12 Ιαν 2020

Η Ελλάδα της «ανάπτυξης» περιλαμβάνει και μαγκάλια;


Θα έμοιαζε με κακόγουστο αστείο, αν δεν αποτελούσε μια σκληρή πραγματικότητα το γεγονός πως στην Ελλάδα του 2020 πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το ρεύμα και η θέρμανση. Στη χώρα που τα δικαιώματα κατακρημνίζονται και το κοινωνικό κράτος έχει απολέσει και το τελευταίο ψήγμα ύπαρξης που του είχε απομείνει, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα «στις χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα τον χειμώνα» όντας, μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, στην τρίτη θέση με τις χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν θέρμανση (έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, 2019).
Ας τα πάρουμε, όμως, όλα με τη σειρά…
Πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία
Το Μάρτιο του 2013, η είδηση πως δύο φοιτητές στη Λάρισα έχαναν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις ενός αυτοσχέδιου μαγκαλιού που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν έκανε τον γύρο του διαδικτύου, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη. Η σπιτονοικοκυρά τους τότε είχε δηλώσει πως «δεν είχαν λεφτά για πετρέλαιο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση που ήταν εκείνη την περίοδο και πρόβαρε έντονα το μελλοντικό κυβερνητικό του κουστούμι, πατώντας πάνω στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, ανέφερε το αυτονόητο, πως δηλαδή «το τραγικό συμβάν είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσότερων Ελλήνων», καταλήγοντας πως πρέπει να «αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».
Μάλιστα, προβεβλημένα στελέχη του είχαν προχωρήσει στις παρακάτω δηλώσεις:
–«2 νέοι νεκροί, 3 κινδυνεύουν από μαγκάλι στην Ελλάδα του 2013. Ώρα για εγρήγορση, αλληλεγγύη και αγώνα κόντρα στην αναισθησία του «χορτάτου» (Δημήτρης Παπαδημούλης)
–«Θάνατος από μαγκάλι στην Ελλάδα το 2013. Τ’ ακούς γιαγιά;» (Κώστας Ζαχαριάδης)
–«Νεκροί από μαγκάλι στη Λάρισα, λύσσα στα Τρίκαλα, ελονοσία. Το πέρασμα της Ελλάδας από τον 21ο αιώνα αποδεικνύεται σύντομο…» (Γιώργος Κυρίτσης)
–«Μαγκάλι. Ελλάδα 2013. Μονοξείδιο του θανάτου» (Νίκος Ξυδάκης).
Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, Πάνος Καμμένος, μιλούσε για «ηθικούς αυτουργούς», αναφέροντας συγκεκριμένα πως «θέλουν να εξαθλιώσουν τους Έλληνες».
Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες και τον Δεκέμβριο του 2013 θρηνήσαμε το επόμενο θύμα, μια 13χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε εκ νέου ανακοίνωση που επισήμαινε πως «άλλος ένας θάνατος έρχεται να προστεθεί μέσα στο 2013, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο, τις οδυνηρές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες», καταλήγοντας πως «αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας το να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας».
Η ΝΔ, με τη σειρά της, προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του τύπου «η καπηλεία μίας τραγωδίας και η κομματική τυμβωρυχία δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή» (από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου), καθώς και με μια ερώτηση που είχαν καταθέσει 41 βουλευτές της στη Βουλή προκειμένου να απορροφήσουν σε ένα βαθμό τους κοινωνικούς κραδασμούς γύρω από το θέμα.
Μάλιστα, ο τότε βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος, – ο ίδιος που δήλωνε το 2014 πως «η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό, μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζήσεις με λάμπα, που ανάβαμε παλιά» – λίγο μετά τον τραγικό θάνατο της 13χρονης βρήκε να δηλώσει πως «οι πολίτες δεν διαθέτουν υπευθυνότητα και δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για την χρήση του μαγκαλιού». Υπευθυνότητα και σωστή ενημέρωση, δηλαδή, ήταν αυτά που θα απέτρεπαν του θανάτους και όχι εκείνη η κοινωνική πολιτική που θα επέτρεπε σε όλους να έχουν δουλειά, στέγη και θέρμανση. Άλλα αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού σε συνέχεια των παραπάνω δηλώσεων, ο τότε βουλευτής τη ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος, ξεκαθάρισε το γιατί: «Περίπου 1.5 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι. Αυτό δεν μπορεί να το λύσει το κράτος. Δεν έχουμε κομμουνισμό να βάλουμε υποχρεωτικά να δουλεύουν για να παίρνουν ένα πιάτο φαγητό». Bingo!
Εκείνη την περίοδο πάντως, η ενεργειακή φτώχεια απασχόλησε για μεγάλο διάστημα την επικαιρότητα, γι’ αυτό και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε δημιουργήσει και ένα σχετικό μήνυμα με τίτλο «Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος όταν άλλοι κοιμούνται γύρω από ένα μαγκάλι».
Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία
Οι μάσκες έπεσαν με τυμπανοκρουσίες και οι ρόλοι, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αντιστράφηκαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με την άλλη όψη της ΝΔ, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα και στην περίπτωση των… μαγκαλιών.
Όταν το 2017, μια γυναίκα 78 ετών στην Κομοτηνή έχανε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού που είχε ανάψει στο σπίτι της, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούσε σιγήν ιχθύος σε μία αξιομνημόνευτη παράσταση υποκρισίας, υιοθετώντας πλήρως τη γραμμή της ΝΔ πριν από μερικά χρόνια.
«Η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, ενώ χρειάζεται υπομονή και προσοχή», είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ενώ ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προς τη ΝΔ: «Κάνετε μικροπολιτική με τον ανθρώπινο πόνο σε τραγικά συμβάντα. Λυπάμαι για εσάς και τον θεσμικό σας ρόλο».
Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η επάνοδος της ΝΔ
Έχοντας πλέον «βγει» οριστικά από τα μνημόνια, μπαίνοντας σε περίοδο «κανονικότητας», στις 20 Δεκεμβρίου του 2019, τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα Καλύβια Αττικής από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι με υγραέριο που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν, ενώ μέχρι τώρα μέσα στο 2020 έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι από αναθυμιάσεις σε διαμέρισμα στο Μεταξουργείο, ένα εφτάχρονο κορίτσι στην Κομοτηνή από φωτιά που προκλήθηκε από θερμαντικό σώμα και μια 63χρονη γυναίκα στην Κέρκυρα από το κρύο.
Απευθυνόμαστε, λοιπόν, τόσο στους γαλαζοπράσινους όσο και στους ροζ κυβερνήτες και διεκδικητές της εξουσίας, με την ερώτηση που είχε κάνει ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στις 7 Δεκεμβρίου του 2013: «Μήπως σώσατε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που πεθαίνουν από αναθυμιάσεις επειδή δεν έχουν να ζεσταθούν και βάζουν τα μαγκάλια; Ποιους ακριβώς σώσατε;»
Ευελπιστούμε με όσα περιγράψαμε παραπάνω να έγινε πλήρως κατανοητό ποιους ακριβώς έσωσαν και έχουν σκοπό να συνεχίσουν να σώζουν στην Ελλάδα της φημολογούμενης «ανάπτυξης», του «εκσυγχρονισμού» και της «προόδου».

Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας…


Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, θεωρείται φυσιολογικό να κρυώνεις μες στο σπίτι, να καις ό,τι βρεις για να μην πεθάνεις από το κρύο και να καταλήγεις από τις αναθυμιάσεις -για να ρίξουν την ευθύνη πάνω σου σκατόψυχοι φιλελέδες, γιατί δε διάβαζες και δεν ήσουν αρκετά άριστος.

Το να έχεις ένα δικό σου σπίτι είναι ευλογία. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τη θεά Εστία, για αυτόν τον λόγο. Άλλο αν σήμερα το χρήμα είναι ο απόλυτος θεός και οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη για ένα κομμάτι ψωμί.
Μεγάλη υπόθεση, λοιπόν, να έχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου. Αρκεί αυτό να μη συμβαίνει κυριολεκτικά, όπως εκείνες οι σκηνές με το κογιότ που κυνηγά μανιωδώς το “μιτ-μιτ” (Road Runner) αλλά κάπου την πατά στις λεπτομέρειες. Και βρίσκεται με μια μικρή ομπρέλα ως ασπίδα προστασίας από τον μεγάλο βράχο που έρχεται καταπάνω του.
Κάτι που μας δείχνει, παρεμπιπτόντως, ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Και με αυτό δεν εννοούμε να κρατάμε πχ όλοι μαζί ομπρελίτσες παγωτού ενάντια στα χρέη που μας πλακώνουν και τις τράπεζες, αλλά να περάσουμε στην αντεπίθεση, αλλάζοντας θέση και τους όρους του παιχνιδιού.
Σημειωτέον ότι σε πολλές αστικές αναλύσεις, εντοπίζεται ως πρόβλημα το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Πρέπει δηλαδή ο κόσμος να χάσει τα σπίτια του, για να προχωρήσουν επιτέλους οι αναδιαρθρώσεις, το real estate, η ανάπτυξη… Και να γίνουμε πραγματικοί προλετάριοι, που θα έχουμε μόνο την εργατική μας δύναμη να πουλήσουμε και ούτε καν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας.
Αυτό αν θέλεις, μπορείς να το ντύσεις με διάφορα μποέμ και ντεμέκ επαναστατικά περιτυλίγματα, για να το πουλήσεις. Γιατί ο νοικοκύρης του σπιτιού μπορεί να γίνει νοικοκυραίος μικροαστός, να το κάνει και air-bnb και να χάσει την ταξική του συνείδηση. Ενώ εσύ θες να ζήσεις ελεύθερος χωρίς δεσμεύσεις, από κανάρα σε κανάρα, κάτω από τον έναστρο ουρανό ή από μια γέφυρα (ελευθερία έχουμε), σαν άνθρωπος της φύσης και πολίτης αυτού του κόσμου. Αχ…
Το πρόβλημα από τη δική μας σκοπιά δεν είναι προφανώς η ιδιοκατοίκηση, αλλά αυτή η παρολίγον κυριολεξία που λέγαμε. Μεγάλη υπόθεση να έχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, αλλά ένα σπίτι είναι και άλλα πράγματα: φως, νερό, τηλέφωνο, καλή σύνδεση, κάποιες στοιχειώδεις ανέσεις και υπηρεσίες. Και πάνω από όλα θέρμανση και κλιματισμός.
Αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε να φτιάχνει ο άνθρωπος κατοικίες: για να προστατευτεί από τα καιρικά φαινόμενα. Αλλιώς, μπορούσες να πας και σε μια σπηλιά, να έχεις έναν σταλακτίτη πάνω από το κεφάλι σου και έναν σταλαγμίτη στα πόδια σου, και να την μοιράζεσαι με μια αρκούδα για να σας έρχονται φτηνότερα τα κοινόχρηστα.
Τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια είναι πολύ μακριά από τις περισσότερες βασικές ανάγκες όσων τα κατοικούν. Είναι ένα τσιμέντο πάνω από το κεφάλι μας, που σε ζεσταίνει (ψήνει) στον καύσωνα και σε παγώνει (καταψύχει) στο ψύχος, αντί να διασφαλίζει το αντίστροφο. Το καλοκαίρι γίνεται φούρνος για να ψήνει ομοιόμορφα όσους μένουν μέσα. Και τον χειμώνα μαζεύει κρύο και υγρασία, για να μας διατηρεί φρέσκους, ενώ ακόμα και αν περάσει το κύμα κακοκαιρίας (Ηφαιστίωνας και άλλα τινά) αργεί να πάρει πρέφα ότι ανέβηκε η θερμοκρασία και παραμένει πιο κρύο από ό,τι το περιβάλλον έξω.
Για κάποιο λόγο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, θεωρείται φυσιολογικό να κρυώνεις μες στο σπίτι, να πηγαίνεις με πανωφόρι στην κουζίνα ή στην τουαλέτα, να καις ό,τι βρεις για να μην πεθάνεις από το κρύο και να καταλήγεις από τις αναθυμιάσεις -για να ρίξουν την ευθύνη πάνω σου σκατόψυχοι φιλελέδες, γιατί δε διάβαζες και δεν ήσουν αρκετά άριστος. Ακόμα και να πεθαίνεις όντως από το κρύο -γιατί όχι;
Στη χώρα μας θεωρείται πολύ λογικό να λες πόσο αναποτελεσματικός είναι στην οικονομία ο κεντρικός σχεδιασμός με τα δελτία, τη στιγμή που έχεις κεντρική θέρμανση και τα σώματα ανάβουν με το δελτίο, για να κάνουν οικονομία και το σκατό τους παξιμάδι -αν και θα βόλευε να γινόταν καύσιμη ύλη.
Να λες ότι το κράτος στον σοσιαλισμό κατάπινε τα άτομα, το πρωτόβουλο πνεύμα και την αυτονομία τους αλλά εδώ να μην έχεις αυτόνομη θέρμανση. Να κυκλοφορούν με αμάνικα όσοι μένουν στο ισόγειο και ντυμένοι σαν κρεμμύδια και σαν τον ΓΓ στο Λονδίνο, όσοι μένουν στο Ρετιρέ. Ε όχι. Ε ΟΧΙ…!
Στην αστική ευημερούσα ισχυρή Ελλάδα του 2020 θεωρείται άκρως φυσιολογικό να κλείνει το εθνικό δίκτυο στην πρώτη χιονόπτωση, να πλημμυρίζουν σπίτια στην πρώτη βροχόπτωση, να καίγονται δάση όταν φυσάνε δυνατοί άνεμοι το καλοκαίρι, και μαζί αυθαίρετα που είχαν χτιστεί μες στο δάσος, μπαζώνοντας ρέματα, για να βρούμε έναν βολικό ένοχο, εκτός από το σύστημα που τους γεννά και τους τρέφει.
Και την ίδια στιγμή να πιστεύεις πως ζεις ντόλτσε βίτα, μες στα υλικά αγαθά, και να σχολιάζεις πόσο άσχημα, μονυτά και άχρωμα ήταν τα σπίτια και τα πράγματα στον σοσιαλισμό, όπου αυτά τα είχαν λυμένα, και δεν είχαν προβλήματα να τους νοστιμίζουν την καθημερινότητα. Και αυτό που ζούμε δε λέγεται “τελευταία σοβιετική γωνιά της Ευρώπης”, αλλά ιδεολογική ηγεμονία της καπιταλιστικής, νεοφιλελεύθερης ζούγκλας.

«Πολιτισμός» τους η καταστροφή της ανθρωπότητας!




Του Αεροπεζοναύτη

«Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 2347 των Ηνωμένων Εθνών, η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου και πώς αλλιώς να ήταν αφού πρόκειται για μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Έγκλημα πολέμου", χαρακτηρίζουν επικεφαλής πολιτιστικών φορέων και ιστορικοί τέχνης την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαντήσει σε ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα για την εκτέλεση του Ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί, με βομβαρδισμό των σημαντικών μνημείων της χώρας.

Μια κίνηση που μόνο με τα εγκλήματα που έκαναν οι Ταλιμπάν και ο Isis μπορεί να συγκριθεί.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη επισημάνει ως στόχους 52 μνημεία στη χώρα.


Ο Τραμπ βέβαια δεν έδωσε ακριβείς στόχους, πιθανώς η κουλτούρα του, να μην αναγνωρίζει ότι πρόκειται για αριστουργήματα του μεγάλου περσικού πολιτισμού που χρονολογείται εδώ και 5.000 χρόνια και με πάνω από 20 μνημεία κηρυγμένα, ως χώροι παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO και σαφώς αυτά, δεν είναι μόνο η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν, είναι η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Φασιστικού τύπου μεθόδευση, η οποία υποδηλώνει τη σχέση του ιμπεριαλισμού και της ολιγαρχίας με τις αξίες του ανθρωπισμού, ο οποίος το μόνο που αναγνωρίζει είναι η καταστροφή και η εξαφάνιση κάθε σχέσης του ανθρώπου με τη δημιουργία, την πρόοδο.

Να μην μείνει τίποτε όρθιο από τα βήματα της ανθρωπότητας, τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα προκειμένου να αρπαχτεί ο πλούτος κάθε χώρας, με οποιοδήποτε μέσο.

Σιγήν ιχθύος και από τις "πολιτισμένες" χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία κ.λπ. με τα πλούσια μουσεία, από κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς των χωρών και των λαών που κυρίευσαν.

Για την ελληνική κυβέρνηση, παρότι ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Τραμπ, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις απειλές του σε μια χώρα που μας συνδέει η μοίρα 5.000 χρόνια τώρα.

Όμως μιας και το έφεραν οι απειλητικές δηλώσεις του ξανθού διαβολικού καουμπόι από το "Αμέρικα", δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω κάποιους από τους πιθανούς στόχους του στο Ιράν, γιατί για εμάς, τους ανθρώπους και τους λαούς, έχει μια ιδιαίτερη αξία η ύπαρξή τους, όπως:

Η Περσέπολη που το 331 π.Χ., κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το τέμενος Shāh-e-Cheragh στην πανέμορφη πόλη Σιραζ Μαυσωλείο και ταυτόχρονα (από τον 14ο αι.) χώρος προσκυνήματος, ένα χειροποίητο αριστούργημα.

Ο καθεδρικός ναός του Vank ή "Amena Perkij" ο οποίος βρίσκεται στην παλιά πρωτεύουσα της Περσίας, το περίφημο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν.

Οι πανέμορφες γέφυρες γέφυρες του Ισφαχάν που ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού Ζαγιάντε Ρουντ, το Μεγάλο Τζαμί του Σεΐχη Lotfollah στο Ισφαχάν. Πρόκειται για ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ιρανικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Σαφαβίδων.

Το τέμενος του Ιμάμη Ρεζά στην Μασχάντ, πόλη χτισμένη σε υψόμετρο 974 μ. και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Τουρκμενιστάν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο, ένα από τα πιο ιερά μέρη στην ιερή πόλη του Ιράν, με πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες, Σιίτες προσκυνητές, τον χρόνο. Οι Πασαργάδες, τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται 87 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Περσέπολης. Οι Πασαργάδες αποτέλεσαν την πρώτη πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Ο Τάφος του προφήτη Δανιήλ στη πόλη Σούσα. Βρίσκεται στις πλαγιές ενός λόφου στην ανατολική όχθη του ποταμού Shāvavar. Το μνημείο χτίστηκε τον 7ο αιώνα και ξαναχτίστηκε στο 1249.

Η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Μπαμ χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Περσίας. Εκτείνεται σε 180 στρέμματα, με κεντρικό φρούριο που περιβάλλεται από δρόμους, σπίτια και παζάρια, όλα περιτριγυρισμένα από τοίχους ύψους επτά μέτρων.

Ο Πύργος στην πόλη Gonbad-e Kavus: Ένα ακόμα έξοχο δείγμα της αρχαίας περσικής αριστείας τόσο στη μηχανική όσο και στο αρχιτεκτονικό ύφος. Αυτός ο ταφικός πύργος, ύψους 50 μέτρων, χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αιώνα και εξακολουθεί να θεωρείται ο πιο ψηλός πύργος από τούβλα στον κόσμο.

Εύλογα λοιπόν η διάσημη Πολωνή αρχαιολόγος Barbara Kaim, η οποία ειδικεύεται στην αρχαιολογία του Ιράν και της Κεντρικής Ασίας, συνέκρινε τις απειλές του προέδρου Τραμπ με αυτές ενός "βάρβαρου".

"Δεν καταλαβαίνω", είπε, "πώς ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να σκεφτεί την καταστροφή πολιτιστικών αγαθών.  Πού θα διέφερε μια τέτοια απόφαση από τη δράση του ISIS;».

Δείτε ΕΔΩ, τι στοχεύουν οι πύραυλοι των ΗΠΑ στο Ιράν.

902gr

«Αριστερούλης» δηλώνει αυτή την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας


Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός που επέδειξε αμερικανοφροσύνη όσο λίγοι κατά τη διάρκεια της θητείας του, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό που μέχρι και ούζο …«στην υγεία» του αμερικανοραγιαδισμού τουκατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Και τι πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας;

Την αναστολή του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ μέχρι να «εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»από τους Αμερικανούς! Μάλιστα, παραπέμποντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως είχε τότε τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους». «Τότε», συμπλήρωσε,  «ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτήν τη φράση. Στη πράξη, όμως, έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος», είπε και πρόσθεσε ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει»«Αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», ισχυρίστηκε. 
Αφορμή για τις… παλικαρίσιες αυτές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και η στάση των «συμμάχων». Ανέφερε ότι «το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις»«Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», είπε και ζήτησε «από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ξαναέγινε για λίγο «αριστερούλης», δηλαδή τόσο «αριστερός» ώστε να στέκεται… απέναντι στις ΗΠΑ, ελπίζοντας στη βοήθεια τους!

Είναι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που, μεταξύ πολλών άλλων, έχει δηλώσει: 
«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον μας, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος -όπως ήταν τρία χρόνια πριν – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» 
Είναι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που όλοι τον θυμόμαστε σαν μαλωμένο παιδάκι να ζητά… συγγνώμη από τον Τραμπ για τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν βγει πρωθυπουργός. Ήταν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ που του ζητήθηκε να σχολιάσει μια τοποθέτηση του για την περίπτωση εκλογής του Τραμπ («ελπίζω να μη μας βρει κι αυτό το κακό»). Και ως πρωθυπουργός τότε απάντησε:  
«Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό…»!
Είναι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που έχει ετοιμάσει, με κάθε τρόπο,
το νομοσχέδιο που τώρα φέρνει η ΝΔ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων. Είναι ο ίδιος που στη θητεία του εγκρίθηκαν τα F-16 του… «αγγελικού Τραμπ».  Αυτός, λοιπόν, ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  θα «στηρίξει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» αλλά περιμένει «μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».
Τι άλλο να θυμηθούμε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή την περίοδο δηλώνει «αριστερούλης»;… 
Υ.Γ: Αλήθεια, νομίζουν ότι κανείς δεν θυμάται τίποτα σε αυτή τη χώρα; 



TOP READ