1 Οκτ 2014

Το ελληνικό ποδόσφαιρο οδεύει με ακρίβεια προς ένα αργό και βασανιστικό θάνατο

 Αργός θάνατος

Α ρε εθνικάάρααα..
Αθάνατη ελληνική λεβεντιά. Αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αθάνατη γάμα εθνική, football league 2 ή όπως διάολο σε λένε τέλος πάντων, τώρα που έχεις γίνει ερασιτεχνική.
Εκεί, εκεί, στην κεντρική αφρική!
Που τι μας φταίει κι η ουγκάντα δηλ, για να την έχουμε ως μέτρο σύγκρισης; Το σύγχρονο ποδόσφαιρο εξάλλου είναι λίγο σαν τη θεωρία της αλληλεξάρτησης. Όλα λίγο-πολύ βουτηγμένα στα ίδια σκατά είναι, έχουν όμως διαφορετικά αποσμητικά και η βρωμιά εκδηλώνεται με άλλο τρόπο σε κάθε χώρα, ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξής της. Στη ρουμανία πχ μπορεί να γίνονται αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών έναντι μερικών κιλών κρέατος ως αντίτιμο. Ενώ στην αγγλία γίνεται το μεγαλύτερο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς παραπάνω από τις μισές ομάδες λειτουργούν ως πλυντήρια μεγιστάνων και της χαρίζουν τη φήμη του κορυφαίου πρωταθλήματος –χωρίς να είναι απαραίτητα και το καλύτερο. Εικοσιεννιά κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν Barclays premier league. Αυτοί ξέρουν.

Στο συναρπαστικό ελληνικό πρωτάθλημα τώρα, ο παοκ του αναστασιάδη φιγουράρει με τη βοήθεια της παναγίας στην κορυφή της βαθμολογίας, για να χαίρεται ο ρα και να φορτώνει ο θερσίτης με τα διάφορα αγγελόσκυλα. Αλλά πριν στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι στα πρωτοσέλιδα για τον... αγγελικά πλασμένο δικέφαλο, σκάει η είδηση για τον οπαδό του εθνικού που χαροπάλευε κοντά δυο βδομάδες και κατέληξε προχτές το πρωί, για να δείξει πόσο «όμορφος κόσμος ηθικός» είναι αυτός του ποδοσφαίρου. Και να δώσει αφορμή για τα ίδια βαθυστόχαστα σχόλια που εκτοξεύονται σε κάθε τέτοια περίσταση από την έδρα του τηλε-εισαγγελέα.

Οι ανεγκέφαλοι μπλα-μπλα, το εγκεφαλικό ανεύρυσμα μπλα-μπλα, η ανοχή της πολιτείας μπλα-μπλα, η θάτσερ μπλα-μπλα, το μαχαίρι στο κόκαλο μπλα-μπλα, δεν είναι θέμα ιδιωτικών στρατών, γιατί και στη γάμα εθνική όπως βλέπουμε μπλα-μπλα, συνεπώς είναι θέμα παιδείας-μπλα και των ανεγκέφαλων-μπλα. Ο εγκέφαλος βέβαια διαμορφώνεται ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει, οπότε είναι ζήτημα ποιος ακριβώς εκπαίδευσε αυτούς τους οπαδούς και πού στόχευε, κάνοντας τα μυαλά τους μπάλα-μπάλα για να μη διοχετεύσουν τη σκέψη και την ενέργειά τους σε κάτι πιο δημιουργικό κι επικίνδυνο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και υψηλά νοήματα, για να τα πιάσουν οι τηλεοπτικές αναλύσεις.

Ο κώστας κατσούλης έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια λίστα με τον οπαδό της αελ,χαράλαμπο μπλιώνα, που του καρφώθηκε στο λαιμό μια φωτοβολίδα (των.. κρητίκαρων του βορρά) στο γήπεδο, το 86’ και το μιχάλη φιλόπουλο, που είχε τραγικό τέλος σε λεβα ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών στη λαυρίου, το 07’. Τι έχει γίνει έκτοτε και πόσα πράγματα έχουν αλλάξει;

Καταρχάς ο εθνικός, που ‘χε σταθερή παρουσία στη μεγάλη κατηγορία και το καραϊσκάκη, εκτοπίστηκε και από τα δύο. Και αν λόγω χρώματος, ονόματος, λιμανιού και της σκιάς ενός μεγαλύτερου συλλόγου, φαίνεται να έχει πολλά κοινά στοιχεία με την εσπανιόλ, η διαφορά είναι πως αυτή έπαιζε στο μοντζουίκ, το ολυμπιακό στάδιο της βαρκελώνης και τώρα έχει δικό της γήπεδο, ενώ ο εθνικός παραμένει άστεγος. (Και πως η εσπανιόλ είναι μια ειδική περίπτωση σχιζοφρένειας, που ονομάζεται έτσι, για να τονίσει την ισπανική της καταγωγή, αλλά το όνομα είναι γραμμένο στα καταλονικά [espanyol] με ι γριέγα [y] και όχι στα καστιγιάνικα, με ένιε (εκείνο το γράμμα με την περισπωμένη).

Πέρα από τον εθνικό όμως, έχουν βρεθεί κι άλλες ιστορικές ομάδες στα αλώνια της γ’ εθνικής τα τελευταία χρόνια (αεκ, άρης, αελ), που μεταφέρουν τα οπαδικά ήθη και το φίλαθλο πνεύμα των μεγάλων κατηγοριών. Το αποκεντρωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο διοχετεύει δημοκρατικά προς τα κάτω, σε όλα τα κύυαρά του, τις ομορφιές και τις σάπιες αξίες του, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Τα ναρκωτικά και το λουμπερναριό ευδοκιμούν στα γήπεδα, όπως άλλωστε και στις διοικήσεις των παε –αν δεις πχ τον καραπαπά, υπεύθυνο επικοινωνίας του οσφπ, που πάχυνε, λες και προσπαθεί να μοιάσει στο μαρινάκη και από δαπιτόφλωρος έχει γίνει κανονικός χρυσαυγίτης. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ανακοινώνουν εν μέσω κρίσης ρεκόρ συνδρομητών και κρατάνε κλειδωμένο το θέαμα σε κλειστά κανάλια για λίγους προνομιούχους –αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, με την ποιότητα που έχουν. Και η πολιτεία αποφασίζει την αναβολή όλων των αγωνιστικών στα ομαδικά αθλήματα μες στο σαββατοκύριακο σε ένδειξη πένθους, που είναι τόσο αποτελεσματική σαν κίνηση, όσο κι αν κρατούσαμε την αναπνοή μας, μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα. Που όντως αλλάζουν δηλ, αλλά συνήθως προς το χειρότερο.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο οδεύει με ακρίβεια προς ένα αργό και βασανιστικό θάνατο, όπως ο φίλαθλος του εθνικού, κατά μία μακάβρια έννοια. Μαζί με αυτό αργοπεθαίνουν οι υποδομές, η μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων της επαρχίας (εκτός κι αν γίνουν παραρτήματα χωρίς φραντσάιζ), παλιοί ιστορικοί σύλλογοι, ο αθλητικός τύπος (όπου μόνο δυο-τρεις είχαν την επόμενη μέρα κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό τους την χουλιγκανική επίθεση στον οπαδό του εθνικού) και οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Ολοένα και περισσότεροι φίλαθλοι συνειδητοποιούν πόσο σάπιος είναι ο χώρος και πως δε σηκώνει μεταρρυθμίσεις, γιατί είναι καταδικασμένος –στις συνειδήσεις μας και γενικώς- σε (αργό) θάνατο.

Θάνατος στο αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο και την αθάνατη ελληνική λεβεντιά. Θάνατος στα μαύρα κοράκια (που ενίοτε βάζουν και φανταχτερά ρούχα, για καμουφλάζ), τους αετονύχηδες «επενδυτές» και κάθε λογής αρπακτικά όρνια. Θάνατος στα παιχνίδια σκοπιμότητας, όπου κινδυνεύεις να πεθάνεις από ανία, τα στημένα παιχνίδια και το στοίχημα με τις ερασιτεχνικές ομάδες της αγγλίας, όπου δε σκοτώνουν και κανένα, για να ‘χει τουλάχιστον ενδιαφέρον, όπως σε εμάς. Θάνατος στην παράγκα, το θέατρο σκιών και τις ομάδες-μαριονέτες, που ανεβάζουν την παράσταση «ο καραγκιόζης φίλαθλος».
Θα πάμε (γήπεδο), θα δούμε (αγώνα) και νηστικοί (από θέαμα και συγκινήσεις) θα κοιμηθούμε.
Κι όσο το ανεχόμαστε, οι καραγκιόζηδες θα είμαστε εμείς κι όχι οι πρωταγωνιστές της σκηνής και τα δικά τους καραγκιοζιλίκια.

Το ποδόσφαιρο, ως καθρέφτης της κοινωνίας, είναι περίπου ως το σύστημα. Αφιονίζει αρκετό κόσμο ως όπιο του λαού, αλλά αηδιάζει πολλούς φιλάθλους που συνειδητοποιούν πως πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση και να γίνουν ο συλλογικός νεκροθάφτης αυτής της σαπίλας. Αλλιώς μπορεί να μας θάψει ζωντανούς μαζί του κι οι μόνοι που θα επιβιώσουν θα έιναι οι κατσαρίδες και το λουμπεναριό, που κάνουν και τώρα κουμάντο.

Για το Σφυροδρέπανο

Μίμης Λου-Μπενίσκος

Δέκα νεκροί από βομβαρδισμούς σε σχολείο του Ντονέτσκ-Κινδύνευσαν μαθητές στηριζουν ΗΠΑ-ΕΕ.Δέκα νεκροί από βομβαρδισμούς σε σχολείο του Ντονέτσκ-Κινδύνευσαν μαθητές

Δέκα νεκροί από βομβαρδισμούς σε σχολείο του Ντονέτσκ-Κινδύνευσαν μαθητές


Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, προπύργιο των Ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οβίδες έπεσαν πολύ κοντά σ' ένα σχολείο ανήμερα της φθινοπωρινής επιστροφής των μαθητών στα θρανία, ενώ βομβαρδίσθηκε και ένα ταξί, όπως έγινε γνωστό από την περιφερειακή διοίκηση.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίσθηκαν όταν οβίδα εξερράγη κοντά στο σχολείο που βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί τις τελευταίες ημέρες θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες. "Η οβίδα έπεσε σε απόσταση πέντε μέτρων από το σχολείο, σπάζοντας τα τζάμια. Τα παιδιά κατέβηκαν σ' ένα υπόγειο", δήλωσε πηγή στη δημαρχία. Φαίνεται πως δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων.
Ανταποκριτής του Reuters είδε μια τρύπα από την έκρηξη στην αυλή του σχολείου στην περιοχή Κιέβσκι του Ντονέτσκ και άλλον έναν κρατήρα σε κοντινό δρόμο. Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε ταξί το οποίο επλήγη από μια ρουκέτα, διευκρινίσθηκε σε ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης.

"ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ - ΣΙΔΕΡΟ "

 "ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ - ΣΙΔΕΡΟ "


Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως το Πεντάγωνο πρέπει να είναι έτοιμο για στρατιωτική απάντηση στη Ρωσία και την Κίνα

 Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως το Πεντάγωνο πρέπει να είναι έτοιμο για στρατιωτική απάντηση στη Ρωσία και την Κίνα

Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως το Πεντάγωνο πρέπει να είναι έτοιμο για στρατιωτική απάντηση στη Ρωσία και την Κίνα


Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Robert Work θεωρεί πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στρατιωτικά στη δράση της Ρωσίας και της Κίνας.



Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αμερικανικό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις [American Council for Foreign Relations], ο Work δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιούν διπλωματικά μέσα με ενεργητικότητα, αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα της στρατιωτικής απάντησης σε κάθε δράση "ενάντια στους συμμάχους μας." Υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον πρέπει να βρει τρόπους να ηρεμήσει τη Μόσχα και το Πεκίνο.

"Η Ρωσία και η Κίνα είναι σαφές ότι καθορίζουν τις θέσεις τους στις γειτονικές τους περιοχές. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα τα οποία πρέπει να επεξεργαστούμε στα επόμενα χρόνια, σχετικά με τις περιοχές που θεωρούν περιοχές ζωτικών συμφερόντων τους", είπε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκλείσει την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Είπε ότι έβλεπε ευκαιρίες για πολιτικό διακανονισμό της Ουκρανικής κρίσης και ότι καλοσώριζε την προετοιμασία συμφωνίας για την συνέχιση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

***
Εδώ η συζήτηση στο American Council for Foreign Relations, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ... ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ... ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.
                                               
                                         «Φεγγαράκι μου λαμπρό
Φέγγε μου να περπατώ
Να πηγαίνω στο σχολειό
Να μαθαίνω γράμματα
Γράμματα σπουδάματα
Του θεού τα πράματα».








·   Κάποτε οι δάσκαλοι τοποθετούνταν πριν ανοίξουν τα σχολεία κι ήταν τόσοι, όσα τα τμήματα του σχολείου. Τώρα οι δάσκαλοι έρχονται σ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και τα τμήματα καλύπτονται μ΄ ό,τι να ΄ναι, όπως - όπως.
·     Κάποτε ο γυμναστής έκανε γυμναστική, ο καθηγητής των Αγγλικών έκανε Αγγλικά  κι ο δάσκαλος γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία κλπ. Τώρα ο καθηγητής των γερμανικών κάνει ιστορία και θεατρική αγωγή. Των αγγλικών κάνει μαθηματικά στην πρώτη τάξη. Και γενικά κάνει ο καθένας ό,τι να ΄ναι προκειμένου να γεμίσει το πρόγραμμα χωρίς νέες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.
·   Κάποτε στο σχολείο κάναμε μαθήματα κι είχαμε βιβλία. Τώρα έχουμε «προγράμματα» και «ευέλικτη ζώνη». Δηλαδή «μάθημα να μη γίνεται κι ό, τι θέλει ας γίνεται». Και τα «νέα βιβλία» που έχουμε είναι κατάλληλα μόνο για προσάναμα.
·    Κάποτε η ύλη, τα μαθήματα κι η μαθησιακή μέθοδος, είχαν αρχή, μέση και τέλος. Τώρα «βάζουν το άλογο πίσω απ΄ το κάρο», όταν βάζουν στα πρωτάκια υπολογιστές και αγγλικά, πριν μάθουν την ελληνική αλφαβήτα. Ή όταν βάζουν το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο, πολλά κεφάλαια μετά την πρόσθεση ετερώνυμων κλασμάτων.
·  Κάποτε οι μικροί μαθητές μάθαιναν την προστακτική μέσα απ΄ τα ποιήματα του Σικελιανού («Ηχήστε σάλπιγγες»). Τώρα μαθαίνουν πώς να κάνουν μαρουλοσαλάτα.
·   Κάποτε οι δάσκαλοι είχαν ωράριο και δικαιώματα. Είχαν ο καθένας το σχολείο του κι ανέπτυσσε σχέσεις με τους συναδέλφους τους, με τα παιδιά και με τους γονείς. Τώρα οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι, ΕΣΠΑ, μεταταγμένοι, αποσπασμένοι, περιπλανώμενοι, που πάνε σε τέσσερα ή και σε πέντε σχολεία, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να μάθουν ούτε τα ονόματα των συναδέλφων τους. Πόσο μάλλον τα ονόματα των παιδιών.
·   Κάποτε μας έλεγαν ότι «το ολοήμερο είναι κοινωνική ανάγκη» (στόχος φυσικά ήταν η ελαστικοποίηση και του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων κι η διάσπαση του ενιαίου περιεχομένου). Τώρα έχουν κλειστά τα ολοήμερα προκειμένου να εξοικονομήσουν δασκάλους για τα τμήματα (χωρίς νέους διορισμούς).
·    Κάποτε τα τμήματα σχηματιζόταν με παιδαγωγικά κριτήρια κι αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Τώρα τα τμήματα έχουν μόνο ... αριθμούς (πάνω από 25) και τα φτιάχνει ο Big brother των σχολείων.
·   Κάποτε είχαμε τμήματα ένταξης, τμήματα υποδοχής κι άλλα τέτοια. Τώρα είναι όλα χύμα. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι για να μάθουν τίποτα. Τώρα παιδοφυλακτήριο δεν είναι μόνο το ολοήμερο, αλλά γίνεται σιγά σιγά όλο το σχολείο.
·    Κάποτε στόχος ήταν όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Τώρα επίσημα αφήνουν χιλιάδες προνήπια εκτός σχολείου, σαν κάτι πολύ απλό και φυσιολογικό.
·  Κάποτε οι εκπαιδευτικοί κι οι γονείς επιδίωκαν ΜΟΡΦΩΣΗ και ΓΝΩΣΗ. Τώρα όλη η λειτουργία του σχολείου στοχεύει στην κατάρτιση και τη διαχείριση πληροφοριών.
·   Κάποτε προτρέπαμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν. Τώρα το υπουργείο προτείνει στους μικρούς μαθητές «να βιδώνουν βίδες» και να γίνουν τραγουδιστές από μικροί.

Το σχολείο που είχαμε κάποτε δε μας άρεσε. Είχε πολλά προβλήματα. Το σχολείο που διαμορφώνεται τώρα είναι κατά πολύ χειρότερο. Το «νέο Σχολείο» είναι σε όλα ταιριαστό με τη «νέα τάξη» και τη «νέα οικονομία» του κεφαλαίου, του Ο.Ο.Σ.Α. και της Ε.Ε.
Το μόνο αταίριαστο, είναι που αυτοί οι «μπακάληδες» της διοίκησης, οι «διδάκτορες της κοπτοραπτικής», οι «προκρούστες» των σχολείων (στελέχη της εκπαίδευσης από μεγαλόσχημα μέχρι και τελευταίοι τροχοί της άμαξας - σαν κάποιους «πειθαρχικούς» στην κυβέρνηση  διευθυντές), επιμένουν να αυτοαποκαλούνται «δάσκαλοι» ή ακόμα και «παιδαγωγοί».
                                                               
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» καλεί όλους τους «Δασκάλους» - εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν την επιστήμη τους και τις ανάγκες των παιδιών του λαού, να αντισταθούν. Ο κοινωνικός ρόλος του δασκάλου ήταν και είναι πάντοτε τεράστιος. Η αντίσταση ήταν και είναι ανάγκη. Η μόρφωση των παιδιών του λαού ήταν και είναι Ανθρώπινη υποχρέωση. Κι οι φωστήρες των μεταρρυθμίσεων ας εφαρμόσουν τις φαεινές τους ιδέες, πρώτα στα δικά τους τα παιδιά.
O «Δάσκαλος» έχει δύναμη να επιβάλει την παιδαγωγική του γνώμη.
  • Έχει το Σύλλογο Διδασκόντων που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του σχολείου.
  • Έχει το σωματείο του, για να οργανώνει τον αγώνα για μια παιδεία κι ένα σχολείο τέτοιο που δικαιούνται οι μαθητές μας - τα παιδιά μας.
  • Έχει τους γονείς που πρέπει να τους ενημερώνει διαρκώς για τα σχέδια των εχθρών του σχολείου – των στρατιωτών του νέου σχολείου, της κυβέρνησης και της Ε.Ε.


Το Δ.Σ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Συμφωνεί με την κυβέρνηση, ζητά άλλη διαδικασία «αξιολόγησης»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Συμφωνεί με την κυβέρνηση, ζητά άλλη διαδικασία «αξιολόγησης»
ΚΚΕ: Η «αξιολόγηση» οδηγεί σε απολύσεις



Από κινητοποίηση των εργαζομένων, που όμως αφήνει αδιάφορη την ηγεσία της ΚΕΔΕ
Με τη γνωστή τακτική τού «ναι μεν αλλά» κινήθηκε και χτες η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε ό,τι αφορά το θέμα του «επανελέγχου» των συμβάσεων, όσων εργαζομένων δηλαδή μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σε ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, αναφέρεται πως δέχεται τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, αλλά με τα κριτήρια του 2004, που ίσχυαν δηλαδή όταν έγινε η μετατροπή των συμβάσεων. Η θέση αυτή καταψηφίστηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την εκπρόσωπό της, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, που υποστήριξε πως δεν πρέπει να γίνει κανένας επανέλεγχος αυτών των συμβάσεων. Αντίθετα, πρέπει να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απέλυσε η κυβέρνηση και να τερματιστούν οι προγραμματικές συμβάσεις με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.τ.λ.
Επίσης, το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά «την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση με σαφήνεια το περιεχόμενό τους, με βάση την πρότασή μας» και άμεση συνάντηση «με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το θέμα». Οσο για την «αξιολόγηση», τονίστηκε πως «επανέρχεται στην πρότασή της και ζητά την ενεργοποίηση τριμερούς διαλόγου μεταξύ υπουργείου - ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επιλογή κοινά αποδεκτού και αξιοκρατικού συστήματος "αξιολόγησης", που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της ΕΕ».
Παίρνοντας το λόγο, η Ελ. Παντελάκη τόνισε πως «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιστρατεύει ακόμα και τους εισαγγελείς, προκειμένου να περάσει το νέο κύμα απολύσεων, είναι πρωτοφανές ότι όχι μόνο με την προηγούμενη τακτική η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ άνοιξε το δρόμο στους εισαγγελείς, τώρα το δικαιώνει αυτό το βήμα που έκανε η κυβέρνηση. Το πώς άνοιξε την πόρτα, το αποδείξατε με την τοποθέτησή σας. Στο περασμένο ΔΣ εκεί συμφωνήσατε όλοι εκτός από τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Λέγατε: "Παρά το γεγονός ότι ο επανέλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων στους δήμους επιβαρύνει δραματικά το ολιγάριθμο προσωπικό που διαθέτουν με την πρόσθετη γραφειοκρατεία, δε θα συμφωνήσουμε σε ενέργειες παρεμπόδισης του επανελέγχου γιατί αφενός μεν και οι πιο αστήρικτες υπόνοιες πρέπει να ξεκαθαρίζουν και αφετέρου κάθε πιθανή έκνομη διαδικασία πρέπει να πατάσσεται". Ο ίδιος κορμός είναι και σήμερα. Λέτε: "Οταν δεν επιτρέπεις τον έλεγχο επιτρέπεις την καχυποψία". Σε ποιους το λέει αυτό η εισήγηση του προέδρου; Σε αυτούς που προσπάθησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους στα αυτονόητα. Εχετε ευθύνη. Και οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων σχετικά με την ομηρία των εργαζομένων. Και παρά την ομηρία τους, αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ήταν ανασφάλιστοι, απλήρωτοι και δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας».
Στάθηκε παράλληλα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει το λαό καθώς «ακολουθεί μια συνειδητή πολιτική παραπλάνησης και εξαπάτησης του λαού, με υποκρισία, για να ωθήσει στη συκοφάντηση των εργαζομένων, στον κοινωνικό αυτοματισμό, να τους διαλύσει και να υπάρξει ένας κανιβαλισμός. Μιλάμε για "αξιολόγηση" που έγινε στις χώρες της ΕΕ; Η "αξιολόγηση" παντού, είχε χιλιάδες κόσμο σε απόλυση. Κριτήριο της "αξιολόγησης" είναι να έχει λιγότερο προσωπικό το αστικό κράτος, ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες και έργα, ελαστικές σχέσεις εργασίας».
Η Ελ. Παντελάκη ξεκαθάρισε πως η κουβέντα δε γίνεται για όσους έχουν πλαστά δικαιολογητικά, που πρέπει να απολυθούν, αλλά για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων. «Ο "επανέλεγχος" των συμβάσεων σημαίνει ότι ο κόσμος που μετατράπηκε η σύμβασή του από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα απολυθούν γιατί ένα κομμάτι από αυτούς, μέσω του αριθμού μητρώου τους, θα δείξει ότι ήταν ανασφάλιστοι κατά διαστήματα. Τι λέει το ΔΣ της ΚΕΔΕ γι' αυτούς; Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί μετά από δύο τρία χρόνια να έρθει ένας άλλος νόμος να κάνει τρίτο "επανέλεγχο"; Αυτές οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο εξυπηρετούν το αστικό κράτος που θέλει να τσακίσει το λαό και να δίνει προνόμια στο κεφάλαιο».
Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους είπε πως «κανονικά πρέπει να ξεσηκωθούν με ένα κίνημα, να οργανώσουν την πάλη τους και να ξεπεράσουν όλους αυτούς τους αιρετούς. Αλλά έχεις ένα συνδικαλιστικό κίνημα που λέει μαζί με τους δημάρχους να παλέψουμε για να φύγουμε από τις δουλειές μας στο τέλος. Και έχει δοκιμαστεί αυτό το κίνημα τα τελευταία χρόνια που θυσίαζε και κατηγοριοποιούσε τους εργαζόμενους στους στόχους κάθε φορά των κυβερνήσεων».

ΓΑΛΛΙΑ Εσπασε το «όριο» των 2 τρισ. ευρώ

ΓΑΛΛΙΑ
Εσπασε το «όριο» των 2 τρισ. ευρώ
Δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το μείγμα πολιτικής που θα ωφελήσει καλύτερα το κεφάλαιο


ΠΑΡΙΣΙ.--
Τα 2.023,7 δισεκ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee) για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η είδηση προκάλεσε νέες συζητήσεις στα αστικά επιτελεία καθώς είναι η πρώτη φορά που ξεπερνιέται το «όριο» των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι το χρέος διπλασιάστηκε από το 2003. Σήμερα, αντιστοιχεί στο 95,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» επικαλούνταν «πληροφορίες» ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το 2015 το χρέος θα φτάσει το 98% του ΑΕΠ.
Πριν από λίγο καιρό, η γαλλική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως δε θα «καταφέρει» να συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό στόχο «προσαρμογής» του χρέους στο 3%, διαμηνύοντας στις Βρυξέλλες ότι θα χρειαστεί ακόμα τρία χρόνια. Τη Δευτέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχτεί κράτος - μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να μην πληροί το καθήκον του απέναντι στα άλλα κράτη - μέλη» και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν λάβει την απαραίτητη "αποτελεσματική δράση" να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου ...η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να εφαρμόσει τους κανόνες».
Η διαδικασία «συμμόρφωσης» των κρατών - μελών στις δημοσιονομικές «οδηγίες» των Βρυξελλών αποτελεί σημείο «τριβής» στο εσωτερικό της ΕΕ στο πλαίσιο της διαπάλης για το ποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης θα εγγυηθεί έξοδο από αυτή και φυσικά ποιες μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου θα βρεθούν ενισχυμένες έναντι άλλων την επόμενη μέρα. Σ' αυτήν τη βάση, η Γερμανία εμφανίζεται πιο «αυστηρή» με την τήρηση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας (καθώς σ' αυτήν φαίνεται να υπερισχύουν οι φωνές στήριξης της «περιοριστικής» πολιτικής), ενώ άλλες χώρες (ανάμεσά τους και οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) εμφανίζονται να υποστηρίζουν μια «χαλαρότερη» εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών, προσδοκώντας ότι έτσι θα ωφεληθούν τα ίδια. Φυσικά, αυτή η «κόντρα» δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, που συμπιέζονται σε κάθε περίπτωση και στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών». Χτες, η γαλλική κυβέρνηση «υπενθύμισε» ότι το 2015 θα μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους. Συγκεκριμένα, θα φτάσει τα 53,17 δισ. ευρώ από 56,84 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Πρόκειται για μία μόνο από τις αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί από την άνοιξη ακόμα, στο πλαίσιο απαραίτητων «οικονομιών» που, όπως επανέλαβε και προχτές ο Φρανσουά Ολάντ, «δε μπορεί να μην είναι επίπονες».
Κινητοποιήσεις ενάντια στο «άνοιγμα» επαγγελμάτων
Στο μεταξύ, χτες, έγιναν στη Γαλλία μεγάλες κινητοποιήσεις από μια σειρά (κύρια) ελευθεροεπαγγελματίες σε ειδικότητες όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι που αντιδρούν στο λεγόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους. Οπως έχει ήδη προχωρήσει και στην Ελλάδα, η αστική εξουσία και στη Γαλλία επιταχύνει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε μονοπώλια να κυριαρχήσουν σε μια σειρά κλάδους, όπου μέχρι σήμερα η κατάσταση δυσκόλευε τη συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε χτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη νότια Γαλλία, περιοχές της οποίας έχουν πληγεί από πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε καταφύγια. Περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας. Στην περιοχή του Μονπελιέ αναφέρθηκε ότι υπερχείλισε ο ποταμός Λεζ, που διασχίζει την πόλη. Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο κουβάρι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοαστικών αντιθέσεων, σηματοδότησαν οι επαφές και συνεννοήσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων την προηγούμενη βδομάδα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κατ' αρχάς του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα, οι συναντήσεις του με τους ομολόγους του από Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο προς ενδυνάμωση της «συνεργασίας» των αστικών τάξεων των τεσσάρων χωρών, που σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ και Συρία, οξύνει τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική.
***
Η συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ έγινε στο φόντο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο πλευρών, των συνεννοήσεων για μπίζνες πάνω στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και για τους αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο των συνεννοήσεών τους μπήκαν, επίσης, οι γενικότεροι σχεδιασμοί για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα την καταπολέμηση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Λίγες μέρες νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη στρατιωτική της συμμετοχή στη νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία, μέσω της αποστολής πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις, που αντιμάχονται τους «τζιχαντιστές», περιπλέκοντας παραπέρα την κατάσταση σε μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της. Σημειωτέον, για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ό,τι μπόρεσε να ψελλίσει για το θέμα η Κουμουνδούρου ήταν ορισμένες ψευτο-ενστάσεις για τη μορφή της εμπλοκής. Αλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «αδιαμφισβήτητη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνεννοήσεις και με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, με βασικό αντικείμενο τη χάραξη ΑΟΖ, για να «τρέξουν» οι μπίζνες με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα.
***
Ολες αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν τις ευρύτερες επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης, για να παίξει με καλύτερους όρους στη γεωστρατηγική αντιπαράθεση της ευρύτερης περιοχής. Εξ ου και, εξηγώντας ο Ευ. Βενιζέλος τη σκοπιμότητα στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στη μάχη κατά των «τζιχαντιστών», υποστήριξε ότι «για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ (...) και κρίναμε με τον πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων».
***
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά από το Γ' Σώμα Στρατού/NRDC-GR (ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων): «Το NRDC-GR δεν αποτελεί για εμάς απλά και μόνο την εκπλήρωση κάποιων εθνικών μας υποχρεώσεων. Αποτελεί τη δέσμευσή μας σε σχέσεις αληθινής φιλίας και άρρηκτης συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ». Η ίδια διαβεβαίωνε μια μέρα νωρίτερα το βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ John M. McHugh, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τεσσάρων Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ), ότι «η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία. Τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα αραβικά κράτη. Μια χώρα με ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επίτευξη σημαντικών στόχων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή».
***
Αυτά λέγονται, ενώ όλα τα ιστορικά, αλλά και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα (από τη μικρασιατική τραγωδία έως τη σύγχρονη Ουκρανία) αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνα είναι για το λαό τα τέτοια σχέδια της ελληνικής άρχουσας τάξης. Μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των διεθνών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και λυκοφιλιών, οι τέτοιες «άρρηκτες συμμαχίες» και τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» αποτελούν κόλαση και όχι ευλογία για τους λαούς. «Διεθνής αξιοπιστία», γεωστρατηγική «αναβάθμιση», ιμπεριαλιστική «ειρήνη» προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές συρράξεις, στο στόχαστρο των οποίων μπαίνουν οι λαοί, όλοι οι λαοί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί έναν πραγματικά ειρηνικό κόσμο με ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Εξ ου και ο λαός χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους οργανισμούς που αιματοκυλούν τους ανθρώπους του μόχθου για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

TOP READ