7 Απρ 2015

Συμβάσεις, μίζες, υπερτιμολογήσεις και χρέος

 Συμβάσεις, μίζες, υπερτιμολογήσεις και χρέος



“Όλες οι συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου περιελάμβαναν μια μίζα που κυμαίνονταν από 2% έως 2,5%” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.


Αν, απ’ ό,τι ξέρω, αυτό το 2,5% αποτελεί το 10% της υπερτιμολόγησης τότε το κράτος για κάθε 100 δισεκ. προμήθειες ή αγορές έχανε  από υπερτιμολόγηση 25 δισεκατομμύρια ή 25%, τουλάχιστον. 


Ακόμη και αν συλλάβει τους μιζαδόρους και τους επιβάλει πρόστιμο - φόρο 100% (πράγμα ανέφικτο και απίστευτο) θα λάβει συνολικά για τα 2,5 δισεκατομμύρια μίζας 2,5 δισεκ. φόρο. Τα υπόλοιπα 22,5 δισεκ. δεν θα τα λάβει ποτέ γιατί ανήκουν στους κεφαλαιούχους – επιχειρηματίες που έκαναν «νομίμως» τις πωλήσεις και αυτά τα κέρδη είναι οι ιερές αγελάδες του μεγάλου κεφαλαίου. Ποιος Νικολούδης, ούτε ο Θεός του καπιταλισμού δεν τα αγγίζει!

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι στα φάρμακα που η μίζα έφτανε μέχρι το 23%,  η υπερτιμολόγησης ήταν για κάθε 100 εκ. άλλα 230! Αισίως δηλαδή τα φάρμακα ήταν υπερτιμημένα κατά 230%. Δεν είναι παράλογο αφού αυτό έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές.


Επί του πρακτέου τώρα, η κυβέρνηση μας παραπλανά ότι θα φέρει πίσω τα παράνομα κέρδη από μίζες και θα τα φορολογήσει… πόσο όμως; Με 4,5% τα φορολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση για να νομιμοποιηθούν όλα και αν τα επένδυαν θα είχαν και φοροαπαλλαγή ως… επενδυτές!!! Κανένας δεν τα έφερε! Τώρα κυκλοφορεί ότι θα επιβληθεί φόρος 15%. Γιατί όμως να τα φέρουν τώρα όταν δεν τα έφεραν με 4,5% ή με φοροαπαλλαγή ως ευεργέτες επενδυτές; Προφανώς  η κυβέρνηση για άλλη μια φορά σχεδίαζε χωρίς τον ξενοδόχο (καπιταλισμό). 


Αλλά ας πούμε ότι καταφέρνει και μπλοκάρει (πράγμα αδύνατο αλλά λέμε...) όλους τους μιζαδόρους και επιβάλει φόρο 15%, τι έγινε; Πχ για κάθε 25 δισεκ. υπερτιμολογήσεων θα φορολογεί τα 2,5 εκ. μίζες με 15% και θα εισπράττει 375 εκ. ευρώ! 


Συμπέρασμα: με κάθε 375 εκ. φόρο νομιμοποιούνται υπερτιμολογήσεις 25 δισεκ. μέχρι να φτάσουμε στο πραγματικό ύψος τους που είναι άγνωστο πόσα δισεκ. είναι στα τελευταία 25 χρόνια. Τα δισεκ. αυτά «έφυγαν» από την Ελλάδα, τα πήραν οι πολυεθνικές, έγιναν χρέη του ελληνικού λαού και τώρα με μερικά εκατομμύρια φόρο, που μάλλον δεν θα εισπραχθεί ποτέ, νομιμοποιούνται!


Τώρα το να πανηγυρίζεις την πάταξη της μίζας (άλλο απίθανο αφού παγκοσμίως είναι «νόμιμη») επειδή (και αν) τη φορολογείς με 15% διυλίζοντας τον κώνωπα και να κάνεις πως δεν είδες τις υπερτιμολογήσεις που είναι ο ελέφαντας, είναι μάλλον  η πλέον γνωστή τακτική παραπλάνησης του λαού που θα τα πληρώσει και η πλέον συχνή τακτική νομιμοποίησης των κερδών του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου.


 Αυτός δεν είναι ούτε μιζαδόρικος, ούτε καζινοκαπιταλισμός. Είναι μόνο καπιταλισμός, έτσι λειτουργούσε πάντα έτσι θα λειτουργεί μέχρι την εξάλειψή του. Όσοι έχουν αυταπάτες ότι θα τον αντικαταστήσουν με τίμιο και καλό καπιταλισμό πλανώνται πλάνη οικτρά. Ο καρκίνος ποτέ δεν θα γίνει υγιές κύτταρο γιατί αυτό είναι ο θάνατός του.







ΥΓ. Τα νέα για την έμμεση άρνηση της Ελβετίας να δώσει λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών, τα «άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε» του Λουξεμβούργου του πρώην προέδρου του και νυν πρόεδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τις of sore κλπ, και ο χλευασμός από τους «φορολογικούς παράδεισους» για τις «παράλογες φαντασιώσεις» της Ελληνικής κυβέρνησης ότι θα «απαιτήσει» παράδοση φοροφυγάδων, προδιαθέτουν και τα αποτελέσματα πάταξης της μίζας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Μέσα σε έναν ωκεανό - βούρκο του καπιταλισμού ρίξε όσες σταγόνες ηθικής και καθαρού νερού θέλεις. Το αποτέλεσμα θα είναι πάντα ίδιο. Θα μεγαλώνεις τον βούρκο!


Σκουριές: πώς εταιρεία και αστυνομία στήνουν εμφύλιο στην περιοχή

 Σκουριές: πώς εταιρεία και αστυνομία στήνουν εμφύλιο στην περιοχή

Αναλυτική και ακριβής αναφορά των χθεσινών γεγονότων από τη Νέλλη Ψαρρού.


Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τα σωματεία των εργαζομένων από τότε που εκλέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και σήμερα Κυριακή ανακοινώθηκε η αντισυγκέντρωσή τους στο ίδιο σημείο που είχαν καλέσει σε πορεία οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού, αδιαφορώντας για τυχόν ένταση που θα δημιουργούνταν, ή επιδιώκοντάς την. Τις προηγούμενες δυο φορές καταλάμβαναν τον χώρο προσυγκέντρωσης, το Χοντρό Δέντρο, ενώ η αστυνομία απέκλειε τους διαδηλωτές μερικά χιλιόμετρα μακριά ώστε να μην γίνει η πορεία. Αυτή τη φορά η προσυγκέντρωση των επιτροπών αγώνα και των αντιδρώντων στην «επένδυση» ξεκίνησε νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την πορεία τους, και από νωρίς το πρωί μαζεύονταν στο προανακοινωμένο σημείο. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην εταιρεία, τα σωματεία και τα ΜΑΤ. Κι οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους σε αγαστή συνεργασία.


Η αστυνομία εξ αρχής ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να αποσυρθούν, αρχικά επικαλούμενη -ψευδώς- συμφωνία με τους διοργανωτές της πορείας (ενδεχομένως για να σπείρουν αμφιβολίες για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, και διχόνια), ενώ στη συνέχεια υποστήριξαν ότι «δεν μπορούν να συγκρατήσουν το μεγάλο πλήθος των μεταλλωρύχων» (περί τις 2000 ανέφεραν!) που θα συγκεντρωνόταν. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ούτε τους 30-50 εργαζόμενους της εταιρείας κατάφεραν να συγκρατήσουν(!) και αποφάσισαν πως είναι καλύτερα να τους ενισχύσουν στην επίθεσή τους εναντίον της προσυγκέντρωσης των επιτροπών. Όπως βλέπει κανείς και στο βίντεο, μικρός αριθμός εργαζομένων μαζί με τα ΜΑΤ συγκεντρώνονται σε απόσταση αναπνοής από τη συγκέντρωση των κατοίκων, σε προφανή αναντιστοιχία με τις προηγούμενες πορείες, όπου οι αστυνομία κατάφερνε να ανακόψει 500, 1000 και πλέον αντιδρώντες χιλιόμετρα μακριά από το Χονδρό Δέντρο.

Κι επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, να σημειωθούν τα εξής: πρώτον, η προσυγκέντρωση των επιτροπών αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ (11 κλούβες έφτασαν, ενώ μαζί τους ακολουθούσαν εργαζόμενοι της εταιρείας) και οι 150 προσυγκεντρωμένοι αποκόπηκαν από τους περίπου 1000 συνολικά διαμαρτυρόμενους κατοίκους και αλληλέγγυους, που δεν αφέθηκαν να ενωθούν και να πραγματοποιήσουν την πορεία τους. Φαίνεται πως τους… «κουκουλοφόρους με τις μολότωφ», όπως αναφέρουν από χτες τα κανάλια για να συμπληρώσουν το παζλ της βίας με την παραπληροφόρηση, μπόρεσε πιο εύκολα η αστυνομία να αντιμετωπίσει δυναμικά παρά τους, αρχικά, 50 περίπου, μεταλλωρύχους! Δεύτερον, η αστυνομία πέρασε μερικές κλούβες με ΜΑΤ από το Χονδρό Δέντρο προς το εργοτάξιο, λέγοντας στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους πως «μεταλλωρύχοι πάνε στο εργοτάξιο από άλλο δρόμο και θέλουν να τους ανακόψουν για την ασφάλειά μας». Αυτά τα ΜΑΤ βγήκαν από το πλάι στους διαδηλωτές την ώρα που ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση εναντίον τους…

Την ώρα της επίθεσης, που έχει καταγραφεί ακριβώς στο βίντεο (το οποίο παρακαλούμε να κοινοποιήσετε παντού), το παιχνίδι έχει στηθεί: αστυνομία είναι στον λόφο απέναντί από τον κόσμο (εκεί όπου πριν μεμονωμένοι εργαζόμενοι πετούσαν πέτρες στον κόσμο χωρίς καμία πρόκληση, βλ. αρχή του βίντεο), ομάδα κρούσης των εργαζόμενων ανεβαίνουν με άγριες διαθέσεις από τα δεξιά και, παρά το ότι είναι στημένοι εκεί από ώρα με ξύλα και πέτρες, η αστυνομία είναι παραταγμένη εναντίον των κατοίκων. Εφορμούν μαζί οι μεν από το λόφο, και τα ΜΑΤ από κάτω διώχνοντάς τους από το σημείο, εν μέσω πετροβολισμών. Οι… εργάτες (εργατιά-εργατιά, ενωμένοι σαν γροθιά, φώναζαν πλάι στους αστυνομικούς) αφήνονται να χτυπήσουν τρεις γυναίκες πετώντας τες κάτω με κλωτσιές, ενώ από το πλάι οι… ειρηνοποιές δυνάμεις των ΜΑΤ περικυκλώνουν όσους είχαν απομονώσει στον λόφο. Τέσσερις τραυματισμοί σημειώθηκαν, ο ένας σοβαρά από μάρμαρο που έφαγε στο κεφάλι.

Λεπτομερειών συνέχεια: λίγο πριν την επίθεση ΜΑΤ-εργαζομένων εμφανίστηκε ο πρώην δήμαρχος κ. Πάχτας (ναι, αυτός που είχε απειλήςει με εμφύλιο αν δεν εκλεγόταν) στο σημείο και είχε συνομιλίες. Φυσικά, ο τωρινός δήμαρχος, κ. Μίχος, ήταν απών, συνεπής στην από πάντα σταθερή απουσία του σε κάθε τι που έχει να κάνει με το κίνημα που τον ανέδειξε (άλλη ιστορία όμως αυτή, θα την πούμε μια άλλη φορά). Μέχρι να εκκαθαριστεί το σημείο από τα ΜΑΤ και τους 50-70 εργαζόμενους με το ξύλο, τις πέτρες και τα δακρυγόνα, 300 περίπου συγκεντωμένοι με τις οικογένειές τους περίμεναν στο Παλαιοχώρι προκειμένου να κάνουν άνετα την αντισυγκέντρωσή τους – που ως τέτοια είναι παράνομη. Ο αριθμός αυτός των εργαζομένων μαζί με μέλη των οικογενειών τους (που μάλιστα εκβιάζονται για να συμμετέχουν σε αυτές) δείχνει είτε ότι η εταιρεία ψεύδεται για τους 1900 εργαζόμενους, είτε ότι και οι ίδιοι δεν συμφωνούν με αυτό που γίνεται, ή και τα δύο. Σε επόμενο ρεπορτάζ θα αναφερθούμε με στοιχεία και σε αυτό.
 
Τέλος, η επίθεση αυτή ολοκληρώθηκε με ένανέντονο ψυχολογικό πόλεμο που ασκήθηκε προς τους αντιδρώντες στην εξόρυξη και βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στην προσυγκέντρωση. Συγκεκριμένα, ενώ απωθήθηκαν προς τον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς, εγκλωβίστηκαν λίγο παρακάτω από άλλα ΜΑΤ, που φαινομενικά αναίτια δεν τους άφηναν να φύγουν. Όμως, μετά από λίγο άρχισαν να κατηφορίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας με έντονα απειλητικές διαθέσεις, καδρόνια και πέτρες, με μια διμοιρία μπροστά να τους συνοδεύει χωρίς φυσικά να κάνει τίποτα να τους σταματήσει. Οι κάτοικοι με έκπληξη και οργή έβλεπαν ότι είχαν ξανά εγκλωβιστεί ανάμεσα σε ΜΑΤ που τους καθήλωναν στο δρόμο, ενώ άφηναν τους εργαζόμενους να πλησιάζουν. Μόλις οι τελευταίοι έφτασαν σε σημείο αναπνοής, τότε η μία διμοιρία άνοιξε δύο μέτρα χώρο ανάμεσά της ουρλιάζοντας στον κόσμο να φύγει γρήγορα όσο προλαβαίνει! Μέσα σε αυτόν τον πανικό, πέταξαν και δακρυγόνα προς τους κατοίκους που φυγαδεύονταν ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας τους πετούσαν πέτρες. Κι εδώ το βίντεο είναι ενδεικτικό. Τελικώς κάποιοι που ξέμειναν οδηγήθηκαν από τα ΜΑΤ να φύγουν τρέχοντας μέσα από τα δέντρα, κι έτσι κατάφεραν να συγκεντρωθούν εν τέλει παρακάτω με την υπόλοιπη συγκέντρωση, περίπου 1000 ατόμων, που όμως ποτέ δεν κατάφεραν να διαδηλώσουν και έμειναν στο δρόμο για δύο περίπου ώρες, με την αστυνομία και τους μεταλλωρύχους απέναντί τους παρεάκι!

Αν οι κάτοικοι που αντιδρούν πέταξαν πέτρες; Ευτυχώς ναι, τη στιγμή που γινόταν αυτή η συντονισμένη εγκληματική επίθεση, κι έτσι κατάφεραν να κερδίσουν χρόνο για να σωθούν άλλοι κάτοικοι που είχαν ξεμείνει ή εγκλωβιστεί.

Αν «έφαγαν» δακρυγόνα οι εργαζόμενοι; Έγινε και αυτό σε μια στιγμή, και μάλιστα από τα χημικά των ΜΑΤ υπέφεραν σε μια στιγμή και οι συνάδελφοί τους καπελάκηδες όταν ο αέρας γύρισε τον καπνό πάνω τους.
Αν κατάφεραν να φοβίσουν τον κόσμο; Κατάφεραν να τον εξοργίσουν. Και να τον ξυπνήσουν από τον λήθαργο των εκλογικών υποσχέσεων.

Επίσης κατάφεραν να θέσουν τη βάση για κοινωνική ένταση στην περιοχή με όρους εμφυλιοπολεμικούς. Ο κ. Πάχτας το είχε προαναγγείλει, αλλά νωρίτερα απ” αυτόν, ο τότε γραμματέας του σωματείου εργαζομένων κ. Αρβανίτης, τόσο με δηλώσεις του όσο και με τη συνάντησή του με τη Χρυσή Αυγή – το όργανο του παρακράτους που είναι γι” αυτή τη δουλειά. Ο κ. Αρβανίτης παύθηκε από το σωματείο του όταν αντέδρασαν οι εργαζόμενοι με τη συνάντηση και, ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του, έγινε επιστάτης στην εταιρεία! Πάντως, παρά την τότε αντίδρασή τους, τα σωματεία και σήμερα συνεχίζουν τη φασιστική τακτική της αντιστροφής της πραγματικότητας μιλώντας για επίθεση εναντίον τους από τα ΜΑΤ.

ΥΓ1: πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δημόσιας τάξης κ. Πανούσης ισχυρίζεται πως δεν είχε δώσει εντολές για την παραμικρή επίθεση. Αν κύριε Πανούση ισχύει ο ισχυρισμός σας, υποθέτουμε πως θα ενεργήσετε με βάση την εξουσία που έχετε και θα αποπέμψετε από το σώμα της αστυνομίας τους επικεφαλής και τους αστυνομικούς που έπραξαν ενάντια στις εντολές σας. Αν και δεν είδαμε να κάνετε το ίδιο στην περίπτωση του Βόλου, όπου τα ΜΑΤ χτύπησαν τον κόσμο ΚΑΙ δύο βουλευτές σας.
ΥΓ2: το βίντεο που έχω αναρτήσει τραβήχτηκε εν μέσω πετρών που έπεφταν γύρω μας, και με την αστυνομία να μας απωθεί (στα πλάνα συνεισέφερε και η Κατερίνα Σεϊτανίδου). Από την άλλη, δύο άνθρωποι με κάμερες κατέγραφαν τους διαδηλωτές, ακριβώς δίπλα από τα ΜΑΤ και τους μεταλλωρύχους. Είναι άλλωστε πάγια τακτική πλέον της αστυνομίας να βιντεοσκοπεί τις διαδηλώσεις.
Από antigold  μέσω του Γιώργου Σαρρή
Βλέπε ακόμη από τον ίδιο, σχετικά:
Και μια μικρή υπενθύμιση, δική μας:

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δήμος Αριστοτέλη, 12 Μάρτη 2013


Τέλος και κάποιες απορίες:
-Σε ποιό κόμμα ανήκει η "αγωνίστρια" Ιγγλέση;
-Σε άλλο από αυτό που κυβερνάει;
-Σε άλλο από αυτό που ανέδειξε "κινηματικό δήμαρχο" τον (τελικά) "ειρηνοποιό" Μίχο;
-Σε άλλο από αυτό που ως κυβέρνηση διατάζει τα ΜΑΤ;
-Σε άλλο από αυτό που δεν πείραξε τρίχα από τα δικαιώματα της εξορυκτικής στην περιοχή;
-Ποιός δουλεύει τελικά ψιλό γαζί τον κοσμάκη;

Η «Αριστερά» του δήθεν

Η «Αριστερά» του δήθεν




    Περάσαμε πολλές δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο με τη Νέα Δημοκρατία να βυσσοδομεί πάνω στην έννοια «Δημοκρατία». Μέχρι που φτάσαμε «Δημοκρατία», ακόμα και αυτή η αστική Δημοκρατία, να νοείται από τη Νέα Δημοκρατία ως εκείνο το σύστημα της επιβολής του «μαύρου», των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, της απαγόρευσης συναθροίσεων, της πρόσδεσης του τόπου σε καθεστώς αέναης λιτότητας και της υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς Αγγλικού Δικαίου με τη μέθοδο των τροπολογιών της νύχτας (όποτε γινόταν κι αυτό)…
    Τα υπόλοιπα χρόνια της μεταπολίτευσης τα περάσαμε με το ΠΑΣΟΚ, το… «σοσιαλιστικό κίνημα», να βυσσοδομεί, να συκοφαντεί, να λερώνει την έννοια του σοσιαλισμού. Φτάσαμε στο σημείο, μετά από την αρχική φάση του «σοσιαλισμού» των «νέων τζακιών», να προσδένεται η Ελλάδα – στο όνομα του… σοσιαλισμού – στα ΔΝΤ, να καμώνεται το «σοσιαλισμό» η βρωμιά του «όλοι μαζί τα φάγαμε» και να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις ο όρος «σοσιαλισμός» από τα χείλη μιας από τις πιο ρυπαρές ομάδες μιζαδόρων που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
    Τώρα ήρθε η ώρα της «Αριστεράς». Κατ’ αρχάς δικαίωμα του καθενός η ετερότητα και ο ατομικός αυτοπροσδιορισμός. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Μπορεί παντού στον κόσμο να επιδιώκεται η έννοια της «Αριστεράς» να κοντύνει στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Μπορεί να εμφανίζεται σαν «Αριστερός» τη μια ο Ντ’ Αλέμα και ο Μπλερ και την άλλη ο Σρέντερ μέχρι ο… Ομπάμα.  Μπορεί να θέλουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης οι θιασώτες του «τέλους της Ιστορίας» να παρουσιάσουν την «Αριστερά» ως μια… γεωγραφική εκδοχή που βάζει τα ρούχα της αλλιώς για να διαχειριστεί το καθεστώς της γύμνιας και της εκμετάλλευσης. 
    Αλλά – και σε αυτόν τον τόπο το γνωρίζουμε πολύ καλά λόγω της τεράστιας πολιτικής και ιστορικής παρακαταθήκης – η Αριστερά δεν είναι γεωγραφία. Είναι πολιτική ουσία. Αριστερά - εκείνη που έχει ανάγκη ο λαός – δεν ήταν ποτέ εκείνη που υπηρέτησε ή διαχειρίστηκε το σύστημα. Ήταν, είναι και θα είναι ο χώρος που έχει προοπτική την απελευθέρωση από το ζυγό της εκμετάλλευσης. Που δεν βαδίζει με πυξίδα το «άλλα λέω, άλλα εννοώ, άλλα πιστεύω κι άλλα κάνω». Η Αριστερά δεν είναι το ρεσιτάλ της αμφισημίας και της επικοινωνιακής φούσκας, δεν είναι φτιαγμένη για να κάνει – για παράδειγμα - επιτροπές λογιστικού ελέγχου του χρέους την ίδια ώρα που «αριστεροί» υπουργοί ανακοινώνουν ότι η Ελλάδα θα πληρώνει το παράνομο χρέος στο διηνεκές!
    Εν ολίγοις, η Αριστερά, επειδή η ταξική της τοποθέτηση είναι σαφής, ποτέ δεν ήταν «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Η Αριστερά θα είναι πάντα η δύναμη της ρήξης και της ανατροπής του άδικου και όχι των διευθετήσεων μαζί του. Κι αλίμονο αν επιτρέψουν οι Αριστεροί να καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ότι η Αριστερά είναι «μία από τα ίδια».
    Για την περίπτωση που τα πράγματα οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι επικαλούνται την «Αριστερά» για να κάνουν – τελικά – μια από τα ίδια, απαιτείται να παρθούν μέτρα από τώρα. Και το πρώτο και βασικό μέτρο είναι η υπεράσπιση αρχών και θέσεων. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς καμία ανοχή σε «εξυπνακισμούς».       
***    
   Αφορμή για τις παραπάνω παρατηρήσεις – που αν χρειαστεί  θα επανέλθουμε αναλυτικότερα – είναι μια συζήτηση που άνοιξε και συνεχίζεται με αφορμή τις τοποθετήσεις του υπουργού κ.Πανούση.
    Εκ προοιμίου δηλώνουμε ότι δεν ξέρουμε αν υπάρχει «Αριστερά του τίποτα», όπως λέει ο υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης, ούτε τι πραγματικά εννοεί με αυτό τον όρο που έτυχε ευμενούς αποδοχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Δεν ξέρουμε, επίσης, αν υπάρχει και η «Αριστερά του κατιτίς» εκτός από την «Αριστερά του τίποτα». Αυτά ας τα βρούνε μεταξύ τους οι υπουργοί της κυβέρνησης.
    Είμαστε, όμως, απολύτως βέβαιοι ότι στην ιστορία του εργατικού κινήματος υπήρχε ανέκαθεν και συνεχίζει να υπάρχει η «Αριστερά του δήθεν»…
    Ορισμένα παραδείγματα:
    Πρώτον: Δυο μέρες μετά τα λεχθέντα του κ.Πανούση, ο οποίος χλεύασε τις θεωρίες περί «αριστερής Αστυνομίας», η Αστυνομία της οποίας προΐσταται πολιτικά – αυτή δηλαδή που κατά τον υπουργό της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν είναι ούτε «Αριστερή» ούτε «Δεξιά» – εμφανίστηκε στις Σκουριές. Και τι έκανε; Επιτέθηκε με χημικά και δακρυγόνα στους… κατοίκους.
    Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η «Αριστερά του δήθεν», ή άλλως πως «η δήθεν Αριστερά», είναι τόσο «Αριστερά» ώστε με την ίδια ευκολία που πριν τις εκλογές κατηγορούσε (και σωστά) αυτούς που έκαναν πλάτες με ΜΑΤ και εισαγγελείς στους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες στις Σκουριές, τώρα με την ίδια ευκολία συνεχίζει να κάνει πλάτες στους ίδιους κεφαλαιοκράτες και να επιβάλλει την «τάξη» εναντίον των κατοίκων με την μια και μόνη Αστυνομία που υπάρχει: Την Αστυνομία του συστήματος.
    Ποιο είναι το συμπέρασμα; Το συμπέρασμα είναι ότι εφόσον η «Αριστερά» δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνική απελευθέρωση, εφόσον υπάρχει απλώς για να προσθέτει μερικούς κόκκους συμπάθειας στο σύστημα του κοινωνικού δαρβινισμού, εφόσον «Αριστερός» είναι κι εκείνος που υπηρετεί σαν αιώνιο και αμετάβλητο το σύστημα των κεφαλαιοκρατών, τότε ναι: Για αυτή την «Αριστερά» - την «δήθεν» - η Αστυνομία δεν έχει ούτε πολιτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε κοινωνικό πρόσημο.
    Για αυτή την «Αριστερά» - την «δήθεν» - που ποζάρει σαν ο καλύτερος διαχειριστής του συστήματος των κεφαλαιοκρατών, το μοναδικό αναγνωρισμένο πρόσημο και της Αστυνομίας, και του Στρατού και της Δικαιοσύνης και κάθε λογής εξουσίας και μηχανισμού εξουσίας σε αυτό το σύστημα είναι… η «ουδετερότητα».
    Αλλά πόσο «ουδέτερη», τάχα, είναι η άσκηση της λεγόμενης νόμιμης βίας από ένα σύστημα που έχει ως υπέρτατο νόμο του την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση; Απλό: Η άσκηση αυτής της λεγόμενης νόμιμης βίας είναι τόσο «ουδέτερη», όσο… «αριστερός» μπορεί να είναι κι εκείνος που επικαλείται την «ουδετερότητά της»…
   Δεύτερον: Ο φίλτατος κ.Πανούσης το «χόντρυνε» λίγο και με τον στερεότυπο λόγο που συνηθίζεται από εκείνους που ό,τι και να κάνουν το παίζουν «αριστεροί» - δικαίωμά τους βέβαια – ζήτησε «ν' αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι “χωρίς πρόσωπο”».
    Εμείς λοιπόν – με το πρόσωπό μας – θέλουμε να ρωτήσουμε: Όταν το ίδιο πρόσωπο που τώρα «σκίζει Μνημόνια» συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Τσίπρα, είναι το ίδιο πρόσωπο που ως στέλεχος της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική υπό τον Σαμαρά ψήφιζε και εφάρμοζε Μνημόνια, τίθεται ζήτημα «αριστεροφροσύνης»;…  Και τότε «αριστερός» και τώρα «αριστερός», ο κ.Πανούσης;
    Απαντάμε: Κανένα θέμα «αριστεροφροσύνης» δεν τίθεται για το πρόσωπο του κ.Πανούση. Γιατί το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι πολιτικό. Και αφορά την «δήθεν Αριστερά». Εν συνόλω.  


 Νίκος Μπογιόπουλος



Η πράξη τούς διαψεύδει

Η πράξη τούς διαψεύδει


Μια από τις τελευταίες ειδήσεις, που προέρχεται από πηγή ανεξάρτητη από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι στη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ συζητήθηκαν νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ. Από την ίδια την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές». Ομολογήθηκε, επίσης, η συμφωνία να παρέχεται στα κλιμάκια της τρόικας κάθε στοιχείο που ζητούν, όπως τον παλιό καλό καιρό με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Περιφερόμενα στις τηλεοράσεις τα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθούν να πείσουν ότι ήδη υπάρχει ένα αριστερής κοπής «success story». Τα πραγματικά στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Χωρίς να έχει αναιρεθεί έως τώρα κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, στο Euro Working Group των επόμενων ημερών η σημερινή κυβέρνηση προσέρχεται με νέα λίστα μέτρων που υλοποιούν αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με κόστος για το λαό που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτήν τη λίστα, περιέχονται από νέοι φόροι και χαράτσια έως και κατάργηση όσων φοροελαφρύνσεων είχαν απομείνει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Περιέχονται νέες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, ενώ στο τραπέζι παραμένουν και αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
Την ίδια ώρα, διατηρούνται στο ακέραιο οι φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, ενώ ήδη καταγράφονται και νέες παραχωρήσεις.
Η κυβέρνηση φροντίζει για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Τελευταίο επεισόδιο οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη μετά τη συνάντηση με την εργοδοτική Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Μέταλλο για μειώσεις κατά 15%, περίπου, της τιμής του φυσικού αερίου στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό, επίσης, το παράδειγμα με τους φόρους. Ενώ μιλά για «ρύθμιση φορολογικών εκκρεμοτήτων πολιτών (...), που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία (...) λόγω της κρίσης, της μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας», νομοθετεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπέρ ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που, εκτός από τις απαλλαγές των προσαυξήσεων για το χρόνο της καθυστέρησης στην απόδοση των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κ.ά.), απαλλάσσονται πλέον μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικής ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων κ.ά.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει μια ζωή, για να αποπληρώνει ένα χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος, συνοδεύονται από έναν άγριο εσωτερικό δανεισμό. Ηδη μπαίνει χέρι σε διαθέσιμα και αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών του Δημοσίου, σε χρήμα που προοριζόταν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.
Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, μια αλήθεια παραμένει: Η ανάγκη για την πιο πλατιά λαϊκή ετοιμότητα «άμεσης δράσης» για αγώνα, με στόχο την ανάκτηση των απωλειών του λαού, την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, αιτήματα που βάζουν στο προσκήνιο τις σύγχρονες λαϊκές - εργατικές ανάγκες.

«Πολυδιάστατα» αλισβερίσια για λογαριασμό του κεφαλαίου

«Πολυδιάστατα» αλισβερίσια για λογαριασμό του κεφαλαίου
«Η βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς και των ελληνοκινεζικών διευρύνει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας και ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, ενισχύει και τη θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - δανειστές, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η Ελλάδα αποκτά τη δική της φωνή και ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξομάλυνση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, εξέλιξη που είναι αναγκαία για να καταστεί βιώσιμο και αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και συνεργασίας, που έχει ανάγκη η Γηραιά Ηπειρος και ο κόσμος ολόκληρος, ιδιαίτερα στη σημερινή ταραχώδη περίοδο». Αυτά γράφει στο κεντρικό της άρθρο η «Αυγή της Κυριακής», με αφορμή και το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Μόσχα το επόμενο εικοσιτετράωρο, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, με τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τη βασική θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη σταθερή ένταξη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η θέση, βέβαια, δεν αλλάζει σε τίποτε σε σχέση με τη στάση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των προηγούμενων μονοκομματικών κυβερνήσεων, γιατί αποτελεί βασική σταθερά, στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της Ελλάδας.
***
Αξίζει δε να θυμηθούμε ότι ήδη από τη δεκαετία του '80 με την «Αλλαγή του ΠΑΣΟΚ» του Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια από όλες τις επόμενες αστικές κυβερνήσεις, όλοι στο όνομα της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» επιδίωξαν να κερδίσει το ελληνικό κεφάλαιο όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στη μοιρασιά της λείας, στο πλαίσιο βεβαίως των δυνατοτήτων του που καθορίζονται από την οικονομική και πολιτική του δύναμη. Επομένως, το «πολυδιάστατο» έγκειται ακριβώς σε αυτό: Πώς η ελληνική αστική τάξη, με δεδομένη την υποδεέστερη θέση που έχει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, θα ωφελείται έναντι των ανταγωνιστών της. Βεβαίως, το «πολυδιάστατο», όπως παλιότερα έτσι και σήμερα, δεν ανατρέπει τη βασική ευρωατλαντική κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να δούμε και την πρόσφατη απόφαση της συγκυβέρνησης για τη λεγόμενη αναβάθμιση των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που δίνει «μποναμά» 500 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική «Λόκχιντ Μάρτιν», στο πλαίσιο των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εκτός από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αμερικανικού μονοπωλίου, που γίνεται σε μια περίοδο που «στύβονται» τα λαϊκά στρώματα για να πληρώνονται οι «εταίροι» της συγκυβέρνησης, τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ για την εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.
***
Από αυτά τα αλισβερίσια για λογαριασμό του κεφαλαίου σε τίποτε δεν ωφελούνται τα λαϊκά στρώματα. Τουναντίον, η συμμετοχή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο ...όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Η ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, το παιχνίδι σε πολλά ταμπλό βάζουν το λαό μας στο μέσο διασταυρούμενων πυρών, εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οσο για τα περί «του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» ή του «ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας και συνεργασίας» είναι μόνο κουβέντες του αέρα. Για ποιο διεθνές δίκαιο κάνει λόγο και η σημερινή συγκυβέρνηση; Αυτό που, μετά τις αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και στην ανατολική Ευρώπη, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, είναι απολύτως στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με τη στήριξη και του ΟΗΕ; Αρκεί κανείς να δει τι έγινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τι γίνεται στην Ουκρανία, ή τη Μέση Ανατολή με τους τζιχαντιστές που, αφού στηρίχτηκαν από τους ιμπεριαλιστές για την ανατροπή μη «βολικών» καθεστώτων (πολλά από αυτά πρώην σύμμαχά τους), τώρα χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για την περαιτέρω προώθηση των σχεδίων αυτών. Ετσι ανοίγονται οι δρόμοι για τα μονοπώλια, για να εκμεταλλευτούν πιο αποτελεσματικά τους εργαζόμενους, τον πλούτο που παράγουν, τις ενεργειακές πηγές, τους αγωγούς μεταφοράς τους, για τον έλεγχο των αγορών.
Ο λαός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που του σερβίρει και η σημερινή αστική κυβέρνηση, για την Ελλάδα ως «δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας» απλά δεν υπάρχει. Γιατί, όταν οι αστοί μπαίνουν στο βούρκο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μόνο ησυχία δεν μπορεί να έχουν οι λαοί και την «πατάνε» όπως ...τα βατράχια από τα βουβάλια.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες, ελιγμοί και προετοιμασία κλιμάκωσης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες, ελιγμοί και προετοιμασία κλιμάκωσης


ΚΙΕΒΟ.--
Οι σποραδικές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζονται μαζί με τις αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της συμφωνίας - συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μινσκ. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, 9 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην επαρχία του Ντονέτσκ είτε σε μάχες είτε από νάρκη, στο χωριό Σιρόκινε κοντά στη Μαριούπολη.
Την ίδια ώρα, οι αρχές των πολιτοφυλάκων προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση του Κιέβου, παρά τους τακτικούς ελιγμούς, προετοιμάζει μια νέα επίθεση στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).
Ταυτόχρονα, χτες, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναφέρθηκε στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την αποκέντρωση των πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας ότι «το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αφορά την αποκέντρωση πόλεων, χωριών και κοινοτήτων, όμως όχι επαρχιών και όχι την ομοσπονδιοποίηση που είναι μια μόλυνση, ένα βιολογικό όπλο που θέλουν να επιβάλουν στην Ουκρανία από το εξωτερικό (...) για να καταστρέψουν την ενότητά μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν». Αμεση ήταν η απάντηση των πολιτοφυλάκων, με τον εκπρόσωπό τους Ντένις Πουσίλιν να δηλώνει «οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το Ντονμπάς στο Κίεβο δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας. Μεγάλος αριθμός των ανακοινώσεων του Ποροσένκο έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά επίσης και με τη λογική», επεσήμανε. «Είναι πράγματα εντελώς απαράδεκτα. Ολα όσα λένε και κάνουν (οι ουκρανικές αρχές) δεν έχουν καμία σχέση με τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Αντρέι Πουργκίν.
Η ίδια πάντως η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με υποθέσεις διαφθοράς. Χτες παύτηκαν άλλα 3 στελέχη της Κρατικής Οικονομικής Υπηρεσίας, που υποτίθεται ελέγχει τα φαινόμενα αυτά. Βουλευτές του «Μπλοκ Ποροσένκο» και του εθνικιστικού «Σβόμποντα» συγκεντρώνουν υπογραφές και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ ότι συγκαλύπτει και συμμετέχει σε τέτοιες υποθέσεις, ενώ το ίδιο κινούν και για το υπουργείο Εσωτερικών.
Παρά, όμως, τις ενδοκυβερνητικές κόντρες η συζητούμενη το τελευταίο διάστημα αναβάθμιση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» έγινε πράξη. Ο Ντμίτρο Γιάρος, ο επικεφαλής του φασιστικού μορφώματος, των υμνητών των ταγμάτων των συνεργατών των ναζί που πολέμησαν τον Κόκκινο Στρατό, διορίστηκε χτες σύμβουλος στο υπουργείο Αμυνας. «Ο Ντμίτρο Γιάρος θα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα τάγματα των εθελοντών και το γενικό επιτελείο», υπογράμμισε ο Ολεκσίι Μαζέπα, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι του εχθρού και στόχος μας είναι ο συντονισμός και η ένταξη των ταγμάτων εθελοντών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων». Οι ίδιοι οι φασίστες δηλώνουν ότι τα τάγματα εθελοντών (τάγματα φονιάδων) θα παραμείνουν «αυτόνομη» δομή, αλλά στο εξής θα «χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αμυνας».
Πολύωρη ανάκριση του Προέδρου του ΚΚ Ουκρανίας
Σε πολύωρη ανάκριση του προέδρου του ΚΚ Ουκρανίας Πέτρο Σιμονένκο προχώρησε χτες η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, εξετάζοντας την υποτιθέμενη «συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και δράσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος και ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Επίσης, του προσάπτεται η «εκλογή του στο προεδρείο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας», με αφορμή το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συμμετέχουν στο ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης - Ενωση Κομμουνιστικών Κόμματων, που συσπειρώνει κόμματα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ο Σιμονένκο πρόσφατα συμμετείχε σε συνεδρίαση και τιμητικά είχε προσκληθεί στο προεδρείο της συνεδρίασης. Οπως δήλωσε ο Σιμονένκο προσερχόμενος στην Ασφάλεια, η συγκεκριμένη ενέργεια «αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των κομμουνιστών την ίδια ώρα που επιδεινώνεται η κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε όλη τη χώρα». Σημείωσε ότι το κόμμα του «είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την υπερασπίζεται αλλά προειδοποιεί ότι για να διατηρηθεί πρέπει να ακουστεί η γνώμη των ανθρώπων ανεξαρτήτως του πού ζουν».

TOP READ