30 Ιαν 2019

Θανάσης Παφίλης κατά Παπαδημούλη: “Ο Χαρίλαος θα σηκωθεί από τον τάφο του με όσα ακούει”

 (VIDEO)

Ο ρόλος του Παπαδημούλη στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστός και συνεχίστηκε και στη χθεσινή εκπομπή της ΕΡΤ “Δεύτερη Ματιά” με την Κατερίνα Ακριβοπούλου και τον Σωτήρη Καψώχα. Μόνος σε απόλυτα φιλικό δημοσιογραφικό περιβάλλον, ο ευρωβουλευτής του Σύριζα νόμιζε πως θα μπορούσε να αναμασήσει χωρίς αντίλογο την τελευταία συριζαϊκή φάμπρικα με την επίκληση του Χαρίλαου Φλωράκη και όσα τάχα “διαφορετικά” έλεγε για το Μακεδονικό σε σχέση με το ΚΚΕ σήμερα.
Λογάριαζε όμως χωρίς την τηλεφωνική παρέμβαση του Θανάση Παφίλη, που μέσα στα ελάχιστα λεπτά που του παραχωρήθηκαν από τη δημόσια συχνότητα, στην οποία με τόση άνεση χρόνου μπορούσε να λασπολογεί το μεγαλοστέλεχος του Σύριζα, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπενθύμισε τη στάση του Συνασπισμού (όχι φυσικά του ενιαίου, όπως εντελώς κουτοπόνηρα έκανε πως “δε θυμόταν” η Κ. Ακριβοπούλου) και του “πατριάρχη του οπορτουνισμού” όπως τον χαρακτήρισε Λεωνίδα Κύρκο, που μιλούσε για Λακεδαιμόνιους κι κόμμα “εκτός εθνικού κορμού και στα όρια της νομιμότητας” στα εθνικιστικά συλλαλητήρια με σύνθημα “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”. Όσο για τον όψιμο πόνο για το Χαρίλαο, ο βουλευτής του κόμματος κάλεσε τον Δημ. Παπαδημ. “να μη φωνάζει γιατί ο Χαρίλαος θα σηκωθεί από τον τάφο του με όσα ακούει”. Υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με όσα έλεγε ο Φλωράκης, πως μόνο το ΚΚΕ τόνιζε πως το όνομα δεν είναι το πρωτεύουν και μπορεί να λυθεί με γεωγραφικό προσδιορισμό και βασικό πρόβλημα είναι η νατοϊκή παρέμβαση στα Βαλκάνια. Όπως επίσης από τότε μιλούσε για τα αλυτρωτικά ζητήματα που θέτει ο όρος “μακεδονική γλώσσα” και “μακεδονική εθνότητα”, χωρίς να έχει αντίρρηση για τους όρους “σλαβομακεδονική” ή και “βορειομακεδονική” εθνότητα και γλώσσα.

Τέλος, αποστόμωσε για τα καλά το κυβερνητικό αφήγημα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κόμμα που είναι ή θέλει να λέγεται αριστερό και να είναι με το ΝΑΤΟ, όπως ο Σύριζα, ο καλύτερος αγγελιοφόρος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στα Βαλκάνια.

Με πληροφορίες από rovespieros.gr

Ένας κομμουνιστής απαντάει στο Ν. Μαραντζίδη για τον αντάρτη παππού Κόλια, τον κοινό τους πρόγονο

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αναμφίβολα ο Νίκος Μαραντζίδης, που ανέλαβε ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνιακής προώθησης της συμφωνίας, θερμαίνοντας ακόμα περισσότερα τις σχέσεις του με το Σύριζα, με τον οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε τροχιά προσέγγισης. Εκτός από κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τη συμφωνία στο Μέγαρο μουσικής πριν περίπου δυο βδομάδες, που αποτελεί πρόπλασμα για το κυοφορούμενο “μέτωπο της προόδου”, ο Μαραντζίδης έχει αναλάβει με τακτική αρθρογραφία και τηλεοπτικές εμφανίσεις το μακιγιάρισμα του νατοϊκού αυτού κειμένου ως απαύγασμα συμφιλίωσης των λαών και υπέρβασης του εθνικισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, πριν μια βδομάδα δημοσιεύσε στο protagon ένα “βιωματικό” κείμενο με τίτλο “Μακεδονικές ιστορίες”, στο οποίο επικαλέστηκε την πολυπολιτισμική ιστορία της οικογένειάς του και τη στιχομυθία με έναν Αθηναίο ταξιτζή που δεν κατανοούσε γιατί ο Μαραντζίδης προτιμούσε να αυτοπροσδιορίζεται ως πρόσφυγας κι όχι ως Μακεδόνας, για να μας πει – εμμέσως πλην σαφώς – ότι η συμφωνία απλώς αναγνωρίζει αυτή την πολυπολιτισμική διαδρομή της περιοχής και γίνεται εφαλτήριο να μείνουν πίσω τα μίση του παρελθόντος. Στην ιστορία αυτή αναφέρεται και στον παππού του, Κόλια Μαραντζίδη, παρουσιάζοντάς τον περίπου ως Γιούγκερμαν:
Οι γονείς του μπαμπά είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη από τον ρωσικό Καύκασο, το Καρς και την Οδησσό, ως πρόσφυγες από το ρωσικό εμφύλιο, το 1921. Ο παππούς λεγόταν Νικολάι Μαράντζοφ, ρωσόφωνος με σπαστά ελληνικά. Το άλλαξε στην Ελλάδα σε Μαραντζίδης. Στη συνέχεια μένοντας ένα διάστημα στην Πελοπόννησο (ο παππούς ήταν ταχυδακτυλουργός στο επάγγελμα και έκανε περιοδείες στην Ελλάδα) φρόντισε, για επικοινωνιακούς λόγους να υποθέσω, να χρησιμοποιήσει και το Μαραντζόπουλος. Θυμάμαι ακόμη τον θείο μου τον Παύλο να διακωμωδεί το γεγονός πως μόνος αυτός από τα αδέρφια του, είχε για ένα διάστημα δύο επίθετα: Μαραντζόπουλος-Μαραντζίδης. Ο παππούς Κόλιας ήταν βίος και πολιτεία. Έμεινε πάντως πιστός στις «ρωσικές» του συνήθειες μέχρι το τέλος. Κράτησε το ρώσικο υποκοριστικό του όνομα (Κόλια), είχε Ρώσους εμιγκρέδες φίλους, άκουγε ρωσική μουσική και έπινε μέχρι θανάτου (στην κυριολεξία).
Αυτό που λείπει εντελώς από τη μυθιστορηματική περιγραφή, είναι η δράση του παππού του στο εαμικό κίνημα και οι σχετικές διώξεις που υπέστη. Η παράλειψη αυτή ήταν προφανώς σκόπιμη, καθώς πιθανότατα δεν εξυπηρετούσε το αφήγημα της στιγμής. Κι αυτό το λέμε διότι σε άλλες περιπτώσεις έχει αναφέρει την πολιτική ένταξη του Κόλια Μαραντζίδη με το δικό του, επιλεκτικό τρόπο, όπως πριν από μερικά χρόνια, το 2011, σε άρθρο του στην “Καθημερινή”, όπου ουσιαστικά η συγκεκριμένη αναφορά είχε σκοπό να αποδείξει ο Μαραντζίδης ότι τους έχει φάει με το κουτάλι από παλιά τους κουκουέδες και ξέρει για τι κολλημένα μυαλά μας μιλάει.
Την εποχή δημοσίευσης του άρθρου, ο πρώτος του ξάδελφος Φώτης Μαραντζίδης, είχε στείλει επιστολή στην εφημερίδα, διαμαρτυρόμενος για τις ανακρίβειες και τις διαστρεβλώσεις στην παρουσίαση της οικογενειακής ιστορίας. Επιστολή που δε δημοσιεύτηκε ποτέ στην έγκριτη και “αντικειμενική” εφημερίδα. Ο Φ. Μαραντζίδης είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει το κείμενο, που κρίναμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε ολόκληρο, και που αποδεικνύει χωρίς αμφιβολία πως εκτός από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ο Νίκος Μαραντζίδης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευφάνταστος στην κοπτοραπτική και της ιστορίας των άμεσων προγόνων του:
Προς Διευθυντή «Καθημερινής»
Δημοσιογράφο κ. Μ. Πουρνάρα
Στην «Καθημερινή» της Κυριακής 26/06/2011, σε άρθρο της κ. Μαργαρίτας Πουρνάρα φιλοξενείται συνέντευξη του αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Α. Μαραντζίδη. Η επιστολή αυτή δεν έχει σκοπό να ασκήσει κριτική στα όσα λέει και γράφει στα βιβλία του ο Νίκος Α. Μαραντζίδης για την ιστορία του λαού μας. Σ’ αυτά έχουν δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις ιστορικοί και άλλοι με περισσότερες γνώσεις. Σκοπό έχει να απαντήσει στα συνειδητά ψέματα και ανακρίβειες που αναφέρει ο πρώτος μου ξάδερφος Νίκος Α. Μαραντζίδης, στην προσπάθειά του να κτίσει ένα συγκεκριμένο προφίλ, για την ιστορία της οικογένειάς μας και τον παππού μας Κόλια Μαραντζίδη.
Αναφέρει ο Νίκος Α. Μαραντζίδης: «Ο παππούς μου, γεννημένος στις αρχές του 1900, ήρθε τη δεκαετία του ‘20 στην Ελλάδα από την Τιφλίδα μαζί με τη μητέρα του. Ο λόγος της μετοίκησης δεν πολυσυζητιόταν ιδιαίτερα στην οικογένεια. Εικάζω ότι επειδή ο προπάππος  μου ήταν αξιωματικός του τσαρικού στρατού που δολοφονήθηκε, έφυγαν ως πρόσφυγες όταν επικράτησαν οι Μπολσεβίκοι». Ο προπάππος μας δεν ήταν αξιωματικός του τσαρικού στρατού, ήταν ζωέμπορος και καπνέμπορος στο Καρς του Καυκάσου. Δολοφονήθηκε όταν  ο παππούς μας ήταν σε μικρή ηλικία, πριν την επανάσταση, όχι από τους Μπολσεβίκους, αλλά από αξιωματικό του τσαρικού στρατού.
Συνεχίζοντας ο Νίκος Α. Μαραντζίδης, λέει: «Ο παππούς μου, ο Κόλιας όπως τον φώναζαν, … παντρεύτηκε περισσότερες από μία φορές, βιοπορίστηκε ως ταχυδακτυλουργός σε διάφορα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου, και πέθανε αλκοολικός ως τυπικός ρωσόφωνος εμιγκρές … Δήλωνε σταλινικός, απείχε στις εκλογές του 1946 και τον εξόρισαν στην Ικαρία. Οι πολιτικές πεποιθήσεις του επηρέασαν τους συγγενείς μου. Πολλά μέλη της οικογένειας είναι στο ΚΚΕ και είμαι εξοικειωμένος με αυτόν τον χώρο από πολύ μικρός». Οι πρόγονοί μας έφυγαν από το Καρς το 1919 με τη συνθήκη του Μπρεστ- Λιτόφσκ. Όπως η πλειοψηφία των προσφύγων από τον Καύκασο, ήταν προοδευτικοί στις πολιτικές τους πεποιθήσεις, είναι γνωστό άλλωστε ότι μεγάλο μέρος των προσφύγων από τον Καύκασο όταν ήρθαν στην Ελλάδα συντάχθηκαν με τους κομμουνιστές για συγκεκριμένους ιστορικούς και αντικειμενικούς λόγους που δεν είναι του παρόντος. Ο παππούς μας Κόλιας Μαραντζίδης εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στην Αλόννησο ως «επικίνδυνος για το καθεστώς της 4ης Αυγούστου». Στην κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Φυλακίστηκε από τους Γερμανούς στο Γεντί Κουλέ. Κατάφερε να δραπετεύσει από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος όπου νοσηλευόταν μαζί με άλλους κρατούμενους και βγήκε στο βουνό. Μέχρι το τέλος του 1946 ήταν ενεργό μέλος του ΕΑΜ. Γι’ αυτήν του τη δράση τόσο ο ίδιος, όσο και τα παιδιά του (που ήταν ενεργά μέλη του λαϊκού κινήματος) μετέπειτα υπέστησαν διώξεις. Η παρουσίασή του  παππού μας από τον ξάδερφό μου Νίκο Α. Μαραντζίδη ως ξεπεσμένου Ρώσου ευγενή, βγαλμένου από τα μυθιστορήματα της γενιάς του ’30, προσβάλλει τη μνήμη, την ιστορία και τη δράση του. Ο παππούς μας είχε οκτώ παιδιά, από δύο γάμους. Τα δύο πέθαναν σε μικρή ηλικία στα σκληρά χρόνια της γερμανικής κατοχής. Τα παιδιά του τα μεγάλωσε με μεγάλες δυσκολίες και στερήσεις, λόγω και των διώξεων που υπέστη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, δύο κατάφερε να τα σπουδάσει.
Όταν ένας καθηγητής, “ιστορικός- ερευνητής”, εν προκειμένω ο Νίκος Α. Μαραντζίδης παραποιεί την ιστορία της οικογένειάς του για να πει αυτά που θέλει να πει και να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο προφίλ, καταλαβαίνουμε πώς χρησιμοποιεί τα στοιχεία που βρίσκει και τις προφορικές μαρτυρίες που συλλέγει. Στο μόνο που έχει δίκιο ο ξάδερφός μου Νίκος Α. Μαραντζίδης, είναι στο ότι και λόγω της πολιτικής δράσης του παππού μας (αλλά και για πολλούς άλλους λόγους) μέλη της οικογένειάς μας είμαστε μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ.
Επειδή μέλη της οικογένειάς μας κατοικούμε ακόμη στη γειτονιά (Τούμπα δ. Θες/νίκης) που ήρθε σαν πρόσφυγας, έδρασε και πέθανε ο Κόλιας Μαραντζίδης, ο παππούς μας, αλλά και γιατί μέλη της οικογένειάς μας δραστηριοποιούνταν στα κοινά της πόλης μας, ελπίζω σε δημοσίευση για την αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά στην ιστορία της οικογένειάς μας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ο #TsirakiU.S.A. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΣΕ Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ?!!


Επικίνδυνη η συσχέτιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με το Κυπριακό από τον Αλ. Τσίπρα
Για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη,*** το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: 
«Οι δηλώσεις Τσίπρα από την Κύπρο, με τις οποίες συσχέτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών με το Κυπριακό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, αφού στην ουσία παραπέμπουν ευθέως σε πιο ενεργή παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς έγινε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες τον κυπριακό λαό, καθώς δεν είναι δυνατόν αυτοί, που υπέθαλψαν την τουρκική εισβολή και ανέχονται εδώ και 45 χρόνια την τουρκική κατοχή, να είναι παράγοντες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας διαιωνίζεται, επίσης, το πρόβλημα κι αναζητείται διχοτομική λύση».
***
Στον ...«αυτόματο πιλότο» των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών διευθετήσεων εντάσσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το Κυπριακό, όπως φρόντισε να επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα» τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπηρετεί τα ευρωατλαντικά συμφέροντα, «όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών, αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στον διεθνή παράγοντα».

Μάλιστα, εκτίμησε πως αυτή η «ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας» μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
«Όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει, στη βάση του διεθνούς δικαίου ότι μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση. Άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν», πρόσθεσε, καμαρώνοντας για τα εύσημα των αμερικανοΝΑΤΟικών και για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τον Ν. Αναστασιάδη, η συζήτηση αφορούσε τον «συντονισμό ενεργειών» ενόψει της νέας επίσκεψης στην Κύπρο της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν την ερχόμενη βδομάδα
.


“Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι” – Το ΠΑΜΕ για την αύξηση – κοροϊδία του κατώτατου μισθού

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού μέσω του νόμου Βρούτση της ΝΔ, που ουσιαστικά με ψίχουλα προσπαθεί να αποκρύψει τη συνέχιση της ανυπαρξίας συλλογικών συμβάσεων και την προσαρμογή των μισθών στις ανάγκες της εργοδοσίας και της “ανταγωνιστικότητας”. Καλεί τους εργαζόμενους να μην “τσιμπήσουν” και να οργανωθούν στα σωματεία τους, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας φιέστα με τα ΜΜΕ και τους γνωστούς της παπαγάλους πανηγυρίζουν. Καλούν τους εργαζόμενους να την στηρίξουν γιατί επαναφέρει τους μισθούς στην “κανονικότητα” .
Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.
Η Ε.Γ. του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, την εργατική τάξη να μην ξεγελαστούν. Σε μας ανήκουν όχι αυτά που ανακοίνωσαν αλλά και άλλα τόσα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι απώλειες είχαν τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι τις ιδιοποιήθηκαν.
Η κυβέρνηση σκόπιμα και συνειδητά αποκρύπτει ότι:
  1. Δεν επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε την ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.
  2. Η όποια αύξηση θα δίνεται με βάσει τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με βάσει την κερδοφορία τους και όχι με βάσει τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να μας ζητήσουν όπως το έκαναν πριν να μειωθούν πάλι οι μισθοί και τα μεροκάματα.
  3. Με τον νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση επιδιώκει να απαλλάξει την εργοδοσία από τις «ενοχλητικές φωνές» των διεκδικήσεων και στους χώρους δουλειάς να υπάρχει σιγή ιχθύος.
  4. Δικό τους δημιούργημα είναι, ότι το 2018 ένας στους 5 εργαζόμενους δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο ήταν η αμοιβή το 2012 της μερικής απασχόλησης, το 2018 θα είναι σε πλήρες ωράριο .
  5. Συνεχώς με νόμους δίνει νέα προνόμια στις επιχειρήσεις με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  6. Τους ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ από προγράμματα της Ε.Ε. έτσι τους απαλλάσσει από ένα μεγάλο μέρος του μισθού.
  7. Με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα πάρουν πίσω ένα μεγάλο μέρος από τα ψίχουλα που δίνουν ως αύξηση.
  8. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επιπλέον 1 δισεκατομμύριο νέοι φόροι που θα χαρατσώσουν τους εργαζόμενους.
Με την αύξηση ψίχουλα επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο εργοδοτών, κυβέρνησης και Ε.Ε., που είναι σε αγαστή συνεργασία.
Οι εργαζόμενοι να μην συμβιβαστούν με αυτό. Να μην αφήσουν τον καθορισμό των δικαιωμάτων τους στα χέρια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων τους.
Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης διαχρονικά ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, της ταξικής πάλης.
Μπροστά οι δικές μας ανάγκες
Να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.
Οι αγώνες και του τελευταίου διαστήματος στους οικοδόμουςστο μέταλλοστα τρόφιμαστο λιμάνι και αλλού κόντρα στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις της κόντρα στην συναίνεση, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό δείχνουν ότι με αποφασιστικότητα, με επιμονή, με σχεδιασμό, με οργάνωση, με μαζική συμμετοχή μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, αξιοποιώντας την κατάσταση που υπάρχει στους κλάδους τους και τους χώρους δουλειάς, να δώσουν απάντηση στην κοροϊδία και την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Να εκδώσουν τα υλικά τους και γρήγορα να βρεθούν κοντά στους εργαζόμενους, να οργανώσουν αποφασιστικά τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης να μην παίρνει κανείς κάτω από 751 ευρώ.

Κατέρρευσε η φασιστική σκευωρία κατά Πουλικόγιαννη μετά από μήνυση απότακτου αστυνομικού

Σα χάρτινος πύργος σωριάστηκε χθες στο δικαστήριο το κατηγορητήριο για διατάραξη κοινής ειρήνης κατά του Σωτήρη Πουλικόγιαννη. Σύμφωνα με την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, πουθενά δεν προκύπτει ότι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας παρακινούσε σε βιαιοπραγίες κατά αστυνομικών, στη διάρκεια διαδήλωσης το 2014 για μέτρα προστασίας των ανέργων. Τότε, σε επίθεση της Αστυνομίας, των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ με χημικά, γκλοπ και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, είχε χτυπηθεί και ο ευρωβουλευτής τότε του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.
Η καταγγελία στη ΓΑΔΑ είχε γίνει από τον απότακτο αστυνομικό Δημήτρη Γεωργακόπουλο, που δεν εμφανίστηκε καν ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Πρόκειται για ένα πραγματικό “μπουμπούκι”, που το 1997 είχε συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών σε ρέιβ πάρτι, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως βρίσκει στα σκουπίδια έγγραφα δημόσιων, υπηρεσιών, ιδιωτικών εταιρειών, υπουργείων, τραπεζών ακόμα και της ΕΥΠ. Έχει καταδικαστεί επίσης σε 20 μήνες φυλάκισης για δυσφήμιση δημάρχων το 2004, ενώ φέρεται και ως επικεφαλής ΜΚΟ για τα … ατομικά δικαιώματα. Η καταγγελία του είχε βασιστεί σε ένα χρυσαυγίτικου ύφους μονταρισμένο βιντεάκι, το οποίο είχε ανέβει σε φασιστικές ιστοσελίδες. Το γεγονός αυτός δεν εμπόδισε τον αστυνομικό της ΓΑΔΑ Πέτρο Νικολόπουλο που ανέλαβε την υπόθεση να βασιστεί σε αυτό στην κατάθεσή του στο δικαστήριο. Εντύπωση προκαλεί πως ενώ περιέγραψε τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στη συνέχεια οι παράνομες πράξεις που του αποδίδει αφορούν άλλο άτομο, βάσει της δικής του περιγραφής, ενώ και ο συνδικαλιστής εμφανίζεται 20 μέτρα πίσω από το συμβάν.
Η δίωξη αυτή του Πουλικόγιαννη, δεν ήρθε σε ανύποπτο χρόνο, αλλά το διάστημα που είχαν ξεκινήσει οι προφυλακίσεις ηγετικών στελεχών της ΧΑ, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάμεσα στα άλλα και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τον Πουλικόγιαννη προσωπικά στο Πέραμα. Η χρυσαυγίτικη εμπλοκή στην υπόθεση επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο Κασιδιάρης λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση του ’14 έκανε λόγο για “τραμπουκισμούς του Πουλικόγιαννη”, ενώ στη διάρκεια της δίκης της ΧΑ, η υπεράσπισή των κατηγορουμένων προσέφυγε συχνά στο στημένο βίντεο για να υπονομεύσει την αξιοπιστία του συνδικαλιστή.
Με πληροφορίες από: Ριζοσπάστης

Βαρέλι χωρίς πάτο


Την ώρα που η κυβέρνηση σηκώνει τον γνωστό προπαγανδιστικό «κουρνιαχτό», με ανακοινώσεις όπως αυτές για τον κατώτατο μισθό, που σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του άθλιου μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για καθορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση, το αντιλαϊκό οπλοστάσιο έρχεται να θωρακιστεί παραπέρα με άλλες 16 παρεμβάσεις που βρίσκονται «προ των πυλών», στο πλαίσιο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».
***
Μεταξύ των μέτρων αυτών ξεχωρίζουν αναμφίβολα η «εμβληματική» νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται για την παραπέρα διάλυση του καθεστώτος προστασίας για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», που - και τα δύο - σηματοδοτούν γενίκευση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών στα λαϊκά στρώματα.
Παράλληλα, η άλλη όψη των σχεδίων αυτών σημαίνει νέες διευκολύνσεις στις τράπεζες και κρατικές «εγγυήσεις» που θα πληρώσει και πάλι ο λαός ούτως ώστε να απορροφήσουν τις ζημιές και να βάλουν στο χέρι τις «απαιτήσεις» τους από τα λαϊκά στρώματα, να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό ένα νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ολα αυτά πλαισιώνονται από παρεμβάσεις όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, οι εκκρεμότητες στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη «βελτίωση» της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια), οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.
Οπως επίσης συνοδεύονται και από δεκάδες παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με την αποστολή του ΔΝΤ στην «έκθεση συμπερασμάτων» της να «ζεσταίνει τις πλάτες» της κυβέρνησης εστιάζοντας στην ανάγκη για μείωση του φορολογικού «βάρους» στα επιχειρηματικά κέρδη. «Θυμίζει» παράλληλα τη μόνιμη πηγή χρηματοδότησης από τη φοροληστεία του λαού, και συγκεκριμένα «από την προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων», δηλαδή από το προνομοθετημένο μέτρο για την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, που με τη σειρά του ισοδυναμεί με απώλειες της τάξης των 650 ευρώ το χρόνο για νοικοκυριά με εισόδημα 8.500 ευρώ.
Παράλληλα, η αποστολή του ΔΝΤ δείχνει και το τι σημαίνει η «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, αφού χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι στην αγορά εργασίας «περισσότερη ευελιξία θα βοηθούσε στην άμβλυνση τυχόν αρνητικών επιδράσεων στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση από μισθολογικές πιέσεις οι οποίες υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού», ενώ σαφής αναφορά γίνεται και στις «δομικές μεταρρυθμίσεις» που χρειάζονται με στόχο την «ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας.
Παράλληλα, δείχνοντας και τη μόνιμη «δαμόκλειο σπάθη» που θα συνεχίσει να κρέμεται πάνω από το λαό, η αποστολή του ΔΝΤ κάνει λόγο για την ανάγκη ενός «προληπτικού σχεδίου» που έχει δεσμευτεί να καταρτίσει η κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση πιθανών δημοσιονομικών σοκ από δικαστικές υποθέσεις» σχετικές με αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και κατηγορίες εργαζομένων.
***
Ολα αυτά δεν γράφονται σε «λευκό χαρτί», αλλά αποτελούν την εξειδίκευση των «θέλω» του κεφαλαίου, έτσι όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί και στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Δεσμεύσεις που επεκτείνονται σε βάθος δεκαετιών, έχουν για «κόκκινη γραμμή» τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να «μπουκώσουν» με «ζεστό» χρήμα και ως βασικό στοιχείο τις δεκάδες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου.
Οπως ρητά προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών», το ελληνικό κράτος «δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης».
Πρόκειται για τους «άξονες πολιτικής», τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, οι οποίοι καταγράφονται στο παράρτημα της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ και που βέβαια θα βρίσκονται στον πυρήνα των ανά τρίμηνο «αξιολογήσεων», της μόνιμης εποπτείας δηλαδή αναφορικά με τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής διαβεβαιώνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας θα διογκώνονται κατά μέσο όρο με ποσά πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως (συνολικά 4,5 δισ. στην 4ετία), ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης σύνθλιψης των κονδυλίων που αφορούν κοινωνικές ανάγκες και της ενίσχυσης της φοροληστείας σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες ξεκινούν και οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2020 - 2023, που βέβαια θα ενταχθεί στις επόμενες δέσμες με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» όσο και στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», με τις προδιαγραφές των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.
***
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο ο λαός δεν αφήνει πίσω του την αντιλαϊκή επίθεση, όπως επιχειρεί να πείσει η κυβέρνηση, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Το αντιλαϊκό πλαίσιο ενισχύεται και επεκτείνεται στη «μεταμνημονιακή» εποχή, αφού η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού αποτελεί το «λάδι» στη μηχανή της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτήν τη στρατηγική προς όφελος του κεφαλαίου και όσους την υπηρετούν πρέπει να βάλει στο στόχαστρο ο λαός με την πάλη του, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ, που βρίσκεται μπροστά σε αυτόν τον αγώνα.

Κρύβουν την αλήθεια




Με την προπαγάνδα για τις αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι με την πολιτική της ανοίγει τάχα δρόμο για την αποκατάσταση «βήμα βήμα» των μισθών, μετά από 8 χρόνια κρίσης και ανελέητων περικοπών.
Οτι το «τέλος των μνημονίων» και η «ανάκτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος» δημιουργούν προϋποθέσεις για φιλολαϊκά μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης του λαού.
Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Και μόνο το γεγονός ότι οι αυξήσεις στον κατώτερο μισθό γίνονται με την ενεργοποίηση ενός μνημονιακού νόμου, επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων συνεχίζεται ακάθεκτη, επειδή αποτελεί στρατηγική επιλογή και ανάγκη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Επομένως, καμιά ουσιαστική και μόνιμη ανακούφιση δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, πόσο μάλλον να προσδοκούν αναπλήρωση του λεηλατημένου εισοδήματός τους.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε ισχύ την άθλια νομοθεσία του 2012, εφάρμοσε πλήρως τις περικοπές που προέβλεπε, παρά το γεγονός ότι εκλέχτηκε το 2015 με συνθήματα για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΚΚΕ που ενσωμάτωναν τα αιτήματα των εργαζομένων για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
Η αύξηση που διαφημίζει τώρα (και η οποία παρουσιάζεται σκόπιμα χωρίς να αφαιρούνται οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές) γίνεται με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4172 (Βρούτση), που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «νόμο - δολοφόνο», όταν τον καταψήφιζε στη Βουλή.
Ακόμα και αυτή η αύξηση, όμως, δεν θα δινόταν αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων, στους οποίους πρωτοστάτησαν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.
Πυρήνας αυτού του νόμου, που δίκαια ονομάστηκε από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, είναι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
Πίσω από το «τυρί» της αύξησης των 50 ευρώ, που θα μείνουν 25 μετά την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου για τους χαμηλόμισθους, βρίσκεται η μνημονιακή «φάκα», το δικαίωμα δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και την «παραγωγικότητα της εργασίας», καταργώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων με τις ενώσεις των εργοδοτών.
Με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση αυξάνει σήμερα τον κατώτερο μισθό κατά μερικά ευρώ, θα μπορεί αύριο να τον μειώσει με μια μονοκοντυλιά, όπως έκανε άλλωστε και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με εργαλείο τότε την ΠΥΣ 6/2012.
Πίσω από την εφαρμογή του νόμου κρύβεται επίσης η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέχρι και την κατάργησή τους για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας για νέες διευκολύνσεις και προνόμια.
Προπάντων, όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το πολυπλόκαμο πλαίσιο της «ευελιξίας», της υποαπασχόλησης, της απλήρωτης και μαύρης εργασίας.
Συνθήκες δηλαδή που μετατρέπουν σε «φτερό στον άνεμο» την όποια αύξηση, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, που είναι εκτεθειμένοι στην πιο άγρια εκμετάλλευση και αυθαιρεσία.
Οσο για την αύξηση στο επίδομα ανεργίας, που επικαλείται η κυβέρνηση ως πρόσθετο «όφελος» από την αύξηση του κατώτερου μισθού, θα έπρεπε να ντρέπεται και μόνο να το αναφέρει, από τη στιγμή που το πενιχρό επίδομα συνεχίζει να το παίρνει μόλις ένας στους δέκα ανέργους.
Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις και στην ψεύτικη «ελπίδα» που μοιράζει η κυβέρνηση. Προπάντων, να μη συμβιβαστούν με το χαμήλωμα των απαιτήσεων και τη λογική του «μικρότερου κακού» που προσπαθεί να επιβάλει, αξιοποιώντας και τον ανταγωνισμό με τη ΝΔ για την «πατρότητα» της μνημονιακής νομοθεσίας.
Πραγματική και μόνιμη ανακούφιση για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανάκτηση των απωλειών με κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, όλου του αντεργατικού πλαισίου που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Κι αυτό προϋποθέτει ένταση της πάλης, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και τις ανάγκες των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΕΡΚΥΡΑ-Εργατικό Κέντρο στην υπηρεσία των εργαζομένων όχι των εργοδοτών



Μία ακόμα "Γενική Συνέλευση" παρωδία έστησαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας την Δευτέρα 28 Γενάρη. Για άλλη μια φορά σαν τα ποντίκια κρύφτηκαν στις τρύπες τους και "διεξήγαγαν Γενική Συνέλευση" μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, χωρίς στο ελάχιστο να συζητήσουν για τις αγωνίες και τα προβλήματά τους.  Με μεθοδεύσεις και διαδικασίες που δεν "πατάνε" πουθενά παρά μόνο στις εντολές της μεγλοεγοδοσίας, για να χειραγωγεί το κίνημα. Αλήθεια, πότε συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΚΚ για να επικυρώσει τους αντιπροσώπους της ΓΣ; Αλήθεια, γιατί τόση επιμονή με τους συνταξιούχους την ώρα που ακόμα και η δική τους ΓΣΕΕ τους αναγνωρίζει μόνο συμβουλευτικό ρόλο; Γιατί τους υποτιμούν αντιμετωπίζοντάς τους σαν κουκιά; Όλα για να αλλοιώνουν τους συσχετισμούς, ώστε να κρατάνε τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι, μακριά από διεκδικήσεις και αγώνες, όλα για να κρατάνε τις καρέκλες τους. Μάλιστα, τόσο πιστοί είναι στον ρόλο που τους έχουν αναθέσει τα αφεντικά τους, που ένας από αυτούς δεν δίστασε να χτυπήσει και συνάδελφο, όταν οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν την διεξαγωγή πραγματικής Γενικής Συνέλευσης ενώ παράλληλα φρόντισαν να καλέσουν την αστυνομία να τους προστατέψει από τους εχθρούς-εργαζόμενους! Και στην "Τακτική Γενική Συνέλευση" που "διεξήγαγαν" αποφάσισαν λέει να προχωρήσουν σε εκλογές για  εφορευτική επιτροπή στις 23 Φλεβάρη. Αλήθεια, η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΚ δε γνωρίζει ότι την ίδια ημέρα ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που 3 από τους 7 αντιπροσώπους μας θα βρίσκονται στην Αθήνα; Τυχαίο αυτό; Δε νομίζουμε! Τόσο πολύ δεν μετράνε τα κουκιά...
Αν νομίζουν λοιπόν ότι με τέτοια τερτίπια θα προχωρήσουν τα σχέδιά τους είναι βαθειά γελασμένοι! Τους λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα το επιτρέψουμε!
Καλούμε όλα τα Σωματεία, τους αντιπροσώπου, όλους τους τίμιους συνδικαλιστές να διασφαλίσουν την διεξαγωγή πραγματικού Συνεδρίου, που στο κέντρο του θα έχει τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, με εγκεκριμένους αντιπροσώπους, χωρίς νοθείες και ανθρώπους της εργοδοσίας. Ως εδώ με την βρώμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού!
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΛΑ.ΣΥ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης που ζητά τα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων και Περιφερειών να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος
Η πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης της Κυβέρνησης, που εξαναγκάζει Δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμα τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους "δανειστές" και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια.
Σήμερα, πια και αφού οι "δανειστές" εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε "θεσμούς της χώρας”, προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους Δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι Δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν .
Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση, ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους Δήμους είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατά αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους Δήμους χέρι -χέρι αντάμα με την ΝΔ , το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Γι’ αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της Κυβέρνησης, τα φληναφήματα της περί μεγαλύτερων επιτοκίων δεν παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομόλογων και των repos ούτε και αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των Δήμων διασφαλίζει ούτε πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λάου μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των Δήμων. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό μπροστά και στις δημοτικές εκλογές να δώσουν την δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να ενισχύσουν το ρεύμα της Λαϊκής Αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε όλη την χώρα.
29/01/2019

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ”




          Με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε μία από τις “εκκρεμότητές” της. Για “επίτευγμα” μίλησε ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμα βρώμικη αποστολή, που ανέλαβε και ολοκλήρωσε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Απ’ αυτές, που για διάφορους λόγους, άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, ότι πρόκειται απλά για μια διμερή συμφωνία, που λύνει ένα πρόβλημα χρόνων και συμβάλλει στη φιλία και συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς, έχουν καταρρεύσει πολύ πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
          Η συμφωνία είναι ΝΑΤΟϊκή και το γράφει (αναλυτικά στο άρθρο 2), είναι ευρωατλαντική και το φωνάζει. Η αντίθεση των υπόλοιπων κομμάτων δεν αφορά σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Το αντίθετο, η συμφωνία τους με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι δεδομένη. Για ψηφοθηρικούς λόγους αντιδρούν και ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού.
          Κάθε φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά ο κ. Τσίπρας, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια αντιλαϊκή επιλογή, όταν νοιώθει ότι στριμώχνεται από τους ψηφοφόρους του, καταφεύγει σε αήθη επίθεση στο ΚΚΕ, καταφεύγει στην παραχάραξη της ιστορίας του, στον ωμό αντικομμουνισμό. Τους καταλαβαίνουμε. Πώς αλλιώς να απευθυνθεί στους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους που τον στήριξαν; Το ζήσαμε με τη δήθεν «αντιμνημονιακή» κυβέρνησή του, που έγινε μνημονιακή, με το δημοψήφισμα, όπου το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, μέσα σε μια νύχτα, το ζούμε και τώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών.
          Δημοσιεύματα, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, παρεμβάσεις υπουργών και στελεχών, στην ίδια γραμμή της παραχάραξης, της διαστρέβλωσης, της προβοκάτσιας, ακόμα και της καπηλείας του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, στην οποία επιδόθηκε προσωπικά και ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Διαχωρίζουμε βέβαια την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, που είναι θεμιτή και απαραίτητη. Δυστυχώς οι σημερινοί κυβερνώντες, εκτός από το ότι αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, είναι και επικίνδυνοι.
          Γιατί, τι άλλο από γελοιότητα είναι όταν ισχυρίζονται πως η συμφωνία – την οποία υπαγόρευσαν και επόπτευσαν βήμα το βήμα τα αμερικάνικα και ΝΑΤΟϊκά επιτελεία - είναι «η συνέχεια της πολιτικής του ΕΑΜ», ότι «δημιουργεί ρήγμα στον ιμπεριαλισμό»;
          Είναι όμως και επικίνδυνοι, γιατί καλλιεργούν τη λογική της αναγκαίας προσαρμογής, της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, λογική που αν είχε ακολουθήσει ο λαός μας, δε θα είχε γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία του.
          Είναι γελοίοι, όταν επικαλούνται τον Λένιν, ο οποίος έγραφε για την πάλη των λαών, γι’ αυτοδιάθεση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα με στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση, για να υπερασπίσουν τη δική τους, επικίνδυνη για τους λαούς, αυτοδιάθεση εντός των ιμπεριαλιστικών κέντρων, εντός του ΝΑΤΟ.         Είναι επικίνδυνοι, γιατί δίνουν προοδευτικό κάλυμμα στην αντιδραστική θέση περί “αυτοπροσδιορισμού”, της ΕΕ, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
          Είναι γελοίοι όταν μιλούν για αλλαγή στάσης του ΚΚΕ στο λεγόμενο “Μακεδονικό”, γιατί και οι πέτρες ξέρουν πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που από το ‘92, έκανε κριτική στην ονοματολογία και μιλούσε ξεκάθαρα για συμφωνία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ξέρουν ότι μιλούσε σταθερά για συμφωνία που θα περιέχει σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, εξάλειψη όλων των αλυτρωτισμών και των ανιστόρητων εννοιών περί “μακεδονικού” λαού ή γλώσσας κ.λπ. Η συμφωνία τους, όμως, δεν προσδιορίζει αυτές τις έννοιες είτε αυστηρά γεωγραφικά είτε από την ίδια την καταγωγή τους. Περιέχει αμφισημίες που έχουν μέσα τους το σπέρμα του αλυτρωτισμού κι εθνικισμού. Να θυμίσουμε, ακόμη, ότι τα στελέχη του ΣΥΝ συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια το ‘92-‘93. Είναι επικίνδυνοι, γιατί η συμφωνία τους είναι “βούτυρο στο ψωμί” των ιμπεριαλιστών για αλλαγές συνόρων.
          Είναι γελοίοι και επικίνδυνοι ταυτόχρονα, γιατί στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους, που τους γυρίζουν την πλάτη, πιάνουν στο στόμα τους ηρωικές μορφές της 100χρονης ιστορίας του ΚΚΕ, την εκτελεσμένη ηρωίδα του ΚΚΕ Μίρκα Γκίνοβα (Ειρήνη Γκίνη), την οποία εκτέλεσαν με την καθοδήγηση των Αμερικάνων, με αμερικάνικα όπλα, που τώρα υπηρετεί ο κ. Τσίπρας και η οποία πέθανε φωνάζοντας “Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας”. Τολμούν να αναφέρονται στους πολιτικούς πρόσφυγες, που ήταν Σλαβομακεδόνες και όχι γενικά “Μακεδόνες”, για να κρύψουν το επικίνδυνο παιχνίδι του “διαίρει και βασίλευε”, που παίζουν για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης και των ευρωατλαντικών συμμάχων τους.
          Είναι επικίνδυνοι -και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ- γιατί παίζουν και οι δύο πολιτικά παιχνίδια με την ακροδεξιά. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε 4 χρόνια με μια τέτοια δύναμη και τώρα την εγκαταλείπει για να φτιάξει δήθεν “προοδευτικά” μέτωπα, με φθαρμένα πρόσωπα που έχουν διακριθεί στην αντιλαϊκή πολιτική. Η δε ΝΔ με εθνικιστική ρητορική, με τη στάση της στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, δίνει κάλυψη σε όλο αυτό το ακροδεξιό συρφετό. Ο λαός μπορεί να παίξει στο δικό του γήπεδο, της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Και μόνο αυτή η πάλη μπορεί να βάλει εμπόδια στον εθνικισμό, να δυναμώσει την αλληλεγγύη, τη φιλία, την κοινή πάλη των λαών, για να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο.
                          
ΑΘΗΝΑ 26/1/2019                                                    ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

TOP READ