“Το σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα έχει καταστρωθεί από τη Διοίκηση Νότου (CS) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και εφαρμόζεται κατά γράμμα από τους συμμάχους τους, την αντιπολίτευση (MUD) μέσα στη Βενεζουέλα. Το σχέδιο προέβλεπε αρχικά οι δυνάμεις της αντεπανάστασης μέσα στη χώρα, να χρησιμοποιηθούν για να εντείνουν τις ελλείψεις βασικών ειδών που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες, καθώς επίσης και οι δράσεις στο δρόμο και η ένοπλη βία, που ευνοούν την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την άμεση στρατιωτική επέμβαση στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Η δήλωση του αρχηγού της CS, ναύαρχου Kurt W. Tidd, τα λέει όλα: «η έγκαιρη παρέμβασή μας σκιαγραφεί έναν δρόμο για μια γρήγορη έξοδο από το καθεστώς»”, αναφέρει σε άρθρο της η κουβανική ιστοσελίδα cubadebate.cu .
Το άρθρο του κουβανού δημοσιογράφου  Angel Guerra Cabrera, με τίτλο Προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, αποκαλύπτει  ότι  οι εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων στη Βενεζουέλα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις  πραγματικές επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της κυβέρνησης των ΗΠΑ:
«Τα 12 σημεία της δεύτερης φάσης του σχεδίου της CS στο ντοκουμέντο που διέρρευσε είναι αποκαλυπτικά. Σε αυτό προδικάζεται ότι “ή ήττα στις εκλογές και η εσωτερική αποσύνθεση του λαϊκίστικου και αντι-βορειοαμερικανικού καθεστώτος, αντανακλά την επιτυχία της πολιτικής μας που προωθούν οι συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή στην πρώτη φάση αυτής της επιχείρησης”.
Ανάμεσα στις επιτυχίες της, η CS δίνει έμφαση: α) στο να αποδείξει τον αυταρχικό χαρακτήρα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μαδούρο (είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα), β) επισημαίνει τον μηχανισμό του “Εκτελεστικού Διατάγματος” ( του Tidd) για να δικαιολογήσει την εφαρμογή “της πολιτικής μας” που έχει “νομιμοποίηση στο Σύνταγμα και τους νόμους των ΗΠΑ”, γ) θεωρεί δεδομένη “την διεθνή απομόνωση” της Βενεζουέλας, δ) επιδιώκει την “Δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την εφαρμογή της Δημοκρατικής Χάρτας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ)” , “όπως το έχουμε συμφωνήσει με τον Luis Almagro Lemes” (τον ίδιο τον γραμματέα του ΟΑΚ), σύμφωνα με το ντοκουμέντο, ε) να θέσει στην ημερήσια διάταξη την υπόθεση της ανθρωπιστικής κρίσης, “η οποία επιτρέπει την παρέμβαση με υποστήριξη διεθνών οργανισμών , συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ”.»
Το άρθρο είναι αποκαλυπτικό και όσο αφορά τον ρόλο της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης (θυμίζουμε ότι πλειοψήφησε με διαφορά στις τελευταίες εκλογές έναντι του συνασπισμού που ηγούταν ο Μαδούρο), που παρά τις εσωτερικές διαφορές της συντάσσεται στην εξυπηρέτηση του παραπάνω σχεδίου των ΗΠΑ:
«Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται και οι βίαιες διαδηλώσεις. Αυτή την εβδομάδα η δεύτερη από τις δύο διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια, για το δημοψήφισμα κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έληξε με βανδαλισμούς και τραυματισμούς φοιτητών και αστυνομικών. Όπως εξηγεί το σχέδιο της CS, το δημοψήφισμα είναι απλώς πρόσχημα και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η MUD δεν έχει εκπληρώσει τους όρους για την προκήρυξή του. Και για να υπενθυμίσει ποιος διατάζει, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο της CS παραβίασε δύο φορές τις τελευταίες μέρες τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας.» Ολόκληρο το άρθρο μεταφρασμένο, στην ιστοσελίδα prensa-rebelde.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ερευνά την δολοφονία του διοικητή της Μπολιβαριανής Εθνικής Πολιτοφυλακής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες και πρώην επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος το Σαββάτο 28/5 δέχτηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς σε περιοχή της πρωτεύουσας της Βνεζουέλας Καράκας.
Όπως αναφέρεται σήμερα στο prensa-rebelde οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι η υπόθεση ερευνάται, ενώ όπως δήλωσε στην βενεζολάνικη τηλεόραση ο Υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης της χώρας εκτιμάται ότι πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία: «Μέσα σε ένα αντιδημοκρατικό κλίμα που επιχειρείται να επιβληθεί στον λαό της Βενεζουέλας, σήμερα χάθηκε μια ζωή, του υποστράτηγου Φέλιξ Αντόνιο Βελάσκες, ο οποίος δολοφονήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Σάντα Μόνικα, κάτω από συνθήκες υποτιθέμενης κλοπής του αυτοκινήτου του».
Επιμέλεια: Οικοδόμος