Πρόσφατα ήρθαν στο φως στοιχεία για τη βεβήλωση του Μνημείου του ΚΚΕ στην Τρίπολη. Οπως προκύπτει, δράστης φέρεται να είναι ο εν ενεργεία στρατιωτικός Κωνσταντίνος Πονηράκος, ο οποίος κατέστρεψε με βαριοπούλα τις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των καταδικασθέντων σε θάνατο και εκτελεσθέντων από το Εκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης αγωνιστών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΔΣΕ. Ο στρατιωτικός όχι μόνο έδρασε σαν αρουραίος μέσα στο σκοτάδι, αλλά λειτούργησε οργανωμένα και μεθοδευμένα, φέροντας επιπλέον ένα μαχαίρι «στρατιωτικού τύπου», μια σιδερογροθιά και ένα σπρέι εκτόξευσης χημικής ουσίας. Μάλιστα, το ίδιο βράδυ αναγνωρίστηκε ως ο δράστης του θρασύδειλου βανδαλισμού.
Τα στοιχεία αυτά γεννούν νέα και μεγάλα ερωτήματα.
Πώς ακριβώς έδρασε ο συγκεκριμένος στρατιωτικός; Αυτόβουλα βρέθηκε οπλισμένος και μεθοδικά προετοιμασμένος για αυτήν την πράξη, που ταιριάζει μόνο σε φασιστοειδή και ανθρώπους της νύχτας; Μόνος του και χωρίς καμία κάλυψη αποφάσισε και οργάνωσε τη φασιστική εγκληματική ενέργεια, ή μήπως στο πλαίσιο εντολών και διατεταγμένης υπηρεσίας;
Είναι σαφές ότι το σύστημα και όλοι οι μηχανισμοί του ενοχλούνται πολύ από τη δράση του ΚΚΕ, που εδώ και 101 χρόνια ανυποχώρητα ηγείται στην πάλη του λαού κόντρα στα αφεντικά και την εξουσία τους. Είναι αναμενόμενο να εξοργίζονται από το γεγονός ότι το ΚΚΕ αταλάντευτα αναδεικνύει την αλήθεια για την Ιστορία του λαού μας τιμώντας τους ήρωές του, που δείχνουν και σήμερα με το αίμα τους το δρόμο της πάλης για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό.
Ολοι αυτοί που βρίσκονται πίσω από κρυφές και φανερές αντικομμουνιστικές και φασιστικές ενέργειες μπορούν να είναι σίγουροι για δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει έτσι η συγκεκριμένη εγκληματική πράξη, αλλά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τα αίτια, τους υπεύθυνους και το σχεδιασμό τους.
Δεύτερον, ότι το μόνο που κατορθώνουν καταστρέφοντας με λύσσα προσωρινά τα μάρμαρα είναι εμείς να τα ξαναστήνουμε, σε ακόμη καλύτερα και ομορφότερα μνημεία, στην Τρίπολη και σε όλη την Ελλάδα. Την Ιστορία και το προοδευτικό μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορούν με τίποτα να τα συντρίψουν. Μας δίνουν μόνο νέες αφορμές και πείσμα να συνεχίσουμε, παίρνοντας δύναμη και από την ομόθυμη στήριξη του λαού, που μέσα και από τις οργανώσεις και τους φορείς του καταδικάζει πάντα, όπως και τώρα, τέτοιες φασιστικές πράξεις.
Μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα φροντίσουμε να γίνουν πράξη τα τελευταία λόγια της εκτελεσμένης από το «θανατοδικείο» της Τρίπολης, ηρωίδας δασκάλας Αθηνάς Μπενέκου: «Εδώ στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα έρχονται τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια. Ζήτω το ΚΚΕ».
Πηγή: Ριζοσπάστης