Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //
Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα, το μεγαλύτερο της χώρας στην Στοκχόλμη βρίσκεται πάλι στα φώτα της δημοσιότητας. 
Η Sara Nordin είναι μια από τις υπονοσοκόμες της Εντατικής του Νοσοκομείου που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των ασθενών όταν, ιδιαίτερα τους μήνες Απρίλιο-Μάιο προσερχόταν κατά χιλιάδες στα Νοσοκομεία και πέθαιναν κατά εκατοντάδες στην περιοχή της Στοκχόλμης. Σήμερα τα κρούσματα στην Σουηδία, περιμένοντας το δεύτερο κύμα, πλησιάζουν τις 84.000 και οι νεκροί τους 5800.
Η Sara υπέβαλε την παραίτησή της μαζί με άλλους 30 εργαζόμενους της Εντατικής επειδή δεν αντέχει άλλο.
-Έχουμε εξαντληθεί από την θεραπεία των ασθενών από Covid-19, οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές και η διοίκηση δεν αναγνωρίζει την σκληρή δουλειά μας, δηλώνει στην εφημερίδα Aftonbladet. 
-Οι εργαζόμενοι είμαστε εξαντλημένοι και μόνιμα έτοιμοι να ξεσπάσουμε σε κλάματα. Δεν θα αντέξουμε το δεύτερο κύμα.
Η πανδημία μας έχει κάνει να ξαναδούμε την ζωή μας από την αρχή. Να σκεφτούμε και την δική μας ζωή, την υγεία μας, την οικογένειά μας συνεχίζει. 
Η επιμονή για απόλυση 266 εργαζομένων παρά την συνεχιζόμενη πανδημία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σκληρές συνθήκες δουλειάς με 10ωρα και 12άωρα, καμία αναγνώριση και τώρα η απειλή της απόλυσης. 
-Ενώ χρειάζεται περισσότερο προσωπικό αυτοί προσπαθούν να το μειώσουν. Όσοι φεύγουν από μόνοι τους όπως εγώ είναι έμπειρο προσωπικό και πρέπει να αντικατασταθεί. Αντί για αυτό απειλούν με απολύσεις και “νοικιάζουν” προσωπικό ενώ έπρεπε να βελτιώσουν τις συνθήκες για να ξεκουραστούμε και μεις και να παραμείνουμε στην δουλειά.   
Είδαμε πολλά αυτό το εξάμηνο που μας έχουν αλλάξει. Ιδιαίτερα όταν άνθρωποι πέθαιναν στα χέρια μας χωρίς ένα δικό τους άνθρωπο. Πάντα σκεφτόμουν πως όλα θα περάσουν, θα γίνουν καλύτερα. Τώρα είμαι σίγουρη πως όλα θα χειροτερέψουν και για το προσωπικό και για τους ασθενείς. 
Τι απαντά το Νοσοκομείο;
Με ανακοίνωση του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων δηλώνει πως “όλα βαίνουν καλώς, παίρνουμε μέτρα για να έχουμε τον σωστό αριθμό εργαζομένων για να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες Υγείας σε σωστό χρόνο”.
Να θυμίσουμε πως το Καρολίνσκα ήταν το Νοσοκομείο που με εγκύκλιο της διοίκησης καλούσε το προσωπικό να επιλέξει ποιοι ασθενείς με Covid-19 θα ζήσουν και σε ποιους θα χορηγηθεί μορφίνη για να πεθάνουν ευτυχισμένοι.
Είναι το Νοσοκομείο που ποτέ δεν απέσυρε την απειλή απόλυσης 266 γιατρών και προσωπικού, που ήταν 600 στην αρχή όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Μειώθηκε ο αριθμός των απολυμένων σε 266 τον Φεβρουάριο, μπήκε στον πάγο η απόφαση λόγω πανδημίας αλλά η απειλή επανήλθε πρόσφατα. 
Είναι το Νοσοκομείο που ενώ ετοιμάζει απολύσεις ταυτόχρονα προτιμά να “νοικιάζει ” νοσηλευτικό προσωπικό από εταιρείες προσωπικού για εγχειρήσεις και άλλες θεραπείες που έχουν μείνει πίσω λόγω πανδημίας, παρά να κρατήσει τους εργαζόμενους. 
Έχει συνδέσει το όνομά του με ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Σουηδίας όταν ο προϋπολογισμός κατασκευής νέας πτέρυγας κόστισε δεκαπλάσια από ότι είχε προυπολογιστεί, προσέλαβε δεκάδες συμβούλους διαχείρισης με εξωφρενικές αμοιβέςχωρίς καμία συνέπεια για τους υπευθύνους. 
Αυτό είναι το σκληρό πρόσωπο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της μετατροπής των Νοσοκομείων σε Ανώνυμες εταιρείες που λειτουργούν με κόστος- όφελος με θύμα την ζωή και την υγεία μας. Αυτό είναι το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού σε μια χώρα που προβάλλεται σαν πρότυπο.