Σε εφαρμογή του νέου «δώρου» που διασφάλισε προς τους κλινικάρχες προχωρά η κυβέρνηση, καθώς δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (27/3/2020, αρ. 1076) η απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ «για την αναγκαστική διάθεση κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών και κλινών ΜΕΘ».
(στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό που γίνονται ανεξέλεγκτα από ιδιωτικά κέντρα, με μόνο κριτήριο την τσέπη του καθενός).
Η αναφερόμενη στην απόφαση… «αναγκαστική διάθεση» καμία σχέση δεν έχει βέβαια με την αναγκαία πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην οποία δεν προχωρά η κυβέρνηση.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, αντί να επιτάξει και τα 350 ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, η κυβέρνηση – σε συνέχεια αντίστοιχων προηγούμενων συμφωνιών της ίδιας και της προηγούμενης κυβέρνησης για την εποχική γρίπη – «μισθώνει» μερικές δεκάδες επιπλέον ιδιωτικές κλίνες με το αζημίωτο για τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας. Με βάση την απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης – κλινικαρχών, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, η αποζημίωση θα ανέρχεται σε 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που δίνονταν μέχρι σήμερα! Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με διάφορες υπεκφυγές επιχείρησε να δικαιολογήσει το διπλασιασμό του εν λόγω ποσού μιλώντας για… «πρόβλεψη για επιπλέον μισθολογικό κόστος», όταν στην πραγματικότητα η μόνη «πρόβλεψη» είναι το πώς θα βάλουν περισσότερα στην τσέπη οι κλινικάρχες, οι οποίοι παραπονιούνται για την… «τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί» (σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών).
Την ίδια αγωνία για την πτώση του τζίρου των κλινικαρχών μοιράζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και η «αντιπρότασή» του είναι ότι η αύξηση στην αποζημίωσή τους θα πρέπει να είναι «μόνο» 20-25%, όπως και ότι… θα πρέπει να γίνει δίκαιη μοιρασιά σε όλους!

15 εκατομμύρια ευρώ για τη διάθεση ξενοδοχείων

Στο μεταξύ, στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται επίσης η διάθεση ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ «για την αναγκαστική διάθεση ξενοδοχείων και ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης», από αντίστοιχη έκτακτη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας.
Και εδώ, βέβαια, δεν δίνονται από την κυβέρνηση αναλυτικά στοιχεία για τους όρους με τους οποίους θα δοθεί αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση στους ξενοδόχους, ούτε υπάρχει καμία δέσμευση για την διασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων προστασίας για τον κόσμο που θα στεγαστεί εκεί και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής για την συμφωνία της κυβέρνησης με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Στάνλεϊ»: Οι εργαζόμενοί του καλούνται να δουλέψουν σε ένα ξενοδοχείο όπου πλέον φιλοξενούνται αρκετοί φορείς της νόσου που επέστρεψαν από άλλες χώρες και άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, άνθρωποι δηλαδή που χρειάζονται υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης, ειδικά μέτρα υγιεινής και φροντίδας, εξειδικευμένο προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, μέτρα που δεν λαμβάνει η κυβέρνηση…
Πηγή: 902.gr