24 Δεκ 2015

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα


Εσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, να χαιρετίσει την «ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή του ψηφίσματος για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους», αναφέροντας ότι «συνιστά και αναγνώριση του μακρόχρονου αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για ανεξαρτησία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ το 1967, σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων του». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία ειρήνευσης, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής».
Τι δεν λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του: Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει το ισραηλινό κράτος σε προνομιακό της συνομιλητή και συνεταίρο στην περιοχή, βαθαίνοντας την στρατιωτική, οικονομική και πολιτική συνεργασία μαζί του. Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στο Ισραήλ ορίστηκε διακυβερνητική συνάντηση ανάμεσα στα δύο κράτη για το Γενάρη του 2016 για τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς επιχειρηματικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στα ζητήματα της Ενέργειας.
Την επιλογή στενής συνεργασίας με το Ισραήλ επιβάλλουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας και η πάγια επιδίωξή της να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και απ' αυτήν την αναβαθμισμένη θέση - μέσα κι απ' τις κολιγιές της με άλλες αστικές τάξεις - να διεκδικήσει μερίδιο του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του κ.λπ. Μια συνεργασία που, βεβαίως, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη.
Σημειώνουμε ότι, εκτός από την οικονομική συνεργασία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πρωτοστατήσει στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας συναντούσε τον Αμπάς στα Κατεχόμενα τον περασμένο Νοέμβρη, κλιμάκιο του ισραηλινού στρατού βρισκόταν στην Αθήνα σε επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για τον καλύτερο συντονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 ο ελληνικός στρατός συμμετείχε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ.
Τι άλλο προσπερνά ο ΣΥΡΙΖΑ; Την κυνική απάντηση του Αλ. Τσίπρα, και μάλιστα ενώπιον του Μ. Αμπάς, σε ερώτηση για το αν και πότε η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. «Οταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Ως τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος», ανέφερε.
Στην ίδια συνέντευξη, για πολλοστή φορά, εξίσωσε θύματα και θύτες, λέγοντας: «...όπως μας ανησυχεί ιδιαίτερα και η κλιμάκωση της καταπίεσης, της έντασης και της βίας, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, δυστυχώς με θύματα αμάχους».
Βεβαίως, η τακτική τού «και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι» ήταν ανέκαθεν προσφιλής στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον τώρα που τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

«Ανακοστολόγηση», αλλά οι πληρωμές ασθενών στα ύψη

«Ανακοστολόγηση», αλλά οι πληρωμές ασθενών στα ύψη
Η συγκυβέρνηση προβάλλει ως θετική εξέλιξη για τους ασφαλισμένους τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, με σχετική υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές 51 διαγνωστικών εξετάσεων και οι υπόλοιπες κατά 9%. Καταρχήν, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο εντάσσεται στη συνολική πολιτική μείωσης των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την Υγεία, για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην προκειμένη. Αυτό σημαίνει πως όσο μειώνονται οι δαπάνες του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, τόσο αυξάνονται οι συμμετοχές και οι εξολοκλήρου πληρωμές από τους ασθενείς. Ετσι, για τα έτη 2015 - 2018, ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει «πλαφόν» στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι τα 302 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο Οργανισμός δεν δαπανά ούτε ευρώ παραπάνω, όσες διαγνωστικές εξετάσεις κι αν γίνουν από τους ασφαλισμένους. Μ' αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες εξετάσεις δεν αποζημιώνονται καθόλου, ενώ στις υπόλοιπες έχουν επιβληθεί τσουχτερές συμμετοχές.
***
Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται πως με «τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων». Τι γίνεται με τις υπόλοιπες - τις περίπου 2.500 - εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς; Γι' αυτές, η συγκυβέρνηση και οι θεσμοί δεν «διαπραγματεύτηκαν» καμία μείωση τιμών, αφού επιβαρύνουν μόνο τους ασθενείς και όχι το κράτος και τα Ταμεία. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πως στόχος της εν λόγω υπουργικής απόφασης είναι «η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις να ελέγχεται με διαρθρωτικά μέτρα» πέρα από τη μείωση τιμών, όπως: «Κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα, realtime έλεγχος των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις». Δηλαδή, πιο αυστηρά κριτήρια για τη συνταγογράφηση εξετάσεων, περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς για εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, αλλά δεν θα συνταγογραφούνται, ως «περιττές» κι «επιπλέον»... Μόνο με τη χρήση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, μειώθηκαν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ κατά 13% - 14% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. Για τα παραπάνω διαρθρωτικά μέτρα, η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσουν εντός δύο μηνών συνολικό σχέδιο.
***
Επομένως, προκειμένου να συγκρατηθεί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και να παραμένει στα όρια του πλαφόν των 302 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να συνταγογραφούνται λιγότερες εξετάσεις. Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπου ενδεχομένως να διευρυνθούν οι εξετάσεις που θα είναι «εκτός» και θα πληρώνονται μόνο από τους ασθενείς. Αρα, η όποια μικρή ελάφρυνση ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα προκύψει από τη μείωση των τιμών, θα «αντισταθμιστεί» σίγουρα από τη μείωση του αριθμού των συνταγογραφούμενων εξετάσεων και πιθανόν από εξαίρεση περισσότερων εξετάσεων που «δικαιολογούνται» από τα Ταμεία.
***
Ομως, ακόμη κι αυτή η μικρή μείωση στην επιβάρυνση των ασθενών από τη μείωση των τιμών, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προκαλεί ερωτήματα η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας πως «παράλληλα μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan». Γιατί αναφέρονται ξεχωριστά αυτές οι δύο εξετάσεις και γιατί το υπουργείο μιλάει για μείωση της «τιμής αποζημίωσης»; Μήπως θα μειωθούν οι τιμές με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι συμμετοχές τους; Εδώ υπάρχει και η εμπειρία από τα φάρμακα, όπου μειώθηκαν οι τιμές ορισμένων σκευασμάτων, αλλά οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν, αφού ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τα ποσά με τα οποία «συμμετέχει» κι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Προκλητική παρέμβαση της πρεσβείας του Ισραήλ

Προκλητική παρέμβαση της πρεσβείας του Ισραήλ
Επιστολή με αφορμή την ειδική απόφαση για την Παλαιστίνη


Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για την Παλαιστίνη και την προτροπή προς την κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, που επικυρώθηκε προχτές σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα με επιστολή της πρέσβειρας Ιρίτ Μπεν-Αμπα από τις 15/12 (πριν δηλαδή την Ολομέλεια της Βουλής) θέλησε ουσιαστικά να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της απόφασης αυτής.
Στην ισραηλινή κυβέρνηση, το δικαίωμα για μια τέτοια παρέμβαση δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την ίδια ώρα που μιλά για αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης πρωτοστατεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ που παίζει βασικό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και το οποίο στερεί το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, βιώσιμη πατρίδα, χωρίς κατοχή, εποικισμούς και διαχωριστικά τείχη.
Χαρακτηριστικά η πρέσβειρα της κυβέρνησης που εντείνει την κατοχική βία, που καταπατά τα Παλαιστινιακά Εδάφη, έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα, με κυνικό τρόπο σημειώνει στην επιστολή της προς την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ανάμεσα σε άλλα: «Εχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα ψήφισμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στα εξής:
Η επίλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης με βάση τη λύση δύο κρατών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων. Οι λύσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, τα σύνορα, η οικονομική συνεργασία, κ.ά. - τα οποία είναι τόσο κρίσιμα για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε ειρήνης - μπορούν να είναι μόνο το αποτέλεσμα αμοιβαίων συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών. Η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα μας φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου πρέπει να αποφευχθεί».
Και προχωράει ακόμα παραπέρα την πρόκληση, προβάλλοντας συστάσεις: «Το ψήφισμα στο Κοινοβούλιο είναι σίγουρα άκαιρο με δεδομένο το νέο κύμα παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποκίνησης βίας της Παλαιστινιακής Αρχής και ριζοσπαστικών ισλαμιστικών στοιχείων. Οπως ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να λάβετε όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες υπόψιν»...
Το γεγονός ότι ο Παλαιστινιακός λαός αντιδρά στην κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ με διάφορους τρόπους χαρακτηρίζεται τρομοκρατία από τους θύτες και κατηγορούνται τα θύματα. Με αυτό το κράτος είναι που, όπως λέει η πρέσβειρα, έχει «άριστες σχέσεις η Ελλάδα» (δηλαδή η αστική τάξη και η κυβέρνησή της). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποκρίνεται όταν την ίδια στιγμή που βγάζει ψηφίσματα για την Παλαιστίνη προετοιμάζεται για τη νέα διακυβερνητική συνδιάσκεψη Ελλάδας - Ισραήλ, που θα γίνει το Γενάρη του 2016 και εντείνει τη συγκρότηση στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ομως δύο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη και αυτό ήρθε να υπενθυμίσει η πρεσβεία του Ισραήλ με την παρέμβασή της.

TOP READ