14 Μαΐ 2012

Ποτ - Πουρί


Ποτ - Πουρί 



-          Την ώρα που γράφω αυτές τις σκέψεις, στο έκτρωμα που θεωρεί τον εαυτό του κανάλι (βλέπε σκάι), σε ένα «εξαιρετικό» πάνελ, μαζί με δύο ωδικά πουλιά (ένα τις ΝΔ και ένα του παΣΟΚ), είναι κι ένα νέο (στα κοινοβουλευτικά εννοώ) πρόσωπο…η Κωνσταντοπούλου…στο πρόσωπό της έχει όλα τα χαρακτηριστικά του νεοπασόκου…αλαζονεία, μπουρδολογία, ξερολίαση και πάνω από όλα, έχει όλα τα στοιχεία αυτού που πρεσβεύει…του πατάω σε δύο (και παραπάνω άμα λάχει) βάρκες…χρήσιμη είναι στο να αποκαλύπτει τον  ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, να την βγάζουν πιο συχνά… 
-          Σε βλέπω εσένα ανθρωπάκι που , και καλά, απορείς για την «άνοδο» των χρυσών αυγών…εσύ είσαι που με μούντζες και συνθήματα τύπου «ξύλο στους πολιτικούς» και «να καεί το μπουρδέλο η βουλή» αγκαλιαζόσουνα μαζί τους στις πλατείες και έλεγες χαριτωμενιές τύπου «όλοι μαζί είμαστε, όλοι το ίδιο». Όχι ανθρωπάκι, ποτέ δεν ήταν όλοι το ίδιο και ποτέ όλοι μαζί. Ούτε στην κατοχή, ούτε στη χούντα, ούτε καν το 1821. Την πάλη των τάξεων δεν στην έμαθαν (μάλλον δεν ήταν στα sos) στις πλατείες κυρ Παντελή και κουνούσες το δάχτυλο στο ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή ξεκαθάριζε  ότι η οργή που εκφράζεται σαν τουρλουμπούκι ΔΕΝ είναι επανάσταση αλλά άλλοθι και σωσίβιο για τους πραγματικούς υπαίτιους της κατάστασης και σου έλεγε ότι εύκολα χαρίζεις κόσμο στο αυγό του φιδιού με τα εύκολα συνθήματα και τα γιαουρτάκια που βολεύαν σε αυτιά και σε μάτια…και αυτούς τους υπαίτιους της σημερινής κατάστασης τους ξέρεις ανθρωπάκι, αλλά θέλει άντερα να έρθεις σε σύγκρουση μαζί τους και κυρίως θέλει πολλά κιλά «κοχόνες» για να πείς στον κόσμο ότι όλα όσα του έλεγες μέχρι τώρα για καπιταλισμό με «ανθρώπινο» πρόσωπο, για «εναλλακτικούς» τρόπους διαχείρισης αυτού του συστήματος, για τον μονόδρομο της ΕΕ ήταν μία απίστευτη μπουρδολογία με στόχο να μην δει ο εργαζόμενος τον πραγματικό εχθρό που είναι το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του. Κράτα λοιπόν ανθρωπάκι την «απορία» σου για άλλες στιγμές που μπορεί και να σου φανεί πιο χρήσιμη…(εδώ είναι προφανές ότι μιλάω για τους δήθεν έκπληκτους και «επαναστάτες» που καπέλωναν την οργή του κόσμου ,γιατί εύκολα τις έχετ τις ατακες για τσουβάλιασμα)
-          Κι εσένα σε βλέπω δημοσιολόγε που αγανακτείς με την άνοδο των χρυσών αυγών. Είσαι ο ίδιος που σκόπιμα παραχαράζεις την ιστορία των προηγούμενων δεκαετιών και πετάς ατάκες περί άκρων. Ο ίδιος είσαι που εξισώνεις το φασισμό-ναζισμό, με αυτό που τον τσάκισε, τον Κομμουνισμό. Είσαι ο ίδιος γραφικός που βαράς παλαμάκια όταν η συμμορία της ΕΕ, τρέμοντας από την ύψωση της Κόκκινης Σημαίας πάνω στα αποκαίδια του φυσικού παιδιού του καπιταλισμού (ναι ρε ,τον φασισμό εννοώ), τρέχει να κάνει την 9 του Μάη «μέρα της ΕΕ», ενώ είναι η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Τρέχα τώρα αστείε δημοσιολόγε να κάνεις εκπομπές για το «κακό» που σας βρήκε και άλλες εκπομπές με τους απολιθωμένους  απόγονους των ταγματασφαλιτών και των κουκουλοφόρων των ΕςΕς. Εμείς οι Κομμουνιστές χρόνια τους τρώμε στην μάπα στους χώρους δουλειάς σαν μπράβους των μεγαλοκαρχαριών που πάντα λιβανίζετε και πάλι εμείς θα κληθούμε να βάλουμε το φίδι στην τρύπα τους. Καμία έκπληξη λοιπόν αστείε δημοσιολόγε που ρωτάς «γιατί να είναι το ΚΚΕ στη βουλή και όχι η χρυσή αυγή».
-          Ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι είναι να παρακολουθώ διάφορες «πολιτικές» και πολιτικές εκπομπές, τόσο στην TV, όσο και στο ραδιόφωνο. Το ξέρω, βίτσιο είναι, αλλά ο καθένας με τα βίτσια του. Το ενδιαφέρον σε αυτά που βλέπω - ακούω, είναι ένα ακροβατικό που λέγεται τούμπα (όχι το γήπεδο)…Θέλει τον τρόπο του βέβαια το ακροβατικό αυτό και δεν μπορούν όλοι να πούν ότι το «κατέχουν» το ίδιο καλά. Θέλει χρόνια, επίπονη προσπάθεια για να την καταφέρει κάποιος, αλλά το αποτέλεσμα αν το πετύχεις είναι εξαιρετικό και άκρως διδακτικό για αυτούς που έχουν την τύχη να την δούν-ακούσουν…Ακόμα καλύτερα είναι αν η τούμπα αυτή γίνει στο ίδιο μέσο από διαφορετικούς  εκπροσώπους του ίδιου πολιτικού φορέα. Στην περίπτωση αυτή το γέλιο είναι άκρατο και καλό θα είναι πρίν δεις – ακούσεις να έχεις κάνει μία βόλτα από την τουαλέτα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να τα κάνεις πάνω σου από τα γέλια (ή από τα κλάματα)… να ένα παραδειγματάκι στο «Βήμα FM» από δύο στελέχη του παΣΟΚ στην θέση του παΣΟΚ…ερώτηση δημοσιογράφου στον Δ.Στρατούλη «θα επιστραφούν οι μισθοί, οι περικοπές που έχουν γίνει; Θα επιστραφούν τα χρήματα;». Η απάντηση του άγριου Στρατούλη είναι άμεση και, κυρίως, αποστομωτική «Δεν είναι αυτονόητο αυτό; Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δεν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ;» . Λίγο μετά βέβαια στον ίδιο σταθμό καλεσμένος ήταν ένα ακόμα στέλεχος του νέου παΣΟΚ ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση. Το όνομα του αυτού του στελέχους είναι Παπαδημούλης και απάντηση η εξής «Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ πρίν τις εκλογές ότι αν έρθουμε εμείς στα πράγματα θα γυρίσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στο επίπεδο που ήταν το 2008 και το 2009». Και άντε τα δύο στελέχη είναι «άμαθα» και τα ξεγελάσαν τα παλιόπαιδα οι δημοσιογράφοι, οπότε τι καλύτερο να καταφύγουμε στα λόγια του αρχηγού του νέου παΣΟΚ; Και επειδή μπορεί να μην έβγαλα την μεγάλη του οπορτουνισμού σχολή αλλά τα ελληνικά μου και συμπαθητικά είναι και θεωρώ ότι κάτι μπορώ να κατανοήσω σε ένα κείμενο κι εγώ, ψάχνω ο καψερός να βρώ στις πέντε θέσεις-άξονες του Τσίπρα, πού στον κόρακα πήγε η θέση για αποκατάσταση μισθών και άλλαξε με το   « ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής μέτρων (…) που περικόπτουν περαιτέρω (ουπς, η λέξη «κλειδί») μισθούς συντάξεις» . Να οργανωθούμε ρε παιδιά, όπως λέει και ένα έπος της δεκαετίας των βιντεοταινιών.
-          Αλήθεια θα ήθελα να είμαι από μία πλευρά να δω τα μούτρα των στελεχών του νεοπαΣΟΚ, που τώρα μετά τις εκλογές έχουν να αντιμετωπίσουν τις προτάσεις για συνεργασία  και απαντούν «μα δεν ταιριάζουν τα προγράμματα». Να υποθέσω ότι προεκλογικά οι προτάσεις για συνεργασία στο ΚΚΕ (το πόσο «τίμιες» ήταν θα το δούμε αλλού) και η απάντηση του ΚΚΕ για άβυσσο στα δύο προγράμματα είναι άλλο πράγμα, σωστά νεοπαΣΟΚ; Εκτός πιά αν οι τότε επιθέσεις «φιλίας» στο ΚΚΕ ήταν απλά για να δείξουμε πόσο κακό είναι το ΚΚΕ και να τσιμπήσουμε ψηφαλάκια…όχι ότι κάνει τέτοια το νεοπαΣΟΚ, αλλά έτσι επειδή είμαι γνωστός βρωμόμυαλος το καταθέτω…
-          Μόλις άκουσα την δήλωση της Παπαρήγα μετά την συνάντηση με τον Παπούλια. Αναφέρει λοιπόν σε ένα σημείο ότι «το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση νόμου για έξοδο από το μνημόνιο». Αμάν βρε Αλέκα, δύσκολα τους βάζεις. Περιμένω λοιπόν την στιγμή αυτή για να δούμε πόσο έχουν κάνει προπόνηση στο άθλημα της τούμπας μερικοί-μερικοί.
-          Τι είδα σε αυτές τις εκλογές: τον Σαμαρά να μιλάει για ανατροπή (υποθέτω όχι αυτή του Πρετεντέρη). Το παραδοσιακό παΣΟΚ να καλεί σε πανστρατιά και να μιλάει στον κόσμο σαν να προέκυψε από παρθενογέννηση. Το νεοπαΣΟΚ να μετρατρέπει το «δεν θα τα θυσιάσουμε όλα στο ευρώ» σε «θα διαπραγματευτούμε μέρους του όχι παράνομου χρέους» ( δλδ υπάρχει και νόμιμο ρε παλουκάρια;). Δεκανίκια αριστερά και δεξιά να μαλώνουν αν είναι ηγέτες του «αντιμνημονιακού» μετώπου. Και μία σταθερά βεβαίως-βεβαίως. Φυσικά αναφέρομαι στον Μάνο που σαν το παλιό καλό κρασί είχε πρώτο στασίδι σε όλα τα κανάλια. Αυτή τη φορά βέβαια είχε και ένα νέο φρούτο για ανταγωνισμό. Τζίμερος όνομα και πράγμα…πραγματικά απολαυστικός ο νέος κομήτης…και τι δεν είπε ο στόμας του…
-          Ερώτηση ρητορική 1η . Μέσα σε αυτές τις 70 ανοιχτές συνελεύσεις του νεοπαΣΟΚ θα είναι καμία και στην Ικαρία; Αν ναι, θα πάρουν μέρος και οι συνιστώσες του παραδοσιακού παΣΟΚ, της ΝΔ και του χέρι-χέρι;
-          Ερώτηση ρητορική 2η.για το γεγονός ότι το νεοπαΣΟΚ δεν κατάφερε τελικά να τα βρεί με τους άλλους πρόθυμους,φταίει πάλι το ΚΚΕ; βλ.απόσπασμα από Αυγή της 8 Μάη «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για την συγκρότηση κυβέρνησης  Αριστεράς. Το γεγονός ότι ο νόμος πριμοδοτεί την ΝΔ αλλά και η στάση του ΚΚΕ είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση αυτής της πρότασης» (στο μεταξύ με τα λίγα μαθηματικά μου στο υποθετικό σενάριο  ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ δεν μου βγαίνουν τα κουκιά, αλλά που να ξέρω εγώ ο κολλημένος Κομμουνιστής).
-          Ερώτηση ρητορική 3η. Να υποθέσω ότι η άνοδος του ΚΚΕ σε όλο το Αιγαίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν ακούσαν τα καημένα τα κανάλια που έχυναν μαύρο δάκρυ για τους αποκλεισμούς των λιμανιών από τους περιφερόμενους τραμπούκους του ΠΑΜΕ και όχι με το γεγονός ότι δεν έχουν δρομολόγια όλο το χειμώνα.
-          Ερώτηση ρητορική 4η. Τα πλοία; Πήγαν τα πλοία στο Μέτσοβο; Γιατί κι εκεί   70% κάτω είχαν το Πάσχα σε κρατήσεις οπότε μάλλον το ΠΑΜΕ φταίει.
-          Θα πρότεινα στα νέα παιδιά να παρακολουθούν με προσοχή τις εμφανίσεις των μελών τις χιτλερικής χρυσής αυγής. Πάνω τους και κυρίως στο λόγο-σκέψη τους, θα δείτε τις επιπτώσεις από την χρόνια  χρήση στεροειδών.
-          Όσο και να προσπαθείς εστιάτορα με βραδυνή εκπομπή, η συμμορία της χρυσής αυγής, συμμορία είναι και το στυλάκι life style δεν το αλλάζει αυτό. Και μην είσαι σίγουρος ότι ο αρχιμπράβος τους έκανε πλάκα με την ατάκα περί προγκρόμ…
-          Λαζόπουλε, δεν χρειαζόταν ολόκληρη έκτακτη εκπομπή προεκλογικά για να πετάξεις την μαλακία σου για το ΚΚΕ. Μπορούσες να το κάνεις και σε μία από τις «εξαιρετικές» εκπομπές του καναλιού σου. Ας πούμε στις οικογενειακές ιστορίες. Όπως και να το κάνεις θα ήταν πιο σικάτο. 
-          Ράδιο Ξεφτίλα : «εναλλακτικοί» , «προοδευτικοί» «χιουμορίστες» , «προχώ» (βολεμένοι βέβαια στο χρυσό κλουβί τους) ή απλά ΜΑΛΑΚΕΣ;


 Πάλι ανάκατα έγραψα. Τι να κάνω όμως. Πολλά έρχονται και φεύγουν στο κεφάλι μου. Πολλά έχω να πώ ακόμη, αλλά μάλλον κούρασα και σίγουρα κουράστηκα μετά από τόσο καιρό που έχω να γράψω.  Από αύριο θα τρέχω πάλι για δουλειά καθώς κι εγώ είμαι ένας από τους προνομιούχους άνεργους του απάνεμου λιμανιού της ΕΕ. Κλείνω λοιπόν με την τεράστια ατάκα του προέδρου των απεργών χαλυβουργών που σε πείσμα όλων των γραφικών δείχνουν τι θα πεί ταξική πάλη. Την είπε κλείνοντας την ομιλία του σε μία ακόμα μεγαλειώδη συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στην πύλη του εργαστασίου (την ώρα που η Μπακογιάννη έκλαιγε για τον κλειστό δρόμο και την έξοδο των εκδρομέων):


ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΓΑΜΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ       (έτσι ρε παιχτούρα, μας ζαλίσαν με τα κοπρεμί)             


 You might also like: 
 Ούτε «εθνική», ούτε…«σωτηρία»! 
 Ο "πράσινος" εκβιασμός, σε σκίτσα ! 
 Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα(απο τον σημερινό Ριζοσπάστη ... 
LinkWithin 
 Αναρτήθηκε από blogsevikos

Οι μάσκες πέφτουν


Οι μάσκες πέφτουν 



….στην Ελληνική Χαλυβουργία
Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών και από τις κορυφαίες της Ευρώπης που γίνεται στην «Ελληνική Χαλυβουργία» βρίσκεται σε κίνδυνο. Η εργοδοσία με αρωγό το κράτος των ΜΑΤ και με την πλήρη σιωπή και εχθρότητα της ΓΣΕΕ, των μέσων «ενημέρωσης» του κεφαλαίου, των αστικών κομμάτων και πολλών αριστερών και αριστερούτσικων φορέων επιτίθεται ευθέως. 




Θέλει να καθυποτάξει τους χαλυβουργούς και να στείλει ένα μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη και στους λαούς της Ευρώπης ότι η εξουσία του κεφαλαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αν τα καταφέρει με τους μηχανισμούς της βίας που διαθέτει θα στείλει στο παγκόσμιο κεφάλαιο το γνωστό τηλεγράφημα: «Τάξις βασιλεύει στην Βαρσοβία»! Τάξη νεκροταφείου! 




Τα «κανάλια» λυσσάνε να μας αποδείξουν γιατί πρέπει να σχηματιστεί φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και όλοι λένε λόγια περίσσια για την επόμενη μέρα «σωτηρίας της πατρίδος» που δεν θα είναι παρά μια νέα κηδεία εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Η απεργία των χαλυβουργών (όπως και πολλών άλλων απεργιών) φτάνει στα αυτιά μας από αυτούς μόνο ως απαράδεκτη ή δυσάρεστη σεχταριστική ενέργεια του ΚΚΕ την ώρα που «η πατρίδα κινδυνεύει»!








Αυτή, η μεγαλύτερη και ηρωικότερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών που κατατάσσεται δίπλα στις μεγάλες απεργίες εργατών και καπνεργατών του ’36 και των οικοδόμων στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έχει από γεννησιμιού της το ίδιο «στίγμα» που είχαν και εκείνες: Ο κύριος οργανωτής και αιμοδότης της ήταν το ΚΚΕ! Αυτό και μόνο αρκεί να την κατατάξει στους εχθρούς του συστήματος, της εργοδοσίας αλλά και σε κάθε είδους μικροαστό «αριστερό». 




Πού είναι αυτοί που προπαγανδίζουν ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρονται για το σήμερα των εργατών και μεταθέτουν τη λύση των προβλημάτων στον… σοσιαλισμό; Που είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ είναι μακριά από τα «κινήματα»; Τα «κινήματα» πού είναι; Γιατί ο «αριστερός» Αλέξης που έχει λόγια για όλους, κάλεσε την ΓΣΕΕ και τους «κοινωνικούς εταίρους» στο προεκλογικό του παιχνίδι του για "αρστερη διακυβέρνηση" αλλά δεν βρήκε ούτε κουβέντα να πει για τους απεργούς χαλυβουργούς; 


Ευτυχώς οι απεργοί είχαν και έχουν πάντα την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού που εμφανώς ή αφανώς τους στηρίζει και νοιώθει περιφάνεια για τους ήρωες - πάιδιά του.




Μήπως δεν ήταν καθόλου τυχαία η τεράστια επίθεση κατά των απεργών που επιχειρήθηκε προβοκατόρικα με την ταύτιση του προέδρου των απεργών ως συγχρωτιζόμενο με τη Χρυσή Αυγή; Μήπως εκείνη η συκοφαντία είχε να κάνει με τη εύρεση «επιχειρημάτων» σήμερα ώστε να δικαιολογηθεί η επίθεση της εργοδοσίας και η «ουδετερότητα» των δήθεν αριστερών έναντι μιας «υπόθεσης των άκρων»;




Αυτοί όλοι που λένε διάφορα κατά καιρούς εκ του καναπέως δεν είναι καιρός να κάνουν την αυτοκριτική τους; Μήπως αντί αύριο να «θρηνούν» για την «χαμένη απεργία» που θα πουν ότι την χαντάκωσε το ΚΚΕ γιατί τάχα δεν είχε την «ευελιξία» να τη διαλύσει νωρίς, είναι καιρός να ανακρούσουν πρύμνα; Μήπως είναι καιρός να δουν ότι όταν η εχθρότητα κατά του ΚΚΕ παίρνει μπάλα και τις απεργίες που στηρίζονται από το αυτό, είναι σε τελική ανάλυση εχθρότητα κατά των αγώνων του λαού; 




Έχει γίνει πλέον φανερό ότι για πολλούς μικροαστούς «αριστερούς» , στην ουσία, η απεργία αυτή είχε γίνει εφιάλτης γιατί τους έθετε μπροστά στις ευθύνες τους και τίναζε στον αέρα τις θεωρίες τους ότι το ΚΚΕ «δεν κάνει τίποτα» για το σήμερα των εργατών. Ταυτόχρονα όμως αποκάλυπτε ότι αυτοί λείπουν από τους αγώνες για το σήμερα φορτώνοντάς τα όλα σε μελλοντική «αριστερή διακυβέρνηση»! Πόσο γρήγορα αντιστρέφονται τα πράγματα!




Οι μάσκες πέφτουν πάντα. Όταν όμως η κρίση βρίσκεται σε όξυνση πέφτουν πριν ακόμη φορεθούν.


 Αναρτήθηκε από  symastev

Εργασιακός «οδοστρωτήρας» στην Πορτογαλία


Εργασιακός «οδοστρωτήρας» στην Πορτογαλία

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι με μαζικές κινητοποιήσεις

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά τους δικαιώματα μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας των μεταρρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα ενταγμένα στο πρόγραμμα διάσωσης του κεφαλαίου από την κρίση και θα χειροτερέψουν τις συνθήκες διαβίωσης του λαού, την στιγμή που ήδη 2,7 εκατομμύρια ζουν στα όρια της φτώχειας, αυξάνονται συνεχώς αυτοί που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ η επίσημη ανεργία «καλπάζει» στο 14% το τελευταίο τετράμηνο του 2011 και η πραγματική ξεπερνά το 20%. Οι πρώτες δύο κινητοποιήσεις που εξήγγειλε την Παρασκευή η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP)αφορούν το Πόρτο (9 Ιούνη) και τη Λισαβόνα (16 Ιούνη) ενώ αναμένονται και άλλες...

Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις υπερψηφίστηκαν την Παρασκευή από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» όπως απαιτεί το κεφάλαιο, γνωστό επιχείρημα που προβάλλεται και στη χώρα μας και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες. Υπέρ ψήφισαν οι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές (PSD) και αυτοί του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου/ Λαϊκού Κόμματος (CDS-PP), ενώ οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να απέχουν κατά πλειοψηφία. Οι βουλευτές του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος τις καταψήφισαν και ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, προειδοποίησε πως οι εργαζόμενοι «δεν θα παραμείνουν αδρανείς στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους (...) θα παλέψουν και θα νικήσουν».


Τα μέτρα εντάσσονται στο πρόγραμμα διάσωσης του κεφαλαίου από την κρίση, στο αντίστοιχο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Μάη του 2011 στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου για μικρότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση. Από δω και πέρα θα υπάρξουν νέες απώλειες για τους εργαζόμενους με περικοπή των ημερών αδείας από 25 σε 22 ημέρες, κατάργηση για πέντε χρόνια από το 2013 τεσσάρων επίσημων αργιών (δύο θρησκευτικές και αυτή της δημιουργίας της Πορτογαλικής Δημοκρατίας το 1910, καθώς και για την ημέρα απελευθέρωσης από την ισπανική κυριαρχία το 1640) με πρόφαση την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» και την «οικονομική δραστηριότητα», μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Επιπλέον περικοπές των αποδοχών στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές όποτε αυτοί το επιθυμούν. Πρόκειται για μέτρα ίδια με αυτά που επιβάλλονται και στον ελληνικό λαό προφανώς με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες, εκτός από την εξαθλίωση της πλειοψηφίας του λαού, και στην οικονομία της χώρας.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP) έχει προηγούμενα καταγγείλει τη συμφωνία, στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT), που συμμετείχε στο «διάλογο», με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Εχει διοργανώσει σειρά μαζικότατων κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας καθώς και γενική απεργία στις 22 Μάρτη με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων.

Πηγή : Ριζοσπάστης

Επτά σε παίρνει αριστερά


Επτά σε παίρνει αριστερά 
 Εναλλακτικός τίτλος βέβαια θα μπορούσε να είναι κατα την γνώμη μας και η πολύ σωστή και περιεκτική κατακλείδα του άρθρου, δηλαδή : "Η αριστερά σήμερα ή θα είναι κομμουνιστική ή δε θα μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο ως συμπλήρωμα του συστήματος."


 Το άρθρο από το Σφυροδρέπανο 




Η αριστερά ως όρος που υποδηλώνει τον προοδευτικό, πολιτικό χώρο καθιερώθηκε επί γαλλικής επανάστασης, από τον τρόπο που κάθισαν και μοιράστηκαν στα έδρανα της εθνοσυνέλευσης οι πολιτικές δυνάμεις της εποχής. Μια ομαδοποίηση που έχει μείνει ως τις μέρες μας: από την ελληνική βουλή – όπου το κκε κάθεται αριστερά όπως μας δείχνει η κάμερα- μέχρι τα φοιτητικά αμφιθέατρα, όπου έρχεται ενίοτε κανείς ανυποψίαστος πρωτοετής και στιγματίζεται άθελα του, ή βρίσκεται ανάμεσα σε νεκρές ζώνες και διασταυρούμενα πυρά, προσπαθώντας να καταλάβει τι γίνεται.


Ούτω πως προκύπτει ένα διαχρονικό παιδικό ερώτημα που ωστόσο δεν έχει βρει ακόμα απάντηση. Εννοούμε αριστερά όπως τους βλέπουμε εμείς ή όπως κάθονται αυτοί; Κι ο συριζα τι είδους αριστερά είναι; Όπως μπαίνουμε ή όπως βγαίνουμε από την εε και το ευρώ; Και γιατί έχει τόσες αντιφάσεις (από τη σκοπιά της τυπικής λογικής) και λέει ο καθένας τα δικά του, ώστε να μην ξέρει τελικά η αριστερά τι ποιεί η δεξιά συνιστώσα;

Φταίει κι εκείνο το προεκλογικό σποτάκι επί κωνσταντόπουλου, με σλόγκαν «η καρδιά χτυπά αριστερά», ενώ το μισό τους δυναμικό έκλινε επί-δέξια και ταλαντευόταν, προκαλώντας καρδιακές αρρυθμίες. Έψαχναν λοιπόν τον πολιτικό της χτύπο και τον ξανάβρισκαν στην κούλουρη, όπου πήγαινε η ψυχή τους μέχρι να μπουν οριακά στη βουλή και να ανασάνουν με ανακούφιση. Γι΄αυτό πήραν το βηματοδότη της ρίζας να τους υποστηρίζει και έφτιαξαν το συριζα. Και τώρα που κάποιοι ονειρεύονται μια αριστερή κυβέρνηση που να απειλεί με εμφράγματα το ευρώ και την εε, το πράγμα γίνεται φαιδρό και αρχίζει να θυμίζει κωμωδία του σακελλάριου: χτυποκάρδια στις βρυξέλλες.

Θα μου πεις βέβαια ότι δε μιλάμε για τη γιαλαντζί αριστερά του σαλονιού, και θα συμφωνήσω. Ο χαρίλαος πάντως είχε βάλει και τη διαλεκτική πτυχή του πράγματος με το απόφθεγμα: αριστερά της αριστεράς βρίσκεται η δεξιά. Μια λογική που για κάποιο λόγο εξοργίζει πάντα τον κομμάντο – που από τότε που έγινε προλετάριος, σνομπάρει τα παλιά του λημέρια. Και την οποία είχε χρησιμοποιήσει έμμεσα και το πασοκ του ανδρέα, για να υφαρπάξει αντιδεξιές ψήφους, ώστε να μην επιστρέψει ο μπαμπούλας της δεξιάς.
Το πιο εντυπωσιακό σε όλα αυτά είναι η μεταστροφή που παρατηρείται. Ενώ παλιότερα στρίμωχναν τους αριστερούς να υπογράψουν δηλώσεις για να πάρουν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τώρα σπεύδουν όλοι να δηλώσουν αριστεροί – με το δικό τους τρόπο- για να πάρουν πιστοποιητικά προοδευτικότητας και αντιμνημονιακών φρονημάτων, και να τα εξαργυρώσουν στην πολιτική αγορά.
Ταυτόχρονα πίεζαν επί μακρόν και επανειλημμένα τους κομμουνιστές να δηλώνουν γενικά αριστεροί και να πάψουν να αυτοπροσδιορίζονται, να δρουν και να οργανώνονται ως κομμουνιστές. Είτε με το μαστίγιο της απαγόρευσης, όταν το κκε τέθηκε εκτός νόμου, είτε με το «γλυκό βόλεμα» της νομιμότητας και το ιδεολόγημα της προσαρμογής στις σύγχρονες εξελίξεις, δια της μετάλλαξης. 
Την αριστερά πολλοί αστοί αγάπησαν, τους κομμουνιστές ουδείς. Ή όπως έλεγε η αλέκα στο ξέσπασμα στη δημοσιογραφική ζούγκλα του μάκη (σε μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές εμφανίσεις της) τους τιμάνε μόνο νεκρούς και ακίνδυνους – ή πρώην- με τους ζωντανούς έχουν πρόβλημα.
Ή όπως είχε πει ο βλαδίμηρος με αφορμή τον κάρολο: οι αστοί ντύνουν μετά θάνατον τους μεγάλους επαναστάτες με φωτοστέφανο για να τους «αφυδατώσουν» από κάθε ζωντανό, επαναστατικό περιεχόμενο και να (τους) καταντήσουν μια καρικατούρα ακίνδυνη για το σύστημα.
Όπως γίνεται και σήμερα εν πολλοίς με το μαρξ (που ξανάγινε μόδα τώρα με την κρίση) ή και τον ίδιο το βλαδίμηρο, με την επίκληση μιας ντούρας, λενινιστικής τακτικής που οδηγεί ευέλικτα στην εναλλακτική ενσωμάτωση στο σύστημα.
Αν και κατά βάση οι μπολσεβίκοι παρουσιάζονταν πάντα με το μαχαίρι στο στόμα και τα κέρα του διαβόλου, παρά ως άγγελοι με τη ρομφαία και φωτοστέφανο. Γιατί κανείς ενσυνείδητος αστός δε συγχωρεί στο λένιν το χουνέρι του οκτώβρη ούτε στο στάλιν τη νίκη του επί του χίτλερ και το τσάκισμα του φασισμού.
Με τα πολλά λοιπόν, η έννοια της αριστεράς ξεχείλωσε και έγινε χυλός, φτάνοντας να καλύπτει οτιδήποτε βρισκόταν πιο αριστερά από τη νδ (με όρους πολιτικής γεωγραφίας). Ενώ σήμερα, που το στείρο δίλημμα της μεταπολίτευσης «δεξιά- αντιδεξιά» έχει αντικατασταθεί από το εξίσου απατηλό «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», η έννοια έχει αρχίσει να περιλαμβάνει οτιδήποτε κινείται πέραν του πασοκ, ακόμα και ντούρους πασόκους, βασιλικότερους του βενιζέλου, που έμειναν προσωρινά πολιτικά άστεγοι.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, ο όρος περιλαμβάνει διασπάσεις δεύτερης και τρίτης γενιάς, κάθε μακρινό «συγγενή» του κόμματος που προήλθε κάποτε από τα σπλάχνα του, αλλά τείνει να αποκτήσει εξ αγχιστείας σχέση μαζί του. Κι έκτοτε επιζητά ένα είδος φροϋδικής εκδίκησης από το κόμμα, για να απολυτρωθεί από τα σύνδρομα κατωτερότητας και ετεροπροσδιορισμού – σε μια διαλεκτική αντιστροφή της σχέσης του κρόνου με τα παιδιά του.
Αυτό που μένει στην κοινή γνώμη ως συνισταμένη, μοιάζει με εκείνες τις απλοϊκές γραφικές παραστάσεις, που απευθύνονται σε δισδιάστατες συνειδήσεις και κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο για να σε «βοηθήσουν» να βρεις τι να ψηφίσεις. Όπου το κόμμα κατατάσσεται στο κάτω άκρο του ολοκληρωτισμού μαζί με το φασισμό (η γνωστή θεωρία της ταύτισης των δύο άκρων). Βλέπε σχετικά και μια παλιότερη ανάρτηση του οικοδόμου, με τον εύγλωττο τίτλο: λες να είμαι συριζα και να μην το ξέρω; 
Μια άλλη συχνή παραλλαγή, βάσει των ερωτημάτων που διαμορφώνουν τα γραφικά σχήματα και την «κοινή γνώμη», είναι αυτή που θέλει τους αριστερούς, οπαδούς του κρατισμού, συνυπεύθυνους για τα χάλια του δημοσίου και το πελατειακό κράτος, ενώ θεωρεί «κάργα αριστερό» την υψηλή φορολογία και το συντελεστή του 75% που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ολάντ στη γαλλία. Χωρίς να σκεφτεί ότι αυτός ο συντελεστής αφορά μόνο ένα μέρος που υπερβαίνει ένα –ήδη- υψηλό όριο και όχι το σύνολο του ποσού. Ή ότι αφορά εισοδήματα κι όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων και για να μην αναρωτηθεί καν γιατί δεν καταργούμε το ιδιωτικό κέρδος καθαυτό και να το κάνουμε λαϊκή περιουσία, αντί να το φορολογούμε απλώς για να πάρουμε πίσω μόνο ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας. Να μη σκεφτεί δηλαδή ταξικά αλλά με γεωγραφικούς όρους, χωρίς ταξικό προσανατολισμό (δεξιά- αριστερά, ανατολικό- δυτικό μπλοκ κλπ).
Αν όλα αυτά λοιπόν αντιστοιχούν στη μέση εικόνα για την αριστερά, οφείλουμε να αναφωνήσουμε ότι εμείς δεν είμαστε «αριστεροί». Με τον ίδιο περίπου τρόπο που στην εποχή του ο μαρξ είχε πει την περίφημη φράση: (αν όλα αυτά είναι μαρξισμός τότε) εγώ δεν είμαι μαρξιστής. Και με τον ίδιο τρόπο που στην εποχή τους οι μπολσεβίκοι μετονομάστηκαν από σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε κομμουνιστικό, για να διαχωριστούν από τη χρεωκοπία της δεύτερης διεθνούς – πριν φτιάξουν την κομιντερν.
Αλλά σε πλήρη αντίθεση με τους «γενικά αριστερούς», που αρχικά έβαλαν διάφορα συνθετικά στον (ευρω)κομμουνισμό τους, πριν τον αποβάλλουν και τους μείνει το ευρώ και η ευρωλαγνεία. Το 89 άλλαξαν και τυπικά το όνομά τους για να μην έχουν καμία σχέση με τον κομμουνισμό ανακαλύπτοντας τη μεγάλη αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατίας. Κι έκτοτε προτιμούν να βάζουν εισαγωγικά στον υπαρκτό σοσιαλισμό, αντί στον όρο – λάστιχο- της αριστεράς. Την οποία επιμένουν να υπολογίζουν ως ένα ενιαίο άθροισμα και να πλάθουν με το μυαλό τους κουλουράκια και φιλολαϊκά σενάρια για τα ποσοστά της παναριστεράς και το πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα σήμερα.
Δεν μπορούμε όμως να προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια, πόσο μάλλον καρπούς και φρούτα μαζί με τις φλούδες που έχουν μόνο το περιτύλιγμα και ξεγελάνε το λαό που πατά την μπανανόφλουδα. Ακόμα κι αν υποθέταμε όμως ότι ήμασταν ίδια φρούτα, αρκεί να θυμηθούμε την ιστορία με το καφάσι και το ένα σάπιο ροδάκινο που χάλασε και τα υπόλοιπα, για τη συνήθη κατάληξη τέτοιων ιστοριών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε αριστεροί; Όχι σύντροφοι. Δε σημαίνει κάτι τέτοιο. Σημαίνει όμως ότι δε μας ενδιαφέρει να είμαστε η αριστερή πτέρυγα του αστικού πολιτικού συστήματος ή ειδικά της σοσιαλδημοκρατίας, ούτε να δώσουμε αριστερό άλλοθι στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Σημαίνει επίσης ότι δε σνομπάρουμε καθόλου τον κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός αλλά είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε πολιτικούς χώρους που δηλώνουν – γενικά κι αόριστα- αριστεροί, για να κρύψουν πίσω από την αριστερή τους ταυτότητα τον σοσιαλδημοκρατικό τους χαρακτήρα. Σημαίνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τον όρο απ’ τη ρεφορμιστική σκουριά των μεταλλαγμένων «αριστερών» κομμάτων που τον κατέληξαν λάστιχο και τον δυσφήμησαν.
Σημαίνει τέλος ότι ο αριστερός σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι κομμουνιστής. Γιατί η αριστερά (πρέπει να) επιδιώκει την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος. Κι ο σοσιαλισμός δεν είναι ένας αφηρημένος κοινωνισμός με «υγιή επιχειρηματικότητα» αλλά τσάκισμα της αστικής τάξης και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Η αριστερά λοιπόν σήμερα ή θα είναι κομμουνιστική ή δε θα μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο ως συμπλήρωμα του συστήματος.
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  Redfly

Δευτέρα, Μάϊος 14, 2012 ΚΚΕ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΑΡΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Δευτέρα, Μάϊος 14, 2012

ΚΚΕ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΑΡΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πρόκειται για μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, που θα "λύσει" σε μια μόνο συνεδρίαση - στην πρώτη συνεδρίαση - το γόρδιο δεσμό και θα ακυρώσει το τέρας της επικοινωνιακής σαχλαμάρας που έστησαν και συντηρούν οι υποκριτές της πολιτικής διγλωσσίας.

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία εντέχνως αποσιωπήθηκε απότα ΜΜΕ προκειμένου να παραμείνουν στο επίκεντρο οι πολιτικοί αλαλαγμοί και οι πανηγυρισμοί για το «διερευνητικό» θέατρο των εντός και επί τα αυτά κινούμενωνεν δυνάμει πρωκτοκυβιστών.

Η απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ να καταθέσει αμέσως με το άνοιγμα της Βουλής,  Πρόταση Νόμου για την καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, είναι αυτό που προφανώς δεν περίμεναν οι πρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι που επιμένουν να κρύβονται πίσω από φραστικά πυροτεχνήματα που δεν αμφισβητούν επί της ουσίας ούτε την κυρίαρχη πολιτική ούτε την ουσία της ξένης κατοχής στον τόπο.
Πρόκειται για μια κίνηση πραγματικά εντυπωσιακή, που ξαναφέρνει το ΚΚΕ στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφού καταφέρνει να ανακτήσει με τρόπο πραγματικά ουσιαστικό την πρωτοβουλία των κινήσεων που απώλεσε με την λαθεμένη τακτική επιλογή της ηγεσίας του προεκλογικά.

Κυρίως όμως πρόκειται... 


Για μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, που κόβει άπαξ και δια παντός τον «αέρα» στην πολιτική κενολογία και στον ανούσιο φραστικό εντυπωσιασμό.
Πρόκειται για μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, που θα "λύσει" σε μια μόνο συνεδρίαση - στην πρώτη συνεδρίαση - το γόρδιο δεσμό και θα ακυρώσει το τέρας της επικοινωνιακής σαχλαμάρας που έστησαν και συντηρούν οι υποκριτές της πολιτικής διγλωσσίας
Με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου στη Βουλή, ο καθένας πλέον θα είναι υποχρεωμένος να αναλάβει τις ευθύνες του.
Κανείς δε θα μπορεί να κρύβεται πίσω από διακηρύξεις και υποσχέσεις γενικόλογες…
Κανείς δε θα έχει το περιθώριο να παραπέμπει την ελπίδα και το όνειρο στο αόριστο μέλλον.
Με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου στη βουλή, ο κάθε κατεργάρης θα βρεθεί στον πάγκο του.
Εδώ είναι που θα αποδειχτεί με τρόπο αδιάψευστο, ποιος και τι έλεγε, πως και τι ακριβώς εννοούσε.
Με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου στη βουλή, μπαίνει οριστικάτέλος στα ψευδολογήματα και στην πολιτικάντικη υποκρισία.
Όλα τα κόμματα… Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί… Και το σύνολο των βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου… θα πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο επιλογές.
Επιλογή πρώτη: Ψηφίζω ΝΑΙ στην κατάργηση – καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
Επιλογή δεύτερη: Ψηφίζω ΟΧΙ στην κατάργηση – καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
Τρίτη επιλογή για… Ολίγον ξεβράκωμα δεν υπάρχει.

Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ γιατί αυτή τη φορά αυτή η πολιτική πρωτοβουλία… Είναι όλα τα λεφτά.

Κι όσο για σένα αναγνώστη να θυμάσαι ότι εμείς από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, τολμήσαμε να κρίνουμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα και με ιδιαιτέρως καυστική γλώσσα την ηγεσία του ΚΚΕ για τις λαθεμένες της πολιτικές επιλογές τακτικής.

Δες για παράδειγμα ΕΔΩ

Και μετά αναλογίσου, πόσες υποτίθεται «αντιμνημονιακές» ιστοσελίδες θα τολμήσουν να αναδημοσιεύσουν αυτό το άρθρο???




Διότι στην Ελλάδα, εύκολα δηλώνεις ότι είσαι αυτό που "πουλάει" αλλά πρέπει να έχεις και τα κότσια να το αποδεικνύεις όταν οι εξελίξεις το απαιτούν. Νομίζω???


αναδημοσίευση από το poexania.wordpress.com

Άντε και βγήκαμε από την ΕΕ. Πού θα βρει η Ελλάδα λεφτά για τον λαό;


Άντε και βγήκαμε από την ΕΕ. Πού θα βρει η Ελλάδα λεφτά για τον λαό; 
 Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται, για το που θα βρει η Ελλάδα τα λεφτά για μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, πετρέλαιο κλπ., αν η χώρα βγει από την Ε.Ε. όπως προτείνει το ΚΚΕ (που φυσικά δεν λέει μόνο αυτό, αλλά το συνδέει και με την Λαϊκή Εξουσία και την μονομερή διαγραφή του χρέους) και δεν μας δίνουν πια δάνεια !


 Μια πρώτη απάντηση θα επιχειρηθεί με τα παρακάτω:


Τα λεφτά τα βγάζει η δουλειά των εργαζομένων και τα κλέβουν οι καπιταλιστές νόμιμα μέσω της κλοπής του μεγαλύτερου μέρους της δουλειάς τους (υπεραξία), έτσι βγάζουν το κέρδος.
Το ΚΚΕ προτείνει στο λαό να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου στην Ελλάδα και μιλά για αποδέσμευση με εργατική λαϊκή εξουσία και όχι «σκέτο αποδέσμευση», όπως σκόπιμα παραποιούν τα αστικά επιτελεία.
Η λαϊκή εξουσία θα διαγράψει το χρέος. Επομένως τα χρήματα για το χρέος θα τεθούν στην υπηρεσία του λαού. Εκτός από τα δάνεια, ο λαός πληρώνει, μέσω της φοροληστείας του, επιπλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό στους δανειστές. Άρα και αυτά τα επιπλέον θα τα διαχειρίζεται ο λαός.
Θα καταργηθούν τα διάφορα χρηματικά πακέτα και επιδοτήσεις που σήμερα δίνονται στο κεφάλαιο, για να κάνει επενδύσεις, να μεταφέρει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, που αδειάζουν τα κρατικά ταμεία. Και αυτά θα μπουν στη λαϊκή υπηρεσία.
Θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς, αφού θα περιοριστούν στους αναγκαίους για την άμυνα της Ελλάδας και όχι για τους πολέμους του ΝΑΤΟ και θα σταματήσουν οι αποστολές στρατού σε χώρες που το ΝΑΤΟ κάνει πόλεμο (π.χ. Κόσσοβο, Αφγανιστάν) αλλά και οι εμπλοκές της Ελλάδας σε πολέμους (π.χ. Λιβύη) με το τεράστιο κόστος που συνεπάγονται.
Τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που βγαίνουν από τη δουλειά των εργατών θα αποτελούν λαϊκή ιδιοκτησία. Αυτά τα υπέρογκα κέρδη που βγάζει σήμερα το κεφάλαιο θα διατίθενται σε όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, για να αναπτύσσεται η παραγωγή για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών. Θα διοχετεύονται για την περαιτέρω ανάπτυξη της ίδιας της παραγωγής και θα αξιοποιούνται για τη δημιουργία υποδομών για το λαό, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε δωρεάν παροχή Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.λπ.
Οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται από τη δουλειά των ίδιων των εργατών, αφού τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα λεφτά τους, τα βαπόρια θα γίνουν λαϊκή περιουσία, θα παράγουν για τις ανάγκες τους, θα παράγουν πλούτο που θα ανήκει στο λαό.
Τα εργοστάσια που κλείνουν λόγω κρίσης θα μπουν σε λειτουργία, θα δημιουργούνται νέα, θα παράγουν για τις λαϊκές ανάγκες, άρα θα αντιμετωπιστεί και η ανεργία.
Το τεράστιο πλεονέκτημα της γης θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Το ίδιο και η κτηνοτροφία και η αλιεία. Με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, επειδή αυτό ήταν το συμφέρον των καπιταλιστών, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, επιβλήθηκε με τις ποσοστώσεις μείωση και της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Αυτό κατέστρεψε αγροτικό πληθυσμό, αλλά και παραγωγικές μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Τη γη αντί να τη «φυτεύουν» φωτοβολταϊκά για να κερδοφορούν τα μονοπώλια της ενέργειας θα την καλλιεργούμε, θα παράγουμε τα πάντα σε αγροτικά προϊόντα όπως πριν από την ένταξη στην ΕΟΚ - ΕΕ, θα λύσουμε το διατροφικό πρόβλημα και θα κάνουμε εξαγωγές. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας σε κλάδους που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και με το δασικό πλούτο και την ξυλεία.
Τον ορυκτό πλούτο που τώρα τον εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια, και τα ενεργειακά κοιτάσματα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης κ.λπ.), τα νερά (υδροηλεκτρικά) και την αιολική ενέργεια θα τα έχει στα χέρια του ο λαός. Άρα και ενέργεια φτηνή θα έχει και χρήματα θα εξοικονομεί από τη χρήση της.
Επίσης, η εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην παραγωγή θα αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, και αυτό θα είναι σε όφελος των εργαζομένων.
 Άρα και λεφτά βρίσκονται και η δουλειά των εργαζομένων θα βγάζει συνεχώς περισσότερα που θα τα καρπώνονται οι ίδιοι και όχι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και το κράτος τους.
 Εκεί είναι η διαφορά μας.
Εμείς ενδιαφερόμαστε για το λαό, οι άλλοι για το μεγάλο κεφάλαιο !

ΟΛΟΙ σημερα στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως


ΟΛΟΙ αύριο στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως
Στις 8.30 μ.μ. -- Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
Να μη λείψει κανείς από τη συγκέντρωση αύριο στο Πεδίον του Αρεως
Συγκέντρωση διοργανώνει το ΚΚΕ αύριο Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Λαέ της Αττικής, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, γυναίκες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι
Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη, καμιά υποταγή! Να ματαιώσουμε και να ανατρέψουμε τα σχέδια παγίδευσης του λαού στους μονόδρομους της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων!
ΤΗΝ ΩΡΑ που στο όνομα της διακυβέρνησης της χώρας προετοιμάζουν τη νέα κυβέρνηση τσακίσματος του λαού, επιχειρείται από το κατεστημένο με τη συμμετοχή κυρίως Σαμαρά - Τσίπρα - Βενιζέλου - Κουβέλη μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία υποκρισίας, αποπροσανατολισμού, εκβιασμών, αναπαραγωγής και δημιουργίας νέων κάλπικων διλημμάτων, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την υποταγή του λαϊκού ριζοσπαστισμού.
ΤΗΝ ΩΡΑ που Ευρωπαϊκή Ενωση, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές "ψήνουν" τις σημερινές ή αυριανές κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα αντικαταστήσουν τη χρεοκοπημένη και με την ψήφο του λαού εναλλαγή των δύο κλασικών κομμάτων στην εξουσία, δουλεύοντας τη διαμόρφωση του νέου δίπολου, κεντροδεξιάς με πυρήνα τη ΝΔ και κεντροαριστεράς με πυρήνα ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ.
ΤΗΝ ΩΡΑ που το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων και της ΕΕ στην Ελλάδα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την αποφασιστική συμβολή των ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ διαβουλεύονται για το ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης "συνεργασίας" στη βάση των ψεύτικων διλημμάτων: ευρώ - δραχμή, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, ήπια διαπραγμάτευση - σκληρή διαπραγμάτευση για ορισμένα ίδια ψίχουλα κοροϊδίας στους πιο εξαθλιωμένους.
Το ΚΚΕ απευθύνει σάλπισμα εγρήγορσης, ετοιμότητας, ασυμβίβαστης πάλης για ρήξη και ανατροπή του σάπιου συστήματος.
Ολοι τους (ΣΕΒ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Ανεξάρτητοι Ελληνες) σπέρνουν αυταπάτες στο λαό για να μπορεί να θερίσει περισσότερα κέρδη το κεφάλαιο. Απορρίπτουμε το γενικότερο σχέδιο μαζικής παραπλάνησης και αφοπλισμού του λαού. Συζητάμε - αποκαλύπτουμε - οργανώνουμε την πάλη και αντεπίθεση του λαού από σήμερα σε κάθε χώρο δουλειάς - μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά. Μετά την τιμωρία, μετά την έκφραση της λαϊκής οργής στις εκλογές της 6ης Μάη, τώρα μια είναι η ψήφος η καθοριστική: Ισχυρό ΚΚΕ! Συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις μας στη συγκέντρωση του ΚΚΕ τη Δευτέρα 14 Μάη στις 8.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα».
Μπαταριές, Μπουταριές και το Αξιόπλοον...
Να 'μαστε, λοιπόν, την επόμενη μέρα των πολυπόθητων εκλογών. Ποιος πρωταγωνιστεί τώρα εκ του αποτελέσματος; Μα η απάντηση είναι εύκολη ακόμη και για τα παιδιά του νηπίου. Οι δημοσκοπήσεις και η τρόικα! Η ανεργία και η ακυβερνησία! Η δεξιά και η αριστερά! Με κορυφαία του χορού την... Ερμηνεία των αποτελεσμάτων!
Κακά τα ψέματα, σύντροφοι, έχουμε τόσες ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος όσοι και οι Ελληνες πολίτες και οι ανάγκες τους, όσα τα κόμματα και οι νέες προεκλογικές τους σκοπιμότητες ή στοχοθεσίες. Τι χάθηκε σ' αυτές τις εκλογές είναι βέβαιο. Η έντεχνη, άθλια και χειραγωγική αντίληψη, παλιάς κοπής και οδυνηρής εμπειρίας που λεγόταν «Αθωότητα» του Ελληνα ψηφοφόρου. Το έργο του υπαρκτού καπιταλισμού παίζεται και πεθαίνει και ανασταίνεται με πολέμους, αιώνες τώρα στην Ευρώπη των ιδεών και των ζυμώσεων, του πολιτισμού και της επιστήμης, των λαών που δημιούργησαν εντός κι εκτός της γεωγραφικής πρόσληψης της Ευρώπης τόσα θαύματα όσα και τραύματα υπέστησαν. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δεν λέγονταν προεκλογικώς με το πρώτο γάλα αλλά με το κοκτέιλ και το ποτάκι, με το δήθεν και με το σποτάκι των παλιάς και νέας κοπής αστών και ψευδοαστών.
Οι Ελληνες δεν ψήφισαν για σύνθεση κυβέρνησης, για αντιμνημονιακή αριστερο-δεξιο-φασιστική σύνθεση της αντίστασης όπως αποτυπώθηκε από το ψευτοδίλημμα με τα εισερχόμενα στη Βουλή κόμματα που φόρεσαν την αντισυστημική λεοντή για να ξεγελάσουν το πόπολο. Ούτε για να σωθεί η πατρίδα, μερικώς εκχωρημένη από το 1980 έτσι κι αλλιώς στην πατρωνία της ευρωτροϊκάνικης ανίερης συμμαχίας της εποχής. Μήτε οι σημερινοί αστοί ξέφυγαν από τον οικονομικό κομπραδόρικο φιλελληνισμό. Ετσι ψήφισαν, μ' εκείνο το «πάμε σαν άλλοτε» που εμπορεύεται με επιτυχία ελπίδες στη θεσμικά και πανευρωπαϊκά εξαθλιούμενη εργατική τάξη, με την όποια σύγχρονη μορφή της. Ψήφισαν εν πολλοίς επιβιωτικά και βολικά πετώντας το μπαλάκι στους βρωμερούς πολιτικούς να τους λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Πέταμα ευθύνης και πέταμα χειραφέτησης πάνε αντάμα. Η στολή παραλλαγής σε κρύβει προσωρινά μέσα στο άθλιο το περιβάλλον. Είναι ωραία να φωνάζεις πιάστε το δημόσιο λειτουργό που έβγαζε ψεύτικα επιδόματα τυφλότητας. Αλλά άμα πρέπει να τιμωρήσεις και τις χιλιάδες πολίτες Ελληνες, πατριωτάκια που τα τσέπωναν επί χρόνια, γαλάζια ή πράσινα, τι κάνεις; Μα απλό. Ψηφίζεις δύο ΠΑΣΟΚ, ένα μνημονιακό κι ένα αντιμνημονιακό (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Ψηφίζεις και δύο ΝΔ. Μνημονιακή (Σαμαράς) και μία αντιμνημονιακή (Καμμένος). Δύο μπαλαντέρ. Μια νεστόρειας σοφίας διαιτητική αριστερά (ΔΗΜΑΡ) κι έναν απαραίτητο συνήγορο του διαβόλου διά την τήρησιν της καθεστηκυίας τάξεως («Χρυσή Αυγή»).
Το ΚΚΕ στη θέση του. Στη μέση της πραγματικής γραμμής της ζωής. Νηογνώμονας του εργατικού κινήματος. Που κρίνει με τον κόπο και τον ιδρώτα του, τον σημερινό κι όχι στο όνομα κεφαλαιοποιημένων αγώνων που δικαιώθηκαν απ' την ιστορία κι όχι από την εκλογική παρουσία σε χαλεπότερους των σημερινών καιρούς, το αξιόπλοον του σκάφους. Η κατάσταση του ΚΚΕ δεν κρίνεται παρά στα καρνάγια και τα λιμάνια και τα αληθινά σύγχρονα φυλλάδια των αγώνων. Μέσα αλλά κυρίως έξω ο νηογνώμονας ξέρει ότι κρίνει και κρίνεται το αξιόπλοον του σκάφους Ελλάδα. Από την υγεία, την επιμονή, την αγάπη για τη ζωή του πληρώματος του καραβιού, του λαού, του εργαζόμενου. Ηταν και είναι μέτρο υγείας λαϊκών αγώνων το Κόμμα. Ευτυχώς δεν υποχώρησε. Δυστυχώς δεν έφτασε να γίνει φάρμακο και να πειστεί ο άνεργος κι ο υποψήφιος άνεργος ότι μπορεί και πρέπει να έχει και δουλειά και πλούτο χωρίς αφεντικά. Αυτά για τώρα. Σε λίγο, μόλις μπούμε για τα καλά στη νέα προεκλογική περίοδο που άρχισε απ' το πρωί των διερευνήσεων της σύνθεσης ευρωφρανκενστάιν... θα πέσουν κι άλλες φανερές μπαταριές και μπουταριές. Ο Μητσοτάκης θα ξαναπεί πως είμαστε παράνομοι οι του ΚΚΕ ως αντιευρωπαϊστές. Τον είχε προλάβει ο Μπουτάρης. Θα ντύσουν την προτροπή και με ολίγην από χρυσαυγή. Μπουταριές και μπαταριές μαζί, να φαίνεται δημοκρατική κι αντιστασιακή η υποταγή στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο εξ ορισμού «πεφωτισμένη δεσποτεία». «Ακρα δεξιά» και «άκρα αριστερά» εκτός, για να μείνει το γήπεδο ελεύθερο να παίξουν μπάλα στη σέντρα οι βολικοί αριστεροί με τους βολικούς δεξιούς και να πετάει χαρτονομίσματα και ευλογίες το κονκλάβιο του κεφαλαίου.
Προσοχή. Θα κακοφορμίσει αυτή η «διορθωτική» εκλογή. Θα λυγίσουν και σίδερα και θα σπάσουν και κουπιά. Το περιστέρι πέρασε τις συμπληγάδες. Το καράβι μας για να περάσει θέλει και κουπί γερό κι αρμονικό, με ρυθμό και πάθος, και κουράγιο από το διπλανό. Θέλει και τιμονιέρη.Το Κόμμα, που μελετάει τον καιρό και τα σημάδια κι από κει κι από δω. Κι όσοι κουράστηκαν στα κουπιά, ας πάρουν όχι μια, όχι δυο, ανάσες εκατό. Από αύριο το πρωί δηλαδή, θέλει βοήθεια το κουπί. Και νερό, και φαΐ, και γάζα η πληγή και μια μολόχα στης τσουκνίδας την πληγή. Κι ένα τραγούδι κι ένα ποίημα. Μήτε του θρίαμβου μήτε του μοιρολογιού. Για τον αγώνα τον καλό, θάλασσα κι αλμυρό νερό να σε ξεχάσω δεν μπορώ! Και καράβι χωρίς θάλασσα δε γίνεται.

ΠΑΝΔΗΜΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΙΟΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ


ΠΑΝΔΗΜΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΙΟΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Δημοσιεύονται οι επικίνδυνες μελέτες
Δοκιμές για εμβόλιο αντιμετώπισης του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1
Associated Press
Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες η πρώτη έρευνα - και έπεται σύντομα η δημοσίευση και της δεύτερης - σχετικά με τη δυνατότητα ο ιός της γρίπης των πτηνών (H5N1) να πάρει πανδημική μορφή στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η δημοσίευση των ερευνών σε επιστημονικά περιοδικά είχε αναβληθεί λόγω του κινδύνου που ενέχει για τη δημόσια υγεία η διάδοση πληροφοριών για την κατασκευή μικροοργανισμών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά όπλα. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για την προστασία από μια τέτοια μορφή του ιού H5N1.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε ήδη είναι του Γιοσιχίρο Καβαόκα, του πανεπιστημίου Ουισκόνσιν - Μάντισον των ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων, για να διερευνηθεί η δυνατότητα η γρίπη των πτηνών, που δύσκολα μεταφέρεται από το ζώο στον άνθρωπο, να εξελιχθεί σε πανδημία. Οταν όμως μολύνει ανθρώπους, ο ιός H5N1 εμφανίζει θνησιμότητα 50%.
Η έρευνα του Καβαόκα απέδειξε απλώς ότι είναι δυνατή η μετάλλαξη του ιού, ώστε η μετάβασή του από τα ζώα στον άνθρωπο και κατόπιν η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο να είναι εύκολη. Ομως, μια άλλη ανάλογη έρευνα, αυτή του Ρον Φουσιέ, του Ιατρικού Κέντρου Ερασμους στην Ολλανδία, δεν περιορίστηκε να αποδείξει το ίδιο, αλλά κατασκεύασε και τον επικίνδυνο πανδημικό ιό, με σκόπιμη τροποποίηση του γενετικού κώδικα του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1).
Η έρευνα αυτή είχε πραγματοποιηθεί μυστικά κατά παραγγελία της κρατικής αμερικανικής ερευνητικής υπηρεσίας NIH (National Institutes of Health), με την οποία ο Φουσιέ συνεργαζόταν συχνά τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα του Ολλανδού ερευνητή, τροποποιώντας το DNA του H5N1, κατάφερε να τον κάνει εξαιρετικά μεταδόσιμο μεταξύ κουναβιών, είδους που χρησιμοποιείται για τη μελέτη της μετάδοσης της γρίπης μεταξύ ανθρώπων, επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα μοιάζει πολύ με του ανθρώπου, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της γρίπης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση που ιός να είναι μεταδόσιμος μεταξύ κουναβιών και να μην είναι μεταξύ ανθρώπων.
Ο Φουσιέ και η ομάδα του μόλυναν επί τούτου τα πειραματόζωα με τον H5N1, έτσι ώστε ο ιός να προσαρμόζεται κάθε φορά στο νέο ξενιστή. Μετά από 10 γενιές κουναβιών, τα ζώα μολύνονταν πια μόνο με το που βρίσκονταν κοντά στα κλουβιά άρρωστων κουναβιών (μέσω του αέρα). Οπως διαπιστώθηκε, ο ιός είχε πάθει πέντε μεταλλάξεις, που συναντώνται μεμονωμένες στη φύση, αλλά ποτέ μαζί. Ο νέος ιός είναι το ίδιο μολυσματικός όπως της εποχιακής γρίπης, που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρος.
Η ρίζα του κινδύνου
Οι κατασκευαστές του ιού υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους υπόσχεται μεγάλα οφέλη για τη δημόσια υγεία. Γνωρίζοντας επακριβώς τι μπορεί να προκαλέσει μια πανδημία του H5N1, οι επιστήμονες μπορούν να έχουν το νου τους για τις σχετικές μεταλλάξεις στη φύση και να προετοιμάσουν αντίμετρα. Αντίθετα, ο θανάσιμος κίνδυνος από τον τεχνητό ιό κάνει πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι η σχετική έρευνα δεν έπρεπε να είχε γίνει ποτέ. Από το 1997 που εμφανίστηκε έξαρση γρίπης των πτηνών στην Ασία, έχουν υπάρξει μόνο 600 περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων.
Τα ερωτήματα παραμένουν: Με δεδομένο το «φούσκωμα» της πανδημίας της γρίπης H1N1, προ τριετίας, ώστε να πουληθούν σκευάσματα και εμβόλια, τι θα εμποδίσει το επιχειρηματικό πνεύμα από το να κατασκευάσει ένα εμβόλιο, το οποίο θα πουλήσει για χρυσάφι όταν... τυχαία αρχίσει να διαδίδεται ένας ιός σαν αυτούς του Φουσιέ ή του Καβαόκα; Το ενδεχόμενο να μεταλλαχτεί ο εξαιρετικά θανατηφόρος και μεταδοτικός ιός και σύντομα να μην αντιμετωπίζεται από το έτοιμο εμβόλιο δεν είναι κάτι που θα σταματήσει τον αποφασισμένο επιχειρηματία, που ξέρει... τι κάνει τον κόσμο να γυρίζει.
Ακόμα και αν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη συμφωνήσουν σε διεθνή έλεγχο επιστημονικών ερευνών που μπορεί να αξιοποιηθούν για καταστροφικό σκοπό, αυτός ο έλεγχος είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί, λόγω των αντιθέσεων και των διαφορών μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατασκευή ενός πανδημικού ιού ήταν ακριβώς το παράδειγμα που χρησιμοποιούνταν για να υποστηριχτεί η άποψη περί ελέγχου της έρευνας πριν πραγματοποιηθεί.
Μόνο η εξάλειψη των εκμεταλλευτικών σχέσεων και των αντιθέσεων που δημιουργούν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η επιστήμη θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και όχι ως όπλο θανάτου και καταδυνάστευσης.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: «www.nih.gov», «meetingorganizer.copernicus.org»


«JUICE»
Ευρωπαϊκή αποστολή στο Δία
Ο δορυφόρος του Δία Γανυμήδης
Μετά την εγκατάλειψη από την αμερικανική NASA της κοινής αποστολής στο Δία που σχεδίαζε από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο τελευταίος αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας τροποποιημένης αποστολής με τον ίδιο προορισμό. Η αρχική αποστολή, που ονομαζόταν «Λαπλάς» (από το όνομα του μεγάλου μαθηματικού), πήρε - τουλάχιστον προσωρινά - το όνομα «JUICE» (από τα αρχικά στα αγγλικά του Εξερευνητής των Παγωμένων Φεγγαριών του Δία).
Η αποστολή, που εκτός απροόπτου θα εκτοξευτεί το 2022, θα φτάσει στο σύστημα του Δία το 2030, με σκοπό να το εξερευνήσει ως αρχέτυπο δορυφορικού συστήματος αέριου γίγαντα πλανήτη. Το σύστημα αυτό μοιάζει με το ηλιακό σύστημα σε μικρογραφία, με πολλά στοιχεία που χρειάζονται παραπέρα διερεύνηση, όπως οι δεκάδες δορυφόροι, πολλοί απ' αυτούς ακανόνιστου σχήματος, η μαγνητόσφαιρα, η ατμόσφαιρα και οι δακτύλιοι του πλανήτη. Ιδιαίτερα θα μελετηθεί ο δορυφόρος Γανυμήδης, που διαθέτει μαγνητικό πεδίο ενδεικτικό της ύπαρξης ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, καθώς και η αλληλεπίδραση του τοπικού του περιβάλλοντος με την ισχυρή μαγνητόσφαιρα του Δία.
Το αυτόματο σκάφος της αποστολής, βάρους 5 τόνων, θα πραγματοποιήσει κοντινά περάσματα από δύο ακόμα δορυφόρους, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, που επίσης ενδέχεται να έχουν ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια. Η ύπαρξη υγρού νερού θεωρείται προϋπόθεση για την εμφάνιση ζωής σε έναν πλανήτη ή δορυφόρο, ακόμα και σε συνθήκες ψύχους. Το συνολικό κόστος της αποστολής αναμένεται να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τις ΣΣΕ στον Τύπο και τις συμβιβασμένες ηγεσίες


Για τις ΣΣΕ στον Τύπο και τις συμβιβασμένες ηγεσίες
Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει για άλλη μια φορά η Διασωματειακή Επιτροπή των ενώσεων εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, για να συζητήσει (για άλλη μια φορά επίσης) και να... αποφασίσει για τη διεκδίκηση των ΣΣΕ του κλάδου. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 15/5, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και ηΠανελλαδική Ενωση Λιθογράφωνπροχωρούν σε 24ωρη απεργία, καλώντας τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση. Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Υποτίθεται για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε αυτήν την απεργία και ο κλάδος των δημοσιογράφων, αλλά η απόφαση ήταν να ζητήσει άλλη μια συνεδρίαση της Διασωματειακής, στην οποία Διασωματειακή οι Λιθογράφοι έχουν θέσει το θέμα της απεργίας εδώ και 20 ημέρες... Επίσης, στις 15 του μήνα δεν απεργεί και καμιά άλλη Ενωση από όσες συμμετέχουν στη Διασωματειακή.
Πίσω από αυτήν την... έλλειψη συντονισμού, βρίσκονται οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια είναι αυτή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που καλλιεργεί τη συναίνεση, το συμβιβασμό, την υποταγή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, την αποδοχή της «ευρωπαϊκής πορείας» και αφήνει τους εργαζόμενους έκθετους στη σφοδρή επίθεση που δέχονται. Από την άλλη είναι η γραμμή της σύγκρουσης και της ανατροπής. «Με ταξική ενότητα και συσπείρωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην περάσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές, να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία με μαζική, καθολική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση του κλάδου» καλεί τους εργάτες η Πανελλαδική Ενωση των Λιθογράφων. Για «να απαιτήσουμε να υπογραφεί τώρα, νέα ΣΣΕ με αυξήσεις! Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις». Και για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας έχει συγκαλέσει για σήμερα γενική συνέλευση. Μια ταξική Ενωση, που κόντρα στις δυσκολίες που γεννούν η κρίση, η εργοδοτική τρομοκρατία και η ανεργία πέτυχε αύξηση συμμετοχής των εργαζόμενων στις εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης του συνδικάτου που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη.
Δραματική η κατάσταση
Ποια είναι όμως η κατάσταση των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, σε σχέση με τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και γενικότερα, που επιτρέπει στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συζητούν και να ξανασυζητούν και να μην αποφασίζουν;
Ηδη στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχουν επιβληθεί οι ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 45%, κατάργηση δικαιωμάτων και εντατικοποίηση εργασίας, με ταυτόχρονες χιλιάδες απολύσεις. Αρχή έκανε το Δεκέμβρη 2010 ο ΣΚΑΪ της οικογένειας Αλαφούζου, από τον πλέον «ευάλωτο» κλάδο, αυτόν των δημοσιογράφων και την ανοχή βέβαια της τότε πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ (παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) για να ακολουθήσουν όλοι σχεδόν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των αστικών Μέσων.
-- Οι ΣΣΕ των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ), διοικητικών υπαλλήλων (ΕΠΗΕΑ) και ενός μέρους τεχνικών Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ) έχουν λήξει από τις 31 Δεκέμβρη 2009. Εκτοτε, οι συμβιβασμένες ηγεσίες αυτών των Ενώσεων βρίσκονται σε μια ατέρμονη δήθεν διαπραγμάτευση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το δρόμο στην εργοδοσία να κατακρεουργεί μισθούς και δικαιώματα.
-- Οι τεχνικοί της τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ) προσέφυγαν στον ΟΜΕΔ και τέλη Δεκέμβρη 2011 εκδόθηκε η διαιτητική απόφαση 26/2011 που προβλέπει πάγωμα μισθών, την οποία όμως η εργοδοτική οργάνωση (ΕΙΤΗΣΕΕ) την κατήγγειλε, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι. Η ΕΤΙΤΑ προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά τις διέκοψε στις 3 Μάη με απόφαση της συνέλευσης που στήριξαν όλες οι παρατάξεις εκτός από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), αποδεχόμενη να συζητήσει πρόταση των σταθμών MEGA, ANTENNA και STAR και όχι της ΕΙΤΗΣΕΕ για υπογραφή σύμβασης με μειώσεις ονομαστικών μισθών κατά 9% για τους ήδη εργαζόμενους (που γίνονται μεγαλύτερες μέσω αλλαγών στα «θεσμικά») και κατά πολύ μεγαλύτερες για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο.
-- Για τους τεχνικούς των ραδιοφώνων της Αττικής ισχύει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη η διαιτητική απόφαση 8/2012 που ανανέωσε, αλλά με πάγωμα μισθών, για ένα χρόνο την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση του 2010.
-- Για τους δημοσιογράφους του περιοδικού Τύπου, τo Φλεβάρη 2012 δημοσιεύτηκε η διαιτητική απόφαση με ισχύ 24/3/2011 - 24/3/2012 και πάγωμα μισθών για όσους εργάζονται στις επιχειρήσεις - μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ). Η ΕΣΠΗΤ είχε προσφύγει στον ΟΜΕΔ 11 μήνες πριν. Για τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε περιοδικά επιχειρήσεων που δεν είναι μέλη του ΣΕΠΤ, θεωρητικά ισχύουν οι αμοιβές που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1414 β/17.7.2008).
-- Για τους δημοσιογράφους των κρατικών Μέσων (ΕΡΤ, ΑΠΕ), αλλά και αυτούς της Γενικής Γραμματείας ΜΕ, οι ΣΣΕ έχουν καταργηθεί και με τη συνενοχή των ηγεσιών ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ οι μισθοί καθορίζονται πλέον με υπουργική απόφαση, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
«Ηγεσίες» και «σύστημα»
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι ηγεσίες των Ενώσεων εργαζομένων (όπου «ηγεμονεύουν» αυτές των δημοσιογράφων ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ και στις οποίες πρωταγωνιστούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) κινούνται στη γραμμή της αποδοχής στην πράξη όλων όσων προωθεί η εργοδοσία. Η στάση των οπορτουνιστικών δυνάμεων δεν είναι απλά αυτή που κρατούν σε άλλους κλάδους. Καθορίζεται επιπλέον και από το γεγονός ότι τα αστικά ΜΜΕ είναι ένα από τα βασικά στηρίγματα της άρχουσας τάξης και βέβαια παίζουν πάντα ρόλο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να παίζει κεντρικό ρόλο. Με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύονται αυτές της ΝΔ, σε μια «συμμαχία» που κρατάει χρόνια και στη βάση της έχει κυρίως την «εξυπηρέτηση» του «συστήματος της ενημέρωσης», ενώ στην ίδια ακριβώς ρότα κινούνται και οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δυνάμεις.
Ετσι, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ βρίσκεται από το χειμώνα του 2009 σε «διαπραγματεύσεις» με τις Ενώσεις των εκδοτών και των μεγαλοκαναλαρχών, αλλά και την ΕΡΤ. Από την πλευρά τους η ΕΠΗΕΑ (όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) και η ΕΣΠΗΤ κρύβονται πίσω από την ΕΣΗΕΑ, ενώ ΕΤΕΡ και ΕΤΙΤΑ κινούνται σε περισσότερο συντεχνιακή λογική. Ετσι, αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι αποφάσεις και η γενικότερη στάση και προσανατολισμός της Διασωματειακής Επιτροπής. Ταυτόχρονα όμως, η εργοδοσία έχει επιβάλει τις ατομικές συμβάσεις και καταργεί με γοργούς ρυθμούς εργασιακά δικαιώματα, ενώ τώρα ξεδιπλώνει και την επιχείρηση χτυπήματος αυτών των ίδιων των Ενώσεων εργαζομένων. Ο ιδιοκτήτης του ALPHA, Δ. Κοντομηνάς, απαιτεί από τους 416 εργαζόμενους στο σταθμό να συστήσουν «επιχειρησιακό σωματείο» ή έστω «ένωση προσώπων» και να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση, όχι μόνο με μειώσεις μισθών και απολύσεις αλλά και απεμπόληση του δικαιώματος της απεργίας. Και τους δίνει διορία μέχρι τέλος Μάη. Αυτό είναι η αρχή, και το ερώτημα είναι ποιος σταθμός ή όμιλος Μέσων θα ακολουθήσει. Με δεδομένο μάλιστα ότι στους δημοσιογράφους η «ψαλίδα» στους μισθούς αλλά και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις είναι τεράστια, οι εργοδότες διαθέτουν τους «ισχυρούς πυρήνες επιβολής», σε συνδυασμό με το φόβο της απόλυσης, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και τις αυταπάτες τύπου «το μαγαζί μας να εξακολουθεί να υπάρχει για να έχουμε δουλειά».
Η διέξοδος
Εχει αποδειχτεί ότι ο συμβιβασμός, η υποταγή, η «εργασιακή ειρήνη», όχι μόνο δεν γλιτώνει τους εργαζόμενους από τη σφοδρή επίθεση, αλλά στρώνει το έδαφος για συνεχή χτυπήματα σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Και ότι είναι αυταπάτη το αν οι εργαζόμενοι δεχτούν πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους θα γλιτώσουν από την ένταση της επίθεσης. Οι εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες των ενώσεων εργαζομένων στο χώρο είναι βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη του κινήματος, σε κάθε προσπάθεια ενεργητικής συμμετοχής στην οργάνωση του αγώνα.
Η επίθεση που δέχεται σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων στα αστικά ΜΜΕ έχει πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά και περιεχόμενο και, άρα, πολιτική και ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεσή τους στα χέρια τους. Χρειάζεται σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης. Με διεκδικητικό πλαίσιο που να εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων, με επιδίωξη αναζήτησης συμμάχων στήριξης, έκφρασης αλληλεγγύης. Πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη και το θέμα της ενημέρωσης και η επίλυση της αντίφασης οι εργαζόμενοι στα Μέσα να εργάζονται για την εξυπηρέτηση και προβολή της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία όμως βιώνουν και οι ίδιοι με δραματικό τρόπο. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι ο αγώνας της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ για τα πραγματικά τους προβλήματα είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα όλης της εργατικής τάξης. Οτι χρειάζεται αγώνας για την κατάργηση της αιτίας των δεινών, δηλαδή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, και στα ΜΜΕ.

TOP READ