✔️  Defender 2020 στην Ευρώπη, μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις που έχει δει η ήπειρος εδώ και 10ετίες

Defender Europe

Πριν από λίγες μέρες ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια.

✔️  37.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, των συμμάχων και των εθνικών εταίρων αναμένεται να συμμετάσχουν, ενώ θα ενισχυθούν και από 20.000 που θα μεταβούν κατευθείαν από την Αμερική.

◾ Τα νούμερα σοκάρουν…

✔️  57.000 στρατιώτες, μαζί με πάνω από 20.000 είδη στρατιωτικού εξοπλισμού θα χρειαστούν για την διεξαγωγή της «Defender-Europe 20».
✔️  Καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, η πολυεθνική άσκηση κατάρτισης προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2020 και «θα εκπληρώσει τους στόχους του ΝΑΤΟ για την πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα».
«Το Defender-Europe 20 αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να αποδείξουμε την ισχύ του Αμερικανικού Στρατού και τη δυνατότητα γρήγορης επέμβασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα δείξουμε σε όλους πως με τον στρατό μας πλάι τους δεν είναι ποτέ σε κίνδυνο», δήλωσε ο Υποστράτηγος των ΗΠΑ Charles Flynn, ένας από τους υπεύθυνους της άσκησης.
Defender Europe 2020

◾  Οι πέντε φάσεις

Η «Defender Europe» θα αποτελείται από πέντε φάσεις με πολλούς βασικούς στόχους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
💣 Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την υποδοχή, στάση, μετακίνηση και εξόπλιση των στρατευμάτων στην κεντρική Ευρώπη.
💣 Στη δεύτερη φάση, μια άμεση δύναμη αντίδρασης από την 82η Αεροπορική Δύναμη των ΗΠΑ θα διεξάγει κοινές, με άλλες αεροπορικές δυνάμεις, «επιδρομές» στη χώρα της Γεωργίας.
💣 Η τρίτη φάση χαρακτηρίζεται από μία στρατιωτική «διαίρεση» των στρατευμάτων εδάφους σε ολόκληρη την ήπειρο.
💣 Στη συνέχεια, οι στρατιώτες θα διενεργήσουν διασταύρωση ποταμών στην τέταρτη φάση, καθώς και πέρασμα των γραμμών προς σε σημεία «κλειδιά».
💣 Για την πέμπτη και τελευταία φάση τα στρατεύματα θα δοκιμαστούν σε μία αποστολή από τη θαλάσσια (απομάκρυνσης φορτίου).
4.000 χιλιόμετρα διαδρομών, ανάμεσα σε δέκα συνεργαζόμενες χώρες με το αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από τα πριν «αξιοθαύμαστο».

Οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα τους μαζί με τους Αμερικανούς Στρατιώτες, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Defender Europe 2020

Και ενώ θα δοκιμάσει την ικανότητα του Στρατού των Η.Π.Α. να προβάλλει τις δυνατότητες παρέμβασης από την αμερικάνικη ήπειρο σε έθνη και κράτη σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ευκαιρία θα τεθεί επίσης σε δοκιμασία στο ίδιο το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και οι εταίροι -σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν ότι κανένας τους δεν θα πολεμήσει μόνος εναντίον ενός επιτιθέμενου στην Ευρώπη -βέβαια αυτή η από κοινού λειτουργία είναι κρίσιμη αλλά και δύσκολη.
Ο στρατός των Η.Π.Α. έχει πολυετή πείρα στην εκτέλεση τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας σε επίπεδο ταξιαρχιών στην Ευρώπη μέσω ελιγμών των ειδικών ομάδων καθώς και καταπολέμησης αεροπορικών επιθέσεων.
Όμως, με το «Defender», θα επιδείξουμε στρατηγική ετοιμότητα, δοκιμάζοντας την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε δυναμικά και σχεδιασμένα σε ολόκληρη την Ευρώπη σε συντονισμό με τους συναδέλφους μέλη και συνεργάτες του ΝΑΤΟ, όπως ο αρχιστράτηγος (Lt. Gen. J.T.) Τόμσον, επικεφαλής της Συμμαχικής Ομοσπονδιακής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην «Defense News» σε συνέντευξή του πριν από την ετήσια διάσκεψη
Η άσκηση θα δοκιμάσει «όλα τα συστήματα που έχουν να κάνουν με αυτό το είδος στρατηγικής ενίσχυσης», είπε.
Το «Defender 2020» αναμένεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Chris Cavoli, διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των Η.Π.Α., σε μια αποκλειστική συνέντευξη στις αρχές του μήνα.
Defender Europe
Η άσκηση θα ελέγξει την ικανότητα του Στρατού να μεταφέρει τη στρατιωτική ισχύ από τα «φρούρια ΗΠΑ στα λιμάνια ΗΠΑ» και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά λιμάνια και από εκεί σε επιχειρησιακές περιοχές σε ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας , των χωρών της Βαλτικής, τις σκανδιναβικές χώρες, της Γεωργίας και πολλών άλλων – δήλωσε ο Cavoli.

ΣΣ |>
Αφορά την τακτική «fort-to-port phase»
Στον στρατό που εδρεύει κυρίως στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ (CONUS), τα καθήκοντα ανάπτυξης αρχίζουν με την ικανότητα να προβάλλουν ισχύ μάχης από τα «φρούρια» – forts  σε καθορισμένα στρατηγικά θαλάσσια λιμάνια.
Ο στρατός ορίζει διάφορες θέσεις-κλειδιά (οχυρά και αποθήκες) που διατηρούν επαρκή υποδομή ανάπτυξης και συνδεσιμότητα με τα εθνικά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα και αυτές οι τοποθεσίες λειτουργούν ως πλατφόρμες προβολής thw ισχύος του.
Defender Europe 2020 Lieutenant General J.T. Thomson
Lt. Gen. J.T. Thomson
Allied Land Command Izmir | Turkey

«Η άσκηση θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 15 χώρες του ΝΑΤΟ και δύο χώρες-εταίρους και το ΝΑΤΟ θα συμμετέχει μέχρι το τελικό τακτικό επίπεδο» σημείωσε ο Thompson.
«Κάνουμε πραγματικά συλλογική άμυνα και το τονίζω συλλογική, όχι απλά ένα ή δύο έθνη», είπε. Αυτό είναι το δικό μας “fort-to-port». Αυτό δεν είναι μόνο ένας διάπλους ποταμών ή μια συγκεκριμένη μάχη αγώνας, είναι πολύ παραπάνω»
Ενώ οι Η.Π.Α. θέτουν την έμπρακτη αντίληψη της εθνικής αμυντικής στρατηγικής για τις λειτουργίες πολλαπλών τομέων, το ΝΑΤΟ -σύμφωνα με τον Thomson «θα αξιολογήσει τη δική του στρατηγική προσέγγιση».
Για το ΝΑΤΟ, η ικανότητά του να εισρέουν δυνάμεις και εξοπλισμός από τις Η.Π.Α., να κατατάσσει, να μετακινεί στο πεδίο της μάχης και να ενσωματώνει θα είναι το κεντρικό του καθήκον καθ ‘όλη τη διάρκεια της άσκησης. Αν και αυτό έχει εξομοιωθεί από τα πριν καλώς, «αν όχι το προσομοιώνουμε στη στιγμή και το εφαρμόζουμε»
Βασικό στοιχείο για το ΝΑΤΟ θα είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της στρατιωτικής κινητικότητας και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επί μέρους χωρών και αυτές θα είναι και οι μεγαλύτερες προκλήσεις.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης του «Defender», η κινητικότητα του θεάτρου επιχειρήσεων θα τεθεί σε δοκιμασία σε τεράστια κλίμακα, μεγέθους ηπείρου – κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο.
Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης Saber Guardian, το 2017 με τον τότε διοικητή αντιστράτηγο Ben Hodges οι ειδήσεις «πετούσαν» με ένα Black Hawk από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία, όταν ειδοποιήθηκαν τα μέλη του πληρώματος ότι θα έπρεπε να προσγειωθούν για έναν απρόβλεπτο τελωνειακό έλεγχο. Η καθυστέρηση είχε αναγκάσει τον επικεφαλής ολόκληρης της άσκησης στρατηγό, να μην προχωρήσει σε μια επίδειξη ζωντανής πυροδότησης στη Μαύρη Θάλασσα.
Λίγα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικές κλήσεις αργότερα, και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, ωστόσο, η εμπειρία υπογράμμισε την «κόκκινη γραμμή» σε τακτική βάση.
Ο Hodges ζήτησε τη δημιουργία μιας «στρατιωτικής ζώνης Schengen» που θα διευκόλυνε τη διέλευση των συνόρων, αλλά που εξελίχθηκε σε μια εστίαση στην «στρατιωτική κινητικότητα» σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να βελτιώσει την ελεύθερη – απρόσκοπτη διασυνοριακή διάβαση των στρατιωτικών και του εξοπλισμού τους τα τελευταία χρόνια για να εξασφαλίσει την ταχεία μετακίνηση.
Defender Europe 2020
Αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν «κολλήματα» κάποιων (ΣΣ |> hiccups), είπε ο Thomson.
Κατά τη διάρκεια του «Defender», οι συμμετέχοντες πρέπει να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες εξοπλισμού και στρατευμάτων σε διάφορες χώρες στα βορειοανατολικά της ηπείρου.
Η προσπάθεια θα δοκιμάσει τις υποδομές και τις πολιτικές των συνόρων. Οι δυνάμεις θα πρέπει να διασχίζουν κράτη μέλη της ΕΕ και έθνη που δεν ανήκουν στον οργανισμό, όπως η Νορβηγία, και κάθε έθνος έχει δικό του σύνολο κανόνων, πολιτικών και διαδικασιών.
Η διασφάλιση ότι τα κράτη μπορούν να είναι διαλειτουργικά αποτελεί πρόκληση για το ΝΑΤΟ.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το λέω -δεν υπάρχει 100% διαλειτουργικότητα, ούτε καν στο εσωτερικό των εθνών», δήλωσε ο Thomson, αλλά «κατευθυνόμαστε προς τη σωστή ρότα στο θέμα interoperability»
«Τη δοκιμάζουμε και εκπαιδευόμαστε καθημερινά σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ », μέσα από σκληρή δουλειά με τις μονάδες μας ενισχυμένης παρουσίας σε Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία κά.
Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να το εφαρμόσουμε σε κάθε επίπεδο μεραρχίας, σώματος στρατού και joint task force (ΣΣ |> ad hoc στρατιωτικός σχηματισμός κοινών / πολλαπλών υπηρεσιών), κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια.
Κατά την άσκηση, η διαλειτουργικότητα θα δοκιμαστεί παραπέρα καθώς οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ (ΣΣ |> US Army Europe) θα λειτουργήσουν ως συνδυασμένη αιχμή δόρατος μαζί με ένα σώμα του ΝΑΤΟ υπό αμερικανική διοίκηση.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν πολύτιμη εμπειρία και τη σωστή οπτική (ΣΣ |> good azimuth) για τη μελλοντική μας προοπτική
Με πληροφορίες από το επίσημο site του
ΝΑΤΟ + NATO Topics & τα defence-blog & defensenews.com <| 1 |> & <| 2 |>

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!
Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog