15 Οκτ 2018

Στο Μοναστηράκι Βαυαροί χωροφυλάκοι – Ο Ζεεχόφερ και η ιστορία της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα

Έντονες συζητήσεις προκάλεσε την τελευταία βδομάδα η δήλωση του γνωστού συντηρητικού και ξενόφοβου χριστιανοκοινωνιστή υπουργού εσωτερικών της Μέρκελ Χορστ Ζεεχόφερ, πως θα ήταν καλό οι Βαυαροί να έχουν κυβερνήσει για περισσότερο καιρό την Ελλάδα. Έτσι ο Ζεεχόφερ αφενός ήθελε να κολακέψει το εκλογικό του ακροατήριο ενόψει των σημερινών εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας (με βάσει τα πρώτα αποτελέσμα οι χριστιανοκοινωνιστές παραμένουν πρώτο κόμμα, αλλά με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της ιστορίας τους), αφετέρου φανέρωσε πώς ακριβώς βλέπει τον ελληνικό λαό, μ’έναν τρόπο δηλαδή που δε διαφέρει – τηρουμένων των αναλογιών – και τόσο από εκείνων των μακρινών προγόνων του, που έβλεπαν το νεότευκτο ελληνικό βασίλειο ως μια χώρα ημιαγρίων, απαίδευτων κατοίκων, που χρωστούσαν ευγνωμοσύνη στους νέους κυριάρχους τους για την πειθαρχία και την τάξη που επέβαλαν.
Τι ήταν όμως ακριβώς η Βαυαροκρατία και ποια τα πεπραγμένα της; Ως Βαυαροκρατία ορίζεται η περίοδος της Αντιβασιλείας (1833-1835), κατά την οποία οι Βαυαροί κυριάρχησαν σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και του κρατικού, ιδίως του στρατιωτικού μηχανισμού. Ο διορισμένος από τις Μεγάλες Δυνάμεις Όθωνας ήταν ακόμα ανήλικος, ως εκ τούτου τα καθήκοντά του είχαν ανατεθεί στην τετραμελή Αντιβασιλεία υπό τους Φον Άρμανσπεργκ ως υπεύθυνο οικονομικών, Φον Μάουρερ των εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων, φον Χάιντεκ για τα ναυτικά και φον Άμπελ για θέματα διοίκησης και εξωτερικής πολιτικής. Η Αντιβασιλεία θεμελίωνε την εξουσία της στο ένοπλο σώμα 3500 Βαυαρών, που πλαισιώθηκε στη συνέχεια από “εθελοντές” επίσης γερμανικής κυρίως καταγωγής.
Το έργο της Αντιβασιλείας δεν ήταν αμελητέο και ως ένα βαθμό η κληρονομία του άφησε το αποτύπωμάς της ως τις μέρες μας, σε τομείς όπως η δημόσια διοιίκηση, η η εκπαίδευση, η εκκλησιαστική οργάνωση, το δίκαιο και ο στρατός. Το γεγονός πως το βαυαρικό βασίλειο, παρότι ακόμα ισχυρά φεουδαρχικό, είχε δεχτεί την επίδραση της ναπολεόντιας νομοθεσίας, σήμανε τη μεταφορά στοιχείων αστικού εκσυγχρονισμού και στο ελληνικό δίκαιο, καθώς σε μεγάλο βαθμό οι αντιβασιλείες αντέγραψαν το προϋπάρχον βαυαρικό νομοθετικό σύστημα. Αυτές οι επιδράσεις φαίνονται ιδιαίτερα στον Ποινικό Νόμο, την Πολιτική και Ποινική δικονομία και τον Εμπορικό νόμο, όπως και την οργάνωση δικαστηρίων και συμβολαιογραφείων. Συνήθως οι Βαυαροί κατηγορούνται για έλλειψη προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες, ατό όμως είναι αληθές μόνο εν μέρει, καθώς το 1835 εισήχθη ως ισχύον δίκαιο η Εξάβιβλος του Αρμενόπουλου από τη βυζαντινή εποχή, ενώ έγινε αποδεκτό και το Οθωμανικό εθιμικό δίκαιο κατά τόπους, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού των κοτζαμπάσηδων, που είχαν υπονομεύσει την προηγούμενη απόπειρα εκσυγχρονισμού του Καποδίστρια. Ναπολεόντιες επιρροές φέρει και η διοικητική υποδιαίρεση της χώρας σε 10 νομούς και 42 επαρχίες, με στόχο την καταπολέμηση των φυγόκεντρων τάσεων στο νεαρό κράτος.
Τέραστιας ιστορικής σημασίας ήταν η απόφαση μεταφοράς της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1834. Η Αθήνα τότε ήταν μια κάτα βάση αρβανίτικη κωμόπολη 4000 κατοίκων, που ως το τέλος της βασιλείας του Όθωνα είχε αποκτήσει 41000 κατοίκους. Η επιλογή βασίστηκε τόσο σε πολιτικούς λόγους (διάρρηξη των δεσμών με μια περιοχή συνδεδεμένη με τις ενδοελληνικές έριδες της επανάστασης και της διακυβέρνησης Καποδίστρια), όσο και συμβολικούς, στη βάση του νεοκλασικιστικού πνεύματος που κυριαρχούσε τότε στην Ευρώπη. Μπορεί το φιλόδοξο πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη Σταμάτη, Έντουαρντ Σάουμπερτ και του Φον Κλέντσε αργότερα να μην ολοκληρώθηκε, ωστόσο το ιστορικό κέντρο των Αθηνών φέρει ακόμα έντονα τη σφραγίδα του βαυαρικού νεοκλασικισμού, σε κτίρια όπως τα Ανάκτορα (σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η Ακαδημία και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Πολύ σημαντική κίνηση της Αντιβασιλείας ήταν η έκδοση του βασιλικού διατάγματος του 1833 που ανακήρυττε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωταγωνιστή τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Φαρμακίδη. Έκλεισαν επίσης όλα τα μοναστήρια κάτω των 6 μοναχών περιορίστηκε ο αριθμός των επισκοπών σε 10. Τα περιουσιακά στοιχεία των μονών που διαλύθηκαν περιήλθαν στο κράτος. Οι νεωτερισμοί αυτή οδήγησαν σε απόσχιση της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το 1850, εναρμονίζονταν όμως με τις ευρωπαϊκές παραδόσεις, παρότι για μια σειρά λόγους δεν ολοκληρώθηκε ως σήμερα ο διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, υπήρξε πιστή μεταφορά του βαυαρικού εκπαιδευτικού συστήματος, με τη θέσπιση δημοτικών σχολείων (κατώς τα έξοδά τους αναλάμβαναν οι δήμοι), υποχρεωτικής τετραετούς φοίτησης, για ν’ακολουθήσει για λίγους ευπορότερους μαθητές το Ελληνικό σχολείο 3ετούς φοίτησης κι αργότερα, επί απολυταρχίας Όθωνα, ιδρύθηκε και το πανεπιστήμιο Αθηνών (1837). Το πρόγραμμα σπουδών είχε έντονα αρχαιολατρικό χαρακτήρα, στοιχείο που έμελλε να καθορίσει τη φυσιογνωμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ως ένα βαθμό μέχρι και σήμερα.
Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη υπήρξε η πολιτικής της Αντιβασιλείας στο στρατιωτικό τομέα. Τα άτακτα σώματα των οπλαρχηγών διαλύθηκαν και οι συνακόλουθες εξεγέρσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρότητα. Οι διώξεις αγωνιστών έγιναν σύνηθες φαινόμενο, με πιο διαβόητη τη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα, που γλίτωσαν την εκτέλεση χάρη στη γενναία στάση των μειοψηφούνταν δικαστών Πολυζωίδη και Τερτσέτη. Έτσι η ποινή μετατράπηκε σε 20χρονη φυλάκιση κι αργότερα δόθηκε χάρη από τον Όθωνα. Λίγοι μόνο εκλεκτοί της Αντιβασιλείας παλαίμαχοι του επαναστατικού αγώνα εντάχθηκαν στο νέο τακτικό στρατό ως ακροβολιστές και κάποιοι ακόμα στη Βασιλική Φάλαγγα, ένα σώμα βετεράνων όπου μέσω συντάξεων διασφαλιζόταν η νομιμοφροσύνη τους στη μοναρχία. Με ξεχωριστό νόμο ιδρύθηκε το 1933 και η χωροφυλακή στα πρότυπα της γαλλικής Gendarmerie. Στόχος της ήταν κυρίως η καταπολέμηση της ληστείας, που θα παρέμενε ενδημική στη χώρα για έναν ακόμα αιώνα, ενώ ο παραγκωνισμός των άπραγων πια οπλαρχηγών του ’21 έπαιξε το δικό του ρόλο στη γιγάντωση του φαινομένου.
Ο αυταρχισμός των Βαυαρών διακρινόταν και στα νομοθετήματα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και του τύπου, όπως και την πρόβλεψη έκτακτων στρατοδικείων. Παρά την προτροπή των Μεγάλων Δυνάμεων να νομιμοποιήσουν περαιτέρω τη μοναρχία μέσω σύνταξης συντάγματος, οι Βαυαροί αντιβασιλείς δεν έδειξαν καμία σπουδή στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως κι ο Όθων εξάλλου, που εξαναγκάστηκε στην παραχώρηση συντάγμαατος μόνο μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη 1843.
Τυπικά η Αντιβασιλεία έληξε με την ενηλικίωση του Όθωνα στο 20ό έτος την 1η Ιούνη 1835, ουσιαστικά όμως διατηρήθηκε με την πρωθυπουργοποίηση του Άρμπανσπεργκ και του Ρούντχαρτ ως το 1837, οπότε και οι Βαυαροί σύμβουλοι εκπαραθυρώθηκαν προς όφελους μιας προσωποπαγούς μοναρχικής διακυβέρνησης από το νεαρό ηγεμόνα.

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές στην Ουκρανία!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προκλητική δήλωση Ουκρανού βουλευτή, που ουσιαστικά καλεί τους φασίστες να δολοφονήσουν το Γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας. Ακολουθεί το κείμενο του σχολίου.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δηλώσεις του βουλευτή του ουκρανικού κοινοβουλίου από το λεγόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα, Ι. Μοσιιτσούκ, με τις οποίες καλούνται οι “πατριώτες” να δολοφονήσουν τον Πιοτρ Σιμονιέκνκο, Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.
Η ενέργεια αυτή, που στοχοποιεί τον ηγέτη του ΚΚ Ουκρανίας, όπως κι άλλα στελέχη του ΚΚ Ουκρανίας, είναι επικίνδυνη και δείχνει για άλλη μια φορά την αντιδημοκρατική κατάσταση που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία με πραξικοπηματικό τρόπο, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εξέλιξη στην οποία έπαιξε εξέχοντα ρόλο ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην πρέσβης στο Κίεβο, Τζ. Πάιατ.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο ΚΚ Ουκρανίας, στους κομμουνιστές της Ουκρανίας, που έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή του αστικού κράτους της Ουκρανίας και τη σαπίλα του – τους ναζιστές δολοφόνους που αιματοκυλούν την ίδια τη χώρα τους

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Η αξιοποίηση του λιμανιού της Κέρκυρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που ξαναμοιράζοντας τη γη για τα κέρδη των μονοπωλίων τους ματώνουν καθημερινά τους λαούς και στην περιοχή μας, πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους του νησιού μας, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Στα πλαίσια των «διευκολύνσεων» που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και σύσσωμο το αστικό κράτος με όλους τους μηχανισμούς και τους κρίκους του, στους αμερικανο-νατοϊκούς και ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστές, το λιμάνι της Κέρκυρας μετατρέπεται με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς, σε χώρο «στάθμευσης» αμερικάνικων και άλλων πολεμικών πλοίων, σαν αυτό που αντικρίζει και σήμερα όποιος βρεθεί πλησίον του χώρου.   
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο.
Η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα σύσσωμης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει γίνει ο καλύτερος υπηρέτης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί μερίδιο απ’ την "πίτα" των αγορών, των δρόμων Ενέργειας, των πρώτων υλών, εμπλέκει τη χώρα και τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που οξύνονται, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από δήθεν προσωπικές απόψεις του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου. Η επέκταση της βάσης στη Σούδα, η μεταφορά drones στη Λάρισα, η δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, ο σχεδιασμός για μεταφορά "ειδικών όπλων" στον Άραξο κ.ά., είναι μέτρα που ήδη υλοποιούνται απ’ την κυβέρνηση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.
Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί η κυβέρνηση, όταν δίνει το 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ), κάθε χρόνο για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια τη στιγμή που ο λαός υποφέρει, όταν στέλνει ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και ασκήσεις, όταν πρωταγωνιστεί να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έκανε στη Συμφωνία με τη FYROM.
Αυτή η πολιτική δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.
Οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, όπως λένε ορισμένοι, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών. Θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε "μαγνήτη" πιθανών επιθέσεων.
Άλλωστε, η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Γι’ αυτό και χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός απ’ το λαό και τη νεολαία. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να μην επιτραπεί σε κανένα ΝΑΤΟϊκό πολεμικό πλοίο η προσέγγιση του λιμανιού της Κέρκυρας. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να δυναμώσει η κοινή πάλη κι αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΤΟ ΤΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤ. ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

10.000 ευρώ πρόστιμο σε Νεοζηλανδούς ακτιβιστές επέβαλε Ισραηλινό δικαστήριο για μποϋκοτάζ συναυλίας

Μια νέα μηχανή για να αναχαιτίσει τη δυναμική του κινήματος μποϋκοτάζ του Ισραήλ προσπαθεί να στήσει το Ισραηλινό κράτος, διώκοντας δικαστικά και επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα σε ακτιβιστές που δραστηριοπούνται κατά της πολιτικής του διεθνώς. Έτσι λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ επέβαλε την Τετάρτη πρόστιμο 45000 ισραηλινών σέκελ, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ σε δυο νεοζηλανδούς ακτιβιστές του κινήματος BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), τους Τζαστίν Σαξ και Νάντια Αμπού-Σανάμπ για βλάβη σε τρεις ισραηλινούς εφήβους που είχαν αγοράσει εισιτήρια για συναυλία της Νεοζηλανδής τραγουδίστριας Lorde στο Τελ Αβίβ, η οποία ακυρώθηκε λόγω παρέμβασης του κινήματος.
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβρη η τραγουδίστρια είχε ανακοινώσει πως θα έδινε συναυλία στο Τελ Αβίβ τον Ιούνη του 2018, μετά όμως από πίεση μέσω των ΜΚΔ και τη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής από τους δυο ακτιβιστές που την παρακινούσαν να μη στηρίξει έμμεσα τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, αποφάσισε να ακυρώσει το σόου, λέγοντας “Είχα πολλές συζητήσεις με ανθρώπους διαφορετικών απόψεων και νομίζω πως η σωστή απόφαση αυτή τη στιγμή είναι να ακυρώσω τη συναυλία”.
Τον περασμένο Γενάρη, η δικηγόρος Νιτσάνα Νταρσάν-Λάιτνερ, πρόεδρος της ισραηλινής ΜΚΟ “Σουράτ Χαντίν” υπέβαλε μήνυση εκ μέρους τριών ανηλίκων, οι οποίοι είχαν αγοράσει εισιτήρια για τη συναυλία και είχαν λάβει κανονικά τα χρήματά τους όταν αυτή ακυρώθηκε. Η μήνυση λοιπόν για να έχει έστω και προσχηματική νομική υπόσταση, βασίστηκε σε βλάβη ” της καλλιτεχνικής τους ευημερίας” (sic) του “ελεύθερου χρόνου τους” και κυρίως “του καλού τους ονόματος ως Εβραίων και Ισραηλινών”.
Δεν ήθελε και πολλά προφανώς το δικαστήριο για να επιβάλει καταδικαστική απόφαση στους ακτιβιστές, βάσει ενός αμφιλεγόμενου ακόμα και μέσα στο Ισραήλ νόμου “Αντί-μποϋκοτάζ” που επιτρέπει αστικές αγωγές κατά οργανισμών που καλούν σε μποϋκοτάζ κατά του κράτους. Οι στοχεύσεις τόσο της νομοθεσίας, όσο και της συγκεκριμένης απόφασης διακρίνονται ξεκάθαρα στις δηλώσεις της ικανοποιημένης φυσικά δικηγόρου, που μίλησε για “απόφαση που καθιστά σαφές πως οποιοσδήποτε καλεί σε μποΪκοτάζ κατά του ισραηλινού κράτους μπορεί να διωχθεί για πρόκληση βλάβης και να αποζημιώσει όσους βλάπτονται από το κάλεσμα για μποϋκοτάζ, είτε μέσα είτε έξω από το Ισραήλ”. Πρόσθεσε επίσης ότι η εφαρμογή της απόφασης στους κατηγορούμενους είναι εφικτή, καθώς η Νέα Ζηλανδία έχει δικαστικές συμφωνίες με το Ισραήλ που επιτρέπουν στο δικαστήριο να απαιτήσει την καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης, όπως και των δικαστικών εξόδων, που ανέρχονται επίσης σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Πληροφορίες από: jpost.com

ΜΚΟ υπεύθυνη για βιασμούς κοριτσιών ζητά «συγγνώμη» (vid)


Εκμετάλλευση, δυστυχία, φτώχεια και «αγγελικά» πλασμένες ΜΚΟ ξανά στο προσκήνιο

Μία αμερικανική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Λιβερία εξέφρασε χθες τη δημόσια συγγνώμη της για τους συστηματικούς βιασμούς νεαρών κοριτσιών σε σχολείο που διηύθυνε η ίδια
και του οποίου υποτιθέμενη αποστολή ήταν να αποτρέψει να καταλήξουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
«Εκφράζουμε την βαθιά και απέραντη θλίψη μας»,
αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΜΚΟ «More Than Me» αναφορικά με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στον αμερικανικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας «ProPublica»,
ΜΚΟ υπεύθυνη για βιασμούς κοριτσιών ζητά «συγγνώμη»στο πλαίσιο μιας εμπεριστατωμένης και μακράς έρευνας, η οποία αναδημοσιεύθηκε επίσης και στο περιοδικό Time.
Τα κορίτσια κακοποιούνταν από τον συνιδρυτή της ΜΚΟ, Μάκιντος Τζόνσον μέσα στο ίδιο το σχολείο, που είχε ιδρυθεί το 2013 σε μία από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας Μονρόβια στη Λιβερία
και ήταν το πρώτο από τα 13 που λειτουργεί η «More Than Me» (περισσότερα από μένα) στην πάμφτωχη τούτη αφρικανική χώρα.
Ο ίδιος ο Τζόνσον έφυγε από τη ζωή το 2016 έχοντας ασθενήσει από τον ιό του AIDS και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως έχει μολύνει αρκετά κορίτσια, πολλά εκ των οποίων ήσαν μόλις 10 ετών.

Το ρεπορτάζ για την ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη για βιασμούς κοριτσιών

«Προς όλα τα κορίτσια που βιάσθηκαν από τον Μάκιντος Τζόνσον από το 2014 κι εντεύθεν τους λέμε: Σας απογοητεύσαμε.
Είχαμε παραχωρήσει στον Τζόνσον μία εξουσία την οποία καταχράστηκε κακοποιώντας παιδιά.
Αυτή η δύναμη εξουσίας του είχε εμποδίσει την ικανότητα του προσωπικού μας να αναφέρει τις καταχρήσεις του και τις κακοποιήσεις στις διοικητικές υπηρεσίες μας. Η διοίκηση άρχισε να αντιλαμβάνεται τα σημάδια αυτά πολύ αργότερα»,
ΜΚΟ υπεύθυνη για βιασμούς κοριτσιών ζητά «συγγνώμη»
Ο συνιδρυτής της ΜΚΟ Μάκιντος Τζόνσον
αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΜΚΟ.
Ο Τζόνσον είχε συλληφθεί κατόπιν καταγγελιών από τα κακοποιημένα κορίτσια.
Η δίκη του το 2015 είχε αναβληθεί ένεκα των υποψιών για δωροδοκίες αξιωματούχων, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «ProPublica».
Τελικά ο Τζόνσον απεβίωσε πριν προλάβει να επαναληφθεί η δικάσιμος διαδικασία.
Η ΜΚΟ έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει πάνω από 8 εκατ. δολάρια από χρηματικές δωρεές, εκ των οποίων τα 600.000 $ προέρχονταν κατευθείαν από το αμερικανικό κράτος.

Επίσης είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη της τότε προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ (Ellen Johnson Sirleaf), που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Αναγνώριση των ψεκασμένων ειδήσεων!


Ξεκινώ μια προσπάθεια να καταδείξω πως λειτουργεί ο φασιστικός διαδικτυακός μηχανισμός της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψεκασμένων ειδήσεων, που από το 2008 και μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις ΗΠΑ έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Τα ελληνικά ονόματα στη λίστα των Paradise PapersΟ σκοπός των εμπνευστών αυτών των άρθρων δεν είναι πάντα προφανής.
Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν πέρα από την εσκεμμένη παραπληροφόρηση είναι η δημιουργία κλίματος ενάντια σε ανθρώπους ή και ομάδες που είναι διαχρονικά στοχευμένες από τους φασίστες.
Ο βαθύτερος στόχος όμως είναι άλλος κι αρκετά πιο επικίνδυνος:
Η δηλητηρίαση της λογικής των προοδευτικών και κυρίως των νέων ανθρώπων ενισχύοντας τα ανθρωποφαγικά αντανακλαστικά τους κι η μαζική υιοθέτηση φασιστικών κι εθνικιστικών επιχειρημάτων, κάνοντας την προπαγάνδα του συστήματος και των φασιστών πιο εύκολη και ταυτόχρονα ολοένα και πιο δύσκολη την αντιμετώπιση και τη συσπείρωση του λαού σε ταξικό προσανατολισμό.
Κι εδώ ισχύει το ΑΞΙΩΜΑ:
«Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται!»
Μέσα από τις ίδιες ιστοσελίδες που μπορεί να είναι ακόμα κι αθλητικές, εμφανίζονται πολλές φορές άρθρα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα που έχουν ως στόχο να συσκοτίσουν τις αιτίες της δομικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού
παρουσιάζοντας ως φταίχτες τους πολιτικούς γενικά, τους 300 της βουλής, τα λαμόγια, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους μικρομαγαζάτορες, τους μετανάστες κτλ κτλ.
Γενικά τέτοιου είδους άρθρα έχουν σαν πυρήνα την διαστρεβλωμένη αιτία της παγκόσμιας κρίσης, που παρουσιάζεται όχι ως δομικό φαινόμενο του συστήματος, που επαναλαμβάνεται μάλιστα κάθε 20-30 χρόνια,
αλλά σαν κάτι το τοπικό, σαν κάτι το ιδιαίτερο, σαν μια συνωμοσία κάποιων σκοτεινών και αόρατων «κέντρων» που πίσω τους κρύβονται οι ξένοι, οι εβραίοι, οι προδότες του «έθνους», οι κομμουνιστές κτλ,
και που όλοι αυτοί συνεργάζονται με οργανώσεις με εντελώς αποκρυφιστικό τρόπο λειτουργίας έχοντας ως στόχο να πλήξουν μόνο τους Έλληνες, τον «Ελληνισμό» και τον «Ορθόδοξο πολιτισμό» γενικότερα.
Τέτοια άρθρα βρίθουν από «αποκαλύψεις» που είτε είναι εντελώς ψευδείς κι είναι δύσκολο για κάποιον με λίγες γνώσεις να διασταυρώσει, είτε είναι κατασκευασμένες ειδήσεις ή δηλώσεις, που πάλι πρέπει να αφιερώσεις πολύτιμο χρόνο για να αποδείξεις την παντελή αναξιοπιστία τους.
Κάθε τέτοιο άρθρο διαπνέεται από την γκεμπελική προπαγάνδα:
«Πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει».
Η μαζική και συντονισμένη διάδοση – από συγκεκριμένες σελίδες – τέτοιων άρθρων ή «ειδήσεων» – χωρίς καμιά απολύτως εξακρίβωση – δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ασυνείδητη ή «ερασιτεχνική».
Αναγνώριση των ψεκασμένων ειδήσεων Γίνεται κατά συρροή κι εξακολούθηση σχεδόν πάντα από τα ίδια σάιτ πού μάλιστα χαίρουν ευρείας αποδοχής.
Δεκάδες «δημοσιογραφικές» ιστοσελίδες αναλαμβάνουν ως εργολαβία το έργο αυτό, που τις πιο πολλές φορές έχει φασιστική ή κρυφο-φασιστική πηγή κι η οποία πρέπει οπωσδήποτε, για ευνόητους λόγους να αποκρυφτεί.
Το «παράδοξο» εμφανίζεται όταν τέτοιες ειδήσεις αναπαράγονται κι από αρκετά σάιτ που έχουν «αντιφασιστικό» προφίλ, αλλά αυτό δείχνει πως λειτουργούν σαν δούρειος ίππος, σαν φερετζές, για να περνάνε τα μηνύματα πιο εύκολα και πιο στοχευμένα.
Με το που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ένα τέτοιο άρθρο, το πολύ μέσα σε μια – δύο ώρες δεκάδες τέτοια σάιτ θα την αναπαράξουν, δίνοντας το καθένα ως αρχική πηγή το άλλο κι έτσι δεν φαίνεται πουθενά η πραγματική (φασιστική) προέλευση.
Μέσα σε 12 ώρες μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα αναπαράγουν αυτούσια την είδηση χωρίς κανέναν έλεγχο, καμιά διασταύρωση και πάντα τα άρθρα αυτά εμφανίζονται ανώνυμα!
Μετά τη βρώμικη δουλειά της περαιτέρω διάδοσης αναλαμβάνουν οι «ψεκασμένοι» χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (facebook κυρίως αλλά και tweeter) και φτάνει η αναπαραγωγή να γίνεται ακόμα κι από τα αθώα-θύματα της κρυφο-φασιστικής προπαγάνδας.
Ο μηχανισμός είναι πολύ συγκεκριμένος και πατάει σχεδόν πάντα σε κάποιον από τους παρακάτω άξονες:
  • Σε θεωρίες συνωμοσίας
  • Στην Αρχαιολατρεία – Αρχαιοπληξία
  • Στους ήρωες του 1821
  • Στην ελληνική «ανωτερότητα»
  • Σε «προφητείες»
  • Στο θρησκευτικό φανατισμό
  • Στην «αγάπη» προς την «πατρίδα»
  • Στα συναισθήματα οργής και απογοήτευσης που διακατέχουν το λαό και περισσότερο τους μικροαστούς
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό τέτοιων ψεκασμένων ειδήσεων είναι η υπερπροβολή της Ρωσίας (ξανθό γένος), του Πούτιν (εμφανίζεται πάντα ως σύμμαχος και προστάτης των ορθόδοξων λαών), του Αγίου Όρους (ειδικά οι μονές που είναι ρωσικής επιρροής) του Τράμπ και τώρα τελευταία και του Σαλβίνι στην Ιταλία..
Η φρασεολογία των ψεκασμένων τίτλων είναι επίσης χαρακτηριστική κι έχει καταντήσει λίγο έως πολύ τετριμμένη.
Τίτλοι ειδήσεων με λέξεις ή φράσεις όπως: «ΣΟΚ», «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ», «Θα τρίβετε τα μάτια σας», «Δείτε τώρα», «Έκτακτη είδηση», «Συμβαίνει τώρα», «Φρίκη» και άλλες παρόμοιες φράσεις παραπέμπουν περισσότερο στην περιέργεια και στο κουτσομπολιό παρά στη λογική των αναγνωστών.
Τις περισσότερες φορές η μασκαρεμένη «είδηση», είτε είναι απλά υπερβολική, είτε πλήρως παραπλανητική.
Κι έχει ως κύριο σκοπό το γρήγορο κέρδος της σελίδας από διαφημίσεις, από την απότομη αύξηση της επισκεψιμότητας, μέσω της εκβίασης των αναγνωστών να κάνουν κλικ (click farming).
Αυτός ο τρόπος προβολής είναι σχετικά ακίνδυνος, αλλά μας κοστίζει χρόνο και δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική πληροφορία!
Αναγνώριση των ψεκασμένων ειδήσεων
Όταν όμως οι παραπάνω εκφράσεις συνδυαστούν με μια από τις παρακάτω φράσεις ή λέξεις τότε η «είδηση» είναι 100% από κρυφο-φασιστική εώς ανοιχτά φασιστική πηγή και μάλιστα χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση!

Μεγάλη προσοχή

Σε άρθρα, βίντεο και εικόνες που χρησιμοποιούν τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις:
  • Νέα Τάξη Πραγμάτων (για Καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό ούτε λόγος)
  • Έθνος (για αστική ή εργατική τάξη ούτε λόγος)
  • Έλληνες ή Ελληνική Φυλή (παντελής απουσία ταξικού διαχωρισμού και πάντα σε αντιπαράθεση με τους ξένους)
  • Δείτε το πριν το κατεβάσουν! (αλήθεια πότε είδατε κάτι και μετά κατέβηκε;)
  • Να γιατί! (εξήγηση από τις «σχολές» Λιακόπουλου, Βελόπουλου και Πλεύρη)
  • Λάθρο ή Λαθρομετανάστες (αυτομάτως χτυπά το θύμα)
  • Κατάλαβες τώρα γιατί; (με μεγάλη δόση αλαζονείας)
  • Ισλαμοφασισμός (προσπάθεια να κρύψουν την φασιστική ιδεολογία των συντακτών)
  • Διαδώστε!! (Κρίμα τέτοιο σανό να το φάμε μόνοι μας, μη μας πουν και μονοφαγάδες)
  • Κατοχική κυβέρνηση
  • Δοσίλογη κυβέρνηση
  • Πατριώτη (πάντα σε αντιπαράθεση με τους «προδότες»)
  • Μεταπολίτευση
  • Ξεπουλάνε την Πατρίδα
  • Προδότες του έθνους (γενικά και αόριστα, πάλι χωρίς ταξικό διαχωρισμό)
  • Αφύπνιση ή Ξυπνάτε (μιλούν σαν πεφωτισμένοι)
  • Συνέλληνες (Μια λέξη βγαλμένη στα χρόνια της κρίσης, πραγματικά για γέλια)
Τέτοιες ιστοσελίδες είναι δεκάδες κι εδώ θα αναφέρω μονάχα τις πολύ «βαριές» περιπτώσεις από την δική μου εμπειρία (σε παρένθεση οι ιδιοκτήτες ή οι διευθυντές):
Makeleio.gr (Στέφανος Χίος)
protothema.gr (Θ. Αναστασιάδης)
Newsit.gr (Ν. Ευαγγελάτος)
parapolitika.gr (B. Μαρινάκης)
Makeleio.gr (Στέφανος Χίος)protothema.gr (Θ. Αναστασιάδης)
Newsit.gr (Ν. Ευαγγελάτος)
parapolitika.gr (B. Μαρινάκης)
zoogla.gr (Μ.Τριανταφυλλόπουλος)
Newsbomb.gr (Δ. Γιαννακόπουλος)
rilestwra.gr 
zoogla.gr (Μ.Τριανταφυλλόπουλος)
Newsbomb.gr (Δ. Γιαννακόπουλος)
rilestwra.gr
palo.gr
kwloxaneio.gr
parakato.grΑναγνώριση των ψεκασμένων ειδήσεων
katoxika.gr
hellas-now.gr
kalimeraellada.gr
pronews.gr
veteranos.gr
orthodoxia.gr
freepen.gr
Βήμα Ορθοδοξίας
olympia.gr
fimes.gr
Deiteto.gr
Αετός Αποκάλυψης
Sygklonistiko.gr
Ξυπνάτε ρε
Press.gr
Hellasforce.com

Βέβαια στο διαδίκτυο υπάρχουν και κάποιες -δυστυχώς όμως ελάχιστες- ιστοσελίδες οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με την επαλήθευση ή την κατάρριψη των ψεκασμένων ειδήσεων με την πιο γνωστή από αυτές τη «Ελληνικές απάτες» ellinikahoaxes.gr, χωρίς κι αυτή να αποφεύγει τα σοβαρά λάθη.
Ειδικά δε εάν η θεματολογία αγγίζει την πολιτική των ΗΠΑ, ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, τότε δεν μιλάμε απλά για λάθος, αλλά για επιλεκτική τύφλωση.
Αναγνώριση των ψεκασμένων ειδήσεωνΣαν υπεύθυνοι χρήστες του διαδικτύου λοιπόν, είναι σίγουρα καλύτερο να αναπαράγουμε ειδήσεις για τις οποίες είμαστε απολύτως βέβαιοι για την ισχύ τους και τις έχουμε διασταυρώσει.
Αποφεύγουμε να κοινοποιήσουμε μια είδηση που αποσκοπεί μόνο στο να διεγείρει τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μας σε βάρος της αλήθειας και της λογικής.
Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τις επαφές μας, αλλά και αξιοπιστία μας.
Καλύτερα λοιπόν είναι να μειώσουμε την ποσότητα των κοινοποιήσεων και να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα.
Με αυτό τον τρόπο βάζουμε ένα σοβαρό εμπόδιο στην φασιστική ιδεολογική διασπορά και πάμε ένα βήμα μπρος την υπόθεση της ενημέρωσης των φίλων μας.
Κι όταν διαπιστώσουμε ότι μια ιστοσελίδα παραπλανεί συστηματικά τους αναγνώστες της, η ΜΟΝΗ τιμωρία που επιβάλλεται και την πονά πραγματικά, είναι η δημόσια καταγγελία της κι η οριστική διακοπή της επισκεψιμότητας.

Μόνο έτσι θα περάσουμε το μήνυμα στους διαχειριστές της ότι δεν πρέπει να μας βλέπουν ως πρόβατα, που μας πουλάνε σανό, αλλά ως σκεπτόμενοι άνθρωποι που αξίζουμε κάθε σεβασμό.

Στο Μοναστηράκι Βαυαροί χωροφυλάκοι – Ο Ζεεχόφερ και η ιστορία της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα

Έντονες συζητήσεις προκάλεσε την τελευταία βδομάδα η δήλωση του γνωστού συντηρητικού και ξενόφοβου χριστιανοκοινωνιστή υπουργού εσωτερικών της Μέρκελ Χορστ Ζεεχόφερ, πως θα ήταν καλό οι Βαυαροί να έχουν κυβερνήσει για περισσότερο καιρό την Ελλάδα. Έτσι ο Ζεεχόφερ αφενός ήθελε να κολακέψει το εκλογικό του ακροατήριο ενόψει των σημερινών εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας (με βάσει τα πρώτα αποτελέσμα οι χριστιανοκοινωνιστές παραμένουν πρώτο κόμμα, αλλά με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της ιστορίας τους), αφετέρου φανέρωσε πώς ακριβώς βλέπει τον ελληνικό λαό, μ’έναν τρόπο δηλαδή που δε διαφέρει – τηρουμένων των αναλογιών – και τόσο από εκείνων των μακρινών προγόνων του, που έβλεπαν το νεότευκτο ελληνικό βασίλειο ως μια χώρα ημιαγρίων, απαίδευτων κατοίκων, που χρωστούσαν ευγνωμοσύνη στους νέους κυριάρχους τους για την πειθαρχία και την τάξη που επέβαλαν.
Τι ήταν όμως ακριβώς η Βαυαροκρατία και ποια τα πεπραγμένα της; Ως Βαυαροκρατία ορίζεται η περίοδος της Αντιβασιλείας (1833-1835), κατά την οποία οι Βαυαροί κυριάρχησαν σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και του κρατικού, ιδίως του στρατιωτικού μηχανισμού. Ο διορισμένος από τις Μεγάλες Δυνάμεις Όθωνας ήταν ακόμα ανήλικος, ως εκ τούτου τα καθήκοντά του είχαν ανατεθεί στην τετραμελή Αντιβασιλεία υπό τους Φον Άρμανσπεργκ ως υπεύθυνο οικονομικών, Φον Μάουρερ των εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων, φον Χάιντεκ για τα ναυτικά και φον Άμπελ για θέματα διοίκησης και εξωτερικής πολιτικής. Η Αντιβασιλεία θεμελίωνε την εξουσία της στο ένοπλο σώμα 3500 Βαυαρών, που πλαισιώθηκε στη συνέχεια από “εθελοντές” επίσης γερμανικής κυρίως καταγωγής.
Το έργο της Αντιβασιλείας δεν ήταν αμελητέο και ως ένα βαθμό η κληρονομία του άφησε το αποτύπωμάς της ως τις μέρες μας, σε τομείς όπως η δημόσια διοιίκηση, η η εκπαίδευση, η εκκλησιαστική οργάνωση, το δίκαιο και ο στρατός. Το γεγονός πως το βαυαρικό βασίλειο, παρότι ακόμα ισχυρά φεουδαρχικό, είχε δεχτεί την επίδραση της ναπολεόντιας νομοθεσίας, σήμανε τη μεταφορά στοιχείων αστικού εκσυγχρονισμού και στο ελληνικό δίκαιο, καθώς σε μεγάλο βαθμό οι αντιβασιλείες αντέγραψαν το προϋπάρχον βαυαρικό νομοθετικό σύστημα. Αυτές οι επιδράσεις φαίνονται ιδιαίτερα στον Ποινικό Νόμο, την Πολιτική και Ποινική δικονομία και τον Εμπορικό νόμο, όπως και την οργάνωση δικαστηρίων και συμβολαιογραφείων. Συνήθως οι Βαυαροί κατηγορούνται για έλλειψη προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες, ατό όμως είναι αληθές μόνο εν μέρει, καθώς το 1835 εισήχθη ως ισχύον δίκαιο η Εξάβιβλος του Αρμενόπουλου από τη βυζαντινή εποχή, ενώ έγινε αποδεκτό και το Οθωμανικό εθιμικό δίκαιο κατά τόπους, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού των κοτζαμπάσηδων, που είχαν υπονομεύσει την προηγούμενη απόπειρα εκσυγχρονισμού του Καποδίστρια. Ναπολεόντιες επιρροές φέρει και η διοικητική υποδιαίρεση της χώρας σε 10 νομούς και 42 επαρχίες, με στόχο την καταπολέμηση των φυγόκεντρων τάσεων στο νεαρό κράτος.
Τέραστιας ιστορικής σημασίας ήταν η απόφαση μεταφοράς της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1834. Η Αθήνα τότε ήταν μια κάτα βάση αρβανίτικη κωμόπολη 4000 κατοίκων, που ως το τέλος της βασιλείας του Όθωνα είχε αποκτήσει 41000 κατοίκους. Η επιλογή βασίστηκε τόσο σε πολιτικούς λόγους (διάρρηξη των δεσμών με μια περιοχή συνδεδεμένη με τις ενδοελληνικές έριδες της επανάστασης και της διακυβέρνησης Καποδίστρια), όσο και συμβολικούς, στη βάση του νεοκλασικιστικού πνεύματος που κυριαρχούσε τότε στην Ευρώπη. Μπορεί το φιλόδοξο πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη Σταμάτη, Έντουαρντ Σάουμπερτ και του Φον Κλέντσε αργότερα να μην ολοκληρώθηκε, ωστόσο το ιστορικό κέντρο των Αθηνών φέρει ακόμα έντονα τη σφραγίδα του βαυαρικού νεοκλασικισμού, σε κτίρια όπως τα Ανάκτορα (σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η Ακαδημία και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Πολύ σημαντική κίνηση της Αντιβασιλείας ήταν η έκδοση του βασιλικού διατάγματος του 1833 που ανακήρυττε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωταγωνιστή τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Φαρμακίδη. Έκλεισαν επίσης όλα τα μοναστήρια κάτω των 6 μοναχών περιορίστηκε ο αριθμός των επισκοπών σε 10. Τα περιουσιακά στοιχεία των μονών που διαλύθηκαν περιήλθαν στο κράτος. Οι νεωτερισμοί αυτή οδήγησαν σε απόσχιση της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το 1850, εναρμονίζονταν όμως με τις ευρωπαϊκές παραδόσεις, παρότι για μια σειρά λόγους δεν ολοκληρώθηκε ως σήμερα ο διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, υπήρξε πιστή μεταφορά του βαυαρικού εκπαιδευτικού συστήματος, με τη θέσπιση δημοτικών σχολείων (κατώς τα έξοδά τους αναλάμβαναν οι δήμοι), υποχρεωτικής τετραετούς φοίτησης, για ν’ακολουθήσει για λίγους ευπορότερους μαθητές το Ελληνικό σχολείο 3ετούς φοίτησης κι αργότερα, επί απολυταρχίας Όθωνα, ιδρύθηκε και το πανεπιστήμιο Αθηνών (1837). Το πρόγραμμα σπουδών είχε έντονα αρχαιολατρικό χαρακτήρα, στοιχείο που έμελλε να καθορίσει τη φυσιογνωμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ως ένα βαθμό μέχρι και σήμερα.
Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη υπήρξε η πολιτικής της Αντιβασιλείας στο στρατιωτικό τομέα. Τα άτακτα σώματα των οπλαρχηγών διαλύθηκαν και οι συνακόλουθες εξεγέρσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρότητα. Οι διώξεις αγωνιστών έγιναν σύνηθες φαινόμενο, με πιο διαβόητη τη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα, που γλίτωσαν την εκτέλεση χάρη στη γενναία στάση των μειοψηφούνταν δικαστών Πολυζωίδη και Τερτσέτη. Έτσι η ποινή μετατράπηκε σε 20χρονη φυλάκιση κι αργότερα δόθηκε χάρη από τον Όθωνα. Λίγοι μόνο εκλεκτοί της Αντιβασιλείας παλαίμαχοι του επαναστατικού αγώνα εντάχθηκαν στο νέο τακτικό στρατό ως ακροβολιστές και κάποιοι ακόμα στη Βασιλική Φάλαγγα, ένα σώμα βετεράνων όπου μέσω συντάξεων διασφαλιζόταν η νομιμοφροσύνη τους στη μοναρχία. Με ξεχωριστό νόμο ιδρύθηκε το 1933 και η χωροφυλακή στα πρότυπα της γαλλικής Gendarmerie. Στόχος της ήταν κυρίως η καταπολέμηση της ληστείας, που θα παρέμενε ενδημική στη χώρα για έναν ακόμα αιώνα, ενώ ο παραγκωνισμός των άπραγων πια οπλαρχηγών του ’21 έπαιξε το δικό του ρόλο στη γιγάντωση του φαινομένου.
Ο αυταρχισμός των Βαυαρών διακρινόταν και στα νομοθετήματα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και του τύπου, όπως και την πρόβλεψη έκτακτων στρατοδικείων. Παρά την προτροπή των Μεγάλων Δυνάμεων να νομιμοποιήσουν περαιτέρω τη μοναρχία μέσω σύνταξης συντάγματος, οι Βαυαροί αντιβασιλείς δεν έδειξαν καμία σπουδή στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως κι ο Όθων εξάλλου, που εξαναγκάστηκε στην παραχώρηση συντάγμαατος μόνο μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη 1843.
Τυπικά η Αντιβασιλεία έληξε με την ενηλικίωση του Όθωνα στο 20ό έτος την 1η Ιούνη 1835, ουσιαστικά όμως διατηρήθηκε με την πρωθυπουργοποίηση του Άρμπανσπεργκ και του Ρούντχαρτ ως το 1837, οπότε και οι Βαυαροί σύμβουλοι εκπαραθυρώθηκαν προς όφελους μιας προσωποπαγούς μοναρχικής διακυβέρνησης από το νεαρό ηγεμόνα.

TOP READ