20 Δεκ 2019

Σοκαρισμένο το πανελλήνιο – Κουκουλοφόροι παρέα με ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη


Δε βρίσκουμε σύννεφο για να πέσουμε, μετά τη διαρροή χθεσινού στιγμιότυπου από την πορεία κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου διακρίνονται κουκουλοφόροι με τσάντες στην πλάτη (όπου φανταζόμαστε πως δεν κουβαλούσαν τα απομνημονεύματα του Γκάντι, που τόσο θαυμάζει ο πρωθυπουργός μας) να ακολουθούν τις υποδείξεις των ανδρών των ΜΑΤ για το πού θα κατευθυνθούν την ώρα εξέλιξης της διαδήλωσης.

Ποιος θα φανταζόταν ότι οι αρκούδες αφοδεύουν στο δάσος; Πρώτη φορά μας ξαναματασυμβαίνουν τέτοια πράγματα. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που πραγματικά σοκαρίστηκαν, γιατί η αθώα αριστερή ψυχή τους επί 4,5 χρόνια ήταν άμαθη σε τέτοιες πρακτικές. Μα να υπάρχουν ασφαλίτες γνωστοί – άγνωστοι σε πορείες; Αυτά τα κάνουν μόνο οι δεξιοί.
Αυτό θα πιστέψει κανείς τουλάχιστον αν διαβάσει κανείς πλείστες όσες χθεσινές αναρτήσεις συριζοτρόλ και λοιπών συγγενών “δεν είμαι σύριζα αλλά”. Κραυγές για αναβίωση του παρακράτους, οιμωγές για την καταστολή του Κούλη, κάτι που μας κάνει να συμφωνούμε με την Popova, σχετικά με τα ως τώρα whereabouts των “παιδιών”:

Την καλύτερη διατύπωση όμως την είχε το Documento του Βαξεβάνη, που σχολίασε τις εικόνας ως εξής:
“Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική ασφαλώς όταν βλέπουμε σε φωτογραφικά πλάνα άτομα με πολιτικά φορώντας μαύρες κουκούλες πλάι πλάι με τους άνδρες των ΜΑΤ. Έχουν ξαναϋπάρξει πολλάκις στο παρελθόν τέτοιες σκηνές.” Ποιο παρελθόν άραγε; Το μινωικό; Το μυκηναϊκό; Της δυναστείας Μινγκ στην Κίνα;
Αλλά ας μην είμαστε κακοπροαίρετοι. Προφανώς εννοεί και το πολύ πρόσφατο παρελθόν, εκείνο όμως που πραγματικό ενοχλεί την εφημερίδα είναι το ατσούμπαλο και απροσχημάτιστο του πράγματος:  “Ωστόσο στην πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα η περίεργη αυτή συνύπαρξη έγινε χωρίς προσχήματα.” Ας πάρουν μαθήματα λοιπόν οι νεοδημοκράτες από τους διακριτικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα, αν και ενίοτε γίνονταν και “ατυχήματα”, όπως στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της σύλληψης φοιτητών για την προσπάθεια αποκαθήλωσης του αγάλματος του Τρούμαν, όπου εντοπίστηκαν από διαδηλωτές ασφαλίτες να παρακολουθούν φοιτητές έξω από τη ΓΑΔΑ. Μην αφήνουμε όμως τέτοιες λεπτομέρειες να χαλάσουν μια όμορφη αντιδεξιά ιστορία.
Σε κάθε περίπτωση, το Documento δε χρειάζεται να ζητάει “εξηγήσεις από αρμόδια χείλη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον ρόλο τέτοιων ατόμων στις συγκεντρώσεις.” Μπορεί να λάβει πλήρεις εξηγήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την οποία τόσο στενές σχέσεις διατηρεί και να λυθεί κάθε απορία, ως προς τις πρακτικές που συνεχίζει και καθώς φαίνεται είναι αποφασισμένη να εντείνει η ΝΔ στην εξουσία.

Σκανδαλώδης στήριξη των χρυσαυγιτών από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου διαχρονικά...


«Η πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τόσο το περιεχόμενο των ερωτήσεών της όσο και προτάσεις της έδειχναν τις προθέσεις της» σημειώνεται σε σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, στο οποίο παρατίθενται «ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γεγονότα από την ακροαματική διαδικασία, που θα μπορούσε να πει κάποιος διαβάζοντάς τα «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια»…

“Η εισαγγελέας που με την πρότασή της προχτές «ξέπλυνε» τους χρυσαυγίτες:
1. Εκανε δεκτά τα αιτήματα των χρυσαυγιτών που ζητούσαν κάθε τόσο τη σύλληψη των μαρτύρων κατηγορίας για ψευδορκία, ακόμα και των φίλων του Φύσσα που ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας.
2. Οι ερωτήσεις της κατέτειναν στην αποδόμηση του κατηγορητηρίου και των μαρτυρικών καταθέσεων. Υπερασπιζόταν επί της ουσίας τη διάχυση του ρατσισμού στην κοινωνία, όταν απαντούσε στους μάρτυρες κατηγορίας που αναφέρονταν στα «συσσίτια των χρυσαυγιτών μόνο για Ελληνες» ότι «τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαγητό στους Ελληνες»!
3. Συμβούλευε τους μάρτυρες κατηγορίας να κάθονται «στ’ αυγά τους». Συγκεκριμένα, όταν ο μάρτυρας Θ. Πισιμίσης, υπάλληλος του δήμου Χαλανδρίου, περιέγραψε πώς χτυπήθηκε από μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης το 2014, επειδή διαμαρτυρήθηκε για το κλίμα φόβου που διαχεόταν από τους χρυσαυγίτες σε συγκέντρωσή τους ενάντια στην προφυλάκιση των στελεχών της και όπως είπε «θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω», η εισαγγελέας τού είπε χαρακτηριστικά «μήπως αν δεν είχατε αντιδράσει»…
4. Συμμεριζόταν την «απορία» των χρυσαυγιτών, που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το πώς καταλάβαιναν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες τα παραγγέλματα από τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου!
5. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθειά της να μειώσει και να αμφισβητήσει μαρτυρίες δημοσιογράφων ή πανεπιστημιακών, με το σκεπτικό ότι ουδέποτε απευθύνθηκαν και «στην άλλη πλευρά», δηλαδή στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, για να λάβουν την άποψή της (!) επί της ουσίας για τις εγκληματικές της πράξεις.
6. Χαρακτηριστικές και οι ερωτήσεις της σε μάρτυρες όταν αναφερόταν στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στα τζαμιά, όπως για το «αν είχαν άδεια», «αν είχαν άδεια παραμονής οι αλλοδαποί». Μάλιστα, για την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Παλιό Εφετείο της Σωκράτους, όπου ζούσαν μετανάστες, ρωτούσε τους μάρτυρες «αν είχε γίνει έλεγχος από τις υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Χρονικό μιας προαναγγελθείσας απαράδεκτης εισαγγελικής πρότασης

Προκλητική πρόταση – ασπίδα προστασίας ήταν επί της ουσίας η
προχτεσινή πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Της οργάνωσης όπου η ναζιστική ιδεολογία είναι το κίνητρο της εγκληματικής της δράσης και ο εγκληματικός της χαρακτήρας είναι αλληλένδετος με τη ναζιστική της ιδεολογία.
Αμέτρητα και ατράνταχτα τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια. Αρθρα και δηλώσεις του αρχηγού Μιχαλολιάκου και των στελεχών της που εξυμνούν τον ισόθεο Χίτλερ, το ναζιστικό καθεστώς και τις θηριωδίες του, την αρία φυλή, φωτογραφικά ντοκουμέντα με ναζιστικά σύμβολα, σβάστικες, σημαίες της Βέρμαχτ, των SS, ναζιστικά τατουάζ στα μπράτσα των στελεχών της, φωτογραφικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες με επιθέσεις σε μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές, βίντεο με τα τάγματα εφόδου εν δράσει, με στειλιάρια, με όπλα, συνομιλίες και μηνύματα με εντολές, όπου ακολουθούσαν εγκληματικές πράξεις. Αμέτρητα και ατράνταχτα τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν για την ευθύνη της ηγεσίας στις οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που δρούσαν κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας της (πυρηνάρχης – περιφερειάρχης βουλευτής – αρχηγός) κ.ά.
Ολα αυτά ήταν ανύπαρκτα στην πρόταση της εισαγγελέα. Υστερα από 8 ώρες αγόρευσης, κατέληξε ότι οι 65 κατηγορούμενοι – οι 18 ναζιστές πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και 47 μέλη της – θα πρέπει να αθωωθούν.
Συγκεκριμένα, για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης της ναζιστικής οργάνωσης ζήτησε την απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και στελεχών της υπερθεματίζοντας και υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της ναζιστικής οργάνωσης. Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για τις εγκληματικές πράξεις. «Η ηγεσία δεν γνώριζε, δεν έδινε εντολή, δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε στοχοποίηση των θυμάτων από την ηγεσία της», ανέφερε προκλητικά στην πρότασή της.
Δεν υπήρχε κίνητρο για τις εγκληματικές πράξεις, όλες ήταν
συμπτωματικές, μεμονωμένες ή και εδράζονταν στη σφαίρα της… ψυχολογίας… Οσο για τη ναζιστική ιδεολογία, για τα «είμαστε φασίστες, ναζιστές, μαχαιροβγάλτες» κ.λπ. υιοθέτησε πλήρως τα όσα είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής περί αποχώρησης το 1992 ακραίων ιδεολογικά μελών. Ομως, όπως ανέφερε, και να είναι ναζιστές αυτό είναι ποινικά αδιάφορο…

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος μετά από καιρό για τη δολοφονία Φύσσα σε τηλεοπτική εκπομπή και… μεταφράστηκε από τα στελέχη της ως ανάληψη του πολιτικού κόστους(!), η εισαγγελέας την υιοθέτησε πλήρως. Επίσης, στην αγόρευσή της επικαλέστηκε δήλωση στελέχους της Χρυσής Αυγής, του ναζιστή Κασιδιάρη, ότι «μαζί με τη δολοφονία Φύσσα δολοφονήθηκε και η Χρυσή Αυγή»…
Υιοθέτησε παιδαριώδεις δικαιολογίες
Ηταν τέτοια η εθελοτυφλία στην πρότασή της που έφτασε μέχρι το σημείο να υιοθετήσει αυθαίρετες, αστήρικτες και παιδαριώδεις δικαιολογίες των στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως το επιχείρημά τους ότι «όλες οι καλές δουλειές νύχτα γίνονται»(Κασιδιάρης), ότι δήθεν εννοούσαν τη δράση της αστυνομίας.
Αποσυνέδεσε τις υποθέσεις από το γενικότερο σχεδιασμό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την εισαγγελέα και την πρότασή της, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επιθέσεις στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο στέκι «Αντίπνοια», στον μαθητή στο Π. Φάληρο κ.τ.λ., ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά!!! «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών (…) Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή ούτε ότι είχε εγκρίνει τις πράξεις που τελέστηκαν εκ των προτέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας βάναυσα το λαϊκό αίσθημα και τα θύματα επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η πρότασή της περιορίστηκε στην ενοχή του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά, χωρίς να αναφερθεί στο κίνητρο της δολοφονίας και θεωρώντας – χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά – ότι δεν είχε από την αρχή ανθρωποκτόνο σκοπό. Επίσης, ότι το τάγμα εφόδου δεν ήξερε και δεν τον βοήθησε στη δολοφονία και ότι ο Π. Φύσσας δεν ήταν στοχοποιημένος. Σαν να μην υπήρξε πουθενά το βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο με τους χρυσαυγίτες που πήγαιναν στον τόπο της δολοφονίας και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Σαν να μην υπήρξε το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στο δικαστήριο με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ν. Αποστόλου που έλεγε «το ψάχναμε τόσο καιρό το μπαστάρδι». Ηταν λογικό μετά από όλα αυτά να μη …μνημονεύσει στην πρότασή της το ρόλο της αστυνομίας και στη δολοφονία Φύσσα.
Για την επίθεση στους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές και
συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ελαφρότερα αδικήματα (βαριά σκοπούμενη για τους αλιεργάτες, επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη για το ΠΑΜΕ) γιατί, όπως είπε, οι κατηγορούμενοι δεν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό. Δεν υπήρξαν για την εισαγγελέα οι δηλώσεις Λαγού για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ό,τι ακολούθησε, ούτε οι δηλώσεις Λαγού – Παναγιώταρου – Μίχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ό,τι ακολούθησε. Οσο για το «ό,τι κινείται σφάζεται (…) αν πάρουμε το ok από τον Λαγό» του Πατέλη και το «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) κι αν δώσει το ok ο Μεγάλος πας» του Αποστόλου το αγνόησε… Οσο για τη φράση «τους μακελέψαμε» του Λαγού για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ η κα Οικονόμου την έριξε στον «κάλαθο».
Ακόμα και για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και η φράση που ακούστηκε από δράστη, “έχετε χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή”, δεν είναι αρκετή, καθώς δεν γίνεται αναφορά στο όνομα κάποιου συγκεκριμένου βουλευτή»…
Οσο για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής που βαρύνει ορισμένα εκ των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης, ανάμεσά τους και τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, ζήτησε, κατά περίπτωση, τη μετατροπή του σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα, τα οποία έχουν υφ’ όρον παραγραφεί.
Οργισμένη αντίδραση
Την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Π. Φύσσα, Μάγδας Φύσσα, προκάλεσε η εν λόγω πρόταση. Σε δήλωσή της έξω από το δικαστήριο ανέφερε: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;». Νωρίτερα στην αίθουσα, απευθυνόμενη προς την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, ανέφερε: «Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κα εισαγγελέας».

Όλα όσα (έκανε πως) δεν είδε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου με την απαράδεκτη και προκλητική πρόταση

Προκλητική πρόταση-ασπίδα προστασίας ήταν επί της ουσίας η προχτεσινή πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Της οργάνωσης όπου η ναζιστική ιδεολογία είναι το κίνητρο της εγκληματικής της δράσης και ο εγκληματικός της χαρακτήρας είναι αλληλένδετος με τη ναζιστική της ιδεολογία.
Αμέτρητα και ατράνταχτα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής που αναδείχθηκαν στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια.
Μάλιστα, ντοκουμέντα από τη δικογραφία παρουσίασε τα προηγούμενα χρόνια και το «902.gr» (δείτε αναλυτικότερα παρακάτω).
Συγκεκριμένα δηλώσεις του αρχηγού Μιχαλολιάκου και των στελεχών της που εξυμνούν τον ισόθεο Χίτλερ, το ναζιστικό καθεστώς και τις θηριωδίες του, την αρία φυλή, φωτογραφικά ντοκουμέντα με ναζιστικά σύμβολα, σβάστικες, σημαίες της Βέρμαχτ, των SS, ναζιστικά τατουάζ στα μπράτσα των στελεχών της, αποκαλυπτικά φωτογραφικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες με επιθέσεις σε μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές, βίντεο με τα τάγματα εφόδου εν δράσει, με στιλιάρια, με όπλα, συνομιλίες και μηνύματα με εντολές, όπου ακολουθούσαν εγκληματικές πράξεις. Εγκληματικές παραινέσεις χρυσαυγιτών πυρηναρχών πως «ό,τι κινείται σφάζεται»,
Αμέτρητα και ατράνταχτα τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν για την ευθύνη της ηγεσίας στις οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που δρούσαν κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας της (πυρηνάρχης – περιφερειάρχης βουλευτής – αρχηγός) κ.ά.
Όλα αυτά ήταν ανύπαρκτα στην πρόταση της Εισαγγελέα. Ύστερα από 8 ώρες αγόρευσης, κατέληξε ότι οι 65 κατηγορούμενοι -οι 18 ναζιστές πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και 47 μέλη της- θα πρέπει να αθωωθούν.
Συγκεκριμένα, για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης της ναζιστικής οργάνωσης ζήτησε την απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και στελεχών της υπερθεματίζοντας και υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της ναζιστικής οργάνωσης. Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για τις εγκληματικές πράξεις. «Η ηγεσία δεν γνώριζε, δεν έδινε εντολή, δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε στοχοποίηση των θυμάτων από την ηγεσία της», ανέφερε προκλητικά στην πρότασή της. Και αυτό παρά το γεγονός πως στη δικογραφία υπήρχαν συνομιλίες όπου φαινόταν η στοχοποίηση του Φύσσα, η ικανοποίηση για το θάνατό του, αλλά και η γνώση της ηγεσίας για τη δολοφονία. Πόσο μάλιστα, όταν ηχητικά ντοκουμέντα όπου ο κατηγορούμενος Νίκος Αποστόλου, υπεύθυνος των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής του Πειραιά ανέφερε πως «για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη, ο Γιάννης το λέει στο Μεγάλο και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος πας».
Δεν υπήρχε κίνητρο για τις εγκληματικές πράξεις, όλες ήταν συμπτωματικές, μεμονωμένες ή και εδράζονταν στη σφαίρα της… ψυχολογίας… Όσο για τη ναζιστική ιδεολογία, για τα «είμαστε φασίστες, ναζιστές, μαχαιροβγάλτες» κ.λπ. υιοθέτησε πλήρως τα όσα είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής περί αποχώρησης το 1992 ακραίων ιδεολογικά μελών. Όμως, όπως ανέφερε, και να είναι ναζιστές αυτό είναι ποινικά αδιάφορο… Σημειώνεται πως τα … ακραία ιδεολογικά άτομα που τάχα αποχώρησαν, εξακολουθούσαν να υπάρχουν στη Χρυσή Αυγή με κορυφή τον ίδιο τον Ν. Μιχαλολιάκο, όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπαρχηγός της, Αντώνης Ανδρουτσόπουλος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος μετά από καιρό για τη δολοφονία Φύσσα σε ραδιοφωνική εκπομπή και… μεταφράστηκε από τα στελέχη της ως ανάληψη του πολιτικού κόστους(!), η εισαγγελέας την υιοθέτησε πλήρως. Επίσης, στην αγόρευσή της επικαλέστηκε δήλωση στελέχους της Χρυσής Αυγής, του ναζιστή Κασιδιάρη, ότι «μαζί με τη δολοφονία Φύσσα δολοφονήθηκε και η Χρυσή Αυγή»…

Υιοθέτησε παιδαριώδεις δικαιολογίες

Ήταν τέτοια η εθελοτυφλία στην πρότασή της που έφτασε μέχρι το σημείο να υιοθετήσει αυθαίρετες, αστήρικτες και παιδαριώδεις δικαιολογίες των στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως το επιχείρημά τους ότι «όλες οι καλές δουλειές νύχτα γίνονται» (Κασιδιάρης), ότι δήθεν εννοούσαν τη δράση της Αστυνομίας.
Αποσυνέδεσε τις υποθέσεις από το γενικότερο σχεδιασμό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την εισαγγελέα και την πρότασή της, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επιθέσεις στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο στέκι «Αντίπνοια», στον μαθητή στο Π. Φάληρο κ.τ.λ., ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά!!! «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών (…) Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή ούτε ότι είχε εγκρίνει τις πράξεις που τελέστηκαν εκ των προτέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας βάναυσα το λαϊκό αίσθημα και τα θύματα επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η πρότασή της περιορίστηκε στην ενοχή του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά, χωρίς να αναφερθεί στο κίνητρο της δολοφονίας και θεωρώντας -χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά- ότι δεν είχε από την αρχή ανθρωποκτόνο σκοπό. Επίσης, ότι το τάγμα εφόδου δεν ήξερε και δεν τον βοήθησε στη δολοφονία και ότι ο Π. Φύσσας δεν ήταν στοχοποιημένος. Σαν να μην υπήρξε πουθενά το βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο με τους χρυσαυγίτες που πήγαιναν στον τόπο της δολοφονίας και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Σαν να μην υπήρξε το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στο δικαστήριο με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ν. Αποστόλου που έλεγε «το ψάχναμε τόσο καιρό το μπαστάρδι». Ήταν λογικό μετά από όλα αυτά να μη …μνημονεύσει στην πρότασή της το ρόλο της Αστυνομίας και στη δολοφονία Φύσσα.
Για την επίθεση στους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ελαφρότερα αδικήματα (βαριά σκοπούμενη για τους αλιεργάτες, επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη για το ΠΑΜΕ) γιατί, όπως είπε, οι κατηγορούμενοι δεν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό. Δεν υπήρξαν για την Εισαγγελέα οι δηλώσεις Λαγού για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ό,τι ακολούθησε, ούτε οι δηλώσεις Λαγού – Παναγιώταρου – Μίχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ό,τι ακολούθησε. Όσο για το «ό,τι κινείται σφάζεται (…) αν πάρουμε το ok από τον Λαγό» του Πατέλη και το «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) κι αν δώσει το ok ο Μεγάλος πας» του Αποστόλου το αγνόησε… Όσο για τη φράση «τους μακελέψαμε» του Λαγού για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ η κ. Οικονόμου την έριξε στον «κάλαθο».
Ακόμα και για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και η φράση που ακούστηκε από δράστη, “έχετε χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή”, δεν είναι αρκετή, καθώς δεν γίνεται αναφορά στο όνομα κάποιου συγκεκριμένου βουλευτή»…
Όσο για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής που βαρύνει ορισμένα εκ των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης, ανάμεσά τους και τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, ζήτησε, κατά περίπτωση, τη μετατροπή του σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα, τα οποία έχουν υφ’ όρον παραγραφεί.
«Δε θεωρούμε ότι μπορεί να υιοθετηθεί μία τέτοια προκλητική εισαγγελική πρόταση», σημειώνουν σε δήλωσή τους οι Δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής τη στιγμή που εργατικά σωματεία καταγγέλλουν με τη σειρά τους την απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέα.
Πηγή: 902.gr

ΛΑΣΥ-Η ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ: καταψηφίζουν ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ αλλά ψηφίζουν τα ΑΠΟΤΕΛEΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ




Μόνιμη επωδός, ότι ταυτίζουμε τους «αυτοαποκαλούμενους» αριστερούς με τη δεξιά. Μονότονα και εμείς απαντάμε ότι είναι διαφορετικοί αλλά η πολιτική τους ταυτίζεται. Ας μιλήσουν και οι αριθμοί.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ,συζητήθηκε η Έγκριση Έκθεσης Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το Γ’ Τρίμηνο Οικονομικού Έτους 2019 . Εκεί απεικονίζεται η πολιτική και οι προτεραιότητες που υλοποιήθηκαν το 8μηνο 01.01-30.08.2019 από την Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και περιλαμβάνει και τον ένα μήνα (Σεπτέμβριο) από το ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ (ΚΡΑΤΣΑ-ΝΔ).

Συγκεκριμένα, με βάση την εισήγηση του Τμήματος Προϋπολογισμού, για το διάστημα από 01.01.-30.09.2019:
1.      Τα Εισπραχθέντα Έσοδα ,από ίδιους πόρους (Φόροι, Τέλη, Δικαιώματα, Έσοδα από Επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λ.π.), αυτά που εισπράττει απευθείας η Περιφέρεια από τον λαό των Νησιών μας, είναι 15.470.922,08 δηλαδή το 64,80% των συνολικών Εισπραχθέντων Εσόδων και μόνο το 35,20% (8.403.555,44) προέρχεται από Επιχορηγήσεις του Κρατικού προϋπολογισμού και προγράμματα.
2.      Τα Έσοδα ,από Επιχορηγήσεις έχουν προϋπολογιστεί 138.239.393,10 (για το 12μηνο) και έχουν εισπραχθεί στο 9μηνο, 8.403.555,44 δηλαδή -129.835.837,70.
3.      Στα Έξοδα, τα προϋπολογισθέντα για Επενδύσεις-Έργα, για το 12μηνο είναι 152.554.024,16 και τα πληρωθέντα του 9μηνου, είναι 9.322.527,51(6,11% υλοποίηση) δηλαδή -143.231.496,60.
4.      Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ Εισπραχθέντων Εσόδων 23.874.477,52 και Πληρωθέντων Εξόδων 25.160.826,33 είναι -1.286.348,81 που καλύπτεται από το Ταμειακό υπόλοιπο.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα:
1.       Της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας, ειδικά σε τομείς που αφορούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την υγεία, παιδεία, πρόνοια, πολιτική προστασία. Έτσι περισσεύει ζεστό χρήμα, για την χρηματοδότηση ,μέσω επενδυτικών εργαλείων και φοροαπαλλαγών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα τους και να αυξηθούν τα κέρδη τους.
2.       Της μη διεκδίκησης, των θεσμοθετημένων παρακρατηθέντων πόρων των προηγούμενων χρόνων.
3.       Της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και την εξάπλωση των ελαστικών μορφών εργασίας.
4.       Της ιδιωτικοποίησης ,μιας σειράς υπηρεσιών ,με πολλαπλάσιο κόστος και χαμηλότερη ποιότητα για τους πολίτες.
Αυτήν την πολιτική επικύρωσαν και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την θετική τους ψήφο, όλοι μαζί. Η Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ με τους συνεργάτες της του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς και η «ΑΝΑΣΑ» (ΣΥΡΙΖΑ).

Καταθέτουμε στον λαό των Ιόνιων Νησιών ένα σχέδιο αντεπίθεσης και αγώνα, για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και η ικανοποίησή τους.
Διεκδικούμε:
*   Την εξασφάλιση ,από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή όσων αφαιρέθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
*   Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και όλων των οφειλόμενων σε αυτές.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς προϋποθέσεις. Στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
*   Αντιτασσόμαστε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, που είναι ευθύνη του κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις τσέπες του λαού.
Με αυτό το πλαίσιο καταψηφίσαμε την έκθεση αποτελεσμάτων.

Κέρκυρα 13/12/19


Συνεχίζονται και αύριο οι απεργίες στη Γαλλία

       

19-12-2019
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν για να παραδώσει εισφορές και αποθεματικά στην αγορά, να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των συντάξεων και συνολικά της Κοινωνικής Ασφάλειας, να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις.
Η προχτεσινή απεργία που έγινε σε όλη τη Γαλλία μετά από αποφάσεις δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικάτων ήταν πολύ μαζική, ενώ η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις εκτιμάται σε 1,8 εκατομμύρια κόσμου.
Καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση της μεταρρύθμισης, μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων καλούν αύριο σε νέα 24ωρη απεργία, όπως το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (UD 13 CGT) στην περιφέρεια Μπους ντε Ρον. Αντίστοιχες αποφάσεις παίρνουν και Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε χώρους δουλειάς, πολλοί από τους οποίους μάλιστα βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργίες εδώ και πάνω από 10 μέρες. Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι σε μέσα μεταφοράς, αλλά και διυλιστήρια, άλλους χώρους της χημικής βιομηχανίας κ.τ.λ. Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) και σε Σιδηροδρόμους, Ορυχεία – Ενέργεια και Μεταφορές καλούν με κοινή τους ανακοίνωση από την περασμένη Κυριακή σε αγωνιστική ετοιμότητα για παραπέρα συντονισμένη κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις νέες ανατροπές. Επίσης, μαζικές απεργίες συνεχίζουν οι λιμενεργάτες σε αρκετά βιομηχανικά κέντρα, όπως Μασσαλία, Χάβρη, Λα Ροσέλ, Ρουέν.

Σε μια νέα προσπάθεια να καλλιεργήσει επανάπαυση ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε χτες διατεθειμένος να βελτιώσει τη νέα μεταρρύθμιση «μέσω των συζητήσεων με τα συνδικάτα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά και μοιράζοντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει «πρόοδος έως το τέλος της εβδομάδας».

«Με εξαίρεση το ΚΚΕ»…

Ο διάλογος από την προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής είναι χαρακτηριστικός.
Στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνει, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το γεγονός ότι κάνατε μια θεαματική στροφή ως προς την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με αυτά τα οποία πιστεύατε. Αφήσατε στην άκρη τις ωραίες δηλώσεις περί του ΝΑΤΟ, περί των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων και πολύ καλά κάνατε…».

Στη συνέχεια, απαντώντας στην παρέμβαση από τα έδρανα του Δ. Κουτσούμπα ότι αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει αλλάξει χρόνια, ο πρωθυπουργός συνέχισε:
«Εγώ λέω ότι άλλαξαν και καλά έκαναν στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι, με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαμορφώνεται σε αυτήν την αίθουσα, για πρώτη φορά, τουλάχιστον από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μια πλατιά διακομματική συμμαχία, η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος, σχέση στρατηγικής σημασίας».

Η παραπάνω τοποθέτηση του πρωθυπουργού προσφέρεται, για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για το ποιες είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα που μπαίνουν μπροστά στον λαό μας.
Μπορεί, λοιπόν, να κοκορομαχούν, να «ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης», όπως πολλές φορές περιγράφουν τα ρεπορτάζ, να εκτοξεύουν κατηγορίες, να ανασύρουν παλιές και νέες διαφορές τους, να φτιάχνουν δίπολα, ψευτοδιλήμματα, εκβιασμούς… όμως η πραγματικότητα βγάζει μάτι.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση ομονοούν στον εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στην εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, που καμία εγγύηση και προστασία δεν προσφέρουν βέβαια απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις, αλλά αντίθετα τις ενθαρρύνουν.
Η «διακομματική συμμαχία» των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα αποτυπώθηκε άλλωστε «πανηγυρικά» και λίγη ώρα μετά, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ψήφιζαν από κοινού, και με τις ανάλογες διακηρύξεις περί «ισχυρών μηνυμάτων» και «εθνικής ενότητας», τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας για εξοπλισμούς και υποδομές, που υπηρετούν τους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια του λαού.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Πάνω σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιανού η πολιτική ήταν πιο αναπτυξιακή, ποιος δηλαδή έδινε περισσότερα στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πάνω σε αυτήν τη βάση, ασκούν κριτική το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση για το πόσο ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΝΔ περιλαμβάνει «αναπτυξιακές διατάξεις».
Ολοι τους συναινούν επί της ουσίας, ανεξάρτητα από διακηρύξεις, στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που τσακίζει εργατικά δικαιώματα, υποτιμά λαϊκές ανάγκες και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την ακραία φτώχεια, που γεννούν η πολιτική τους και το σύστημα που υπερασπίζονται.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα κόπτονται για τη σταθερότητα του πολιτικού τους συστήματος, δηλαδή για να μπορεί με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις να υλοποιείται η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, και δήθεν συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα ανάμεσα στο «καρότο και το μαστίγιο», για τις δόσεις ανάμεσα στην καταστολή και τις μεθόδους ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού, προκειμένου αυτή η πολιτική να υλοποιηθεί.

Η ομοφωνία τους, παρά τις αντιθέσεις, τις διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτισμικές, ιστορικές αναφορές τους είναι το κύριο, το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να συνειδητοποιηθεί, γιατί αποδεικνύει ότι όλοι τους βρίσκονται από την ίδια όχθη του ποταμού. Την όχθη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των διάφορων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συμμαχιών. Με εξαίρεση, βέβαια, το ΚΚΕ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη, των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της πάλης για την ικανοποίησή τους, του αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας.

Ο «καημός» τους και η εξαφάνιση


Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες το μπαράζ δημοσιευμάτων και άρθρων σε μια σειρά αστικών ΜΜΕ για την πρόσφατη στάση εργασίας στο Μετρό, στο ίδιο μήκος κύματος με τις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Περίσσεψαν οι χαρακτηριστικοί τίτλοι: «Χάος και ταλαιπωρία στην Αθήνα», «Φτάνει πια με τα ασύδοτα νταβατζιλίκια των συνδικαλιστών», «Το χάος φέρνει νέο νόμο για απεργίες - πορείες»...
Ο βασικός στόχος τους είναι ξεκάθαρος και αναδείχτηκε με έμφαση τις προηγούμενες μέρες από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ και μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη»: Αποτελεί προετοιμασία εδάφους για τα επόμενα βήματα στη συνεχιζόμενη επίθεση ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, συνολικά ενάντια στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, στις κινητοποιήσεις που βάζουν στο στόχαστρό τους την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου. Την επίθεση αυτή υπηρετούν προσηλωμένα όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς «πηγαίνει πακέτο» με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ανατρέχοντας μόνο σε ορισμένες εμβληματικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων, μπορούμε να θυμηθούμε, μεταξύ άλλων, την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, το «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, το νέο χτύπημα της κυβέρνησης ΝΔ στα συνδικάτα με τον «αναπτυξιακό» νόμο, όπως και την προαναγγελία νομοθετικών ρυθμίσεων για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και το χτύπημα των απεργιών σε στρατηγικούς κλάδους.
* * *
Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, είναι πραγματική πρόκληση ο «καημός» της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, που έχυσαν τόσο μελάνι για την «ταλαιπωρία των πολιτών» και τη «διατάραξη της εύρυθμης μετακίνησης των επιβατών» από τη στάση εργασίας στο Μετρό...
Στα τόσα «ρεπορτάζ» και άρθρα που δημοσιεύουν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο επί τρεις πλέον μέρες, δεν λένε απολύτως τίποτα για τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν 365 μέρες το χρόνο οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και ο λαός που τις χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για την καθημερινή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, τις τεράστιες ελλείψεις, για την εντατικοποίηση και τη μεγάλη πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιτίας ακριβώς της αντιλαϊκής πολιτικής, που αντιμετωπίζει τις αστικές συγκοινωνίες με κριτήριο τα συνολικότερα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
* * *
Ολα τα - κατά τα άλλα - λαλίστατα επιτελεία δεν μας είπαν κουβέντα:
  • Για το ότι την περίοδο 2009 - 2016 το προσωπικό στις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ μειώθηκε κατά 33,7%, με αποτέλεσμα και στο Μετρό και σε λεωφορεία - τρόλεϊ να υπάρχει έλλειψη εκατοντάδων οδηγών, τεχνιτών, εργατών δικτύου κ.τ.λ.
  • Για το ότι, λόγω των ελλείψεων σε ανταλλακτικά και τεχνικούς, είναι ακινητοποιημένο το 50% των συρμών και του στόλου...
  • Για τις συνέπειες από την παλαιότητα του στόλου στις οδικές συγκοινωνίες. Ενδεικτικά: Το 43% των λεωφορείων είναι 16 - 20 ετών και το 60% των τρόλεϊ είναι 18 - 19 ετών. Στο Μετρό έχουν αρχίσει και αποσύρονται τα τρένα πρώτης γενιάς, λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους...
  • Για το ότι η έλλειψη εργαζομένων και συρμών έχει οδηγήσει σε μείωση των δρομολογίων και άρα αύξηση των καθυστερήσεων, με συνέπεια οι επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να μετατρέπονται σε σαρδέλες, ειδικά τις ώρες αιχμής.
  • Για το ότι την ίδια περίοδο η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 76%, με τα βάρη να μεταφέρονται στις πλάτες των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και στο λαό που τις χρησιμοποιεί. Οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί μέχρι και 45% μετά το 2009, ενώ η τιμή του εισιτηρίου κατέγραψε αύξηση 75% την περίοδο 2009 - 2016, εκτοξευόμενη στο 1,40 ευρώ (από 0,80 ευρώ το 2009), την ίδια περίοδο που οι μισθοί και τα εισοδήματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων είχαν τεράστιες απώλειες!
* * *
Ποιος φταίει για αυτήν την άθλια κατάσταση; Οι εργαζόμενοι που τη βιώνουν και κινητοποιούνται απέναντί της ή η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας;
Η προκλητική προπαγάνδα κυβέρνησης και αστικών επιτελείων πρέπει να πέσει στο κενό. Ο λαός μπορεί να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη πείρα του, για να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει κάθε φορά που οι κυβερνήσεις των εκμεταλλευτών του διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για «τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας»...
Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες μπορούν να δώσουν απάντηση, οργανώνοντας τον αγώνα ενάντια στους πραγματικούς ενόχους για την κατάσταση που βιώνουν, παίρνοντας μέτρα για την πλατιά συζήτηση μέσα στον κλάδο, για την προετοιμασία κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή, με πολύμορφες πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν καθημερινά στη μετακίνησή τους τεράστια προβλήματα από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Σε αντίθεση με τις δυνάμεις του εργατοπατερισμού, που κυριαρχούν σε ηγεσίες σωματείων του κλάδου και έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένως ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν να οργανώσουν έναν τέτοιον αγώνα, οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για την οργάνωση της πάλης σε αυτήν την κατεύθυνση, για συγκοινωνίες που θα λειτουργούν με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.

«Με εξαίρεση το ΚΚΕ»...




Ο διάλογος από την προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής είναι χαρακτηριστικός. Στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνει, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το γεγονός ότι κάνατε μια θεαματική στροφή ως προς την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με αυτά τα οποία πιστεύατε. Αφήσατε στην άκρη τις ωραίες δηλώσεις περί του ΝΑΤΟ, περί των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων και πολύ καλά κάνατε...».
Στη συνέχεια, απαντώντας στην παρέμβαση από τα έδρανα του Δ. Κουτσούμπα ότι αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει αλλάξει χρόνια, ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Εγώ λέω ότι άλλαξαν και καλά έκαναν στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι, με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαμορφώνεται σε αυτήν την αίθουσα, για πρώτη φορά, τουλάχιστον από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μια πλατιά διακομματική συμμαχία, η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος, σχέση στρατηγικής σημασίας».
Η παραπάνω τοποθέτηση του πρωθυπουργού προσφέρεται, για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για το ποιες είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα που μπαίνουν μπροστά στον λαό μας.
Μπορεί, λοιπόν, να κοκορομαχούν, να «ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης», όπως πολλές φορές περιγράφουν τα ρεπορτάζ, να εκτοξεύουν κατηγορίες, να ανασύρουν παλιές και νέες διαφορές τους, να φτιάχνουν δίπολα, ψευτοδιλήμματα, εκβιασμούς... όμως η πραγματικότητα βγάζει μάτι.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση ομονοούν στον εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στην εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, που καμία εγγύηση και προστασία δεν προσφέρουν βέβαια απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις, αλλά αντίθετα τις ενθαρρύνουν.
Η «διακομματική συμμαχία» των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα αποτυπώθηκε άλλωστε «πανηγυρικά» και λίγη ώρα μετά, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ψήφιζαν από κοινού, και με τις ανάλογες διακηρύξεις περί «ισχυρών μηνυμάτων» και «εθνικής ενότητας», τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας για εξοπλισμούς και υποδομές, που υπηρετούν τους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια του λαού.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Πάνω σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιανού η πολιτική ήταν πιο αναπτυξιακή, ποιος δηλαδή έδινε περισσότερα στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πάνω σε αυτήν τη βάση, ασκούν κριτική το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση για το πόσο ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΝΔ περιλαμβάνει «αναπτυξιακές διατάξεις».
Ολοι τους συναινούν επί της ουσίας, ανεξάρτητα από διακηρύξεις, στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που τσακίζει εργατικά δικαιώματα, υποτιμά λαϊκές ανάγκες και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την ακραία φτώχεια, που γεννούν η πολιτική τους και το σύστημα που υπερασπίζονται.
Με εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα κόπτονται για τη σταθερότητα του πολιτικού τους συστήματος, δηλαδή για να μπορεί με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις να υλοποιείται η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, και δήθεν συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα ανάμεσα στο «καρότο και το μαστίγιο», για τις δόσεις ανάμεσα στην καταστολή και τις μεθόδους ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού, προκειμένου αυτή η πολιτική να υλοποιηθεί.
Η ομοφωνία τους, παρά τις αντιθέσεις, τις διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτισμικές, ιστορικές αναφορές τους είναι το κύριο, το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να συνειδητοποιηθεί, γιατί αποδεικνύει ότι όλοι τους βρίσκονται από την ίδια όχθη του ποταμού. Την όχθη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των διάφορων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συμμαχιών. Με εξαίρεση, βέβαια, το ΚΚΕ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη, των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της πάλης για την ικανοποίησή τους, του αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας.

TOP READ