5 Φεβ 2018

Τελικά είναι η ξευτίλα, όχι η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταία!


«Ευχαριστώ τον Μ. Θεοδωράκη» του Θύμιου Καλαμούκη
Απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου

Τελικά είναι η ξευτίλα, όχι η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταίαΕυχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες.
Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς.
Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης
Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα.
Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα.
Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λειβαδίτη, τον Καμπανέλη, τον Αναγνωστάκη, τον Βάρναλη.
Τελικά είναι η ξευτίλα, όχι η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταίαΕυχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση.
Χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν αυτό που είμαι. Νομίζω κανείς μας δεν θα ήταν αυτό που είναι.

Από χτες τον ευχαριστώ και για κάποιους επιπλέον λόγους, που δεν είχα φανταστεί ποτέ.

Τον ευχαριστώ που μου έδειξε τι σημαίνει κατάντια. Πόσο εύκολα κατρακυλάς σε αυτήν όταν δεν έχεις ρίζες. Όχι όταν δεν έχεις παρελθόν, όταν δεν έχεις ρίζες βαθιές και γερές.
Πόσο απεχθές είναι να σε αγκαλιάζει το παπαδαριό, να σε χειροκροτεί το φασισταριό, να σε χρησιμοποιεί δημοσιογραφικό αληταριό.

Που μου θύμισε ότι η φράση ενότητα του λαού είναι κίβδηλη. Φούσκα.

Ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα του τραπεζίτη με τον δανειολήπτη, του βιομήχανου και του εργάτη, του εφοπλιστή και του ναυτικού.
«Πλην Λακεδαιμονίων» ναι, αλλά ποιοι φυλάξαν θερμοπύλεςΌτι οι μπαρούφες περί εθνικής ενότητας κρύβουν την λύσσα των λύκων απέναντι στο πρόβατο. Τα σάλια του λιονταριού απέναντι στην αντιλόπη.
Ότι την ελληνική κοινωνία, κάθε κοινωνία, την χωρίζουν τα συμφέροντα διαφορετικών ομάδων.
Κι ότι οι οικονομικά ισχυρές ομάδες κάθε κοινωνίας, κρύβουν τις επιδιώξεις τους και προσπαθούν πάντα τα δίκαια κοινωνικά αιτήματα των ανίσχυρων ομάδων να τα μετατρέπουν σε εθνικά αιτήματα.
Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές τις επιδιώξεις τις ενστερνίζονται και οι οικονομικά αδύνατοι. Πχ μπορεί να πεινάς, να είσαι χρεωμένος αλλά είσαι απόγονος σπουδαίων προγόνων.
Μπορεί να είσαι άνεργος, κακοπληρωμένος και να μην είσαι υπερήφανος για τον εαυτό σου αλλά είσαι υπερήφανος για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Να θεωρείς ψυχή σου το όνομα της Μακεδονίας κι όχι την παιδεία και τον πολιτισμό.
Να μην ξεχάσω ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ, οι κυρίαρχες δυνάμεις προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς αγώνες κατά της λιτότητας, με και καλά εθνικούς αγώνες, για μια υπόθεση που για όλο τον πλανήτη είναι λυμένη.
Τελικά είναι η ξευτίλα, όχι η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταίαΠόσο δύσκολο είναι να είσαι συνεπής μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής σου. Όμως μέχρι το τελευταίο. Και πόσο κομβικό μπορεί να είναι το προτελευταίο λεπτό.
Την διαφορά μεταξύ γεμάτης πλατείας τον Δεκέμβρη του ’44, και γεμάτης πλατείας τον Φλεβάρη του 2018.

Ότι, κάθε τι μαζικό δεν είναι κατά ανάγκην και σωστό.

Την απέχθεια στο ρεύμα της μάζας, την ευκολία της, την εθελοτυφλία της. Την εύπεπτη σκέψη και την επιφανειακή ανάλυση.
Ναι προφανώς δεν ήταν φασίστες όλοι όσοι ήταν εκεί, αλλά πότε τελικά και πως αρχίζεις να φασιστικοποιείσαι.
Με όλες τις αναλογίες… προφανώς οι νεολαία της Γερμανίας του μεσοπολέμου δεν φανταζόταν ότι θα ήταν αυτή που θα γύριζε σε φέρετρα μερικά χρόνια αργότερα.
Μερικές σκέψεις που ίσως ακουστούν αιρετικέςΟύτε οι ενήλικες της Γερμανίας του μεσοπολέμου ήθελαν να ψήνουν σε φούρνους τα πτώματα των Εβραίων. Προφανώς δεν το ήθελαν αλλά έγινε γιατί το ήθελαν κάποιοι.
Που όμως ποτέ δεν το είπαν καθαρά. Και που πάντα μιλούσαν για ισχυρή και καθαρή Γερμανία.
Τον ευχαριστώ που μου θύμισε όλα αυτά που σιχαίνομαι. Να χαϊδεύω την μπόλικη αφέλεια και την άγνοια του πλήθους. Να σιγοντάρεις την επιπολαιότητα της μαζικής σκέψης.
Να βροντοφωνάζεις ότι θέλεις την Μακεδονία ελληνική ενώ η Ελλάδα δεν είναι ελληνική. Ούτε δρόμοι, ούτε λιμάνια, ούτε αεροδρόμια, ούτε παραλίες, ούτε πετρέλαια ούτε δάνεια. Τίποτε.
Τον ευχαριστώ που με βοήθησε να τελειώσω μια και καλή, με τους μύθους, τα σύμβολα και τα «κεφάλαια» του έθνους.

Τον ευχαριστώ που με απενεχοποίησε

Τον ευχαριστώ που κατάλαβα ότι ο αγώνας μας για καλύτερο αύριο, είναι ακόμη πιο δύσκολος χωρίς πατερίτσες από το παρελθόν. Μπορούμε και χωρίς αυτές. Μπορούσαμε εδώ και καιρό, αλλά για λόγους συναισθηματικούς τις κρατούσαμε στα χέρια.
Συλλαλητήριο πατριδοκάπηλων Ναζί με το λαό ως «γλάστρα»Τον ευχαριστώ που μου απέδειξε γιατί δεν έπρεπε να ήμουν στο σύνταγμα χτες.
Που μου υπενθύμισε την αναγούλα για τις μπούρδες περί εθνικής ενότητας, κυρίαρχου λαού και υπερήφανου λαού.
Κι είναι μπούρδες, γιατί αυτός ο λαός δείχνει μαζικότητα και υπερηφάνεια όταν έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει κόστος η όποια διαμαρτυρία του.
Όταν είναι συμβατή με τα θέλω των ισχυρών. Όταν ο όποιος αντίπαλος είναι σιγουράκι.
Αν αυτή την στιγμή κάποιος απειλεί την εθνική κυριαρχία είναι η πανίσχυρη Τουρκία κι όχι τα ανύπαρκτα Σκόπια.

Γιατί λοιπόν ψυχή είναι η Μακεδονία κι όχι το Αιγαίο;

Από την Μακεδονία οι βόρειοι γείτονες μας έχουν πάρει το όνομα.
Τελικά είναι η ξευτίλα, όχι η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταίαΟι ανατολικοί γείτονες με τις συνεχείς απειλές παραβάσεις και παραβιάσεις κάθε μέρα, δεν μας παίρνουν κάτι; Τι α λα καρτ υπερηφάνεια είναι αυτή;
Είμαστε ατρόμητοι μόνο προς τα πάνω όχι προς τα δίπλα; Επίσης σε Μακεδονία και Αιγαίο, Πελοπόννησο και Κρήτη χρωστάνε μέχρι και τα τρισέγγονα, ένα χρέος που μας φορέθηκε.
Τον ευχαριστώ που μου θύμισε ότι ναι δεν είναι όλοι φασίστες, αλλά ότι μπορούν να γίνουν όλοι φασίστες. Ακόμη και χωρίς να το καταλάβουν.
Ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις μέχρι να μπείς στο τάγμα εφόδου. Ότι η ανοχή είναι το πρώτο σκαλί.
Τον ευχαριστώ που μου υπενθύμισε να μην ξεχάσω ποτέ και να μην ξεχνάω να μπερδεύω τον αριστερόστροφο φασισμό με τον φασισμό.
Τελικά είναι η ξευτίλα, όχι η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταίαΓιατί ο φασισμός είναι ένας και μοναδικός. Είναι ΜΟΝΟ μαύρος, έχει μόνο αγκυλωτό σταυρό, διαιρεί, στοχοποιεί και δολοφονεί.
Γιατί το μόνο που μπορεί να κάνει αριστερόστροφα ο φασισμός είναι να γυρνάει με αριστερή φορά το μαχαίρι στην καρδιά του Φύσσα.
Τον ευχαριστώ που μου θύμισε ότι τελικά δεν είναι η ελπίδα, αλλά η ξευτίλα που πεθαίνει τελευταία.

Τον ευχαριστώ και λυπάμαι!

Εγώ τον Μίκη δεν μπορώ, δεν θέλω, δεν πρέπει να τον μοιράζομαι με φασίστες. Δεν θέλω να μας ενώνει με τους φασίστες ο Μίκης.
Αυτόν τον Μίκη δεν θέλω να τον μοιράζομαι. Σας τον χαρίζω. Δεν είναι ο δικός μου Μίκης. Είναι όλος δικός σας. Πάρτε τον.
Τελικά είναι η ξευτίλα, όχι η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταίαΚαι τον ευχαριστώ που μου δίνει το δικαίωμα να ζητήσω εγώ ταπεινά συγνώμη από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Σωτήρη Πέτρουλα, τον Ανδρέα Λεντάκη, τους 200 συντρόφους της Καισαριανής, τον Νίκο Μπελογιάννη, τους χιλιάδες εξόριστους, που δεν έγιναν ποτέ εθνικό σύμβολο, τους χιλιάδες νεκρούς, τους χιλιάδες ονειροπόλους, τους χιλιάδες αγωνιστές απλούς ανθρώπους που μέχρι τέλους πάλεψαν να κρατήσουν τον όνομα και την ιστορία τους καθαρή και κρυστάλλινη.
Που δεν τραγούδησαν το σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες μαζί με ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους χαραγμένο τον αγκυλωτό σταυρό.
Για μένα χτες ήταν μια σημαντική μέρα. Και σημαδιακή μέρα. Και θλιβερή μέρα.
Περνά στην ιστορία. Γιατί πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Έφυγε ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος.
Ένας κορυφαίος δημιουργός, ένας ζωντανός θρύλος, που μεγαλούργησε όταν ήταν γειωμένος με τις αγωνίες του λαού μας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε χτές και μας άφησε έναν πλούτο μουσικής, ένα τεράστιο έργο. Μια σημαντική παρακαταθήκη.
Ήταν μια μέρα σημαδιακή και κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα τιμούμε την μνήμη του και θα θυμόμαστε τον θάνατο του.
Θα τον έχουμε πάντα ψηλά στο μυαλό και στην καρδιά μας.
Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Αντίο Μίκη

Μερικές σκέψεις που ίσως ακουστούν αιρετικές!


Με μόνο όπλο την εμπερία 34 ετών και ένα πτυχίο ιστορίας/πολιτικών επιστημών

Μερικές σκέψεις που ίσως ακουστούν αιρετικέςΠρώτον: Για τους παλαιότερους, ίσως, ο σημερινός Θεοδωράκης να μην ήταν έκπληξη.
Πολιτικά απεδείχθει ανερμάτιστος, εγωπαθής και αρχομανής. Απεδείχθη ότι πάντα έβαζε μπροστά το ΕΓΩ και όχι το ΕΜΕΙΣ.
Μερικές σκέψεις που ίσως ακουστούν αιρετικέςΤα έχουν όλα αυτά οι καλλιτέχνες θα μου πείτε. Αυτός όμως ήταν ειδική περίπτωση όπως ειδικές ήταν οι συνθήκες στην χώρα από το 1935 και μετά.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι έβαλε την ποίηση στα σπίτια και του πιο αμόρφωτου. Την έκανε λαϊκό κτήμα.
Απο εκεί και πέρα, καθείς εφ’ ω ετάχθη. Είχα την ελπίδα ότι «μπορεί να έχει χάσει το μυαλό του» αλλά διαψεύστηκα.
Δική του δουλειά, από εδώ και μπρός, το πως θα εξηγήσει την σημερινή του συμπεριφορά. Ότι είχε να δώσει το έδωσε και εμείς ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ.
Δεύτερον: Ούτε πρέπει να χαιρόμαστε που διαψεύστηκαν αυτοί που μίλαγαν για ένα εκατομμύριο κόσμο στο σύνταγμα, ούτε πρέπει να τρομάζουμε με τους φασίστες.
Γερμανοντυμμένοι, Φασίστες, Χίτες, πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Τους ξέρουμε:
Μερικές σκέψεις που ίσως ακουστούν αιρετικέςΤο σύστημα θα επιστρατεύσει κάθε λογής ιδέες και σχέδια για να κρατηθεί. Από την παραχάραξη μέχρι τον πόλεμο. Αυτό να το θυμόμαστε καλά.
Μην ξεχνάτε ποτέ:
«Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς».
Τρίτον: Η μεγάλη ιδέα στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ένα μέσο για την νεοσύστατη ελληνική αστική τάξη για να μετατρέψει ένα πάμφτωχο εξαρτημένο κρατίδιο σε περιφερειακή δύναμη.
Μερικές σκέψεις που ίσως ακουστούν αιρετικέςΤαυτόχρονα, αυτή η ιδέα, θα λειτουργούσε σαν αποσυμπιεστής της «εσωτερικής χύτρας» κανείς να μην αμφιβάλει ότι κι η ελληνική αστική τάξη στέλνει μηνύματα.
  • Δεν αναρωτιέστε ποιός πλήρωσε αυτή την εκδήλωση;
  • Δεν αναρωτιέστε ποιός παίζει με την ιδέα σχηματισμού κομμάτων «δεξιά» κι «αριστερά»;
  • Τι καλύτερη ευκαιρία από την ανακίνηση του μακεδονικού;
Αυτά και κάθε κριτική καλοδεχούμενη.

Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία.





Κ. Πελετίδης: Μιλάτε για «ανάπτυξη» όταν λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία από την πείνα

 


Η παρέμβαση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο 9ο «Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο» που διοργανώνει η κυβέρνηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 

Κύριοι Υπουργοί Κυρίες και Κύριοι, Καλημέρα σας,

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Για δεκαετίες παρακολουθούμε τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων, Τοπικών Αρχών, να πείσουν τον Πατραϊκό λαό ότι θα φέρουν την ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες συνέδρια με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη, με πιασάρικους τίτλους, προσπαθούσαν να πείσουν ότι ήρθε η ώρα. Οι στόχοι που έβαζαν ικανοποιήθηκαν. Έγινε η μεγάλη περιμετρική, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Νέο Λιμάνι, το Βιοτεχνικό Πάρκο , Βιομηχανική Ζώνη, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός.
 Τεράστιες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. Μεσογειακά Προγράμματα, ΕΣΠΑ 2000 – 2006, 2007- 2013, 2014 – 2020. Πάτρα Ολυμπιακή Πόλη, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, το ίδιο σκηνικό βλέπουμε να στήνεται τώρα και με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες.

Μ’ όλα αυτά στην Πάτρα, σήμερα, το 2018, παρά την απογείωση της επιστήμης και της τεχνικής, εμείς μοιράζουμε συσσίτια, τρόφιμα, την στιγμή που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει 8 φορές τον πληθυσμό του. Βλέπουμε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, 10.000 στο ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ καταγράφει 34.000 ανέργους, γεμίσαμε την ξενιτιά με τα παιδιά μας, δουλεύουν οι εργαζόμενοι με μισθούς δούλου. Οι φόροι, τα χαράτσια που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού είναι ασήκωτα. Χιλιάδες οικογένειες ζουν τον εκβιασμό, να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να σώσουν το σπίτι τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.


Κυρίες και Κύριοι

Το ξέρετε και εσείς πολύ καλά. Η ανάπτυξη δεν ήταν και δεν είναι ουδέτερη. Εκεί που υπήρχαν μαχαραγιάδες, δίπλα τους ήταν ο ξυπόλυτος λαός. Μέσα στο 2017 οι 500 πλουσιότεροι αύξησαν τα κέρδη τους κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, 20% αύξηση. Το ίδιο γίνεται και στη χώρα μας. Μήπως αυτό το συνέδριο είναι διαφορετικό; Θα δοθεί λύση τώρα; ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ. Ο πατραϊκός λαός μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά δεν έχασε το μυαλό του. Η πύλη ανάπτυξης που λέτε δεν είναι γι’ αυτούς, όπως δεν ήταν και παλιά και όσοι προσπάθησαν να τον δουλέψουν έχουν διπλή ευθύνη, μία γιατί υπηρετούν τον πλούτο και μια γιατί προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν.
Εμείς δεν θέλουμε να παραμυθιάζουμε τον πατραϊκό λαό, γνωρίζουμε, όπως και εσείς, πάρα πολύ καλά ότι η ανάπτυξη στον καπιταλισμό, η έξοδος από την κρίση, τα μνημόνια, όπως λέτε, δεν συνοδεύεται με εργατικά λαϊκά δικαιώματα και ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε είναι άναρχη. Ο κάθε επιχειρηματικό όμιλος αξιοποιεί τόσο εργατικό δυναμικό, όσο και για όσο χρόνο το χρειάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη τους. Τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, εάν δεν έχουν τα αναμενόμενα κέρδη δεν κάνουν επενδύσεις . Εάν κερδίζουν περισσότερα σε άλλες χώρες θα πάνε εκεί. Δούλους ψάχνουν. Κλασσικό παράδειγμα τα κλειστά εργοστάσια που είναι μπροστά μας.

Τα φουγάρα σ’ αυτά τα εργοστάσια δεν έσβησαν επειδή ο ένας η ο άλλος καπιταλιστής ήταν κακός διαχειριστής, αλλά επειδή ο ενδοκλαδικός και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός κατέστησε αυτές τις επιχειρήσεις ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους , που τις εγκατέλειψαν, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους αλλού, έκαναν σε άλλες χώρες τα εργοστάσιά τους, τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας φυσικά απλήρωτα τα δάνεια και τα χρέη τους σε εργαζομένους και ταμεία, τα οποία ήρθε το ΠΑΣΟΚ να τα ‘’κοινωνικοποιήσει’’ , να πληρώσει δηλαδή ο λαός τη δεκαετία του 80 και φυσικά απαλλάχθηκαν και από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από το 1992 έως το 2008 δημιουργήθηκαν 930 χιλιάδες θέσεις εργασίας, που χάθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια από το 2009 έως το 2013. Θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σήμερα, πάνω από τις μισές προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης, που σημαίνει για τους εργαζόμενους μισή ζωή.

Οι κυβερνώντες μας λένε ότι προέχει τώρα η ανάπτυξη για να μεγαλώσει η πίτα και τούτη τη φορά θα μοιραστεί ΔΙΚΑΙΑ. Η ανάπτυξη που προωθείται διασφαλίζει την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, η ανάπτυξη που προωθείται θα γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ληστεία και το τσάκισμα του λαού, από πουθενά δεν διαφαίνεται ικανοποίηση του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή εργασία, ικανοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας στην υγεία, τη μόρφωση, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, της τεχνολογίας δεν οδηγεί στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, να πάμε στις 35 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, σε μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Με τον Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα και τους κυρίους υπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς της κυβέρνησης έχουμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες για να εκθέσουμε πλήθος προβλημάτων που αφορούν το λαό μας και τη λειτουργίας της πόλης μας. Η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, μελετούν, τεκμηριώνουν, όσο μπορούν καλύτερα, τα αιτήματά μας και θα θέλαμε συνοπτικά, ορισμένα από αυτά να τα ξαναθέσουμε και φυσικά θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την επίλυση τους.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το σοβαρό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, τις δυσκολίες που υπάρχουν, την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του σχεδιασμού που έχουμε. Υπάρχουν καθυστερήσεις, με το πλήθος των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αναδεικνύεται γι’ αυτό και για άλλα θέματα, όπως η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού που έχει μπλοκαριστεί λόγω της μη συγκρότησης απο το Υπουργείο του μητρώου μελών των Επιτροπών Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, η ανάγκη το ξεπέρασμα εμποδίων που μπαίνουν από την Ε.Ε. και τους γενικότερους σχεδιασμούς τους. Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για τη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή Φλόκα Δυτικής Αχαΐας. Εκκρεμεί η συμφωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία δρόμου πρόσβασης σ’ αυτό.

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, αλλά και αυτό του Πηνειού, που σε συνεργασία με τους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου ζητούμε. Η διαχείριση πρέπει να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα μελετά, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης, για να εξασφαλίσει, χωρίς νέες επιβαρύνσεις νερό με επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους. Στη διοίκηση ενός τέτοιου φορέα μπορούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Δήμων της περιοχής. Δεν συμφωνούμε την διαχείριση να την αναλάβει Ανώνυμη Εταιρία ή Διαδημοτική Επιχείρηση γιατί θα έχει σαν συνέπεια την λειτουργία να την πληρώσουν και αυτή οι δημότες που πλήρωσαν και πληρώνουν, έχουν στερέψει.

Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, όπως είχατε δεσμευτεί και το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε θετικά, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όχι με δική μας ευθύνη. Δίπλα από το χώρο του συνεδρίου υπάρχει το Νότιο Πάρκο, που δημιουργήσαμε με τις υπηρεσίες του Δήμου, μπορείτε να τον επισκεφτείτε, έτσι θα προχωρήσουμε και στον υπόλοιπο χώρο. Δεν θέλουμε να είμαστε ‘’κάθε τρεις και λίγο’’ στο αυτόφωρο γιατί μετατρέψαμε το βούρκο και τη βρωμιά σε χώρο αναψυχής, ούτε να πληρώνουμε πρόστιμα. Γνωρίζετε λεπτομερώς τι ζητούμε, κανένας παραλογισμός, όλα αυτά που ζητά ο πατραϊκός λαός είναι μέσα στην κοινή λογική, είναι αυτονόητα. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν κτίσματα μη νόμιμα, γκρεμίστε τα, παραδώστε μας ένα χώρο να μπορούμε να κάνουμε ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου να τον απολαύσει η πόλη μας. Δεν θέλουμε καυγάδες. Εάν όμως δε βρεθεί νομοθετική λύση, που μπορεί, εμείς θα προχωρήσουμε. Η ανάπλαση θα γίνει.

Εκτενώς έχει αναλυθεί το θέμα της διέλευσης του τρένου. Ζητούμε τα αυτονόητα, τέτοιου είδους έργα δεν μπορούν να υπακούουν σε κοντόθωρες επιλογές, πρέπει να βλέπουν μακριά. Εφόσον αποφασίσατε όχι περιμετρική χάραξη, η διέλευση από το Ρίο έως την έξοδο από την πόλη μας πρέπει να γίνει υπόγεια. Αυτή η επιλογή θα δημιουργήσει ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο, ποδηλατόδρομου, περιπάτου, σοβαρή ανάπλαση της πόλης. Να παρθούν όλα τα μέτρα, να μην καταργηθεί το τοπικό τρένο, το αντίθετο να επεκταθεί μέχρι Κάτω Αχαΐα. Όσοι κλαψουρίζουν για την ανάπτυξη, πως δε θα φτάσει τώρα το τρένο στο Νέο Λιμάνι, ας βγουν έξω απ εδώ, να δουν τις μεγάλες εγκαταστάσεις του εμπορικού λιμανιού, ας συμβουλευτούν τους υπευθύνους του ΟΛΠΑ, αν και πότε θα γίνουν και μετά τα ξαναλέμε.

Έγιναν τα έργα της Ολυμπίας Οδού, της Ιονίας Οδού. Όπως αναλυτικά ενημερώσαμε τον κύριο Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, μας έμειναν τα διόδια. Πάτρα – Αθήνα 23 €, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου 27€. Αποκλείστηκαν τα λαϊκά στρώματα. Ζητούμε την κατάργησή τους, άμεσα σε ειδικές κατηγορίες. Από την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού προέκυψαν ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας. Δύο χρόνια αναμονή για να ξεκινήσουν αυτά που συμφωνήσαμε να γίνουν. Περιμένουμε μια απάντηση.

Πρόσφατα, η πόλη μας ανέλαβε τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Έχουμε θέσει με σαφήνεια τους προβληματισμούς μας σε σχέση με τη χρηματοδότηση, να δημιουργηθούν υποδομές για την πόλη μας, διαφάνεια στις διαδικασίες, όχι εμπορευματοποίηση, να είναι αγώνες που θα προσφέρουν χαρά σε αθλητές, σε φιλάθλους, να βοηθήσουν τον παράκτιο αθλητισμό. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι παραμυθιάζουν τον πατραϊκό λαό ότι με αυτούς τους αγώνες θα γίνει η ανάπτυξη. Η Πάτρα έχει εμπειρία από αντίστοιχες διοργανώσεις, δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου ο πατραϊκός λαός.

Τα απογοητευμένα, τσακισμένα παιδιά της πόλης μας, αλλά και της χώρας μας συνολικά, έρχεστε να θεραπεύσετε με παράγωγα της επεξεργασίας κάνναβης. Η πολιτική σας ανοίγει πλέρια το δρόμο συμφιλίωσης με τη ναρκωκουλτούρα. Γίνεστε αντικειμενικά διαφημιστές των ναρκωτικών, συμβάλλεται στη ναρκωανοχή, όπως και ένας άλλος πρωθυπουργός που καταγόταν από το νομό μας, και δεν έχετε καμιά δικαιολογία. Είναι σε γνώση σας, ότι όπου έγινε νομιμοποίηση των ναρκωτικών, με όποια μορφή, τα ποσοστά των παιδιών που μπήκαν στη χρήση και την εξάρτηση εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η εξάρτηση έχει τη βάση της στα κοινωνικά αδιέξοδα της νέας γενιάς που αυτή η κοινωνία η καπιταλιστική οξύνει, αναπαράγει και με την πολιτική της η κυβέρνηση υπηρετεί. Απ’ όλες τις πλευρές το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε κόβει τα φτερά των νέων μας, στέλνει στα Τάρταρα το λαό μας.

Εκφράζουμε τη θέλησή μας να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε το κατεστραμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου να αξιοποιηθεί ως Διοικητήριο της Περιφέρειας και να μην σπαταληθούν χρήματα σε κατασκευή Νέου Κτιρίου και όποιες άλλες δομές μπορεί ο Δήμος. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση
Επανερχόμαστε για την παραχώρηση των 130 στρεμμάτων στην περιοχή Ριγανόκαμπου, όπου λειτουργούσε πριν 25 χρόνια σκουπιδότοπος για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου της πόλης μας. Ήδη έχουμε προχωρήσει ως Δήμος σε καθαρισμό – διαμόρφωση του χώρου. Περιμένουμε την παραχώρηση για να προχωρήσουμε στην διαμόρφωση χώρων αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων , κάλυψη εκτεταμένων περιοχών με γκαζόν, παγκάκια, δέντρα για τις ανάγκες της νεολαίας.

Σας είναι γνωστό ότι 28 Νηπιαγωγεία, 1 Δημοτικό, 1 Γυμνάσιο, 2 ειδικά σχολεία, στεγάζονται σε μισθωμένους, ακατάλληλους χώρους και ότι τα παιδιά μας προαυλίζονται σε μπαλκόνια. Σας είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις σε κύριους και βοηθητικούς εκπαιδευτικούς χώρους στα σχολικά κτίρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εσείς όμως αντί να δίνεται τα χρήματα του ελληνικού λαού για να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια τα δίνετε σε επιχειρηματικούς ομίλους, να κάνουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν τα δικά τους κέρδη και όχι των παιδιών μας. Αντί να έχουμε πλήρες δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών, εσείς λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας της Αμερικής, όπως μας διαφώτισε από τα ΜΜΕ ο κύριος Τραμπ, με τον οποίο όπως είπατε μοιράζεστε κοινές αξίες, αξίες ‘’ελευθερίας’’ και ‘’δημοκρατίας’’. Θα χρηματοδοτηθεί ο παιδικός σταθμός της Μανιακίου σήμερα. 

Πετσοκόβετε τις αναπηρικές συντάξεις μειώνοντας τα ποσοστά αναπηρίας
Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να υλοποιήσει την πρόθεσή του για χρηματοδότηση των παιδικών χαρών, Ο Δήμος μας είναι έτοιμος για να τα υλοποιήσει, έχοντας ολοκληρώσει τις αντίστοιχες μελέτες. Πλήθος αιτημάτων δίκαιων βρίσκονται στα χέρια του υπουργού, όπως για την χρηματοδότηση, τις προσλήψεις και πολλά άλλα που μας απασχόλησαν και μας απασχολούν.
Είναι ανάγκη να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες της πόλης μας με σύγχρονα σχολεία, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Να συντηρηθεί και να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το οποίο σήμερα λειτουργεί με προσωπικό και δαπάνες του Δήμου. Να χρηματοδοτηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μεγάλου προϋπολογισμού για την προστασία της ζωής και περιουσίας των συμπολιτών μας. Χρειάζεται αντισεισμική προστασία, την ύπαρξη συγκροτημένου φορέα που θα παρεμβαίνει ουσιαστικά σε αυτό το θέμα. Επίσης είναι το θέμα των δικαστικών αποφάσεων που αναγκάζουν το Δήμο να πληρώνει 5 εκατομμύρια ευρώ για την πολιτική των κυβερνήσεων σε σχέση με την ασφάλιση των σχολικών φυλάκων.

Έξω από εδώ, απέναντι, βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες, είναι αυτοί που ξεσκεπάζουν την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αυτών που μετέτρεψαν τις χώρες προέλευσης τους σε νεκροταφεία, είναι αυτοί που θέλουν να φύγουν από το μακελειό ή την πείνα των χωρών από όπου προέρχονται. Σας είναι γνωστές οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η πολιτική σας, η πολιτική της Ε.Ε. τους έχει εγκλωβίσει εδώ, η υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου δίνει λύση και σε αυτό το θέμα.
Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Έχουμε ένα σχεδιασμό, μια δουλειά μελετών, τεκμηρίωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας, με
  βάση τα οποία τα διάφορα υπουργεία σας, η Περιφέρεια τα εντάσσουν σε διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης. Πολλά έργα υλοποιούνται και με πόρους του Δήμου. Η πόλη μας παλεύουμε να αποκτήσει υποδομές αναγκαίες, που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της. Αυτά από μόνα τους δεν αρκούν. Για να λειτουργήσουν, να συντηρηθούν, να μπουν στη ζωή, χρειάζονται προσωπικό, προσωπικό μόνιμο, με δικαιώματα.
  Είναι κατανοητό σε όλους ότι ο παιδικός σταθμός της Μανιακίου που ξεκινάει σε λίγο η οικοδόμησή του, η βιβλιοθήκη που θέλουμε να ανακαινίσουμε, το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», το κατεστραμμένο εργοστάσιο Τέχνης, το Παλαιό Νοσοκομείο, οι σταφιδικές αποθήκες, που θα γίνουν αθλητικό, πολιτιστικό κέντρο, τα Παλαιά Σφαγεία, η Παραλιακή Ζώνη, το έλος της Αγυιάς, οι ημερήσιες κατασκηνώσεις μας, το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων στο πρώην κάμπινγκ του
ΕΟΤ, το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, ο Ριγανόκαμπος, γήπεδα αθλητικά, το Παμπελοποννησιακό, σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές που θέλουν φύλαξη, συντήρηση, οι δρόμοι και ο κατάλογος ατελείωτος. Χρειάζονται προσωπικό, μόνιμους εργαζόμενους τουλάχιστον 1000, για να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών.

Αυτό όμως δεν προχωρά, έχουμε το αντίθετο. Με την μη πρόσληψη προσωπικού φυλλορροεί ο Δήμος μας, οδεύει με τις κυβερνητικές πολιτικές σε θάνατο, για να πάρουν ζωή τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που βλέπουν στις λειτουργίες του Δήμου σίγουρη και ασφαλή κερδοφορία.

Προχωρά η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών που πληρώθηκαν από τον Ελληνικό λαό. Ο Πατραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι του Δήμου, δεν είναι διατεθειμένοι να κτίζουν υποδομές , χώρους κοινής δημόσιας χρήσης για να τα παραδώσουμε στα πιράνχας, τους κεφαλαιοκράτες . Θα μας βρείτε απέναντι.
Και δεν είναι μόνο αυτά, με την μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γίνεται ένα ακόμα έγκλημα, τεράστια, συγκεντρωμένη εμπειρία, σε όλους τους τομείς εργασίας του Δήμου, δεν θα περάσει στους νεότερους, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας τους υπαλλήλους του Δήμου μας, για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Όλα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, συνειδητά ακολουθείται αυτή την πολιτική. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι θα πάρει και ο φτωχός, έχουν αποδειχθεί στην χώρα μας και διεθνώς, δεν είμαστε εξαίρεση. Αν υπάρχουν κάποιοι που από αφέλεια τα πιστεύουν, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τη στάση της ολιγαρχίας του τόπου, τρίβουν τα χέρια τους, η χαρά τους δεν κρύβεται, που βρήκαν ένα ακόμα στήριγμα στη διαιώνιση της κυριαρχίας τους.

Λύση υπέρ του λαού μας υπάρχει, χρειάζεται να κοπεί ο αγωγός που πάει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, στους κεφαλαιοκράτες. Ο πατραϊκός λαός πρέπει να παλέψει για την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών του.
  Αύριο θα είναι έξω από εδώ, να διαδηλώσει, να στείλει το μήνυμά του, ότι δεν έχει δυο ζωές, τη μια να την χαλάσει και την άλλη να την ευχαριστηθεί.

Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία.

Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία



[Ξεκίνησε σήμερα στο νέο λιμάνι τής Πάτρας το διήμερο "9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο". Οι εργασίες άρχισαν με ομιλία του υπουργού εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και θα ολοκληρωθούν αύριο με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πριν αρχίσουν οι εργασίες, κλήθηκε ο δήμαρχος πατρέων Κώστας Πελετίδης να απευθύνει χαιρετισμό. Αντί άλλου κειμένου, παραθέτω αυτόν τον χαιρετισμό, ως υπόδειγμα πολιτικής ομιλίας. Μη φοβηθείτε το μέγεθος! Κάθε άλλο παρά θα σας κουράσει.]


Κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Για δεκαετίες παρακολουθούμε τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και τοπικών αρχών να πείσουν τον πατραϊκό λαό ότι θα φέρουν ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες συνέδρια με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη, με πιασάρικους τίτλους, προσπαθούσαν να πείσουν ότι ήρθε η ώρα. Οι στόχοι που έβαζαν ικανοποιήθηκαν. Έγινε η μεγάλη περιμετρική, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το νέο λιμάνι, το βιοτεχνικό πάρκο,  η βιομηχανική ζώνη, η Ολυμπία οδός, η Ιονία οδός. Τεράστιες χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκή ¨Ενωση, μεσογειακά προγράμματα, ΕΣΠΑ 2000-2006, 2007-2013, 2014-2020, Πάτρα-Ολυμπιακή Πόλη, Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006. Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε να στήνεται τώρα και με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες.
Με όλα αυτά στην Πάτρα, σήμερα, το 2018, παρά την απογείωση της επιστήμης και της τεχνικής, εμείς μοιράζουμε συσσίτια, τρόφιμα, την στιγμή που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει οκτώ φορές τον πληθυσμό του. Βλέπουμε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, 10.000 στο ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ καταγράφει 34.000 ανέργους, γεμίσαμε την ξενιτιά με τα παιδιά μας, δουλεύουν οι εργαζόμενοι με μισθούς δούλου. Οι φόροι, τα χαράτσια που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού είναι ασήκωτα. Χιλιάδες οικογένειες ζουν τον εκβιασμό, να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να σώσουν το σπίτι τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Κυρίες και Κύριοι, το ξέρετε και εσείς πολύ καλά. Η ανάπτυξη δεν ήταν και δεν είναι ουδέτερη. Εκεί που υπήρχαν μαχαραγιάδες, δίπλα τους ήταν ο ξυπόλυτος λαός. Μέσα στο 2017 οι 500 πλουσιώτεροι αύξησαν τα κέρδη τους κατά 1 τρισ. δολλάρια, 20% αύξηση. Το ίδιο γίνεται και στη χώρα μας.

Μήπως αυτό το συνέδριο είναι διαφορετικό; Θα δοθεί λύση τώρα; Μέγα ψέμα! Ο πατραϊκός λαός μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση αλλά δεν έχασε το μυαλό του. Η πύλη ανάπτυξης που λέτε, δεν είναι γι’ αυτούς, όπως δεν ήταν και παλιά και όσοι προσπάθησαν να τον δουλέψουν έχουν διπλή ευθύνη, μία γιατί υπηρετούν τον πλούτο και μία γιατί προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν.

Εμείς δεν θέλουμε να παραμυθιάζουμε τον πατραϊκό λαό. Γνωρίζουμε, όπως και εσείς, πάρα πολύ καλά ότι η ανάπτυξη στον καπιταλισμό, η έξοδος από την κρίση, τα μνημόνια όπως λέτε, δεν συνοδεύονται με εργατικά λαϊκά δικαιώματα και ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε είναι άναρχη. Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος αξιοποιεί τόσο εργατικό δυναμικό, όσο και για όσο χρόνο το χρειάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη του. Τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, εάν δεν έχουν τα αναμενόμενα κέρδη δεν κάνουν επενδύσεις. Εάν κερδίζουν περισσότερα σε άλλες χώρες θα πάνε εκεί. Δούλους ψάχνουν.

Κλασσικό παράδειγμα τα κλειστά εργοστάσια που είναι μπροστά μας. Τα φουγάρα σ’ αυτά τα εργοστάσια δεν έσβησαν επειδή ο ένας η ο άλλος καπιταλιστής ήταν κακός διαχειριστής αλλά επειδή ο ενδοκλαδικός και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός κατέστησε αυτές τις επιχειρήσεις ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους, που τις εγκατέλειψαν, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους αλλού, έκαναν σε άλλες χώρες τα εργοστάσιά τους, τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας φυσικά απλήρωτα τα δάνεια και τα χρέη τους σε εργαζομένους και ταμεία, τα οποία ήρθε το ΠΑΣΟΚ να τα "κοινωνικοποιήσει", να πληρώσει δηλαδή ο λαός τη δεκαετία του '80 και φυσικά απαλλάχθηκαν και από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από το 1992 έως το 2008 δημιουργήθηκαν 930 χιλιάδες θέσεις εργασίας, που χάθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια από το 2009 έως το 2013. Θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σήμερα, πάνω από τις μισές προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης, που σημαίνει για τους εργαζόμενους μισή ζωή.

31/1/2017: Ο Κώστας Πελετίδης προσέρχεται στο δικαστήριο για να δικαστεί "επί παραβάσει καθήκοντος". Αθωώθηκε.
Οι κυβερνώντες μάς λένε ότι προέχει τώρα η ανάπτυξη για να μεγαλώσει η πίτα και τούτη τη φορά θα μοιραστεί δίκαια. Η ανάπτυξη που προωθείται, διασφαλίζει την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, η ανάπτυξη που προωθείται θα γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ληστεία και το τσάκισμα του λαού, από πουθενά δεν διαφαίνεται ικανοποίηση του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή εργασία, ικανοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας στην υγεία, τη μόρφωση, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, της τεχνολογίας δεν οδηγεί στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, να πάμε στις 35 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, σε μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Με τον πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα και τους κυρίους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς τής κυβέρνησης έχουμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες για να εκθέσουμε πλήθος προβλημάτων που αφορούν το λαό μας και τη λειτουργίας της πόλης μας. Η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, μελετούν, τεκμηριώνουν, όσο μπορούν καλύτερα, τα αιτήματά μας και θα θέλαμε συνοπτικά ορισμένα από αυτά να τα ξαναθέσουμε και φυσικά θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την επίλυση τους.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το σοβαρό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, τις δυσκολίες που υπάρχουν, την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του σχεδιασμού που έχουμε. Υπάρχουν καθυστερήσεις, με το πλήθος των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αναδεικνύεται γι' αυτό και για άλλα θέματα, όπως η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, που έχει μπλοκαριστεί λόγω της μη συγκρότησης από το υπουργείο του μητρώου μελών των Επιτροπών Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, ως ανάγκη το ξεπέρασμα εμποδίων που μπαίνουν από την Ε.Ε. και τους γενικότερους σχεδιασμούς της. Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για τη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή Φλόκα Δυτικής Αχαΐας. Εκκρεμεί η συμφωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία δρόμου πρόσβασης σ’ αυτό.

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, αλλά και αυτό του Πηνειού, που σε συνεργασία με τους δήμους δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου ζητούμε. Η διαχείριση πρέπει να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα μελετά, θα υλοποιεί το έργο τής ορθολογικής διαχείρισης, για να εξασφαλίσει χωρίς νέες επιβαρύνσεις νερό με επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους. Στην διοίκηση ενός τέτοιου φορέα μπορούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των δήμων της περιοχής. Δεν συμφωνούμε την διαχείριση να την αναλάβει ανώνυμη εταιρία ή διαδημοτική επιχείρηση γιατί θα έχει ως συνέπεια την λειτουργία να την πληρώσουν και αυτή οι δημότες που πλήρωσαν και πληρώνουν, έχουν στερέψει.

Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, όπως είχατε δεσμευτεί και το δημοτικό συμβούλιο έκρινε θετικά, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όχι με δική μας ευθύνη. Δίπλα από το χώρο του συνεδρίου υπάρχει το Νότιο Πάρκο, που δημιουργήσαμε με τις υπηρεσίες του δήμου, μπορείτε να τον επισκεφτείτε, έτσι θα προχωρήσουμε και στον υπόλοιπο χώρο. Δεν θέλουμε να είμαστε κάθε τρεις και λίγο στο αυτόφωρο επειδή μετατρέψαμε τον βούρκο και την βρομιά σε χώρο αναψυχής, ούτε να πληρώνουμε πρόστιμα. Γνωρίζετε λεπτομερώς τι ζητούμε, κανένας παραλογισμός, όλα αυτά που ζητά ο πατραϊκός λαός είναι μέσα στην κοινή λογική, είναι αυτονόητα. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν κτίσματα μη νόμιμα; Γκρεμίστε τα! Παραδώστε μας ένα χώρο να μπορούμε να κάνουμε ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου να τον απολαύσει η πόλη μας. Δεν θέλουμε καυγάδες. Εάν όμως δε βρεθεί νομοθετική λύση, που μπορεί, εμείς θα προχωρήσουμε. Η ανάπλαση θα γίνει.

Εκτενώς έχει αναλυθεί το θέμα της διέλευσης του τρένου. Ζητούμε τα αυτονόητα, τέτοιου είδους έργα δεν μπορούν να υπακούουν σε κοντόθωρες επιλογές, πρέπει να βλέπουν μακριά. Εφ' όσον αποφασίσατε όχι περιμετρική χάραξη, η διέλευση από το Ρίο έως την έξοδο από την πόλη μας πρέπει να γίνει υπόγεια. Αυτή η επιλογή θα δημιουργήσει ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο, ποδηλατόδρομου, περιπάτου, σοβαρή ανάπλαση της πόλης. Να παρθούν όλα τα μέτρα, να μην καταργηθεί το τοπικό τρένο, το αντίθετο να επεκταθεί μέχρι Κάτω Αχαΐα. Όσοι κλαψουρίζουν για την ανάπτυξη, πως δε θα φτάσει τώρα το τρένο στο Νέο Λιμάνι, ας βγουν έξω από εδώ, να δουν τις μεγάλες εγκαταστάσεις του εμπορικού λιμανιού, ας συμβουλευτούν τους υπευθύνους του ΟΛΠΑ, αν και πότε θα γίνουν και μετά τα ξαναλέμε.

Έγιναν τα έργα της Ολυμπίας Οδού, της Ιονίας Οδού. Όπως αναλυτικά ενημερώσαμε τον κύριο Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, μας έμειναν τα διόδια. Πάτρα-Αθήνα 23 €, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 27€. Αποκλείστηκαν τα λαϊκά στρώματα. Ζητούμε την κατάργησή τους, άμεσα σε ειδικές κατηγορίες. Από την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού προέκυψαν ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας. Δύο χρόνια αναμονή για να ξεκινήσουν αυτά που συμφωνήσαμε να γίνουν. Περιμένουμε μια απάντηση.

Πρόσφατα, η πόλη μας ανέλαβε τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Έχουμε θέσει με σαφήνεια τους προβληματισμούς μας σε σχέση με τη χρηματοδότηση, να δημιουργηθούν υποδομές για την πόλη μας, διαφάνεια στις διαδικασίες, όχι εμπορευματοποίηση, να είναι αγώνες που θα προσφέρουν χαρά σε αθλητές, σε φιλάθλους, να βοηθήσουν τον παράκτιο αθλητισμό. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι παραμυθιάζουν τον πατραϊκό λαό ότι με αυτούς τους αγώνες θα γίνει η ανάπτυξη. Η Πάτρα έχει εμπειρία από αντίστοιχες διοργανώσεις, δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου ο πατραϊκός λαός.

Τα απογοητευμένα, τσακισμένα παιδιά της πόλης μας, αλλά και της χώρας μας συνολικά, έρχεστε να θεραπεύσετε με παράγωγα της επεξεργασίας κάνναβης. Η πολιτική σας ανοίγει πλέρια το δρόμο συμφιλίωσης με τη ναρκωκουλτούρα. Γίνεστε αντικειμενικά διαφημιστές των ναρκωτικών, συμβάλλεται στη ναρκωανοχή, όπως και ένας άλλος πρωθυπουργός που καταγόταν από το νομό μας, και δεν έχετε καμιά δικαιολογία. Είναι σε γνώση σας, ότι όπου έγινε νομιμοποίηση των ναρκωτικών, με όποια μορφή, τα ποσοστά των παιδιών που μπήκαν στη χρήση και την εξάρτηση εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η εξάρτηση έχει τη βάση της στα κοινωνικά αδιέξοδα της νέας γενιάς που αυτή η κοινωνία η καπιταλιστική οξύνει, αναπαράγει και με την πολιτική της η κυβέρνηση υπηρετεί. Απ’ όλες τις πλευρές το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε κόβει τα φτερά των νέων μας, στέλνει στα Τάρταρα το λαό μας.

Εκφράζουμε τη θέλησή μας να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε το κατεστραμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου να αξιοποιηθεί ως Διοικητήριο της Περιφέρειας και να μην σπαταληθούν χρήματα σε κατασκευή Νέου Κτιρίου και όποιες άλλες δομές μπορεί ο Δήμος. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Επανερχόμαστε για την παραχώρηση των 130 στρεμμάτων στην περιοχή Ριγανόκαμπου, όπου λειτουργούσε πριν 25 χρόνια σκουπιδότοπος για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου της πόλης μας. Ήδη έχουμε προχωρήσει ως Δήμος σε καθαρισμό και διαμόρφωση του χώρου. Περιμένουμε την παραχώρηση για να προχωρήσουμε στην διαμόρφωση χώρων αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων , κάλυψη εκτεταμένων περιοχών με γκαζόν, παγκάκια, δέντρα για τις ανάγκες της νεολαίας.

Σας είναι γνωστό ότι 28 Νηπιαγωγεία, 1 Δημοτικό, 1 Γυμνάσιο, 2 ειδικά σχολεία, στεγάζονται σε μισθωμένους, ακατάλληλους χώρους και ότι τα παιδιά μας προαυλίζονται σε μπαλκόνια. Σας είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις σε κύριους και βοηθητικούς εκπαιδευτικούς χώρους στα σχολικά κτίρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εσείς όμως αντί να δίνετε τα χρήματα του ελληνικού λαού για να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια τα δίνετε σε επιχειρηματικούς ομίλους, να κάνουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν τα δικά τους κέρδη και όχι των παιδιών μας. Αντί να έχουμε πλήρες δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών, εσείς λύνετε το πρόβλημα της ανεργίας της Αμερικής, όπως μας διαφώτισε από τα ΜΜΕ ο κύριος Τραμπ, με τον οποίο όπως είπατε μοιράζεστε κοινές αξίες, αξίες "ελευθερίας" και "δημοκρατίας". Θα χρηματοδοτηθεί ο παιδικός σταθμός της Μανιακίου σήμερα. Πετσοκόβετε τις αναπηρικές συντάξεις μειώνοντας τα ποσοστά αναπηρίας.

Ζητήσαμε από το υπουργείο εσωτερικών να υλοποιήσει την πρόθεσή του για χρηματοδότηση των παιδικών χαρών, Ο δήμος μας είναι έτοιμος να υλοποιήσει, έχοντας ολοκληρώσει τις αντίστοιχες μελέτες. Πλήθος αιτημάτων δίκαιων βρίσκονται στα χέρια του υπουργού, όπως για την χρηματοδότηση, τις προσλήψεις και πολλά άλλα που μας απασχόλησαν και μας απασχολούν.

Είναι ανάγκη να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες της πόλης μας με σύγχρονα σχολεία, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Να συντηρηθεί και να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το οποίο σήμερα λειτουργεί με προσωπικό και δαπάνες του δήμου. Να χρηματοδοτηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μεγάλου προϋπολογισμού για την προστασία της ζωής και περιουσίας των συμπολιτών μας. Χρειάζεται αντισεισμική προστασία, την ύπαρξη συγκροτημένου φορέα που θα παρεμβαίνει ουσιαστικά σε αυτό το θέμα. Επίσης είναι το θέμα των δικαστικών αποφάσεων που αναγκάζουν το Δήμο να πληρώνει 5 εκατομμύρια ευρώ για την πολιτική των κυβερνήσεων σε σχέση με την ασφάλιση των σχολικών φυλάκων.

Έξω από εδώ, απέναντι, βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες, είναι αυτοί που ξεσκεπάζουν την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αυτών που μετέτρεψαν τις χώρες προέλευσης τους σε νεκροταφεία, είναι αυτοί που θέλουν να φύγουν από το μακελειό ή την πείνα των χωρών από όπου προέρχονται. Σας είναι γνωστές οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η πολιτική σας, η πολιτική της Ε.Ε. τους έχει εγκλωβίσει εδώ, η υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου δίνει λύση και σε αυτό το θέμα.

Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 -2020. Έχουμε ένα σχεδιασμό, μια δουλειά μελετών, τεκμηρίωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας, με βάση τα οποία τα διάφορα υπουργεία σας, η Περιφέρεια τα εντάσσουν σε διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης. Πολλά έργα υλοποιούνται και με πόρους του δήμου. Η πόλη μας παλεύει να αποκτήσει υποδομές αναγκαίες, που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της. Αυτά από μόνα τους δεν αρκούν. Για να λειτουργήσουν, να συντηρηθούν, να μπουν στη ζωή, χρειάζονται προσωπικό, προσωπικό μόνιμο, με δικαιώματα.
Είναι κατανοητό σε όλους ότι ο παιδικός σταθμός της Μανιακίου που ξεκινάει σε λίγο η οικοδόμησή του, η βιβλιοθήκη που θέλουμε να ανακαινίσουμε, το δημοτικό θέατρο "Απόλλων", το κατεστραμμένο Εργοστάσιο Τέχνης, το Παλαιό Νοσοκομείο, οι σταφιδικές αποθήκες, που θα γίνουν αθλητικό-πολιτιστικό κέντρο, τα Παλαιά Σφαγεία, η Παραλιακή Ζώνη, το έλος της Αγυιάς, οι ημερήσιες κατασκηνώσεις μας, το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων στο πρώην κάμπινγκ του
ΕΟΤ, το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, ο Ριγανόκαμπος, γήπεδα αθλητικά, το Παμπελοποννησιακό, σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές που θέλουν φύλαξη, συντήρηση, οι δρόμοι και ο κατάλογος ατελείωτος. Χρειάζονται προσωπικό, μόνιμους εργαζόμενους τουλάχιστον 1000, για να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών.

Αυτό όμως δεν προχωρά, έχουμε το αντίθετο. Με την μη πρόσληψη προσωπικού φυλλορροεί ο Δήμος μας, οδεύει με τις κυβερνητικές πολιτικές σε θάνατο, για να πάρουν ζωή τα μεγάλα ιδιωτικά
συμφέροντα, που βλέπουν στις λειτουργίες του δήμου σίγουρη και ασφαλή κερδοφορία.
Προχωρά η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών που πληρώθηκαν από τον Ελληνικό λαό. Ο Πατραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι του δήμου, δεν είναι διατεθειμένοι να κτίζουν υποδομές , χώρους κοινής δημόσιας χρήσης για να τα παραδώσουμε στα πιράνχας, τους κεφαλαιοκράτες . Θα μας βρείτε απέναντι.

Και δεν είναι μόνο αυτά, με την μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γίνεται ένα ακόμα έγκλημα, τεράστια, συγκεντρωμένη εμπειρία, σε όλους τους τομείς εργασίας του Δήμου, δεν θα περάσει στους νεότερους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σύνταγμα, 10/4/2016: Η κατάληξη της οκταήμερης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας Πάτρα-Αθήνα

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας τους υπαλλήλους του δήμου μας, για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Όλα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, συνειδητά ακολουθείτε αυτή την πολιτική. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι θα πάρει και ο φτωχός, έχουν αποδειχθεί στην χώρα μας και διεθνώς, δεν είμαστε εξαίρεση. Αν υπάρχουν κάποιοι που από αφέλεια τα πιστεύουν, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τη στάση της ολιγαρχίας του τόπου, τρίβουν τα χέρια τους, η χαρά τους δεν κρύβεται, που βρήκαν ένα ακόμα στήριγμα στη διαιώνιση της κυριαρχίας τους.

Λύση υπέρ του λαού μας υπάρχει, χρειάζεται να κοπεί ο αγωγός που πάει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, στους κεφαλαιοκράτες. Ο πατραϊκός λαός πρέπει να παλέψει για την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών του. Αύριο θα είναι έξω από εδώ, να διαδηλώσει, να στείλει το μήνυμά του, ότι δεν έχει δυο ζωές, τη μια να την χαλάσει και την άλλη να την ευχαριστηθεί.

Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία.

To φαινόμενο Μίκης και οι πορεία για τη Μακεδονία




Θα θέλαμε να απαντήσουμε στα πολλά σχόλια φίλων που μας παρακινούν να σχολιάσουμε πολιτικά και ιστορικά τη στάση του Μίκη Θεοδωράκη χθες, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Με το "φαινόμενο" Μίκης δεν θέλουμε να ασχοληθούμε. Υπάρχουν αξιότεροι αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, των οποίων η στάση αξίζει αναφοράς και μνείας. Στον Μίκη Θεοδωράκη απάντησε πληρέστερα, ο νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης και ο φασίστας υιός Σκαλούμπακα, πλέκοντάς του εγκώμια για την πολιτική του τοποθέτηση και συγχωρώντας τον που υπήρξε κομμουνιστής. Αυτό είναι και το μοναδικό μας σχόλιο. Τους ξέπλυνε και τον συγχώρεσαν. Αυτό. Όσο για τα περί αναρχικών που επιτέθηκαν στο σπίτι του, προφανώς είτε είναι ασφαλίτες, είτε ηλίθιοι, αφού επάξια παίζουν τον ρόλο του ασφαλίτη. Άλλωστε, το "φαινόμενο" Μίκης ξεκινά από τότε που κατηγορούσε τους "γενίτσαρους της ΚΝΕ" ότι "απειλούν τη ζωή του" και από όταν βγήκε με τις πυτζάμες στα κανάλια να υπερασπιστεί τον Πάγκαλο για την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους. 
Εμείς θα επιστρέψουμε τώρα στους αντάρτες μας, στα βουνά και στις πόλεις και στη δική τους ιστορία που αποτέλεσε και αποτελεί τον πολικό αστέρα της ταξικής πάλης στη χώρα μας. 
Φιλικά
Κόκκινος Φάκελος.

Η περατζάδα των τηλε-σαλτιμπάγκων…

        


Η περατζάδα κάθε λογής τηλε-σαλτιμπάγκων όλων των αποχρώσεων, με μια σχετική προτίμηση στους εθνικιστές, στις «σοβαρές Χρυσές Αυγές», αυτές τις μέρες από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ (κι όχι μόνο), δεν έχει τελειωμό. Και δεν έχει πια και κανένα – ούτε καν προσχηματικό – στοιχειώδη ενημερωτικό χαρακτήρα. Ενόψει του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μπορούσε κανείς να δει και να ακούσει ανθρώπους, που – ενώ στον «επαγγελματικό τους βίο» πωλούν αλόες στην τηλεόραση – σε σχέση με το Μακεδονικό εμφανίζονταν διαπρύσιοι υπερασπιστές της πατρίδας, μιλούσαν για «μεγάλες Ελλάδες», για αρχαίες Ιστορίες, για αλλαγές συνόρων κι ό,τι τους κατέβαινε στο κεφάλι, χωρίς κανέναν αντίλογο, αν δεν συναντούσαν και τη συμφωνία δηλαδή των παραγόντων των διάφορων καναλιών. Επίσης, μπορούσε να δει και να ακούσει τους δήθεν «προοδευτικούς» κοσμοπολίτες, που πάλι με «φανταστικό» τρόπο επικαλούνταν την Ιστορία και την επιστήμη, ως «καλά γνωρίζοντες» κι επίσης παίζουν επικίνδυνο ρόλο για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, στο βωμό των «εκσυγχρονισμών», των «παγκοσμιοποιήσεων» και των «ολοκληρώσεων».

Άλλοι στήριζαν την κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις της κι άλλοι όχι. Κανείς όμως δεν έθιγε (και δεν θα μπορούσε άλλωστε) τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού συστήματος. Το μόνο που δεν θα έβλεπε και δεν θα άκουγε κανείς ήταν οι απαγορευμένες λέξεις: Κεφάλαιο, ιμπεριαλισμός, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ευνόητοι ασφαλώς οι λόγοι… Έτσι, λοιπόν, στήθηκε το παιχνίδι για την «επιτυχία ή αποτυχία» του εθνικιστικού συλλαλητηρίου. Έτσι παίζεται συνολικότερα το παιχνίδι σε βάρος του λαού και της ουσιαστικής του ενημέρωσης για το ζήτημα με τη γειτονική χώρα ή και όποιο άλλο σημαντικό θέμα, σε μια περίοδο μάλιστα που οφείλει να επαγρυπνεί.

Όταν οι Χρυσαυγίτες άφριζαν με τη μουσική του Μίκη και χτυπούσαν αυτούς που την άκουγαν

Μπορεί ο Μίκης να μην κατάλαβε (;) πού ακριβώς πήγε σήμερα, αλλά τα φασιστοειδή κατάλαβαν και μάλιστα πολύ καλά το βάρος και τη σημασία της κίνησής του.
Απόδειξη ένα τιτίβισμα του χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, που έπιασε αμέσως το νήμα για να αξιοποιήσει πολιτικά την παρουσία και το λόγο του Θεοδωράκη.
Ο Μίκης ξεκίνησε από την Ε.Ο.Ν. του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο του στο #Συλλαλητήριο πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές! Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβερνήσεις παραγράφονται…
λέει ο φασίστας και καμαρώνει γιατί “τα στερνά του Μίκη τίμησαν τα πρώτα”. Όλα τα ενδιάμεσα παραγράφονται σαν κυβιστήσεις και θεωρούνται κάτι σαν τις κωλοτούμπες του Σύριζα…
Από κοντά κι ο “σοβαρός φασίστας” Θάνος Τζήμερος, που βρήκε “συνήγορο” στα εμέσματά του για “αριστερό φασισμό”.
Ποιοι είναι όμως οι όψιμοι θαυμαστές του Θεοδωράκη; Κι είχαν πάντα την ίδια άποψη για αυτόν και τη μουσική του;
Προφανώς και όχι. Το αποδεικνύει η περίπτωση του στελέχους του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Δημήτρη Ζαμπέλη, που είχαν χτυπήσει τα φασισταριά στην Ανάβυσσο, επειδή άκουγε τη μουσική του Θεοδωράκη και το “Αρνιέμαι” με τους μελοποιημένους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κι αυτό δεν έγινε στα χρόνια της χούντας -που νοσταλγούν οι χρυσαυγίτες- αλλά το πρόσφατο 2013.
Ας δούμε τι ανέφερε σχετικά τότε το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, όπως το βρήκαμε εδώ, στη σελίδα της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι/οι άλλοι να βαστάνε τα σκοινιά/αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε/αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά».
Οι στίχοι του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και η δυναμική μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη, «ερέθισαν» τους χρυσαυγίτες που ήταν συγκεντρωμένοι το βράδυ της Τρίτης στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Αναβύσσου.
Οταν ένας διερχόμενος οδηγός άκουγε το τραγούδι στο αυτοκίνητό του, τα μέλη της Χρυσής Αυγής τον κυνήγησαν για να τον προπηλακίσουν.
Την ώρα που ο Δημήτρης Ζαμπέλης, «γείτονας» των γραφείων της τοπικής οργάνωσης, πάρκαρε το ΙΧ του, δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση 10 μελών της Χρυσής Αυγής, ένας εκ των οποίων μάλιστα τον χτύπησε στο πρόσωπο.
Για καλή του τύχη, από το σημείο περνούσε ένα περιπολικό που είδε το περιστατικό και παρενέβη, με αποτέλεσμα οι «φουσκωτοί» να τρέξουν για να βρουν καταφύγιο στα γραφεία της οργάνωσης.
«Μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να ακούω τέτοια τραγούδια. Οταν τους απάντησα ότι θα ακούω ό,τι θέλω, ένας με χτύπησε στο πρόσωπο», δηλώνει στο «Εθνος» ο Δημήτρης Ζαμπέλης, που είναι μέλος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και γενικός γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της περιοχής. «Πήγα στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλα το περιστατικό στον διοικητή Αναβύσσου, έχοντας μάρτυρες τους αστυνομικούς του περιπολικού», διηγείται.
Εμπλοκή «Καιάδα»
Μετά την καταγγελία του, ο επικεφαλής του Α.Τ. αποφάσισε να πάει συνοδεία του συνδικαλιστή στα γραφεία της Χρυσής Αυγής προκειμένου ο παθών να αναγνωρίσει το άτομο που χειροδίκησε σε βάρος του.
«Οταν φτάσαμε εκεί, σταθήκαμε έξω από την είσοδο και ο διοικητής ζήτησε να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο. Τότε, κατέβηκε ένα άτομο που συστήθηκε ως ο βουλευτής Γερμενής, υπεύθυνος της εκδήλωσης. Στον σύντομο διάλογο που είχαμε, εκείνος φέρθηκε σαν να μην ήξερε τίποτα για τον προπηλακισμό μου και είπε ότι «δεν έπρεπε να βάζω τέτοια τραγούδια, αλλά το περιστατικό να θεωρηθεί λήξαν». Εγώ αρνήθηκα να υποχωρήσω, λέγοντας ότι θέλω να αναγνωρίσω τον άνθρωπο που με χτύπησε και εκείνος τότε απάντησε αρνητικά.
Μετά την άρνηση του «Καιάδα» για συνεργασία με τις Αρχές, στο σημείο έφτασαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Από τα 25 άτομα που βγήκαν τελικά έξω, ο συνδικαλιστής αναγνώρισε ένα άτομο από την ομάδα των 10, το οποίο και προσήχθη. Ο συνδικαλιστής δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του συγκεκριμένου, παρά μόνο του δράστη που τον χαστούκισε.
Και ενώ το περιστατικό θα θεωρούνταν λήξαν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της ίδιας βραδιάς, ο Ηλίας Κασιδιάρης πήγε στο ΑΤ της περιοχής και υπέβαλε μήνυση σε βάρος των αστυνομικών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ο οποίος έδωσε εντολή να του σταλούν οι μηνύσεις για να τις μελετήσει.
«Το γεγονός αυτό μου έδωσε δύναμη και κουράγιο να μη σκύβω το κεφάλι και να μην κλείνω το στόμα μου στους τραμπουκισμούς και τη βία της Χρυσής Αυγής», καταλήγει ο Δημήτρης Ζαμπέλης.
Τον συνδικαλιστή στήριξε η ίδια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδώσει κόμματα, παρατάξεις και συλλογικότητες.
Τότε η μουσική του Μίκη ήταν “κόκκινο πανί” για τους εκάστοτε φασίστες. Σήμερα τον χειροκρότησαν, δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τα τραγούδια του, κι έσπευσαν να τον “υποδεχτούν ξανά” στις τάξεις τους.
Προφανώς κάτι έχει πάει στραβά, για να έρθουν τα πάνω-κάτω. Και δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς τι είναι αυτό…
Αλλά τα τραγούδια του Μίκη αυτονομούνται από τη δική του μεταγενέστερη επιλογή και θα ενοχλούν πάντα τους φασίστες. Οι οποίοι -παρεμπιπτόντως- δεν ήταν ποτέ τους αριστεροί, όπως ακούσαμε σήμερα…

TOP READ