12 Ιαν 2021

 

Ήταν ο Κολοκοτρώνης Σαλονικιός; – Οι μπουγάτσες και το νέο χτύπημα “αριστείας” από μέλος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”

Νέα γαστρονομικά και ιστορικά δεδομένα μετά από παρέμβαση – τομή του Αριστείδη Χατζή για τις μπουγάτσες που καταβρόχθιζε εν ώρα μάχης ο Γέρος του Μοριά.

Νέα δεδομένα στην ελληνική πολιτική και γαστρονομική ιστορία φέρνει παρέμβαση του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, μέλους της επιτροπής “Ελλάδα 2021” και συγγραφέα του βιβλίου “Φιλελευθερισμός”, το οποίο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την ιστορία του 1821, αλλά αποτελεί από μόνο του πιστοποιητικό αριστείας επαρκές για τη θέση.

Ο κύριος καθηγητής λοιπόν, προσπάθησε να διασκεδάσει το ακροατήριό του στα ΜΚΔ μέσω ενός ιστορικού ανεκδότου για το Γέρο του Μοριά, που διέκοψε την κατανάλωση μπουγάτσας, για να ειδοποιήσει τα παλικάρια του ότι οι Τούρκοι υποχωρούσαν στο Βαλτέτσι. Δεν είναι τόσο παράξενο που το μέλος της επιτροπής δε γνώριζε το τοπικό πελοποννησιακό έδεσμα της “μπογάτσας”, που ουδεμία σχέση με το γνωστό αγαπημένο γλυκό, εκτός από την κοινή ετυμολογική ρίζα της ιταλικής focaccia, που στα τουρκικά έγινε pogaca κι από εκεί διαδόθηκε σε διάφορες κουζίνες των Βαλκανίων αλλά και της Ουγγαρίας, με διάφορες παραλλαγές.

Αποτελεί ωστόσο απορίας άξιον που ο κύριος Χατζής, θεώρησε απολύτως λογικό ότι υπήρχε μπουγάτσα στην Πελοπόννησο το 19ο αιώνα, εποχή που δεν υπήρχε ούτε καν στη Θεσσαλονίκη ή στον υπόλοιπο σύγχρονο ελλαδικό χώρο, καθώς όπως είναι γνωστό εισήχθη για πρώτη φορά αρχικά στις Σέρρες από Μικρασιάτες έναν περίπου αιώνα μετά τα γεγονότα όπου συμμετείχε ο Κολοκοτρώνης. Πληροφορία όχι ακριβώς δυσπρόσιτη, καθώς αναβρίσκεται με μια απλή αναζήτηση, εκτός κι αν κάτι μας κρύβουν. Αν μη τι άλλο, το νέο χτύπημα αριστείας μας άνοιξε την όρεξη.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος, μες στο 2021

 


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

1] Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην προετοιμασία και διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος, μέσα στο 2021. Με βάση το καταστατικό του Κόμματος, το Συνέδριο διεξάγεται ανά τετραετία. Το προηγούμενο 20ο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί από τις 30 Μάρτη έως τις 2 Απρίλη 2017. Η ΚΕ, παίρνοντας υπόψη το κύμα πανδημίας και τις δυσκολίες που αυτό αντικειμενικά δημιουργεί, εξαιτίας της ανεπάρκειας και των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων και τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, επιφυλάσσεται για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου. Αυτή θα ανακοινωθεί όταν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα.

2] Τα θέματα του 21ου Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό θα είναι: α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ο προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

3] Σχετικά με το πρώτο θέμα του Συνεδρίου η Κεντρική Επιτροπή προχωρά ήδη στην επεξεργασία των θέσεων της ΚΕ, που θα δώσει στη δημοσιότητα για να ξεκινήσει η συζήτηση στα εκλεγμένα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος και σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Στη δημοσιότητα θα δοθούν προς συζήτηση τα εξής κείμενα θέσεων της ΚΕ:

Πρώτο κείμενο: “Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 20ο ΣΤΟ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ -ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΩΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ- ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ”.
Δεύτερο κείμενο: “Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ. ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”.
Τρίτο κείμενο: “Η ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ”.

Το πρώτο από τα κείμενα των θέσεων της ΚΕ θα δημοσιευθεί στο Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 30-31 Γενάρη 2021 και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Ωμή βία και αντικομμουνισμός από την αστυνομία ενάντια στη διαδήλωση μνήμης για Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ στο Βερολίνο

 


Στην πιο βίαιη παρέμβαση των τελευταίων ετών κατά της διαδήλωσης προς τιμήν των δολοφονημένων κομμουνιστών ηγετών Ρόζα Λούξεμπουργκ και και Καρλ Λίμπκνεχτ προχώρησε η αστυνομία του Βερολίνου την Κυριακή. Πριν ακόμα το πλήθος των περίπου 3000 διαδηλωτών, που τηρούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες, ξεκινήσει την πορεία, αστυνομικοί επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα, με ξυλοδαρμούς, κλωτσιές και κεφαλοκλειδώματα. Ένας διαδηλωτής κατήγγειλε πως σύρθηκε στην άσφαλτο από τους αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και σπρέι πιπεριού. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για 10 τραυματίες τουλάχιστον, κάποιοι από αυτούς σοβαρά, αλλά και 35 συλλήψεις. Ανάμεσά στους συλληφθέντες βρέθηκε και ένα 14χρονο κορίτσι, το οποίο φορούσε μάσκα με το σύμβολο της FDJ, της νεολαίας δηλαδή του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΓΛΔ.

Μάλιστα, η αστυνομία του Βερολίνου μέσω τουίτερ, επικαλέστηκε ως αιτία της αδικαιολόγητης βίας, το γεγονός πως κάποιοι διαδηλωτές φορούσαν “απαγορευμένα σύμβολα της FDJ”, αρνούμενοι υποδείξεις των αστυνομικών να τα αφαιρέσουν. Εκτός από δείγμα ακραίου αντικομμουνισμού, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι και ακούσια ομολογία απόλυτης αυθαιρεσίας, αφού η απαγόρευση της FDJ και των συμβόλων θεσπίστηκε επί ψυχρού πολέμου μόνο στην ΟΔΓ, χωρίς να υπάρχει καμία ρητή αναφορά για επέκτασή της στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας μετά το 1990. Ενδεικτικές είναι οι αντιφατικές αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων σε παλιότερες υποθέσεις σχετικά με τη δημόσια χρήση αυτών των συμβόλων, αλλά και παλιότερη γνωμοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση αφορούσε αποκλειστικά την αυτόνομη οργάνωση της FDJ που δρούσε στα εδάφη της Δυτικής Γερμανίας.

Εξάλλου, η ίδια η οργάνωση, σε πολύ πιο περιορισμένη μορφή, εξακολουθεί να δρα με έδρα της το Βερολίνο, συμμετέχοντας στη χθεσινή διαδήλωση και εκδίδοντας ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για “βίαιο εκτροχιασμό” της αστυνομίας ενάντια στην “FDJ και μαζί με αυτήν σε όλες τις αριστερές, επαναστατικές και αντιφασιστικές δυνάμεις”.

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της αστυνομίας απέναντι στη χθεσινή διαδήλωση έναντι της ανεκτικότητας που αυτή επέδειξε απέναντι στις συγκεντρώσεις των αρνητών του κορονοϊού το περασμένο διάστημα στηλίτευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, σημειώνοντας πως “είναι αξιοσημείωτο, ότι η Αστυνομία του Βερολίνου δεν παρενέβη τους τελευταίους μήνες και εβδομάδας, όταν οι λεγόμενοι αρνητές του κορονοϊού δεν τήρησαν κανένα μέτρο προστασίας από τη μόλυνση και κάτω από τα μάτια των αστυνομικών έκαναν χιτλερικό χαιρετισμό στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου”, προσθέτοντας πως, ανεξάρτητα από την αστυνομική βία, η διαδήλωση απέδειξε πως “μπορούμε και πρέπει να αγωνιζόμαστε και σε συνθήκες πανδημίας”.

Με πληροφορίες από Junge Welt

Το δολοφονικό χέρι του «ορατού εχθρού»...


Στις ΗΠΑ, τη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, τα καταγεγραμμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 23 εκατ. και οι νεκροί τις 400.000. Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή πάνω από 130.000 άνθρωποι, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας. Στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας, την πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, καταγράφεται ένας θάνατος από Covid κάθε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο, που το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες για το ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με αυτές, μόλις ένα νοσοκομείο φτάσει σε κατάσταση «κρίσης», μια ομάδα ειδικών αποφασίζει για το πώς θα κατανέμονται οι αναπνευστήρες, ποιοι θα πηγαίνουν στις ΜΕΘ, κ.λπ., όπως εξηγεί το CNN, περιγράφοντας με αυτόν τον ...κομψό τρόπο μια κατάσταση που απεύχεται να ζήσει κάθε υγειονομικός: Τη διαλογή ασθενών με κριτήριο τα διαθέσιμα μέσα για τη διαχείριση μιας νόσου, στην προκειμένη περίπτωση της πανδημίας, που κλείνει έναν χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια πρώτη οδηγία που δόθηκε προς τα πληρώματα των ασθενοφόρων, ήταν να μη διακομίζουν στα νοσοκομεία ασθενείς με καρδιακή ανακοπή που δεν έχουν ελπίδες να επιβιώσουν. Δηλαδή, να τους αφήσουν να πεθάνουν στο σπίτι τους! `Η μήπως να τους «διευκολύνουν» μέσα στο ασθενοφόρο; Περιμένοντας αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα, το κράτος έστειλε στα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας φορτηγά - ψυγεία για να στοιβάζουν τους νεκρούς, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ να προειδοποιεί ότι τα 60 - μέχρι στιγμής - κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

* * *

Στη Βρετανία, που ενέκρινε πρώτη από τις «δυτικές» χώρες τα εμβόλια και ξεκίνησε πριν απ' όλες τους εμβολιασμούς, η επιδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση, εξαιτίας και της νέας μετάλλαξης του ιού. Το Λονδίνο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «μείζονος συμβάντος», με τις αρχές να υπολογίζουν ότι 1 στους 30 κατοίκους έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να φρακάρουν και εκτιμάται ότι τις επόμενες δύο βδομάδες δεν θα υπάρχουν πλέον κρεβάτια για τους ασθενείς. Ηδη το κράτος αναζητάει «λύσεις» σε μονάδες Πρόνοιας και οίκους ευγηρίας, σε ένα σύστημα Υγείας που θεωρούνταν «πρότυπο» και επιδεικνυόταν με «καμάρι» από το βρετανικό αστικό κράτος.

Και εδώ, τα «πρωτόκολλα» που ενεργοποιήθηκαν προβλέπουν ηλικιακά κριτήρια για την εισαγωγή ασθενών με Covid σε ΜΕΘ. Για τους άλλους, όσο αντέξουν... Παράλληλα, έχουν ακυρωθεί επείγοντα χειρουργεία και δόθηκαν αυστηρότερες οδηγίες για τα επίπεδα έλλειψης οξυγόνου με βάση τα οποία ένας ασθενής θα νοσηλεύεται. Που σημαίνει ότι όσοι δεν εισάγονται τελικά στο νοσοκομείο, θα αντιμετωπίζουν στο εξής μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιδείνωση της υγείας τους, ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους. Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε ξανά τους 1.000 στη Βρετανία...

* * *

Στη Σουηδία, που προβλήθηκε μάλιστα και στη χώρα μας ως «πρότυπο» στη διαχείριση της πανδημίας, η περιοχή της Στοκχόλμης καταγράφει ήδη από τα μέσα Δεκέμβρη πληρότητα 99% στις ΜΕΘ, μολονότι μάλιστα η χώρα ήταν από τις πρώτες που εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα για νοσηλεία ασθενών στις ΜΕΘ με απάνθρωπα κριτήρια διαλογής. Από την έναρξη της πανδημίας, περίπου 3.600 υγειονομικοί παραιτήθηκαν στην ίδια περιοχή επειδή ξεπέρασαν τις βιολογικές και ψυχικές αντοχές τους.

Στη σκανδιναβική αυτή χώρα με το πλούσιο σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν, μεγάλο μέρος των θανάτων από Covid αφορά ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας ή δέχονται φροντίδα στο σπίτι. Οπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν επαρκή φροντίδα ούτε πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Ερευνα κρατικού οργανισμού επιβεβαιώνει ότι καμία από τις 21 περιφέρειες της Σουηδίας δεν έχει αναλάβει επαρκώς την ευθύνη για τη φροντίδα των προσβεβλημένων από κορονοϊό φιλοξενούμενων σε γηροκομεία, με τουλάχιστον το 1/5 των ασθενών να μην έχει λάβει μεμονωμένη αξιολόγηση από γιατρούς!

Στη διασπορά της νόσου ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες συνετέλεσε και η διαδεδομένη χρήση φτηνότερων προσωρινών εργαζομένων, με ωριαία αμοιβή στη φροντίδα ηλικιωμένων, τόσο σε γηροκομεία όσο και σε σπίτια. Τον περασμένο Μάρτη, όταν η πανδημία κορυφωνόταν στην Ευρώπη, το 40% των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων στη Στοκχόλμη ήταν «έκτακτοι και προσωρινοί», που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία, ενώ καταγγέλλουν και ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό από τους εργοδότες, ιδιώτες και κράτος.

* * *

Κανένα άλλοθι δεν υπάρχει γι' αυτήν τη μακάβρια κατάσταση σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου κανείς και πουθενά δεν μπορεί να αισθάνεται θωρακισμένος από την πανδημία, ούτε ασφαλής αν τύχει και νοσήσει. Η κρατική - κυβερνητική ευθύνη περιορίζεται στην αποθέωση της ατομικής ευθύνης, όπως και στη χώρα μας. Η κατάσταση όμως στα ρημαγμένα, ιδιωτικοποιημένα και εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας είναι το «έμβλημα» ενός συστήματος που σάπισε και δεν παίρνει γιατρειά. Ενός συστήματος που «δουλεύει» για τα κέρδη των λίγων και σ' αυτά υποτάσσει την υγεία και τις ανάγκες των πολλών. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα, με τα εμβόλια, τις καθυστερήσεις, τους ανταγωνισμούς και τις παλινωδίες, είναι επίσης αποκαλυπτική.

Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού και στην Υγεία, 30 χρόνια μετά την ανατροπή του, επαληθεύεται με αφορμή την πανδημία. Η διαμόρφωση όρων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, κατάργηση των νόμων του κέρδους στην παραγωγή. Ο «ορατός εχθρός», ο καπιταλισμός, έχει εξαντλήσει προ πολλού τον ιστορικό του βίο και αυτό επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο η πανδημία. Μόνο που δεν πρόκειται να «αποσυρθεί» εθελοντικά. Η πάλη των λαών είναι αυτή που θα τον ανατρέψει. Κι αυτή η ανάγκη προβάλλει στις μέρες μας όλο και πιο επιτακτικά στο προσκήνιο.

TOP READ