10 Ιουν 2016

ΣΕ Επικοινωνιών Αμερικής (CWA)-Μεγάλα οφέλη για τους απεργούς στην Verizon

 ΣΕ Επικοινωνιών Αμερικής (CWA)-Μεγάλα οφέλη για τους απεργούς στην Verizon

Συνδικάτο Εργαζομένων Επικοινωνιών Αμερικής (Communications Workers of America – CWA) 

Μεγάλα οφέλη στη Νέα Συμφωνία για τους απεργούς εργαζομένους στην Verizon


Η Εταιρεία συμφώνησε να προσθέσει 1.300 νέες θέσεις εργασίας τηλεφωνικού κέντρου στην Ανατολική Ακτή, αύξηση 10,9% σε 4 χρόνια, πρώτη φορά σύμβαση για τους εργαζομένους πωλήσεων λιανικής της Verizon Wireless.
Οι σχεδόν 40.000 εργαζόμενοι στην Verizon που βρίσκονται σε Απεργία από τις 13ης Απριλίου γιορτάζουν τα μεγάλα οφέλη μετά τη δοκιμαστική συμφωνία με την εταιρεία. Μετά από τις 45 μέρες της μεγαλύτερης απεργίας στην πρόσφατη ιστορία, η Verizon θα προσθέσει 1.300 νέες θέσεις εργασίας τηλεφωνικού κέντρου στην Ανατολική Ακτή, και θα αντιστρέψει αρκετές άλλες εξωτερικές αναθέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον τεχνικό τομέα. Η τετραετής σχεδιαζόμενη συμφωνία παρέχει 10,9% σε αυξήσεις, ένα μπόνους υπογραφής 1.250$ στην Μεσο-Ατλαντική περιοχή και ένα μπόνους υπογραφής 1.000$ + μπόνους υγειονομικής περίθαλψης 250$, 2800$ ελάχιστη μερίδιο κερδών, αυξήσεις των συντάξεων, καθώς και μια πρώτη σύμβαση για την Verizon Wireless κατάστημα λιανικής πώλησης των εργαζομένων στο Brooklyn, NY και Everett, ΜΑ.

“Η CWA εκτιμά την επιμονή και την αφοσίωση του Γραμματέα Perez, τον Ομοσπονδιακό Διευθυντής Μεσολάβησης και Υπηρεσιών Συνδιαλλαγής Allison Beck και ολόκληρες ομάδες τους. Η προσθήκη των καλών νέων θέσεων εργασίας στην Verizon είναι μια τεράστια νίκη όχι μόνο για τους εργαζόμενους που απεργούν, αλλά και για τις κοινότητές μας και για την χώρα σαν σύνολο.
Η σύμβαση αυτή είναι μια νίκη για τις εργαζόμενες οικογένειες σε όλη τη χώρα και μια επιβεβαίωση της δύναμης των εργαζομένων”, δήλωσε ο Chris Shelton, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Επικοινωνιών της Αμερικής. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι μπορούμε να ανυψώσουμε τις εργαζόμενες οικογένειες, να βελτιώσουμε τις κοινότητές μας και να προωθήσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων της Αμερικής.”
“Τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας στηρίζονται σε εμάς, να ξεσηκωθούμε για το τι είναι σωστό και τι είναι δίκαιο”, δήλωσε ο Fitzgerald Boyce, ένας τεχνικός της Verizon με έδρα τη Νέα Υόρκη. “Το να απεργήσουμε δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τις οικογένειές μας, αλλά γνωρίζαμε ότι έπρεπε να πολεμήσουμε για να σώσουμε καλές θέσεις εργασίας και τον τρόπο ζωής μας. Παλέψαμε σκληρά και κερδίσαμε.

Επειδή αγωνιστήκαμε μαζί ως ένα συνδικάτο, τα παιδιά μου θα είναι σε θέση να με βλέπουν το βράδυ. Ήμασταν όλοι τόσο ανήσυχοι για τις πιθανές μεταβιβάσεις και τις επιπλέον μετεγκαταστλασεις, αλλά τώρα η Verizon πρόκειται να φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας πίσω. Όλες οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να κρατήσουν καλές θέσεις εργασίας στη χώρα “, δήλωσε η Christina Martin, μια εργαζόμενο σε τηλεφωνικό κέντρο της Verizon στην Πενσυλβάνια.

“Για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι πωλήσεων λιανικής στην Verizon Wireless έχουν ένα συνδικάτο και μια δίκαιη σύμβαση εργασίας,” δήλωσε ο Mike Tisei, ένας εργαζόμενος πωλήσεων λιανικής της Verizon Wireless στο Everett, Massachusetts. “Για τους εργαζομένους πωλήσεων λιανικής της Verizon Wireless που προσχώρησαν στο CWA το 2014, αυτό σημαίνει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια ουσιαστική οικονομική ασφάλεια για τις οικογένειές μας. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την οικογένειά μου και οι οικογένειες που εργάζονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής, και αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή σταθήκαμε ενωμένοι.

«Έχουμε εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο, για το οποία τα μέλη μας μπορούν να είναι περήφανα. Εξασφαλίζει πρόσθετες καλές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης για τα μέλη μας στην Μεσο-Ατλαντική περιοχή και τις κρατά στις κοινότητές μας”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της CWA Περιφέρεια 2-13 Ed Mooney. “Ήμασταν σε θέση για αποτρέψουμε έναν αριθμό απαιτήσεων της εταιρείας και την επίτευξη μιας σύμβασης που περιλαμβάνει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συγκεκριμένα 850 στο τηλεφωνικό κέντρο, επιστρέψαμε στη δουλειά μέλη του Συνδικάτου. Διατηρήσαμε σε λειτουργία τα κέντρα και κρατήσαμε ασφαλή την εργασία, παρέχοντας και βελτιώσεις σε συνταξιοδοτικά προνόμια. Είμαι τόσο περήφανος για τα μέλη που στάθηκαν ενωμένα και αντιστάθηκαν για τους εαυτούς τους, τις κοινότητές μας, τους πελάτες και τις οικογένειές τους”

“Μετά από περισσότερο από έξι εβδομάδες πικετοφοριών, οι εργαζόμενοι στην Verizon κέρδισαν μια εξαιρετική νέα σύμβαση εργασίας που θα προστατεύει καλές θέσεις εργασίας και διατηρεί το βιοτικό μας επίπεδο. Η ενότητα και α αποφασιστικότητα των μελών του συνδικάτου νίκησε τις προτάσεις της εταιρείας για ανάθεση της εργασίας σε τρίτους και ανάθεσει του έργου, και η νέα συμφωνία θα δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας μελών του συνδικάτου κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής,” δήλωσε ο Dennis G. Trainor, Αντιπρόεδρος της CWA Περιφέρειας 1.Μαζί, μετατρέπουμε την παλίρροια από περικοπές εις βάρος των εργαζομένω σε οικοδόμηση ενός ισχυρού εργατικού κινήματος και ενίσχυση της δύναμης των Αμερικανών εργαζομένων. Και, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εργαζόμενοι πωλήσεων λιανικής στην Verizon Wireless σε Brooklyn, NY and Everett, MA θα έχουν μια συλλογική σύμβαση εργασίας που βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και δίνει μια ενωμένη φωνή στον κόσμο της εργασίας.”

Οι Απεργοί θα βρίσκονται πίσω στη δουλειά την Τετάρτη 1η Ιουνίου. Εκείνοι με βραδινές βάρδιες που ολοκληρώνονται μετά τα μεσάνυχτα, την 1η Ιουνίου, θα βρίσκονται πίσω στη δουλειά κατά την έναρξη της βάρδιας τους την Τρίτη 31η Μαΐου.

Σημεία- κλειδιά από την προτεινόμενη συμφωνία, η οποία θα παρουσιαστεί στα μέλη του συνδικάτου για ψηφοφορία επικύρωσης μετά την επιστροφή στην εργασία, είναι:
  • Ένα 10,9% αύξηση στα επόμενα 4 χρόνια με πληρωμή τόκου, συμπεριλαμβανομένων 3% κατά την επικύρωση, και 2,5% σε κάθε επέτειο του συμβολαίου.
  • Μπόνους υπογραφής 1.250$ στην Μεσο-Ατλαντική περιοχή και ένα μπόνους υπογραφής 1.000$ + μπόνους υγειονομικής περίθαλψης 250$ στα Βορειοανατολικά, και ένα ελάχιστο εισόδημα 700$ μερίδιο εταιρικών κερδών σε καθένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
  • Η πρώτη σύμβαση εργασίας που έγινε ποτέ για σχεδόν 70 εργαζόμενους πωλήσεων λιανικής της Verizon Wireless.
  • Όλα τα τηλεφωνικά κέντρα που απειλούνταν με κλείσιμο στην Μεσο-Ατλαντική περιοχή θα παραμείνουν ανοικτά. Τρία από τα πέντε τηλεφωνικά κέντρα που απειλούνταν με κλείσιμο στο βόρειο κομμάτι της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν επίσης ανοικτά. Στους έξι εργαζόμενους που επηρεάζονται από τα άλλα δύο τηλεφωνικά κέντρα θα προσφερθούν τοπικές θέσεις εργασίας στην εταιρεία.
  • Η νέα σύμβαση εργασίας εγγυάται ότι ένα αυξημένο ποσοστό της εξυπηρέτησης πελατών θα γίνεται από συνδικαλισμένους εργαζόμενους. Ως αποτέλεσμα, η Verizon θα προσθέσει 1.300 θέσεις εργασίας τηλεφωνικού κέντρου, 850 στην Μεσο-Ατλαντική περιοχή και 450 στα Βορειοανατολικά.
  • Αρκετές μεγάλες αναθέσεις έργου θα αντιστραφούν, διατηρώντας την εργασία μελών του συνδικάτου στις κοινότητες τους και επιστρέφοντας μια σημαντική ποσότητα της συντήρησης σε συνδικαλισμένους εργαζόμενους της Πολιτείας της NY. Θα υπάρξει μια αύξηση 25% στον αριθμό των συνδικαλισμένων πληρωμάτων στον πόλο εργασίας της Πολιτεία της NY.
  • Η υπάρχουσα εργασιακή ασφάλεια της γλώσσας θα διατηρηθεί, όπως και η υπάρχουσα γλώσσα στην μεταφορά και την αρχαιότητα για τα κίνητρα συνταξιοδότησης. Όλες οι προτάσεις της εταιρείας σχετικά με την αναγκαστική διαπολιτειακή μεταφορά των τεχνικών αποσύρθηκαν.*
  • Όλες οι προτεινόμενες μειώσεις των συντάξεων αποσύρθηκαν από την εταιρεία, και θα υπάρξουν τρεις αυξήσεις του 1% στις συντάξεις καθορισμένων παροχών κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.
  • Η εταιρεία συμφώνησε να τερματίσει ένα εποπτικό πρόγραμμα απόδοσης (γνωστό ως QAR) που βρισκόταν σε ισχύ σε πέντε δήμους της πόλης της NY, το οποίο οι εργαζόμενοι έβρισκαν εξαιρετικά καταχρηστικό, και τα δύο μέρη θα συνεργαστούν με εξωτερικό σύμβουλο για την ανάπτυξη ενός μη τιμωρητικού προγράμματος. Αυτό ήταν ένα σημαντικό ζήτημα για τεχνικούς της περιοχής της NY.
  • Προτεινόμενες περικοπές στα επιδόματα ατυχήματος και αναπηρίας αποσύρθηκαν. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν σε αλλαγές στο εν ενεργεία και στο συνταξιοδοτημένων σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που κάνουν εξοικονόμηση για την εταιρεία, προστατεύοντας παράλληλα με εξαιρετικό σχεδιασμό την ιατρική περίθαλψη.
Κυριακή 29 Μάη 2016
Πηγή: syndicalaizer
___________
*(Existing Job security language will be preserved, as will existing language on transfer and seniority protections for retirement incentives. All of the company’s proposals on forced interstate transfers of technicians were withdrawn.)

Gangsta's paradise

 Gangsta's paradise

Με τους γκάνγκστερ να έχουν την τιμητική τους και τα γεγονότα της εβδομάδας να μας προσπερνούν χωρίς οίκτο, σαν τροχοφόρα -ου μην και πυραυλοκίνητα- χρειάζεται μάλλον να τα βάλουμε κάτω και να τα καταγράψουμε, για να τα χωνέψουμε και να τα αποτιμήσουμε.

Τζάμπολ με μπάσκετ. Τις προάλλες ο Τσίπρας συνάντησε στο Μαξίμου το μεγαλύτερο σεσημασμένο γκάνγκστερ των ευρωπαϊκών γηπέδων, εν όψει της μετονομασίας του κλειστού του ΟΑΚΑ σε στάδιο Νίκος Γκάλης (που δε νομίζω να τη βλέπουν με θετικό μάτι κάποιοι από τους έμμεσα εμπλεκόμενους αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία). Ο Αλέξης έκανε τη λεζάντα του κι έδωσε τροφή σε αυτές των memes, υψώνοντας μεσαίο δάχτυλο στην μπάλα και τη νοημοσύνη μας με τα επικοινωνιακά κόλπα του, που όμως δεν είναι τόσο φτηνά, όσο τα πολιτικά τεχνάσματα της ΔΦΑ.

Εσύ Αλέξη πάρ' τους τα λεφτά
Κι εσύ Γκάλη, πάρ' τους το κεφάλι
Κι ύστερα, κάνει σε κάποια φάση στον Γκάλη (τον παίκτη του 21ου αιώνα) την ηλίθια ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: "πώς το κάνατε αυτό;", "πώς στεκόσασταν στον αέρα;" ή κάτι τέτοιο.
Κάτι του απάντησε ο Γκάνγκστερ για να ξεμπερδεύει, αλλά ξέχασε να του πει για το σπάσιμο της μέσης, την κίνηση σήμα-κατατεθέν του, που τον καθιέρωσε. Θα καταλάβαινε άλλωστε κι ο Αλέξης, γιατί γνωρίζει πολύ καλά από επικύψεις, πάσχοντας από κλασική περίπτωση οσφυοκαμψίας.

Μια άλλη ελπιδοφόρος συνάντηση ήταν αυτή μεταξύ της ΛαΕ και της Χριστιανικής Δημοκρατίας, που κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή δράση. Υπό άλλες συνθήκες, αυτή θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι της υπομονής για τα Εαακ (και το κομμάτι της Εαακ που φλερτάρει πολιτικά με το Λαφαζάνη). Αλλά αυτοί προφανώς είναι αποφασισμένοι να υποστούν το μαρτύριο της σταγόνας και να πιουν το πικρό φαρμάκι ως τον πάτο, σφυρίζοντας αδιάφορα για την πραγματικότητα.

Περνάμε τώρα σε άλλου είδους γκάνγκστερ, καθώς η ελληνική αστική τάξη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να δικαιώσει τον ισχυρισμό λούμπεν (αστική τάξη) που χρησιμοποιούσε και η 17Ν στις ανακοινώσεις της. Επειδή όμως δεν υπάρχουν στοιχεία κι αποδείξεις για να συνδέσει κανείς το πλήρωμα του NOOR1 που αποδεκατίζεται μυστηριωδώς σαν τους δέκα μικρούς νέγρους της Αγκάθα Κρίστι, με την τυχαία αυτοανάφλεξη ενός προβληματικού μοντέλου Πόρσε, τον κομιστή το αφεντικό του, και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών τύπου Μπογκοτά, κι επειδή όπως έλεγε σε μια παράστασή του ο Ζαραλίκος: "έκανα το νούμερο αυτό, με τσιμεντένια παπούτσια και δε μου πάνε καθόλου, πιστέψτε με", δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί και να καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα για το τι ακριβώς έγινε. Είναι τέτοια, εξάλλου, η κατασκοπευτική ατμόσφαιρα των ημερών, που κάποιοι υποψιάζονται πως μπορεί ο Μαυρίκος να σκηνοθέτησε το θάνατό του, για να εξαφανιστεί αθόρυβα από το προσκήνιο.

Υπάρχουν όμως μερικά εύλογα ερωτήματα, όπως: ποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο Μαυρίκος και πώς βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ο εκδότης μιας τόσο ανυπόληπτης εφημερίδας. Καθώς επίσης, το κλασικό ερώτημα "qui bono?", ποιος ωφελείται δηλ από τις εξελίξεις.

Σε άλλα μαφιόζικα νέα, στα ανυπότακτα Εξάρχεια φαίνεται να υπάρχει μια άλλου είδους κόντρα για τον έλεγχο της πλατείας, εξίσου σκοτεινή και μπερδεμένη. Και δεν εννοούμε πχ εργατικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής. Κι αν είναι δεδομένη η ύπαρξη μιας πρωτοβουλίας κατοίκων που προσπαθούν να κρατήσουν την περιοχή καθαρή από πρέζα και μαφία (που πάνε μαζί), υπάρχει και μια άλλη πλευρά, με την προ μηνών ένοπλη συγκέντρωση στην πλατεία ή με το προχτεσινό μαφιόζικο χτύπημα, μέρα μεσημέρι, σε πολυσύχναστο δρόμο κατοικημένης περιοχής, που παραπέμπει ευθέως σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κι αυτό που βασικά αποδεικνύεται είναι ότι καθίστανται πια εντελώς δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικού και ποινικού τομέα, ή μάλλον του δεύτερου που χρησιμοποιεί ως μανδύα τον πρώτο και διάφορες "κινηματικές αναφορές".

Τουλάχιστον έχουμε ελευθερία έκφρασης κι έτσι το κάθε αφεντικό μπορεί να παρεμβαίνει ζωντανά στο κανάλι του, να επαναφέρει με κομψό τρόπο στην τάξη τους υπαλλήλους του, όταν παρεκκλίνουν της γραμμής του μέσου κι όταν καταφέρονται ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή στο κράτος που αφήνει τρύπες στις κοινωνικές δομές του.

Του Πάνου Ζάχαρη
Και να φανταστείς ότι αυτός λογίζεται ως η καλή και τίμια περίπτωση αστού καναλάρχη (αντίθετα με το διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο Μεγκα) που έχει στο τσεπάκι μία τηλεοπτικά άδεια.
Και να φανταστείς ότι αυτά τα κανάλια για μερικούς συνιστούν τεκμήριο δημοκρατικής πολυφωνίας. Όχι σαν τη σοβιετία, όπου τα έλεγχε όλα το κράτος...
Και να σκεφτείς πως αυτό το ερπετό που γίνεται σκυλάκι για να γλείφει τα πόδια του αφεντικού του και να γρυλίζει σε όσους καταφέρονται εναντίον του, ο Δήμος Βερύκιος, πριν από 25 χρόνια έγραφε στο Ριζοσπάστη!

Εκεί όπου αρθρογραφούσε δηλ κατά διαστήματα κι ο Κοτζιάς, ως υπεύθυνος ιδεολογικής επιτροπής, που μαθημένος πια στην αστική πολυφωνία, δυσφορούσε φανερά σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη με τις ερωτήσεις που του έκανε ο Μπογιό, και το έδειξε χωρίς πολλές διπλωματικές ευγένειες (όπως θα επέτασσε το αξίωμα και το υπουργείο του). Την επόμενη φορά μπορεί να υπαγορεύσει απευθείας και τις ερωτήσεις που θέλει να του κάνουν, γιατί έχει παραγίνει το κακό. Α, ρε Κοντομηνά που θέλετε...

Το πιο απρόσμενο χαμπέρι της βδομάδας ωστόσο και βασικά η μοναδική είδηση που βγήκε από τη νιοστή εμφάνιση του Λεβέντη στο Χατζηνίκο, είναι αυτή.


Ω ναι, την άλλη Δευτέρα, θα είναι κοντά μας, θα είναι μαζί μας!
Ποιος να το 'λεγε...

Θα είναι αργά για τύψεις και δάκρυα

 Θα είναι αργά για τύψεις και δάκρυα

Κάποιοι φίλοι ευκολόπιστοι στις κάλπικες υποσχέσεις έλεγαν πριν τις εκλογές, για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Να τους ψηφίσουμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα», «περιμένετε, ας τους δοκιμάσουμε πρώτα και μετά να τους κρίνουμε», «πρέπει να βάλει και το ΚΚΕ πλάτη, να συνεργαστεί η Αριστερά».
Οι ίδιοι μετά τις εκλογές έλεγαν «ας κάνουμε υπομονή, δεν αλλάζουν αμέσως τα πράγματα», «να περιμένουμε, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά» και  κατηγορούσαν για εμπάθεια όποιον έκανε κριτική στον νεαρό Τσίπρα, τον ξεθωριασμένο ήρωα Γλέζο κ.ά. Σήμερα, που έπεσε και η τελευταία μάσκα των «αριστερών» λαοπλάνων, οι ίδιοι φίλοι κλείνονται στον εαυτό τους, λουφάζουν στις ενοχές τους, είτε έχουν την  ψευδαίσθηση πως έκαναν ό,τι μπορούσαν· νιώθουν ασήμαντοι και «μικροί», ανήμποροι ν’ αντιδράσουν προς τον πραγματικό εχθρό που δεν τον βλέπουν ή κάνουν πως δεν τον βλέπουν. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το «μυστικό της επιτυχίας» της εκμετάλλευσης, των εκμεταλλευτών.
Κρίμα για τις γενιές που βάδισαν σε δρόμους πλατιούς και χωρίς απότομες στροφές, που χόρτασαν το φαΐ, το καλό ρούχο και τη ζεστασιά, που μορφώθηκαν και που μέσω της επιστήμης και της τεχνολογικής εξέλιξης άνοιξαν διάπλατα οι ορίζοντές τους, να αυτοκαταστρέφονται σπάζοντας κάθε φορά τα μούτρα τους στα ίδια αδιέξοδα μιας σάπιας κοινωνίας που το μόνο που παράγει -εκτός από κέρδη για τους εκμεταλλευτές της- είναι άφθονη πτωμαΐνη. Κρίμα για τις ψυχές που στόμωσαν από την κατανάλωση γυαλιστερών προϊόντων κι έμειναν χέρσες, σκληρές, αδιαπέραστες από την αίσθηση της αδικίας, την έκφραση αλληλεγγύης, τη διάθεση για προσφορά. Κρίμα ο ανθός αυτής της κοινωνίας και πρώτα απ’ όλα η νεολαία, να στέκει μαραμένος, εσωστρεφής και απογοητευμένος, παραιτημένος, βουτηγμένος στις ακαθαρσίες και το μόνο που να αναζητεί να είναι πώς θα κρατήσει, ο καθένας, τη δική του μύτη έξω απ’ τ’ απόνερα.
Κάποτε η νεολαία αυτού του τόπου δε λογάριασε θυσίες ούτε ζύγιζε το κόστος. Πεινασμένη, μπαλωμένη, ξυπόλητη, ψειριασμένη κι αγράμματη, με κορμιά οργωμένα από τις πρώιμες κακουχίες, χτυπούσε γροθιά στο μαχαίρι κι έσπαγε το μαχαίρι. Είχε μάτια γεμάτα λάμψη και ψυχή καθαρή και διψασμένη και ρίχτηκε στη φωτιά και διεκδίκησε  ένα καλύτερο αύριο. Κάποιοι λένε ίσως γιατί δεν είχε τίποτα για να χάσει. Δεν ισχύει. Όταν πολεμάς έχεις να χάσεις ένα χέρι, ένα μάτι, ένα πόδι, μέχρι και τη ζωή σου και ο καθένας μπορεί να το συνειδητοποιήσει αυτό. Όμως, φτάνει να έχεις καταφέρει να χωρέσεις στη συνείδησή σου την ασημαντότητα της δικής σου μονάδας μπροστά στο συλλογικό καλό, για ν’ αψηφήσεις τον κίνδυνο και κάθε τι που σε κρατάει καθηλωμένο στη γη και κλεισμένο στο καβούκι σου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος, η ανταμοιβή.
Σήμερα που οι συνθήκες και η εξέλιξη μπορούν να κάνουν τη ζωή του ανθρώπου αξιοζήλευτη, η κοινωνία, η ανθρωπότητα βαδίζει με γοργό ρυθμό προς τον όλεθρο. Είναι εύκολο, ειδικά όταν είσαι νέος, να απαιτείς γενικά κι αόριστα και να χρεώνεις τις προηγούμενες γενιές για τα κακά που κληρονόμησες. Και, μη  διαθέτοντας την ικανότητα να διακρίνεις και να κρίνεις σωστά, να κάνεις ανέξοδη κριτική, να αδικείς και να αδικείσαι. Έχεις το ελαφρυντικό ότι δεν έμαθες ποτέ την αληθινή ιστορία σου, και δεν φταις εσύ γι’ αυτό. Όμως, δεν μπορεί να φταίνε, για όλα, πάντα κάποιοι άλλοι, κι εσύ να παραμένεις θεατής. Πρέπει να κουνηθείς.
Ο χρόνος που και εσύ θα πρέπει να «παραδώσεις» στους επόμενους φτάνει, χωρίς να το καταλάβεις. Και όταν θα εισπράξεις την απόρριψη που -και εσύ- κάποτε πλήρωσες, τότε ίσως καταλάβεις ότι τα χρόνια που άφησες να περάσουν και να χαθούν έπρεπε να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι για να σταματήσεις αυτή την πορεία. Θα είναι αργά, όμως, όπως θα λες και τότε, για «ρίσκα» και, στα σίγουρα, αργά για τύψεις και δάκρυα. Θα ’χεις ήδη πουλήσει και την ψυχή σου και θα ’χεις χάσει, για πάντα, τη λάμψη από τα μάτια σου.
Πέμπτη 9 Ιούνη 2016.

Οπου Γης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Οπου Γης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Τρίτη βράδυ, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, χαιρετίζοντας σε εκδήλωση στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο πλαίσιο της έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», όπου μια σειρά στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου - μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - έσπευσαν να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, φρόντισε να δώσει το περίγραμμα λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε προάσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλομετόχων επιχειρηματικών ομίλων.
Προάσπιση που περνά τόσο από την ανάπτυξη δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης, όπου στέλνονται παιδιά του λαού, επειδή διακυβεύονται εκεί συμφέροντα των εφοπλιστών, όσο και από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σκληρούς - ακόμα και αιματηρούς - ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία.
***
Είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος:«Γνωρίζουμε όλοι ότι το Πολεμικό και Εμπορικό μας Ναυτικό, από καταβολής του Εθνους μας έως σήμερα, υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και ειδικά τη σημερινή εποχή μεγιστοποιούν τη σημασία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, αποτελώντας το συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας (...) Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μια ναυτική δύναμη, με τεράστια και ένδοξη ναυτική παράδοση, τόσο στο Πολεμικό όσο και στο Εμπορικό Ναυτικό. Η χώρα μας, με την εμπορική της ναυτιλία, έχει συμφέροντα που επεκτείνονται σε όλες τις θάλασσες της Γης, τα οποία και δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει (...) Υπενθυμίζω ότι με τα εμπορικά μας πλοία, η ελληνική σημαία κυματίζει στα πέρατα του κόσμου, γεγονός που καθιστά την υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας ως ζωτικής σημασίας για την εθνική μας επιβίωση και προοπτική».
Ο νυν υπουργός δεν λέει κάτι καινούργιο από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Απλά αποδεικνύει τη στρατηγική τους σύμπλευση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τη στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου.
Θυμίζουμε, εδώ, ότι στις 13/2/14, με απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η φρεγάτα «Ψαρά» αναχώρησε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να λάβει μέρος στην επιχείρηση της ΕΕ «ATLANTA» στην Ερυθρά Θάλασσα, για ένα τρίμηνο, κάνοντας περιπολίες στον εν λόγω δίαυλο προς αντιμετώπιση φαινομένων πειρατείας. Χαιρετίζοντας το πλήρωμα της φρεγάτας ο τότε υπουργός Αμυνας Δ . Αβραμόπουλος, λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα, τόνιζε: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος (...) Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά - ας μην το ξεχνάμε αυτό - και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας»...
***
Στην ίδια γραμμή, έλεγε την Τρίτη ο Π. Καμμένος: «Τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την ανάπτυξη της πειρατείας, θέλω να θυμίσω ότι με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ Ευθύμιου Μητρόπουλου,η Ελλάδα ήταν η πρώτη που συνέβαλε στη διεθνή δύναμη στη Μάλαγα και νότια του Σουέζ για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε το πρώτο πλοίο στη διεθνή δύναμη και αποτρέψαμε ένα φαινόμενο το οποίο λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια εις βάρος των διεθνών προδιαγραφών»...
Και, φυσικά, πέρα από την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση σπεύδει να το υπηρετήσει και με νέα κίνητρα, προνόμια, επιδοτήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κλείνοντας το μάτι στους εφοπλιστές, «από την πλευρά μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να επιστρέψουν στην ελληνική σημαία τα ελληνόκτητα πλοία». Μια «αποχώρηση» που έγινε, αφού, σε κάθε λογής ...Παναμάδες και Λιβερίες, οι εφοπλιστές βρήκαν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές και κίνητρα απ' ό,τι τους εξασφάλιζαν τα προηγούμενα χρόνια εδώ, απ' ό,τι σπεύδουν τώρα να τους διαβεβαιώσουν τα στελέχη της «πρώτη φορά Αριστεράς» ότι θα τους παράσχουν...
Και από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, γιατί οι εκπρόσωποι των διάφορων τμημάτων του κεφαλαίου αλλά και των διεθνών τους συμμάχων (ΕΕ, ΗΠΑ κ.ά.) σπεύδουν να στείλουν τα συγχαρητήριά τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία

Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία
Συνεχίζεται η πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και συνοικίες του Λεκανοπεδίου



Αποψη της συγκέντρωσης της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών
Αποψη της συγκέντρωσης της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών
Δύο μαζικές συγκεντρώσεις εργαζομένων από κλάδους στρατηγικής σημασίας περιλαμβάνονταν μεταξύ των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν και αυτή τη βδομάδα, στο πλαίσιο της πολύμορφης πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που συμπληρώνει κοντά είκοσι μέρες, με σύνθημα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία».
Η Λουίζα Ράζου και ο Νίκος Σοφιανός, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στις συγκεντρώσεις των ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας και Τηλεπικοινωνιών αντίστοιχα, ανέλυσαν τις πολιτικές εξελίξεις, την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνδυασμένη με την κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης» κ.ο.κ. Συζητήθηκαν επίσης κρίσιμα συμπεράσματα από τις μάχες που έδωσε το εργατικό - λαϊκό κίνημα τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα καθήκοντα των μελών και των φίλων του Κόμματος για το επόμενο διάστημα, που απορρέουν από τους στόχους της ανασύνταξης του κινήματος και της ισχυροποίησης του ΚΚΕ.
Ο δρόμος των λαϊκών αναγκών δε συναντιέται πουθενά με τα κέρδη του κεφαλαίου
Στην ομιλία της σε συγκέντρωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6/6 στον «Ευαγγελισμό», η Λουίζα Ράζου σημείωσε μεταξύ άλλων:

Από τη συγκέντρωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας
Από τη συγκέντρωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας
«Από τις εξελίξεις αποδεικνύεται ότι με μνημόνια ή χωρίς και παρά τις αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου για την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η στρατηγική επιλογή να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και η οικονομική αστάθεια που προκαλείται από την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών των κρατών - μελών, είναι ενιαία παντού.
Αυτή την ενιαία στρατηγική υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδείχτηκε στην πράξη ότι υλοποίησε μέχρι κεραίας και με προσήλωση όλες τις επιλογές των μονοπωλίων, δεν ταλαντεύτηκε ούτε μια στιγμή. Αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για τη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή της αστικής διαχείρισης, που κατάφερε να σπρώξει προς τα κάτω και να ρίξει στα τάρταρα τον πήχη των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν βρίσκεται στο ότι κάνει λιγότερα από αυτά που υποσχέθηκε. Οτι π.χ. οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο λόγω των "στενών" δημοσιονομικών. Η κοροϊδία βρίσκεται στο ότι οι κυβερνώντες παρουσιάζονται σαν κάτι που δεν είναι και έχουν κάνει επιστήμη το συμβιβασμό και την ενσωμάτωση, λέγοντας στους εργαζόμενους στην Υγεία και σ' όλο το λαό ότι αυτό είναι το ρεαλιστικό να γίνει: Δηλαδή στροφή στην κερδοφορία, στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη με "δίκαιο" τρόπο για όλους, όπως έλεγαν και οι προηγούμενοι! Ομως, πρόκειται για μια όχι και τόσο πρωτότυπη αντίληψη περί δικαιοσύνης. Πρόκειται για την κλασική προσπάθεια όλων των αστικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα των σοσιαλδημοκρατικών να στρατεύουν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις κάτω από ξένες σημαίες συμφερόντων. Το ζήτημα είναι αν αυτή τη φορά θα αξιοποιήσει την πείρα που έχει συγκεντρώσει ο λαός για να τους βάλει εμπόδια, να τους δυσκολέψει, να μην τους αφήσει σε χλωρό κλαρί.
Κανένας λαϊκός άνθρωπος που μπορεί να διατηρεί επιφυλάξεις για την πολιτική του ΚΚΕ, δεν πρέπει να ανεχτεί να παρουσιάζονται αυτή την περίοδο, των μεγάλων δυνατοτήτων της ανθρωπότητας, σαν φιλολαϊκή πολιτική, τα "κοινωνικά δίκτυα" που φτιάχνουν για ένα μικρό μέρος από τους απόκληρους που δημιουργεί η πολιτική τους, για να μοιράσουν ελεημοσύνη και ψίχουλα. Κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν πρέπει να αποδεχτεί να ζήσει αυτός και τα παιδιά του με "ολίγον" από δημόσια Υγεία, με "ολίγον" από Παιδεία, με "ολίγον" από την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του. Ας μην επιτρέψουμε να επιβεβαιωθεί η επιδίωξη του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει την απογοήτευση και την κούραση που νιώθουν τα λαϊκά στρώματα που τους πίστεψαν, σε αποδοχή και ανοχή της πολιτικής τους, στη βάση του "μικρότερου κακού".
Τώρα και μετά από αυτό τον κύκλο κινητοποιήσεων, που άφησαν ίχνη σοβαρά για την ταξική ανασυγκρότηση, μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε και να κουβεντιάσουμε πιο ολοκληρωμένα και πλατιά μέσα στην εργατική τάξη αυτή την προοπτική, της οικοδόμησης της Λαϊκής Συμμαχίας, θέτοντας εξαρχής ότι υπάρχει άλλος δρόμος απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που είναι ο μόνος ρεαλιστικός, αναγκαίος και επίκαιρος για την πλατιά πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ο δρόμος που βάζει στην ημερήσια διάταξη την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και δεν τις παζαρεύει.
Αυτός ο δρόμος είναι αντίθετος, δεν συναντιέται πουθενά με το δρόμο της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Ο δρόμος αυτός χαράσσεται σήμερα, στην καθημερινή πάλη, στις μικρές και μεγάλες μάχες, στον ενιαίο αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και οδηγεί σε ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση.
Σε ένα μέλλον που οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι τον κλάδο της Υγείας θα υπηρετούν την υγεία της εργατικής τάξης σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα, απελευθερώνοντας τις γνώσεις και τις ικανότητές τους από τα δεσμά των μονοπωλιακών ομίλων της ιατρικής τεχνολογίας και της έρευνας, των φαρμακέμπορων και φαρμακοβιομηχάνων και των άλλων κορακιών που θησαυρίζουν από την υγεία του λαού».
Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη στην οποία μπορεί να ακουμπήσει ο εργαζόμενος
Ο Νίκος Σοφιανός, μιλώντας σε συγκέντρωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών, την Κυριακή 5/6, ανάμεσα σε άλλα τόνισε:
«Με την παρέμβαση των μελών και των φίλων του ΚΚΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης, η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να βάψει το μαύρο άσπρο και να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα. Να αποκαλυφθεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες και κλίμα ανοχής, ότι "δεν γίνεται αλλιώς".
Είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στην πόλη και στην ύπαιθρο δεν νομιμοποίησαν αυτή την πολιτική. Αντίθετα κινητοποιήθηκαν, ακύρωσαν την προπαγάνδα με την οποία από την αρχή η κυβέρνηση προσπάθησε να ντύσει το πέρασμα αυτών των μέτρων, περί "δίκαιων μέτρων", με "ταξικό πρόσημο" κ.λπ.
Ανέδειξαν, επίσης, αυτές οι κινητοποιήσεις ότι ο μόνος πολιτικός χώρος που αντιπαρατέθηκε με συνέπεια, με συνέχεια, με συνεκτικές προτάσεις και με στόχευση ικανή να κινητοποιήσει κόσμο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ήταν το ΚΚΕ. Είναι η δύναμη στην οποία μπορεί να ακουμπήσει σήμερα ο εργαζόμενος. Μπορεί να μην υιοθετεί, να μην αντιλαμβάνεται το σύνολο της πολιτικής πρότασης διεξόδου του Κόμματός μας, όμως καταλαβαίνει και βλέπει από την εμπειρία του ότι μπορεί να κινητοποιηθεί μαζί μας κι αυτό αποδείχτηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις.
Τους παλιούς και νέους διαχειριστές δεν τους ενώνει μόνο το τρίτο μνημόνιο, αλλά και η προπαγάνδα περί σταθερότητας, επενδύσεων και ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικός ο "αναπτυξιακός νόμος" που δίνει ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, εκτεταμένες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και κρατικές ενισχύσεις. Ολο αυτό το πλέγμα είναι για να έρθει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Ομως, πού επενδύει το κεφάλαιο; Επενδύει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, με βάση τις ελλείψεις που έχει η εργατική - λαϊκή οικογένεια για να καλύψει αυτές τις ανάγκες; Επενδύει εκεί που μπορεί με το γρηγορότερο και πιο άμεσο τρόπο να βγάλει κέρδος, για όσο διάστημα θα το βγάζει, για να το πάει όπου θέλει, με βάση την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων. Και όταν αυτή η επένδυση κλείσει τον κύκλο της, έρχονται οι πτωχεύσεις, όπως με την "Ηλεκτρονική", το ξενοδοχείο "Ledra" κ.λπ. Η ανάπτυξη, λοιπόν, για την οποία μιλούν δεν είναι ανάπτυξη με φιλολαϊκό πρόσημο, γιατί τέτοια ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει.
Είναι υπόθεση καθημερινής πάλης ο προσανατολισμός που θα πάρει το κίνημα, η οργή και η αγανάκτηση του λαού. Τα προηγούμενα χρόνια εγκλωβίστηκε ο λαός στη λογική ότι με την αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει η ζωή του. Αυτό το παραμύθι τέλειωσε. Βασικό ζήτημα είναι να αποκαλύψουμε το μηχανισμό της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και να φανεί το γιατί οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά. Οτι μπορεί η κοινωνία να οργανωθεί, να σταθεί στα πόδια της, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες χωρίς τους καπιταλιστές, όταν η εργατική τάξη πάρει στα χέρια της τον πλούτο που παράγει. Να φανεί η δυνατότητα που υπάρχει με την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας των αντιμονοπωλιακών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, με μια τέτοια στόχευση, να αποτρέπει, να καθυστερεί το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Να δημιουργεί την αίσθηση της λαϊκής ανάτασης, ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν και να έχουν μικρές νίκες, με στόχευση βέβαια την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Με στόχευση την οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας, που βασίζεται στην κοινωνικοποίηση όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στο σχεδιασμό, στον εργατικό έλεγχο, στη δυνατότητα που έχει η εργατική τάξη όχι μόνο να δουλεύει, αλλά και να διοικεί αυτά που η ίδια παράγει με το μόχθο της. Να σχεδιάζει την οικονομία της ώστε να καλύπτει συνεχώς τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες».

Προβλήματα και ευκαιρίες για μπίζνες με την Τουρκία στο Αιγαίο και μπάστακα το ΝΑΤΟ

Προβλήματα και ευκαιρίες για μπίζνες με την Τουρκία στο Αιγαίο και μπάστακα το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Eurokinissi
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Τις δικές του εξηγήσεις για τις τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αlpha», αναγνωρίζοντας στο ΝΑΤΟ λίγο - πολύ ρόλο φύλακα των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και με την Αλβανία, στο πλαίσιο της κόντρας για το γεωστρατηγικό ρόλο κάθε αστικής τάξης.
Συγκεκριμένα, είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα αυτή την περίοδο πάρα πολύ νευρική, έχει πολλαπλά προβλήματα, έχει (...) προβλήματα με τη Ρωσία, με την Αρμενία, με το Ισραήλ δύσκολες σχέσεις, με την Αίγυπτο, έχει τους πολέμους της Ιορδανίας και της Συρίας, αυτό την κάνει νευρική (...) Ο Πρόεδρος θα (...) πιέσει όσον αφορά στο κουρδικό ζήτημα επικαλούμενος ότι πρόκειται για ένα τρομοκρατικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει και ανάλογα». Ουσιαστικά, εδώ εμμέσως ξαναπροβάλλει στους ιμπεριαλιστές ότι η Ελλάδα, ως κράτος σταθερότητας, μπορεί να έχει αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο και ενεργότερη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση διεκδικώντας μερίδιο στο μοίρασμα Ενέργειας και στη μεταφορά της σε όφελος των καπιταλιστών.
Με ανάθεση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ
Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στο Αιγαίο και στην ανάπτυξη εδώ του ΝΑΤΟ με αφορμή το Προσφυγικό, είπε:
«Μία αριστερή κυβέρνηση δεν είχε αντίρρηση να συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην αποτροπή των προσφυγικών ή στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και η τουρκική κυβέρνηση να μην το θέλει. Πρώτον, να μη θέλει την επέκταση της δράσης στα Δωδεκάνησα, στην Ικαρία και τη Σάμο, δεύτερον να μη θέλει να σηκώνονται ελικόπτερα και άλλα μέσα γιατί φοβόταν ότι (...) θα δημιουργήσει η Ελλάδα κεκτημένα στον εναέριο χώρο και, τρίτον, να θέλει και να τελειώνει ουσιαστικά η αποστολή.
Νομίζω ότι στη Συνδιάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, πιθανόν να ζητήσει την πλήρη αποχώρηση του ΝΑΤΟ (...) Τα εργαλεία με τα οποία παλιά μάς πίεζαν, σήμερα ενοχλούν τους γείτονές μας», πρόσθεσε, επιχειρώντας να αποδώσει στο ΝΑΤΟ χαρακτηριστικά υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων...
«Να τα βρούμε στις μπίζνες»
Σηματοδοτώντας τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συμβιβασμούς, ώστε να προχωρήσουν οι μεταξύ τους μπίζνες, πρόσθεσε:
«Εχουμε έναν γείτονα ο οποίος είναι νευρικός αλλά στον οποίο εξηγούμε και πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε οι καλύτεροι δυνατοί γείτονες παρά τα προβλήματά μας. Δεν είμαστε ούτε Ιράκ ούτε Συρία, δεν είμαστε ούτε σε πόλεμο και δεν μπορούμε να αφήσουμε να μετεξελιχθούν οι σχέσεις μας σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τους κάνουμε προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα, στα οποία δεν έχουν ακόμα απαντήσει και ταυτόχρονα δημιουργούμε μεγάλες υποδομές, όπως η συμφωνία που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Σμύρνη, για τη διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη με ταχεία σιδηροδρομική γραμμή, τη διασύνδεση της Σμύρνης με μια ταχεία γραμμή και εμπορική και με επιβάτες από τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, υπάρχουν μεγάλα πρότζεκτς, έχουμε 1 εκατομμύριο Τούρκους τουρίστες στη χώρα μας».
Και ...καλοπιάσματα στον Ερντογάν
Εσπευσε μάλιστα να αναγνωρίσει στον Ερντογάν ότι «η θετική πλευρά ότι έχουμε μια τουρκική ηγεσία που τα τελευταία 12 χρόνια δεν δημιούργησε κανένα θερμό επεισόδιο και το αναγνωρίζουμε αυτό, παρά τα προβλήματα που έχουμε». Βέβαια, δεν μπόρεσε να παραγνωρίσει ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες» νησιά όπως η Γαύδος, το Φαρμακονήσι, οι Οινούσσες.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κίνηση της Αγκυρας να γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά τις μέρες του Ραμαζανιού, γνωμάτευσε ότι «κάποιοι στην Τουρκία θέλουν να κάνουν επίδειξη στο εσωτερικό ότι είναι "καλοί μουσουλμάνοι" και "καλοί πιστοί" και μετατρέπουν κάθε ιερό τόπο σε τέμενος και ορισμένοι άλλοι ή πάλι κομμάτια των ιδίων, θέλουν να δείξουν ότι κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στη χώρα τους». Είπε ακόμη ότι πρέπει να «εκτιμάς τα μεγάλα πολιτισμικά κληροδοτήματα που έφερε η Ιστορία στην επικράτειά σου και δεν τα αντιμετωπίζεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο».
Για δε την Αλβανία είπε ότι «εμφανίζονται νεο-εθνικισμοί». «Εχουμε προβλήματα», παραδέχτηκε, μιλώντας και για το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος των τσάμηδων, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, το οποίο βάζει ζήτημα περιουσιών τους στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι με την επίσκεψή του πρόσφατα στα Τίρανα οι τόνοι έχουν πέσει.

«Σένγκεν» για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα ζητούν οι Αμερικανοί...

«Σένγκεν» για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα ζητούν οι Αμερικανοί...


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Με φόντο την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, τις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, Αμερικανοί στρατηγοί ασκούν έντονες πιέσεις για τη δημιουργία μίας ζώνης τύπου «Σένγκεν» που θα επιτρέπει την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων (πρωτίστως αμερικανικών) εντός των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας σε καιρό ειρήνης με πρόσχημα «πιθανές εντάσεις» ή «κρίσεις» με τη Ρωσία, χωρίς αποφάσεις Κοινοβουλίων, γραφειοκρατικές διαδικασίες από το υπουργείο Αμυνας και άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η απαίτηση αυτή αναμένεται, δίχως άλλο, να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, με στόχο τη δρομολόγηση «εξελίξεων» που θα οδηγήσουν στην απρόσκοπτη μετακίνηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με διάφορα προσχήματα σε καιρό ειρήνης...
Αυτές οι πιέσεις αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα σε άρθρο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Foreign Affairs με τον εύγλωττο τίτλο: «Μία Ζώνη Σένγκεν για το ΝΑΤΟ - Γιατί η Συμμαχία χρειάζεται ανοικτά σύνορα για τα στρατεύματά της», στο οποίο ο Αμερικανός αντιστράτηγος (και διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη) Μπεν Χότζες ζητά ανοικτά την άρση κάθε «επίπονης διαδικασίας», που σχετίζεται με την έκδοση αδειών για τη διασυνοριακή διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Επικαλείται ως πρόσχημα «ακατάλληλες γέφυρες και σιδηροδρομικά δίκτυα», τα οποία, «ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες - νέα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη - δεν είναι κατάλληλες για τη διέλευση μεγάλων στρατευμάτων». Σημειώνει ακόμη ότι μεταξύ των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υπάρχουν τουλάχιστον «εννιά χώρες μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Τουρκία» στις οποίες απαιτείται διαδικασία που διαρκεί πάνω από ένα 15ήμερο για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, όπλων και λοιπού εξοπλισμού.
Η αρθρογράφος Ελίζαμπεθ Μπρο σημειώνει πάντως πως ούτως ή άλλως το ΝΑΤΟ έχει δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης κατά μήκος των συνόρων χωρών - μελών σε περίοδο πολέμου και ότι το αίτημα των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων αφορά την περίοδο ειρήνης. Αναφέρει εν κατακλείδι σαν επιπρόσθετο «επιχείρημα» την διαπίστωση του Αντιστράτηγου Χότζες πως η έλλειψη μιας «στρατιωτικής Σένγκεν» μπορεί να θέσει τη Ρωσία σε πλεονεκτική θέση έναντι του ΝΑΤΟ και πως οι Ρώσοι «μπορούν να κινούν γρήγορα τα στρατεύματά τους εντός της χώρας τους, εκπλήσσοντάς μας κάθε φορά που κάνουν μία αιφνιδιαστική άσκηση, ενώ εμείς δεν μπορούμε να τους εκπλήξουμε με τις δικές μας»...

TOP READ