25 Νοε 2017

«Ο μοναδικός αντίπαλος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι ο κομμουνισμός»



Για τις πραγματικές πτυχές του καπιταλισμού και το πόσο αναγκαίος είναι σήμερα ο κομμουνισμός, 100 χρόνια μετά την μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, μίλησε ο Γρηγόρης Λιονής μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «NEWS 247». 

Όπως είπε «πραγματικά έχουμε ακούσει σημεία και τέρατα για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Εμάς μας χαροποιεί όλη αυτή η λύσσα, η αντικομμουνιστική υστερία στην πραγματικότητα που υπάρχει είτε η ανοικτή είτε η πιο συγκεκαλυμμένη που ίσως είναι πιο επικίνδυνη  ακριβώς γιατί αποδεικνύει ότι ο μοναδικός αντίπαλος που έχει αυτή τη στιγμή η καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της σοσιαλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας, είναι ο κομμουνισμός ακριβώς επειδή οι ισχυροί του πλανήτη, η άρχουσα τάξη, το μόνο πράγμα που φοβάται σήμερα, 150 χρόνια μετά τη συγγραφή του κομμουνιστικού μανιφέστου είναι πραγματικά το ότι οι εξαθλιωμένοι με όλες τις έννοιες, άνθρωποι, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων του πλανήτη, μπορούν να σηκώσουν κεφάλι και να κατακτήσουν μία ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας». 
Στάθηκε στη φιλολογία που υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές δεκαετίας '90 ότι η ιστορία τελείωσε και ότι ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα. Οι εκδοχές της κρίσης, της πείνας, της εξαθλίωσης, της φτώχειας, των άθλιων εργασιακών σχέσεων, των ενδεχόμενων πολέμων,  «όχι απλά δεν συμφωνούν με την αντίληψη που έλεγε ότι ο καπιταλισμός, φέρνει καλά για τους εργαζόμενους αλλά αντίθετα, επιβεβαιώνουν αυτό που επιμένουμε να λέμε τα τελευταία 100 χρόνια ότι στη φάση που βρίσκεται ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει τίποτα θετικό, σαπίζει και πεθαίνει, είναι αντιδραστικός σε όλη τη γραμμή του και η μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο και καθοδηγεί τη δράση μας σήμερα». 
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση δείχνει πως πρέπει να κινηθούμε σήμερα, ότι αν έχουμε μία ελπίδα για να μπορέσουμε να λύσουμε τα τεράστια προβλήματα έχουμε μπροστά μας ως εργαζόμενοι είναι ακριβώς να κινηθούμε σε αυτό το δρόμο. Στο δρόμο της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους».
Τέλος, αναφερόμενος στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, που θα γίνει την Κυριακή 26 Νοέμβρη στο ΣΕΦ, στις 6.30 μμ, είπε ότι «τιμούμε το σημαντικό γεγονός του 20ου αιώνα που έχει σημαδέψει όλη την ιστορία από την τέλεσή του και πέρα και είναι αν θέλετε εξαιρετικά σημαντικό γεγονός η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική επανάσταση γιατί κατάφερε να δείξει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, Ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι ο εργάτης μπορεί να ζήσει χωρίς αφεντικά και με καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει μία ποιοτικά ανώτερη μορφή της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό δεν είναι μία ουτοπία, είναι μία πραγματικότητα. Μπορεί να γίνει. Σε τελευταία ανάλυση μπορούμε να κερδίσουμε ολόκληρο τον κόσμο».

απο 902

Τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία κι ο κυνισμός ενός βλήματος...

 

"Δηλαδή αν δεν πουλούσαμε τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία, θα σταματούσε ο πόλεμος;"
Τάδε έφη ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα, Κώστας Ζαχαριάδης και σε αφήνει να αναρωτιέσαι αν άκουσες-διάβασες καλά και τι να πρωτοσχοολιάσεις. Μάθε real-politik από τον άρχοντα.
Τον φαντάζεστε στη θέση ενός άλλου Ζαχαριάδη, να γράφει μέσα απ’ τη φυλακή τα τρία γράμματα;
  • Μα γιατί να πολεμήσουμε και να σκοτωθούμε; 
  • Αν θυσιαστούμε δηλ, θα σταματήσουμε τον πόλεμο και τους ναζί;


Κι εκεί θα χωρούσαν άπειρες σάλτσες, που γαρνίρονται συνήθως σε τέτοιες στιγμές: ρεαλισμός, η τέχνη του εφικτού, η τέχνη των συμβιβασμών, Μπρεστ-Λιτόφσκι, ο “Αριστερισμός” του Λένιν, και πάει λέγοντας.
Κι η αλυσίδα των παραδειγμάτων από την ιστορία προχωρά, πάντα με την ίδια οσφυοκαμπτική ευελιξία.
  • Δηλαδή αν δε δίναμε τις βάσεις, θα σταματούσαν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία;
  • Δηλαδή αν βγαίναμε από το ΝΑΤΟ, θα σταματούσαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κι οι επεμβάσεις;
  • Δηλαδή αν δεν προσκυνούσαμε τον Τραμπ, τον Ομπάμα και τον εκάστοτε πλανητάρχη, θα άλλαζε τίποτα;
  • Δηλαδή αν δεν υπογράφαμε το τρίτο μνημόνιο, θα καταφέρναμε κάτι;
  • Δηλαδή αν απεργήσουμε, θα βγει τίποτα;


Δηλαδή αν γίνει κυβέρνηση ο Σύριζα, θα άλλαζε τίποτα;
Όπα, εδώ αλλάζει το σκεπτικό. Κι οι Συριζαίοι γαντζώνονται γερά στις καρέκλες τους, ψάχνοντας κάθε πιθανό ή απίθανο επιχείρημα, για να δικαιολογήσουν τα πάντα.
Αυτό που συνηθίζουμε να ξεχνάμε είναι ότι ο “ρεαλισμός” των αναθεωρητών είναι τόσο παλιός, τουλάχιστον όσο τα Δεκεμβριανά, και παραμένει αναλλοίωτος στο χρόνο.
Τι χρειαζόμασταν το Δεκέμβρη και τον εμφύλιο, αφού ήταν αποφασισμένα τα πράγματα; Δε θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τόσους άσκοπους σκοτωμούς; Δηλαδή αν συνεχίζαμε αποφασιστικά, θα καταφέρναμε τίποτα;
Τουλάχιστον ο Κ. Ζαχαριάδης είναι κυνικός κι ειλικρινής, σε αντίθεση με άλλους συντρόφους του που διαμαρτύρονται χλιαρά, μένουν στο “ναι μεν αλλά”, δε θέλουν τις συνέπειες αλλά δε συγκρούονται με τις αιτίες. Κα να το έκαναν εξάλλου, σάμπως θα άλλαζε κάτι;
Ο Ζαχαριάδης τουλάχιστον είναι ειλικρινής μες στην κυνικότητά του, αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.


Άμεση νομιμοποίηση της μαστούρας…

        


Σε άμεση νομιμοποίηση της μαστούρας πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση της «Αριστεράς». Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι ο λαός ποτέ δεν αμφισβήτησε την παραμονή της χώρας σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς το να πει ότι τελικά το τρίτο μνημόνιο ήταν λαϊκή απαίτηση αφού για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη επιβαλλόταν η υπογραφή μνημονίου, χρειάζεται η «Αριστερά» να νομιμοποιήσει άμεσα την μαστούρα ώστε ο λαός να μην καταλαβαίνει τι ακούει από τον πρωθυπουργό της πλάκας που θα έσκιζε τα μνημόνια, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα γλίτωνε την λαϊκή κατοικία, θα αποκαθιστούσε μισθούς και συντάξεις!
Η συνεχής προσπάθεια του Συριζαίικου θιάσου να νομιμοποιηθεί η μαστούρα δεν είναι τυχαία αφού βήμα το βήμα οι προκλήσεις του προς τον λαό αυξάνονται! Η μαστούρα είναι απαραίτητη για το επόμενο στάδιο κατά το οποίο ο πρωθυπουργός της καλής ελπίδας, ο σκίστης των μνημονίων, ο Αριστερός παλικάρης, ο τρόμος της Μέρκελ, των ντόπιων και ξένων τοκογλύφων θα δηλώσει ότι ο λαός ήταν αυτός που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο!
Αυτός ο απίστευτος τύπος που κάθισε στον σβέρκο του Ελληνικού λαού ως πρωθυπουργός, ταράζοντάς τον στα ψέματα, είναι ικανός να ζητήσει λαϊκή εντολή για να σκίσει το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο τα οποία υπέγραψε παρά τη θέλησή του κάτω από την πίεση του λαού ο οποίος τα ζητούσε παρασυρμένος από τον Κούλη! Από αυτό το τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ με το αριστερό πρόσημο τα περιμένουμε όλα!

Οράτιος Μενιππίδης

Μακελειό στην Αίγυπτο

      

Έκρηξη σημειώθηκε χθες στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, 40 χιλιόμετρα βόρεια του όρους Σινά στην Αίγυπτο, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 235 και τους τραυματίες τους 109, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Η έκρηξη έγινε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ένοπλοι, που πραγματοποίησαν την επίθεση με βομβιστικό μηχανισμό, στη συνέχεια άνοιξαν πυρ στο πλήθος. Πάντως οι αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου ανέφεραν ότι καταδίωξαν και σκότωσαν 15 ενόπλους που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση.

Χωρίς να έχει αναληφθεί ευθύνη για το νέο μακελειό στο βόρειο Σινά, οι αρχές θεωρούν πιο πιθανούς δράστες, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που έχουν δυνάμεις στην περιοχή και στο παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κυρίως σε δυνάμεις ασφαλείας αλλά και σε χριστιανικές εκκλησίες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε 3ήμερο πένθος ενώ μηνύματα καταδίκης της επίθεσης έρχονται από

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…

        



Είναι γνωστό ότι τα αστικά ΜΜΕ έχουν «τεντωμένες τις κεραίες» τους όταν είναι να επιτεθούν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να δυσφημίσουν την οργανωμένη πάλη και την αγωνιστική διεκδίκηση, αξιοποιώντας και υπαρκτά εκφυλιστικά φαινόμενα, για τα οποία ευθύνεται ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αντίθετα, καταπίνουν τη γλώσσα τους και κρύβουν καλά κάτω από το χαλί την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας εκεί που πάει να διαμορφώσει συσχετισμούς και να χειραγωγήσει σωματεία και συνδικαλιστές. Τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η σιωπή τους για τις άθλιες διαδικασίες στις εκλογές του σωματείου σούπερ μάρκετ Αττικής, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΠΑΜΕ, αλλά και η στάση τους απέναντι στο προχτεσινό όργιο στον Πειραιά, στη διάρκεια του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Ο αστικός Τύπος (σχεδόν στο σύνολό του) δεν άκουσε τίποτα για τις ελεεινές διαδικασίες από την πλευρά της πλειοψηφίας, ούτε είδε ότι λιμενικοί, «βατραχάνθρωποι», εφοπλιστές και μπράβοι κρατούσαν κλειδαμπαρωμένες τις πύλες της αίθουσας όπου γινόταν το συνέδριο, εμποδίζοντας την είσοδο ακόμα και εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις ταξικές δυνάμεις, μη αρεστών όμως στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Με τη συγκάλυψη και τη σιωπή τους επιβραβεύουν την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας και επιβεβαιώνουν ότι μόνο στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το κίνημα, να χτυπήσουν τις δυνάμεις που παλεύουν για την ανασύνταξή του.

Καμιά αμνήστευση!



«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα ενθαρρύνει την περιοχή (των Βαλκανίων) να προχωρήσει στο δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την καταδίκη του Μλάντιτς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η ΕΕ κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να «τιμήσουν τα θύματα» των εγκλημάτων πολέμου και να εργαστούν για τη «συμφιλίωση» στην περιοχή. Οι δηλώσεις τους είναι προκλητικές. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, που χάραξαν τα νέα σύνορα «με των λαών το αίμα» και υποδαύλισαν τις εθνικιστικές εξάρσεις, αξιοποιώντας υπαρκτές θρησκευτικές και εθνοτικές αντιθέσεις στην περιοχή, εμφανίζονται τώρα ως «αθώες περιστερές» να εύχονται την ειρήνευση στα Βαλκάνια! Αυτοί που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για νέες, μεγαλύτερες εντάσεις και ανταγωνισμούς, που διατηρούν βάσεις και στρατεύματα σε κράτη - προτεκτοράτα, που παρεμβαίνουν ωμά και σήμερα στη Βαλκανική, γα να εξυπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους! Αυτοί που βομβάρδισαν με φώσφορο ολόκληρες πόλεις και χωριά, υποθηκεύοντας το μέλλον πολλών επόμενων γενεών, προβάλλουν το προσωπείο του ειρηνοποιού, όταν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο. Αυτοί που επεξεργάζονται και υλοποιούν νέα σχέδια όξυνσης στην περιοχή, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών, εύχονται ειρηνικό μέλλον! Καμιά αμνήστευση να μη δώσει ο λαός στα κατά συρροή εγκλήματά τους, τα οποία προσπαθούν με κάθε αφορμή να ξεπλύνουν.

Μαύρες μέρες




Εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών, ωράρια - λάστιχο, μισθοί «στο πάτωμα», «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, απλήρωτες υπερωρίες και χρωστούμενα ρεπό: Στον κλάδο του Εμπορίου, το «πρότυπο» της «ευελιξίας» που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι για όλους τους εργαζόμενους έχει ήδη πάρει «σάρκα και οστά».
Την τελευταία βδομάδα, η εμπορική δράση της λεγόμενης «Black Friday», όπως αναγορεύτηκε η χτεσινή μέρα από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, έδωσε λαβή για να κλιμακωθεί η επίθεση στους εμποροϋπαλλήλους. Το ίδιο γίνεται και με άλλες αφορμές, όπως οι «Λευκές Νύχτες», που αποφασίζουν δημοτικές αρχές και Εμπορικοί Σύλλογοι, αλλά και η δουλειά τις Κυριακές, που πολλαπλασιάζεται με τους νόμους ενάντια στην κυριακάτικη αργία.
Τα υποχρεωτικά 12ωρα και τα «κομμένα» ρεπό της «μαύρης Παρασκευής», που στις περιπτώσεις μιας σειράς πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων και αλυσίδων επεκτάθηκε σε «μαύρο τριήμερο» και «μαύρη βδομάδα», δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, που παρουσιάζεται ως η «κανονικότητα» με την οποία πρέπει να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι. Και την ίδια ώρα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ ζουν στην κυριολεξία «μαύρες Παρασκευές», όχι μία, αλλά έξι και εφτά μέρες τη βδομάδα.
Στο στόχαστρο του κεφαλαίου, με την πολύτιμη βοήθεια των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, έχει βρεθεί για τα καλά η αργία της Κυριακής, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο την ευελιξία και την εκμετάλλευση στον κλάδο. Στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, που ξεκίνησε με οκτώ Κυριακές του έτους, προστέθηκε ο νόμος της σημερινής κυβέρνησης (4472/2017), που «απελευθέρωσε» τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για όλες σχεδόν τις Κυριακές, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, σε μια σειρά περιοχές.
Πότε με το πρόσχημα της λειτουργίας της αγοράς στις «τουριστικές» περιοχές, πότε με την επίκληση των εορταστικών ωραρίων και πότε με το άλλοθι των εκπτώσεων, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο «φορτώνονται» με όλο και περισσότερες Κυριακές στη δουλειά. Το μέτρο αυτό, που προωθείται με το πρόσχημα ότι διευκολύνει τον «καταναλωτή» να ψωνίσει και άρα να ανέβει ο τζίρος, αποτελεί χτύπημα και για τους αυτοαπασχολούμενους. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος τζίρος μοιράζεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αλυσίδες του εμπορίου, σε βάρος των μικρών, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια προσπαθώντας να «ακολουθήσουν» τον ανταγωνισμό, προσδοκώντας μάταια κάποια ψίχουλα από την «πίτα»!
Στον κλάδο του Εμπορίου, για χάρη των μεγάλων επιχειρήσεων, «ανθούν» η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, ενώ δίπλα σε αυτά συσσωρεύονται δεκάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο, με την «υπόσχεση» ότι θα του χορηγηθούν κάποια στιγμή τα ανάλογα ρεπό. Μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει επίσης πλώρη για να «εξαφανίσουν» την πλήρη απασχόληση και το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, προβλέποντας μέσα από ατομικές συμβάσεις τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Αντίστοιχα, το «σπαστό» ωράριο που εφαρμόζουν επιχειρήσεις, αναγκάζει τους εργαζόμενους να σπαταλούν όλη τους τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στη δουλειά αλλά και στις μετακινήσεις από το σπίτι στο κατάστημα και αντίστροφα. Μέσα από «κύματα» απολύσεων οι επιχειρήσεις συρρικνώνουν σταθερά το τμήμα των εργαζομένων που δουλεύει με σχετικά καλύτερες αποδοχές από αυτές του κατώτατου μισθού, με πλήρη αντί για μερική απασχόληση, αντικαθιστώντας το με προσωπικό που απασχολείται κάτω από χειρότερους όρους, με πιο «ευέλικτα» ωράρια και χαμηλότερους μισθούς.
Στην απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων του Εμπορίου για δουλειά όλες τις μέρες της βδομάδας, με ωράρια που κόβονται και ράβονται για να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες τους, χωρίς σταθερό ωράριο εργασίας και μέρες ξεκούρασης, σωματεία του κλάδου παλεύουν οργανωμένα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο, για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατάργηση της μερικής απασχόλησης και σταθερή δουλειά για όλους.
Με αυτά τα αιτήματα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων οργανώνουν τον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - κεφαλαίου, όχι μόνο με τους συναδέλφους τους στους άλλους κλάδους, αλλά και σε συντονισμό με συλλόγους και Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που ζουν την αγωνία της επιβίωσης και έχουν τον ίδιο αντίπαλο και κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους.

Φασιστικά - εθνικιστικά συνθήματα στο ΚΕΕΔ




Στρατεύσιμοι της 2017 ΣΤ΄ ΕΣΣΟ, που υπηρετούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο, καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» πρωτοφανή καψόνια και όργιο εθνικιστικών συνθημάτων. Βέβαια, περιστατικά σαν κι αυτά, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτελούν «ρουτίνα», κι εδώ γεννιούνται αρκετά ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνουν χώρα και από ποιους.
Προκαλεί, πραγματικά, ανατριχίλα - και μόνο στο άκουσμα - το γεγονός ότι φαντάροι έπεσαν για έρπυση - εκτός εκπαίδευσης - μέσα στις λάσπες, την ίδια μέρα που λίγα μέτρα έξω από το στρατόπεδο του ΚΕΕΔ πνιγόταν μια ολόκληρη περιοχή κάτω από τόνους λάσπης.
Προκαλούν ανατριχίλα τα εμετικά, φασιστικά συνθήματα που αναγκάζονται να φωνάζουν εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι. Παραθέτουμε μερικά από αυτά:
«Αίμα να 'ναι κι ό,τι να 'ναι... τουρκικό, σκοπιανό, αλβανικό... τα Μ16 να βαράνε, χήρες κι ορφανά να κλαίνε και τα σπίτια τους να καίμε».
«Ητανε ένα καράβι, ένα αρματαγωγό... πάει παραλία, στη Μικρά Ασία, να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία... και όποιον Τούρκο βρήκανε του πήραν το κεφάλι».
Συνθήματα που καλλιεργούν μίσος για τους γειτονικούς μας λαούς, με τον πιο χυδαίο τρόπο. Οι ευθύνες της διοίκησης του στρατοπέδου είναι τεράστιες, καθώς αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν μέρα μεσημέρι, όταν, δηλαδή, όλοι οι αξιωματικοί βρίσκονται στο στρατόπεδο. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το ίδιο στρατόπεδο, όπου το Μάη του 2017 έγινε προσπάθεια - ανεπιτυχώς - να παρεμποδιστεί εξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, παρατάσσοντας φαντάρους εκτός(!) στρατοπέδου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες φαντάρων τα τελευταία χρόνια, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν αφορούν μόνο το ΚΕΕΔ αλλά συμβαίνουν και αλλού.
Οι φαντάροι, που είναι παιδιά του ελληνικού λαού, να ξεσκεπάσουν, να αποκαλύψουν τους φασίστες μέσα στα στρατόπεδα. Να μην επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα στις μονάδες τους, να απειθαρχήσουν να εκτελέσουν «καψόνι» και να φωνάξουν εθνικιστικά - φασιστικά συνθήματα.

Ω.

Αλληλεγγύη... «στο πλαίσιο των υπαρχόντων κανονισμών»


Με ανακοινώσεις και δελτία Τύπου διατυμπανιζόταν η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική μαζί με μπόλικες κροκοδείλιες αναφορές περί «ευαισθησίας», «αλληλεγγύης», «επειγόντων μέτρων στήριξης των πληγέντων» εκ μέρους του ΕΚ και της ΕΕ κ.λπ. Τελικά, η κατεπείγουσα συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, καθώς φαίνεται πως οι αστικές πολιτικές δυνάμεις του ΕΚ εκτίμησαν ότι δεν ήταν και ...τόσο επείγουσα η ανάγκη για άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Ετσι, η αρχικά «συνεδρίαση» μετατράπηκε σε δηλώσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Επιτροπής... Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, παίρνοντας το λόγο, αφού προσπάθησε να εμφανίσει την καταιγίδα στη Δυτική Αττική ως την πιο ισχυρή σχεδόν ...από καταβολής κόσμου, ζήτησε να δοθεί βοήθεια στους πληγέντες «στο πλαίσιο των υπαρχόντων κανονισμών» δίνοντας ...πάσα και στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ισκρα Μιχαΐλοβα, να μιλήσει για «βοήθεια με βάση τους νόμους».
* * *
Τι είπαν, δηλαδή, με άλλα λόγια; Να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, οι μικροεπαγγελματίες και να συνεχίσει να ισχύει το όριο ελάχιστων ζημιών ύψους τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας Αττικής προκειμένου να ενεργοποιηθεί το εν λόγω Ταμείο. Ο υπαινιγμός τους ήταν σαφής γιατί τους χάλασε τη σούπα η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης πριν ακόμα από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, ζητώντας την πλήρη άρση αυτών των περιοριστικών κανονισμών του κατά τ' άλλα λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ». Οπως τόνισε στην παρέμβασή της στην Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η στάση όλων απέναντι στο ψήφισμα που κατέθεσε είναι αποκαλυπτική για το αν εννοούν να δοθεί ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες ή για μια ακόμα φορά παίζουν με τον πόνο τους, προκειμένου να πριμοδοτηθούν εκ νέου οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στα χρηματοκιβώτια των οποίων κατευθύνονται κάθε φορά τέτοιες «ενισχύσεις» για έργα με βάση το κριτήριο της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας τους.
* * *
Τα παραπάνω είναι μία ακόμα απόδειξη για το ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τις τραγικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων. Είναι όλοι εκείνοι που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Ενα δρόμο που προϋποθέτει την παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο, με ένα πλαίσιο χρήσεων γης που διευκολύνει την αξιοποίησή της απ' τους μονοπωλιακούς ομίλους, και τελικά καθορίζει το πώς χτίζονται οι πόλεις, τη ρυμοτομία τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Που εμπορευματοποιεί τη γη και σχεδιάζει την ανάπτυξη των πόλεων με κριτήριο το ποσοστό κέρδους. Που ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα και κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, στις οποίες δεν χωρούν η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατορεμάτων, τα ολοκληρωμένα έργα, που να αγκαλιάζουν ολόκληρες χωρικές ενότητες με αναδασώσεις και φράγματα ανάσχεσης νερού. Που δεν ιεραρχεί τα σχετικά έργα γιατί το κατασκευαστικό κεφάλαιο θέτει άλλες προτεραιότητες, ενώ όταν και εφόσον γίνονται, οδηγούν σε επιδείνωση των πλημμυρικών φαινομένων.
* * *
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των επιτακτικών αναγκών τους και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας απαιτώντας κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που τη παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο, δασικά οικοσυστήματα προς όφελος των εργαζομένων, με κατάργηση των αντιδασικών νόμων, ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών, έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες, ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας, πλήρη καταλογισμό ευθυνών για την τραγωδία της Δυτικής Αττικής. Προβάλλουμε αγωνιστικά αυτό το ριζοσπαστικό διεκδικητικό πλαίσιο σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό κέρδος και την κυβερνητική πολιτική. Ανοίγουμε μαχητικά το δρόμο για τη διέξοδο της εργατικής εξουσίας, που είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

TOP READ