5 Ιουλ 2013

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Του Κουτρούλη ο γάμος!

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Του Κουτρούλη ο γάμος! 

Η μάχη της λίστας, της συνιστώσας και της σταυροδοσίας δίνεται στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στο συνέδριο του κόμματος που γίνεται σε λίγο καιρό. Έτσι, χτες μόλις διαβάσαμε στις εφημερίδες για στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι στο συνέδριο, για αντεγκλήσεις γύρω από την πρόταση για αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Για παράδειγμα, διαβάσαμε χτες στα ΝΕΑ ότι η Σόφη Παπαδόγιαννη του «αριστερού ρεύματος» και ο Γιάννης Θεωνάς της ΚΕΔΑ δεν εκλέχτηκαν από τις οργανώσεις τους ως αντιπρόσωποι για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΝΕΑ επικαλούνται στελέχη της μειοψηφίας, που δεν θεωρούν τυχαία αυτά τα «επιλεκτικά κοψίματα»… 

Πολλά από αυτά και ακόμα περισσότερα δίνουν και παίρνουν εδώ και καιρό στο διαδίκτυο, όμως φαίνεται ότι δεν τσίγκλησαν την ευαίσθητη μύτη των λαγωνικών του αστικού Τύπου, παρόλο που δεν κρύβονται όλα πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου, αλλά υπογράφονται με το ονοματεπώνυμο του μέλους ή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, από τη μέρα της δημοσιοποίησης των θέσεων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο, έχουν καταγραφεί επώνυμες (και ανώνυμες) καταγγελίες μελών του ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τις προθεσμίες συμμετοχής στον προσυνεδριακό διάλογο, ούτε για το προαπαιτούμενο των 100 υπογραφών μελών προκειμένου να μπει στο διάλογο μια εισήγηση. Επίσης, υπάρχει τουλάχιστον μια Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ (Ζωγράφου) η οποία έχει ψηφίσει στη γενική της συνέλευση πρόταση προς την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή του Συνεδρίου. Η πρόταση δημοσιεύεται σε ένα μπλογκ με τον τίτλο «Κρίκος. Μπλογκ μελών του ΣΥΡΙΖΑ», όπου επίσης γίνεται από τις 18 Ιούνη συλλογή υπογραφών μελών του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα την αναβολή του συνεδρίου, με το σκεπτικό ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για ουσιαστική συζήτηση στις οργανώσεις… 

Πέρα, όμως, από τα παραπάνω υπάρχει και η συζήτηση για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει αναγγείλει την πρόταση προς το συνέδριο για αυτοδιάλυση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση που έχει συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές. Για παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε κοινή δήλωση των Μ. Γλέζου, Γ. Θεωνά και Α. Νταβανέλου, οι οποίοι ως επικεφαλής τριών συνιστωσών ζητούν να αποσυρθεί η πρόταση για αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Το ίδιο ζητάει και το ΔΗΚΚΙ.  

Μάλιστα, δυο μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρηγόρης Δεμέστιχας και ο Μιχάλης Βεργίτσης, σε άρθρο τους στο σάιτ «rproject.gr» επισημαίνουν: «Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα, κανείς δε δικαιούται να ξεχνά μια σημαντική εμπειρία: Υπό το πρόσχημα της μετάβασης σε ένα "ανοιχτό κόμμα" που θα στηρίζεται, τάχα, στη "συμμετοχή των μελών και των ψηφοφόρων του", η όψιμη σοσιαλδημοκρατία της εποχής του νεοφιλελευθερισμού κατάργησε και τα τελευταία απομεινάρια συντεταγμένης λειτουργίας και εσωκομματικής δημοκρατίας στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, εγκαθιστώντας στην πραγματικότητα ένα πολύ "κλειστό κόμμα παραγόντων και μηχανισμών", όχι βέβαια των "συνιστωσών" τους, αλλά του αρχηγικού περιβάλλοντος».

Είναι, όμως η εκλογή ή η μη εκλογή ενός μέλους ή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπροσώπου στο συνέδριο υπόθεση ελεύθερης επιλογής των μελών; Αποφασίζουν τα μέλη μόνα τους ή μήπως έχουν και κανέναν …«μπούσουλα»; 

Μια απάντηση σε αυτό δίνει ένα μπλογκ που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τιτλοφορείται (Ένωση Οπαδών για τη ΣΥσπείρωση της ΡΙζοσπαστικής Αριστεράς), οι συντελεστές του οποίου προτείνουν την κατάργηση των λιστών. Την πρόταση αιτιολογούν με την παρακάτω εξιστόρηση: «Το πραγματικό πρόβλημα που προέκυψε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στην 1η Πανελλαδική δεν ήταν το θέμα των λιστών για τις τάσεις και τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιες άλλες παράλληλες λίστες, οι λίστες σταυροδοσίας, όπου παρουσιάστηκε και το φαινόμενο να πέσουν μέσα στην κάλπη φωτοτυπίες σταυρωμένων ψηφοδελτίων!... Στην 1η Πνελλαδική λοιπόν υπήρξαν διαφορετικές λίστες και η εκλογή των μελών της ΚΕ έγινε με απλή αναλογική ανάμεσα στις λίστες σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα του Συνασπισμού. Το επίδικο όμως των μηχανισμών δεν ήταν το πώς να εκφραστεί η αναλογικότητα των απόψεων στη συγκρότηση των οργάνων, αλλά το πώς να εκλεγούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα (τα "πρωτοπαλίκαρα" δηλαδή) που είχαν επιλέξει οι μηχανισμοί στις μεταξύ τους συμφωνίες (…) Πώς αλλιώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμφωνία για το ότι θα πρέπει να εκλεγούν οι τάδε από το Αριστερό Ρεύμα (το οποίο έχει και εσωτερική επετηρίδα κληρονομημένη από τον Συνασπισμό) και οι δείνα από την ΔΕΑ, το ΚΟΚΚΙΝΟ, την ΑΠΟ και μερικοί “ανένταχτοι” παράγοντες; Τελικά δεν εκλέχτηκε ούτε ένα μέλος στην ΚΕ χωρίς να έχει καταγραφεί το ονοματάκι του σε κάποια από τις λίστες σταυροδοσίας που είχαν καταρτίσει οι μηχανισμοί. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του “ΣΥΡΙΖΑ των μελών”;».

Φυσικά, ακόμα και αν διαλυθούν οι συνιστώσες και διαχυθούν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάλλαξής του σε ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αυτό δε σημαίνει ότι θα διαλυθούν οι τάσεις, οι φράξιες, οι ομάδες. Αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, να μάχονται μεταξύ τους στο πεδίο του συσχετισμού και να παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού του λαού και με την πολυγλωσσία, όπως και ο ΣΥΝ πριν, όπως και το ΠΑΣΟΚ πολλές φορές στο παρελθόν και ακόμα και σήμερα. Όταν βασικός στόχος ενός κόμματος είναι να ψαρέψει σε θολά νερά, η πολυγλωσσία αποτελεί όχι μόνο χρήσιμο εργαλείο, αλλά και προαπαιτούμενο. 

Οι διαδικασίες στο εσωτερικό κάθε κόμματος είναι δική του υπόθεση. Όμως, ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων αποκαλύπτει πολλά και για το χαρακτήρα τους. Η οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και τη γραμμή του ως κόμματος σοσιαλδημοκρατικού, που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού, τα ιδανικά και τις αξίες της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και το σοσιαλισμό.

Όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι ενώ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ τα αστικά ΜΜΕ, με πρωτεργάτη την «Αυγή», αφιέρωναν σελίδες επί σελίδων και έδιναν βήμα σε διάφορους επίδοξους Σέρλοκ Χολμς να πουν τη γνώμη τους για τον ανύπαρκτο «χαμό στο Συνέδριο του ΚΚΕ», τα ίδια ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με ένα είδος «όρκου σιωπής» προκειμένου να μην τσαλακωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαίο; 


Μανώλης Αντωνίου 
 Αναρτήθηκε από προλεταριος

«Ρόπαλα με τη σημαία της Ελλάδας»

«Ρόπαλα με τη σημαία της Ελλάδας»

Είμαι στην Ελλάδα έξι χρόνια νόμιμα, έχω άδεια παραμονής και εργασίας και, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχω δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, ούτε έχω απασχολήσει τις αρχές. Πουλάω νόμιμα προϊόντα στα πανηγύρια και στις λαϊκές. Εκείνη την ημέρα στη Ραφήνα ήταν όμως μια διαφορετική μέρα. Κάποια στιγμή είδα πολλά άτομα, που αργότερα κατάλαβα ότι ήταν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, να έρχονται προς τον πάγκο μας. Φώναζαν και είχαν στα χέρια τους ρόπαλα με τη σημαία της Ελλάδας. Αρχισαν να με χτυπούν και να καταστρέφουν το εμπόρευμα, παρόλο που τους έδειξα όλα τα νόμιμα στοιχεία, άδειες για τον πάγκο που είχα στήσει και αποδείξεις ότι όλα ήταν αγορασμένα. Σοκαρίστηκα και απογοητεύτηκα γιατί τους συνόδευαν αστυνομικοί.



Γύρισα σπίτι στην Αθήνα. Για τρεις μήνες δεν είχα ούτε τά χρήματα ούτε το κουράγιο να κάνω τίποτα, μέχρι που ένας Ελληνας συνάδελφος από τη λαϊκή με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να βρεθούμε. Ήθελε να μου δώσει χρήματα για να ξαναστήσω τη μικρή μου επιχείρηση. Έτσι σιγά σιγά άρχισα πάλι να δουλεύω.

Δύο βδομάδες αργότερα, καθώς γυρνούσα από την Κόρινθο, στον προαστιακό συνάντησα πάλι τους φουσκωτούς, μαυροντυμένους της Χρυσής Αυγής. Ηταν πολλοί και φώναζαν τα ρατσιστικά συνθήματά τους. Μόλις είχαμε ανέβει στο τρένο εγώ και ένας φίλος μου. Ήμασταν οι μόνοι αφρικάνικης καταγωγής και ξεχωρίζαμε. Αυτοί ούρλιαζαν. Ήρθε ένας μπροστά μας και άρχισε τις βρισιές: «Γιατί δε γυρνάτε στις χώρες σας, μαϊμούδες» και τέτοια. Άρχισαν να μας χτυπούν με ρόπαλα. Μου έσπασαν το κεφάλι, το πρόσωπό μου είχε γεμίσει αίμα, ο συνάδελφος τα ίδια, πόναγα σε όλο μου το σώμα. Ανέβαιναν από την μια μεριά του τρένου, περνούσαν ένας ένας, μας χτυπούσαν και μετά έπαιρνε σειρά άλλος. To μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι θα πεθάνω και δεν θα δω την οικογένεια μου.

Πήγαμε στο νοσοκομείο, και την επόμενη μέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, καταγγείλαμε την επίθεση. Δώσαμε και εκατό ευρώ, αν θυμάμαι καλά. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε n πρεσβεία μας δεν έβγαλε μια ανακοίνωση. Στη Νιγηρία υπάρχουν Έλληνες που δουλεύουν. Εδώ γιατί μας θέλουν νεκρούς;

Αναδημοσίευση μαρτυρίας του Ούτσε από τη Νιγηρία, από την Εφημερίδα των Συντακτών την 1η Ιουλίου 2013

ολα στο κεφαλαιο-.H Kομισιόν ενέκρινε ενίσχυση-προίκα ύψους 113,9 εκατ. ευρώ για προβλήτες κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, ο οποίος όμως πωλείται.

.H Kομισιόν ενέκρινε ενίσχυση-προίκα ύψους 113,9 εκατ. ευρώ για προβλήτες κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, ο οποίος όμως πωλείται. 
 Η Κομισιόν ενέκρινε κονδύλι 113.9 εκ. ευρώ για επέκταση στις προβλήτες κρουαζιερόπλοιων..


 Με κρατική ενίσχυση και κοινοτική χρηματοδότηση ενισχύουμε τις θέσεις των εφοπλιστών κρουαζιέρας αλλα το χειρότερο είναι ότι από τα 120 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει εν τέλει το έργο, τα 96,9 συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., 17 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατικά κονδύλια και 6,1 εκατ. ευρώ  συμμετοχή του ΟΛΠ . 


 Και αν τα σχέδια της κυβέρνησης πραγματοποιηθούν, όλα αυτά θα χαριστούν στον (Κινέζο?) επενδυτή, όπως ακριβώς έγινε και με την προβλήτα αξίας 300 εκ ευρω, που παραχωρήθηκε δωρεάν στην COSCO.

 Διαβάστε παρακάτω την πλήρη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής με ημερομηνία 2/07/2013 ή κατεβάστε την με μορφή pdf







 Reference: IP/13/639       Event Date: 02/07/2013


 European Commission


Press release


Brussels, 2 July 2013


State aid: Commission approves €114 million aid for extension of Greek Piraeus port 



 The European Commission has found a €113.9 million Greek support for an infrastructure project of €120 million at the Port of Piraeus to be in line with EU state aid rules. In particular, the project will further the objectives of EU transport policy and cohesion without unduly distorting competition in the internal market. 



 In September 2012 Greece notified plans to support an investment project by OLP, the port authority, to extend existing infrastructure for cruise ships at the Port of Piraeus by 2 docking stations. The project is co-financed with €96.9 million from EU Structural Funds.



The project will improve the exploitation of cruise services at the Port of Piraeus and support regional development by creating jobs and boosting economic activity through the passengers, crews and companies that it will attract. Greece carried out an in-depth cost-benefit analysis showing that the income to be generated for the Port Authority from the use of the infrastructure over the next 20 years will be insufficient to cover the investment costs. Therefore, the project would not be carried out without public funding. 



The Commission found that the public funding of €113.9 million is limited to the funding gap identified in the study. The funding is therefore necessary to make the project possible and it remains limited to the amount strictly necessary to achieve its goals. Finally, the potential distortions of competition and trade between Member States to be generated by the creation of additional capacities at the Port of Piraeus are relatively limited, because the port of Piraeus will still have a relatively low market share in cruise traffic in the Mediterranean. The positive effects of the project for the cruise market of the Mediterranean Sea and on regional development clearly outweigh any potential distortions of competition brought about by the aid. 



 The Commission therefore concluded that the project is in line with Article 107(3)(c) of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU), that allows aid for the development of certain economic activities, provided that it does not unduly affect trade and competition. 
 Αναρτήθηκε από oko

ΚΕΡΚΥΡΑ-Τους καταργούν το επίδομα ανεργίας, πάνε σε απεργία

Τους καταργούν το επίδομα ανεργίας, πάνε σε απεργία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζουν την απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιουλίου τα μέλη του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, που κάνουν έκκληση στους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν για να σώσουν το επίδομα ανεργίας τους που θα καταργηθεί! 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο, έδωσε στη δημοσιότητα το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης της Τρίτης, που έχει ως εξής:
-    Ανάκληση του νόμου που καταργεί το επίδομα ανεργίας
-    Εξόφληση δεδουλευμένων και πάσης φύσεως οφειλομένων στους εργαζόμενους
-    Εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων και υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης
-    Ακύρωση όλων των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων
-    Δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία τον τουρισμό και τις εποχιακές επιχειρήσεις.
ΣΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 
Σταματήστε τώρα την κατρακύλα. Προστατέψτε τις δουλιές και τα δικαιώματα σας.    
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.!!! ΕΞΕΓΕΡΘΕΙΤΕ. 
Οι ξενοδόχοι, οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους έχουν σκοπό να μας ξεκάνουν.
Μειώνουν τους μισθούς με  κάθε ευκαιρία και πληρώνουν όποτε τους γουστάρει
Εντείνουν τους ρυθμούς εργασίας και μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων.
Τρομοκρατούν ,απειλούν ,εκβιάζουν και εξαναγκάζουν ακόμη και στην παραίτηση.
Εκμεταλλεύονται σκληρά τους νέους με μισθούς 400 ευρώ. 
Φτάνει πια στο μεροκάματο του τρόμου. 
Φόροι ,χαράτσια και νέα ληστεία περιμένει τους εργαζόμενους.Την ίδια ώρα: 
-Διέλυσαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έκαναν άπιαστο όνειρο την σύνταξη.
-Λεηλάτησαν τα  αποθεματικά  των ασφαλιστικών ταμείων για να χρηματοδοτήσουν τραπεζίτες και  ξενοδόχους. Δεν άφησαν δεκάρα τσακιστή στο ΤΑΠΙΤ για το Εφ Άπαξ .
-Σύντομα (αν τους αφήσουμε) θα ανακοινώσουν την χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, την κατάργηση των συντάξεων, του Εφ Άπαξ και κάθε άλλης παροχής που έχει μείνει.
Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο . Διαλύουν τα σπίτια και τις οικογένειες μας.
Κατήργησαν το επίδομα ανεργίας των εποχιακών. 
Σκέψου τι εφιάλτης σε περιμένει  τον Χειμώνα που:
-Ερχονται νέοι φόροι (ψηφισμένοι από το 2011 για το 2013 και το 2014)και οι μισθοί του καλοκαιριού θα είναι μικρότεροι λόγω των μειώσεων.
-Δεν θα παίρνεις επίδομα ανεργίας, η ακρίβεια θα βασιλεύει και ξεμπερδεμένος από την δουλειά του καλοκαιριού, θα χρειάζεσαι γιατρούς  χωρίς να’ χεις ασφάλιση και χρήματα.
ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ. ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ
ΜΟΝΟ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΠΟΥ ΧΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΠΛΟ. ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ !!!.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ .ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΝΑΙ ΑΡΓΑ.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΛΥΠΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ
ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΠΑ. ΧΩΣΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ.
ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΙΣΕ ΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ .
ΣΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥ.

Η «ανάπτυξη» του Τουρισμού τους...... σαρώνει σαν τυφώνας τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η «ανάπτυξη» του Τουρισμού τους...... σαρώνει σαν τυφώνας τα δικαιώματα των εργαζομένων
«...Ο τουρισμός ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση»... Αυτό δε χάνουν ευκαιρία να διατυμπανίζουν οι επιχειρηματίες στον κλάδο αλλά και η συγκυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν «κλίμα» και έδαφος για την προώθηση μέτρων και πολιτικών που θα εξασφαλίζουν νέο κύμα κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επιχειρήσεις του Τουρισμού.
Μέτρα όμως που περνούν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Το τελευταίο τρίχρονο το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβερνήσεων και κομμάτων που βρίσκονται εναρμονισμένα με τις πολιτικές της ΕΕ, κατάφεραν συντριπτικό πλήγμα σε μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα που είχαν απομείνει από την προηγούμενη επίθεση. Αυξήθηκε κατακόρυφα ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων με μεγάλες μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 40%, κυριαρχεί η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά που ξεπερνά το 60%, μειώθηκε η απασχόληση, επεκτάθηκαν οι εργασιακές σχέσεις εξάντλησης κλπ. Το φαινόμενο να βλέπει κανείς, για παράδειγμα, τον ίδιο σερβιτόρο στα πρωινά, στα γεύματα και στα δείπνα είναι όχι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Για παράδειγμα, σε μεγάλο αθηναϊκό κεντρικό ξενοδοχείο με 500 περίπου δωμάτια - που παρουσιάζει αύξηση κερδών το 2013 - εργάζονται 17 μόνιμες καμαριέρες που τακτοποιούν μέχρι και 13 δωμάτια η κάθε μια ημερησίως. Αν υποθέσουμε ότι η μέση πληρότητα είναι 50% - που βέβαια δεν είναι, ακόμη και στη χαμηλή περίοδο - θα χρειάζονταν συνολικά 25 καμαριέρες για μία βάρδια την ημέρα.
Επειδή οι 17 εργαζόμενες δεν επαρκούν ούτε για το 50% της πληρότητας ακόμη κι αν εργάζονταν κάθε μέρα χωρίς ρεπό, η πολυεθνική διαχειρίστρια του ξενοδοχείου προσλαμβάνει καθημερινά καμαριέρες από εξωτερικό συνεργείο. Αυτές για το πρώτο 5μηνο του 2013 έφτασαν σε αριθμό τις 38 (!) με εργασία μεταξύ 14 και 20 ημερών για κάθε μήνα. Είναι καμαριέρες που εργάζονται για χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο, ενώ αμείβονται από την εργολαβική εταιρεία με αποδοχές κάτω από αυτές που λαμβάνουν οι μόνιμες καμαριέρες. Που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που εκβιάζονται για να κάνουν περισσότερα δωμάτια, που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην απεργία, που οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές δεν τις γράφουν ούτε στα σωματεία που ελέγχουν.
Αυτός είναι ο τουρισμός που ονειρεύονται κεφάλαιο και συγκυβέρνηση και οι δυνάμεις στο κίνημα που βάζουν πλάτη στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του τουρισμού.


Οι ναζί υμνούν χούντες και αριστοκρατία

Οι ναζί υμνούν χούντες και αριστοκρατία
Τιμή στις αντιδραστικές τους ρίζες αποδίδουν στην ιστοσελίδα τους τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής σε ανάρτηση με τίτλο «Ο μύθος της Χρυσής Αυγής»: «(...) Η Χρυσή Αυγή (...) δεν αποτελεί ένα ιστορικό "ατύχημα", μια σφήνα σε μια χώρα δίχως το ανάλογο παρελθόν, μια ύβρις ενάντια στην δημοκρατική παράδοση της χώρας (...) αλλά μια ρεβάνς δικαίωσης (...)».
Παραπέμπουν στο «κίνημα των Επίστρατων υπό την άτυπη ηγεσία του Ι. Μεταξά, το πρώτο μαζικό Εθνικιστικό κίνημα (αυτά που η πολιτειακή ανάλυση ονομάζει "φασιστικά") της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Εδώ οφείλουμε μια παρένθεση: Η τελευταία λεπτομέρεια ας λειτουργήσει σαν σφυρί που θα τσακίσει το γνωστό τσιτάτο των απολογητών της δημοκρατικής παρακμής "στη χώρα που πολέμησε το φασισμό, δεν νοείται η αναβίωσή του". Η χώρα μας ποτέ δεν "πολέμησε τον φασισμό", ίσα ίσα στα σπλάχνα της γεννήθηκε και ανδρώθηκε».
Παραπέρα, αφού μιλούν εναντίον της «απολίτιστης μπολσεβίκικης επιδρομής» και «αριστερών αποστατών», στέκονται στην «αναλαμπή διεκδίκησης της παλιάς αίγλης που συντελέστηκε με το πραξικόπημα του 1967», δίνοντας τον χαρακτηρισμό στους συνταγματάρχες «άνθρωποι καλής προαίρεσης».
Ακολούθως διακηρύσσουν ότι «Η ζωή έχει νόημα μόνο όταν βιώνεται στα χαρακώματα και στα άκρα (...) όπερ εγένετο ο σύγχρονος Χρυσαυγιτισμός. Βίαιος, οργισμένος και ρωμαλέος (...) έρχεται η Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο, όπου θα κληθεί να παίξει τον ρόλο της μάνας που θα γεννήσει την νέα Αριστοκρατία του Αίματος! Την Αριστοκρατία που θα εισακούσει στον Ιερό Νόμο της Εκδίκησης (...)» κτλ, κτλ σε ένα παραλήρημα που επιβεβαιώνει ότι: οι χρυσαυγίτες, πολιτικοί απόγονοι των ναζί, των φασιστών, των χουντικών, είναι εφεδρεία του εκμεταλλευτικού συστήματος, μπράβοι των μονοπωλίων, που τους ανασύρουν από το βόθρο τους ως εφεδρεία τραμπούκων, στην προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να εκφοβίσει το λαό (απειλώντας τον με χαρακώματα, ρεβάνς, βία, εκδίκηση!), να τον αφοπλίσει, προκειμένου να σκύψει κεφάλι και να πληρώσει, να σηκώσει όλα τα βάρη της κρίσης του για να μείνει αλώβητη η αριστοκρατία του πλούτου.

Ναζισμός και «ελληνικότητα»

Ναζισμός και «ελληνικότητα»
...ή όπως η σημαία με το πουλί των συνταγματαρχών (και της Χρυσής Αυγής) που ξεδίπλωσε στις 25/11/2012 ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παππάς...
Εκτός από την υποκρισία και τον καιροσκοπισμό του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου», έχουμε και τη... συνέπεια των φασιστών.
Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε τον κ. Σαμαρά, ο οποίος φρόντισε να φωτογραφηθεί με τον νεαρό μπασκετμπολίσταΓιάννη Αντετοκούνμπο,ο οποίος είχε την τύχη πριν από τη μετεγγραφή του στο ΝΒΑ να μην έχει συναντηθεί με τον υπουργό του κ. Σαμαρά, τον κ. Δένδια, σε κάποια από τις επιδρομές του «Ξένιου Διός» στις οποίες ο τελευταίος επιδίδεται.
Στην άλλη κατηγορία βρίσκονται, φυσικά, τα πιθηκοειδή του νεοναζισμού όπως ο «φυρερίσκος» της Χρυσής Αυγής. «Και στον ζωολογικό κήπο εάν δώσετε σε έναν χιμπατζή μια μπανάνα και μια σημαία, Ελληνας θα είναι», σχολίασε ο Μιχαλολιάκος, περιγράφοντας την αμφισβητούμενη κατά τον ίδιο ελληνικότητα του Ελληνα εκ Νιγηρίας νεαρού Γιάννη και του δικαιώματος του Γιάννη και των οικείων του να ξεδιπλώνουν την ελληνική σημαία.
Θα ήταν σφάλμα να συναγωνιστεί κανείς τις γνώσεις του Μιχαλολιάκου γύρω από τους χιμπατζήδες, δεδομένης της συνάφειάς του με τα μουσκουλοειδή πιθήκια που τον περιστοιχίζουν.
Αν πάντως η ελληνικότητα του οποιουδήποτε ή το δικαίωμα κάποιου να σηκώνει την ελληνική σημαία καθοριζόταν με βάση τα κριτήρια του ναζισμού, τότε αλίμονο στονΑνδρούτσο που ήταν Αρβανίτης. Αλίμονο και στον Πούσκιν - που τραγούδησε με πάθος την «Επαναστάτισσα Ελλάδα» - που θα έπρεπε να πάρει την άδεια των νεοναζί «Ελληναράδων» για να σηκώσει την ελληνική σημαία, αφού ήταν Ρώσος. Αλίμονο και στονΝαζίμ Χικμέτ - που η καρδιά του τουφεκιζόταν κάθε πρωί στην Ελλάδα - που θα έπρεπε να πάρει άδεια από τα χιτλεροειδή για να σηκώσει την ελληνική σημαία, επειδή ήταν Τούρκος.
Οι «ελληνικών» προδιαγραφών σημαίες των χρυσαυγιτών, όπως ο αγκυλωτός του ναζισμού (τεύχος της «Χρυσής Αυγής», Ιούλης 1991)...
Σε αυτή την περίπτωση η «ελληνικότητα» θα καθοριζόταν από το ελληνικό έγγραφο εκείνων που στην Κατοχή υπηρέτησαν τη σβάστικα.
Η «ελληνικότητα» θα καθοριζόταν από το«ελληνικό αίμα» εκείνων που γίνανε γενίτσαροι.
Η «ελληνικότητα» θα ήταν ένα άθυρμα στα χέρια των καταχραστών των συμβόλων,όπως οι Παττακοί, οι Παπαδόπουλοι, οι Εφιάλτες, οι Τσολάκογλου και οι Αλκιβιάδηδες.
Η «ελληνικότητα» θα είχε πάνω της τη στάμπα από τις ερπύστριες του τανκ που μάτωσαν την ελληνική σημαία του Πολυτεχνείου.
Αυτή είναι η «ελληνικότητα» του χρυσαυγίτικου «ζωολογικού κήπου», τέτοιες είναι και οι σημαίες του, όπως το πουλί της χούντας και ο αγκυλωτός των Ες-Ες. Ουδεμία σχέση, δηλαδή, με την ελληνικότητα των Ελλήνων εκ Νιγηρίας και όπου Γης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η ενδοαστική διαπάλη συνεχίζεται

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η ενδοαστική διαπάλη συνεχίζεται
Ανέλαβε καθήκοντα ο διορισμένος από το στρατό Πρόεδρος
Τα άρματα μάχης κυριαρχούν στις αιγυπτιακές πόλεις
ΚΑΪΡΟ.--
Με τα τανκς στους δρόμους, την ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» υπό κράτηση και αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι ο στρατός δεν προτίθεται να μείνει στην εξουσία, ξημέρωσε η επομένη από την επέμβαση του στρατού που καθαίρεσε τον Μουχάμαντ Μούρσι και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» από την ηγεσία της Αιγύπτου. Χωρίς καθυστέρηση, ο νεοδιορισθείς, από τον Μούρσι, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου ορκίστηκε πρώτα στα δικαστικά του καθήκοντα και στη συνέχεια ως μεταβατικός επικεφαλής του κράτους, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ τμημάτων της αιγυπτιακής αστικής τάξης εισέρχεται σε νέα φάση επιδιώκοντας να χειραγωγήσει την απολύτως δικαιολογημένη έκφραση οργής του λαού, που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Ο Αντλι Μαχμούντ Μανσούρ δεσμεύτηκε, κατά την ορκωμοσία του, να σεβαστεί τη «συνταγματική τάξη, τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού και το πνεύμα της δημοκρατίας», τονίζοντας ότι θα επιδιώξει να οδηγήσει τάχιστα τη χώρα σε νέες εκλογές. Κάλεσε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να συμμετάσχουν, αποκαλώντας τους μέρος του αιγυπτιακού λαού, οπότε έχουν δικαίωμα και καθήκον να συμμετάσχουν «στην οικοδόμηση του έθνους».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους άξονες της «μετάβασης» που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχηγός ΓΕΣ και υπουργός Αμυνας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναλαμβάνει χρέη προσωρινού Προέδρου, το Συνταγματικό Δικαστήριο εποπτεύει διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και διορίζεται προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε αυτήν φημολογούνταν, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι θα μπορούσε να ηγείται ως πρωθυπουργός ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας», Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.
Πηγές προσκείμενες στο στρατό δήλωναν ότι έχουν συλληφθεί ο έκπτωτος Πρόεδρος Μούρσι και ο πνευματικός ηγέτης του κινήματος, Μουχάμαντ Μπάντια, ενώ συνολικά έχουν εκδοθεί 300 εντάλματα σύλληψης σε βάρος ηγετικών στελεχών. Επίσης, σταμάτησε η μετάδοση τριών τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ενώ εμποδίστηκε η εκτύπωση φίλα προσκείμενης εφημερίδας.
Εκπρόσωποί τους, και του κόμματός τους Ελευθερίας και Δικαιοσύνης καλούν σήμερα σε διαδηλώσεις μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ειρηνικά, κατά της «τρομοκρατίας του αστυνομικού κράτους». Χτες, οπαδοί και μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες χωρίς να εμποδιστούν αλλά υπό ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό, ενώ γίνονταν αλλεπάλληλοι έλεγχοι για κατοχή όπλων. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν, πάλι, και οι επικριτές του Μούρσι στην πλατεία Ταχρίρ. Κατά τη διάρκεια της προπερασμένης νύχτας, συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του Μούρσι. Συνολικά, από την Κυριακή, έχουν σκοτωθεί 50 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 700.
Από την άλλη πλευρά, το αντιπολιτευόμενο «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας», στο οποίο συμμετέχει μια ευρεία γκάμα αστικών δυνάμεων, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών, με διαφορετικά κίνητρα, αφετηρίες και στόχους, υποστήριζε ότι αυτό που συνέβη δεν είναι «πραξικόπημα» αλλά υποστήριξη του στρατού στην ξεκάθαρη λαϊκή θέληση.
Ποικίλες αντιδράσεις
Την ανάληψη καθηκόντων από τον Μανσούρ χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Τα συγχαρητήριά του στον Μανσούρ εξέφρασε και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, όπως και ηλιβανική ηγεσία, τονίζοντας και οι δύο το δημιουργικό ρόλο του αιγυπτιακού λαού και του στρατού και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει γρήγορη εξέλιξη της «δημοκρατικής αναμόρφωσης της χώρας». Τη στήριξή της στην «επιλογή του αιγυπτιακού λαού» εξέφρασε, διά του υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα. Για «πλήρη αποτυχία της έκφρασης του πολιτικού Ισλάμ» έκανε λόγο ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ.
Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας, που μετά από συνάντησή τους δήλωσαν ότι πρόκειται για πραξικόπημα που ως τέτοιο καταδικάζεται και αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, αλλά πρόσθεσαν ότι είναι αντικειμενικά ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ του αιγυπτιακού λαού. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου, που εκτίμησε ότι ούτως ή άλλως είναι αποτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας η ανατροπή ενός εκλεγμένου Προέδρου και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της διαδικασίας αυτής, αποφεύγοντας, όμως, να χρησιμοποιήσει τον όρο πραξικόπημα.
Τον όρο απέφυγε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος και ζητώντας άμεση επιστροφή σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωπος της Γερουσίας δήλωσε ότι θα επανασυζητηθεί η βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Αίγυπτο, λόγω των «αντισυνταγματικών εξελίξεων». Ανησυχητική χαρακτήρισε κάθε παρέμβαση του στρατού στην πολιτική, ακόμη και αν έχει λαϊκή στήριξη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, κάτι που έκανε και η Ρωσία καλώντας να μείνουν οι εξελίξεις σε δημοκρατικό πλαίσιο.
Αντίθετα, για απαράδεκτο στρατιωτικό πραξικόπημα και καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, ενώ αρνητική ήταν και η αντίδραση της τυνησιακής κυβέρνησης, όπου επίσης στην εξουσία βρίσκεται το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα». Η Αφρικανική Ενωση, με ανακοίνωσή της, «αναστέλλει» τη συμμετοχή της Αιγύπτου, καθώς το καταστατικό λειτουργίας της τυπικά δεν επιτρέπει τις «αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Με σχέδιο το τσάκισμα του λαού

Με σχέδιο το τσάκισμα του λαού
Το 'να ψέμα πάνω στ' άλλο. Λίγες μέρες πριν με ολοσέλιδα αφιερώματα στον αστικό Τύπο οι φραουλάδες διαμαρτύρονταν γιατί δήθεν έχουν ζητήσει 4.000 εργάτες από τον ΟΑΕΔ αλλά παρουσιάστηκαν μόνο 10.
Χρειάστηκε να πάει ένας και μόνο άνεργος (με όνομα και επώνυμο) στον ΟΑΕΔ της περιοχής για να διαπιστωθεί ότι οι φραουλάδες δεν έχουν καταθέσει καμία αίτηση για κανέναν εργάτη. Το ίδιο συμβαίνει με τα ροδάκινα και κάθε άλλο ανάλογο «ρεπορτάζ» που προσπαθεί να πείσει την εργατική τάξη ότι φταίει που είναι άνεργη.
Το αίσχος συμπληρώνεται με τα γνωστά από την εποχή του «αυριανισμού» ρεπορτάζ για τα μαγαζιά που είναι γεμάτα και τα αυτοκίνητα που πλημμυρίζουν τους δρόμους.
Η σχετική προπαγάνδα χρειάζεται στην κυβέρνηση για να πείσει ότι την ώρα που η ίδια ισχυρίζεται ότι με την πολιτική της ξεπερνιέται η κρίση, μόνο κάτι άχρηστοι και τεμπέληδες εργάτες μιλάνε για κρίση: «είναι μυστήριο τι ακριβώς θέλουν» αυτοί που καταγράφονται ως άνεργοι, δηλώνει δήθεν απορημένος ο αρθρογράφος στην «Καθημερινή».
Το θράσος ορισμένων έχει ξεπεράσει το ιστορικό αντίστοιχο της Αντουανέτας που αναρωτιόταν γιατί δεν τρώνε οι πεινασμένοι παντεσπάνι...
***
Την ίδια ώρα μια άλλη μερίδα δημοσιογράφων, η πιο «λαϊκιά», προσπαθεί κάπως να το συμμαζέψει και μ' αφορμή το φορολογικό περιγράφει την κατάσταση. Κανέναν δεν τον έπιασε ο πόνος για τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Να συμμαζέψουν τ' ασυμμάζευτα προσπαθούν και να ρίξουν το φταίξιμο στην «προχειρότητα» άντε και σε κάποιον ανεγκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.
Ομως τίποτα δεν έγινε από λάθος. Οπως εντοπίστηκε ήδη από τον χτεσινό «Ρ», «με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ σαν αρπακτικά εφορμούν σε βάρος του λαού με νέα φοροληστεία και ταυτόχρονη προκλητική μείωση της φορολόγησης του κεφαλαίου. Με το ένα χέρι τσακίζουν διαρκώς τους εργαζόμενους και με το άλλο χέρι δίνουν απλόχερα δώρα στο κεφάλαιο, γιατί αυτό υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι τα δικαιώματα του λαού και εκείνα της πλουτοκρατίας είναι ασυμβίβαστα (...) η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της δε θα σταματήσουν να τσακίζουν με όλους τους τρόπους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».
Ασχετο: Για την Αίγυπτο σε άλλες στήλες τα γεγονότα. Από 'δω μια επισήμανση μιας και εντοπίστηκε από το «Al Jazeera»: Εκείνα τα λέιζερ που «έγραφαν» στον ουρανό «the game is over» δεν έμοιαζαν και πολύ για όπλο του λαϊκού κινήματος...

ΓΑΛΛΙΑ Σύστημα παρακολούθησης ίδιο με τους Αμερικανούς


ΓΑΛΛΙΑ
Σύστημα παρακολούθησης ίδιο με τους Αμερικανούς
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων που προκαλούν οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, εκτενές ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» ανέφερε χτες πως και το Παρίσι έχει σε εξέλιξη ένα παρόμοιο πρόγραμμα από την υπηρεσία πληροφοριών DGSE, με το οποίο κατασκοπεύονται και «χαρτογραφούνται» όλες οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες εκατομμυρίων ατόμων εντός και εκτός Γαλλίας, όπως βεβαίως και οι δραστηριότητες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Η υπόθεση αυτή δείχνει και την υποκρισία των Ευρωπαίων για την ενόχληση από τις αμερικανικές υπηρεσίες και αποδεικνύει ότι οι αντιπαραθέσεις γίνονται γιατί υπάρχουν βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Υπό το βάρος γενίκευσης των πληροφοριών που καταδεικνύει πως όλες οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τους πάντες αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε τεχνολογική δυνατότητα, έγινε χτες τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ - Γερμανίας σε μία προσπάθεια του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να καθησυχάσει την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Από κοινού αποφάσισαν μάλιστα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες αμφοτέρων χωρών τις επόμενες μέρες για να συζητήσουν το ζήτημα «λεπτομερώς». Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι ομάδα Αμερικανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων θα συναντηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανώς στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο των διμερών διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου «να ανταλλάξουν πληροφορίες» πάνω στο αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM.
Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε η απαίτηση της Ουάσιγκτον να της εκδώσει η Βολιβία «σε περίπτωση που εισέλθει στη χώρα» τον καταζητούμενο πρώην υπάλληλο της CIA, Ε. Σνόουντεν, που διέρρευσε τις παρακολουθήσεις. Το βολιβιανό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε οιοδήποτε σχετικό ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντας την απαίτηση των ΗΠΑ «απροσδόκητο, αβάσιμο, παράνομο και προκλητικό αίτημα έκδοσης, που θα απορριφθεί αμέσως και κατηγορηματικά».
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ από το Κίτο, Ρικάρδο Πατίνιο, κατήγγειλε πως πίσω από την τοποθέτηση κοριού στο γραφείο της πρέσβειρας της χώρας στο Λονδίνο, Ανα Αλμπαν, βρίσκεται η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παρακολουθήσεων και ιδιωτικών «ερευνών» «The Surveillance Group Limited», η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως πως ζητήθηκε η συμβολή των βρετανικών αρχών για την πλήρη διαλεύκανση της παρακολούθησης της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, στην οποία ας σημειωθεί πως έχει καταφύγει από τις 19/6/12 ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάντζ.

TOP READ