασ. Κωνσταντίνου και Βασ. Γεωργίου Β’ στην Αθήνα…
Τι κι’ αν ο Τρούμαν ευθύνεται για τα πυρηνικά ολοκαυτώματα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι; Τι κι’ αν στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η κτηνωδία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού; Οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) φροντίζουν να προστατεύουν τον ορειχάλκινο ανδριάντα του αρχιιμπεριαλιστή φονιά σαν «κόρη οφθαλμού».
Ενίοτε δε, ως καλοί και πρόθυμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, στέλνουν τα ΜΑΤ να τον φυλάνε…